Terrorizmus a nagyvilágban
  • [NST]Cifu
    Mintha a falnak beszélnék... Na mind1...

A palesztin "terroristák" = partizánok (csak a saját országukat szeretnék visszakapni ezért bármire képesek).

Mikor is volt a palesztinoknak saját országuk?
    Lent leírtam a történelmét a területnek. Csak el kellett volna olvasnod...
    Az 1945-ös ENSZ határozat biztosított volna palesztin területeket, de azt sem a palesztinok, sem az izraeliek, sem a környező arab országok nem fogadták el.
    Az Izraeliek katonai erővel elfoglalták a mai Izrael területét, és politikailag elismert ország (mindegyik állandó ENSZ BT tagországgal van kétoldaló diplomáciai kapcsolata), míg nemzetközileg elsimert Palesztina nem létezik. Gyakorlatilag az zsidók és a palesztinok egy jó része már belefáradtak a folyamatos harcokba, és Izrael már hajlandó lenne elismerni egy önálló Palesztin államot, amit cserébe kér, az a biztonság megoldása (Arafat is bebörtönzött anno több szélsőséges palesztint, jeléül annak, hogy ennek a kérdésnek igyekszik eleget tenni), amiről pedig nem tudnak megállapodni egyenlőre, az a Palesztinoknak átadandó területek.

A támogat és a pénzel 2 külön dolog

Figyelembe véve, hogy nemrég fény derült arra, hogy mennyire korrupt is volt Arafat idejében a Palesztin fenhatóság (amelyet az EU támogatott/támogat), ebben nem lennék olyan biztos...

(amit írtam az #1963-ban persze költői túlzás volt)

Segély != fegyver, míg a zsidókat az usa fegyverre szánt pénzzel segíti. Ez olyan köztudott, de tagadott dolog, minthogy a zsidóknak atombombájuk van.

Amerika számára politikailag nagyon is fontos Izrael, hiszen az egyetlen biztos pontja a Közel-Keleten. Márpedig ugye mindenki tisztában van vele, hogy a közel-kelet kimondva-kimondatlanul, létfontosságú az olaj miatt. Az Iraki akció mögött is az a nagypolitikai sakkjátszma lehetett (azzal mindenki tisztában van, hogy nem tömegpusztító fegyverek, és nem merő emberbarátságból buktatták meg a Szaddam rendszert), hogy milyen előnyös lenne egy amerika-barát, frissen felszabadult és erős Irak, amely alaposan átrendezné a közel-kelet erőviszonyait. Csakhogy iszonyatosan elszámították magukat, és most ugyanabban a cipőben járnak, amelyben Izrael járt Libanon megszállása után...
    Egyébként az Iraeli atomfegyver létét inkább csak Izrael tagadja.

Akkor a mostani Mo. területén voltak ie. 1200-ban azok követelhetnék, hogy ez az ő földjük? Kicsit vicces vagy.

Egyfelől te alapból félreértesz, mert én nem írtam ilyet, csak azt vezettem fel, hogy a Zsidók nincsenek idegen földön. Legalább annyi joguk lenne a földhöz, mint a Palesztinoknak (ó, hány és hány ilyen terület van még a világon, lásd pl. Koszovó esetét!).

De azért válaszolok a felvetésedre: Miért, a zsidók megkapták a Izrael földjét, amikor azzal álltak elő, hogy ez az ő földjük? Nem. Ha nincs a II.VH, valószinüleg még mindig brit fenhatóság alatt lenne.
    Egy állam valódi létrejöttéhez két fő dolog kell: egyfelől a terület feletti uralom, másfelől a világpolitikai elismerés. Ha az egyik hiányzik, akkor nem létezik az adott állam.
    Hiába uralod a területet, ha nem ismeri senki el a tulajdonjogodat (ilyen volt pl. Irak Kuvaiti megszállása), és hiába uralja saját területét Tajvan, ha a nemzetközi diplomáciában nincs elismerve (Tajvan évtizedek óta küzd azért, hogy felvegyék az ENSZ-be, és ezzel nemzetközileg elismert ország legyen, de Kína, mint ENSZ BT tag, folyamatosan megvétózza ezt, és kvázi saját renegát területének tartja a szigetet, amelynek lerohanásától főleg az USA katonai ereje tartja vissza).

Izrael katonailag uralja a területét, és politikailag elismert ország. Innentől kezdve az a vicces, hogy valaki arról beszél, hogy az a palesztinok földje, és nem a zsidóké. Márpedig ugye itt páran erre utaltak...