Terrorizmus a nagyvilágban
  • Grenzjager
    #3606
    Móse Arensz, Izrael volt védelmi minisztere bírálta nyilatkozatában az ország politikai és katonai vezetőit a libanoni offenzíva szerinte hibás megtervezéséért és a Gázai övezetből való kivonulásért.

    Úgy vélekedett a Die Welt német lapnak nyilatkozva, hogy nagy hiba volt a késlekedés a földi erők bevetésével, illúzió volt azt feltételezni, hogy légitámadásokkal rákényszeríthető lesz a libanoni kormány a Hezbollah lefegyverzésére. A libanoni kormánynak ehhez nincs meg az ereje, ezért magának Izraelnek kellett volna mindjárt a hadjárat kezdetén gondoskodnia arról, hogy földi hadműveletekkel kiszorítsa Dél-Libanonból a Hezbollah fegyvereseit, és lehetetlenné tegye számukra rakéták kilövését Izrael területére.

    Ez elmaradt. Csak két héttel a légi hadjárat kezdete után vetették be a földi erőket, és a Hezbollah kihasználta ezt a hibát: valóságos „rakétaszőnyeget" terített Izrael északi területeire - folytatta érvelését. Szavai szerint legalább annyit meg kellett volna tenni a hadjárat első napjaiban, hogy figyelőállásokat létesítenek Dél-Libanonban, ahonnan az izraeli katonák észlelhették volna a rakéták kilövésére készülő Hezbollah-fegyvereseket, és megakadályozhatták volna őket az Izrael elleni támadásokban.

    Arensz aggasztónak tartja, hogy – mint mondta – egy újabb illúzió kezd kirajzolódni: megítélése szerint az izraeli vezetők indokolatlanul sokat remélnek egy nemzetközi békefenntartó erő dél-libanoni megjelenésétől.