Terrorizmus a nagyvilágban
-
Cat #2747 Kicsit spicces vagyok :) Szóval.
tegnap vitatkoztam haverommal abban, hogy milyen lehet most szerbiában. Hogy miben kapcsolodik ehhez a topikhoz? a lélek, az ami igazán számít.
Most hallottam, hogy egy hatvan éves, a vajdaságban élő ember már a hatodik államformában él. Született a jugoszláv királysában, utána elfoglalta horty, lett magyarország része, lett utána tito államának része, utána nagy szerbia, majd most montenegro kiválásával simán szerbia. És végig a seggén ült, a saját házában.
Ehhez vegyük hozzá, hogy mondjuk nem magyarról, hanem egy szerbről van szó. Felnő egy olyan államban, ami nagy, erős, uralja az adriát és a térségben is jelentős befolyása van, majd mára egy apró, tengerrel nem rendelkező, a világban csak ellenségekkel bíró országocskává válik. Ez ma Szerbia. LELKILEG rosszabb lehet, mint 1920ban magyarországon, Trianon után - most ők vannak abban az állapotban. Az egész világ ellenük van (nato lebombázta őket pár éve, az EU nem tárgyal velük, mert a nemzeti hősüket nem fogják el. Egy nemrég olvasott indexes szegedi ELTE egyetemi tanár, balkán szakértő szerint a legnagyobb probléma a balkánon,, hogy nincs olyan, amit a sajátjuknak vallanak. Mi Arany Jánosra azt tudjuk mondani hogy a miénk ízig vérig. Náluk ilyen nincs, a hősők bosnyák anyától, horvát apától születtek, a szerb föld magva koszovoban van (rigómezei csata), stb. Szóval a balkánon nincs olyan dolog, amivel teljes mértékben azonosulni tudnak.