Star Trek (TV)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

akyyy

̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊

Dante73
Igazad van valahol. Én 2-3 évente újra nézem, cakk-pakk az egészet. Sok rész engem is idegesít, de van néhány nagyszerű is köztük. Nálad az a "baj", hogy későn kezdted nézni. Ezek megjelenésükkor ütöttek. (Jó, TOS-t én sem akkor néztem, nem is éltem még, de azért abszolút nézhető volt, amikor néztem) Mai szemmel már persze, hogy gagyi. Talán Te is láttad azt a jelenetet, ahol Kirk a Gorn-al küzd... A kamerakezelés az, ami pocsék, mert a színész ma is azt csinálja, mint anno Shattner, csak szuperközelik, kamera rázások-mozgatások, és máris fel lett dobva a jelenet. BSG is egy brazil szappanopera párbeszédeivel, drámaiságával vetekszik, Babylon5 meg aztán pláne. de a maguk idejében, mind nagyszerű sorozatok voltak. Engem nem is zavarna, ha korszerübbé akarnák tenni, mert arra szükség is van. De az már zavar, mi több, idegesít, ha az alapokat meggyalázzák. Idegesített NFS-nél, Tomb Raider-nél, James Bond-nál, és hosszan lehetne sorolni. NFS-t már youtube-on sem nézem meg, Tomb 2013 még megvan valahol, de az újra rá sem néztem, (Pedig minden része dobozosan a polcomon van) James egyszer nézős, az is a "kölcsönzőből" és, sajnos már a Star Trek is eljutott oda, hogy az új részt majd karácsony környékén látom, mikor kijön magon... Pedig 'első" részt, még az első napon, moziban... (Direkt nem olvastam el róla semmit) De ez van. Lehet, a fiataloknak ez jön be? Nem tudom. Nekem nem. És mindez, természetesen nem kinyilatkoztatás, és abszolút igazság, csak egyéni meglátás, vélemény...

http://www.freetvmaci.info/

izé, no offence, de láttad a harmadik részt? OTT tisztelegtek Nimoy előtt. Mondjuk, ha nem nézted meg, akkor ne tedd, ez az egy értékelhető jelenet volt benne. 😄

SZERINTEM: Én nagyon akartam szeretni a ST-et, komolyan, le se szarom, ha szar a díszlet, pár éve hatalmasat ütött a Forbidden Planet! Az ST azért szar, mert borzasztóak benne a párbeszédek, az összesnek megadtam az esélyt, komolyan, TOS-tól az Enterpriseig, a legutóbbit kivéve (ENT nekem adta), egy vergődés volt nekem, egy dolgot tudok megfogalmazni még mindig: ha két egymás utáni mondat között van logikai kapcsolat, az egy csoda. Lehet, hogy túlzottan könyvmoly vagyok, lehet, hogy túl későn estem neki (B5 után), de ami mondatot a szereplők szájába adnak, az SZERINTEM sajnos túl sokszor, csak egy picit van feljebb egy uwe boll forgatókönyvnél.

szóval irigyellek titeket, mert kaptatok egy remek élményt, én meg itt vergődök, hogy komolyan, egy rohadt fillert nem tudnak rendesen megírni 😞
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2016.07.25. 19:46:11

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Dante73
Többször van rá utalás, a teljes Kirk utáni sorozatban, hogy Kirk amolyan pisztolyhős... És ez igaz is. Ln mégis azt mondom, hogy az új Kirk... Bármelyik sci-fi-ben megállná a helyét, mint kapitány, de nem egy Star Trek-ben. Ez továbbra sem az a sorozat.
Lehet, meg lehet vezetni a jónépet, hogy micsoda tisztelgés van Nimoy halála körül, ha maga a sorozat meg pont tesz az eredeti értékeire.
Egy jó sorozat, mindig is olyan volt egy kicsit, mint egy könyv. Hagy teret a képzeletnek. Jó, kevesebbet, mint egy könyv, de valahol nem véletlen, bármelyik sikeres sci-fi-ben a jelképesnek mondható, minimalista díszlet. (A költségvetési okokon túl) Én ezeket úgy néztem, mint ahogy olvastam. A fejemben kiegészíttettem a környezetet, felépítettem a háttértörténeteket az utalások alapján. A mostani 2 filmben erre nagyon kicsi a lehetőség. Csata csata hátán, izgalmas akciók tömkelege... És átvezetőnek néhány beszélgetős jelenet. Régen beszélgetős jelenetből volt sok, és aztán a tetőponton volt valami izgalmas jelenet. Mondjuk, a csata, egy Gorn-al... (😄) Ha végig, tetőponton akar lenni egy film, akkor az számomra egy percig, pillanatig sem tud tetőponton lenni. Csak egy példa. Gondolom, mindenki emlékszik ARRA a Gorn-Kirk párbajra. Mikor első alkalommal láttam, izgalmas volt! (Ma már persze, fejlődött annyit a technika, hogy szerintem is szánalmas, MAI SZEMMEL) Most pedig, az első film "csúcsjelenetében" mikor Kirk ugrál a hajtómű magon, csak az járt a fejemben, hogy basszus, ez rossz irányból ugrál... Első látásra.... Semmi eufória, semmi katarzis... Pedig, nyitott elmével néztem, nem akartam előre ítélkezni, hogy őgyis vacak lesz... (Jó, kiverte a biztosítékot, mikor kiderült, hogy ez másik idővonal)

[NST]Cifu
Előttem van, ahogy Janeway kioktatóan mormolja Darth Vader-nek a megadási diktátumot. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

na igen, Borgot egy lövéssel kiütő űrhajót a saját terepén elverjük (8472), egy Halál Csillag max kulcstartó dísz lett volna 😊

Az egész reboot tisztelgés a TOS legénysége/színészei előtt, a most mozikba került rész is becsülettel emlékezett meg Leonard Nimoyról.

mondjuk erről már volt vita, mármint, hogy mennyire telitalálat az új legénység, nosztalgia ide vagy oda, ilyen kémia sosem volt a TOS színészei között, de ezzel a véleményünkkel elég egyedül voltunk. 😊

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

[NST]Cifu
És van a világban annyi lehetőség, hogy a reboot, azaz hogy más legyen Kirk, mint aki, sokkal inkább tiszteletlenség az eredeti sorozattal szemben, mint vérfrissítés.

Ez jól hangzik, és mégis amióta van Trek, azóta annyira egy kaptafára készültek, hogy csak a DS9 lógott ki, de az legalább alaposan. Nem tud a sorozatok világa elszakadni a Föderáció / Csillaghajó párostól. A VOY és a TNG filmek pedig már nem tudtak hova továbblépni az egyre nagyobb és egyre jobban felfegyverzett Föderációs csatahajók világából (mókás volt a Nemesis-ben látni a Romulán csúcs-csatahajót az után, hogy a D'deridex osztály mennyire veszélyes volt a TNG sorozat időszakában. Lassan már tényleg Super Stardestroyer / Deathstar szintű dolgokat kellett volna behozni, hogy ezt a megalomán izét még tovább fokozhassák.

Ebből a szempontból az ENT jó irány lett volna, kár, hogy a forgatókönyv írók és a rendezők nem voltak képesek izgalmassá tenni. A nézők meg büntettek.

Nem véletlenül hoztam fel a BSG-t, mert az egy jó példa volt arra, hogy lehetett akkoriban ST verő Sci-fi sorozatot csinálni.

Igazából ennél is csak amiatt fájlalok előre, mert hát lehetne ebből jót is kihozni, de az első Teaser nem volt túl vonzó. Nekem legalábbis.

Tessék felépíteni egy új karaktert a nulláról.

Hajrá, még Picard valamennyire állta a sarat a kritikákkal szemben, Sisko egy külön kategória volt, Janeway félig-meddig nevetségessé tette a dolgot, Archer-t pedig végképpen nehezen vette be a rajongók gyomra.

Amúgy a TOS Kirk-höz képest a Reboot-olt Kirk szvsz telitalálat, annyival jobb minden szempontból (színészi játékot is beleértve).

Végül is reménnyel teli nézhetünk a jövőbe, aztán meglátjuk mi lesz. De én inkább várom az The Expanse 2. évadát, mint az új ST sorozatot, ez pedig azért valahol szomorú...

Dante73
Ha megnézed, minden sorozat egyfajta reboot volt. Mindegyik kissé más mondanivalóval, más hősökkel, (még ha 1-2 vendégszereplés erejéig volt is átjárás a sorozatok közt) Szerintem, egy jól bejáratott világ, amit kár "nagy"reboot alá helyezni. Kirk, az Kirk. Kismillió szép percet hozott a fanoknak, trekiknek, (és másoknak) ez a sorozat. És van a világban annyi lehetőség, hogy a reboot, azaz hogy más legyen Kirk, mint aki, sokkal inkább tiszteletlenség az eredeti sorozattal szemben, mint vérfrissítés. Mi lesz a következő? Pickard, mint kigyúrt verőlegény?
Nem kell hozzájuk nyúlni. Ők már teljesek. Tessék felépíteni egy új karaktert a nulláról.
Ez a bajom amúgy a reboot-okkal. Lara Croft egy nyafka tini3,14csa lett, James Bond egy lélektelen, tank, Batman már nem is tudom mi, annyi van belőle, Pókemberből pláne...
Azt pedig, hogy vissza akarnak térni az eredeti idővonalra, (ha jól vettem ki) már az első film környékén tudni lehetett.

[NST]Cifu
Azt aláírom, hogy a Abrams-féle Klingonok iszonyú bénák voltak. De hát ez van, mindenáron rebootolni akartak mindent (eleve hiba volt, hogy nem a klasszikus Birds-of-Prey-t dolgozták át, modernizálták, hanem valami horror izét hoztak össze helyette).

A régi sorozatok szerintem is sok kellemes pillanatot hoztak, de lássuk be, túlhaladott volt ezer okból - a Kelvin-idősík-reboot annyi, de annyi potenciált nyújt arra, hogy ezeket kezeljék, hogy csak na. Fel lehetne használni az eredeti sorozat fajokat, de rebootolva, lehetne az űrhajókkal kezdeni végre valamit, és a többi.

Az ENT meg... Meh... Volt pár zseniális epizódja (In the Mirror, Darkly abszolute a kedvencem!), de összességében nagyon elfáradt egy BSG2k3 mellé téve (az már egy másik dolog, hogy a BSG-t meg a SyFy, vagy hogy a fenébe írják éppen, alaposan elbaltázta)...

Hát.., kinek melyik idővonal jön be 😊 Nekem az eredeti jobban tetszik, sok kellemes órát hozott a tévé előtt. A rebootból - a látott két mozi alapján - hiányoznak dolgok (pl. korábbról ismert fajok a klasszikus kinézettel), meg nekem túl gyors és akcióközpontú, ami miatt kevésbé tetszik. Igaz, belegondolva egy sorozatban jobban ki lehetne bontani a dolgokat. Így igen, jogos, amit írsz, egy próbát megérne a Kelvin idősík is.

Ami az ENT-et illeti, ott meg hát a mai napig nem tudom, hogy a temporális hidegháborúval mit is akartak kezdeni.

#saveSTO #bringbackoldUItoSWTOR #GoogleMondjonLe

[NST]Cifu
Ez jó hír? Dunno, de szvsz rossz hír.

Nem szeretem, amikor hatszáz féle párhuzamos idősíkba ténferegnek a történetek. A mozis Reboot érdekes és legalábbis szerintem hasznos volt - szigorúan szvsz elfáradt az eredeti történetvilág, a reboot lehetőséget adott egy csomó régi dolog újra felhasználásához, alternatív módon (lehetett volna TNG vagy DS9 reboot például...).

Nem ez történt, és továbbra is görcsösen ragaszkodnak a Föderáció / Csillaghajó pároshoz.

Na sebaj, majd meglátjuk, mit hoznak ki belőle, elsőre az ENT is óriási ökörségnek tűnt, aztán... Oh, wait... <#rolleyes>

Hm, érdekes . Olvasom, hogy ahhoz a tholian bázishoz Ralph McQuarrie korábbi terveit is felhasználták, ami egy Phase II előtti de később lefújt mozifilmhez készült (kép), ahogyan a hajó is (kép).

Jó hír, hogy már biztos, hogy az eredeti idősíkban fog játszódni a történet. Egy újabb előzménysorozat jönne?

nekem sem tetszik 😞

[NST]Cifu
Azt hiszem a TOS óta nem láttunk ennyire randa ST űrhajót... <#wilting>

Viszont az aszteroida bázis nem analóg a Mirror univerzumban látottal (ahol a Tholian-ok szétszedik az USS Defiant-ot?)
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.07.25. 07:01:29

akyyy
pedig arról volt szó, hogy a tng után játszódik, vagy a 24. században.
de végülis hátha jó lesz ez így is.

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

Akkor a hajó regszáma alapján a korszak is meglesz, úgy tűnik. 😞
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
NCC-1031 -> 23. század, s akkor gondolom a Kelvin-idővonalról lesz szó

Utoljára szerkesztette: gunji, 2016.07.24. 11:35:16

szenvedjetek ti is 😄

én nagyon szerettem az új mozifilmeket, nos ez sajnos csalódás volt 😞

akyyy
érdekes, hogy eddig mindenhol azt olvastam az uj filmről hogy fúúúj, és mióta a mozikba van, ódákat zengenek róla. Lehet meg kéne nézni moziba? 😄

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

akyyy

Utoljára szerkesztette: akyyy, 2016.07.22. 21:27:54

LasDen
a rebootolt Star Trek éra 4. része. Technikailag az emberek 1-2-3. részként tartják számon a 2009 óta készült részeket, nem 12.,37. vagy 56. részként....

"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár

akyyy
milnye negyedik? és akkor a hazatérés, az egyik legjobb film micsoda? hmmm?

Totti5

Xbox ONE + PS4 PRO + WiiU + NES Classic + Fanatec FM CSR / PC WIN 10

Dante73
Komoly? Star Treket azzal eladni, hogy a Halálos iram rendezőjétől? Semmi bajom a Halálos Irammal, de bármilyen párhuzam, aközt, és a Star Trek közt,.... Szóval fáj a kicsi treki lelkemnek.... Persze, egy Sci-fi legyen látványos... de az a körítés, nem a tartalom. Nagyon úgy nézem, tartalom helyett ismét körítést kapunk...

Totti5
<#eljen>

Xbox ONE + PS4 PRO + WiiU + NES Classic + Fanatec FM CSR / PC WIN 10

akyyy

LasDen
13 rész, erősen átívelő, akkor max 1, esetleg 2 filleresebb epizód fér bele.

"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár

csak tanuljanak meg fillereket írni, mert azok fájdalmasan rosszak volt, vagy hátha nem lesz rá szükség, ha csak 13 rész egy szezon.

LasDen
Infók az új ST-ről, hátha valakinek új...

Eddig is voltak infók Star Trek-téren pár író, illetve executive producer csatlakozásáról, és hogy ősszel kezdődik a forgatás Toronto-ban (márciusig tart), de most a Collider elkapta egy interjúra Bryan Fuller-t, az új Star Trek-sorozat (még mindig nincs címe) készítőjét, így abszolút hiteles forrásból tájékozódhatunk.

Fuller például cáfolt pár pletykát arról, hogy mely sorozat, illetve film előtt és után játszódik az új Star Trek-széria, illetve az antológiás formátumot sem erősítette meg, de mindezt úgy tette, hogy célzott arra, hogy az értesülések egy része azért igaz – kérdés, melyik részük? (A filmekkel nem lesz semmilyen kapcsolatban sem a sorozat.)
Az viszont biztos, hogy a januárban a CBS All Access-en induló Star Trek esetében 13 részes lesz a szezon, átívelő lesz a sztori, ki fogják használni, hogy stream-en nincsenek országos csatornákra vonatkozó megkötések (nem fognak nagyon káromkodni, de grafikusabb lesz a megvalósítás), most tart a casting (a legtöbb karakter színvak és nemvak szerep (tehát bőrszínre és nemre való tekintet nélkül castingolnak, a legjobb színészt keresik)), sőt, nemsokára nekiállnak a díszletek felhúzásának.
A részek kapcsán: rá lehet majd jönni, hogy a részek mely korábbi Star Trek-epizódok DNS-ét tartalmazzák, és játékidejük rugalmas lesz, és ami a legfontosabb: a történetmesélés is másféle lesz, mint eddig. Hogy ez mit fed, nem tudni, de a szerializált jellegnek köszönhetően mélyebben bele tudnak menni bizonyos témákba.
Az új Star Trek-sorozat házi rendezője Vincenzo Natali lesz egyébként, akinek elég jó a filmes előélete (a Cube, Cypher és Nothing nagy kedvenceim, emellett pedig a Splice és a Hunter volt saját filmje), mostanság viszont egyre többet tévézik: idén rendezett már Wayward Pines-t, tavaly The Strain-t, Ascension-t, Orphan Black-et és Hemlock Grove-t, no meg persze pár Hannibal-epizódot.
http://www.sorozatjunkie.hu/2016/06/26/az-uj-star-trek-sorozatrol/

akyyy
Egyre több Voyageres hasonlatot vélek feldedezni ebben a filmben.

napkitörésben suhanás a hajóval, hajó elhagyása, hajó lezuhanása (bár ez többben is volt nem csak voyban 😄)

Scotty szőrös és szokott acsarogni? szereti a skót alkoholokat és imádja a hajót de ha szembejön egy szép lány akkor rögtön másodlagossá válik minden. csubira ezek nem voltak jellemzőek.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

[NST]Cifu
Az az ST-ben nem Scotty?

mert chekov az chekov... star trek olyan lenne nélküle mint a star wars csubakka nélkül, mindig kell a fő hősök mellé egy sidekick akit lehet szeretni és közben nevetni is rajta.

[NST]Cifu
Váltani fogják? Dunno, de miért lenne akkora törés, ha egyszerűen kiírnák a sorozatból, és egy másik karaktert vezetnének be?

Dante73
Isten Veled. A végtelenbe, és tovább...

bye bye Chekov...

(kíváncsi leszek az új színészre aki váltani fogja)

Tuvok
Basszus...nyugodjék békében. 😞

akyyy
:-\

be kéne szerezni egy olyat amin Kirk fogja a szőrzsákokat 😄

hivatalos kanadai dollárok:

😊

Dante73
Ezekben a dolgokban arról van leginkább szó, ha valaki nem értené, hogy ez egyfajta Isten játék. Mert lehet, hogy azt gondoljuk, értünk hozzá. De hosszú távon, nem tudjuk, mit ronthatunk el, vagy mik lehetnek az előre nem látható következmények. Ahogy a Khan-ban van. Megteremtettek egy fejlettebb embert, mellékhatásként hataloméhesek lettek, és kirobbant egy sosem látott háború. És ez, még logikus is. Ha valaki jobbnak tekinti magát a többieknél... Elég csak a politikusokra nézni. És Ők csak azt hiszik. Hát még ha tudnák is?
Vagy nézzétek meg a kukoricát, paradicsomot. Szépek, nehezen romlanak meg... És ízre koránt sem olyanok, mint a génmanipulált nemesítés előtt. (Erre konkrét példa, hogy a Kanadai Magyarok, a rendszerváltás után, innen vitték a magokat, mert AKKOR az itteni paradicsom még finom volt.)
Olyan rendszerbe belenyúlni, amit nem értünk teljesen... szerintem nem kell. És az emberi genom még sokáig az marad.

Ja, hát ha _elfoglalni_ akarod a várost... 😛 De ja, jogos mai helyzetre vonatkoztatva.
Ellenben tényleg _kezd_ elavulni, amcsik is, oroszok is, kínaiak is tesztelgetnek harci robotokat. Mondjuk amcsiknak nem tetszett, amikor bemutatón a vezérkar felé fordult a puskás kisrobot, azóta arrafelé elég nagy a csend.
Másik irány meg az exoskeleton, aminél szintén elég sanszos, hogy előbb-utóbb kiveszik belőle az embert.

Eldák meg persze, megszülték Slaanesht, de azóta húszezer éve csak hüppögnek, közben meg nagyjából mindenki leszaporodta őket.
Találkoztál _bármilyen_ 40k anyagban elda gyerekkel? Közben meg majd beleszakadnak, hogy megvédjék a soulstonejaikat... Mi ez, ha nem a fajfenntartási ösztön teljes hiánya?
[NST]Cifu
Sima gyalogos katona már amúgy is kezd elavulttá válni, már ma is csak szinte a meghódított területeken rendfenntartásra valók

Nem sokat érthetsz a hadviseléshez. Városi harc megvan? Minden normálisabb városi hadviseléssel foglalkozó taktikai elemzés azzal kezdődik, hogy páncélosokat városi harctérre nem viszel közvetlen gyalogsági kíséret nélkül...

. Amint ezt valami módon megváltoztatod, azzal kiölted a fajfenntartási ösztönt, és halálra ítélted a fajt. Foglalkozik ezzel sok scifi is egyébként, többek közt Asimov az Alapítvány sorozatban. Vagy éppen a Warhammer 40,000 az űrelfek esetében.

A Warhammer 40k-ban az "űrelfek", vagyis az Eldák momentán korántsem ez ítélte halálra, hanem a dekandens életmódjuk...

Erről az utólagos génmanipulációról link? Elég valószínűtlenül hangzik, egy szervezet sokmilliárd sejtjének _meglévő_ DNSét változtatgatni.

Meg egyébként még ez a génmanipuláció dolog eléggé próba szerencse jelleggel működik, nem egy túl precíz és 100% tervezett dolgog. Nem beszélve arról, hogy azt még csak most kezdjük pedzegetni, hogy mitől függ az, hogy egy, a DNSben szereplő gén egyáltalán aktivizálódik-e vagy sem.

Sztem akkor már inkább Gattaca, megtermékenyített petesejtek elemzése, válogatás közülük, visszaültetés. Egyszerűbb.

Az öregedés és a halál is arra való, hogy a faj rugalmasabb legyen. A hosszú életkor a faj hirtelen változásokra való reakcióidejét csökkenti.
Jelenleg egyébként úgy néz ki, hogy a DNS végén lévő telomerek, tulajdonságok kifejtésére nem használt génsorok okozzák az öregedést, vagyis inkább ezek elfogyása. Minden sejtosztodásnál rövidül a DNS, amíg csak telomereket érint, addig minden szép és jó, de ha elfogynak, és a hasznos rész kezd rövidülni, ott kezdődik a baj.
Génmanipulációt elvileg lehet már vagy a közeljövőben kifejlett egyeden is alkalmazni. (több dokumentum csatornán is láttam a témával foglalkozó műsort)

Szuper-katonát szerintem se éri meg tenyészteni (gyalogságot szerintem drónok/A.I. fogja felváltani a távoli jövőben. :S

Ha lehetséges lesz az utólagos génmanipuláció, és ha nem akarjuk megszüntetni a természetes diverzitást akkor nem lenne logikus a kezelést elvégezni azután hogy az egyénnek született már gyereke?
Pl. születik valakinek 2-3 gyereke, sterilizálják és 20-50 éves kor után kapja meg a génkezelést?

Vagy fiatal korában ad petesejtet/spermiumot, és elraktározzák addig amíg nem akarja felhasználni? Akár mesterséges méhben is születhetnének a gyerekek.

Ezzel a módszerrel nem lehet kiiktatni az örökletes betegségeket, meg nem lehet "megtervezni" a gyerelet, de új tulajdonságokat így is kaphatnának.
Pl. 2X fizikai erő engem nem érdekelne 50-60 évesen, de ha a kezelés miatt fiatalodna a testem x évet nem bánnám 😄
Enterprise-ban is ha jól emlékszem a génmanipuláltak 2-3X annyi ideig élnek mint a naturalok. :S

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Oké, még egyszer: BÁRMIT írhattam volna a szuperkatona helyett, TÖKMINDEGY: A hátrányok ugyanazok. Ezt most mondom el másodszor, de te még mindig ezen rugózol. Lépjél rajta tovább, gondolja a szuperkatona helyére valami neked tetsző főnevet, én tippelgetni nem fogok.
Azt is leírtam, hogy AZÉRT írtam szuperkatonát, mert a Khan-os epizódról írtál EGY SORT, én meg nem vagyok gondolatolvasó, hogy kitaláljam, amit gondoltál, de nem írtál le.

Az érveimben mi a sarkított? Ezt is most mondom harmadszor, hogy MINDEGY mi a cél, az eugenikának a leírt dolgok a hátrányai.

Pont hogy generációs űrhajón a legnagyobb hiba korlátolt génállományt küldeni. Ott egészen biztosan előjön a belterjesség, és ott a legnagyobb valószínűsége annak, hogy valami olyan hatásba fut az ember, amihez nagyon nagy szükség lenne a diverzitásra. Bár igazából annyiból mindegy, hogy ha sokféle ember van a hajón, és valami hatás kiirtja a 90%ukat, de néhány genetikailag szerencsésen ellenálló túléli, akkor azoknak csak a belterjesség lesz az egyetlen lehetőségük. De az még mindig jobb esély, mint a 0.

Sima gyalogos katona már amúgy is kezd elavulttá válni, már ma is csak szinte a meghódított területeken rendfenntartásra valók. Senki nem támad már gyalogsággal a modern hadseregekben. Tankot, drónt, hadihajót vezetni meg nem kell szuperképesség.
Nem valószínű, hogy a világháború menetén sokat változtatott volna a szuperkatonák jelenléte. Olyat úgysem lehet kitenyészteni, ami jól bírja a géppuskalövedéket, onnantól meg sok értelme nincs.
Ebben a két dologban egyetértünk.

Máshogy nem tudsz eugenikával foglalkozni. Annak a módja az állattenyésztésben tízezer éve használatos szelektív tenyésztés, ahhoz meg nem nagyon tudsz mást csinálni, mint beleszólni abba, hogy ki kivel szaporodhat, és ki nem szaporodhat egyáltalán. Ha nem milliókkal csinálod, akkor meg csak halálra ítéled az egész programot.
Nyilván az etika változik, de olyan valószínűleg nem fog kialakulni, ami rendben lévőnek találja az ember első és legfontosabb ösztönének elnyomását.
Egyes emberek felelősségvállalására nem alapozhatsz, semmi realitása. A legnagyobb tömeg mindig a műveletlen, ösztöneinek leginkább engedelmeskedő réteg lesz, azokat meg nem fogod szép szóval belátásra bírni. Soha. Eddig sem ment, ezután sem fog. De ezen felül a művelt felső réteg SEM eugenika alapján választ párt, hanem ösztönösen vagy kulturális szokások alapján, úgyhogy gyakorlatilag ez a felvetés abszolúte 100% bukta. Szóval vagy erőszakkal csinálod nagy tömegeken, vagy sehogy.

Egyébként ugyanezt írod te is azzal, hogy majd az utód látja kárát. Igen, a szaporodás az, ahol gyakorlatilag senki nem észérveket vesz figyelembe. És ez előreláthatóan soha nem fog megváltozni, mert ez tetszik vagy nem, az emberi, sőt az élő lét alapja. Amint ezt valami módon megváltoztatod, azzal kiölted a fajfenntartási ösztönt, és halálra ítélted a fajt. Foglalkozik ezzel sok scifi is egyébként, többek közt Asimov az Alapítvány sorozatban. Vagy éppen a Warhammer 40,000 az űrelfek esetében.

Genetikai betegséges kérdésed pontosan a fentieket támasztja alá, hogy az emberek ilyen helyzetben megpróbálják, reménykednek, aztán vagy bejön, vagy nem. De megpróbálják, mert a fajfenntartási ösztön az abszolút legerősebb dolog, ami az élővilágban van.

Ezen hátrányok mellett nemigen értem, hogy milyen konkrét előnyt látsz, ami miatt megérné a dolog. Mert csak annyit tudsz tenni, hogy valamilyen célra (és csak néhány, kevés számúra) felkészítesz egy populációt. Mire "kész", néhány száz év alatt, addigra vagy van még értelme annak a célnak, vagy nincs. És aztán ha nem tartod fenn a szigorú mesterséges szelekciót, akkor a természetes mutációk során úgyis szétcsúszik a dolog.

Nem nagyon látom, mi az ami konkrét haszna lenne a dolognak. Főleg azt figyelembe véve, hogy az ember már régóta nem genetikával küzdi le a környezeti kihívásokat, hanem technikával.
"kár hogy akkoriban ennyire megvetették és agyon démonizálták a fajnemesítés előnyeit... "

én a téma kiindulási alapjának a fajnemesítést hoztam fel te viszont szuper ember hadsereggel válaszoltál a saját sarkított érveiddel... amihez persze jogod van nem vitatom de akkor én is feltehetném a kérdést a kettőnek mi köze van egymáshoz hol fedik egymást?
(még a sorozatban se arról volt szó hogy az új szuper emberek megjelenése miatt robbant volna ki a háború, azért harcoltak mert a génmódosított emberek ambíciói soha nem látott mértéket öltöttek ami nélkülöz minden realitást)

az egyik oldalon van egy logikus út amit kénytelen lesz meglépni az emberiség előbb utóbb(scifi? rendben) már csak azért is mert ha űrutazásra adjuk a fejünket a nem túl távoli jövőben(mondjuk egy generációs kolónia hajó) akkor kénytelenek leszünk erre a feladatra felkészíteni az embereket és az utódaikat is, leküzdeni a súlytalanságot, megoldani a szaporodást az űrben, megfelelően kiválogatni azokat akik jól bírják a bezártságot, stb... sajnos mindennek meg van az ára, de ha nem kockáztatunk akkor nem haladunk előre.

másik oldalon meg ott vannak az előre kitenyésztett és kiképzett szuper katonák amiknek a létjogosultságát én erősen megkérdőjelezném mivel semmilyen olyan döntő előnyel nem rendelkeznének amik megindokolnák a hétköznapi emberek besorozásának és katonai szolgálatának beszüntetését, hiába cipel kétszer több fegyvert a katonád és menetel 3 napon keresztül alvás nélkül ha ugyan úgy el lehet pusztítani mint egy mai hétköznapi katonát.

még ha a múlt évszázad háborúiban(tegyük fel) bevettetek volna ilyen katonákat akkor lehet hogy tudtak volna olyan eredményeket elérni amik csatákat befolyásoltak volna jelentősen, de a mai kor modern hadviselésében nem nagyon rúgnának labdába, az előnyeik megvannak de kihasználni nem nagyon tudnák már.

" Belterjesség, diverzitás hiánya. Etika, hol húzod meg a határt, hogyan gondolod, hogy emberek teljes életével kísérletezhetsz."

hol írtam hogy én megszabnám ki szaporodhat és ki nem? miből gondolod hogy én kísérletezni szeretnék milliók életével?
ez nem néhány ember döntésén múlik és még csak nem is etikai(tudod az etika az emberek szokásaival együtt változik) kérdés hanem az egyes emberek felelősségvállalásán múlik mikor gyereket vállalnak, ehhez viszont egy felvilágosultabb társadalom kellene és az ehhez szükséges szervezetek amik tanácsod adnának és információval látják el az embereket gyerekvállalással kapcsolatban.

én értem hogy te mit akarsz mondani lehet hogy a jövőben valamelyik génre szükségünk lesz(most számoljuk ennek a valószínűségét?) a távoli jövőben de ez még mindig nem zárja ki az eugenikát, főleg akkor nem mikor az emberek felelőtlenül és önzően úgy vállalnak gyereket hogy tudják jó eséllyel az utód fogja kárát látni a szülök döntéseinek.

te vállalnál gyereket ha tudnád hogy a gyereked is 90% eséllyel megfogja kapni és az életének teljes időszakára kifog hatni a betegség? lehet hogy te nem szenvedsz benne mint betegséghordozó de ö jó eséllyel fog... nagyon is.

a történelmi érvelésem pedig nagyon is helyénvaló mivel az eugenikával a második világháború előtt nagyon is élénken foglalkoztak(igaz téves úton indultak el) de később a háború befejeződésével és a németek minden tudományos alapot nélkülöző eugenikai "programjával" összemosva sajnos háttérbe szorították ezt a témát, később pedig már sátántól valónak tekintették ezt a tudományt mikor kiderült hogy jó néhány nyugat európai országban olyan eugenikai törvények voltak életben egészen a hetvenes évekig amik már réges régen elavultak voltak, később pedig ezt ki is használták a vallásilag befolyásolt politikai pártok melyek nem támogattak semmilyen ilyen irányú kutatást.
(khm...nem csak nálunk voltak kereszténydemokraták, igaz ők ilyen témával nem foglalkoztak tudomásom szerint)
Utoljára szerkesztette: kissssss, 2016.05.31. 02:37:45

Én nem láttam bele semmit, leírtam, mik a hátrányok. Amiket valahogy nem akarsz figyelembe venni, pedig van, nem is kevés. Belterjesség, diverzitás hiánya. Etika, hol húzod meg a határt, hogyan gondolod, hogy emberek teljes életével kísérletezhetsz. Mi van, ha konkrétan neked tiltják meg a szaporodást?

Továbbá genetikában nem igazán értelmezhető a "rossz" gén. Persze van, amikor tényleg csak hátrány, de pl mi van akkor, ha jön valami új hatás, ami pl (kicsit engedjük meg a scifit) gyorsítja a vér alvadását, és az összes egészséges ember meghal trombózisban, csak a "defektes" vérzékenyeknek marad folyékony a vére?
Nyilván vannak genetikai problémák, amikre még csak elképzelni sem tudnék helyzetet, amikor hasznos (összenőtt végtagok, több végtak, csontosodó izmok, stb), de ezek amúgy is baromi ritkák, nem kell eugenikával kiirtani.

Leginkább ezek az okok, amiért nem nagyon van róla szó tudományos körökben. Nem különösebben tudományos a dolog eleve, nem eléggé jók az előnyei a durva hátrányaihoz képest, és etikailag vállalhatatlan. Nem a vallás meg a történelem miatt, hanem humanizmus miatt.

Igen, én vagyok az.
Utoljára szerkesztette: Zero_008, 2016.05.30. 23:46:34