Terrorizmus a nagyvilágban
  • Cat #3620
    Tud máshonnan gázt venni (most is vesz), illetve van saját kitermelésünk is (Szeged környékén van pár mező), de ez csak a lakossági fogyasztás ötödét fedezi kb. Jelenleg is veszünk DRÁGÁBBAN, mint az oroszoktól, direkt azért, hogy függetlenedjünk némileg. Meg pont ezért nyomatják mostanában a Nabucco vezetéket (2010re kész lehet, talán), amely kazah gázt hoz Törökországon és Románián át Ausztriáig. Tervben van egy gázcseppfolyosító üzem is az Adrián, azaz onnan bárkitől vehetnénk gázt (nemcsak mi persze, az egész régió).

    "Láttál-e te olyat magyarországon, hogy valamelyik benzinkutnál 1-2 forintos eltérést leszámitva olcsóbb volt a benzin?"
    Igen, 15-20 Ftos eltérések vannak Magyarországon a legmagasabb és a legalacsonyabb között (lásd pl ezt: http://www.sg.hu/cikkek/45713/hol_a_legolcsobb_a_benzin). A Tesco pl. egyáltalán nem rak rá hasznot, hogy oda menjél és vásároljál is.

    "mesterségesen magasan tartottak a számitógépbe való memoriamodulok árát"
    Itt azért ne felejtsük el, hogy egy oligopol piacról beszélünk, mindössze néhány szereplővel (négyen voltak, ha jól emlékszem, hynix, infineon, samsung és nemtommi) Azért derült ki, mert az egyik köpött, és ezért nem büntették meg. A samsung jól meg is szívta, több száz millió dollár büntetést fizet és kitiltották az amcsi piacról.

    "épitőipari cégekről derül ki, hogy a versenyhelyzet ellenére fura mód konspiráltak"
    Szintén oligopol piac, ahol néhány induló van egy pályázaton.

    "Természetesen ez mind globális piac, sok száz vállalat, sok száz országgal."
    Nem, ezek nem azok. És nincs meg bennük az a plusz, hogy országok véleménye különbözzön olyan szinten, hogy azért háborút is képesek legyenek indítani.

    Tegnapi példa:

    Gózon István, az MTI különtudósítója jelenti: Moszkva, 2006. augusztus 7., hétfő (MTI) - A hétfői orosz lapok többsége szerint az amerikai Boeing repülőgépgyártónak fognak veszteséget okozni az orosz cégek ellen bevezetett amerikai szankciók.

    Abban minden orosz napilap egyetért, hogy valójában a Venezuelával kötött jelentős - sajtóértesülések szerint 3 milliárd dollárt kitevő - fegyverüzlet miatt büntette az amerikai külügyminisztérium Oroszországot, amikor pénteken bejelentette, hogy azonnali hatállyal tiltólistára helyezték - indiai, kubai és észak-koreai cégekkel együtt - az orosz Rosoboronexport külkereskedelmi társaságot és a Szuhoj repülőgépgyártót, azzal a hivatalos indokkal, hogy olyan felszerelést, illetve technológiát szállítottak Teheránnak, amellyel tömegpusztító fegyverek, cirkálórakéták vagy ballisztikus rakétarendszerek kifejlesztéséhez járulhattak hozzá.

    Az amerikai szankciók az amerikai Boeing társaságra üthetnek vissza, írta a Vremja Novosztyej és Nyezaviszimija Gazeta. Áprilisban a VSMPO-Avisma közös vállalatot alapított a Boeinggel titán alkatrészek gyártására a Boeing 787-es "Dreamliner" modelljéhez. Elemzők korábban úgy vélték, hogy a Boeing gép nagyobb orosz alkatrészaránya felértékelheti a gépet az orosz légitársaságok szemében konkurensével, az Airbus A350-essel szemben. A két nagy orosz légitársaság, az Aeroflot és a Transaero korábban még mindkét gép iránt kifejezte érdeklődését.


    ---------------

    Tehát az amerikai politikusok politikai okból hoztak egy döntést oroszország ellen, ami több ezer munkahelyet veszélyeztet a Boeingnél. Tehát annak ellenére szarnak erre az óriásvállalatra, hogy annak lobbiereje bizonyára nem elhanyagolható. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy ha stratégiai érdekekről van szó, akkor leszarják a cégeket, legyenek még oly hatalmasak is.