ELITE: Dangerous

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szövetségi Hírszerzés
*** Szigorúan bizalmas ***

Kivonat két Föderációs pilóta lehallgatott beszélgetéséből:
...
- Helló kölyök! Hallottál a szomszédos szektorban zajló háborúról?
- Csak annyit, ami a hírekben megy. - Int a fiatalabb a kantin falán lévő kijelző felé.
- Megint elvesztettünk egy csomó Vipert, néhány FAS-t és FGS-t. De ami a legdurvább, két Corvette is roncsként végezte a csatatéren.
- De hát a hírekben erről semmi sem volt…
- Ne légy naiv! A hivatalos hírcsatornákon EZT biztos nem fogják leadni. - Legyint az idősebb pilóta.
Némi idegességgel a hangjában a fiatalabb:
- Hehehe… Mivel etetik a Szövetségesek a pilótáikat, hogy ennyire vérszomjasak?
- Nem Szövetséges pilóta volt, legalábbis nem hivatásos. Egyetlen független parancsnok, egyetlen Mamba, valami „Raven” nevezetű. A legnagyobb okozott veszteségeket, és a két Corvette-t is az ő számlájára írják.
Néhány pillanatnyi feszült csend után, a fiatalabb pilóta már jóval halkabban:
- Honnan tudsz erről?
- Láttad a hangárban azt a sérült FGS-t? Annak a parancsnoka mesélte a gyengélkedőn.
- Arra az FGS-re gondolsz, amelyik kritikus rendszerhiba miatt, pajzs nélkül, meteorzáporba keveredett?
- Igen. Csak az nem meteorzápor volt, hanem egy közvetlen közelről leadott repeszágyú sorozat. A parancsnok ott volt az ütközetben, és az ő hajóját is az a Mamba tépte meg. Mázlija volt. Az FSD valamennyire használható maradt, és az utolsó pillanatban még el tudott ugrani. Miután félholtan letette a gépét, nem sokkal rá az FN hírszerzői is megjelentek. Kiszedték a feketedobozokat és a szenzornaplókat további elemzésre, titkosítás alá vonták az egész esetet.
- Egek... - sápad el az újonc.
Néhány perc hallgatás után az idősebb pilóta a fiatalabb vállára teszi a kezét.
- Kölyök, ha meg akarod élni a szolgálati időd végét, ne higgy el mindent, ami a hivatalos csatornákon hallasz. Beszélj a többi FN pilótával, és szerezz tőlük is infokat. Ez egyszer az életedet is megmentheti odakint. S ha összefutnál azzal a „Raven” nevezetű Mambával, ne gondolkozz sokat, és húzd el onnan a csíkot! Mi, a kísérő vadászokkal megpróbáljuk egy darabig feltartani az ilyeneket, mert ez a dolgunk. De ha te egy teherhajóval hősködni kezdesz, akkor lehet, hogy mind ott pusztulunk.

Kivonat vége.
További elemzésre továbbítva.

Ha a megbízó adja az árút, akkor az elvesztett szállítmányt nem lehet pótolni. Szóval ebben az esetben bukik a küldetés. Ezt a küldetés leírásában is általában jelölni szokták.

Feladás vs. időtúllépés. Mind a két esetben van valamennyi rep. veszteséged. Hogy nagyságrendileg van-e jelentős különbség közöttük, nem tudom. Nálam ritkán szokott előfordulni bármelyik a kettő közül. És általában a már betárazott küldetésekkel hamar helyre lehet hozni a csorbát. Ha ilyen van, érdemes felvenni az újabb küldetést (ami esetleg a magasabb rep.-hez kötött), mielőtt az előzött visszamondod.
Utoljára szerkesztette: Gabo, 2019.02.07. 13:49:07

Ha courier küldit tolok és kicsavaroznak a hajóból a kalózok, akkor azt a küldetést bukom igaz? Vagy vissza lehet szrezni valahogy ilyenkor a küldetés specifikus árut?

Illetve B kérdés: olvastam a neten olyasmit hogy bukott küldetést jobb hagyni hogy lejárjon mintsem megszakitan (az abandon gombbal), mert akkor kisebb a pénz illetve reputációs bírság... igaz lehet ez?

Igen, amikor a fejvadász tervezésébe kezdtem az FdL-t is nézegettem. De az aszimmetrikus elrendezés egy harcra épített hajónál engem némileg zavarna.
Egyébként nagyjából ugyan az a kategória a két hajó, pont annyi eltéréssel, hogy ízlés kérdése legyen a választás. A mamba hosszabb és gyorsabb, az FdL talán valamivel szélesebb és jobban fordul. (Bár pontos méret táblát nem találtam a mambáról.) A belső modulok mérte tér el némileg. Illetve a fegyver felfüggesztések:
FdL:
1 x H (4)
4 x M (2)

Mamba:
1 x H (4)
2 x L (3)
2 x S (1)

És bár ez erősen szubjektív, de szerintem a Mamba sokkal szexibb! <#wink>
Egyébként továbbra sem kimondottan pvp-re építkezek.

Caliph
Fer de lance-ot próbáltad? nagyobb mint a mamba,de az egyik leggyorsabb hajó a méretéhez képest,pvpsek nagyon szeretik(és van egy huge hardpointja is 😊 )

CefreTeam&#8482; A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.

Azokban a szektorokban, ahol ténykedem mások alig-alig fordulnak meg. Szóval ha meglátok egy másik emberi parancsnokot, akkor én szinte azonnal a totális paranoia üzemmódra kapcsolok, és folyamatosan a hátam mögé bámulgatok.
Pont a héten történ...
Megérkeztem abba a szektorba, ahol a fegyvereimet tesztelgettem éppen, erre látom, hogy egy másik játékos is ott ólálkodik, ráadásul egy Fed Corvette-tel, Zachary Hudson színeiben.
Paranoia On!
Ő repült az egyik irányba, én a másikba, az állomás felé. Nem fordult rám, és végül az egyik bolygónál elvesztettem a jelét. Kicsit megnyugodtam. Az állomáson gyors tankolás, olajszínt ellenőrzés, szélvédő pucolás és irány a tesztelésre használt CZ.
Megérkezek a célhoz, kilépek SC-ből és térfelet választok. Erre három dolog történt gyors egymásutánban:
1. Feltűnik, hogy a kelleténél jóval több piros van a kijelzőn, mint zöld.
2. Az egyik piros az a bizonyos Fed Corvette…
3. Ő és három másik piros egyszerre kezdte bontani a pajzsomat…

Hát… Szégyen a futás, de hasznos. Szóval, nyomtam egy hátraarcot és maximális tempóval, chaffot és heat sink-et szórva elhúztam a csíkot. Ezek után úgy döntöttem egészségesebb egy másik homokozóban folytatni a tesztelgetést, mert tuningolatlan fegyverekkel nem szívesen próbálkoztam volna az ellen a hajó ellen.

Vagy kimásolod a hozzászólást egy új Google Docs fájlba, és így is mindig kéznél van. <#wink>

Dzsini
Klikk a hozzászólás számára jobb oldalt, az megnyitja új lapon, és azt már el tudod tenni a böngésző kedvencek közé

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Azon gondolkodom, hogyan mentsem el vagy jelöljem meg ez a posztot ? Remek összefoglaló és biztos 1x szükségem lesz rá mert tényleg érdemes lenne megtanulni a Mamba vadászatot 😊 Köszi Gabo, hogy ennyi türelmed volt babrálni vele 😊

www.totalwarmagyaritasok.webtelek.hu

s_andras
Csend kitöltésére az én tegnapi sztorim hogy éppen szállok lefelé az aktuális repu-húzás helyszínén egy településnél (ez még mindig a Colonia-kisbubiban), amikor is látom hogy a szokásosnál mintha nagyobb lenne a forgalom, és a hajók is mások mint általában, típusra és színre is. Persze egyből kiderült hogy mind CMDR-ek, vagy 10-en. Vicces volt az hogy amint közéjük értem, rövid időn belül 3 is küldött barátkozós kérést. Az elsőtől meg is kérdeztem hogy mi folyik itt Gyöngyösön, és azt mondta hogy közös ugráshoz gyülekeznek. Kb 3 küldetés-kanyart megtettem, mire eltűntek.

Ez a steam user nem én vagyok: https://steamid.eu/profile/76561198078064992

Mivel nagy a csend...

Rá kellett jöjjek arra, hogy az eredeti fegyverzet összeállításom valahogy nem illik a Mambámhoz. Meg arra is, hogy a Mambával nem egészen úgy kell repülni, mint az eddigi hajóimmal. Ennek a hajónak az egyik legnagyobb erőssége a gyorsasága, szóval ezt nem kihasználni harc közben hiba.
A padlógáz és az állandó boost-olás szinte kötelező, még akkor is, ha valaki nem FAOff módban repül. Hiszen ha az ellenfél néhány mp-nél tovább nem tud célra tartani, akkor nem is fog annyi sérülést okozni. Ez persze a másik oldalról is igaz, olyan fegyverzet kell, ami abban a néhány mp, amíg az ellenfél mellett elhúzok, hatékony sérülést tud okozni.
Egy másik dolog, mivel a CZ-k nem jelentenek végtelenségbe nyúló mészárlást többé, így a lőszer mennyiség fontosságát átértékeltem némileg. Ha egy csata véget ért, akkor el lehet menni tankolni.
Így sort kerítettem egy újabb fegyver tesztelgetésre. (Szerencsére már volt elfekvőben ez-az, így nem kellett mindent legyártani. De ahogy nézem lassan időszerű lesz egy raktársöprés.)

A kiinduló fegyverzet:
1 x 4-es gimball Beam Laser Efficient / Stripped Down
2 x 3-as gimball Beam Laser Efficient / Thermal Vent
2 x 1-es fix Rail Gun Long Range / Super Penetrator

Ez egy működő, és használható kombónak bizonyult elsőre. De... A lézerek ugyan tették a dolgukat, viszont az RG-kel elég sokáig kell célra tartani. Ha ehhez lelassítok és távolról bökdösök, akkor azzal le is mondtam a sebesség nyújtotta előnyökről. Boost-olva, közelről célozni pedig körülményes. Ráadásul úgy éreztem, hogy a nagyobb vagy erősebb páncélzatú hajók ellen a küzdelem egészségtelenül elnyúlt.

Ezt követően megpróbáltam egy klasszikus összeállítást:
1 x gimball Multi-Cannon Overcharged / Corrosive
2 x 1-es gimball Pulse Laser Focused / Scramble Spectrum

Ezt már egy fokkal jobbnak éreztem. Az a böhöm nagy MC, azért elég szépen bontogatta az ellenfelek hull-ját. Vagy ha a páncélzat túl vastag volt (pl. T10, Chieftain és testvérkéi), akkor a moduljait. De ez a kombó akkor működik igazán jól, ha folyamatosan, viszonylag közelről tűz alatt lehet tartani az ellenfelet. Pl. a Chieftain-nek jól állna valami ilyesmi.

Lézer + plasma kombó 1., 2. és 3., azaz variációk egy témára:
2 x 3-as fix PA Focused / Dispersal Field illetve. Target Lock Breaker

Ha elsütöttem a PA-kat, akkor a hajó szinte azonnal elkezdett sülni.
Nálam okosabbak azt mondják, hogy a Mamba alapjáraton ugyan nem melegszik annyira, viszont a többi hajóval ellentétben a fegyverek okozta hőtermelésre nagyobb szorzót használ. Azaz a fegyverek hője hirtelen tüskéket okoz, ami viszonylag gyorsan csökken. (Természetesen egy megfelelő erőmű mellett.)

2 x 3-as fix PA Efficient / Dispersal Field illetve. Target Lock Breaker

Ez már nem melegedett veszedelmesen, de a lassabb lövedékek miatt, kb. képtelen voltam igazi kárt okozni bármiben, ami egy Python-nál kisebb vagy gyorsabb volt.

1 x 4-es fix PA Focused / Phasing Seq.

A melegedés itt is kezelhető maradt, de a PA energia igénye az egekben járt, az okozott sérülés viszont ezzel közel sem volt arányban. Ha elsütöttem, akkor WEP szinte azonnal zéróra esett vissza. Szóval vagy a lézerekkel egerésztem, vagy a PA-val bénáztam, de gyors egymásutánban a kettő nem volt használható. Az állandó boost miatt pedig nem lehetett minden energiát a WEP-re tolni, az ENG-et is tölteni kell.

Összességében a PA-kkal totálisan béna voltam, és érzésre nem nagyon passzoltak a száguldozva-puffogtatós harci stílushoz. Vagy legalábbis nekem, ennél a hajónál nem váltak be.

És a győztes kombó:
2 x 3-as gimball Fragment Cannon High Cap. / Corrosive (Mindkettő ezt az effektet kapta, mert erre volt elég anyagom. Így viszont biztos, hogy ha valamelyik betalál, a következő találat már a gyengített páncélzatot fogja rongálni.)

Futottam ugyan egy kört fix frag-ekkel is, de nekem nem passzoltak azok sem. Ez viszont már mosolyt csalt az arcomra. <#vigyor1>
Mivel a gimball-os frag-ek szépen maguktól célra tartanak, így elég arra figyelnem, hogy alig méterekre a másik hajó alatt húzzak el. Ha a cél 2000 m-en belül van, folyamatosan tüzelhetek rá a lézerekkel. Aztán, ha már kitölti a szélvédőt előttem/felettem, csak gyors egymásutánban el kell sütni a frag-eket, és gyönyörködni szikraesőben. CZ-s FAS, FGS és Anaconda példányokon tesztelve. Fegyverzet és hajó végre összhangban. Pazar!

A végeredmény tehát:
Blood Raven, ez lett a hajó végleges neve, egy olyan pokoli nőszemély, aki őrületesen csábító a testre simuló vörös szerelésében, szó szerint perzselő a tekintete, és ha közel engeded magadhoz, akkor a borotvaéles acélkarmaival elevenen megnyúz és kitépi a szívedet. Mindezt olyan gyorsan, hogy mire saját véredben fetrengve felfognád, hogy mi történ, már tovább is állt. Igazi vámpírként pedig folyamatosan új áldozatok vérére szomjazik.
Hát nem imádni való? <#szeret> <#eplus2>
Utoljára szerkesztette: Gabo, 2019.02.06. 15:33:35

Dzsini
Múlt évben volt valahol redditen egy beszélgetés, amibe beszálltak egy Frontieres, és azt mondta, hogy még a buborékon belül is van olyan rendszer, ami nincs teljesen felfedezve. Egyszerűen mostanáig senki nem ugrott pont úgy, hogy egy honk-jump-nál többet töltött volna ott.
Nem lehetetlen ilyet kifogni 1000 fényéven belül, hanem nehéz. Nekem is van egész közelről egy kavicsom meg egy csillagom, ami a buborék szélétől pár száz fényévre van, jó távoli másodlagos csillag körülötte egy apró kavics. Pár éve én voltam az első, aki hajlandó volt odáig kizarándokolni.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Valószínűleg a te esetedben az történt, hogy az első felfedező hajóján még a régi d-scanner rövid hatósugarú változata volt. Így a rendszerben lévő távolabbi objektumot nem érzékelte. Azóta pedig nem járt arra senki, aki ismét felderítést végzett volna a nagyobb hatótávú változattal, vagy az új rendszerű d-scanner-rel.
Valószínűleg akadnak még ilyen rendszerek szép számmal.

Hát, szerintem a kezdő rendszerekben nincs ilyesmi, hiszen nem az alapján mozog az ember hogy a térképen mi hol van, hanem az alapján hogy hova kell vinni az árút. Én speciel nem is szeretem ezt a +D térképet, sak összezavar, inkább benyomom a route plannert hogy találja ki hova is kell ugrálni....

Azt persze el tudom képzelni hogy a felfedezők akik direkt a rendszereket járják igy sikban gondolkodnak, de tuti hogy akik szállítanak meg küldetéseznek azoknál ez nem nagyonjátszik szerepet.

Értem és tök jó hogy igy csinálták meg. Az meg nem tök jó hogyha kilőnek akkor elveszik (a bountyval egyetemben 😄, tegnap cigánykodtam az aszteroidaövben, hogy amit kilőttek a rendőrök abba én is belelőttem, összekalapoztam vagy 2 milla bountyt, aztán egy véletlen találat egy rendőrbe és insta teleportálódtam egy börtönbe. Néztem hogy hol azsé, hát nem elveszett mert még nem adtam le... hiába, a régi beidegződés, amikor a bountyt egyből utalták... )

Apropó, egy másik észrevetel: neten azt irták hogy minden 15 percben frissül az állomásokon a küldetéslista, de én úgy tapasztalom hogy gyakorlatilag már attó frissül ha kimegyek a mission listából és visszalépek... ez normális?

PiszkosFred
Olvastam anno valahol (komment vagy cikk, passz), hogy egyik magyarazat lehet a kozeli felfedezetlen rendszerekre az, hogy a jatekosok nagyon nagy resze "egy sikban" kozlekedve fedez fel. Hulyen hangzik, tudom, de nagyon kevesen indulnak el "lefele" vagy "felfele" amikor a terkepet bongeszik es uticelokat neznek 😊

“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”

Azért ezt némileg cáfolja az esetem ami potom 700ly a buboréktól szinte komplett naprendszer mardt parlagon. Van egy elméletem de még le kell csekkolnom. Ha beigazolódik a gyanum (éppen tegnap találtam egy fura adathalmazt ) akkor ki lehet majd szűrni a még fel nem fedezett naprendszereket a környéken, amiket vagy szkennelve vagy távolról beolvasva de fel lehet iratkozni a térképre. Este hazaérek lenis csekkolom a dolgot aztán majd beszámolok róla mire jutottam. De ha klaffol akkor van még itt 1000ly -en belűl is amit fel lehez fedezni. Nem csak látens, hanem névfelírós módon.

Dzsini
Az a játékszintű gondolat mögötte, hogy te normál repkedéssel és felfedezéssel is tudjál pénzt keresni úgy, hogy a játék már sok éve fut, és a Buborék környezetében azért pár ezer fényéven belül nehéz olyasmit találni, amit nem látott még valaha valaki. Ez eléggé elvenné a felfedezés, mint "szakma" hatékonyságát.
Így a "friss" adatokat egy már mások által felderített rendszerről te is le tudod adni, amiért ugyanúgy jár a pénz és rang, viszont most indulóként már messzebbre kell menned, hogy első felderítő (és nem túl rég óta első térképező) legyél.

PiszkosFred
Igen. Van a "world first discovery", amely eseteben az illeto eloszor jut el valahova es azt eloszor is jelenti, mert hat utobbi is fontos 😊, es van a sima felfedezes (exploration data), ahol az szamit, hogy te szemely szerint jartal e mar ott, vagy sem. Utobbi esetben az adatokat leadhatod az allomasokon, az altalad szkenelt bolygotol es rendszertol fuggo penzdijak elleneben.

A felfedezésnél - jól gondolom hogy igazából nem feltétlenül csak olyan dolgokat lehet felfedezni amit még soha senki sem látott, simán fel lehet fedezni olyan rendszereket is ahol biztosan hogy jártak már mások... mert nekem random dobál be bolygóscanneket csak úgy hogy repkedek, és csak annyi a kritérium a leadáshoz hogy minimum 20 fényév távolságban adjam el az adatokat...

Gratula felfedező! <#worship>
A föld szerű, értsd kolonizálható bolygók felfedezése jobban fizet, illetve ha több égitest van az adott szektorban az is értelem szerűen több bevételt jelent, lehet ezért volt az eltérés.

Ez a Guardianos cumózás is szinte végtelen anyagmennyiséget kíván. Nem csak a Blue Printet melós megszerezni, de a hozzá tartozó többi alkatrészt is ... elleszek vele pár napot ... vagy hetet 😊)

Ja és tényleg rákerültem a térképre 😊 Pont arra a naprendszerre és a bolygókra kaptam a First Discovered és First Maped By elismerést és plecsniket amit írtam. A fura viszont az, hogy azért a felfedezésért "csak" 50.000 + 100.000 Cr bónuszt kaptam. A nagy mászkálásban viszont volt olyan naprendszer amiért közel 1 millát fizettek. Ez a Guardianos kanyar közel három millát hozott 😊

Most megyek vissza mert még pár komponens hibádzik a G-FSDből. Így lesz még itt pár bolygó amire rápingálom a nevem 😊

Kiegészíteném még az előzőeket azzal, hogy ha mégis elporladna valamelyik fekete doboz, ne ess kétségbe! Kezdj körözni a megadott égitest körül, és előbb-utóbb fel fog dobni egy újabb mission critical célpontot. Így lehet újra próbálkozni.
Egyébként szerintem ha a threat level 0, attól még beeshet társaság. Ez csak annyit jelent, hogy éppen akkor nincs aktivitás a célterületen. Amikor legutoljára ilyennel próbálkoztam ez egy vagy két közepes vagy nagyobb hajót, és 3-4 kísérő vadászt jelentett, magasan képzett pilótákkal. (Jöttek eltakarítani a bizonyítékokat.) Persze függ attól is, hogy mennyit ajánlottak fizetésként a sikeres küldetésért, és hogy legális mentésről van-e szó. Ha egészségtelenül nagy a túlerő, lehet azzal is próbálkozni, hogy egy dobozt gyorsan felkapsz, és elhúzod a csíkot. Majd újra próbálkozol egy másik helyen.
Azért egy collector limpet controller, és néhány drón, meg tudja gyorsítani a dolgokat.

s_andras
A küldetésen válaszd az open galaxy map lehetőséget, így egyből látod hol van. Jelöld ki úticélnak, ugorj oda. Amikor megérkezel a csillag mellé, lehet hogy egyből kapsz egy üzenetet hogy az érzékelők megtalálták. Ha nem (mert esetleg egy bolygófelszínen kell kutatni), jelöld meg a navigation beacont célpontnak, és ugorj mellé, normál térben is jelöld ki és szkenneld le. A küldetés célpontja így már biztos ott lesz a navigációs panel listájában, irány oda. Ha azt látod a nevében hogy "threat x", és az x>0, akkor támadásra számíthatsz. Beugrás után roncsok között ott fog lebegni egyéb rakomány társaságában a black box (általában egy, de néha több, amennyit kérnek), kinyitod a raktér ajtaját, és NAGYON ÓVATOSAN beszippantod. Ha felszínen van, akkor kell SRV, azzal kell összeszedni. Vissza a megbízóhoz.
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.02.04. 22:56:29

Halihó újra! 😊
Először is köszönöm szépen a segítő kommenteket! Annyira elmerültem a problémák megoldásának keresésében, hogy senkinek sem köszöntem meg!
Nem akarok minden aprósággal ide írni ,de olyan sokrétű a játék, hogy sok egyszerű alap dologra nem találok leírást, az én gyenge angol tudásommal!
Szállítottam már adatokat és fejlesztettem a gépem is! Az, hogy mit egyenlőre nem számít, örülök, hogy érezhető változást okoztam rajta! 😊
Most egy fekete dobozt kellene megtalálnom, de foggalmam sincs, hogy mit kell ehez használni és hogy kezdjek neki! Megkaptam a rendszer nevét ahol keressem, dehát segédeszköz nélkül ez lehetetlen! Mit és hol kell csinálnom, hogy rátaláljak?
Amikor csak a központi csillagot és esetleg egy-két közeli égitestet találsz egy rendszerben,de a scannered szerint van több is,akkor valaki már járt ott,de csak beugrott, és ment is tovább.Ha lescanneled a rendszert,akkor a te neved jelenik meg az addig ismeretlen égitesteknél,mint első felfedező,de csak azután,miután leadtad a kartográfusnál.
Chieftain-t valóban nézegettem már, gondoltam ha a Krait nem válik be akkor majd arra cserélek, de egyelőre a Krait mindkét változata teljesen rendben van számomra.

Semmi egyebet nem találta az FSS csak ezeket. A Nap és a +1 bolygó mellé be volt jegyezve a First Discovered by: Mr. Ninja Warrior stb. Most körbe repkedem a bolygókat és még le is szondázom. Bár nem hiszem hogy ez többet adna max a bónuszokat fogja megdobni.
A kérdés már csak az, (csak hogy tudjam), hogy ha és amennyiben tényleg ezek a bolygók eddig nem voltak felfedezve, akkor nevem bejegyzése mikor kerül fel a táblára ? Lehet várni kell egy rendszer frissítésre ...

egyébként ez a IC 2391 Sector QD-Q a6-6 és a hozzá tartozó most már bolygók. Vagyis összesen 11db.

Pedig jó az a Mamba... De ha a Mamba nem áll kézre, az FdL még hasonló adottságú hajó.
Viszont ha valami teljesen másra vágysz, akkor a Chieftain-t meleg szívvel ajánlom. Tény, hogy nem gyors, de a méretéhez képest az egyik legjobban manőverezhető hajó. És a brutális páncélzatának köszönhetően, rengeteg sérülést bír elviselni. Eddig csatában egyszer sem hagyott cserben, mindig kijutottam vele a kutyaszorítókból. (Kétszer sikerült elfüstölnöm eddig, mindkét alkalommal egy-egy fehér törpénél, jet cone-os töltögetéskor. Bár az is lehet, hogy csak a világmindenség utál...)

Nem csak a bolygókat sorolja fel a d-scanner, hanem minden asztronómiai objektumot, így pl. belt cluster-ket is.

Egyébként meg még szerencséd is lehet a felfedezéssel. <#wink>
Utoljára szerkesztette: Gabo, 2019.02.04. 15:59:55

Na ilyenkor mi is van ? Régebben kérdeztem mi a helyzet a felfedezett és felfedezetlen bolygókkal, naprendszerekkel.
Hazafelé menet D-Scennel végig szoktam páztázni a helyet ahol éppen vagyok és egy eltérést vettem észre. Az egyik naprendszerben a DS szerint 11 bolygó van ... amikor megnéztem a System Map-ot a csillagon kívül csak 1db bolygót lehetett látni. Elkezdem letapogatni a naprendszert és előkerült a maradék 10db bolygó. Megnéztem az eddb.io-n, erre a naprendszerre tényleg csak a nap és + 1db bolygó van bejegyezve hivatalosan. Landolható Element Materials és Planetary Landing kategória is tartozik mindegyikhez. Most akkor lehet hogy találtam 10db bolygót amit még senki nem fedezett fel ?

Ugyan ilyen megfontolásból építem 😊 Van mellé egy MKII-m harcolni. Nagyon tetszik a formája és a hangja. Próbáltam a Mambát megszokni de valahogy nem passzol, nem áll kézre.

GFSD-vel plusz tíz fényév. <#gonosz1> Viszont guardian fsd-hez kell venned útközben valahol 8db HN shock mountot is.

Nekem 63-at ugrik a phantom, bár ezzel harcolni nem lehet de nem is ez volt a cél, kimondottan szaladgálós meg felfedező hajónak tartom. <#vigyor2>

https://fxmason.blogspot.com/

49ly egy ugrás. Remélem Guardian FSD-vel még többet ki tudok majd hozni belőle. Krait Phantom. És valóban hatos FS van benne 😊 Ettől függetlenül tanulásnak és tapasztalásnak is betudom ezt a keresős feladatot, köszönöm az ötleteket.

Mekkorát ugrik a hajód? Az én hajómmal HD63154 kb 16 ugrásra van jamesontol, az semmi kb tíz perc... Ráadásul mivel 6-os fuel scoop van a phantomon amíg elfordulsz a nap mellett már meg is tölt, szóval folyamatosan lehet ugrálni...

https://fxmason.blogspot.com/

Az eddb.io-n válaszd ki a Stations menüpontot, Has Facilities -nél Technology Broker, Reference System HD 63154.
Ez alapján Sukurbago szektor, Faraday City állomás a legközelebbi hely.

Dzsini
Egy-egy bányász állomás van, aszteroidába ágyazva meglepetésszerű helyeken 😊
itt egy térkép róluk (ezen szerepelnek a Colonia felé vezető állomások is)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.02.04. 13:53:44

s_andras
A bubi határa elég éles. Nem nagyon fogsz csak úgy a nagy semmiben állomást, pláne tech brókert találni, az egy eléggé különleges szolgáltatás. Az 500 fényéves kereső bőven elég, valamennyire vissza kell közeledned, indulj merőlegesen a képzeletbeli gömb felszíne felé. Úgyis egy síkban vagyunk a guardian lelőhelyekkel, csak vízszintesen kell "nyugatra" haladni nagyjából. De úgy is megtalálod a legközelebbit, ha az inarához kinézel egy közelebbi rendszert és onnan indítod a keresést.

Spec keresés ? eddb.io-n hol lehet azt beállítani, hogy az adott naprendszerből (ahol vagyok) indulva milyen messze van az első tech brókeres állomás ? Inara 500ly re messzebbre nem keres. Legalább is én nem tudtam messzebbre "nézni" vele.

Azt már ki tudtam sasolni, hogy ha elkalandozok lakatlan területre akkor hogyan találom meg a legközelebbi olyan állomást ahol lehet mondjuk SRV-t pótolni. Tehát az "első" lakott terület. Pl. Ebből kiindúlva, ha a buborékből indulok kifelé felfedezni, akkor rá lehet arra keresni hogy egy adott irányba melyik naprednszer az utolsó lakott terület, vagyis ahol még meg lehet állni, van leszálló hely, inni egy jó kv-t ellenőrizni az olajszintet, keréknyomást stb 😊

Most már van Guardian Blue Print segmentem jó lenne beváltani és meg szeretném találni a legközelebbi Tech Brókert és így nem kelle talán a buborékig visszamásznom.
HD 63154 rendszerben vagyok éppen. Köszi.

Még mielőtt nagyon kibeszéltek itten a hátammögött, nyilvánvalóan az interdictionra értettem a mindent tudást, arra utaltam igy hogy köszönöm a részletes leirásokat.

Mennyetek vissza farmolni 😄

PiszkosFred
Nezopont kerdese: ahhoz a progresshez, ahol most o jar (par misi vagyon, low rangok, cobra mk iii), ahhoz nagyjabol minden le lett irva az elmult 1-2 oldalon.

Ha a jatek teljes egeszet nezzuk, akkor nyilvan a jeghegy csucsabol kapott eddig ket darab jegkockat 😊

Teljesen rendben van ... a mai gyerekek is ilyenek már. ( lammaer : nem neked címeztem)Alig tud beszélni ... de már tolja. Eleinte rohadtul zavart mikor a kisgyerekem azt mondja (3-5éves): Apa, tudom már túúúdom, most ÉN ! .... ahham. Minden tudnak vazze ... nem csak mondják, úgy is csinálnak mintha 😊 ... fő a magabiztosság 😊

Dzsini
"mindent tudok" <#nevetes2>

Köszi, mostmár mindent tudok, megyek wakezni 😄

Három fegyver felfüggesztés típus létezik:
- Fix – Arra lő, amerre a hajó orra mutat. Lézerek esetén elég egyértelmű a használata. Azoknál a fegyvereknél, amelyeknél a lövedéknek sebessége van, meg kell vezetned a lövést, azaz mindig a cél elé kell céloznod. Ehhez a fedélzeti rendszer add némi segítséget a célkeresztekkel/karikákkal. A megvezetés típusát a jobb oldali panelon lehet módosítani. (Leading/trailing. Próbáld ki melyik fekszik jobban.) A fix fegyverek valamivel olcsóbbak és összehasonlítva a többivel nagyobb a sebzésük. Fürgébb ellenfeleket nehezebb velük tűz alatt tartani. Több gyakorlást igényelnek.
- Gimball – Nagyjából a hajó előtti területen belül automatikusan célra tart a fegyver. Chaff-fal meg lehet zavarni. Illetve 2000-2500 méter után a célkereső eléggé kalimpálni kezd, így csökken a pontossága. Valamivel kisebb a sebzése, és többe kerül mint a fix verzió. Cserébe lényegesen többször találod el a célpontot, és a fegyver célra tartása helyett jobban figyelhetsz a hajó irányítására.
- Torony – A fegyver teljesen autonóm módon működik. Lényegében teljesen körbe tud fordulni, és a látóterében lévő célokat automatikusan képes támadni. A jobb oldali panelon be tudod állítani a viselkedését. (A támad a célpontomat beállítás talán a leghasznosabb. Ha egyszer rálősz valakire, akkor a torony folyamatosan tűz alatt tartja.) Árban ez kerül a legtöbbe, sebzése a legkisebb a három változat közül. Lomhább hajókon lehet hasznát venni, illetve ha pl. folyamatosan tűz alatt akarsz tartani egy ellenfelet. (A pajzsa ugyanis addig nem regenerálódik, amíg tűz alatt van.) Esetleg valamilyen speciális effekt folyamatos használatára is jó lehet még. (Pl. Corrosive MC) Multi-crew esetén a veled utazó haverod is kezelheti a fegyvert.

Arra érdemes szerintem figyelni, ha különböző megvezetést igénylő (érts eltérő lövedék sebességű) fix fegyvereket használsz, a célzás eléggé összetetté válhat. A fix és gimball-os kombó (pl. fix lézerek, gimball mc) ebből a szempontból egyszerűbb. Amíg a fix fegyvert célra tartod, addig a gimball-os magától is képes ráállni, és így mindkettővel osztható az áldás. Ráadásul ebben a felállásban ha az ellenfél chaff-ot használ, a fix fegyverrel zavartalanul tovább tudod lőni.
A csak gimball-os fegyverek is teljesen jól használhatóak, csak chaff esetén kell okosnak lenni. Ilyenkor ha eldobod a befogott célt (pl. a nagy semmire nyomsz egy cél befogását), akkor a gimball-os fegyverek is „fixé” válnak, így tovább lőheted az ellent. Aztán ha leállt a chaff-ja, ismét be tudod fogni.
Egyébként pedig, hogy melyik fegyverből melyik a jobb variáció az erősen függ attól, milyen stílusban repülsz, hogyan harcolsz, milyen harci stílusra tervezted a hajódat.

Kalóz túlélési 1x1…
Két fogalom, amit érdemes már az elején tisztázni:
- High wake - Ugrás egy másik szektorba.
- Low wake - Szektoron belül normál térből SC-be való belépés.

Mind a két esetben visszamarad egy energia nyom, amit a wake scanner-rel lehet letapogatni. High wake esetén így ki lehet deríteni, melyik rendszerbe ugrott tovább a delikvens.

Interdiction esetén az egyik lehetőség, ahogy Dzsini is írta, a sebességet levinni a kék tartományba, és kimanőverezni. Próbáld meg a kék célzónában tartani a hajód irányvektorát és reménykedj. NPC esetében nagyon ritka az, hogy ne sikerülne a kimanőverezés, játékosokkal szemben viszont esélytelen a dolog a legtöbb esetben.
Ha nagyon nem megy a dolog, akkor érdemes inkább a megadást választani. Ez azért előnyösebb, mert az FSD lényegesen hamarabb fog újraindulni. Ha az ellenfeled nyeri meg az interdiction-t, akkor az FSD újraindulása sokkal tovább tart, így csökken az esély a menekülésre, és a túlélésre.
Ha nem akarsz harcolni vagy nem akarod az árut kiszórni, akkor amint visszakerültél a normál térbe, tolj minden energiát a pajzsra és a meghajtásra az energia elosztón. (4-2-0 beállítás.) Fordulj az ellenfeled felé, teljes tolóerővel, boostolva húz el mellette. Ha van, használd a chaff rendszert, hogy a fegyvereinek a célkövetését összezavard.
A bal oldali navigációs panelen jelöld ki valamelyik közeli szektort (bármelyik jó lesz, ami hatótávon belül van), fordulj a cél irányába és ugorj el amilyen gyorsan lehet. (High wakeing.)
Az ugrás után SC-ben cirkálva várd meg, amíg a pajzs visszatölt. Majd ha minden rendben, ugorj vissza a célrendszerbe és vedd az irányt a cél állomás felé, ahogy eredetileg is tervezted. Vagy, ha sérült a hajód és van állomás a közelben, akkor az adott rendszerben meg is javíthatod, mielőtt visszatérnél.

Miért érdemes másik rendszerbe ugrani high wakeing-gel? Mert az NPC-k szinte soha nem fognak követni, a játékosok is csak akkor, ha valami nagyon nyomos okuk van rá. Ha van is wake scanner a másik hajón, ha elég gyorsan tovább ugrasz a másik rendszerből, akkor a nyomodat fogja veszíteni. High wakeing esten nem számít a másik hajó okozta mass lock, azaz nem kell teljesen eltávolodnod tőle ahhoz, hogy el tudj ugrani.
Low wakeing is szóba jöhet, de ez kockázatosabb. Ebben az esetben eléggé el kell távolodnod az ellenféltől, hogy ugrani tudj. Mivel nem hagyod el a szektort, ezért ő is visszatérhet SC-be és ismét megpróbálhat kihúzni téged.

Ahhoz, hogy a fentiek könnyen menjenek, érdemes néhány dolgot külön billentyűre kötni. Érdemes pl. az ugráshoz használt gombokat szétválasztani. Legyen külön gombon a másik szektorba ugrás (high wake) és az SC-be való belépés (low wake). A chaff és a többi védelmi rendszer is megérdemel egy külön gombot, így a fegyvercsoportoktól függetlenül mindig használhatóak.
Ha becsületes kereskedő vagy, esetleg érdemes a jobb oldali panelon bekapcsolni, hogy az ellened irányuló támadásokat automatikusan jelezze a rendszer bűntényként. Ezzel elérheted azt, hogy a helyi védelmi erők a segítségedre sietnek, illetve az ellenfeled automatikusan büntetést kap, a támadás miatt. Hogy hány rendvédelmi egység érkezik, és milyen gyorsan, az a szektor biztonsági szintjétől és a vezető frakcióval való viszonyodtól is függ. Azért van abban valami szívmelengető, amikor az első néhány vadászgép után még beugrik egy Anaconda és a kísérete, hogy jobb belátására bírják a zaklatóidat.

Azt még hozzá tenném, hogy nem csak kalózok ránthatnak ki az SC-ből. Néha a helyi erők is végezhetnek ellenőrzést. Szóval ha a másik hajó nem wanted státuszú, akkor ne nyiss azonnal tűzet rá!

Az Interdiction minigémet Tízből kilencszer ki lehet kerülni. Egy dolgot kell tenni de azt jól. Az Esccape Vectort tartsd folyamatosan a hajó elötti célkereszten és ha azt látod, hogy abaloldali kék sávok emelkednek akkor éppen kikerülöd a kirántást SC-ből, ha a jobb oldali piros sávok emelkednek akkor éppen affelé tartasz, hogy kirántsanak SC-ból. NPC-k ellene csak akkor szoktam kiesni SC-ből ha éppen úgy van kedvem és rá akarok koppintani az orrára. Viszont mostanában abban a meglepetésben volt részem, hogy NEM Wanted-es akart kirántani SC-ből hanem vagy semleges "senki" vagy az aktuális rendőri ügyeletes. Már be is céloztam, mondván akkor jöjjön az aprítás ... de mivel láttam, hogy nem Wanted így inkább folytattam tovább az utam.

Második megoldás. Ha éppen felszerelted már a hajód és el akarsz páholni pár kalózt akkor a raktérben hagyjál 1-2 magasabb értékű rakományt csalinak... várd meg míg rád másznak és már lehet is gyakorolni a SuperCruise-ből kiszedés elkerülését vagy a támadó fél lecsavarását.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Természetesen farmnak használtam de a végén meguntam amikor a tizedik Michael B. Pedersen-t kaptam el.

Köszi,

Guglizok vmi ócccsó eagle buildet (eseteg egy vipert, tán már az is belefér a büdzsébe és azt olvastam az is menőség kicsik közt) azt kimegyek lövöldözni kicsit

Dzsini
1 - simán van esélyed lelépni, ha gyakorlott vagy és jól felszerelt a Cobrád, még akár harcban győzni is.
2 - vannak rendes NPC kalózok, akiknek tényleg lehet kidobálni cuccot, és békén hagynak
3 - fogj egy Eagle-t, szereld fel harcra, és menj el egy Nav Beacon mellé a normál térbe - oda folyamatosan dobálják be a hajókat, és mindig lesz köztük egy-egy wanted. Ez a legalacsonyabb szintű harctér.
4 - a Gimballed a hajód előtt egy kis szögben tart célra, a Turret teljes körben tud forogni, cserébe jóval kisebb a sebzése. Az előbbit tanuld meg használni.
5 - a jutalom nagysága, és hogy milyen "rangot" ad a feladatnak