Terrorizmus a nagyvilágban
  • [NST]Cifu
    #187
    Javaslom a történet alaposabb áttanulmányozását. '66-ban volt egy háború (a hatnapos háború), ahol Izrael elverte az őt megtámadó Sziria, Jordánia és Egyiptom seregeit, és Izrael megszálta a Golán-fensík jó részét, valamint nyugaton elérte a Szuezi-csatornát. Az ENSZ többszöri felhívására végül tűzszünet lett a vége, de nem kis mértékben azért, mert az arab erőket gyakorlatilag a porba alázta az IDF (más kérdés, hogy az IDF is jelentős veszteségeket szenvedet). Miután a hagyományos katonai erővel nem sikerült legyőzni a zsidó államot, Jordánia és Szíria terrorista módszerekkel harcolt tovább ellene - mégpedig a Palesztinokat feltüzelve izrael ellen.
    Namost Izrael esete egyáltalán nem irigylésre méltó - ha feladja a megszált területeket (amelyek egy részéről egyébként azóta kivonult), akkor kénytelen a határainál védekezni, sokkal rövidebb védelmi sávon. Ugyanakkor a többi arab állam már feladta (legalábbis hivatalosan), hogy katonai erővel pusztítsa el Izraelt, de ugyanakkor jelentős támogatást nyújtanak az Izrael ellen küzdő szélsőséges csoportoknak (írtam korábban, hogy nem ám kórházakat, szociális intézményekre, és hasonló dolgokra adnak pénzt az arab államok - egy fenét, őket nem érdekli a palesztin nép szenvedése, csak az, hogy Izrael fenyegetve legyen).

    Izrael ugyanakkor egyszer már csaknem megegyezett Arafattal arról, hogy létrejöhet a független Palesztin állam (Arafat, és sok palesztin álma), kivonulnak (illetve akkor már részben kivonultak) a megszált területekről, de cserébe viszont a terrortámadások felfüggesztését kérték, amit Arafat igyekezet is eléni (a Palesztin hatóság a 90-es években sok szélsőségest börtönbe is zárt), de ugyanakkor megmutatkozott a Palesztin állam gyengéje is: Arafat volt az úr, és sok, a hatalomból kihagyott szélsőséges (mint Jasszim sejk is) ugyanakkor fellázadt, mivel Arafat hatalomra kerülésével minden hatalmukat elveszítenének (megjegyzés: itt még komoly korrupciós dolgokról is szó van, nemrég derült ki, hogy Arafat szép kis nómenklaturát épített maga köré). A fellázadt erők egyszerűen megtámadták Izraelt, és mivel Arafat képtelen volt megállítani őket, az Izraeliek válaszcsapást mértek a renitens erőkre. Ez viszont Arafat helyzetét ingatta meg, mivel a saját népe elött nem mutatkozhat gyengének, és elitélte a válaszcsapásokat, végképpen megakasztva a tárgyalásokat - ezzel viszont elúszot a lehetősége annak, hogy béke legyen a két nép között, és kirobbant a második intifáda.

    Szóval a felállás messze nem olyan egyszerű, hogy Izrael elnyomja a Palesztinokat. Igen, valóban elnyomja, de ugyanakkor a Palesztinok sem akarnak békét (sokan, mint Jasszim sejk is, a zsidó állam pusztulását tekintik végcélnak), sőt, még tüzelik is őket...