655
Gyűrűk ura: A gyűrűk szövetsége
  • Waterhorse
    Pont most olvastam ezt a részt, én majd szombaton nézem meg a filmet, csak előbb el akarom olvasni legalább a Gyűrű szövetségét. Még olyan 140 oldal van hátra.
  • Efreet
    egyik kedvenc látvány a filmben: fenn a hegyi hágón görcsöl a Szövetség a derékig érö hóban, Legolas meg elöl sétál a hó felszínén... a könnyüléptü tünde :) rulz.
  • Pheel
    Olvass lejjebb!
  • Break
    heh...jó volta film, pheel?
  • Break
    1970. jan. 01. 01:00 
  • Pheel
    Az 1970-es hozzászólást én csináltam. Bibibiiii :)
  • Pheel
    A sasmadár visszakepcsörölte neki :))))
  • Coine
    Észrevettem vmit !

Amikor Gandalf a torony tetején küzd a másik mágussal, akkor nem veszti el a botját ?

Mégis a barlangokban már nálla van !
    Most akkor, hogy került hozzá vissza a botja ??
  • Coine
    Észrevettem vmit !

Amikor Gandalf a torony tetején küzd a másik mágussal, akkor nem veszti el a botját ?

Mégis a barlangokban már nálla van !
    Most akkor, hogy került hozzá vissza a botja ??
  • Pheel
    Törpökről meg fáklyáról jut eszembe. Amikor bemennek a bányába, ott az egyik oszlopon egy használt fáklya, amihez nem is nyúlnak, aztán meg dumálnak, hogy kevés a fény :))))

Amúgy pár nap ülepedés után már nem is olyan rossz film, csak nagyon felidegesített ez a "Jó, hogy itt vagy velem, Samu!" duma, meg hogy nincs vége és én ezt addig nem tudtam. :)
  • Coine
    Lord Soth az télleg laza srác, főlleg amikor bemegy Palanthas-ba :-))

Szal' te is DL függő vagy ? :-))

Tudsz vmit arról, hogy állítóllag a Dl-ből is filmet csinálnak, állítóllag már +vannak a szereplők is !
  • Dante
    a tájért a természetet és új zélandot dícsérd:)
    Amúgy a film isteni, ma néztem meg másodszorra, és találtam benne olyat, amit nem vettem észre elsőnek... Legolas technikája rulz:)
    Hihetetlen nagy film!
  • Coine
    Jah ige, kihagytam :

A tájak FANTASZTIKUSAN GYÖNYÖRŰEK voltak, le a kalappal az operatőrök és a fotogárfusok előtt, mint már mondtam : Monumentális film.

fantasy 4ever

DragonLance 4ever

Vannak itt még rajtam kívül Dragonlance fanatikusok ???
  • Break
    ja meg a Sacra koronában a háttérban a westel-torony!! :))
  • Break
    jójó, csak hülyéskedtem, ez olyan, mint a Honfoglalás c. filmben a szereplő kezén a karóra :))
  • Break
    na, nekem is nagyon tetszett a film, gyönyörű volt minden!!! gratula a készítő(k)nek!!!

egy dolog azért mégis: :)))
    emlékeztek, amikor bementek a bányába, tudjátok, ahol az orkok rájuk támadtak, mert leesett a csintváz, na, ott amikor bemetek csak a gandalf világító szarja volt az egyestlen fényforrás...
    mennek tovább, legyőzik az orkokat + a troll-t, és ott az egyik (már nem emléxem meyik) emberke kezében a fáklya...hát az meg hogy került oda???? érdekes...:-DDD
  • Coine
    Ma láttam a filmet és el vagyok ragadtatva tőlle !

Én nem olvastam a könyvet, de imádom a fantasy világot (tudni illik ÓRIÁSI DragonLance fanatikus vagyok, NA azt mind elolvastam ÉS ÁLLÍTÓLLAG abból is lesz film, ez igaz ????) és ezért baromira bejött a film.

A rendezés csodás volt, hisz minden pontosan volt adagolva, egyensúlyban voltak a dolgok.

Volt minden ami kell : akció, érzelem, misztikum és csodák.

Szal most hirtelen ennyi, monumentális mű ez :)

Már alig várom a folytatást, meg a DVD-t :))
  • Pretorian
    Valami nagyon izgat a másik két epizóddal kapcsolatban: Az egyik Szilszakáll, az ent, a másik pedig a repülő Nazgulok meganimálása.
    Különben a barlangi trollt én sem így képzeltem el, ragyásabbnak kellett vona lennie, és a fejének sem kellett volna ilyen kereknek lennie. Ez az egyik apró hiba a filmben. A másik az, hogy a legvégén, emikor Boromir meghal, és Aragorn levágja Ugluk fejét, tisztán látszik, hogy az egyik orknak a hóna alá szúrja a kardot, és az üvöltve elvágódik, a hóna alatt szorongatva azt. Az ilyen apróságokon felülemelkedve, a film tökéletes, a karakterek legnagyobb része jól eltalált, a Balrog lenyűgöző, az orkok vadabbak és ostobábbak, mint gondoltam, és ez nagyon pozitív dolog.
  • Dreet
    pl engem magavál ragadott ahogy a Hobitokkal beszéltek az emberek. Tisztellettel nem is törődve azzal, hogy vagy 4 fejjel alacsonyabbak náluk.

Amugy féltem a fordítástól ( néhol nem is igen jött be nekik a dolog ) ám összeségében jó értelembe vett csalódás volt a szinkron számomra.

Gondoltam újra elolvasom a könyveket, de amikor hazajöttem ma és láttam , hogy már a barátnőm bele is vette magát egy kis időre félre kell tennem eme tervemet ( vagy megveszem még egy példányban :-)) )
  • liquid
    Ühümm. Ha a film rossz/unalmas/kiszámítható lenne, a rajongók szidnák a legjobban, hidd el.
    Példa: SW. Hány keményvonalas SW-fant ismersz? És hánynak jött be a Baljós Árnyak? Nougye... :-)
    Ramza kolléga már leírta: a LOTR egy gyönyörű tündérmese (!) a szokásos fantasy-s "gyakós-sárkányos-szörnyes-varázskardos" ostobaságokon jóval túlmutató tartalommal, és valami elképesztően nagy adag humánummal és szépséggel.
    Lehet, hogy a mai cinikus világban nem divat az ilyesmi, de ez nem Tolkien, és nem is a film hibája.
  • Ramza
    Késő van, nem tudok értelmesen megalkotni egy mondatot :) Bocs, azt hiszem azért érthető, amit mondani akarok.
  • Ramza
    Ha igaz lenne, amit mondassz (mionden 20-ik embernek tetszik csak a film, aki nem olvasta), akkor ez a szarnál is szarabb lenne. Szinte az egész napomat rászántam ma a net+gyűrűk ura témának :) végeredményben és arányaiban elenyésző negatív kritikával találkoztam mind magyar oldalakon, elemzésekben és fórumokon, szóval olyan nagyon rossz mégsem lehet a film.
    A sablondumákról meg annyit: ez egy gyönyörűszép tündér_mese_, ha ezt Te nem látod benne, akkor nagyon furcsa szemmel nézted a filmet. Más kérdés, hogy ezt a tündérmese micsoda művászi tartalmat rejt.
  • Ramza
    ok, korrekt :) Szerintem a tájakhoz, a hangulathoz és a történethez tökéletesen illett ez a kicsit keltás, kicsit klasszikus zene. De elismerem, ez nem jön be mindenkinek.
  • Rincewind
    Carmina Burana
  • Dreet
    No megnéztem...
    Röviden: elbűvölt!!!
    Jó volt olyat látni benne amit a könyv olvasásakor én is ugy képzeltem el.

Osztogattak plakátot ami már itt figyel bekeretezve a falon. ( már csak két üres hely mellette :-)) )
  • Ágnes@@@
    bocs
  • Dante
    nemtom, de az fix, hogy valami extra Director's Cut lesz belőle ami legalább 4órás... :)
    (reménykedem)

én már e Lord Of the rings Box-setet várom a 3 résszel egyben, díszdobozban, majd 2004ben.
  • John Rambo
    Mikor fog ez megjelenni DVD-n?
  • Ramza
    "a zene egyszerűen nem tetszett"

Huh, erre még szeretnék válaszolni. Ezt elismerem, hogy a legszubjektivabb pontja a filmnek, nyilván lesz, akinek nagyon tetszik, lesz, aki utálja. Azért arra kiváncsi lennék, hogy akinek nem tetszett, az milyen zenét képzelt alá?
  • Ramza
    Igen, igazad van! Mind a kettőben :)
    Amúgy tényleg: akinek nem tetszett, azok sem igazán magyarázták meg, hogy mi nem tetszett nekik. Csak az hangzott el, hogy unalmas volt. Szeretném akkor megismerni a másik oldalt is: mit jelent az, hogy unalmas volt, és hogyan lehetett volna jobbá tenni?
    Zotyoo: nem hinném, hogy csak a rajongóknak készült volna, én ma olvastam több olyan embertől is elragadtatott levelet, aki nem olvasta. De tény, hogy nekik biztosan bejön. És nem azért, mert elfogultak: ha rossz lett volna, a fanatikusok sikítoztak volna a leghangosabban. De moist ők a leghálásabbak :)
  • Coine
    én holnap nézem meg, majd akkor mondok véleményt, de már rohadtul várom :)
  • liquid
    Rice: zotyoo kollégának ment az elöző, ahogy a mostani is.. :-)
    Oké, akkor lássuk, miért jó a film:
    1. A szereplők nagyon jól adják vissza a könyvben található eredetiküket, mind fizikálisan, mind habitusukban. Frodo szomorú, és a ránehezedő feladat súlya alatt néha már-már összeroppanó, de mégis hatalmas belső erőt mutat. Galadriel 5 perces szereplése telitalálat, a könyvben ez kb 30 oldal, de PJ-nak sikerült egy párbeszédbe belsűríteni a karakter lényegét. Nagyon tetszett, hogy szinte mindegyik (főbb)szereplő a Gyűrűhöz fződő viszonyát bemutatják, ezzel érzékeltette az Egy mindent beszennyező, sötét hatalmát.
    Technikailag 2002es színvonalú a film, nem nagyon tudnék mondani olyan (scifi/fantasy) filmet ami iylen mennyiségű trükköt ilyen minőségben tudott volna megvalósítani.
    A film története ( a 3 órás játékidő SZŰK keretei között) hűen követi a regény vonalát, csak ott és annyit változtatva-kihagyva, ami feltétlenül szükséges.
    És végül: valószínüleg nem mindenkinek fog bejönni a LOTR, és ez így van rendjén. A GyU klasszikus, több mint 50 éves regény, amit a gagyibbnál gagyibb "fantasy" regényecskék olyan mértékben megloptak, szétdaraboltak, és az unalomig ismételtek, hogy a mai (a regényt korábban nem ismerő) nézőnek valóban sematikusnak tűnik.
    Az eddigi (nem csak SG forum-beli) hozzászólásokból nagyjából az tűnik ki, hogy aki olvasta/szereti a regényt, annak bejött (mitöbb: nagyon bejött) a film is.
    Személy szerint nekem HATALMAS élmény volt ez a 3 óra, nagyon ritkán látja ugyanis a fiatalkori álomképeit, fantáziáit maga előtt megelevendni az ember: a LOTR esetében (velem) ez történt.
  • Ramza
    Ez szerintem egy tipikus meg nem válaszolható kérdés. Olyan nehéz felfogni, hogy véleményünk szerint egy tökéletesen megalkotott filmről van szó???
    1. tökéletes szereplők
    2. a könyv tökéletes megvalósítása
    3. tökéletes történet (de erről nem a film tehet)
    4. tökéletes zenei aláfestés
    5. a képi világ megalkotása olyan, mintha Tolkien elméjéből szedték volna
    6. a speciális effektek a helyükön vannak
    7. teljes mértékben azt az élményt nyújtotta, mint a könyv olvasása, sőt...

Sajnos máshogy én képtelen vagyok elmagyarázni, kevés vagyok én ehhez.
    De minek tépem a számat? Erre te mind azt fogod mondani, hogy szerinted ez nincs így, és szerinted a fentiek mind szarok. De biztosan a filmet megnézők 99,9%-a téved...
  • Rincewind
    Na, akkor vélemény:

Előre is szólok, hogy nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni a filmről, mert már régóta rajongója vagyok Tolkien mester munkásságának! Úgyhogy a film, nálam már elve jó esélyel indult!
    Sok vegyes érzelem van most bennem, mert igazából nagyon nagy volt a mérce, melynek meg kellett felenie a filmnek, de én úgy ézem, hogy ez sikerült neki! Maguk a helyszinek nagyon jól visszaadják a könyvbeli hangulatot, gondolok itt Móriára vagy Bri utcáira! Ezek tökéletesen voltak megoldva! Ellenben a Megye nekem picit mű volt, tehát nem elég életszerű. Ez Lothlórienre is igaz! Na nem nagyon, csak épp egy picit! :D
    A karkterek nagyon jól eltaláltak! Bár látszik, hogy rendesen alapulvették a mesét :), de ez nem baj! Frodó-t pont így képzeltem! Gandalfot igazából el sem lehetett rontani :) Legolas is nagyon jó volt, akár csak Aragorn és Boromir! Gimli nekem megint picit plasztikusnak tűnt! Valami nem volt oké vele, de megnem mondom mi volt az... :) Bár vele sem volt komolyabb bajom, csak nem volt olyan ''tökéletes'', mint például Aragorn vagy a hobbitok!
    HA már a karaktereknél tartok itt említeném meg az orkokat és a többi szörnyet! Na, ezek maximálisan jól el lettek találva! Egyszóval az orkok tényleg tökéletesek! Bár Móriában az a falon futkosás kicsit durva volt, de ezt hajlandó vagyok elnézni :) Külön öröm a Balrog nagyon ötletes megvalósítása! Iszonyatosan tetszett, amilyenre megalkották. Tényleg démon volt!
    A speciális efektusokról egy rossz szó nem eshet! A legtöbb jelenet, olyan, mintha tényleg középföldén forgattak volna! Már írtam, de leírom mégegyszer, hogy Mória sznte tökéletes! Vasudvard iszonyat jó! A csatajelenetek tényleg fantasztikusak! A leg lélegzetelállítóbb mégis az Argonath volt, szerintem nem kell ecsetelni miért ;)
    Viszont Szarumán és Gandalf párharcából kihozhattak volna valami látványosabbat is, nemcsak azt, hogy ott lökdösik egymást a falhoz :( Mondjuk igaz, hogy ennek is megvolt így a maga varázsa és a hangulata és, hogy nem kell mindjárt tűzlabdákat hajigáni! De azért akkor is lehetett volna picit elmésebben is megoldani ezt a részt!
    Egyetlen helyen figyeltem csak fel egy kis hibára! Szerintem a hegyi Trollon nagyon látszott, hogy computer animáció! De ez csak azért tűnt föl, mert a film többi részére ez nem igazán jellemző! :D Meg a trollokat én nem igazán így képzeltem, de ez már az én gondom ;)
    Maga történet eléggé vegyes érzelmeket válthat ki az emberekből! Nekem, mint rajongónak például minden egyes perc ajándék, amit a film előtt tölthetek! A 3 óra gyorsan eltelik és fáj a szívem, hogy el kell hagynom a mozit :( De egy olyannak, aki nem olvasta előtte a könyvet, lehet, hogy picit sok lesz ez a 3 óra! És itt nem az eltelt időre gondolok, hanem a történések sorozatára! Túl sok minden történik itt, hogy mindeki felfoghassa elsőre a látottakat (nembaj, majd megnézik mégegyszer ;D). Persze az is igaz, hogy egy laikus számára is lebilincselő lehet a látvány, amit a film nyújt neki, tehát érdemes megnéznie mindenkinek, függetlenül attól, hogy olvasta-e a könyvet vagy nem! Egyébként ezen azt hiszem nem igazán lehetett segíteni, hisz ha túl sokat változtatnak rajta, akkor már túlságosan eltért volna a rendező a könyvtől és akkor az már ugye nem a Gy.U. lett volna, hanem valami más! Úgyhogy igazából ebbe sem lehet nagyon belekötni :) Sőt rengeteg jelenet és utalás van a fimben, ami csak rajongóknak tűnhet föl! Ezek miatt érdemes többször is megnézni a filmet! Például tudtátok, hogy a film elején, mikor a vadonban vannak látszik pár kövérkés köszobor az erdőben? Na azok ott a Hobbitban szereplő Kőtrollok, akik fogságbaejtik Bilbót :)
    Mit is írhatnék még róla? Engem tökéletes magával ragadott ez a szép mese, amit együttesen köszönhet a csodálatos képi világának és a karakterek jól megformáltságának! Talán egy kis hibát tudnék még felróni neki: néhol nem tetszett a szinkron, de ez lehet, hogy már megint csak az én szőrözésem :) De például az elején a bevezetőt jobban eltudtam volna képzelni egy Sinkovics Imre féle orgánummal, mint azzal női hanggal, de végülis ígyis jó volt!
    Végszóként csak annyit mondanék, hogy ez volt az a film, amire még sokáig fogok emlékezni és büszkén állítom, hogy még nem láttam ennél jobbat!!! sőt még csak olyat se, ami a nyomába érhetne!

Rince
  • Ramza
    Csak annyit tennék hozzá az előttem szóló két kollégához, hogy fanatikusoknak természetesen ez a biblia, szerencsére most már a vásznon is. De itt van pl. a barátnőm, aki soha életében nem szerepjátszott, soha nem olvasott el egy fantasy könyvet sem, és gyakorlatilag úgy ült be megnézni a filmet, ahogy te (bár érdekes módon tudta, hogy három órás lesz, és tudta, hogy három részes, pedig nem mondtam neki). A film után teljesen el volt bűvölve, és bár nagyon tud unatkozni filmeken, de ezen egy percig sem tette. Mert nem volt min.
    Ja, hogy a kérdésre is válaszoljak: az fogott meg, hogy kb. 10 éve várok erre a pillanatra, és sokkal jobban sikerült, mint ahogy vártam. Pedig nagyon magasak voltak az elvárásaim. Röviden ennyi, hosszan órákig tartana, és azt nem vállalom :)
  • Rincewind
    Ezt kinek írtad?
  • liquid
    Nézd, most mondhatnék egy millió dolgot, hogy miért joo a LOTR...
    Az eredeti regény egyébként a könyvek történetének második, legnagyobb példányszámban elkelt irodalmi műve (első a Biblia, offkorz), szóval elég sojan komálják Tolkien apó dolgait... :-)
    Olvasd el a regényt, az nem ilyen "tömény" (ennyi fért bele a 3 órába, sajna).
  • Rincewind
    Szerintem, magával ragadó volt, lebilincselő és szinte már a tökéletesség határát súrolta a film! A 3 óra alatt egy másodpercig nem unatkozik a néző, végig leköti a fegyelmét a film! A látványvilág fantasztikus volt, a karakterek nagy jól eltraláltak és az egész film tökéletesen visszaadja a Tolkien által kitalált világot! Egyszóval új mérföldkő született a filmtörténelemben, mert ezt nagyon nehéz lesz überelni :)

Egy kis történet:
    Pár leborotvát fejű izomagy is ott volt a premieren! Befelé végig röhögcséltek, meg poénkodtak a filmmel kapcsolatban! Kifelé menet arról beszélgettek, hogy hol lhet kapni a könyvet, pedig ki nem néztem volna belőlük, hogy tudnak olvasni :D Szal elég nagy hatással volt szerintem mindenkire a film!

Ja, volt, aki unalmasnak találta, meg rossznak? És ez ki a rákot érdekli, ettől nem lesz roszabb a film :)
    Végszóként számomra ez maga A FILM, nem láttam még jobbat és szerintem egy ideig nem fogok, mert egyelőre überelhetetlennek látszik :)
  • liquid
    fact1: sirbuckák kimaradtak (a DVD verzioban -állítolag- már benne lesznek). A kardátadós jelenetről egyébként is üvölt, hogy kivágható, és helyetetsíthető a "normál" történésekkel.
    fact2. Nem kilencet, csak ötöt... :-) Itt kicsit tényleg túl powerfullnak ábrázolják Aragorn bácsit, bár tény, hogy a könyvben is tűzzel tartja távol őket.

Lehetne egyébként még egy tucat ilyen "hibát" írni, de imho felesleges. Ez adaptáció, a könyv lényege+szellemisége nagyon jól átjön benne, és ez a lényeges.
  • liquid
    Pheel bácsi, a film RÖVID volt, ezt másfél órában elmesélni lehetetlenség. Szerinted pl az Alapítvány (csak az első rész!) hány órás film alapjául szolgálna? Mert imho 5-6, minden fejezet legalább egy óra, a Sheldon-os "bevezető" talán még több is.
    A trükökkel nem tudom milyen problémád volt, imho magassan veri a jelenlegi mezőnyt, az ILM műanyagszagú SW renderorgiájánál pl fényévekkel jobb.
    Persze, hogy látszott néha CGI, meg csúszkáltak a hátterek (ritkán!), de egy filmet mondj, ami tökéletes ebből a szempontból.
    Ja igen: ez egy trilógia, ez van, három kötet, ez az első volt. Ezt egyrészt lehetett tudni, másrészt meg így is kjaptál 3 órányi néznivalót a pénzedért.. :-)