Terrorizmus a nagyvilágban
  • [NST]Cifu
    #191
    Szvsz inkább az a kérdés, hogy mi lesz, ha tényleg létrejön az önálló Palesztin állam. Önmagában életképtelen, a palesztin fenhatóság is jobbára a külföldi segélyekből él jelenleg, a kvázi hatalomgyakorlásra van jó két-három tucat fegyveres csoport, akik közül mondjuk 5-6-nak van komolyabb hatalma. Ezek jó része csak abban ért egyet, hogy Izraelnek vesznie kell. Ha létrejön a Palesztin állam, akkor a kormányának féken kell tartania a szélsőségeseit - és ez minden lesz, csak nem egyszerű.

    Viszont ha folytatódnak az Izrael elleni terrorista akciók, akkor Izrael az ENSZ-hez fordulhat, az meg nem tehet túl sokat - ha a Palesztin kormányzat képtelen lesz féken tartani a szélsőségeseket, akkor először el fogjá itélni érte, aztán embargóval sújthatják, és a végkifejlet akár az is lehet, hogy ENSZ kérésre fog bevonulni egy nemzetközi katonai erő (emlékezzünk: már volt erre kisérlet, csak nem jött össze - a Francia idegenlégiósok sem voltak képesek többre, mint az IDF). Vagy, ha ez sem vezet eredményre, lehet, hogy Izrael simán megszállja Palesztinát - ENSZ felhatalmazással. Nesze neked függetlenség.

    Szóval szerintem ostobaság azt hinni, hogy a Palesztin állam kikiáltása megoldaná a problémát, amíg a szélsőségesek nem akarnak békét (ami ugye boritékolható), addig erről kár is ábrándozni...