11588
  • [NST]Cifu
    Jah, ami azt illeti én is annak örülnék, ha már egy kicsit elszakadnánk az UFP-től és a csillagflottától...

Vagy akkor legalább az alternatív idővonalat vennék elő...
  • [NST]Cifu
    Mégis hogyan? A DS9 csapata jobbára szétszéledt, Worf visszament Picard alá az Enterprise-E-re, Sisko ugye eltávozott, a Jem'hadar fenyegetés megszünt, stb...

A megmaradt karakterekre építeni elég nehéz lenne, ráadásul a színészek jórésze már eléggé megöregedett, 40-es, 50-es éveikbe léptek (ugyanaz a probléma, mint a TOS filmekkel és a TNG filmek utolsó két részénél láttunk), tehát kicsit érdekesen festenének. Továbbá legalábbis alapból nincs komolyabb kiindulási alap sem, hogy merre lehetne továbbvinni a történet szálait.
  • Monoton
    énmeg klingon sorozatot akarok! követelek :DDDD
  • RelakS
    Úgylegyen... (bekavart szvsz, hogy volt valami erő szorozva gyorsulással, de már nemtom, hogy az mi :D vagy F=ma? Derégvolt )
  • SYB
    "Mert ugye a lendület az tömeg szorozva erővel, és egy ütközésnél ez állandó (lendületmegmaradás)"
    tömeg szorozva a sebességgel.
  • akyyy
    én a DS9-t filmesítettem volna meg vhogy!
  • Muki100
    Nem Rick Berman fogja rendezni a tizenegyedik Star Trek filmet jelentette be a Paramount. Helyette J.J Abrams (Lost,Alias) veszi át a teendőketés a film Spock és Kirk fiatalkorában játszódna, vagyis nem a TNG idővonalban.
    teljes cikk
  • RelakSfromhome
    Ja, a Mythbusters-ben le is tesztelték egy dizsnyóval. Hiába gyors ugyanis a lövedék, egyszerűen nincs elég lendülete ahhoz, hogy nagyon hátralökjön bárkit is. Mert ugye a lendület az tömeg szorozva erővel, és egy ütközésnél ez állandó (lendületmegmaradás)

Szal szép, hogy sörétessel mellbelőnek, erre csinálsz egy hátraszaltó-cukaharát, de nem a valóságban :)
  • [NST]Cifu
    bocs hogy bele szólok de szvsz az űrben van hang. max nem terjed olyan messzire,

Mit is írtam?

A valóságban nem terjed a hang a világűrben

Vagyis közvetitő közeg hiányában a hang nem igazán terjed sehova. Egy űrhajó belsejében lehet hallani azt, ami a hajóval történik (a hajtómű működése által keltett zaj, a hajótest pattogása, recsegése, ha mondjuk éles manővert hajt végre, vagy a szakadó fém szikolya, ha a hajó például kettéválik egy becsapódástól), de ezt a hajó belsejében lévő légkör, illetve a hajó szerkezete továbbítja. Ha a hajótól 10 méterre Lenny Kravitz gitározik egy 1kW-os hangfal társaságában, azzal az erővel akár egy léggitárbajnokság résztvevője is lehetne, ugyanúgy nem fogsz semmit hallani, hiszen nincs légkör, vagy bármi, ami eljutassa a hangot hozzád, a hajó belsejébe.

Ez nem "hiradóban meg a discovery-n láttam" dolog, hanem egyszerű fizikai tény. :)
  • akyyy
    bocs hogy bele szólok de szvsz az űrben van hang. max nem terjed olyan messzire, de azért miért ne lehhe hang hog yadnak a híradóba egy kis videót a világűrból, és azon nincs hang akkro az egész világűrben sehol, de sehol nincs hang??
  • [NST]Cifu
    Ez már az említett "Larger than life" dolog. A filekben olyan szépen hátrarepülnek (sőt! hátraszaltót vágnak) az emberek, amikor eltalálja őket egy lövedék. A valóságban erről szó sincs. Ha látsz egy hiradórészletet, ahol egy katonát eltalálnak, de csak annyit látni, hogy összeesik, az akkor minek minősül?

A valóságban nem terjed a hang a világűrben. Pont. A Sci-fi sorozatok, filmek és játékok miatt van olyan feelinged egy "csendes" űrjelentnél, mintha hiányozna valami. Mert úgy véled, hogy ott kellene valaminek lennie, ami mégsincs jelen. Az ok-okozat fordított tehát szerintem. :)

Továbbra is tartom, hogy csak a készítőgárdán múlik, hogy a hang nélküli világűr zavaró, vagy éppen nagyon is eltalált. Nekem például nagyon tetszett az a jelent, amikor Jayne a Serenity zsilipjéből lőtt a puskájával, de nem lehetett semmit hallani. Így lenne természetes ugyanis. :)
  • [NST]Cifu
    A klasszikus westernek éppenséggel a XIX.század végén játszódnak, elég ha belegondolsz, hogy Colt híres hatlövetűjének szabadalma 1835-ös keltezésű, és ez még az elöltöltős változat, nem is egybeszerelt lőszert használó pisztoly, amely az 1850-es években jelent csak meg.

Jesse James, Billy a kölyök, Wyatt Earp és társai az 1870-'80-as években élték virágkorukat éppenséggel. Ami történetesen a polgárháború után volt az én számításaim szerint. :P
  • Zsolo007
    Én spec szerettem a Homeworldben így rámenni a vadászokra, szerintem fun :D.

A hangok hiánya meg uncsivá és olyan makettek törnek feelengessé teszik a filmet
    Szerintem meg nem, ha egyensúlyozzák vagy ezzel vagy azzal (alant említett dolgok). :D

CSak hogy enyém legyen az utolsó szó :))). (úgysem így lesz)
  • mrzed001
    Nagytotál mindenképpen kell, erre épp a B5 volt a legjobb példa, ahol egész űrtaktikákat dolgoztak ki (persze mai repülős taktikák alapján), bár egy igazán távoli RTS szerű nézet azért nem ártott volna ott sem.
    Az összevissza forgolódó vadász fülkéjéből nézve annyira nem érdekes egy csata (pölö Homeworld-ben nézhetted akár egy pilóta szemszögéből is, de nagyon uncsi volt)

A hangok hiánya meg uncsivá és olyan makettek törnek feelengessé teszik a filmet
  • Zsolo007
    Ahogy mondod!
  • Cat #5684
    másik variáció az űrodüsszeia, amikor nagyzenekari művekkel érzékeltetik a totális csendet és lebegést.
  • Zsolo007
    Az a "baj", hogy néha azért kell egy nagytotál, hogy az ember lássa hogy mi is folyik pontosan (főleg egy nagyobb csatánál). Meg szerintem unalmas is lenne, ha csak belülről látnánk....
    Én a bridge commanderben is azt élveztem amikor kívülről csodálhattam a hajókat :)

Az biztos, hogy a "mai" scifikrről levéve a hangot eléggé "élvezhetetlenné" válnak. A Fireflyban tulajdonképp nem sokat számított a dolog, mert nem volt csata.

Egyébként szerintem bizonyos szinten felfokozza az ember érdeklődését ha nincsenek hangok, sokkal feszültebben figyel, megfelelő kamerakezeléssel szerintem simán el lehetne érni hang nélkül is azt amit hanggal.
  • _Vegeta_
    Igaza van mrzednek, tenyleg az mber hianyolja a hangokat es kellenek hiaba nincs hang az urben. Szerintem a legjobban ugy lehetne megoldani, hogy nem hasznalnak kulso kamerakat, hanem csak ugy mutatjak a csatakat ahogy a hajokbol latni lehetne, es a hajban mar hallhatoak a zizegések zümmögések. :)
  • mrzed001
    Ja, uncsi is volt :P
    De próbáld ki egyébként bármely játékban, hogy lekapcs hang, egyszerűen nem lesz meg a feelingje, mert hiányolja az agyad a hozzá tartozó hanghatást, így nem vált ki érzelmi reakciót (egyszerű példa: két játékautó ütközése némán semmi, de ha hallod törni az alkatrészeket, akkor megvan a feeling)
  • mrzed001
    Uram bocsá a western éra inkább a kolonizációtól (16-17. század) az iparosodásig (19. század) tartott.
    A polgárháború meg 1861-1865-ig volt, szóval enyhén elkerülték egymást :P
  • [NST]Cifu
    A "western-éra" konkrétan a XVIII.század végétől a XX.század legelejéig terjed, ebbe az amerikai polgárháború beleesik.
  • [NST]Cifu
    B5: A view from the gallery. Az egyik kedvenc B5 epizódom, és talán az 5. évad legjobb része. Azt tényleg nagyon eltalálták. De a sorozatban egyébként mentek a hanghatások, mint a gép.

A hangok tényleg nagyon hatásos effektek, és fontosak a "larger than life" életérzéshez, de szerintem ez a készítőktől függ, ha elég kreatívak, ebből is lehet iszonyú hatásos képsorokat csinálni (pl. : 2010: amikor a Leonovról átszállnak a Discovery-re, és csak Curnow lihegését hallani a szkafanderben). Ha már itt tartunk, a sorozatokban, filmekben látható hangok alapból nem felelnek meg a légköri hang terjedésének sem, hiszen a robbanások hangját a robbanás pillanatában halljuk, még akkor is, amikor több száz méterre, vagy éppen több kilométerre van a kamera tőle (emlékeztetőleg: a hang terjedési sebessége 300m/s).
  • mrzed001
    Ja, a mellett hogy uncsi lenne, ráadásul semmiféle érzelmi reakciót sem váltana ki (pölö amikor Ep4-ben Halálcsillagról menekülve kilövi a Falcon az első Tie vadászt, vagy amikor B5-ben Sharidan egy WhiteStarral elpusztítja az első árny hajót ....)
  • mrzed001
    Ja, de a polgárháború ugyebár egy kissé később volt, mint a nyugatra vándorlás és a western korszaka (mennyi, 100-200 évvel).
    Mellesleg még csak hangulatilag sincs közel a western a polgárháborúhoz, szóval teljesen összevethetetlen egy kvázi westernhőssel (Han Solo a pisztolyforgató kalandor)
  • Sir Quno Jedi
    Jah. A valóságban nem egy űrben lebegő süket kamera volnál ugye, hanem bent ülnél egy hajóban és az a robbanás lökéshullámától remegne, mozogna, recsegne-ropogna, kisülnének apjzsgenerátork, üvöltenének a szirénák, zizegne az energiamátrix stb.-stb. lásd. Voyager.

De ugye egy külső felvételnél ez nem lenne hatásos.
  • [NST]Cifu
    Nem teljesen értek egyett. A polgárháborúnak vége, és vannak a vesztes oldal katonái, akik az új helyzetben boldogulni próbálnak. Mint az amerikai polgárháború után.
  • mrzed001
    Tőkéletes példa.
    Egyébként nekem semmi bajom sincs azzal, ha űrscifiben hallom a lövéseket, vagy ahogy elhúz, vagy ahogy felrobban ...
    Végülis ezek azok a dolgok amiket csak képpel egyszerűen nem lehet megfelelően bemutatni. Egy néma lövésnek/robbanásnak nincs érzelmi hatása, de ha van egy kis sivítás, vagy tütü-tütü, majd egy BUMMMMMmmm, akkor már érzed, hogy ott mekkora energiák szabadultak fel, és hogy ott éppen valaki(k) meghalt(ak).
  • RelakS
    ticsung-ticsung?
  • RelakS
    volt egy rész a B5-ben, mikor két szerelőt követ a kamera. Éppen beszélgetnek meg tápolnak valahol, mikor az egyik megkérdezi a másikat, hogy miért nem hallja a robbanásokat, és honnan tudja, mikor lőttek le egy emberi, és mikor egy idegen űrhajót (utóbbiban más atmoszféra van, ás színű a robbanás) Ott bent tényleg nem volt hangja semminek. Persze az űrjelenetekben ment minden, ami belefért :D
  • _Vegeta_
    #5665: Nincsen vele abszolute semmi baj, annyi h nekem nem igazan tetszett. Ez nem jelenti azt h hulyeseg meg akarmi. A szineszek tenyleg nagyon jok valoban. :)

#5668: Az egy egesz mas kategoria. ;)
  • mrzed001
    Ja, westernes, természetesen erre gyúrt GL, CSAKHOGY a Firefly nem űrvestern, hanem űrPOLGÁRHÁBORÚ (észak-dél ellen mintájára ...), szóval kb annyi köze van a westernhez, mint Mátyás királynak a '48-as szabadságharchoz :P
  • Cat #5668
    lehet hogy röhejesen hangzik, de pl. Han Solo figurája is nagyon westernes, és hasonlít Mal karakterére. Kapásból tucatnyi hasonló tulajdonságot tudnék mondani, és ellentétesen meg gondolkoznom kellene (nem is megy...)
  • Sir Quno Jedi
    Az űrhangicsálás az már hagyománytisztelet! Nincs is jobb, mikor ticsungticsungol az Enterprise!!!
  • janisjoplin
    Segítséget szeretnék kérni..letöltöttem egy külföldi oldalról STAR TREK Movies niteshdw 1120 mb..Nagyon sokáig szedtem.de megérte..A gond az.hogy a 4-ik részhez nem tudok feliratot..a többihez sikerült de ehez sajnos nem../amit találtam nem jó..Ha valaki tud kérem segítsen..a feliratok.hun nincsen..elöre is köszönöm janisjoplin..
  • [NST]Cifu
    Nekem bejött. Én is azért nem néztem meg elsőre, mert jöttek ezzel a Western/Sci-fi dologgal. Utána megnéztem a Serenity-t, és annyira megtetszett, hogy megnéztem a sorozatot is. Kellemesen csalódtam benne. Van kidolgozott háttértörténet, jó karakterek, elsőrangú szinészek, rengeteg akció, és humor is akad benne elég. Ráadásul a sorozatban nincs hang az űrben. Erre még az ST, a B5 vagy a BSG sem vállalkozott, pedig szerintem nagyon komoly és élvezetes része egy Sci-finek az ilyen apróság.

Az, hogy egy kicsit Western hangulat is van benne nem akkora vész, sőt, inkább illik is az adott világképbe.
  • _Vegeta_
    #5662: Hat ha nem akcio akkor mi. Muveszfilm? :)
    #5663: Ensem ejtettem nezetlenul, az nem lett volna fer. :) 3-4. reszig birtam. A gépészcsajt birtam bar a nevere mar nem emlexem.
  • mrzed001
    Jól tetted, én buta fejjel megnéztem az első 5-6 részt. Hátdemégekkoraegyszart BRRRRrrrrrr
  • Sir Quno Jedi
    A fight CLub mióta eksönfilm, te valamit keversz ottane, vagy sem!
  • Sir Quno Jedi
    Köhhh...
  • _Vegeta_
    Kihagytam inkabb. Western scifi, pff. :)