Terrorizmus a nagyvilágban
 • Cat #109
  állami szintre emelték a terrorizmust, engem maximálisan felháborít a dolog. Csak idézni tudok egy a madridi merénylet utáni index cikket:

  Biztos, hogy a madridi merénylet nagyon megemelte az európai vezetők számára az Amerika melletti kiállás árát. Mostantól még sokkal nehezebb lesz egy európai állam vezetője számára, hogy kövesse George Bush-t. Egy bizonytalan, bizalmatlan, félig-meddig ellenséges közvéleménnyel még szembe lehet menni. De az iszlámista katasztrófaterrorizmustól megszeppent, mérges választókkal, akiknek nagyon nem tetszik Amerika háborúja, már kevésbé. Tony Blair Angliában, Jan Peter Balkenende Hollandiában, Silvio Berlusconi Olaszországban és Leszek Miller Lengyelországban ezek után kétszer is meg fogja gondolni, mit tegyen, ha George Bush megint fegyvert, paripát kér.

  A központi probléma az, hogy a véleménykülönbség nem elsősorban az amerikai és európai vezetés, hanem az amerikai és európai emberek közt van. A szakadék egyre szélesebb. A Pew Research Centre márciusi felmérése szerint az európaiak kevésbé bíznak meg Amerikában, mint valaha. A németek 82 százaléka, a franciák 78 százaléka és a britek 58 százaléka bizalmatlan az Egyesült Államokkal szemben, ami átlagosan 8-10 százalékkal magasabb érték, mint egy évvel ezelőtt. A megkérdezettek átlagosan kétharmada szerint Európának sokkal függetlenebb külpolitikát kellene folytatnia. Ezeket a mutatókat a politikusok csak ideig-óráig hagyhatják figyelmen kívül. A demokrácia lényege az, hogy a vezetők előbb vagy utóbb kénytelenek odafigyelni arra, hogy mit gondolnak az emberek.

  Nagyon nehéz katonai szövetséget építeni olyan országok között, amelyek a) nem értenek egyet a fenyegetés jellegében és súlyosságában és b) nem értenek egyet abban, hogy hogyan lehetne legjobban kezelni ezt a fenyegetést. Az amerikai vezetés és az amerikaiak többsége piszok komolyan veszi a globális terrorizmust és a tömegpusztító fegyverekkel kokettáló latorállamokat - az európaiak meg nem. Ennyi. Az európaiak többsége szerint az amerikai túlreagálják az egész "terrordolgot", ráadásul sokan úgy gondolják, az Egyesült Államok csak "az olaj" miatt támadta meg Irakot (forrás: Pew Research).

  Az emberek többsége itt egyszerűen nem hisz komolyan abban, hogy valaki majd egyszer felrobbant egy taktikai atomtöltetet a városukban. Még kevésbé tartanak Iraktól, Líbiától, Észak-Koreától vagy Irántól. Több európai gondolja úgy, hogy Izrael vagy Amerika fenyegeti a világbékét, mint ahányan a fent említett diktatúráktól tartanak (forrás: Eurobarometer, 2003 november). Ilyen alapokra nehéz vér- és dacszövetséget építeni.

  Ennyiben persze a madridi merénylet éppenséggel Amerika karjaiba lökhetné Európát: az amerikai kormány állandó szövegelése a terrorizmus elleni háborúról, ami láthatólag kicsit már irritálja az európaiak nagy részét, talán most majd kicsit máshogy fog csengeni.

  A baj csak az, hogy az európai közvélemény szerint az amerikai orvosság rossz. A probléma amerikai kezelése nem megfelelő. Az európaiak többsége szerint az Egyesült Államok viselkedése, George Bush "arroganciája" és az iraki megszállás nem csökkenti, hanem növeli a terroristaveszélyt (legutóbb nem más, mint az Európai Bizottság elnöke nyilatkozta ezt). Tessék emlékezni, mennyien tüntettek az iraki háború ellen egy évvel ezelőtt. Az ellenérzés aligha csökkent. Ami pedig az amerikai elnök személyét illeti, a Pew Research szerint a németek és a franciák 85 százalékának ellenszenves George Bush. Lehet, hogy a madridi merénylet után Európa komolyabban fogja venni a terrorizmust, de ettől még nem fogja jobban szeretni és támogatni George Bush-t és Amerika háborúját. Ezt pedig előbb-utóbb a politikusoknak is figyelembe kell venniük.