Terrorizmus a nagyvilágban
-
Észak-Oszétia oroszoroszág része, a lakosság legnagyobb része oszét és orosz. Azt nem tudom, hogy a vallásokkal pontosan hogy állnak, de felteszem az Orosz Ortodox a legpopulárisabb, és a Muszlim vallás a második.
Dél-Oszétia Grúzia része jelenleg(?), lakosságának kétharmada oszét, valamivel kevesebb, mint egyharmada Grúz, de a Dél-Oszétok vissza akarnak csatlakozni Oroszországhoz, Dél-Oszétiában 1990-ben felkelés tört ki Grúzia ellen, és 18 hónapnyi háború után, 1992-ben békefentartókat vezényeltek oda, és bár nem ismerte senki el függetlennek őket, viszonylagos függetlenségben éltek eddig. Grúzia és Oroszország között feszültséget okoz Dél-Oszétia kérdése, a konfliktus jelenleg is tart, korábban orosz csapatok vonultak Dél-Oszétiába, mintegy 'megsegítve' őket. Grúzia korábban (az új elnök, Szaakasvili megválasztása után) ugyanis katonai egységeket vezényelt a területre, de az Oszét lázadók felrobbantottak több hidat is, amelyel gyakorlatilag elvágták a közuti kapcsolatot Dél-Oszétiáta Grúzia között. Most nem vagyok naprakész, hogy pontosan mi a helyzet arrafele, de eléggé puskaporos volt ott is a felállás, pár hete olvastam valahol, hogy jelenleg is hetente több tucat áldozatokat szedő kissebb összecsapások vannak a térségben, és nem elképzelhetettlen, hogy akár háborúvá is fajulhat a dolog Oroszország és Grúzia között. A Dél-Oszét lakosság döntő többsége amúgy már Orosz útlevéllel rendelkezik...
Grúziának egyébként nem csak Dél-Oszétiával vannak ilyen gondjai, egy másik tartománya, Abházia is ki szeretne válni az országból, Szaakasvili kormányfő korábban kinyilvánította, hogy mindkét tartományt újra központi ellenörzés alá akarja vonni, de békés eszközökkel.