Star Trek (TV)
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ok-okozatként fel lehet hozni pár dolgot. A vadászok valószinüleg képtelenek akkora energiaforrást magukkal vinni, hogy elegendõ legyen a pajzsuk egy nagyobb hajóról érkezõ fézer- vagy distruptortalálatot felfogni, vagyis egy lövéssel ki lehet lõni õket, így pedig a hatásfokuk szánalmas kategóriába sûlyed. Ez egyben arra is magyarázatot jelentene, hogy a nagyobb hajókon miért nincs kis méretû vadászellenes fegyverzet (mint a BSG-ben a flak-ágyúk). Ugyanakkor felmerül, hogy mégis miért nem készítenek torpedóvetõ-gyorsnaszádokhoz hasonló kis méretû hajókat. A nagy hajók torpedóvetõi elvileg nem igényelnek jelentõs energiamennyiséget, és egy komp méretû hajó képes lenne minden további nélkül elvinni 2-4 torpedót, ami pedig legalábbis a sorozatokban/filmekben látható harcokban már elég komoly tûzerõ. Egy maráknyi kisebb komp egyenként 2-4 torpedóval pedig már képes lehet akár egy Galaxy vagy Romulán Warbird szintû hajó elpusztítására is.
Kicsit oldalág, de a klingon Bird of Prey és a Defiant ilyen "ágyúnaszád" szintû hajóknak tûnnek, tehát ugyan nem éppen vadászok, de kis méretû, erõs fegyverzetû hadihajók.
Ugyanakkor igaza lehet Catnak, egyszerûen a készítõk nem álltak neki rendesen kidolgozni a Trek világ haditechnikai mit-miért részét.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!
#6277:
"Repülõ csészeallj alias UFO ;)"
Jajj zed.. :D
"illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy"
Amerikai film na.. televan eros tulzasokkal na. Nem az a lenyeg hogy most egy fúúdeerõs hajot egy szunyog lovi darabokka, hanem hogy erzekeltessek mennyire remenytelen a helyzet. persze a foszereploknek meg eletben kell maradniuk mert ez jo a nepnek. Nemsokan szeretik a mangas "nyírjuk ki a foszereploket hadd pislogjanak a nezok mitortent"-et. :D
"csak már y irányba is van sebességed"
Nekem az nem tiszta, hogy van ugye a starfury vagy a thunderbolt, 4-4hajtomuvel. Ez tokjo mert valoban minden iranyba lehet forgatni a hajot, de egy rombolonal csak hatul vannak a fohajtomuvek azt annyi. (en nem vettem eszre tobbet) Cifu mondokaja elgondolkodtatott: az urben ugye sulytalansag van tehat ha egy akarmien böszme nagy valamit akar egy ujjal is meglokom, akkor az abba az iranyba fog elindulni. Szoval valoban eleg lehet egy kis hajtomu is.. csak fura. :)
Egyébként a vadászok/hordozók hiányát én sem teljesen értem - talán az emberveszteség minimalizálása az oka? (a vadász fogyóeszköz, ami nem elviselhetõ veszteség)
Repülõ csészeallj alias UFO ;)
illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy
És az egészben az volt a durva, hogy nem össztüzet kaptak, hanem csak 1-1 hajó lõtt rájuk, szóval übergagyi lett
Csak az "X-szarnyuaknak" volt 4hajtomu
Teljesen ahogy Cifu írta kiemelve, hogy TÉRÍTI KI a hajót, azaz 90 fokkal a hajó elejét elfordítva az eddigi X irányú sebességed megmarad, csak már y irányba is van sebességed
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Az alapvetõ logika szerint az ûrben elég egy irányba ható fõhajtómû, a forgáshoz kisebb (kormány-)hajtómûvek kellenek. Ha haladni akarsz valamamerre, akkor elég csak a kiválasztott irányba fordítani a hajó orrát (ez nem feltétlenül az eltervezett haladási irány lesz, köszönhetõen a newtoni- és kepleri fizikának), majd begyújtani a fõhajtómûveket, amelyek a kivánt irányba téritik ki a hajó pályáját.
Az áramvonalasság nem egyenlõ felhatóerõtermelés, az elöbbi annyit tesz, hogy kisebb a gáz/folyadékközegben az ellenállása haladás közben, második pedig azt jelenti, hogy e közegben a haladás közben felhajtóerõt termel.
Inkabb nevezzuk cseszalj egysegnek. <#vigyor3>#vigyor3>
"illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy.."
Nem kell rohogni, egyszeruen gondold azt hogy mindig eppen az utcso loveseket mutattak fokozva az izgalmakat. :)
#6262: Csak az "X-szarnyuaknak" volt 4hajtomu, hogy barhogy mozoghassanak az urben. Az omegaknak es a novaknak pl csak hatul van hajtomu igy lehetetlen a forgas, iranyvaltoztatas. Biztos mindig csak 1iranyba mentek. :)
#6268: A defiant egy kis meretu nehezbombazo. :D
apropo.. kep: teri hatcher :)
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Ha belegondolsz B5-ben olyan az alakjuk, mint egy bálnának kb, szóval alaposan nyújtott, ami áramlástanilag igencsak elõnyös. Az, hogy az orra nem éppen légköri úszkálásra van kitalálva, az viszont igaz.
Az, hogy ST-ben minden lekerekített inkább díszítés, mint tényleges áramvolnalasra tervezés következménye (Ent D esetében akkor a csészealj sokkal inkább felül púpos, alul lapos lett volna a repülõ szárny elv szerint, nem pedig szimmetrikus)
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Ja, és mellesleg SEMMI védelmük nem volt kis vadászok ellen. Persze lehet azt mondani, hogy ott a nagy fézer, egy lövés egy vadász, node egy nagy csatában amikor éppen a nagy a nagy hajókat lövi, akkor nincs semmi, amivel a kicsiket lehetne kipontozni.
Ennél azért még a Star Wars-ban is "okosabbak" voltak :P
Ezeek hadihajók amúgy pont olyanok, mint egy mai csatahajó. Egy váz, amibe bármit bele lehet rakni, ahogy fejlõdik a technológia. Kivétel ha a hajó egészét át kell szerkezetileg tervezni valami nyakatekert meghajtási mód miatt, de ugye ez nem túl valószínû!
Manõverezni sem nagyon kell ezekkel, akár a mai csatahajók, jól megállnak a helyükön, aztán oldalsortûz! :DDD Mi a fenének össze-vissza cikázni?! A fézerek úgyis mindig telibe találnak (mivel fény alapúak), a torpedókat pedig vajmi kevés eséllyel lehet kicselezni egy ekkora batárral. Maximum a pajzsok és a különbözõ helyen elhelyezkedõ fegyverek mián van értelme forgolódni, de azt sem kell túlzásba vinni. Ha kisebbek a támadók, úgyis lõtávolba kell, hogy jöjjenek és akkor szépen megkapják a fedélzeti ütegekbõl a magukét (like BSG), ha meg meg akarnak lépni, akkor a mi hajónk a gyorsabb (nagyobb hajtómû) így nyugisan lõtávba érjük õket és onnéttól kacsavadászat páholyból!
Még talán az se igazán. A koncepció egyébként totál primitív, kell 2 gondola (az persze áramvonalas), kell egy lakóegység, ami legyen pölö UFÓ alakú, mert az überscifi (a USS Pasztör esetén azért elég furi alakúra sikeredett, inkább téglatest volt, de hát az nem is harcra volt szánva), kell egy központi gépház (max ezzel lehet szórakozni, hogy áramvolnalas legyen), szóval nemtom az Ent D pölö miért lenne áramvonalasra csinálva?
Persze a kis profil az 1:1 szemtõl szemben csatákban jön be, de az esetek nagytöbbségében azért ilyen is volt (szembe egymással, komm ... anyád-tied ... csimmbummm). Szóval elég ritka volt a NAGY csata (illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy 1 lövésesek lettek a nagy Galaxy osztályú hajók .... ja-persze :P)
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"