655
Gyűrűk ura: A gyűrűk szövetsége
-
Break #457 nekem tetszett a múmia is meg a sztárvársz is -
Break #456 Nem tudom a vita lezárult-e már, de mainruler-nek azt ajánlom, olvassa L a könyvet... -
#454 Okés ;-) -
Ramza #453 Ne viccelj :) Bölcsészen és közgázon végeztem.
Annyi tehetségem van a matekhoz, mint Frodónak :)
Bocs az offtopicért. -
#452 Ti (Te + Mainruler) biztos matekosok vagytok, reál érdeklődésű emberek ;-))))))))
-
Ramza #451 Egyébként szerintem is. De ha egyszer nem értek egyet, akkor muszáj vitatkozni :) -
#450 Bakker minek kell ennyire beleásni magatokat a dolgokba ?
Sokkal szebb úgy a fantasy ha beleéled magad és nem kötexel vele ;-))
-
Ramza #449 "A törpök. Akik nem tudják a bejárat jelszavát..."
Hajjjjj (nagy sóhaj). Milyen törpök nem ismerik a jelszót? Könyörgöm. Gimli az egyetlen törp a csapatban. Ő egy másik hegységben él, nem Mória bányáiban. Ha keresel a neten egy Középfölde térképet, akkor meglátod, hogy mennyire messze. De nem a messziség a lényeg. Neki, aki nem ott él, miért is kellene tudnia a jelszót? Nyilván akik ott élnek, azok tudják. Na ilyenből nincs a csapatban. Pechükre.
bocs, hogy túlmagyarázom a dolgot, de úgy veszem észre, hogy muszáj.
"De egy: azok legalább valami célt szolgálnak. Mire jó egy istentelenül nagy, tök üres csarnok???"
Erről kérdezd meg a királyokat, akik a középkorban várakat építettek, amikben általában szerepelt egy rendkívül funkcionális trónterem, ami akkora volt, mint a fél épület. De említhetnék rendkívül funkcionális templomokat is.
Mielőtt leírnád: tudom, hogy ezek egyike sem akkora, mint a barlangcsarnok. Nem is ezért írtam. Hanem azért, hogy rávilágítsak: a funkcionalitás nem tűnik számomra jó érvnek.
"Kettő: Látom nem gondolsz bele amit írsz."
Azért hülyének ne nézzük a másikat, arra kérlek. Én sem tettem veled, elvárom tőled is.
"Mégis mennyivel, MENNYIVEL egyszerűbb faházakat építeni, sárból tapasztott kunyhókat csinálni, vagy a puha földben alagutat ásni, mint egy 50 méter magas, végtelenül nagy csarnokot a szinte megmunkálhatatlan sziklába vésni????????"
Értsd meg, a törpöket úgy szokták aposztrofálni, hogy "keményebbek a sziklánál". Az a baj, hogy emberszemmel gondolkozol. Nekik ez olyan munka, mint másnak az általad leírtak. Itt el kell vonatkoztatni egy kicsit a mi világunk bányász-szemléletétől. Nyilván lehetetlen, és felelsleges munka lenne ez a valóságban. De értsd meg: ez egy tündérmese, ami úgy lett kitalálva, hogy a benne lévő törpök mániája az, hogy ilyesmit csinálnak. Ez szinte olyan a számukra, mintha a vallásuk lenne.
Ha ezt a filmet ilyen szemmel nézed, akkor min vitatkozunk? Hagyjuk az egészet, és raktározzuk el, hogy én tündérmeseként nézem, te pedig a szigorú, való világból vett törvényszerűségeket keresed benne. -
#448 értem...:) -
#447 "Lehet, hogy járt, de biztosan nem azt a kaput használta. Az ugyanis csak arra volt szánva, hogy az elfekkel kereskedjenek"
A törpök. Akik nem tudják a bejárat jelszavát...
Az elfek városokat építenek a fákra, az emberek sík és kevésbé sík területeken épületeket húznak fel, a hobbitok pedig földbe vájják a "kunyhóikat"."
De egy: azok legalább valami célt szolgálnak. Mire jó egy istentelenül nagy, tök üres csarnok??? Se egy trón, se valamilyen más meghatározott rendeltetés...
Kettő: Látom nem gondolsz bele amit írsz. Mégis mennyivel, MENNYIVEL egyszerűbb faházakat építeni, sárból tapasztott kunyhókat csinálni, vagy a puha földben alagutat ásni, mint egy 50 méter magas, végtelenül nagy csarnokot a szinte megmunkálhatatlan sziklába vésni???????? Egyszerűen nem is lehet összehasonlítani őket! -
Ramza #446 Az a baj, hogy amit te hülyeségnek tartasz, az mind olyan dolog, amit te racionális szemmel nézel. És ezért írta (szerintem) Laalee, hogy egy mesébe sem tudod beleképzelni magadat... -
Ramza #445 "Egyébként miért tették volna? Unatkoztak??"
Tudod ez afféle törp szokás. Az elfek városokat építenek a fákra, az emberek sík és kevésbé sík területeken épületeket húznak fel, a hobbitok pedig földbe vájják a "kunyhóikat". Mindbe bele lehetne kötni, ha a racionalitás talaján állunk. Csak hát minek?
"Nem "minden létező spell, csak az, amit Szarumán mondjuk teljes természetességgel használt."
De kb. huszadszorra kérdezzük: miért?
Miért kellene ugyanazokat a varázslatokat tudnia, mint rendje vezetőjének? Vagy akár mint egy teljesen másik varázslónak? Miért?
Lépjünk tovább, képzeljük el, amit te mondasz: lelevitál Gandalt a több ezer ork közé, akik a torony tövében vannak. Hú, bölcs döntés lett volna...
"Bár elismerem, a sason lovagolás sokkal vedregényesebb, csak épp szükségtelen."
Szükségtelen? Sikerült megmenekülnie, vagy nem?
"Gimli, ismét: Nem járt még soha életében a testvérénél???"
Nem a testvére! Legalább legyél egy kicsit figyelmesebb, ha kritizálsz.
"És ezek után azzal állít oda a többiek elé, hogy "Mória ura fejedelmi fogadtatásban részesít majd", mikor még nem is járt soha a bátyjánal??"
Lehet, hogy járt, de biztosan nem azt a kaput használta. Az ugyanis csak arra volt szánva, hogy az elfekkel kereskedjenek. -
#444 Az, hogy nem tudok elsiklani a zagyva részletek fölött, nem savanyúság, ettől még tetszett a film, meg is fogom nézni még jópárszor, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek benne hülyeségek. -
"Gimli, ismét: Nem járt még soha életében a testvérénél??? És ezek után azzal állít oda a többiek elé, hogy "Mória ura fejedelmi fogadtatásban részesít majd", mikor még nem is járt soha a bátyjánal?? Honnan tudná ezek után, hogy nem két lábbal fogják őket kirúgni onnan..."
e-mailon azert tartjak a kapcsolatot :) -
#442 Csak azt mondtam, hogy a Norte Dame mészkőkockáit némileg egyszerűűb összeilleszteni, mint ekkora csarnokot vájni egy iszonyú kemény kőzetbe...
Egyébként miért tették volna? Unatkoztak??
Nem "minden létező spell, csak az, amit Szarumán mondjuk teljes természetességgel használt. Bár elismerem, a sason lovagolás sokkal vedregényesebb, csak épp szükségtelen.
Gimli, ismét: Nem járt még soha életében a testvérénél??? És ezek után azzal állít oda a többiek elé, hogy "Mória ura fejedelmi fogadtatásban részesít majd", mikor még nem is járt soha a bátyjánal?? Honnan tudná ezek után, hogy nem két lábbal fogják őket kirúgni onnan... -
#441 istenem ilyen savanyu embert se lattam meg... egy mesebe se tudja belekepzelni magat... -
Ramza #440 "De hát Gandalf ooolyan hatalmaas erejű..."
És a hatalmas erő azt jelenti, hogy minden létező spell ott van a fejben/varázskönyvben, igaz? Ejnye.
"és nem biztos, hogy otthon van, szerintetek nem adja oda a háza kulcsát, vagy nem mondja meg a biztonsági kód számát??"
Szégyellem, de őszintén szólva nem értem ezt a kérdést. Sem a következőt.
Miért kellene Gimlinek tudni a jelszót? Lehet, hogy még nem is járt itt... (erre utal, hogy ő is lenyűgözve áll a csarnokban)
"másrészt a Notre Dame nem a föld alatt van, nehezen megmunkálható bazalt vagy tudom is én milyen kőzetbe ágyazva!!!!!"
Szóval akkor áttértünk a "racionálisan keresünk magyarázatot a fantasyben"-szálra. Jó, legyen: ezek szerint ami nehezen megmunkálható, azt a hegy alatt élő törpök évezredek alatt sem tudják megmunkálni.
Amúgy egyvalamit elfelejtettél: mind a kettőt fel lehet álványozni, nem értem a magasság miért probléma.
"Ekkora természetes barlang meg nem hiszem, hogy van, akkor összeomlana a hegy...:))"
Ezt pedig te sem gondoltad komolyan :) Amúgy tényleg nem természetes, azt hiszem ez elég jól látszik :) -
#439 Liquid:
Meg se néztem. Nem is érdekel.
Nem tudott. Ismétlem: ez nem AD&D, ahol "ha tudja a varázsolós csávó a cloudkill-t, akko tuti hogy tudja a második szintű levitation-t is, mer az sokkal egyszerűbb".
De hát Gandalf ooolyan hatalmaas erejű...
Erre biztos az lenne a válasz, hogy azért nem...ööö jutott -nem levitált, ezer bocs, de már kissé nehéz máshogyan megfogalmazni- le a torony tetejéről, mert Sz. "nem jelentett közvetlen veszélyt" a gyűrű-re, ezért szórakozott vele. Ok, de végül mégis meglógott a torony tetejéről! S akkor ezt muszály a lehető legbonyolultabb módon, egy pille és egy madár segítségével megtenni??
Efreet:
Gimli: Ja, hogy "hátsó bejárat" meg "tündéknek"...
Ti, ha elmentek történetesen egy olyan rokonotokhoz látogatóba, akit csak néha láttok -minden 100 éveben egyszer...:)) - és nem biztos, hogy otthon van, szerintetek nem adja oda a háza kulcsát, vagy nem mondja meg a biztonsági kód számát??
Vagy ha egyszerűen elutazik valaki és megkér, hogy ha néha arra jártok, nézzetek be hozzá, szerintetek azt várja tőletek, hogy az ablakon vagy a pincén keresztül másszatok be hozzá?
Csarnok: No igen, a Notre Dame sem 2 méter 20 centi, csakhát az egyrészt egy templom, s mint ilyen, Isten nagyságát hivatott jelképezni, másrészt a Notre Dame nem a föld alatt van, nehezen megmunkálható bazalt vagy tudom is én milyen kőzetbe ágyazva!!!!!
Ekkora természetes barlang meg nem hiszem, hogy van, akkor összeomlana a hegy...:)) -
#438 szerintem tok fasza a ADnD movie :) igaz csaladi mozidelutan :) de jopofa volt... -
#437 én a DnD movie-t egy stílustanulmánynak, és megvalósíthatósági próbának tartom. megnézték, hogy a technika elérte-e azt a szintet, hogy lehessen vérbeli fantasy filmet csinálni :)
középfölde vs. mágia: a MERP alapkönyvben van mágus mint profession (pap is, amit végképp nem értek...), de én még "normális" partit nem láttam, ahol engedtek volna. ez a világ át van itatva mágiával, de ez a mágia csendes, és a környezethez, tárgyakhoz-élölényekhez ragaszkodik...
Mi lesz itt jövöre amikor Szilszakáll belép a képernyöre... annyira kiváncsivagyok :) -
#436 Main ruler kolléga, te túlságosan is a (könyvet nem ismerő) szerepjátékos szemével nézed a dolgot. Igen Szarumán "fellevitálta" Gandalfot a torony tetejére...na és? Ha Gandalf tud hasonló varázsaltot, bizonyára "lelevitál" onnan. Nem tudott. Ismétlem: ez nem AD&D, ahol "ha tudja a varázsolós csávó a cloudkill-t, akko tuti hogy tudja a második szintű levitation-t is, mer az sokkal egyszerűbb".
A filmben egyébként (a könyvhöz képest) rengeteget varázsolnak. Szarumán nem maga "bősziti fel" a hegyet, gonosz és kegyetlen az magától is. Arwen sem varázsol, a gázlónál a szökőárt Elrondék hozzák össze. Nincs varázsbotos mágus-csata se.
A Középföldét átitató mágia teljesen más természetű, kevésébé instant, inkább az idők múlásával ható, csendesebb fajta. Ez van, ha ez nem tetszik, ott van az egymillió fireballos, "szabályhű" (és egyben qrvaszar) tavalyi AD&D-múvi. -
#435 nagyon ritka... igen, párszáz éve felzavartak egyet a törpék, és azóta van :) -
#433 az a gond, hogy a második kötet, amit ilyenkor leszednék a polcról, és folytatnám a sztorit nincs hatótávolságon belül... karácsonyig várni egy lapozásra... brrr :)))) -
Ramza #432 -"A filmet (és föleg annak részleteit) nem lehet megérteni a könyv és a világ ismerete nélkül." -> Na, ez abszolút igaz!"
Ehhez azért annyit hozzátennék, hogy amellett, hogy kicsit igaz, a harmadik film végére is sokkal tisztább lesz a kép. Az lehet, hogy most sok dolog nem világos, és csak akkorra lesz az, de higyge el minden kételkedő: ezeket a dolgokat igenis bűn lett volna felfedni már most! Egy-két dolog tényleg csak a Szilmarilokból derül ki (amit mi itt leírtunk), de a többsége ki fog derülni a három filmből is! -
Ramza #431 A többi dologrs válaszoltak már többen, úgyhogy én csak erre teszem:
"Ha tudta nagyon jól, hogy "ő majd jól odavág" a Balrognak és semmi gond nélkül visszaűzi,"
Nem tudja nagyon jól. Ez nem az az eset, amikor a 18-ik szintű varázsló játékos kivülről ismeri a compendiumot/bestiáriumot, stb. és ahogy a mesélő bemesél egy monsztát, már rögtön tudja, hogy azt le tudja gyűrni, mert számokban kifejezve jobbak a statjai... Gandalf azt tudja, hogy iszonyatos ellenfél neki is a Balrog, és ha nagyon nem muszáj, akkor nem akasztja össze vele a bajszát :) Ezért menekül ő is a többiekkel, és csak akkor fordul szembe a Balroggal, amikor már nagyon muszáj. -
#427 329ben írtam 2 wallpaperes oldalt. ha ott van, akkor tudok. -
#425 valahogy úgy érzem, hogy ha a filmbe bekerült volna Bombadil Toma, akkor magadon kívül lennél... egy olyan személy, aki túl van a Gyürü erején, és mégis csak játszik a szereplökkel... mindegy, pár válasz...
Gimli-Mória: Gimli egy másik városban lakik, semmit nem tudott arról, hogy mi történt itt, párszáz éve nem volt semmi gond, miért lenne azóta bármi? bejáratnak meg nem a "hátsó ajtót" használta volna, amit a tündék részére készítettek még nagyonrég (vö: a jelszó is tünde nyelven van, még abból a korszakból, amikor nem utálták még egymást)
Hatalmas csarnok: egy természetes barlangot (vagy többet) valahogy meg kell erösíteni, ráadásul mint nagycsarnok grandiózussá kellett tenni. A Notre Dame belmagassága se 2méter 20 centi, pedig minek több?
Balrog vs. Gandalf vs. Szarumán: Középfölde mágiarendszere teljesen más mint bármilyen világé. nem mászkálnak a mágiahasználók fel-alá az utankon (a másodkori csatajeleneteken, ha máshol nem ott kellett volna lennie a mágiahasználók legjobbjainak (mellesleg ott is volt 1 közülük, csak buzogány volt a kezében és fekete páncél borította)) Szarumán nem jelentett közvetlen, aktív fenyegetést a Gyürü útjára, ráadásul G. "fönöke". Aragorn nem véletlenül lett ráirányítva Frodóékra. (1 apró gond, hogy G. mikor és hogy szerezte vissza a botját, ami ezen a világon egy igencsak nagy hatalmat jelentö tárgy, nem csak egy sétapálca, de most nem fogom kikeresgélni a könyvböl, hogy egyáltalán le van-e ott írva) A Balrog közvetlen fenyegetés volt, ráadásul G. ott már tudta, hogy a szövetségnek fel kell majd bomlania... Nem véletlenül hordja G. magával Glamdring-ot, egy nagyhatalmú kardot is. nincsenek tüzlabdák meg ilyesmik, hogy szétcsapjon vele az orkok közt. Ráadásul se G. se Sz. nem átlagemberböl lett varázsló. A filmet (és föleg annak részleteit) nem lehet megérteni a könyv és a világ ismerete nélkül. -
#424 Itt, az első rész közben történtek ezek a változások? Mitöbb: az első rész közben és észrevétlenül?? Mert csak az látszott, hogy először Szarumán legyőzte Gandalfot, majd egy órával késöbb Gandalf már a Balrog ellen vitézkedett...
Ja, ha már itt tartunk: Akkor Szarumán hogy jutott fel a tornya tetejére és hogy juttatta oda Gandalfot is, ha nem varázslattal?? (az, hogy levitációnak, vagy valami másnak nevezed, szőrszálhasogatás) És akkor tessék mondani, Gandalf miért nem alkalmazta ugyanezt a varázslatot, hogy lejusson a toronyról?? Hát, ha olyan nagy hatalmú...
Egyébként tudom, hogy végül is legyőzi a Balrogot, de ez már megint a könyv! Én a filmről beszéltem, hányszor mondjam még?!
Egyébként ez az egész Mória-dolog úgy zavaros, ahogy van: Miközben a törp vígan bejelenti, hogy "azok már Mória falai", teljes természetességgel elvárja, hogy a saját testvére otthonának kapuját a többiek nyissák ki, mert ő nem tudja a jelszót...a saját testvére otthonának jelszavát...hát persze. És az a döbbenet, ahogy elnézi a porlepte, több száz évesnek kinéző csontvázakat? Mert ő persze nem tudott semmit arról, hogy a bátyja egész népét lemészárolták, hisz ez olyan kicsinység, nem igaz?
Miért kellett volna tudnia róla? :(((
Következő: A hatalmas csarnok. Mikor fognak a töprök 20 méter magas csarnokot építeni, amikor csak 120 centisek, hm?
És még sorolhatnám....
Annyi az átgondolatlanság a filmben, hogy rémes! -
#423 Jóember, ez nem AD&D, vagy magus, vagy mitudoménmi, itt nincs második szintű levitation varázslat, fireballokat sem fognak lőni...
Szarumán "erősebb" Gandalfnál (nem hiába a "főnöke")- akkor. Később már nem, lesznek változások.
Gandalf tart Móriától meg a Balrogtól, mert tudja, hogy a Balrog veszélyt jelent rá, méghozzá komoly veszélyt.
SPOILER!!!
Gandalf végül is legyőzi a Balrogot, de iszonyatos küzdelem árán, majdnem ott pusztul.
Nem tudom, mi ebben a logikátlan...
-
#422 Talán abból vonhattam le ezt a végzetesen téves és oktondi következtetést, hogy már az út elején húzódozott a "nagy és isteni erejű" Gandalf (itt csak tisztán a filmet veszem alapul, természetesen tisztában vagyok azzal, hogy még egy jót fognak "bulizni" ők ketten a szakadékban -mármint Mr. Balrog és Mr. Gandalf) hogy bemenjenen Móriába, erre még Szarumán is ráerősített ("nem mersz bemenni öreg barátom?" vagy valami hasonló), ezek után ki hiszi azt el, hogy csak így megállít egy -saját maga állítása szerint is- ősdémont, akármilyen láng táplálója legyen is...
És hol volt a rendkívüli ereje, amikor egy sokkal kisebb volumenű egyént kellett volna legyőznie?? Szarumán el tudta zupálni, a Balrog nem tudta?????
Ez egy akkora ellentmondás, hogy az égbekiáltó!
Ha tudta nagyon jól, hogy "ő majd jól odavág" a Balrognak és semmi gond nélkül visszaűzi, akkor miért kellett elötte majd' összecsinálnia magát félelmében, hogy Móriába kell menni, hm??
Ja, és a másik kedves dolog: Az "isteni erejű" Gandalf -Szarumán általi legyőzése után- ott toporog a torony tetetjén fogolyként, nem hogy alkalmazna valami egyszerű lebegést vagy akármit -nem gondolok én olyan nagy dologra, ha egy ilyen hatalmas mágusról van szó, mint például a teleportálás...-, á dehogy...inkább raboskodik egy csomót, majd jó druida módjára egy lepkével beszéli meg problémáját...
Egyébként még rengeteg ilyen hülyeség van a filmben, úgyhogy akciódúsnak akciódús, látványosnak látványos, csak kicsit jobban átgondolhatták volna a logiaki szálakat. -
#421 Upsz, ezt most miért csinálta? Sorry... -
#420 A balrog egy ősi démon, rendkívül erős, Gandalf is tart tőle. De ez nem jelenti azt, hogy Gandalfot ilyen szimplán el tudná pusztítani... :-)
-
#419 Itt nem is az erejük ööszermérésérol van szó. Ez most olyan, mintha jönne egy kigyürt állat emberkedne és és leloném. Lehet, hogy erosebb nálam. Mint Gandalf: Lehet, hoyg erosebb a Balrog, jött emberkedett, erre Gandalf beomlasztotta a hidat, aztán még így se mondhatta teljesen magáénak a gyozelmet. -
Dante #418 Diablo - A vér szav című könyvet is egy olyan faszi írta akinek köz van a Dragonlance-hez!
"Richard a. Knaak
a New york times-ban írta a Huma legendáját ami a dragonlance ciklus részeként jelent meg"
(idézet from the Diablo könyv) -
#417 Olyasmi... :-) -
#416 és a mérleg leszakad alattuk... :) -
#414 a két fél ringbe lépés elött a kamerákon át morog a másikra... -
#413 A balrog nem "erősebb" mint Gandalf. Mondjuk azt, hogy most csak a Balrog vs. Gandalf meccs gyenge bevezetőjét láthattuk... :-) -
Ramza #412 "Futás! Ez erősebb mindannyiótoknál!"
Nem mindannyiunknál :)
De ok, elfogadom, ez _is_ átjöhet a filmből. -
#409 Dragonlance 4ever, hát persze, hogy olvastam ;-))