Terrorizmus a nagyvilágban
  • Cat #3616
    "A kitermelő képes lenne 2xet is kitermelni naponta"
    Ilyen nincs, szóval itt bukott az egész. Most is dollárszázmilliárdokat ölnek kapacitásnövelésbe, és mégis magas az olajár, egyszerűen nem tudnak többet felhozni. Tegnapi hír:

    Az olajmultik gyorsítják kapacitásnövelő fejlesztéseiket

    Hamburg, 2006. augusztus 7., hétfő (MTI/dpa) - A multinacionális olajipari társaságok az idén nagyvolumenű kitermelési és szállítási kapacitásbővítéseket terveznek - derül ki a Lehman Bros tanácsadó cégnek 300 olajtársaság körében végzett felméréséből. A felmérést ismertető hamburgi Energia-Információs Szolgálat (EID) szerint a vállalatok mintegy 261 milliárd dolláros befektetést terveznek, ami egyötödével haladja meg a múlt évi szintet. A tervekben a cégek 55,7 dolláros hordónkénti olajárból, vagyis a jelenlegi piaci árnál 20 dollárral alacsonyabb árból indultak ki. Befektetéseiket abban az esetben szándékoznak mérsékelni, ha a nyersolaj ára a hordónkénti 42 dollár alá süllyedne.

    Az EID megállapítja, hogy a finanszírozási eszközök előteremetése nem okozhat gondot, mivel az olajmultik 2006 első negyedében magas nyereségeket értek el. Közülük is a leginkább jövedelmező cég, az ExxonMobil, amely a negyedévben 10,4 milliárd dolláros profot ért el, 20 milliárd dollárt tervez beruházni. [b]A Shell - 6,3 milliárd dolláros negyedéves profit - 19 milliárd dolláros fejlesztést tervez az idén, jövőre pedig 21 milliárd dollár értékűt.