Terrorizmus a nagyvilágban
  • Cat #3733
    Az elmúlt évek nagyobb visszhangot kiváltó hírhamisítási és képmanipulálási botrányai (NY Times, Newsweek, USA Today,.CBS, Reuters...) után az illetékes vezetők rendre azt nyilatkozták, hogy "alaposan át kell gondolnunk a külsősök alkalmazását, meg kell erősítenünk a hírek ellenőrzési folyamatát, még szigorúbban be kell tartanunk a saját magunk számára felállított szerkesztési elveket..."

    Ez mind szép, csak éppen ellenkezik mindazokkal a folyamatokkal, amik az utóbbi időben meghatározzák a média átalakulását (és amikről ebben a blogban írni szoktam.) Az elmúlt időszak éppen hogy nem a szerkesztőségek bezárkózásáról, hanem a nyitásról, a kívülről származó tartalmak bevonásáról szólt . A felhasználóktól származó tartalom még "veszélyesebb", mint a "megbízhatatlan külsősök" munkája. A szerkesztőségeknek tehát dönteni kell, hogy kell-e az egyedi, máshol fel nem lelhető, de kockázatos tartalom, megelégszenek a mások számára is elérhető hírügynökségi anyagokkal, vagy inkább a saját - drága - anyagokra koncentrálnak.

    Úgy tűnik, hogy a hivatásos szerkesztők a nagyobb olvasottság / nézettség érdekében egyre komolyabb szakmai kompromisszumokra kényszerülnek. Egyre fontosabbá válik tehát az a visszacsatolási-ellenőrzési funkció, ami a közönség intenzívebb bevonásával érhető le. Mi van azonban akkor, hogy ha egyesek a közönség megnövekedett befolyását is a média tudatos manipulálására kívánják kihasználni? Akárhonnan is nézzük, elég védtelennek látszik a média - és a közönség is.

    http://mediablog.hvg.hu/