Star Trek (TV)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Ezt szerintem már a Trekben is felismerték, amikor elkezdték a kompokat harceszközként bevetni egyik-másik részben. A DS9-ban ott voltak már vadászok (asszem Peregrine), a Voy-ban meg a Delta Flyer.

Ok-okozatként fel lehet hozni pár dolgot. A vadászok valószinüleg képtelenek akkora energiaforrást magukkal vinni, hogy elegendõ legyen a pajzsuk egy nagyobb hajóról érkezõ fézer- vagy distruptortalálatot felfogni, vagyis egy lövéssel ki lehet lõni õket, így pedig a hatásfokuk szánalmas kategóriába sûlyed. Ez egyben arra is magyarázatot jelentene, hogy a nagyobb hajókon miért nincs kis méretû vadászellenes fegyverzet (mint a BSG-ben a flak-ágyúk). Ugyanakkor felmerül, hogy mégis miért nem készítenek torpedóvetõ-gyorsnaszádokhoz hasonló kis méretû hajókat. A nagy hajók torpedóvetõi elvileg nem igényelnek jelentõs energiamennyiséget, és egy komp méretû hajó képes lenne minden további nélkül elvinni 2-4 torpedót, ami pedig legalábbis a sorozatokban/filmekben látható harcokban már elég komoly tûzerõ. Egy maráknyi kisebb komp egyenként 2-4 torpedóval pedig már képes lehet akár egy Galaxy vagy Romulán Warbird szintû hajó elpusztítására is.

Kicsit oldalág, de a klingon Bird of Prey és a Defiant ilyen "ágyúnaszád" szintû hajóknak tûnnek, tehát ugyan nem éppen vadászok, de kis méretû, erõs fegyverzetû hadihajók.

Ugyanakkor igaza lehet Catnak, egyszerûen a készítõk nem álltak neki rendesen kidolgozni a Trek világ haditechnikai mit-miért részét.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Szukseg se nagyon van ra, mert egyik faj se hasznal vadaszokat. De foderacionak vannak vadaszai nemtom hany 10 000... :)

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

#6276: Hat nemtom, nem vagyok észlény fizikabol szoval igazat kell adnom neked hogy ez igy valoban mukodne. De azert nehez elkepzelni, hogy iranyvaltoztatashoz eleg egy légypiszoknyi hajtomu. :)

#6277:
"Repülõ csészeallj alias UFO ;)"
Jajj zed.. :D

"illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy"
Amerikai film na.. televan eros tulzasokkal na. Nem az a lenyeg hogy most egy fúúdeerõs hajot egy szunyog lovi darabokka, hanem hogy erzekeltessek mennyire remenytelen a helyzet. persze a foszereploknek meg eletben kell maradniuk mert ez jo a nepnek. Nemsokan szeretik a mangas "nyírjuk ki a foszereploket hadd pislogjanak a nezok mitortent"-et. :D

"csak már y irányba is van sebességed"
Nekem az nem tiszta, hogy van ugye a starfury vagy a thunderbolt, 4-4hajtomuvel. Ez tokjo mert valoban minden iranyba lehet forgatni a hajot, de egy rombolonal csak hatul vannak a fohajtomuvek azt annyi. (en nem vettem eszre tobbet) Cifu mondokaja elgondolkodtatott: az urben ugye sulytalansag van tehat ha egy akarmien böszme nagy valamit akar egy ujjal is meglokom, akkor az abba az iranyba fog elindulni. Szoval valoban eleg lehet egy kis hajtomu is.. csak fura. :)

ismét lerángatlak titeket a földre :) a star trekben mindig is másodlagosak voltak az ûrcsaták, soha semmit nem oldottak meg vele. Támadni sose támadnak, védekezni meg elég ami van. (A Defiant létének is egyetlen oka a borg.)

Egyébként a vadászok/hordozók hiányát én sem teljesen értem - talán az emberveszteség minimalizálása az oka? (a vadász fogyóeszköz, ami nem elviselhetõ veszteség)

mrzed001
Inkabb nevezzuk cseszalj egysegnek
Repülõ csészeallj alias UFO ;)

illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy
És az egészben az volt a durva, hogy nem össztüzet kaptak, hanem csak 1-1 hajó lõtt rájuk, szóval übergagyi lett

Csak az "X-szarnyuaknak" volt 4hajtomu
Teljesen ahogy Cifu írta kiemelve, hogy TÉRÍTI KI a hajót, azaz 90 fokkal a hajó elejét elfordítva az eddigi X irányú sebességed megmarad, csak már y irányba is van sebességed

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

[NST]Cifu
#6262: Csak az "X-szarnyuaknak" volt 4hajtomu, hogy barhogy mozoghassanak az urben. Az omegaknak es a novaknak pl csak hatul van hajtomu igy lehetetlen a forgas, iranyvaltoztatas. Biztos mindig csak 1iranyba mentek. :)

Az alapvetõ logika szerint az ûrben elég egy irányba ható fõhajtómû, a forgáshoz kisebb (kormány-)hajtómûvek kellenek. Ha haladni akarsz valamamerre, akkor elég csak a kiválasztott irányba fordítani a hajó orrát (ez nem feltétlenül az eltervezett haladási irány lesz, köszönhetõen a newtoni- és kepleri fizikának), majd begyújtani a fõhajtómûveket, amelyek a kivánt irányba téritik ki a hajó pályáját.

[NST]Cifu
Hiába hosszúkás az alakjuk, tele vannak szöglegetes kiálló tornyokkal, amelyek a Nova-án hatalmasak, az Omegának pedig hatalmas, szögletes forgó lakómoduljai vannak, egyenes falakkal, amelyekben ráadásul még merevítõk is vannak. Ezek mind-mind a légáramnak/folyadékáramnak nagyszerû belekapaszkodási lehetõséget adnak.

Az áramvonalasság nem egyenlõ felhatóerõtermelés, az elöbbi annyit tesz, hogy kisebb a gáz/folyadékközegben az ellenállása haladás közben, második pedig azt jelenti, hogy e közegben a haladás közben felhajtóerõt termel.

"ami legyen pölö UFÓ alakú,"
Inkabb nevezzuk cseszalj egysegnek. <#vigyor3>

"illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy.."
Nem kell rohogni, egyszeruen gondold azt hogy mindig eppen az utcso loveseket mutattak fokozva az izgalmakat. :)

#6262: Csak az "X-szarnyuaknak" volt 4hajtomu, hogy barhogy mozoghassanak az urben. Az omegaknak es a novaknak pl csak hatul van hajtomu igy lehetetlen a forgas, iranyvaltoztatas. Biztos mindig csak 1iranyba mentek. :)

#6268: A defiant egy kis meretu nehezbombazo. :D

apropo.. kep: teri hatcher :)

mrzed001
Ja, egyszer elírtam a szövegben (aztán nem), már vártam ki köt bele :P

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

mrzed001
Talán ez sem igaz :P
Ha belegondolsz B5-ben olyan az alakjuk, mint egy bálnának kb, szóval alaposan nyújtott, ami áramlástanilag igencsak elõnyös. Az, hogy az orra nem éppen légköri úszkálásra van kitalálva, az viszont igaz.

Az, hogy ST-ben minden lekerekített inkább díszítés, mint tényleges áramvolnalasra tervezés következménye (Ent D esetében akkor a csészealj sokkal inkább felül púpos, alul lapos lett volna a repülõ szárny elv szerint, nem pedig szimmetrikus)

Sir Quno Jedi
Viszont ahhoz elég gyors, hogy ne lehessen kitérni elõle hajóval, erre még a plazmaágyúk is képesek voltak az Ent-en.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

[NST]Cifu
Emlékeim szerint az ST-ben nem lézer, hanem fézer van, ez egy fikcionális fegyver, ami egy fénynél lassabb energiasugár, ami nadion-okból áll.

[NST]Cifu
Hát pedig a TNG-éra óta szinte minden hajó áramvonalas, még a Galaxy is szépen lekerekített, sehol egy éles törés vagy kiemelkedés, ami rontana az áramláson, egyedül a deflektortányért lehetne ellenpéldának felhozni. Áramvonalas a Nebula, a Nova, az Akira, a Norway, a Sabre osztály, de még a Defiant is. Ha esetleg az a kérdés merül fel, hogy akkor mi nem áramvonalas, akkor gondolj mondjuk a B5-ös Omega és Nova osztályra...

mrzed001
A Defiant-ot én speciel nem is tudom, hogy milyen kategóriába sorolnám, viszont voltak könnyûvadászok is, mint pölö amivel a Cruser srác repkedett az akadémián. Anyahajót viszont egy szálat sem láttam, ami egy kissé furi.

Sir Quno Jedi
Nem nagyon voltak "vadászok" a flottában, szal. õk nem is készültek ellene.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

mrzed001
Az egész TNG-ben az zavart legjobban, hogy bár torpedókból elég szép kis szalvót tudtak lõni, de nem emklékszem, hogy 1-2 lézernél egyszerre több lõtt volna az Ent-en. A Defiant-ban ez volt a nagy pláne, hogy vazzzeee, ezz máá tübb fegyverbûû nyomatja az áldást egyszörre.
Ja, és mellesleg SEMMI védelmük nem volt kis vadászok ellen. Persze lehet azt mondani, hogy ott a nagy fézer, egy lövés egy vadász, node egy nagy csatában amikor éppen a nagy a nagy hajókat lövi, akkor nincs semmi, amivel a kicsiket lehetne kipontozni.
Ennél azért még a Star Wars-ban is "okosabbak" voltak :P

Sir Quno Jedi
Ha meg kifulladtak a támadók és levállt a pajzsuk, akkor legénység átsugaraz fogdába, hajó bevontat dokkba vonósugárral és hátradõlhetünk! :DDD

Sir Quno Jedi
Fõleg, hogy a flotta foylasotasn felújította a galaxy-kat. Újabb fegyverzet/pajzs/drive.

Ezeek hadihajók amúgy pont olyanok, mint egy mai csatahajó. Egy váz, amibe bármit bele lehet rakni, ahogy fejlõdik a technológia. Kivétel ha a hajó egészét át kell szerkezetileg tervezni valami nyakatekert meghajtási mód miatt, de ugye ez nem túl valószínû!

Manõverezni sem nagyon kell ezekkel, akár a mai csatahajók, jól megállnak a helyükön, aztán oldalsortûz! :DDD Mi a fenének össze-vissza cikázni?! A fézerek úgyis mindig telibe találnak (mivel fény alapúak), a torpedókat pedig vajmi kevés eséllyel lehet kicselezni egy ekkora batárral. Maximum a pajzsok és a különbözõ helyen elhelyezkedõ fegyverek mián van értelme forgolódni, de azt sem kell túlzásba vinni. Ha kisebbek a támadók, úgyis lõtávolba kell, hogy jöjjenek és akkor szépen megkapják a fedélzeti ütegekbõl a magukét (like BSG), ha meg meg akarnak lépni, akkor a mi hajónk a gyorsabb (nagyobb hajtómû) így nyugisan lõtávba érjük õket és onnéttól kacsavadászat páholyból!

mrzed001
tér-idõ Q-ntinuum :D

mrzed001
Illetve nem 1 hajónál, hanem 1 fajnál (ember), akinél totál realisztikusra sikeredtek a hajók, kompok, teherhajók, rombolók, vadászok

mrzed001
Nem is tudom, de a Suveregn osztályon kívül melyik volt áramvonalas? (+Voy)
Még talán az se igazán. A koncepció egyébként totál primitív, kell 2 gondola (az persze áramvonalas), kell egy lakóegység, ami legyen pölö UFÓ alakú, mert az überscifi (a USS Pasztör esetén azért elég furi alakúra sikeredett, inkább téglatest volt, de hát az nem is harcra volt szánva), kell egy központi gépház (max ezzel lehet szórakozni, hogy áramvolnalas legyen), szóval nemtom az Ent D pölö miért lenne áramvonalasra csinálva?

Persze a kis profil az 1:1 szemtõl szemben csatákban jön be, de az esetek nagytöbbségében azért ilyen is volt (szembe egymással, komm ... anyád-tied ... csimmbummm). Szóval elég ritka volt a NAGY csata (illetve DS9-ban azon röhögtem, hogy 1 lövésesek lettek a nagy Galaxy osztályú hajók .... ja-persze :P)

Sir Quno Jedi
Azaz tér-idõ kontinuum.

Sir Quno Jedi
Ja, nem szubtér volt még az anno, hanem hipertér, vagy a téridõ szövevénye, vagy ki emlékszik már rá...

Sir Quno Jedi
Azok már hol vannak szerinted...

Punker
ez az automata szerelõ központ nem volt gyenge, kár hogy nem derült ki kik csinálták.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

Ott is csak 1hajonal. :))

és az angolban is azonos kifejezést használtak, vagy csak a magyar szinkronban?

[NST]Cifu
Az, hogy kicsi a profilja szembõl, még nem jelenti automatikusan azt, hogy áramvonalasra is kell csinálni. Ráadásul az ST-ben látható ûrharcok a sok manõverezgetéssel és rövid távú harcal egyáltalán nem a kis frontális profilnak kedveznek, az inkább a nagy távolságú harcnál elõnyösebb.

mrzed001
Azzza fickó nem nõ volt véletlenül ?

mrzed001
illetve volt még, na miben is: Babylon 5 <#worship>

mrzed001
Mert így szembõl nehezebb eltalálni, illetve ha az elejét szét is szedik, max a csillagbár meg pár haszontalan dolog pusztul el (híd is nem véletlenül a tányért közepén van)

van egy olyan sejtésem, hogy abban a novellában nem is szerepelt a szubtér szó - star treken kivül máshol nem létezik, se a Warp skála.

Punker
lol

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

Sir Quno Jedi
Volt egy jó novella anno, amiben kipróbáltak egy vadiúj hajót, amin már hiperhajtómû volt. El is ugrottak a naprendszerbõl, hallelujja, odaértek, hallelujja! Aztán mikor jöttek hazafelé, jött szembe velük egy szupernóva...Na az volt a neprendszer, már legalábbis amivé vált azután, hogy széttépték az ugráskor a szubteret... :DDD Kint vagy az ûrben egy hipermodern hajóval, de bárhová is ugrassz, ahonnan ugrassz, az a csillagrendszer elpusztul, az otthonod a Föld pedig már csak egy ionizált gázfelhõ...

Jah, jo. :)

[NST]Cifu
A Ditl.org-on nézd meg az Intrepid-osztályt. Itt írnak ilyesmit.

Zsolo007
Valóban, ezt benéztem ;). "árkád" játékok elmeromboló hatása ez :)

A szubtér rongálásával csak egy TNG rész foglalkozik, amikor a fickó berobbantja a hajtómûvét, hogy bebizonyítsa a dolgot, nem?

[NST]Cifu
Nem canon infok szerint valóban így van, én ennyit tudok.

Sir Quno Jedi
Õt is meghagyjuk a fedélzeten... hmmm...

Az elozo kerdesem meg mindig fennall. :)

[NST]Cifu
Modulszerû felépítésû az ISS Alfa ûrállomás is, mégsem áramvonalas. :)

mert ugyanugy épülnek, ahogy a mai luxusoceánjárók: modulokból.

viszont a BSGben sokkal jobban és látványosabban van megoldva a tehetetlenség kérdése: mennek a hajók adott irányba, közben a manõverezõhajtõmûvekkel úgy és arra pörögnek amerre akarnak. Ezt asszem eddig semelyik másik scifiben nem láttam (hiányoltam is - van egy õsrégi pc játék, asteroids, abban 2Dben ugyanez van).

24nél az a jó taktika, hogy nem a végén hagyod abba, hanem kb. a felénél - a végén lehetetlen nem berakni a következõ részt.

[NST]Cifu
Az USS Voyager kivétel, mivel azt elvileg úgy tervezték, hogy a légkörbe is le tudjon ereszkedni, sõt emlékeim szerint többször szállt is le bolygóra a sorozatban. Viszont minek áramvonalas kialakítás a Galaxy-osztálnyak vagy a Sovergein-osztálynak?

nincs valami olyasmi, hogy a voyager azert olyan alaku, mert igy nem "rongalja" a szubteret?

Sir Quno Jedi
Így van, nagyobb hajóra nagyobb hajtómûvek/erõforrások/pajzsok/fegyverek férnek fel. Ilyen 1xû.

Sir Quno Jedi
Ja, kellenek a combos hajók, hogy tudják mozgatni azt a baszom nagy ûrbatárt. Mert álló célpontnak amúgy jó lenne...

[NST]Cifu
A Trekben kevés igazán eltalált technikai vonatkozás van (szerintem), de kivételesen a Borg kocka telitalálat. Egyfelõl tökéletes utalás arra, hogy az ûrben tökmind1, hogy milyen alakú az ûrhajó, mivel nincs légellenállás (míg ugye a Csillagflotta hajói olyan áramvonalasak, mintha a CAGI-ban ügyködtek volna rajta a mérnökök), másfelõl a méret mellékes a mozgékonyság és a sebesség szempontjából.