Terrorizmus a nagyvilágban
-
Nézzük teoretikusan. Mi történne, ha nagyerejű csapást mérne a palesztin civilekre?
Sztem:
- nemzetközi felháborodás, esetleg szankciók
Nemzetközi felháborodás megvolt már párszor... :)
- esetleges arab összefogás izrael ellen, de biztos hogy megnövekedett támadás palesztinok felöl (ha nincs remény duplájára nő a gyűlölet)
Ennél komolyabb arab összefogás aligha lesz, háború pedig biztos nem. Egyszerűen katonailag túlontúl gyengék Izraelhez képest, és már nincs mögöttük a szovjetúnió, hogy támogassa őket (a szovjetek nélkül az 1960 és 70-es évekbeli arab-izraeli háborúk sokkal egyoldalúbbak lettek volna). A palesztinok szélsőségesei pedig ennél jobban már úgy sem gyűlölhetnék izraelt, a békésebb palesztin lakosság pedig nem fog akkor sem beállni közéjük.
Viszont amit Sharon jól meglátott (és amiért eltették láb alól) az az, hogy ők az agresszorok, nekik kell előbb engedni, csak így lehet a velük szemben fennálló gyűlöletet csökkenteni.
Sharont is meggyilkolták? Afene, ez nekem is új, én eddig úgy tudtam, hogy Stroke-ban szenved, de még él...
Ha Rabin-ra gondoltál, akkor Rabin alapvetően azt szerette volna elérni, hogy végre békében élhessen izrael népe, csakhogy a PFSZ békülékenyebb időszakáig nem volt senki, akivel leülhetett volna tárgyalni. Ha a harciasabb terrorcsoportoknak engedte volna át a területeket, akkor azzal azt üzente volna, hogy a terror jó eszköz a probléma megoldására.