Star Trek (TV)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
bocs hogy bele szólok de szvsz az ûrben van hang. max nem terjed olyan messzire,

Mit is írtam?

A valóságban nem terjed a hang a világûrben

Vagyis közvetitõ közeg hiányában a hang nem igazán terjed sehova. Egy ûrhajó belsejében lehet hallani azt, ami a hajóval történik (a hajtómû mûködése által keltett zaj, a hajótest pattogása, recsegése, ha mondjuk éles manõvert hajt végre, vagy a szakadó fém szikolya, ha a hajó például kettéválik egy becsapódástól), de ezt a hajó belsejében lévõ légkör, illetve a hajó szerkezete továbbítja. Ha a hajótól 10 méterre Lenny Kravitz gitározik egy 1kW-os hangfal társaságában, azzal az erõvel akár egy léggitárbajnokság résztvevõje is lehetne, ugyanúgy nem fogsz semmit hallani, hiszen nincs légkör, vagy bármi, ami eljutassa a hangot hozzád, a hajó belsejébe.

Ez nem "hiradóban meg a discovery-n láttam" dolog, hanem egyszerû fizikai tény. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

akyyy
bocs hogy bele szólok de szvsz az ûrben van hang. max nem terjed olyan messzire, de azért miért ne lehhe hang hog yadnak a híradóba egy kis videót a világûrból, és azon nincs hang akkro az egész világûrben sehol, de sehol nincs hang??<#csodalk><#csodalk><#csodalk>

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

[NST]Cifu
Ez már az említett "Larger than life" dolog. A filekben olyan szépen hátrarepülnek (sõt! hátraszaltót vágnak) az emberek, amikor eltalálja õket egy lövedék. A valóságban errõl szó sincs. Ha látsz egy hiradórészletet, ahol egy katonát eltalálnak, de csak annyit látni, hogy összeesik, az akkor minek minõsül?

A valóságban nem terjed a hang a világûrben. Pont. A Sci-fi sorozatok, filmek és játékok miatt van olyan feelinged egy "csendes" ûrjelentnél, mintha hiányozna valami. Mert úgy véled, hogy ott kellene valaminek lennie, ami mégsincs jelen. Az ok-okozat fordított tehát szerintem. 😊

Továbbra is tartom, hogy csak a készítõgárdán múlik, hogy a hang nélküli világûr zavaró, vagy éppen nagyon is eltalált. Nekem például nagyon tetszett az a jelent, amikor Jayne a Serenity zsilipjébõl lõtt a puskájával, de nem lehetett semmit hallani. Így lenne természetes ugyanis. 😊

[NST]Cifu
A klasszikus westernek éppenséggel a XIX.század végén játszódnak, elég ha belegondolsz, hogy Colt híres hatlövetûjének szabadalma 1835-ös keltezésû, és ez még az elöltöltõs változat, nem is egybeszerelt lõszert használó pisztoly, amely az 1850-es években jelent csak meg.

Jesse James, Billy a kölyök, Wyatt Earp és társai az 1870-'80-as években élték virágkorukat éppenséggel. Ami történetesen a polgárháború után volt az én számításaim szerint. 😛

Zsolo007
Én spec szerettem a Homeworldben így rámenni a vadászokra, szerintem fun 😄.

A hangok hiánya meg uncsivá és olyan makettek törnek feelengessé teszik a filmet
Szerintem meg nem, ha egyensúlyozzák vagy ezzel vagy azzal (alant említett dolgok). 😄

CSak hogy enyém legyen az utolsó szó 😊)). (úgysem így lesz)

mrzed001
Nagytotál mindenképpen kell, erre épp a B5 volt a legjobb példa, ahol egész ûrtaktikákat dolgoztak ki (persze mai repülõs taktikák alapján), bár egy igazán távoli RTS szerû nézet azért nem ártott volna ott sem.
Az összevissza forgolódó vadász fülkéjébõl nézve annyira nem érdekes egy csata (pölö Homeworld-ben nézhetted akár egy pilóta szemszögébõl is, de nagyon uncsi volt)

A hangok hiánya meg uncsivá és olyan makettek törnek feelengessé teszik a filmet

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

Zsolo007
Ahogy mondod!

másik variáció az ûrodüsszeia, amikor nagyzenekari mûvekkel érzékeltetik a totális csendet és lebegést.

Zsolo007
Az a "baj", hogy néha azért kell egy nagytotál, hogy az ember lássa hogy mi is folyik pontosan (fõleg egy nagyobb csatánál). Meg szerintem unalmas is lenne, ha csak belülrõl látnánk....
Én a bridge commanderben is azt élveztem amikor kívülrõl csodálhattam a hajókat 😊

Az biztos, hogy a "mai" scifikrrõl levéve a hangot eléggé "élvezhetetlenné" válnak. A Fireflyban tulajdonképp nem sokat számított a dolog, mert nem volt csata.

Egyébként szerintem bizonyos szinten felfokozza az ember érdeklõdését ha nincsenek hangok, sokkal feszültebben figyel, megfelelõ kamerakezeléssel szerintem simán el lehetne érni hang nélkül is azt amit hanggal.

Igaza van mrzednek, tenyleg az mber hianyolja a hangokat es kellenek hiaba nincs hang az urben. Szerintem a legjobban ugy lehetne megoldani, hogy nem hasznalnak kulso kamerakat, hanem csak ugy mutatjak a csatakat ahogy a hajokbol latni lehetne, es a hajban mar hallhatoak a zizegések zümmögések. 😊

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

mrzed001
Ja, uncsi is volt 😛
De próbáld ki egyébként bármely játékban, hogy lekapcs hang, egyszerûen nem lesz meg a feelingje, mert hiányolja az agyad a hozzá tartozó hanghatást, így nem vált ki érzelmi reakciót (egyszerû példa: két játékautó ütközése némán semmi, de ha hallod törni az alkatrészeket, akkor megvan a feeling)

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

mrzed001
Uram bocsá a western éra inkább a kolonizációtól (16-17. század) az iparosodásig (19. század) tartott.
A polgárháború meg 1861-1865-ig volt, szóval enyhén elkerülték egymást 😛

[NST]Cifu
A "western-éra" konkrétan a XVIII.század végétõl a XX.század legelejéig terjed, ebbe az amerikai polgárháború beleesik.

[NST]Cifu
B5: A view from the gallery. Az egyik kedvenc B5 epizódom, és talán az 5. évad legjobb része. Azt tényleg nagyon eltalálták. De a sorozatban egyébként mentek a hanghatások, mint a gép.

A hangok tényleg nagyon hatásos effektek, és fontosak a "larger than life" életérzéshez, de szerintem ez a készítõktõl függ, ha elég kreatívak, ebbõl is lehet iszonyú hatásos képsorokat csinálni (pl. : 2010: amikor a Leonovról átszállnak a Discovery-re, és csak Curnow lihegését hallani a szkafanderben). Ha már itt tartunk, a sorozatokban, filmekben látható hangok alapból nem felelnek meg a légköri hang terjedésének sem, hiszen a robbanások hangját a robbanás pillanatában halljuk, még akkor is, amikor több száz méterre, vagy éppen több kilométerre van a kamera tõle (emlékeztetõleg: a hang terjedési sebessége 300m/s).

mrzed001
Ja, a mellett hogy uncsi lenne, ráadásul semmiféle érzelmi reakciót sem váltana ki (pölö amikor Ep4-ben Halálcsillagról menekülve kilövi a Falcon az elsõ Tie vadászt, vagy amikor B5-ben Sharidan egy WhiteStarral elpusztítja az elsõ árny hajót ....)

mrzed001
Ja, de a polgárháború ugyebár egy kissé késõbb volt, mint a nyugatra vándorlás és a western korszaka (mennyi, 100-200 évvel).
Mellesleg még csak hangulatilag sincs közel a western a polgárháborúhoz, szóval teljesen összevethetetlen egy kvázi westernhõssel (Han Solo a pisztolyforgató kalandor)

Sir Quno Jedi
Jah. A valóságban nem egy ûrben lebegõ süket kamera volnál ugye, hanem bent ülnél egy hajóban és az a robbanás lökéshullámától remegne, mozogna, recsegne-ropogna, kisülnének apjzsgenerátork, üvöltenének a szirénák, zizegne az energiamátrix stb.-stb. lásd. Voyager.

De ugye egy külsõ felvételnél ez nem lenne hatásos.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

[NST]Cifu
Nem teljesen értek egyett. A polgárháborúnak vége, és vannak a vesztes oldal katonái, akik az új helyzetben boldogulni próbálnak. Mint az amerikai polgárháború után.

mrzed001
Tõkéletes példa.
Egyébként nekem semmi bajom sincs azzal, ha ûrscifiben hallom a lövéseket, vagy ahogy elhúz, vagy ahogy felrobban ...
Végülis ezek azok a dolgok amiket csak képpel egyszerûen nem lehet megfelelõen bemutatni. Egy néma lövésnek/robbanásnak nincs érzelmi hatása, de ha van egy kis sivítás, vagy tütü-tütü, majd egy BUMMMMMmmm, akkor már érzed, hogy ott mekkora energiák szabadultak fel, és hogy ott éppen valaki(k) meghalt(ak).

RelakS
ticsung-ticsung?

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

RelakS
volt egy rész a B5-ben, mikor két szerelõt követ a kamera. Éppen beszélgetnek meg tápolnak valahol, mikor az egyik megkérdezi a másikat, hogy miért nem hallja a robbanásokat, és honnan tudja, mikor lõttek le egy emberi, és mikor egy idegen ûrhajót (utóbbiban más atmoszféra van, ás színû a robbanás) Ott bent tényleg nem volt hangja semminek. Persze az ûrjelenetekben ment minden, ami belefért 😄

#5665: Nincsen vele abszolute semmi baj, annyi h nekem nem igazan tetszett. Ez nem jelenti azt h hulyeseg meg akarmi. A szineszek tenyleg nagyon jok valoban. 😊

#5668: Az egy egesz mas kategoria. 😉

mrzed001
Ja, westernes, természetesen erre gyúrt GL, CSAKHOGY a Firefly nem ûrvestern, hanem ûrPOLGÁRHÁBORÚ (észak-dél ellen mintájára ...), szóval kb annyi köze van a westernhez, mint Mátyás királynak a '48-as szabadságharchoz 😛

lehet hogy röhejesen hangzik, de pl. Han Solo figurája is nagyon westernes, és hasonlít Mal karakterére. Kapásból tucatnyi hasonló tulajdonságot tudnék mondani, és ellentétesen meg gondolkoznom kellene (nem is megy...)

Sir Quno Jedi
Az ûrhangicsálás az már hagyománytisztelet! Nincs is jobb, mikor ticsungticsungol az Enterprise!!!

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Segítséget szeretnék kérni..letöltöttem egy külföldi oldalról STAR TREK Movies niteshdw 1120 mb..Nagyon sokáig szedtem.de megérte..A gond az.hogy a 4-ik részhez nem tudok feliratot..a többihez sikerült de ehez sajnos nem../amit találtam nem jó..Ha valaki tud kérem segítsen..a feliratok.hun nincsen..elöre is köszönöm janisjoplin..
[NST]Cifu
Nekem bejött. Én is azért nem néztem meg elsõre, mert jöttek ezzel a Western/Sci-fi dologgal. Utána megnéztem a Serenity-t, és annyira megtetszett, hogy megnéztem a sorozatot is. Kellemesen csalódtam benne. Van kidolgozott háttértörténet, jó karakterek, elsõrangú szinészek, rengeteg akció, és humor is akad benne elég. Ráadásul a sorozatban nincs hang az ûrben. Erre még az ST, a B5 vagy a BSG sem vállalkozott, pedig szerintem nagyon komoly és élvezetes része egy Sci-finek az ilyen apróság.

Az, hogy egy kicsit Western hangulat is van benne nem akkora vész, sõt, inkább illik is az adott világképbe.

#5662: Hat ha nem akcio akkor mi. Muveszfilm? 😊
#5663: Ensem ejtettem nezetlenul, az nem lett volna fer. 😊 3-4. reszig birtam. A gépészcsajt birtam bar a nevere mar nem emlexem.

mrzed001
Jól tetted, én buta fejjel megnéztem az elsõ 5-6 részt. Hátdemégekkoraegyszart BRRRRrrrrrr

Sir Quno Jedi
A fight CLub mióta eksönfilm, te valamit keversz ottane, vagy sem!

Sir Quno Jedi
Köhhh...

Kihagytam inkabb. Western scifi, pff. 😊

ez az effekt a Firefly DVD egyik extrájában jött elõ: a pilota mondta, hogy van felül három kapcsolo, és mindig amikor dumált, közben azokat kapcsolgatta fel le. Persze azon kivül hogy nagyot kattantak, semmi jelentõségük nem volt 😊

(Ja, ha nem láttátok, FELTÉTLEN nézzétek meg, csak 13 rész, és atomjó western scifi!)

én az orion ûrhajóban bírtam hogy a csávó kapcsolgatott valamit az ûrhajóban és megrántott egy kart ami egy régi vasaló volt 😄DDDDDDDd

REAL MADRID

Punker
én azt mostanában nézem filmmúzeumon nagyon komoly 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

#5652: Koszi a tippet, ha lesz idom bepotolom sajnos ez kimaradt. Viszont mondjak enis egy nagyon kemeny minosegi akciofilmet, akkor Fight club. Van ilyen de nem ez a jellemzo, ezert batorkodtam mondani amit mondtam. 😊

#5653: B*****, még jo hogy odairtam valamit zarojelbe. <#smile>
Ez vonatkozik #5654-re is.

Na megegyszer erthetobben, mert a fogalmazassal mindig is gondba voltam.
Tehat.. inditottak a 4400at ami nem igazan nevezheto scifinek, de mégis ugy kezdtek hogy az. A 4400 sikeren felbuzdulva csinaltak tavaly +3scifit hatha azok is ilyen sikeresek lesznek (tujduk ugye hogy nem lettek), ezek voltak a surface, invasion es threshold. Amit en mar anno mikor kezdodtek mondtam, h annyi kozuk van a scifihez, mint a lodarazskiralynonek a klonozashoz, de hivatalosan scifiként indultak. Ennyi.

#5654: OFF Na enis pontosan ezen az allasponton vagyok. Az invasionon marhara meglatszik hogy a lostot probalja utanozni. Ugyanolyan vontatott, lassu meg minden csak annyi h a lostot mar rég elkurtak a sztorival az invasion meg kezdi kinoni magat egy ertelmes cuccnak. 😊

Kar hogy nemsok helyen van AXN.

Napi 18 órás, scifivel foglalkozó tematikus csatornát indít az AXN, mely eddig is igen sok fantasztikus sorozatot vetített. Az új tévéadó regionális jellegû lesz, azaz nem csak hazánkban, hanem egyes környezõ országokban is fogható lesz, mint például Lengyelországban, Romániában, vagy épp Bulgáriában.

http://www.sfportal.hu/content/view/1376/386/

Sir Quno Jedi
A BSG az sf az Invasion az NEM!

akyyy
hûû a lostos kifelejtetted, a te szempontodból az is scifi! miért? mert ha 50 részben csa egy percre is mutatnak benne valamit, amire ott azt monjdák hogy földönkívüli, akkor neked már scifi

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

Sir Quno Jedi
Nézdd meg a Face/Off-ot pl., hogy mást ne mondjak. AZ 5 pontos akciófilm, van sztorija is és pazar benne a két fõszereplõ, igaz már ez is messze van a klasszikus akciófilmektõl. John Woo nagyon ott van szeren, ha eksöndzseksön vanik!

#5645: Nem a szineszek eletkorara celoztam, hanem a karakterek tapasztalsagara, azthittem te is erre gondolsz. 😉

Pedig stagnál. Az hogy perpill nincs startrek nem jelenti azt h scifihiany van. Szeretnek uj st-et - még entet is 😊) -, de attol h nincs azert van még scifi. Sose ment 1evben 5-6scifi. Minden evben megy 3-4azt kesz. Most van sg-1, atlantis, bsg, ?4400, ?invasion, ?surface volt ?threshold, hol itt a hiany keremszepen még tul is teljesitettunk. 😉
(A "?"-ek azt akarjak jelezni, hogy ezek nem teljes erteku scifik, de mégis annak titulaljak oket. 😊)

öööö megfogtal. 😊 Sajna nemnagyon nezek akciot kiveve verekedoset. Lehet hogy igazad van es nemely reteg akcio tenyleg beszunt. Pl a vándámm-fele filmek. 😊

#5646: Hat nemtudom, jomagam nem sorolom az alien ill terminator filmeket az akcio kategoriaba ha kormanyzo ur is szerepel mondjuk teszemazt benne. 😊 Inkabb scifihez veszem én. Az ong bak es a tom yum goong is eleg gagyi sztori igazad van, de kerem.. a verekedes a lenyeg, ami k****** üt. Minden akciofilmnek szar a sztorija, mert ezeknek nem ez a lenyege. Es ne gyere a matrix-al mert az is egy keverekfilm inkabb scifi cyberpunk mintsem akcio. 😊

Na lehet kopkodni Ngem. <#vigyor3>

JA meg az alfa holdbázis vagy micsoda 😄DDDD

REAL MADRID

mag a Orion ûrhajó! 😊

REAL MADRID

RelakS
T2 - Ultimate az nagyon állat volt 😊 a plusz jelenetek külön feldobták, meg ezt-azt megmagyaráztak 😊

Sir Quno Jedi
Ja, az ST-ben mindég a nagy öregek hozták a színvonalat!

Sir Quno Jedi
Úúúúúúúúúáááááááááá, hagyjuk a Tony filmjeit. 1xnézhetõek a bunyók miatt, néha még azt sem. Nagyon gyerekcipõben jár még az. Még a kezdeti dzsekicsen színvonalat sem ütik meg. Mi most itt a Terminator2/Aliens2 szintû eksöndzseksön filmekrõl beszélünk (hogy már némi sf beütés is legyen)!

mrzed001
Ööööööö
Nem tom melyik Star Treket nézted, de valahogy sem a DS9 parancsnoki gárdája, se a Voy se az Ent se a TOS hídján nem huszonéves tinik futkostak (max 1 / sorozat)

A scifi nem stagnál, az azt jelentené hogy elért egy szintet és azt tartja (na jó, azt is jelenti, hogy lecsúszott egy szintre és azt tartja). A vegetál sztem jobb szó sajnos (néha igenritkán 1-1 az éhezõknek).

Sorold azt a sok jó akciófilmet (meg úgy mindet ami 9/11 után készült). És ne Tom Cruse-os húúúúdekeményvagyok féle mûmájerkodást 😛

#5639: Nem kene leirni mar igy az elejen. TNG-t kiveve, mindegyik sorozat szereploi fiatal nyálgyerkõcök. 😛

#5641: A szájfáj mindig is retegmufaj volt ahogy a fantasy is. En nem latok semmien lefele huzo tendenciat, szerintem stagnal a scifi manapsag. 😉

Sok akcijófilm keszul manapsag is, mondjuk ittvan rogton legujabb Tony film a Tom Yum Goong. mondjuk peldaul 😊

mrzed001
Igaz, 6-7 részenként mintha ott is csatázgatnának pár pillanatot azZûrben 😊

Hát õõõ, azért még megy a Battlestar Galactica... <#eljen> Egyébb ûrcsatás sorozat jelenleg nincs.