Star Trek (TV)
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kira esetét ragadnám ki, ha egy komoly társadalmi traumában nõsz fel, akkor egyértelmûen sérül(het) az értékrended, Kira karaktere pedig pontosan ezt mutatta be. Ez pont, hogy nem hiba, hanem erény...
Ez nem TNG, pláne nem ENT vagy VOY, ahol a fõ karakterek komoly jellemhibáktól mentesek, esetleg mutatóba akad csak egy-egy kivétel, például a VOY esetén Tom Paris. Viszont pont ezért szerethetõ a DS9, ugyanis a karakterei esendõek, hibáznak, és mégis emberiek maradnak. Talán egyedül Daz esetében cinkes a dolog, de végül is azt is megmagyarázták.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
ki mondta ezt az idiótaságot?! mit nézett, gondolom nem jött be a CG?
http://www.freetvmaci.info/
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
biztos lesz nagy zúgolódás, sokan szeretnék Timothy Zahn-t, aztán szinte biztos nem az a vonal lesz (még ha a nagy öregek szerepeltetése lehetõvé tenné azt a vonalat).
ha már párhuzamos SW: gondolom nem csak az én társaságom szokott azzal viccelni, hogy ha a mai politikai érát vennénk figyelembe, akkor a Birodalom lenne a jófej, a lázadók pedig a gonosz rendszer ellenes terroristák, akik a demokrácia ellen harcolnak 😊 na ilyen még lehet
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Ha a ST sorikat nézzük, és persze a filmeket is, akkor maga az univerzum egy elég jól összerakott valami, még akkor is, ha az összes sorozatnak, filmnek vannak hibái. De ha magát az univerzumot, amiben játszódik sikerül megismerni, akkor van hová helyezni az egyes sorozatokat, filmeket. Ezért lóg ki számomra a 2 új film. Nem egész abban az univerzumban játszódnak, minden egy kicsit más. Így az univerzum ismerõinek kissé idegen, nehezen elfogadható mindkét film.
Mert azért vegyük észre. Minden sorozat reboot is volt egyben, és az univerzum határait maximum némi önellentmondás erejéig lépte át. De az ifjú Kirk... Másik univerzumba került. Ez el is lett mondva, de így sem "megbocsátható" mikor annyi, de annyi lehetõség lett volna a kijelölt határokon belüli rebootnak... Képzeld el a Star Warst, amiben Anakin nem áll át a sötét oldalra... (Mondjuk, ezt még meglépheti a Disney...)
a cardassianoknak mondjuk szvsz volt mélységük, elég jól érveltek az igazuk mellet, csak a jog rendszerük volt idegesítõ, a dráma szakos ügyvédeikkel 😊
az a fia sztem, inkább ott mutat még magából vmit mikor alt univerzumban vannak
a többivel nagyjából egyetértek
\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"
Sisko; Hogy súlytalan lenne Sisko? Számomra nem. Picardal is szembemegy, sõt, mikor a néger sci-fi írót játsza, sem rossz. Más kérdés, hogy a 6. évad végén, 7. elején, (Ezri felténesekor) az az õrültségi mizéria nagyon gáz volt, "nem jött át".
Bashir; Elég szép utat jár be onnan, ahol Te is írod, egész addig, míg Garak, és a 31'-esek hatására annyira cinikus lesz, amennyire egy flottatiszt csak lehet.
Worf; TNG-ben is haverkodik, épphogy, de például egy esküvõ szóba sem jöhetne abban a soriban. Természetesen Klingon voltán nem tud túllépni, és az a bizonyos baleset 17 éves korában is óvatosságra inti, de annyira, amennyire csak lehet,"elengedi" magát a sorozat végére, ezt bizonyítja Ezri Dax-al lassan kialakuló barátsága is. (Jadzia meghal a 6. végén... sajnálom))
Dax; Hatodik évadban szerintem kábszer problémái lehettek a csajnak, mert nagyon szétszórt lett. Viszont a kettõss figurát egész jól hozta.
Odo; Valóban mély karakter. Rengeteg problémával,
Kyra; Azért nála figyelembe kell venni a hátteret. Lerohanják a bolygóját, 60(?) évig elnyomásban tartják a népét... Bár nem emlékszem olyan részre, ahol gyerekeket, nõket gyilkol, mégis... Érthetõ lenne. Ellenálló volt, és az elnyomottaknak mindig kevesebb eszközük van, így a harcukban elkövetett hibák hibák maradnak, de megbocsáthatók, hiszen nem Õk akarták az egészet. Mindössze kiállnak magukért.
Quark -.
Replikátor, stb... Nos. Ha a klingon esküvõ volt az utsó rész, akkor talán emlékszel, hogy Bashirt kérdi Quark; Vár a kajára, vagy replikálja? A replikált kaja sem rossz, de... nem az igazi. Mint ma a konzerv gulyás, vagy a táborozáskor, a bográcsban fõtt gulyás... Ici-pici különbség.
Fizetõeszköz; a Galaxis ezen szegletében az aranyozott latinum a fizetõ eszköz. Nem föderációs terület! A föderációs területen az alap dolgok ingyenesek, (pl havi transzport adag, Siskó említi, kadét korából) de nekem az jött le, hogy az extra dolgokért fizetni kell, itt is. (Pl Sisko papa étterme...)
2 bites fajok. Igen. a fajok általában 2 bitesek. Ugyanis valamire hajaznak, ami a földrõl ismert. A ferengik speciel kicsit az arabokra, a nõkkel való bánássmódban, (Talán ismerõs a dolog?) kicsit a ... a többit inkább nem mondom... ))
Sisko: az én szemembe súlytalan, nem egy erõs vezetõ, csak úgy van, míg a többi leader rendben volt, õt tudnám a legkevésbé követni, ha kiabál vicces, ha blöfföl, nevetséges. A fejlõdése abból állt, hogy elfogadta a kiválasztott státuszát, illetve porig nuke-ozott egy civil kolóniát.
Bashir: nekem a B5 óta bejönnek az ilyen jólelkû/különc dokik, szerethetõen átlagos végig, a génmanipuláció nem osztott nem szorzott, maradt amilyen, de õt és a szociopata bérgyilkos szabó haverját bírtam.
Worf: szóra sem érdemes, ha csak annyiban nem hogy ki tudott lépni a kétdimenziós klingon szerepbõl (gondolom a nagy jellemfejlõdés a TNG-ben volt). Mondjuk én sosem szerettem a klingonokat (sztereotip faj).
Daz: Eyecandy, aki fiziológiájára fityet hányva mindenkit laposra ver, idõnként valóban megvillant a szeszélyes nõ, de hát mint eyecandy: tudjál szépen mosolyogni, ezt hozta.
Ja a klingon házasság volt az utsó rész, az tette be a kiskaput végleg 😄
Odo: végig lawful/lawful (leszámítva a tömegmészáros részt), benne lett volna potenciál, még a gumi maszk ellenére is. Lehet pont a mimika hiánya tette mélyebbé (ha õ játszott, bekapcsolt az emberben az olvasási mod, ha meg ugye regényt olvasol, mindenki jól játszik, hiszen a fejedben zajlik a sztori).
Kira: eyecandy2, zéró fejlõdés, aki a 6. évadban is azt hangoztatja, hogy gyerekeket és civileket felrobbantani teljesen rendben van, de ha Odo cimbije egyszer téves ítéletet hoz az már majdnem megbocsáthatatlan, az nem hiszem, hogy sok szóra érdemes. A fejlõdõse kimerült abba, hogy a vége felé csökkent benne a passzív agresszió.
Quark: na õ vitte a hátán a sorozatot, ez nem vitás, kapott egy remek lawfull evil jellemet, túl lépett a szintén 2 bites Ferenghi jellemen, mindig a saját rövid/hosszú távú érdekeit tartotta szem ellõt, még kicsit romantikus is volt, hisz képes volt szeretni a rokonait/a "fura" humánokat.
A ténykedése kapcsán csak egy kérdés merül fel: Ha van replikátor miért járnak bárba, enni? Ha nincs, fizetõeszköz mivel fizetnek? Ha nem fizetnek honnan ban bevétele a ferenghinek...ja megvan...replikálja 😊
2 bites idegen fajok: ez egy nagy rákfenéje az ST-nek, talán a könnyebb érthetõség kedvéért, rém egyszerûek, mint a Magyar politika (ne kelljen gondolkodni, bal vagy jobb).
Nézzük a ferenghiket: van egy több ezer éves civilizáció, ahol a lakosság 99.9% nem akar változni, annak ellenére, hogy szabad információáramlás van. Bár több ezer évvel fejlettebb szellemiséget képviselnek, mint a földi konzervatív civilizációk, nálunk mégis lassan de biztosan terjed az emancipáció, felvilágosodás. Náluk nem, mert idegenek? Mert nincs erre igényük? Akkor kivételek sem nagyon lennének.
Az Orioniakban (STE) legalább volt egy kis csavar, persze fejlett orvoslással az is kijátszható lett volna, de hitelesebb egy szex rabszolga férfi (lássuk be, ezzel picit mi is így vagyunk a magunk farok/gyomor vezérelt hozzáállásunkkal), mint egy szellemiségében fejlõdni nem akaró faj.
Természetesen ezek nagy része olyan, amin teljesen felesleges agyalni, mert megölik a szórakozást, nálam valamiért mégis bekapcsolt, úgy gondolom azért, mert mindenben picit alul teljesített számomra a sorozat, így felnagyítva látom a hibáit. 😞
ügyetlen szinészek ebben a sorozatban
Sisko, Bashir, Worf, Daz és persze fõleg Quark lazán elvitte a sorozatot a hátán pedig...
jellem fejlõdés teljes hiánya
Quark rengeteget fejlõdik, Odo, Kira, Worf (Klingon házasság, rémlik valami? 😄), és így tovább...
irreálisan viselkedõ karakterek
Mert Kirk, Picard, Janeway reálisan viselkednek innen nézve? 😊
buta történet
A DS9 volt az elsõ Trek sorozat, ami kvázi egy hosszú történetet mesélt el (Bajor-Cardassian háború, egy csipet Jem-Hadar szósszal). Szerintem nem volt buta történet, pont, hogy szépen végigvezette a konfliktust...
En egyebkent a bsg utan lattam a ds9et es ereztem rajta moore kezjegyet
az hogy nincs jellemfejlõdés nem tudom honnan veszed, nem egy karakter 180 fokot fordul a sorozat végéig, az hogy nem mindegyik, ez lenne a gond?
a ds9 karakterközpontú a többi sorozattal ellentétben, itt jóval többet tudunk meg a karakterekrõl, jóval emberibbek ezért jóval idegesítõbbek is én simán beletnék kötni az angyal pikárba is ha szeretném de nem teszem
ellentmondásokkal teli van mind
az hogy valakinek nem tetszik azt megértem (azt már nem hogy barátok közt v androméda is jobb) fõleg úgy hogy ezekhez a scifi sorozatokhoz kell egy nyitott gondolokdás mert a kis költségvetés miatt elég puritánul ábrázol mindent ergo neked kell melléképzelni a többit, ezért már az újhullámos scifikben (bsg, sg universe) nem erõltetik a különféle kultúrákat és világokat mert az túl drága lenne, inkább a drámára mennek rá, sokkal igényesebbnek és mûvészinek hat
hirtelen csak ezt találtam, de aki látta, biztos emlékszik a részre
feltehetõen mindenben kicsit rosszabb volt mint amit vártam, ezek felerõsítették egymást, és már kész is a vegytiszta utálat 😊
amikkel bajom volt:
ügyetlen szinészek ebben a sorozatban (pl Kira sokkal átütõbb kameot nyomott a BSG-ben, mint itt)
jellem fejlõdés teljes hiánya
irreálisan viselkedõ karakterek (ha én vagyok a lawful/lawful, mindenem a becsület és a törvény, nem fogom megölni az összes barátomat és azok gyermekeit, hogy a szerelmem élve maradjon, szerintem)
buta történet
a 6 évad intrikája (ami tényleg jó volt) ráfér egy A4-es lapra, ez nagyon kevés
és hát az elentmóndások (lehet, hogy ez az ST sajátja, de amikor van olyan, hogy mást mond bekezdésenként!, akkor számomra az azt jelenti, hogy a forgatókönyvíró szart az egészre)
továbbá valószínüleg ez a sorozat pályázhat a legrosszabb fillerek sokasága díjra (azzal általában a rajongók is egyetértenek, hogy az elsõ 2 évad egy vicc, szerintem a többi is)
a látvány nálam mindíg sokadrangú, tehát a CGI olyan amilyen, pl a Tiltott bolygót nagyon élveztem tavaly 😊
természetesen mindez magánvélemény, ettõl függetlenül tudok annak örülni, hogy másnak nagyon tetszett 😊
JJ/Khan védelmében (meg persze némi STE, ha már azt veszi elõdnek)
Jelenleg szárnyal a transzhumanizmus (wiki) a scifi írók között, komolyan, nehéz olyan regényt találni az elmúlt 10 évben ami nem feszegeti a kérdést (Diaszpóra, Kultúra regények, Vének Háborúja, de hogy a jelenlegi legbagyobb magyar transzhumanistát se hagyjuk ki: Brandon Hackett, sok sok stb). Tehát mi más lenne jó mint Khan?
Én sok mindent beleláttam a két új JJ-be (lehet többet mint ami benne van), tetszenek a kikacsintások (pl, Istenek Fegyverzete), személy szerint nem tudom elképzelni, hogy más jobban nyúlt volna a témához.
A trekik is megkapják a simisimit: újra fontos az elsõ direktíva, megágyaztak a nagy 5 éves kalandnak (új sorozatban milyen remek lenne már, ami ugye erõsen tervbe van véve), szvsz remekül modernizálta a nagy 3-ast (cowboy Kirk, mórgos doki, remek Spock), modernizálták az Enterprise-t, úgy, hogy a fontos dolgok megmaradtak, emellett pedig be tud húzni olyan embereketet, is akik egy pörgõs, modern, látványos filmet kaptak.
Moralizálás + látvány? szvsz ez egy igazi win/win, ezért gondolom, hogy JJ/badrobot feltámaszthatja/korrekten felpörgetheti az ST-t.
A TOS egy cowboy filmsorozat, (kis túlzással, persze) ami az ûrben játszódik.
A TNG a technologia elõnyeit ecseteli, késõbb, ahogy a morális problémák elõkerültek a valódi életben, ûgy oda is.
DS9 Kissé a sötétebb oldal felé húz, sõt. Talán a leg-darkosabb sorozat az ST égisze alatt.
Voyagert nem tudom hová helyezni én sem. Talán egy kis katyvaszként lehet jellemezni, amolyan minden benne...
ENT. Ott egyértelmûen a morális problémák dominálnak, azaz helyes-e. És ez egy kis cowboy beütéssel.
Ha ezt figyelembe veszed, valamint a kort, amiben készültek, egytõl egyig élvezhetõ darabok.
Ami összeköti õket, az a mögöttes tartalom. Mindig van valami mondani valója. És ez nem csak az ST univerzumra igaz, de az összes JÓ sci-fi "termékre" legyen film, könyv, vagy akár játék.
Én ezt hiányolom, de nagyon a két új ST filmbõl. SZÁMOMRA sima látványorgia, semmi több, sajnos. Annak viszont jó, azt meg kell hagyni.
Mire alapozom? Egyszerû. Nagyon tiszteletre méltó, (vagy egyszerû ötlettelenség, nézõpont kérdése) hogy ûjra Khan került a film középpontjába. Elsõ alkalommal arra szolgált a figura, hogy bemutassa a DNS manipulálásának a veszélyeit. Tisztán érzõdött a filmen. Most pedig kellett egy superman, aki Kirk méltó ellenfele... Ugyan már...
Majd kimaradt, Sisko, és az állára tett kéz, komoly mondanivalónál. Egy kérdés. Pókereztél már? Ugyan is az emberi viselkedés, lehet ilyen. Ha blöffölök, akkor a zsetonokkal játszom, ha a mondani valóm komoly, az államra teszem a kezem... Ebben semmi érdekes nincs... Ha azt hozod fel, hogy Janeway milyen arcot vág, mikor eggyüttérez / sajnál... Na attól az én hátamon is feláll a szõr. Ripacs. De vegyük figyelembe, hogy itt inkább a díszletre, nem a szereplõk gázsijára ment a pénz....
lehet, már túl öreg vagyok az ST-hez, egyszerûen túl sok volt nekem az önelentmondás, vagy pl, amikor onnan tudtad, hogy Cickó (Sisko) valami komoly dolgot, fog mondani, hogy az álára teszi a kezét, ááh, mindegy.
Valószínüleg túl sok hibát láttam meg benne amit a párbeszédekben fellelhetõ 2 bekezdésenként bekövetkezõ önelentmondás váltott ki (pl Kira: semmi baj nincs azzal, ha én gyerekeket robbantok fel ,meg civileket...fúj õ csúnya terrorista bántja a katonáinkat o0). 😞
STE viszont tetszet, a hõskor, az átfondolt és nem kétbites idegenek, akik bolygón városokban (nem pedig egy mediterán házban tógában) élnek, stb. Természetesen részenként itt is volt egy önelentmondás, de hát az a legtöbb sorozat sajátja.
JJ: Lens flare, na igen, az tuti a fétise a csókának, szvsz utcára is úgy megy, hogy pupillatágítót használ, viszont a sztori jó, remekül használja a képi világot (pl elsõ film, elsõ 5 perc: születés, halál, erény, becsület, stb).
Természetesen jöhetne új sorozat, remélem az STE nyomdokaiban
addig legyen itt egy ilyen, azért tegye fel a kezét, az akinek nem volt egy hétig rémálma 😊
az volt a ds9-ben a tvben pár napja.
Vagyis nem bolygóközi de a távolság 3 fényév volt ( Dukat elrabolta Kirát)
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
Szóval nekünk ez a gyerekkorunk is, nyilván változnia kell a stílusnak hiszen a Star Trek 2 sorozata között is nagy különbségek vannak, de reboot nem kellett volna.
Nézd meg a linkelt videókat, az érinti azokat a problémákat is ami nekünk nem tetszett. Erre a bolygóközi transzportálásra nem is emlékeztem a film végére annyira felidegesített az egész de tényleg az is oltári baromság és nem magyarázható a reboot-tal. Rebootolunk ma már mindent mert az az egyszerûbb ha fogunk valamit és vagy csak a nevét hagyjuk meg(mint történt itt) vagy alig változtatnak rajta és kvázi ugyanazt adják el jobb effektekkel meg ilyenekkel.
A korábbi filmeket és érintve pl. a sokat szidott Nemezis nekem úgy ahogy tetszett, de látom a problémákat is vele. Egyébként JJ. 2 ST filmje szinte ugyanaz mint a Nemezis csak pár trendi jelenettel felturbózva ami manapság minden filmbe belekerül(csöcsök, mácsó fõszereplõk), ezt a lens flare-t nem is ismertem aszittem csak szimplán szarul kameráznak, kurva idegesítõ volt. 😄 Aztán kiderül, hogy szándékosan beleépített effekt, lol.
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
biztos ki fogom csapni pár embernél a biztit, egyszerûen szeretném szeretni ezt az univerzumot 😊
lehet nem a DS9 kellett volna elsõ sorozatnak, viszont utána az STE az gyakorlatilag dara volt. Ezek után persze nem meri az ember sem a TOS-t, sem a TNG-t. 😊
Természetesen valószínüleg számomra a DS9 az feldolgozhatatlan trauma marad, pláne, hogy tudom, hogy sokaknak nagy kedvence, én is ajánlás, na meg B5 szerelem miatt kezdtem azzal.
REAL MADRID
Tényleg sorry a rajongóktól, imádom a scifi minden formáját, hihetetlen elvárásaim és lelkesedésem volt eme univerzum irányába (az összes film után DS9-el kezdtem), bár 6 évadik húztam, de komolyan minõsíthetetlen volt 😞(
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
REAL MADRID
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
2.: Alapból különbséget kell tenni a két idõvonal Enterprise-a között, hiszen teljesen eltér a két hajó reaktora is. Lehet, hogy ebben kevesebb sugárzás érte Kirk-ot, vagy konkrétan a sugárzás kevésbé hat az emberekre, mint a Vulkániakra (ezt sem lehet kizárni. Ezzel együtt nekem a fõ bajom a jelenettel az, hogy egy reaktortérbe miért nem lehet manipulátorokkal kezelni valamit? Vagy ha már zsilip és ember méretû ajtók vannak, akkor sugárvédõ ruha miért nincs ott? Megjegyzem ez az ST II.-ben is zavart. De hát ez egy szórakoztató sci-fi, ahol a realitások nem játszanak...
3.: Cumberbatch zseni, ha tetszik a játéka, ajánlom figyelmedbe a BBC féle új Sherlock TV sorozatot.
4.: Nem egy éve ismerik egymást, hiszen Uhura, Bones és Kirk együtt ment a Csillagflotta Akadémiára, így az õ hármasuk már évek óta húzza egymást. 😊
5.: Az elõzõ filmben nekem jobban tetszett Chris Pine játéka, ott inkább volt Kirk. A fõ probléma az, hogy ami itt kevésbé volt ütõs, az szerintem pont a szövege (pl. mikor Pike elõtt elõadja magát, mikor kiderül, hogy Spock lebuktatta). Ez viszont a forgatókönyv írók bûne. Nekem amúgy tetszik Pine mint Kirk.
1. Elsõ és legfontosabb: nem tudom, ki felelõs a klingonok új dizájnjáért, de rúgják ki. Nagyon gyorsan.
2. Ismét egy negatívum: ha a Khan haragjában az embereknél ellenállóbb vulkán Spock pár másodperc alatt megbirizgálta, amit kellett és belehalt a sugárzásba, itt Kirk miért tudott egy csomót mászni meg rugdosni meg beszélni utána?
3. Hogy legyen valami pozitív is: én ezt a Benedict Cumberbatchet eddig nem ismertem, de egész jó Khan volt. Még azt is elnéztem a kedvéért, hogy nem kigyúrt ázsiai harcos.
4. Az elõzõ film félig gyõzött meg, ez kicsit többet ért el, de azt hozzá kell tenni, hogy aki nem ismeri a Star Treket, az a felét nem érti/nem érzi át, aki pedig ismeri, az csak a fejét csóválja, mert mégis hogy van az, hogy ezek egy éve ismerik egymást, és mégis annyit dramatizálnak, mint a régi csapat 20 év után?
5. Zárójelben: hiányzik valami Kirk kisugárzásából. Nem az igazi.
REAL MADRID