11588
-
#5291 SG1 sorozat sztem jó, tudd, hogy mit várhatsz tőle, és azt kapod
A TNG-ben volt jópár időcsavaros rész, azok voltak talán a legjobbak (pl amikor kártyáznak, és megint, és megint, és megint, de most mindenhol a 3-as jön ki)
Meg a legjobb TNG-s mozifilm is keményen időutazásos, a kapcsolatfelvétel :))
-
#5290 Jó, nem géniuszok a frgkönyírók és abból kellett éljenek amit addigra összerondítottak nekik. DE jó kis rész lett még így is. Inkább az érzelmi része lett hangsúlyozva. ILYENEK az igaz hősök ! -
#5289 A baj az az "eredeti" történettel, hogy tele van logikai bukfencekkel. Kezdve azzal, hogy valakinek el kell mesélnie mi is történt az elmúlt időben. Valószinüleg túl logikus volna egy PADD-ra folyamatosan vezetni a történteket, és reggelente elolvasni. Logikai bukfenc, hogy csak 1x meséli el neki T'Pol a történteket, miután Archer legfeljebb néhány óráig emlékszik a történtekre, ezért másnap reggel újra fel kell frissiteni a memóriáját (persze lehet azzal védekezni, hogy ezt csak nem mutatták...). Logikai bukfenc, hogy nem említik mi van T'Pol drogproblémájával. Az pedig, hogy Archer körül forog szó szerint minden, hát... talán gyermeteg? Akkor már elfogadhatóbb az, hogy csak álmodta, és akkor a logikai bukfencek a kutyát sem érdeklik. :D -
_Vegeta_ #5288 #5275: A film jo, a sorozat nem. Epp eleg volt amennyit lattam belole.
#5280: Öhm... TNG uccsó ket resz? ;)
#5281: Nagyon nagy feluldules a mostani x@r amcsi filmek kozott, erdemes megnezni.
#5286-#5287: Neharagudjatok, de ez iszonyat baromsag. -
Cat #5287 egyetértek
a "felébred, és meg se történt", illetve az időutazás 99%-ban a kreativitás hiányát jelzi
1% pl. a memento, amikor a történet része az egész, vagy a terminator -
Prof William #5286 Valahogy mindig utáltam ezt az időben visszamegyünk dolgot. Sztem ezt akkor rakják be amikor nincs ötlet. Lásd DS9-amikos Sikoék viszamennek a 21sz-ba. Eygedül a B5-ben tetszett a dolog. Ott legalább csak egyszer volt ilyen. -
#5285 No akkor valamikor megkuksizzuk :)) -
Cat #5284 megnéztem, érdekes ötlet, de egy megnézésnél többre nem érdemes (nem hal meg többször)
(egyébként főként keira knightley miatt töltöttem le)
-
#5283 Nemtom, még csak belenéztem, de az ilyen időbaszakodós egy háborús veteránnal (jó dolog tbbször meghalni-e ?) -
#5282 Még nem volt rá időm. Jó? -
#5281 Nézzél The Jacket-et akkó ! :DDD -
#5280 Tudjuk Cifu, te utálod az idővel való baszakodást, nekem meg éppen ez a kedvencem :)
A legjobb és legdurvább scifikben éppen ez adja a legnagyobb töltést, ahogy kiderül, ami pl 20 éve történt valami, azt ők tették ... meg hasonlók :)) -
Cat #5279 az én agyamban is vannak ilyenek ha rossz kedvem van (beszól valaki a buszon) elpusztítok néhányat, és hip hop, meg se történt -
#5278 DEmét !?! Azok temporális paraziták, akik szép lassan... -
#5277 Igen, tudom, hogy a Twilight esetén az Archer agyába került paraziták elpusztításával akarják megváltoztatni az történelmet, de az egész olyan iszonyú hülyén hangzik így, hogy az már fáj.
Rühellem a temporális kavarást, sokkal értelmesebb, ha csak álmodta az egészet (szerintem). :))) -
#5276 Sztem. sem álom volt, hanem temporális cumó az anomália miatt. -
#5275 Nem szidjuk az sg1-et. Ha 1x végignézed egyben mind a 8 szezont ami teljesen kész, akkor meg fogod látni az igazi háttérszálakat. Vagy nem. De a film faja, a szereplők jók, az egész igen ötletes. Természetesen vannak szépszerével benne töltelékrészek X-atkák módra, dehát ez az átka az ilyesminek... -
_Vegeta_ #5274 Nem emlexem pontosan. :( -
#5273 Nem a reaktorból nyertek valamit amivel el tudták benne pusztítani azt az izét (ami temporálisan létezik), így szó szerint visszapörgették az időt? -
_Vegeta_ #5272 Szerintem meg nem. :))
Bsg-nel kizartnak tartom h valakinek (akar a fejebe is) meglenne a vege a sztorinak. :D A reszek csak enyhen osszefuggoek, es midegyik tartalmaz egy keveske mondanivalot is. :)
4400 ott csak az elso szezon volt(lehetett) ilyen, de 6reszre elore tervezni nem nehez.
Se az invasion-t, se a thresholdot, se a surfacet nem neveznem igazandibol scifinek.
Az sg1meg vacak. :D
A 308-ban szerintem egyaltalan nem álmodásrol volt. Szerintem egy idohasadek vagy mi a fene keletkezett amikor archeren atment az anomalia es ez idezte elo a dogot, aztan mikor archer a vegen meghalt, es kinyirta az enemy-t minden visszaalt az eredeti kerekvagasba. :) -
#5271 Szép összefoglaló, holnap válaszolok rá :))
Egy dolog így előrevetítve, hogy 3x08 - Twilight esetében, én nem vagyok benne biztos, hogy csak álmodta Archer (lehetett tényleg temporális/időbeli a megoldás?) -
#5270 Sztem a jobb scifiknek előre kitalálják a fő storyline-okat.
Ezt tette JMS a B5-nél,
ezt tették a BSG-nél (és nem csak 1 storyline van ott sem: mítikus, katonai, földkeresős, Cylonos, mithagytamki?)
ezt tették a 4400-nál is (azért egy fokkal komolyabb, mint egy tiniszappan :p, és elég komolyak a storyline-ok)
ezt tették az Invasion, Threshold, Surface-nél is (mert tanultak az elődöktől)
és nem ezt tették az SG1-nél, sőt elég sokan elég sokféle részt írtak bele, ezek általában a gyengébbek
-
_Vegeta_ #5269 Minden bizonnyal velem van a baj. :> -
Cat #5268 én is azon a véleményem vagyok, hogy 45 perc alatt nem lehet egy történetet elmesélni
ha az jó, és élvezem a sztorit, simán hajlandó vagyok sok sok órán át követni. Persze, marketingtrükk is bizonyos szempontból, hisz szeretnek az utolsó másodpercekre időzíteni fontos eseményeket, de én vevő vagyok erre. -
_Vegeta_ #5267 A reszekrol kb egyvelemenyen vagyunk, ennek orulok.
Viszont nemertem miert mindenki az osszefuggo tortenetszalakat isteniti. Ezeket konnyebb megerteni, mert lassabban halad vagy miert?
Vagy csak en vagyok ilyen retardalt h nekem sokkal melyebb mondanivalot jelentenek ez 1reszes sztorik? :| (persze csak az ertelmesebbik tng fajta):)
Vagy miert van olyan erzesem, h az osszefuggo tortenetszal csak egy marketingtrukk h a nep reszrol-reszre kovesse a sorozatot?
#5266: Na latod nekem pont ezek a 2reszes reszek nem jottek be, foleg a borgosak. -
#5266 45 perc alatt nem tudsz egy rendesen kifejtett részt megcsinálni. Ilyen téren a (szerintem) legjobb TNG rész(ek), a "Best of the Both Worlds" is két részes, és még így is kicsit kapkodósan sikerült csak megcsinálni... -
#5265 Aki még nem látta az ENT 3. évadját, az lapozza el a következő fél kilométert.
3x08 - Twilight: Archer egy baleset miatt elveszti a hosszú távú memóriáját, és azt kell hallja, hogy a Xindi támadás a Föld ellen sikeres volt, az embetriség földönfutó lett, és csak T'Pol maradt mellette, egy túlélők által lakott menekülttáborban. Míg az Enterprise és egy maréknyi túlélő hajó a Xindi elől menekül, Archer és T'Pol is csatlakozik a hozzájuk, de a túlerő végül legyőzik őket, és Archer inkább felrobantja az Enterpriset, hogy ne kerüljön a Xindi kezére. Majd kiderül, hogy az egész csak Archer (rém)álma volt.
Nagyon szimpatikus rész, sötét és nyomasztó, ugyanakkor van benne akció, és... hát T'Pol szegény megint csak annyi feladatot kap, hogy a segítőkész és együttérző Vulkáni szerető legyen. Archer meg persze nem kicsit fetisizálva van, dehát végülis a saját álmáról van szó, mi a meglepő ebben. :D
9/10
3x09 - North Star: Westernfilmbe csöppentünk. Archer és a legénység oszlopos része korhű ruhákban graszál egy bolygón, ahol emberek élnek a XIX.sz. vadnyugat tökéletes másában. Mint kiderül, 300 éve egy Skags nevezetű faj embereket hozott ide, hogy rabszolgaként új kolóniát építsenek nekik, az emberek fellázadtak, elpusztították a Skag hajót és fegyvereket, majd megfosztották a Skagokat a jogaiktól, vagyis gyakorlatilag rabszolgasorba taszították őket. A bolygón a vadnyugati törvények és technika szerint él mintegy 6000 ember. Archer végül megmutatja nekik a modern technológiát, és megpróbálja normalizálni a helyzetett, de néhány helybéli rájuk támad, akiket viszonylag könnyedén leszerelnek. Az Enterprise nem tudja elvinni a bolygón lakókat, de átadják nekik az adatbázisukban szereplő tudást, és megigérik, hogy egyszer visszajönnek értük.
Számomra csalódás ez a rész, az egész Western mánia eröltetett, noha az alaptörténet nem lenne rossz. Érdekes epizód, de nekem Voyager-utánérzésem van: Archernek a Xindit kellene keresnie, erre fogja magát, és nekiáll megállni minden helyi látványosságnál...
4/10
3x10 - Similitude: Trip súlyosan megsérül egy, a gépteremben történt balesetben, és Phlox szerint kicsi az esély a túlélésre. Felveti, hogy egy különleges lárvával létrehozhat egy klónt, amely tökéletes hasonmása lehet Tripnek, de csak 15 napig él, és az ő agyának egy részét átplántálva (vagyis megölve) a valódi Trip megmenthető lenne. A klónt Sim-nek nevezik el, és pár nap alatt felnőtt férfi lesz, az Enterprise legénységének tagja. Ugyanakkor egy fellépő problémát (egy részecskefelhő szépen lassan elemészti a hajót, és az Enterprise képtelen a kijutásra önerőből) végülis ő old meg. Sim úgy véli, hogy egy enzimmel lehetővé válna, hogy meghosszabítsa az életét (amire Phlox szerint nincs bizonyíték), de ez egyben azt is jelenti, hogy Trip biztosan meghal. Sim elszökik, majd megfordul és visszatér a hajóra, belátva, hogy mi a sorsa. Az operáció sikerül, Trip él, Sim viszont meghal, akinek ünnepélyes temetést tartanak.
Egyfelől nagyon-nagyon jól megcsinált rész, érdekes és felkavaró kérdésekkel, ugyanakkor tele van logikai bukfencekkel és közhelyekkel.
6/10
3x11 - Carpenter Street: Daniels, egy jövőből jött időutazó ügynök arra kéri Archert, hogy állítsa meg a Xindi-hüllőket, akik valahogy 150 évvel visszautaztak a múltba, Detroitba, hogy egy bio-fegyverrel kiirtsák az emberiséget. Archer és T'Pol visszautazik a XXI.sz.-ba, hogy megállítsa őket. Mikor Archerék meggyőzödnek arról, hogy a Xindik mit akarnak tenni, kiderül, hogy egy zavarószerkezet megakadályozza, hogy visszatérjenek a jövőbe, ezért ezt először ki kell iktatniuk. Ez ugyan sikerül, de a Xindi-hüllők a tetőre menekülnek, hogy kiengedjék a vírusfegyvert. Archerék sikeresen megállítják őket, majd három hüllő holtestel és a vírusgyártó géppel együtt visszautaznak a jövőbe.
Jáájjj, de utálom a temporális marhaságokat. Eddig csak a DS9: Trials and Tribble-ations és a VOY: Year of Hell valamint Relativity volt az, ami ilyen téren be tudott jönni. Hát ez nem olyan, mint azok. Gyenge, erőltetett, utálatos. Brrr....
3/10
3x12 - Chosen Realm: Egy erősen megrongálódott hajón segítve Archer a fedélzetre vesz a Triannon nevezetű faj mélyen vallásos csapát D'Jamal vezetésével, akik hamarosan eltérítik a hajóját. A csapat tagjai organikus bombát hordanak a testükben, és azzal fenyegetőznek, hogy felrobbantják az egész Enterprise-t, ha nem engedelmeskednek nekik. D'Jamal arra használja a hajót, hogy a bolygóján leküzdje a "hitettleneket", és békét hozzon fajának. D'Jamal arra utasítja Archert, hogy jelölje ki legénységének egyik tagják - hogy kivégezzék. Archer magát jelöli meg, de arra kéri, hogy a transzporter segítségével "végezzék ki". Archer azonban csak a hajó egy másik pontjára került, és titokban nekiáll visszaszerezni hajóját, Phlox segítségével egy levegőben terjedő ágenssel semlegesítik az organikus bombákat, és maga mellé állítja D'Jamal egyik harcostársát, Yarrickot. Eközben a Triannon hajók közelítinek az Enterprise felé, hogy felvegyék vele a harcot. Tűzharcban legyőzik a hajót eltérítőket, és a bolygóra viszik le őket, ahol a kiélesedett ellentétek miatt elfajult háborúban több milliónyian vesztették életüket.
Furcsa dolog a vallásnak nekimenni Trek módjára, most mégis erre történt példa. Megint inkább a mondanivalóra helyezték a hangsúlyt, ami miatt kicsit fals szájízzel tudtam csak élvezni ezt a részt.
4/10
3x13 - Proving Ground: Mikor az Enterprise bajba kerül, feltünik egy Andorian hajó, ismerős kapitánnyal: Shran látszólag segítséget akar nyújtani az emberiségnek és Archernek, a Xindi elleni harcban. Eközben a bolygópusztító Xindi fegyver prototípusát Degra, a tervezőmérnöke tesztnek veti alá, a Xindi-tanács szeme láttára. A fegyver azonban nem tökéletes, hála az Archer által meggyőzött Xindi, Grail szabotázsának. Hogy minél többet tudjanak meg a fegyverről, és minél tovább hátráltassák a kifejlesztését, Shran és Archer úgy dönt, hogy megszerzik a proto-fegyvert, felvéve a harcot az ott lévő Xindi hajókkal. Kiderül azonban, hogy Shran az Andoriai parancsnokságnak engedelmeskedve csak azért jött el idáig, hogy megszerezze a Xindi-fegyvert, hogy a Vulkániak ellen használhassák, így miután a proto-fegyver a fedélzetén van, az Andoriai hajó ott hagy csapot-papot. Archer azonban aktiválja a fegyvert, amely túltöltődik, és felrobban, így az Andoriaiak kénytelen kidobni, de még így is súlyosan megrongálódnak. Shran sántikálva elindul hazafelé, de még egy titkosított üzenetben elküldi azon elemzések adatait, amiket sikerült elvégezni a Xindi-fegyveren.
Jó és fordulatos történet, pörgős akció. Igen jól sikerült rész.
9/10
3x14 - Stratagem: A tesztlövészet helyére visszatérve az Enterprise fogjul ejti Degrát, a Xindi fegyvermérnököt. Archer, hogy kiszedje belőle hol is készül a valódi fegyver, egy trükkhöz folyamodik: kitörli Degra legutóbbi emlékeit, és egy űrhajó-makettben eljátszák azt, hogy Degra és Archer egy börtöncellában raboskodott, miután a Föld pusztulása után a Xindi-fajok egymásnak estek. Degrát többször is kikérdezik, és minden próbálkozás után agymosást végeznek rajta, hogy ne emlékezzen a közelmúltban történtekre, így minden alkalommal egy kicsivel többet tudnak előre lépni az átverés-kihalgatásban. Degra megnevezi az Azati Prime-ot, de később mégis gyanut fog, és igyekszik elhitetni, hogy csak átverésre játszott ő is. Hogy Archer meggyőzödjön arról, mi az igazság, elhiteti Degrával, hogy máris megérkeztek az Azati Prime rendszerbe, mire Degra kifajad, hogy úgysincs esélye a védelmi erőkkel szemben - megerősítve, hogy mégis abban a rendszerben készül a Földet elpusztítani akaró Xindi-fegyver. Archer törli Degra és emberei emlékeit, és hogy senki se fogjon gyanut, visszahelyezi őket a hajójukra, majd elindul az Azati Prime felé.
Hehe, jó kis rész, ötletes, átverős, ütös.
8/10
3x15 - Harbinger: Az Enterprise egy növekvő űranomáliát észlel, amely igen veszélyes a benne tartózkodóknak, ám a felszínén egy kis szondát találnak, amelyben egy élőlény van. Kihúzva az nem éppen hálás, követeli, hogy rakják vissza a szondába, eközben pedig elkezdenek a sejtjei lassan, de határozottan elbomlani. Miután nem válaszol Archer kérdéseire, miután kiderül, hogy egy élő kisérleti nyúl, amely azt figyeli, hogy reagál a lény teste az anomáliára, a rejtélyes lény egyszer csak felpattan, és a hajó falain keresztül a gépterembe fut, hogy felrobbantsa a hajót. Hayes és Reed ebben azonban megakadályozza, a haldokló lény még elenged egy megjegyzést: ha a Xindi elpusztítja a Földet, az ő népe fog uralkodni.
Eközben Reed és Hayes (a MACO parancsnok) nekiáll kakaskodni, miután a kapitány jóvá hagyta, hogy Hayes kiképzést tartson a hajó személyzetének. A kakaskodásnak azonban jó vége lett (ld. fent).
Trip és T'Pol kapcsolata pedig érdekes irányt vesz, mikor Trip a T'Pol-tól tanult neuronyomásos gyakorlatokat egy másik nővel kezdi gyakorolni, féltékennyé téve T'Pol-t. A dolog odáig fajul, hogy T'Pol és Trip egy görbe estét töltenek el, majd másnap úgy döntenek, hogy inkább elfelejtik mi történt köztük azon az estén - de a személyes gyakorlatokat fojtaták tovább.
Noha töltelékrész lenne, jó felüdülés, hogy végre a hajó legénységével is foglalkozunk egy kicsit. Életszagú az egymásra szakmailag féltékeny Hayes és Reed viaskodása, és inkább csak érdekes epizód a Trip/T'Pol kapcsolat kiteregetése (viszont ugye a hajókon futó magánéletről már volt egy értekezésünk, azt hiszem a BSG topicban).
8/10
3x16 - Doctor's Orders: Az Enterprise egy újabb anomáliába botlik, de ez más jellegű: ugyan ez is erősen káros az emberekre, de kómában átvészelhető. Phlox immunins a hatására, így végülis Archer beleegyezik abba, hogy ahelyett, hogy egy kéthetes kitérőt tegyenek, inkább kómában utazzanak át az anomálián, miközben a hajón csak Phlox és Porthos lesz ébren. Phlox gyors kiképzést kap a gépészeti és kormányos feladatokról, de mivel az anomáliában veszélyes lehet a warphajtóműveket használni, ezért csak impulzussal vergődhetnek át, ami négy napig tart. Az út elején aztán Phlox találkozik T'Pol-al is, akire mint kiderül, szintén nem hat az anomália. Phlox viszont elkezd hangokat hallani, rémeket látni, és arra kéri T'Pol-t, hogy töltsenek együtt több időt. Ahogy tellik az idő, úgy tünik, hogy az anomália T'Pol-ra és Phloxra is hatni kezd, T'Pol kezdi elveszteni az érzelmei feletti kontrolt, Phlox pedig egyre szörnyübb vizióktól és rémképektől szenved. Erre fel kiderül, hogy az anomália növekszik, és a négy napnál sokkal tovább tart az út, amelyet viszont így már nem él túl a kómában lévő legénység sem. Phlox kénytelen egyedül beüzelemni a warphajtóműveket, és végül kivezeti az anomáliából a hajót. Mikor feléleszti a legénységet, Phlox még egy zavarbaejtő felfedezést tesz: T'Pol az egész idő alatt mesterséges kómában feküdt, ahogy a többiek - vagyis az ébren lévő T'Pol is csak Phlox viziója volt.
Érdekes egy rész. Ugyan sok epizódban lehet gubancot, logikátlanságot találni, de ez alapból megbukik azon, hogy a kómában lévő embernek is van például anyagcseréje, tehát a saját ágyán, egyenruhában kómázni 4 napig kicsit érdekes kép, de mindegy. A történet viszont kellemesen volt összehozva, bár csinálhatták volna sokkal horroisztikusabbra is... :D
6/10
3x17 - Hatchery: Az Enterprise egy bolygón lezuhant Xindi-rovar hajót talál, amelynek a közepén egy keltetőfészek van, még néhány kikelésre váró lárvával. Találnak pár holtestest, néhány kisebb hajót, ja, meg Archert az egyik lárva leköpi. A kis rovar-hajót az Enterprise-ra viszik, hátha hasznát veszik még. Eközben Archer úgy dönt, hogy Trip csapata javítsa meg annyira a Xindi-roncsot, hogy a keltetőfészekkel ne lehessen probléma, és a lárvák kikellhessenek. Trip és többi tiszt ugyan kétségbe vonja a kapitány döntését, de ezzel csak azt érik el, hogy először T'Pol-t, majd Reed-et is felmenti a szolgálat alól a kapitány. Az indoklás szerint a Xindi azért akarja elpusztítani a Földet, mert az emberiség egy gyilkos, kegyetlen faj - itt a lehetőség, hogy bebizonyítsák ennek ellenkezőjét, megmentve a lárvákat. Trip eközben rájön, hogy a Xindi-roncs reaktorába antianyagra van szükség, Archer erre úgy reagál, hogy az Enterprise tartalékából adjanak át - ezzel jelentősen kockáztatva az egész Xindi-elleni missziót. Végül a tisztek összedugják a fejüket, és úgy döntenek, hogy leváltják Archert. Az orvosi vizsgálatkor kiderül, hogy az Archerre köpött vegyi anyag olyan neuroképet alkotott, mintha a kapitány lenne a keltetőfészek felügyelője, és a lárvákért felelős Xindi. Az eset után az Enterprise folytatni kezdte az útját az Azati Prime felé
Alapvető katonai kérdés - mi történik, ha a parancsnoknak elmegy az esze? Köteles mindenki továbbra is végrehajtani a parancsait? A tálalás ugyan kissé érdekes, de végülis rendben van, mint átvezető rész.
5/10 -
#5264 3x18 - Azati Prime: Megérkezve az Azati Prime rendszerbe, az Enterprise elbújik egy hold mögé, míg a fedélzetre vett Xindi-rovar támadóhajóval Trip és Travis pedig egy vízzel fedett bolygóra repülnek, ahol a vízfelszin alatt építik a Xindi-szuperfegyvert. Visszatérve arra a döntésre jutnak, hogy a támadóhajót megpakolják robbanószerrel, és kamikaze módon felrobbantják a fegyvert. Archer úgy dönt, hogy ő lesz az, aki magára vállalja Dugovics Titusz feladatát. Erre előkerül Daniels, a jövőbeni időutazó, aki arra próbálja rávenni Archert, hogy békés megoldást keressen, mivel a Xindire szükség van - ők ugyanis jelenleg csak bábok egy transzdimenzionális faj kezében, akik ezt a univerzumot akarják elfoglalni úgy, hogy terraformálják az egészet a saját maguk számára (ezt láthattuk a Harbringerben). Archer mégis úgy dönt, hogy végrehajtja a feladatot, de amire odaér, a fegyver már eltünt. Archer elkapják, és kínvallatásnak vetik alá. A kihalgatás folyamán feltünik Degra is, akit Archer meggyőz, hogy halgassa meg. Degra a saját hajójára viszi Archert. Eközben az Enterpriset gyakorlatilag roncsá lövik a Xindi hajók.
Akciódús rész, de brutális problémákkal (mi a fenéért nem indultak alapból robbanóanyaggal megrakva még Tripék? mi a fenéért tököl annyit Archer? ha D'Jamalt elítélte Archer anno az önfeláldozás eféle módjától, most mégis miért tartja elfogadhatónak, stb.). Ha a logikai bukfencektől eltekintünk, végülis szórakoztató, főleg a vége. :D
8/10
3x19 - Damage: Az Enterprise alig több, mint egy kupac roncs, a legénysége pedig kétségbeesetten igyekszik valahogy egyben tartani. Mindenki meglepetésére Archer egy Xindi-vízilény űrkapszulában visszatér az Enterprise-hoz, feltehetően Degra tette lehetővé, hogy elengedjék. Mintha a bajbajutottak vonzanák egymást, az Enterprise egy segélykérő jelet fog egy súlyosan sérült Illyrian hajótól. Miután az Enterprise warp tekercsei javíthatattlan állapotban vannak, Archer hajlandó lenne az Illyrian hajó tekercséért szinte bármit megadni. Annak kapitánya viszont visszautasítja az ajánlatott - impulzusmeghajtással 3 évig tartana az út hazáig számára, ami túl hosszú idő. Eközben Hoshi megfejtette a Degra Xindi kapszulában tárolt üzenetetét, amely egy helyet és egy időt ad meg, ahol Archernek meg kellene jelennie - csakhogy warphajtómű nélkül ez lehetettlen. Archer ezért eldönti, hogy erővel fogja elvenni tőlük a fontos hajóalkatrészt, cserébe megad mindent nekik, hogy megtehessék a 3 éves hazautat. Az Enterprise tisztjei nem rajonganak az ötletért, T'Pol pedig látványos dühkitöréssel reagál a kapitány "megoldására". Az eset után T'Pol felfedi Phloxnak, hogy a korábbi, zombi-Vulkáni hajóval való találkozásuk óta kis mennyiségben trelliumot adott be magának rendszeresen, megtapasztalva az érzelmeket, és javítandó a legénységgel kapcsolatos kommunikációját - a gond csak az, hogy addiktívvá vált a szerrel szemben. Ez megmagyarázza egyben T'Pol korábbi érzelmi kilengésit is. Phlox megigéri, hogy titokban tartja a történteket, és segít leszokni T'Polnak. Eközben Degra és a Xindi-tanács humán illetve szőrős (hogy a fenébe fordítjátok le az "arboreal"-t? elvileg fásszárú növényt jelent) tagjai megidézik az eddig útmutatóként, és őrzőként tisztelt transzdimenzionális lényt, és kérdőre vonják, valóban ők felelősek-e az óriásgömbökért, valamint az anomáliákért. A reakcióiból Degra arra következtet, hogy Archer igazat mondott neki. Archerék pedig megszállják az Illyrian hajót, megszerzik a warptekercset, majd elindulnak a Degra által megjelölt helyre, egy letört és megtegtört legénységű Illyrian hajót hátrahagyva, és komoly lelkiismeretfurdalást összeszedve.
Egy újabb fordulatos és kemény rész. Tetszett. T'Pol drogproblémái, valamint az érzelmekhez viszonyulása érdekes adalék, és a forgatókönyvírók és rendezők egy érzékibb T'Polt álmodhattak a képernyőre. Lehet vitázni azon, jól csinálták-e, de végülis mindegy, megtették (szvsz nem tudták megállni, hogy egy szexbombázót tegyenek a sorozatba, de T'Pol jégkocka természete nem illett a képbe...).
Archer morális (inmorális) lépése hiába magyarázható, kétségkívűl nagy vívódást jelent, és ezt szerintem jól be is mutatták.
8/10
3x20 - The Forgotten: A Degra-találkozó felé igyekvő Enterprise legénysége egyéni problémákkal küzd: Tripnek a halott gépészek családtagjai számára kell levelet írnia, melyben közli szerettük elvesztését. T'Pol pedig az elvonási tünetekkel küzd, és Phlox megállapítja, hogy az idegrendszere olyannyira sérült, hogy meg kell tanulnia együtt élnia az érzelmekkel bizonyos szintig, mivel sose lesz képes már tökéletesen elfojtani őket. Mikor Archer és Degra találkozik, kiderül, hogy a Xindi-szuperfegyver napokon belül bevethető lesz, így Archernek meg kell győznie a Xindi-tanácsot, hogy igazak az állításai. Archer kezében nincs túl sok: csak a 150 évvel ezelöttre visszautazott Detroitban megállított Xindi-hüllők és felszerelésük, a gömb-építők kisérleti nyulának adatai, valamint Daniels által adott Xindi-jelvény, amely az Enterprise-J egyik Xindi fajú legénységi tagjáé. Eközben egy Xindi-hüllő hajó megtalálja az Enterpriset, és harcba száll vele, Degra kénytelen elpusztítani, hogy megvédje az Emberi-Xindi béke lehetőségét.
Kellemes összefoglaló epizód, amely főleg a Degra és Archer között kialakuló kölcsönös szimpátiát helyezi előtérbe. Viszont nem túl kiemelkedő, igaz mindenképpen szükséges volt valahogy történet a fonalat így tekerni.
7/10
3x21 - E négyzet: Az Enterprise fedélzetén Archer arra készül, hogy hamarosan a Xindi-tanács elött lesz jelenése. De ehhez először egy mélyűri folyosón kell átvergődnie, amit a Kovaalans nevű faj agresszívan véd. A harc közben egyszer csak feltünik egy másik Csillagflotta hajó, méghozzá a jelölés alapján az NX-01 Enterprise. Mint kiderül, a hajó ugyanaz, mint az övék. A mélyűrfolyosón áthaladva az Enterprise 117 évvel visszarepül az időben, és mivel nem akarják befolyásolni a Földi idővonalat, ezért itt maradtak, és generációs hajóvá váltak, vagyis a legénység gyermekeket nemzett, és segítségükkel készültek arra, hogy megállítsák az első Xindi fegyvert, a vezetőjük pedig Lorien, Trip és T'Pol fia. Kudarcot vallottak, ezért igyekeznek segíteni, hogy ez esetben ne történjen meg az időutazás. Azonban eltérés van Lorien, és édesanyja, a még mindig élő T'Pol között a megoldást illetőleg. A szavakat tettek követik, és végül a két Enterprise még tüzet is nyit egymásra, de végül győznek az észérvek. A két Enterprise együttes erővel igyekszik a folyosó felé, és ezúttal sikerül az átjutás minden szélsőséges esemény nélkül - de ezzel együtt az időutazó Enterprise, és legénysége is eltünt a létezés síkjáról.
Továbbra sem rajongok a temporális marhaságokért. Erősen közhelyes, "már láttam/hallotam valahol" utánérzés az egész epizód. Ami amúgy nagy kár, mert egyébként jól csinálták meg a részt, jók a "gyerekek", Trip csipkelődése T'Pol felé, és a többi.
5/10
3x22 - The Council: Archer, Degra segítségével arra készül, hogy a Xindi-tanács elött békés megoldást javasoljon az Ember-Xindi faj közötti háború megállítására. A dolog nem egyszerű, a Xindi tanács öt fajból áll: a humánokból, a szőrösökből, a vizilényekből, a rovarokból és a hüllőkből. Hajdan volt egy hatodik Xindi faj is, a madárlények, de ők kipusztultak a Xindi fajok közötti háborúkban. A tanács pont azért jött létre, hogy ezt elkerüljék a jövőben. A meggyőzéssel csak az a probléma, hogy a rovarok és a hüllők hallani sem akarnak a békés megoldásról, és hiába vannak a humánok és a szőrösök a másik oldalon, a vizilények nélkül nincs meg a többség, viszont ők éppen arról híresek, hogy nem kapkodják el a döntéseiket. Archer és Degra végül mégis meggyőzi őket, mégpedig a transzdinemzionális kisérleti-nyúl hologramjával. A hüllők vezére, Dolim egy magánbeszélgetésen leszúrja Degrát, majd a rovarok és a hüllők ezután úgy döntenek, hogy a saját kezükbe veszik a probléma megoldását, és a fegyvert. Viszont az indításához három faj kódjára lenne szükségük, hogy ezt megoldhassák, ezért Dolim elrabolja Hoshit az Enterprise fedélzetéről. Ezelatt pedig T'Pol, Reed, Travis és egy "kötelezően meghaló" MACO egy óriásgömb belsejébe jut, hogy minél több információt szerezhessenek - a Degrával kötött egyezség szerint ugyanis a békéért cserébe az Enterprise segít semlegesíteni az óriásgömböket.
Cseles, jól megcsinált epizód, a nagy része politikai ármány, a maradék pedig tömény akció. Brilliáns.
9/10
3x23 - Countdown: Hoshit különleges parazitákkal arra kényszeríti Dolim, hogy megfejtse a Xindi-vizilények kódját, és így meglegyen a szükséges három kódja a szuperfegyver aktiválásához. Archer ugyan maga mellett tudja a Xindi humánokat és szőrösöket, hogy elpusztítsák a szuperfegyvert, de a vizilények kimaradnának a harcokból, így Archernek meg kell győznie őket, hogy muszáj segíteniük, különben a transzdimenzionális lények egyszerűen átalakítják az egész térséget a saját szükségeik szerint. A vizilényekkel kibővült flotta elindul a szuperfegyver felé, amely az egyik óriásgömb álcázómezőjében bújik meg. Az Enterprise pedig a csata hevében még egy MACO különítményt is átteleportál Dolim hajójára, hogy visszahozzák Hoshit. Az akció ugyan sikerrel jár, de Hayes, a MACO parancsnok viszont súlyosan megsebesül, és meghal az akció után. A csata kimenetele már-már eldőlni látszik az rovarok és a hüllők kárára, de a transzdimenzionális lények bekapcsolják az óriásgömböt, és a terraformáló erő lehetővé teszi, hogy a szuperfegyver, Dolim hajója, és egy rovarhajó elmenekülhessen, és elindulhasson a Föld felé.
Az elején még egy kis politikai ráhatás (tiszta Picard ez az Archer), majd tömény akció, ahogy a csövön kifér. No persze a szokásos hőseposzi részek kötelezően bekerültek, mint mensd meg a nőt (Hoshit, ez esetben), a haldokló segédhős agóniája (Hayes)... kibirtam volna ezek nélkül, dehát ez nem BSG2k3...
8/10
3x24 - Zero Hour: Archer, Reed és Hoshi arra készül, hogy Degra hajójával utolérje a Xindi szuperfegyvert, és megállítsák valahogy - ehhez viszont szükség van a még mindig alig magánál lévő Hoshira is. Daniels, az időutazó összezavarógép újra elragadja két percre Archert, és közli vele, hogy semmiképpen ne vállalkozzon ilyen veszélyes misszióra, küldje inkább Reed-et, ő nem annyira fontos. Archer az, mert ő lesz az, aki az Egyesült Bolygók Szövetségének megalapításánál kulcsfeladatot fog ellátni. Archer hős, köszöni a jókívánalmakat, és b@szik rá.
T'Pol, Trip és az Enterprise pedig elindul az egyik közeli óriásgömbhöz, hogy betartva az egyezséget, megállítsák a transzdimenzionális lények terraformálását. A transzdimenzionális lények megtesznek mindent, hogy megállítsák őket, de Phlox segítségével sikerül őket elég távol tartani addig, amíg Trip befejezi a munkát, és ezzel ferobbantja az egész terraformáló-óriásgömb hálózatot.
Archer eközben eléri a szuperfegyvert, de még meg kell küzdenie Dolim hajójával is. A csatába egyszercsak bekapcsolódik Shran, Archer kékbőrű rajongója is, így Archer, Reed és Hoshi, plusz egy csapat MACO a szuperfegyverre transzportálhat, és nekiállhat túlterhelni, és így felrobbantani azt. Miután elintézték a fedélzeten lévő hüllőket, és befejezték a munkát, Archer visszaküldi a csapatot, és éppen nekiállna a végső lépésnek a felrobbantáshoz, amikor odateleportálódik Dolim, a hüllők vezére. Némi kézitusa után Archer legyőzi Dolimot, és túlterheli a fegyvert, elpusztítva azt.
Az Enterprise és Degra hajója találkozik, de a legénységből hiányzik Archer, aki feltehetően meghalt. Mikor az Enterprise a Földhöz ér, nem válaszol senki a hívásukra. Mikor pedig San Franciscoba szállnának le a siklóval, de hirtelen II.VH-s vadászgépek nyitnak rájuk tüzet. Egy kórházban pedig náci tisztek vizsgálják az összeégett és sérült Archert, majd a feje fölé hajol egy náci SS egyenruhás idegen lény...
Akció, akció, akció. Meglepetés mondjuk nincs, kötelező hőseposzi részek ismét, a főhős és a főgonosz ember-ember elleni küzdelme (tiszta Kirk ez az Archer), majd az elveszettnek hitt főhős, aki mégsincs elveszve, csak mély kulimászban...
A Danielszes részt, valamint a végén a II.VH-s időutazást bátran kihagyhatták volna. Azért jó rész így is.
8/10 (7/10, ha belevesszük a végét is)
Összesítés: Szerintem az egész 3. évad úgy jó, ahogy van. Sok kritikát meg lehet vele szemben fogalmazni, de felesleges: tényleg jól meg van csinálva a fő történetszál, van benne minden, mi kell, akció, móka, szerelem, dráma, összeesküvés, nagy robbanások, stb...
Azt mondom, hogy ha az első két évadhoz viszonyítjuk (merthát onnan jöttek), akkor márvány világítótorony, hogy igen, ebbe az irányba kéne elmenni, ilyesmi részeken kéne gondolkodni. A DS9 Dominiumi történetszálát, valamint a TNG Borg-nagycsatáját leszámítva nincs ehhez fogható a Trek történetében. Hozsánna... -
_Vegeta_ #5263 Csakhogy elfelejted h a sorozatoknak sosincs elore legyartott szorivonala még korvonalakba sem, a b5 ez alol kivetel. A bsgbe még nemnagyon van lathato sztorivonal. (Jah keressuk a Foldet, nagyon komoly:)
A 4400meg olyan tiniszappanopera szeru mar a masodik szezon eleje, 204ig lattam eddig. -
#5262 Hát, amit te eszmeralda irányvonalnak hívsz, az ami nagyjá tette a B5-öt, BSG-t, The 4400-at. Lényegében ezek egy nagy történet, egy nagy soksok órás story apróbb részekre vágva. Nekem ez jobban bejön, érdekesebb (pláne, ha misztikum és/vagy időbeli utazgatások/beavatkozások is vannak benne :)))) )
Stargate sem volt rossz, és az kb az Ent. 1-2 sorozat színvonalán van, mert azért van benne globális szál :)) -
_Vegeta_ #5261 mrzed: En azert tekintem a tng-t magasabb szinvonalunak, mert nem azert ulok le a tv/gep/dvdlejatszo/akarmi ele megnezni a kovetkezo reszt, h: huu, mi tortent az elozo reszben es vajon mi lesz most, ez olyan eszmeráldá iranyvonal. Pl ott a tng 525(es ez valasz Sir Quno-nak is) de akar a reszek 90%at felsorohatnam, ahol egy nagyon fain sztorit elmeselnek 45perc alatt, es az ember csak annyit mond a vegen h "hubazmeg".
Az outher limitsrol még nem akarok nyilatkozni, hiszen még nem lattam viszont folyamatban van. :)
Sir Quno: A bsg-be belekevertek a vallasi tenyezot ami nagyban emelte a szinvonalat, illetve itt a sztori nem annyira szerves resze a sorozatnak mint pl egy b5nel teszem azt. A stargatet nem kellene idekeverni az a scifik legalja. :D
A b5 meg annyiban kulonbozik a tobbi sorozattol h ott elore meg volt irva a sztori. -
#5260 Úgybizony, 45 percbe max egy tanulság fér bele (Outer L.) -
#5259 Mi a különbég a bsg2400 esetén szerinted ?
Pont az jó egy oylan soroztaban, mint pl. a Stargate, Bab5 stb. zhoyg tulajdonképpen egy hatalmasra nyúlt sztorilájn, egy nagy mozifilm, csak többszáz órás lett ! Nem lehet igazán mély sztorit gyűrni 45 percbe vazeg ! Kell bevezetés stb. -
#5258 Az én véleményem továbbra is, hogy ha részenkénti sztorit akarok, akkor annak a hardcore verzsönjét az Outer limits-et nézek/tekintek alapnak
Ha pedig egymást követő részek, tehát azonos szereplők, azonos helyszín ... , akkor minimumnak tekintem, hogy egymás folytatásai legyenek, tehát amit az egyikben kitaláltak, azt ugyan használják már a másikban is. Ilyen a B5 és Ent és BSG
Ezek után a TNG olyan öszvér ilyen is, meg olyan is néha, nincs egyértelmű irányvonal, ezért is tekintem storyline szempontjából bugyutának :))
-
_Vegeta_ #5257 Cat: Javaslom frissisd fel az emlekeidet. :)
Mrzed: Igen ezt enis irni akartam, h fura mar az elejen szetlottek a hajot de azert meg mindig megy. :D Parhuzamot is veltem felfeldezni a b5tel: Mondjuk az aquaticok olyasmik mint a vorlonok es a tobbi fajnak is vannak hasonlosagok.
Ugyan ezt a vitat mar befejeztuk, de azert belekezdek. A sztoris reszek nagyon jok, de a vilagon semmi ertelmuk, csak egy sztori ami halad es ugye az embereket erdekli a folytatas. En a "bugyuta" jelzot inkabb az effajta scifikre ertenem, nem a tos/tng vonalhoz, mivel ezek minden egyes resze egy kulon sztori es marha otletesek es elgondolkodtatok.(A bsg2004 mar mas dolog.) Visszaterve ertekelem en a sztoris reszeket es tetszenek is, de en nem igy ismertem meg a startreket es nem is ezt varom el tőle(ük). :)
ui: Boccs, tul soxor hasznaltam a "sztori" illetve a "reszek" szot. :) -
#5256 Az a baj, hogy túlzottan a bugyuta régi TOS és TNG-hez szoktál, így nem tudod értékelni az igazán jó sztoris részeket :p
A legjobban az tetszett, hogy bár már nullára le volt amortizálva a hajó, de még mindig nyüzsögtek :) -
Cat #5255 más kérdés hogy mivel én már vagy egy éve láttam, fingom nincs mikről irtál :D -
_Vegeta_ #5254 Visszaemlekezes:
"301 - Eleg lagymatag resz foleg az elejen. Kicsit bugyutacska, de legalabb elkezdodott az akcio. :)
4/10
302 - Alakul a dolog mint pupos gyerek a pres alatt, az elozo uncsi resz utan igazi feludules. Kis akcio otletesseg, alakulgat.
7/10
303 - Borzaszto egy resz.. Unalmas, kiszamithato, szokasos heppiend a vegen.. Semmi csavar, semmi erdekesseg, bugyuta. Ujra vulikaniak mennyire erosek meg miegymas.. Alig vartam h vege legyen.
2/10
304 - Archer igazi csillagflotta kapitany, szuperul alkalmazza a diplomaciai ismereteit..eeh. Viszonylag turheto resz, csak ugyanugy bugyuta mint az elozoek es kicsit uncsi is.
5/10
305 - Vegre egy ujrab viszonylag turheto resz izgalmas fordulatos elemekkel, es vegre valamivel szemben az emberek ellenallobbak. Pozitivum a kisse regi zombihorror feeling. ;)
7/10
306 - Ugyan még mindig bugyuta egy kicsit az egesz, de legalabb erdekes volt valamennyire. Tetszett is jo is volt.
8/10
307 - Mint az elozo, halad a sztori. Ezt szereti mindenki. :)
7/10"
Folytatas:
308 - Fantasztikus resz volt, igazi startrek feeling. Izgalmas otletes szuper. Végre! Emiatt nez az ember startreket...
9/10
309 - Utalom a western cuccokat szoval nem orultem az elejen, de egy ahhoz kepest egesz jo resz kerekedett ki belole. Olyan star trek feelinges bar nem tng szintu. :)
6/10
310 - Szuper kis resz, vegre lehetett erezni az igazi, hamisithatatlan startrek feelinget. Belegondolni is rossz a 8napos eletbe. :\ Meghato volt, a szineszek is jol jatszottak, szoval: Ez igen, ezt a reszt bizti ujranezem majd.
10/10
311 - A problemam ezzel a resszel kb annyi mint az osszes ent resszel: Nem startrekes. Viszont teccett. Izgi volt. :D
7/10
312 - Az alapsztori viszonylag bugyutacska, mint a legtobb ent resznel, viszont tetszett a szineszi jatek. John Billingsley kulonosen tetszett, na persze mikor nem. Szoval annyira nem is rossz. :)
7/10
313 - Shraaaaaaaaaaan! Imadjuk Shrant. :) Viszont elgondolkoztatott a teny, h ha az andoriaiak ennyiren kemeny sracok, akkor miert csatlakoztak a foderaciohoz. Akar a klingonokkal is felvehetnek a harcot. :) Nagyon jo resz volt, de lehet csak Shran es az andoriaiak miatt tetszett ennyire.
10/10
314 - Gondolom ez az a resz amiben JMS is segitkezett, mert otletes es izgalmas volt. Plussz a sztori is halad. Archer viszont veszett jo szinesz. :) Bar a sztori egy kicsit elcsépelt, de annyira nem ront az osszkepen.
9/10
315 - Szintén zenesz. Jo kis atvezeto reszecske.
7/10
316 - Hangulatos kis reszecske, csak kicsit unalmas. Azert voltak kicsit paraztato reszek benne. :)
7/10
317 - Nagyon kiszamithato es egy kicsit unalmas. Eloszor azthiszi az ember h vegre egy igazi startrek filozofiaju resz, de aztan kiderulnek a dolgok.
5/10
318 - Jo kis resz. A siró TPol enyhe tulzas, viszont a csata nagyon kafa. Megkapja a tizest, mert nem allt le a sztori egyszersem.
10/10
319 - Nagy foderacios elvek: Elvesszuk ami kell ha meg is oljuk oket ezzel. :D Izgis resz, de nem tobb.
9/10
320-322 - Igazandibol nemtudok mit irni ezekrol a reszekrol. Eleg kiszamithatoak, otlettelenek, de a sztori halad es ez jo. Azert a 322 vege nemrossz. :) A 321be nem kellett volna az idoutazas megin.
7/10
323 - Akar a 24be is elmehetne ez a resz, telis-tele akcioval, egy masodpercre se all le. :)
10/10
324 - Ugyanaz mint az elozo, plussz egy kis pozitivum az andoriaiak(es shran) felbukkanasa. Azert a halottaibol feltamado Archer nemrossz, tiszta Spock. :D :)
Osszegzes: Vegulis ez a 3. szezon nem annyira jo ahogy egyesek reklamoztak, de annyi igaz h a legjobb enti szezon. Azert tng szintet nem eri el. Nem rossz csak nem olyan jo mint az.
Nezzetek el h ilyen "Nagy" lett a hozzaszolas, de az osszes reszrol van benne egy par sor. :) -
#5253 Bizonyos alapeszmeiségek tekintetében jogos a felvetés, és a hasonlat. Szvsz aligha az járt Rodenberry fejében, hogy egy kommunista rendszert álmodjon meg, de ő is szembesült a jövőképek alapvető problémájával: össze kellett egyeztetni az idillikus képet egy működőképessel. Ez pedig nehezen megy, vagy inkább sehogy. Ő úgy döntött, hogy egy kvázi katonai rendszert fetisizál. Ez lett belőle.
Nehezen lehet együtt emlegetni a teljes szabadságot a (többé-kevésbé) egyenlőséget minden téren elvvel. Ha így tekintjük, egyben végülis megalkották az alternatívákat is: a barbárszerű klingonokat, a szigorú logika szerint élő sótlan vulkániakat, a teljes mérvű politikai/katonai zsarnokság alatt élő, álnok romulánokat (amely végülis a föderáció pepitában), a legfelsőfokú szintre korrumpálódott kapitalizmust megtestesítő ferengik, és így tovább. -
#5252 kedves elemzőnk is ezen a véleményen van...