11588
  • Punker
    és még mindig 97,7%-on van :(
  • mrzed001
    A karbonba fagyasztott Han Solo szobor mellé jól mutatna Kirk széke ... márha lenne pár misim :D
  • Punker
    2/7 tetű lassan jön, aszem ma már nem tom megnézzni :(
  • Punker
    hm? :)
  • _Vegeta_
    mert miert? :)
  • Punker
    "A sorozat negyvenedik évfordulója alkalmából több mint ezer tárgyat árvereznek el 2006 október 5-7-én New York-ban. A kikiáltási tárgyakat a CBS televíziós csatorna és a Paramount filmstúdió bocsátotta a Christie's aukciós ház rendelkezésére, mind a hat Star Trek tévésorozatból és a tíz mozifilmből.
    Cathy Elkies, az aukciós ház különleges gyűjteményeinek igazgatója szabadon válogathatott a Star Trek összes díszletéből és jelmezéből.

Tényleg lehetővé tették, hogy bemenjünk a stúdió raktáraiba, és összeállítsunk egy olyan kollekciót, ami a sorozat egész történetét elmeséli - mondta. - Amikor beléptem, az jutott eszembe: "Te jó Ég, ez kell nekem".

A megszerezhető emléktárgyak közé tartozik egy pár fézer-fegyver és az Enterprise-csillaghajó apró részletekig kidolgozott makettje, amelyet a Star Trek 6: Az ismeretlen tartomány című filmben használtak a vizuális effektusokhoz. A rajongók emellett licitálhatnak Spock, Uhura és Picard kapitány jelmezeire is.

A legértékesebb kikiáltási tárgy Kirk kapitány székének másolata, amelyet a Deep Space Nine sorozat számára készítettek 1996-ban. A szék az Idő-zavar epizódban szerepelt, becsült értéke 15 ezer dollár (több mint 3 millió forint)."

• mrzed001
    Mindig is egy működő executor osztályú csillagrombolót szerettem volna karácsonyra ...
    Eddig még sajnos nem érkezett meg .... lehet hogy sérvet kapott a télapó :DD
  • mrzed001
    Örült Stone, egyik nagy kedvenc.

A másik feléről meg eszembejutott egy pacifista háborúellenes amcsi tüntetésen hippi lányka kezében látott plakát szövege: Fighting for peace is like fucking for virginity (Harcolni a békéért olyan, mint baszni a szüzességért)

Mivel én annyira nem vagyok békepárti .... jöhetnek a nagy pukik :DD
  • _Vegeta_
    #6283: Huamindenit. Nem gondoltam volna ilyen sok "bizbasz" van a shuttle farán. :) Igy valoban konnyebb elkepzelnem a dolgot. :)

#6285: :D

• Sir Quno Jedi
    Az nekem túl bolygó/állomásszerű. Legyen inkább executor class csillagrombi formája, az tutkó!
  • Sir Quno Jedi
    Akkor már minek komp, avagy szonda. Intelligens robotrepülögépek mintájára kéne intelligens torpikat gyártani (lásd. Voyager "Warhead"), azt szórni fruti helyett. Alapban jönnek a hajó mellett/körül álcázva, ha gond van ráugranak a célra, ha kell, velünk ugranak, vagy besugaraznak a raktérbe pihenni/tankolni. Nem kell azoknak nagyobb IQ, mint egy jobb hologramnak. Így egy simán védtelen hajónak látszol, pedig egy flottányi prédára éhes róbbanófejMI vigyázza álmodat...
  • Cat #6288
    pedig az csak a halálcsillag :D
  • Cat #6287
    "egy komp méretű hajó képes lenne minden további nélkül elvinni 2-4 torpedót, ami pedig legalábbis a sorozatokban/filmekben látható harcokban már elég komoly tűzerő"

Akkor meg már miért komp, miért nem egy nagyobb, 3mas osztályu szonda - és megérkeztünk az UAV-hez :D
  • Sir Quno Jedi
    "Kib@szott nagy fegyverek kellenek!" :DDD

Szal. ha én volnék kapitány, a hajómat jól megpakolnám nagyhatótávolságú nagyágyúkkal. Csakmerhogy a békét legjobban tudjuk mivel lehet fenntartani! Így mindjárt sokkal jobban hajlik mindenki a tárgyalásra/diplomáciára. Főleg mikor kilépsz fölöttük a szubtérből és azt hiszik egy bolygó árnyékába kerültek! :DDDDDD
  • mrzed001
    Hat nemtom, nem vagyok észlény fizikabol szoval igazat kell adnom neked hogy ez igy valoban mukodne. De azert nehez elkepzelni, hogy iranyvaltoztatashoz eleg egy légypiszoknyi hajtomu
    Pedig 2 szódásszifonnal még egy rombolót is meg tudsz forgatni :D

akkor az abba az iranyba fog elindulni
    Bizony, ki is mondta, hogy adjatok egy fix pontot, és kifordítom a földet a tengelyéből
  • mrzed001
    A DS9 vége éppenhogy arról szólt, hogy már nem volt elég nekik a védekezés, hanem be is támadtak keményen (közösen a klingonokkal)
  • [NST]Cifu
    Hat nemtom, nem vagyok észlény fizikabol szoval igazat kell adnom neked hogy ez igy valoban mukodne. De azert nehez elkepzelni, hogy iranyvaltoztatashoz eleg egy légypiszoknyi hajtomu. :)

Nézd meg a Szojuzokon vagy az Űrsiklón milyen apró kis hajtóművek felelnek a kormányzásért...

Magyarázat:

SSME - az űrsikló fő hajtóműve, 3db van belőle, ezek juttatják az űrbe az űrsiklót, csak a felszálláskor működnek
    OMS - az űrsikló orbitális hajtóműve, 2db van belőle, ezekkel módosítja a pályáját a világűrben, illetve fékezi le magát a visszatéréskor
    RCS - az űrsikló pizicionáló hajtóművei, ezek forgatják az adott irányba az űrhajót, illetve végzik el a finom manővereket pl. dokkolásnál, összesen 44db található az űrsiklón, a farkán illetve az orrán.

[center]
    Az űrsikló farka, megjelölve a különféle hajtóműveket

A Discovery, látható a három SSME, a két piros védősapkával védett OMS hajtómű, és az aranyfóliával lefedett kis kerek RCS hajtóművek

Egy RCS működés közben (STS-6)
  • 2XP
    Súly tényleg nincs, de tömeg igen :) Szóval azért több energia kell ahhoz, hogy megmozdítsd :D
  • [NST]Cifu
    Ezt szerintem már a Trekben is felismerték, amikor elkezdték a kompokat harceszközként bevetni egyik-másik részben. A DS9-ban ott voltak már vadászok (asszem Peregrine), a Voy-ban meg a Delta Flyer.

Ok-okozatként fel lehet hozni pár dolgot. A vadászok valószinüleg képtelenek akkora energiaforrást magukkal vinni, hogy elegendő legyen a pajzsuk egy nagyobb hajóról érkező fézer- vagy distruptortalálatot felfogni, vagyis egy lövéssel ki lehet lőni őket, így pedig a hatásfokuk szánalmas kategóriába sűlyed. Ez egyben arra is magyarázatot jelentene, hogy a nagyobb hajókon miért nincs kis méretű vadászellenes fegyverzet (mint a BSG-ben a flak-ágyúk). Ugyanakkor felmerül, hogy mégis miért nem készítenek torpedóvető-gyorsnaszádokhoz hasonló kis méretű hajókat. A nagy hajók torpedóvetői elvileg nem igényelnek jelentős energiamennyiséget, és egy komp méretű hajó képes lenne minden további nélkül elvinni 2-4 torpedót, ami pedig legalábbis a sorozatokban/filmekben látható harcokban már elég komoly tűzerő. Egy maráknyi kisebb komp egyenként 2-4 torpedóval pedig már képes lehet akár egy Galaxy vagy Romulán Warbird szintű hajó elpusztítására is.

Kicsit oldalág, de a klingon Bird of Prey és a Defiant ilyen "ágyúnaszád" szintű hajóknak tűnnek, tehát ugyan nem éppen vadászok, de kis méretű, erős fegyverzetű hadihajók.

Ugyanakkor igaza lehet Catnak, egyszerűen a készítők nem álltak neki rendesen kidolgozni a Trek világ haditechnikai mit-miért részét.
  • _Vegeta_
    Szukseg se nagyon van ra, mert egyik faj se hasznal vadaszokat. De foderacionak vannak vadaszai nemtom hany 10 000... :)
  • _Vegeta_
    #6276: Hat nemtom, nem vagyok észlény fizikabol szoval igazat kell adnom neked hogy ez igy valoban mukodne. De azert nehez elkepzelni, hogy iranyvaltoztatashoz eleg egy légypiszoknyi hajtomu. :)

#6277:
    "Repülő csészeallj alias UFO ;)"
    Jajj zed.. :D

"illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy"
    Amerikai film na.. televan eros tulzasokkal na. Nem az a lenyeg hogy most egy fúúdeerős hajot egy szunyog lovi darabokka, hanem hogy erzekeltessek mennyire remenytelen a helyzet. persze a foszereploknek meg eletben kell maradniuk mert ez jo a nepnek. Nemsokan szeretik a mangas "nyírjuk ki a foszereploket hadd pislogjanak a nezok mitortent"-et. :D

"csak már y irányba is van sebességed"
    Nekem az nem tiszta, hogy van ugye a starfury vagy a thunderbolt, 4-4hajtomuvel. Ez tokjo mert valoban minden iranyba lehet forgatni a hajot, de egy rombolonal csak hatul vannak a fohajtomuvek azt annyi. (en nem vettem eszre tobbet) Cifu mondokaja elgondolkodtatott: az urben ugye sulytalansag van tehat ha egy akarmien böszme nagy valamit akar egy ujjal is meglokom, akkor az abba az iranyba fog elindulni. Szoval valoban eleg lehet egy kis hajtomu is.. csak fura. :)
  • Cat #6278
    ismét lerángatlak titeket a földre :) a star trekben mindig is másodlagosak voltak az űrcsaták, soha semmit nem oldottak meg vele. Támadni sose támadnak, védekezni meg elég ami van. (A Defiant létének is egyetlen oka a borg.)

Egyébként a vadászok/hordozók hiányát én sem teljesen értem - talán az emberveszteség minimalizálása az oka? (a vadász fogyóeszköz, ami nem elviselhető veszteség)
  • mrzed001
    Inkabb nevezzuk cseszalj egysegnek
    Repülő csészeallj alias UFO ;)

illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy
    És az egészben az volt a durva, hogy nem össztüzet kaptak, hanem csak 1-1 hajó lőtt rájuk, szóval übergagyi lett

Csak az "X-szarnyuaknak" volt 4hajtomu
    Teljesen ahogy Cifu írta kiemelve, hogy TÉRÍTI KI a hajót, azaz 90 fokkal a hajó elejét elfordítva az eddigi X irányú sebességed megmarad, csak már y irányba is van sebességed
  • [NST]Cifu
    #6262: Csak az "X-szarnyuaknak" volt 4hajtomu, hogy barhogy mozoghassanak az urben. Az omegaknak es a novaknak pl csak hatul van hajtomu igy lehetetlen a forgas, iranyvaltoztatas. Biztos mindig csak 1iranyba mentek. :)

Az alapvető logika szerint az űrben elég egy irányba ható főhajtómű, a forgáshoz kisebb (kormány-)hajtóművek kellenek. Ha haladni akarsz valamamerre, akkor elég csak a kiválasztott irányba fordítani a hajó orrát (ez nem feltétlenül az eltervezett haladási irány lesz, köszönhetően a newtoni- és kepleri fizikának), majd begyújtani a főhajtóműveket, amelyek a kivánt irányba téritik ki a hajó pályáját.
  • [NST]Cifu
    Hiába hosszúkás az alakjuk, tele vannak szöglegetes kiálló tornyokkal, amelyek a Nova-án hatalmasak, az Omegának pedig hatalmas, szögletes forgó lakómoduljai vannak, egyenes falakkal, amelyekben ráadásul még merevítők is vannak. Ezek mind-mind a légáramnak/folyadékáramnak nagyszerű belekapaszkodási lehetőséget adnak.

Az áramvonalasság nem egyenlő felhatóerőtermelés, az elöbbi annyit tesz, hogy kisebb a gáz/folyadékközegben az ellenállása haladás közben, második pedig azt jelenti, hogy e közegben a haladás közben felhajtóerőt termel.
  • _Vegeta_
    "ami legyen pölö UFÓ alakú,"
    Inkabb nevezzuk cseszalj egysegnek.

"illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy.."
    Nem kell rohogni, egyszeruen gondold azt hogy mindig eppen az utcso loveseket mutattak fokozva az izgalmakat. :)

#6262: Csak az "X-szarnyuaknak" volt 4hajtomu, hogy barhogy mozoghassanak az urben. Az omegaknak es a novaknak pl csak hatul van hajtomu igy lehetetlen a forgas, iranyvaltoztatas. Biztos mindig csak 1iranyba mentek. :)

#6268: A defiant egy kis meretu nehezbombazo. :D

apropo.. kep: teri hatcher :)
  • mrzed001
    Ja, egyszer elírtam a szövegben (aztán nem), már vártam ki köt bele :P
  • mrzed001
    Talán ez sem igaz :P
    Ha belegondolsz B5-ben olyan az alakjuk, mint egy bálnának kb, szóval alaposan nyújtott, ami áramlástanilag igencsak előnyös. Az, hogy az orra nem éppen légköri úszkálásra van kitalálva, az viszont igaz.

Az, hogy ST-ben minden lekerekített inkább díszítés, mint tényleges áramvolnalasra tervezés következménye (Ent D esetében akkor a csészealj sokkal inkább felül púpos, alul lapos lett volna a repülő szárny elv szerint, nem pedig szimmetrikus)
  • Sir Quno Jedi
    Viszont ahhoz elég gyors, hogy ne lehessen kitérni előle hajóval, erre még a plazmaágyúk is képesek voltak az Ent-en.
  • [NST]Cifu
    Emlékeim szerint az ST-ben nem lézer, hanem fézer van, ez egy fikcionális fegyver, ami egy fénynél lassabb energiasugár, ami nadion-okból áll.
  • [NST]Cifu
    Hát pedig a TNG-éra óta szinte minden hajó áramvonalas, még a Galaxy is szépen lekerekített, sehol egy éles törés vagy kiemelkedés, ami rontana az áramláson, egyedül a deflektortányért lehetne ellenpéldának felhozni. Áramvonalas a Nebula, a Nova, az Akira, a Norway, a Sabre osztály, de még a Defiant is. Ha esetleg az a kérdés merül fel, hogy akkor mi nem áramvonalas, akkor gondolj mondjuk a B5-ös Omega és Nova osztályra...
  • mrzed001
    A Defiant-ot én speciel nem is tudom, hogy milyen kategóriába sorolnám, viszont voltak könnyűvadászok is, mint pölö amivel a Cruser srác repkedett az akadémián. Anyahajót viszont egy szálat sem láttam, ami egy kissé furi.
  • Sir Quno Jedi
    Nem nagyon voltak "vadászok" a flottában, szal. ők nem is készültek ellene.
  • mrzed001
    Az egész TNG-ben az zavart legjobban, hogy bár torpedókból elég szép kis szalvót tudtak lőni, de nem emklékszem, hogy 1-2 lézernél egyszerre több lőtt volna az Ent-en. A Defiant-ban ez volt a nagy pláne, hogy vazzzeee, ezz máá tübb fegyverbűű nyomatja az áldást egyszörre.
    Ja, és mellesleg SEMMI védelmük nem volt kis vadászok ellen. Persze lehet azt mondani, hogy ott a nagy fézer, egy lövés egy vadász, node egy nagy csatában amikor éppen a nagy a nagy hajókat lövi, akkor nincs semmi, amivel a kicsiket lehetne kipontozni.
    Ennél azért még a Star Wars-ban is "okosabbak" voltak :P
  • Sir Quno Jedi
    Ha meg kifulladtak a támadók és levállt a pajzsuk, akkor legénység átsugaraz fogdába, hajó bevontat dokkba vonósugárral és hátradőlhetünk! :DDD
  • Sir Quno Jedi
    Főleg, hogy a flotta foylasotasn felújította a galaxy-kat. Újabb fegyverzet/pajzs/drive.

Ezeek hadihajók amúgy pont olyanok, mint egy mai csatahajó. Egy váz, amibe bármit bele lehet rakni, ahogy fejlődik a technológia. Kivétel ha a hajó egészét át kell szerkezetileg tervezni valami nyakatekert meghajtási mód miatt, de ugye ez nem túl valószínű!

Manőverezni sem nagyon kell ezekkel, akár a mai csatahajók, jól megállnak a helyükön, aztán oldalsortűz! :DDD Mi a fenének össze-vissza cikázni?! A fézerek úgyis mindig telibe találnak (mivel fény alapúak), a torpedókat pedig vajmi kevés eséllyel lehet kicselezni egy ekkora batárral. Maximum a pajzsok és a különböző helyen elhelyezkedő fegyverek mián van értelme forgolódni, de azt sem kell túlzásba vinni. Ha kisebbek a támadók, úgyis lőtávolba kell, hogy jöjjenek és akkor szépen megkapják a fedélzeti ütegekből a magukét (like BSG), ha meg meg akarnak lépni, akkor a mi hajónk a gyorsabb (nagyobb hajtómű) így nyugisan lőtávba érjük őket és onnéttól kacsavadászat páholyból!
  • mrzed001
    tér-idő Q-ntinuum :D
  • mrzed001
    Illetve nem 1 hajónál, hanem 1 fajnál (ember), akinél totál realisztikusra sikeredtek a hajók, kompok, teherhajók, rombolók, vadászok
  • mrzed001
    Nem is tudom, de a Suveregn osztályon kívül melyik volt áramvonalas? (+Voy)
    Még talán az se igazán. A koncepció egyébként totál primitív, kell 2 gondola (az persze áramvonalas), kell egy lakóegység, ami legyen pölö UFÓ alakú, mert az überscifi (a USS Pasztör esetén azért elég furi alakúra sikeredett, inkább téglatest volt, de hát az nem is harcra volt szánva), kell egy központi gépház (max ezzel lehet szórakozni, hogy áramvolnalas legyen), szóval nemtom az Ent D pölö miért lenne áramvonalasra csinálva?

Persze a kis profil az 1:1 szemtől szemben csatákban jön be, de az esetek nagytöbbségében azért ilyen is volt (szembe egymással, komm ... anyád-tied ... csimmbummm). Szóval elég ritka volt a NAGY csata (illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy 1 lövésesek lettek a nagy Galaxy osztályú hajók .... ja-persze :P)
  • Sir Quno Jedi
    Azaz tér-idő kontinuum.