Terrorizmus a nagyvilágban
  • assdf
    #3621
    15-20 forintos eltérések reálisan nincsenek. Nem tudom megnézted-e azt amit belinkeltél. Én most megnéztem Budapestet, illetve Szolnokot és Jászberényt, mivel ezek közelében lakom (meg Hatvant is). Maximum 8-10 forintos eltérések vannak, a tescot és hasonlókat nem is számolom ide, mivel ők azért tudják olcsón adni az üzemanyagot mert máshol hozzák be az árát, nem nevezném őket olajtermelő cégnek. Ez az árkülönbözet is csak ott van, ahol sok kút van és van némi verseny köztük. Ha megnézed a kisebb városokat, ahol csak 2-3 cégnek vannak kútjai, az árak között 1-2 foritos eltérés van. Tehát reálisan, nem igazán tudsz olcsóbban vásárolni üzemanyagot, kivéve Budapest, de ott az élet minden területe olcsóbb, mert mindenhol rengeteg cég tevénykekedik. A fegyverüzlet nem tudom hogy jött ide. Nem egészen értem, hogy az olajcégek árképzésében milyen amerikai stratégiai érdekek is rejlenek? Vagy nem egészen értem a hozzászólásodnak ezt az irányvonalát.

    Azontúl ha jobban szétnézel, akkor azt is látni fogod, hogy ez mind oligopol piac. Az ország 90%ban maximum 2-3 fajta kút van egy településen. Miben is különbözik akkor ez a 2-3 a 4 memóriagyártó cégtől?

    Az meg egy vicc hogy tudunk máshonnan is gázt venni. Persze tudunk 3szoros áron egy keveset. A saját kitermelés is alig van. Ha most elzárnák a vezetékeket az oroszok, nem sokáig húzná az ország. Akkor hol is van itt a versenyhelyzet?
    És ez az élet annyi területén igy van. Mondják hogy verseny van az internetszolgálatóknál. Budapesten igen. De vidéken? Tudok-e én mástól netet venni mint aki kihúzta nálam a kábelt? Nem. A letöbb helyen van adsl, meg kábel. Ezek általában szépen megegyeznek egymással és a szolgáltatások árai között sincs lényeges különbség. Ha te egy vidéki nagyvárosban laksz, akkor a benzin árai között lesz pár forint eltérés az egyes kutaknál. Tudsz e 15 forintal olcsóbban venni? Nem. Kivéve ha odébmész 150 kmert mert ott annyival olcsóbb. Igaz ohgy az oda-vissza út sokkal többe kerül. Tehát itt csak elméleti verseny van. Ezt vagy megérted, vagy éldegélsz tovább egy látszat versenypiaci világban, de a valóság nem ez. Én ezeket nap mint nap tapasztalom, amikor tankolok, amikor előfizetek az internetre és igy tovább. Persze én nem Budapesten lakom, ott nyilvánvalóan sokkal élesebb versenyhelyzet van, illetve nem jelent különösebb problémát odébmenni 2 kilométer egy olcsóbb kúthoz. Ugyanez vidéken plussz 15-20 kilométer ráadásul vissza is kell jönni, tehát kb 30-40 km, hogy megsporoljak 3 forintot literenként...