ELITE: Dangerous
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyéb híreinkben: tegnappal indult egy felfedezési CG, az Azaleach rendszer Leoniceno Orbital állomására kell hordani felfedezési adatokat, május 5-ig. Már fel is szereltem a DBX-et egy hétvégi keringőre 😊
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
1. Legyen kivételes, izgalmas, "egzotikus", nyújtson valami újat. Kb mintha a normál munkábajáros-bevásárlós Suzukid után elmennél életedben egyszer egy versenypályára és befizetnél 10 körre egy Ferrarival.
2. Legyen olyan mint egy munka, vagy mint maga az élet, de nyilván nem az amit amúgy is dolgozol-élsz.
Természetesen a két véglet között lehetnek átmenetek. Nos, említettétek a kamionszimulátort, hasonló a kombájn-szim, Sims stb. Ide, a második csoportba tartozik az E😄 is. Nem szabad tőle azt várni, hogy állandóan adrenalin-löketeket adjon, ez nem az a játék. Ebben ÉLNI kell. Ha ebbe az elképzelt világba születnénk bele, nap mint nap tennünk kellene a dolgunkat, ki-ki mire érez indíttatást. A való világ bányászai nem panaszkodnak 6 hónap után hogy unják a szénfejtést. A való világ katonái, rendőrei sem mondják szerintem hogy unják a szolgálatot. Gondolom amíg voltak kalózok, azok is addig csinálták, amíg bele nem haltak. VAGY ha mégis, akkor is CSINÁLJÁK, mert EZ VAN. Ha valaki úgy érzi, hogy eleget dolgozott és nyugdíjba szeretne vonulni, annak el kell hagynia az űrt, és képzeletben letelepedni egy szép bolygón, de sajnos az már nem az E😄 "hatásköre".
Ez a steam user nem én vagyok: https://steamid.eu/profile/76561198078064992
Sose vágytam nagy dolgokra. Még pár tucat textúra bolygókra ? Esetleg időről időre bővítés ? Nem akkora kérés szerintem.
Dinamikus küldik ? Amikor első nap beleültem a Sw-be és csináltam az 5000 Cr-es küldit érdekes volt. De Anacondában MIÉRT ugyanezt a küldik kapom ? Miért nem 500ezreset ?! Hogy 617-szer csináljam meg ugyanazt a nyomorult küldit 50milliós pajzsért ? Miért kapom ugyanazt a 10 tonnás szállító küldit 300 tonna cargo-val is ? Miért grindelsz rangot olyan rendszer permitért, ahol gyakorlatilag semmi sincs ? Bezzeg a Sol-t hamar megkapod, pedig a Földhöz bejutni lehetne egy komolyabb cél.
Tényleg olyan bonyolult kérdések ezek ? A hivataloson számtalanszor feltették már, a válasz csak mellébeszélés volt. Ezek, és ilyenek miatt hangosak a panaszkodók.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
1. Kevés van
2. A játékot rengetegen játszák solo módban, ez nem egy tipikus MMO ami a közösségre epit. Ezt jól tudtak a fejlesztok is, nem véletlen volt akkora balhé a single mód kinyirasabol. ezen játékosok százezreinek a community goal-ok sajnos nem játszanak. Rajuk is gondolni kell, mert a kötelező opent nem fogjak tudni letolni a torkokon soha.
TokraFan: nem elbeszélünk egymás mellett, beszélgetünk. Többek között arról, hogy te is leírtad, hogy számodra mik lehetnek a célok, és úgy gondolod, hogy másoknak is ezek a céljai, pedig ez pont nincs így. Igenis van, aki szeret vég nélkül bányászni - te nem, de ettől egyikőtök se lesz "rossz" vagy "jó".
Nem lehet minden játékot mindenkinek készíteni, de minden játék valakinek készül. Van olyan ismerősöm, aki amióta megjelent a Skyrim, gyakorlatilag csak azzal játszik - modok nélkül, a gyári változattal, és bár ismer minden csücsköt és kanyart benne, mégis újra és újra nekikezd, mert egy új történetet ír benne magának. Újra és újra ugyanazt a könyvet kapja, mégis mást ír bele, és más történetet mesél el benne magának. Az Elite-ben is magadnak mesélsz egy történetet úgy, ahogy szeretnéd.
Az E😄 kézikönyvben van egy "üzenet", amit az egyszeri játékos egy ügyvédi irodán át kap, amiben egy magát névtelenségbe burkoló jótékony személy a játékost a pilóta akadémián történt sikeres vizsgája után megajándékozza egy hajóval és a kezdőtőkével:
You may be puzzled right now as to why you’ve just received this little windfall. Nothing wrong with that – I’d be worried if you weren’t.
But now get ready for lesson number one. When a golden opportunity comes your way – and trust me, they’re few and far between, my friend – reach out and grab it with both hands. Sometimes it’s clever to ask questions, and sometimes it’s not. This time it’s not.
All you need to know is that my organisation has a very specific remit: to seek out those who have the potential to become real movers and shakers, those precious few with the talent to mould and shape the galaxy around them, to create change on a grand scale.
We find them, and then we test them. Consider this your test.
Take the ship. Take the money. No strings, no hidden clauses. Do with them what you will.
Blaze your own trail.
Impress me, perhaps you’ll learn more.
A Friend
Ennyi a kerettörténet, azt gondolsz hozzá, amit csak szeretnél. Magadnak írod a könyved, és nem kell csak azokat a betűket elolvasni, amit mások nyomtattak.
Amikor ráérzek, én is el vagyok varázsolva tőle, csak már nem mozgat meg úgy. 😊 Néha percekig gyönyörködök a látványban, akár egy holdban is háttérben egy nebulával, mert lenyűgöző. Egy ideig van varázsa, de amikor aznap aztán az 5. ugyanilyen mellett megyek el, utána megint nem érzek késztetést hetekig, hogy belépjek. 😄
Jut eszembe, az eurotruck azert rossz példa, mert ott is folyamatos az igény az új térképére, új kamionokra. Idővel ott is unalmas mar ezred szerre végigmenni ugyanazon az úton, ugyanazzal a kamionnal.ncsak ugye ott modokkal a végtelenségig bővítheti magának akárki a játékát.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.04.29. 15:53:17
Tuvokkal is egyetértek sok mindenben, abban viszont nem, amit ő az elején állított, hogy nincs tartalom a játékban, és a lakott rendszerekben nincs mit csinálni. Ezt próbáltam megmutatni, hogy van, mert amit a közösség tesz hozzá a játékhoz, az ugyanúgy része, ez egy MMO jellegű játékban így működik. És ezt hangsúlyozni kell mindenhol, mert sokak csapdába esnek azzal, hogy "mindenféle küldetést csináltam már, bányásztam is, kereskedtem is, ennyi volt a játék", pedig egy óriási részéről a játéknak nem is tudnak - ha tudnak róla, de úgy döntenek, hogy őket az nem érdekli, vagy kipróbálják, és nem jön be, az már az ő döntésük, de az már ismereteken alapul, nem tudatlanságon.
Azt viszont fontosnak tartom, hogy lehetőséget adjak mindenkinek arra, hogy maga döntse el, hogy neki mi tetszik. Jelen esetben nem mondom azt, hogy az Eliteben nincs tartalom, mert engem bizonyos részei nem érdekelnek. Nem mondom, hogy a bányászat/csempészet/fejvadászat/felfedezés/powerplay/kalózkodás tartalom nélküli azért, mert nekem épp nem jön be a játék azon része. A tudásomhoz mérten segítek mindenkinek abban, hogy kipróbálhasson bármit, ami érdekli - aztán majd ő eldönti. Ha pedig úgy érzi, hogy mindezek mellett neki elég volt ennyi, akkor egészségére.
A jó trade útvonalakon pedig otthagyok 1-1 haulert, így nem felejtem el és később visszatudok menni.
Persze 2.1-től ez érvényét veszti. Hála istennek jönnek a bookmarkok a térképhez.
Eleinte lexikonnak látod azt, ami pár hónap után csak egy regény. Max van benne 1-2 fejezet, amit szívesen újraolvasol. Aztán idővel visszateszed a polcra.
Utoljára szerkesztette: Janicsillagasz, 2016.04.29. 13:46:05
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2016.04.29. 13:43:42
Nem szívesen lövöldöznék a Rend őreire, ezért csináltam úgy. Tapasztalataim szerint amúgy is jobban járok ha mindig alávetem magam az ID-nek, mert amikor csak egyszer elrontom az elkerülő manőverezést, azzal sokkal rosszabbul járok. Kalózoknál persze más a helyzet, azokat lehet lőni, bár ha már ketten vannak, akkor azok is könnyedén leszkennelhetnek, vagy a harc miatt mindenképpen befutó rendőrök... És mindez idő, idő, idő. (Kell a NAGYON sok pénz, hiszen össze KELL raknom a full A-s Cuttert <#violent>#violent> <#idiota>#idiota> <#hawaii>#hawaii> )
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2016.04.29. 13:33:57
Nem olvassák újra a könyvet, hanem írnak bele, és elolvassák azt, amit mások írtak. Mert az első pár oldalon van szöveg, de a könyv nagyobbik fele egy üres papír, amire bárki felírhatja azt, amit szeretne (például idén év elején írtak bele egy hatalmas expedícióról a Beagle Pointra). Van, aki nem szeretne írni, és nem olvassa el azt, amit mások írtak - neki az első pár oldal biztosítja a pár hónapnyi elfoglaltságot, és ők mennek a könyvtárba egy újabb könyvért. A többieknek, akiket érdekel, ott van a könyv nagyobbik fele, ráadásul sok-sok üres lap, ahova felírhatja a maga történetét.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2016.04.29. 13:24:02
És erre próbáltam rámutatni az elejétől fogva, amit most te is leírtál - nem tartalom nincs a játékban (ez volt az alapfelvetésed, és erre reagáltam először), hanem olyan tartalom van, aminek egy részét kipróbáltad, és nem kötött le, és valamilyen okból nem foglalkozol azzal, hogy ezen kívül találj vagy létrehozz bármit, akár egyedül, akár másokkal együtt. Ami nem baj, de azt állítani, hogy valami nincs, attól, hogy te nem tudsz róla, az téves.
A sandbox játékoknak igazából egy feladata van - biztosít egy homokozót, és azt te döntöd el, hogy mennyi időt milyen módon töltesz el benne. A lehetőségek valóban kvázi végtelenek, de azt te döntöd el, hogy számodra mi is az, ami egyáltalán érdekes, mi az, amivel időt szeretnél tölteni.
De senki nem írhatja elő, hogy más számára is ugyanaz legyen érdekes. Ha neki az a jó szórakozás, hogy kamionozik T9-el a végtelenségig (vagy felváltva az Euro Truck Simulatorral és ezzel), akkor neki az a jó szórakozás. Ha mindezt úgy teszi, hogy Twitchen közvetítii, és beszélget a nézőivel, és a többi Hutton Truckerrel, akkor neki az a jó szórakozás. Minden MMO-t az tesz élővé, amit a játékosok beletesznek.
Ha nem "repkednék" rendszerről rendszerre, már 1 éve abbahagytam volna. Ami akkor volt lakott területen belül, és érdekelt, kipróbáltam. Lőttem, csempésztem, kereskedtem, küldiztem, amíg rájuk nem untam.
Az, hogy a játék végtelen nagyon szubjektív, kamionozhatsz T9-el a végtelenségig ja. De minek ? Ha unod, vagy szereztél annyi pénzt, amennyi akartál ? Akkor nem csinálod tovább. Ja, van 400 milliárd csillag, egy részéhez van is értelmes elmenni, felfedezheted az összeset, de minek ? Ugyanolyanok. Megunod. Nagyon sok lehetőség van ez tény, de a játék pár hónap alatt kiismerhető, teljesen kipróbálható, a Cutter is elérhető, onnantól meg vagy találsz még valamiben kihívást, vagy nem, csak ülsz a hajódban, és gondolkodsz mi olyat csinálhatnál, amit még nem csináltál és érdekel is, vagy már csináltál, de még nem untad meg teljesen. Vagy mész és játszol mással, mert újabb és érdekesebb. Kb 30 magyar van még a Barátlistámon és 10 külföldi, 2 szokott még fent lenni. Egy éve több mint a felük fent volt este. A többi ráunt, abbahagyta, nem érdekli már. És idővel ez vár mindenkire, mert nem talál már benne kihívást.
Abban igazad van, hogy a tartalom szubjektív. Neked véges, mert nem készítesz újat, és nem keresel újat, "csak" repkedsz rendszerről rendszerre. Másnak gyakorlatilag végtelen, mert ő keres és készít újat, mert ő így döntött, és ő nem "csak repked", hanem kitalál újabb sportokat, versenyeket, mindenfélét, akár egy expedíciót. Ez mind plusz tartalom, amit létrehoznak a játékosok, de ha te nem akarod, akkor nem hallasz róla.
TeamSpeak-re nem bírok belépni mert jelszavat kér. És azt honnan szüljem ki mert a honlapon nincs megadva.
Még január 3.-án küldtem nekik egy üzenetet, arra se jött válasz.
Szerettem volna segíteni a magyar frakciót, de így már nem is érdekel....
A tartalom szubjektív és nagyon is véges, mindenki számára ott jön el, amikor úgy érzi megunta, nincs mit csinálnia. Nincs benne számára új.
És ez mindenkinél eljön egyszer. Ha nem így lenne, örökké játszanánk vele. De nem így teszünk, a régiek is megunták már, és akármilyen furcsa, még Te is meg fogod unni egyszer. Semmi sem tart örökké.
Jönnek lelkes újak, akik életben tartják a játékot, mellé még pár őskövület, akik kitalálnak pár nem hivatalos dolgot, amivel még el tudják ütni az időt. Egyszer márpedig minden kimerül, az ED szerverek se fognak örökké futni, Te is tudod.
Ilyen téren mégse jó ötlet a terjeszkedés.
Nem mondom, hogy nem megoldható - mert az, bizonyára, és ha ez lenne a szándék a játék készítői mögött, akkor ki lehetne alakítani egy működő módszert rá. De az Elite az elejétől fogva nem igazán erről szól, és főleg azóta nem, hogy hivatalosan is kukázták a szóló sztori alapú tartalmat (amikor én is úgy döntöttem, hogy mégse rendelem előre a játékot, és vártam egy évet azzal, hogy belekóstoljak a mostani állapotába).
Itt is megvan a lehetőség, de mivel az Elite egy történetvezéreltebb világ, így itt jelenleg sokkal üdvösebbnek tartom a most elérhető, korlátozott építkezési lehetőséget - a Frontier tervezőgárdájával a fórumon megtárgyalva, nem egy játékbeli "itt épitek bázist" gombot megnyomva. Van rengeteg lehetőség most is, építenek, bővítenek, és rombolnak is játékoscsoportok dolgokat, de itt az alapötlet az, hogy a játékosok önmagukban senkik. A fegyverek módosítása nem tűnik bonyolult dolognak, de arra se egy játékos lesz képes, hanem egy NPC, akinek a kedvében kell járni ahhoz, hogy a tudását megossza veled. Ha az az alapelv a játékban, hogy én nem tudok saját kútfőből robbanólőszert gyártani, akkor nem tartanám jó ötletnek, hogy űrbázist tudjak építeni. Nem illik a világba. Ha valamikor eljut a játék odáig, hogy "befejezett" a történet, és esetleg megnyitják a világot a játékosok között, akkor majd igen - akár személyesen futtatott szervereken is. Úgy, ahogy most van, a mostani megbeszélés alapú működés jónak tűnik - rengeteg lehetőséget ad, de központilag felügyelik azt, hogy a világba és a tervekbe illeszkedjen, amit egy-egy csoport szeretne.