Terrorizmus a nagyvilágban
  • Cat #3719
    A Globes izraeli gazdasági lap számításai szerint a libanoni háború eddig 6–9 milliárd sékelbe került (1,07–1,62 milliárd euró) – ez a bruttó hazai termék 1–1,5 százalékának felel meg –, s a háború minden hete 1,1 milliárddal növeli ezt. A közvetlen hadműveleti költségek 7 milliárd sékelre rúgnak.

    Az elemzők arra számítanak, hogy a GDP idei növekedése az év elején tervezett 6 százalék helyett csak 4,5 százalékos lesz. Az idegenforgalom az év második felében a felére zuhan, ami 1 milliárd sékel veszteséget jelent, a beruházások és a lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal mérséklődik, az infláció 0,6-ről 2,3 százalékra emelkedik. A meghatározó kamatlábat a jegybank a múlt héten emelte 0,25 százalékponttal 5,5 százalékra, de legalább még egy negyed százalékpontos emelésre számítanak a piacok.

    A külkereskedelem mérleghiánya júliusban 65 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest, 820 millió dollárra, elsősorban az export csökkenése miatt. Ebben jelentős szerepe van annak, hogy a Hezbollah rakétatámadásai miatt le kellett zárni a haifai kikötőt – írta a Dow Jones. A háború teljes költségét és az okozott veszteségeket, kiesett bevételeket a Globesnál jóval pesszimistább Haaretz című napilap 23 milliárd sékelre becsüli.

    ----

    Ez 1141 milliárd forint - hány autópályát, metrót lehetne ebből építeni?

    ----

    Az izraeli kormány a tűzszünet életbe lépése előtt néhány órával jóváhagyta a 2006-os költségvetés háborús módosítását – 2 milliárd sékelt kap pluszban a hadsereg és több száz milliót tartalékolnak a járulékos költségekre. A pénzt más költségvetési forrásoktól veszik el, hogy a költségvetési hiány az év végére ne haladja meg a 3 százalékot.