3752
PC-s vágás és home video
  • zakika
    nem tud valaki egy jo trasmission plugint
    valahogy keves amit a premiere 6.5 tud (kepekbol akarok osszerakni egy videot, es a PhototoVCD jobbakat rak ala, mint a premiere)
  • zakika
    pont ezt akartam mondani
  • drob
    Pal szabvány:
    Video:
    Frame size: 720h 576v (1.067)
    Frame rate: 25.00 frames/second
    Pixel Aspect Ratio: D1/DV PAL (1.067)
    Color depth: Millions of colors
    Audio:
    Sample rate: 48000 samples/second vagy másképpen: 48000Hz
    ... #895...
  • zakika
    720 x 480 nem pont egy PAL norma szerinti bealítas
  • Stann
    Szóval ez a jelenség úgy néz ki, hogy bevittem kb. 10 db fotógéppel felvett videót(320*240), és a ballagási
    videót, ami 720*480-as. Abból vágtam ki részeket, és amikor a kivágott részeket beteszem a projektbe
    már a previewben is media offline csík megy olyan hosszan, mint amilyen hosszú a kivágott rész. A projektem
    felbontása 720*480-as volt, tehát azzal sem lehetett baja.
  • porcaro
    Persze. De még az Premierben. Aztán az már azóta mpeg-ben van. Szóval így nem sima DV avi volt.
  • tsyl
    készítettél esetleg feliratot is a film fölé?
    esetleg menü szerkesztésnél fordulhat elő még apróbb probléma. Ha kreáltál menüt, akkor annál a résznél látsz egy kis I betűt (info) amit ha bekapcsolsz tele rajzolja a képernyőt négyzetekkel és a linkelési nevekkel stb. Ha itt valami pirossal van írva, akkor azt a program valamiért nem tudja lekezelni. (pld. túl közel van egymáshoz két ablak...stb). azt javítani kell.
    Sima DV avit tettél alá?
  • porcaro
    Szia!
    Na próbákoztam vele. Tök egyszerű, de a végén a DVD írásnál a konvertálásnál azt böki ki, hogy Failed convert title. Fogalmam sincs mit hibáztam el ....
  • porcaro
    Köszi sokat segítettél. Most a próbálkozások időszaka következik.
  • tsyl
    Nem állítottál el valamit az audió résznél?
    Esetedben kérj egy sima audió sáv exportot (pcm-48000) wav kiterjesztéssel.
    Ezt már alátudod tenni bármikor.
  • tsyl
    Amit a premier monitorán látsz képet az nem a valóságos felbontást mutatja. A kiexportált film azért sokkal jobb minőségű lesz. Nekem bevált, hogy kb. 1 percet kijelölök és kiexportálva megnézem hogy mégis milyen lesz.
    Beállítás: Tv képernyőn kb. 6000 felett nem igen látod a különbséget. Persze egyértelmű hogy pld. a 8000 bitrate tisztább képet ad. Szerintem ha az alap medium beállítást használod, visszanézve Tv-n, elégedett leszel a minőséggel.

DVD: Amit említettem Ulead, fogadja a sima DV avikat is és akkor ebből készíti el fullra a dvd-t. De tundod kell, hogy azért mert avit adsz neki, ő ezt (és mindegyik program) átalakítja mpeg2 file-nak. Csak ezt te esetleg nem látod.
    Itt már csak az idő számíthat, ezért vannak különböző programok, amik kevesebb idő alatt azonos minőségben megcsinálják az mpeg vagy m2v file-t, amivel már nem görcsöl a DVD szerkesztő annyit. Én vágás után az AdobeEncodert, sima DV avinál a MainConcept MPEG Encoder-t használom. Néha komplikáltabb eseteknél pedig a TmpGenc segíthet.

• Amon Serrano
    Vagy ha így nem lehet, mivel tudnám kiszedni csak a hang sávot?
  • Amon Serrano
    Sziasztok!

Miért nem szól az exportált hang? Improtálom az avi fájlt, benne sima mpeg layer-3 tömörített hang! Fájl/export clip/audio!
    Valamit rosszul csinálok?
  • porcaro
    Na még valami. Nem tudtam még kipróbálni a dolgokat de sok kérdés felmerült bennem. Na akkor leírom.
    Szóval próbálkoztam egyelőre azzal, hogy kisebb, pl. félperces részeket kiexportáltam mpegként (ami most sima mpeg vagy mpeg2 azt se tudom sajnos) és szinte a lehető legnagyobbra állítottam a beállítást a két csúszkával és konstans bitrátát is beállítottam (gondolom ez több hely, de talán jobb minőség). Azt vettem észre, hogy azért ez rosszabb minőség így szemre mint az eredeti avi vagyis ppj fájl az adobe monitorán. Szóval ez a minőségromlás tv-n is észrevehető lesz vagy sem? Vagy valamit rosszul csináltam? Úgy tűnik mintha kásásak lenne azért sok helyen a körvonalak. Míg egy eredeti DVD lemezen ezt kevésbé tapasztaltam. (biztos hülye a kérdés, de talán van rá érthető magyarázat). A másik kérdésem, hogy azokat a kamerámról beexportált avikat amiket szeretnék egyből utómunka nélkül archiválni pl. Ulead DVD progival azokat egyből át tudja a program alakítani vob formátumra aviból (vagy olyanra amit felismer minden asztali DVD olvasó is) vagy először érdemes őket mpegesíteni? Mi az előny a hátrány, illetve a minőség melyiknél jobb? Remélem nem felejtek ki semmit és mindenre kapok valamilyen ésszerű választ valakitől. Köszi, További szép napot, és bocs a sok buta alapvető kérdésért. :)
  • drob
    majd keresek rövidebb filmet ...
    adorage: akkor nem az van nekem amit keresel :(
  • tsyl
    A linket megnéztem, de nekem reménytelen a 33Mb-ot lehúznom :( /mobilról netezem, és kb. 5Mb-ál ha még nem is szakad meg, de lemerül az akksim, ja és 100 Mb ig tölthetek.../ Tényleg sajnálom...

Az Adorage-nél csak ún. demo verziót lehet tölteni, ami tartalmaz vagy 150-200 varriációt, míg a full-ban 8000-el dicsekednek.(+feliratozó modul,pluginok stb..) A Demo verzióban az átmeneteknél legtöbb helyen halványan kiírva látszik a "demo" felirat. Bár retussal ez eltüntethető...
  • drob
    Tsyl: amit küldtem linket, most látom, talán csak sima áttetszhetőséggel van megoldva, úgy van egymáson, késleltetve pár kocka... Szerinted?
  • drob
    nekem van adorage, de hogy full-e azt nem tom
  • drob
    egyre gondolunk, már csak meg kellene szerkesztenem, de mégis hogy? :)
    videó sávból van 99 :))))
  • tsyl
    "én még" -1
  • tsyl
    Ezzel a media offline jelenséggel őszintén szólva én még én még nem találkoztam...
    Azt írod hogy a renderelés után írja ki. Ezt úgy kell elképzelni hogy a kész videó visszanézésekor a képek helyett a fenti szöveget látod?
    Folyamatosan, vagy csak adott részeknél? Valahogy szűkíteni próbálnám a lehetséges kiváltó okokat...
  • tsyl
    Ha jól értelmezem a cselekményt, akkor szerintem (egyik hírtelen elképzelés)alapból kell jó pár videósáv, amikre alpha-chanel van húzva...és pl. 12 frame késlelteve indulnak egymáshoz viszonyítva....
    Bár komolyabban belegondolva, igazán szépen szerintem maszkolással lehetne megoldani...elkészíteni a maszkot Photo Shopban és azt használni...
    ...vagy...bár ez elég agyament: filmstripet kérni a mozgássorról és szépen kockánként eljátszani a kitakarást illetően....
    ...esetleg lassításban látnék még némi "reményt" (egyik sávon a normál mozdulat, míg a másikon áttünéssel ugyan az lassítva...
    Komolyan mondom így hírtelen egyszerűnek tünt a dolog, de jobban bele gondolva egyáltalán nem is az...:)

Ja és akkor nekem is lenne egy kérdésem:
    Valakinek nincs meg az Adorage full verzióba?????
  • Stann
    Óvatosan kérdezem meg, #1025-re senki? Legalább a "Media offline"-t magyarázza meg vki plíz...
  • drob
    sok válasz után lenne egy kérdésem:
    hogy tudom azt megcsin, hogy egy kézmozdulat, felemelem a poharat (pl), elérek egy pontig, és akkor megjelenik az a pillanat amikor éppen elindult a kéz felfelé, valami olyan mint amikor az egér mutató mozgását átállítjuk és megjelenik az egér útvonala a kezdő ponttól kezdve ..
  • drob
    ez függ a monitor vezérlő kártyádtól is. nekem volt egy ilyen "problémám", lecseréltem a 900Mhz-s gépem mert akadozott (meg másért is...) a vid.káty. viszont nem, javult valamennyire, de nem volt tökéletes, elmentem másik kárty.-ért és "megjavult", nem akadozik, szépen fut ...
  • toepler
    köszi a választ, DE azt kérdezném még, hogy 1200 Mhz-cel, 256 rammal a digitális kamera avi fájljával nem lassul le nagyon a kép a "monitor ablak" ban? Tehát vágás közben? köszi...
  • porcaro
    Hálás köszönet. Este próbálkozok. Addig is letöltöm ezt a frissítést. Majd mondom, ha van valami.
  • tsyl
    további válaszok:
    Xp alatt nem írja felül a Pro a 6.5-öt, bár anno fél éves közös használat alatt a 6.5 ezen rendszer alatt elég instabilnak bizonyult.

A kiexportálás ideje nagyban függ a megvágás során használt effektektől és videófilterektől valamint a géped teljesítményétől.
    70 perc sima avi 8000-es (High)bitraten nálam (3GHz proci, Abit alaplap, 400MHz DDR, Gecube Radeon9550) 65-70 perc alatt exportálódik ki, mondhatjuk 1:1
    De pld. egy esküvőnél ugyan ez a 70 perc videófilterekkel és szép átmenetekkel dúsítva, akár 3-szoros idő is lehet.
  • tsyl
    Dvd írás Premier 6.5 alól:
    Az Adobe MPEGEncoder-nél kezdetben válaszd a DVD menüpontot. Ez alapban médiumot ad,, de éllíthatod Highra is.
    Ekkora beállítástól függően csinál neked a Timeline-on levő aviból mpeg-et vagy m2v-t és az audió beállítástól függően vagy Wav, vagy mpa hangsávot.

Ezt a kiexportált file-t mindenféle képpen bekell illeszteni egy DVD szerkesztőbe (Én az Ulead DVD WorkShop-ot használom) és akkor ott megtudod csinálni elképzelésed szerint a menüt és a chapter-eket is. Sőt a hangot Dolby Digital formátumra is megcsinálhatod.(ami helymegtakarítást jelent).
    Ha az mpeg file-t írod dvd-re, az csak számítógépen lesz olvasható valamelyik médialejátszó által, asztaliban nem fog működni!

Még egy tanács: Ha az Adobe 6.5 alatt az install által feltett encoder van (v1.0), akkor javaslom frissítsd a legújabb v1.2 vagy v1.3béta verzióra, valamint az mpeg accelátort is telepítsd fel! rengeteg időt megtakarítasz vele kiexportáláskor, még gyengébb processzor mellett is!(Az Adobe oldalán megtalálod, letölthető ingyen)

Ha valami nem stim, kérdezz nyugodtan, bár elég ritkán tudok fellépni a sok renderelés és a mobilnettem miatt is.
  • ILLNeo
    Nem.... Egy felsőfokú végzettségem van arról, hogy multimédia fejlesztő... és a multimédiába beletartozik ugye a videovágás is és én ezt választottam...
  • Gladiator
    ja, hát azt írtad, hogy szakdolgozatot csinálsz aztán azé gondoltam, hogy oda jársz, mert ott lehet film egy szakdolgozat.
    én most leszek 4.es, de utána od apróbálok menni operatőr, vagy rendező szakra. esetleg vágónak.
  • ILLNeo
    Nem, nem oda járok... Miért te oda jársz?

Ott ilyen dolgokat csináltok....
  • Gladiator
    csak nem a színház és filmművészetire jársz? tényleg, jár innen oda vki?
  • porcaro
    Szia! Na ez az ami ebben a verzióban nincs. Amúgy ha feltenném az 1.5-öt akkor megmaradna a 6.5 is, vagy felülírná a régebbit? Illetve egy Export to DVD mennyi időt vesz igénybe 70 per anyagnál? Hiszen az mpeg 2-be való export amiből 70 perc anyagból 3.8 giga lett volt vagy 8 óra!?!?!
    Illetve ez rendben van de arra még nem kaptam választ, hogy az AVI-ban lévő nem vágott anyagaimat, hogy teszem rá 1 db DVD-re (több sávon, hogy én válasszam majd ki, hogy mikor melyiket nézem meg az asztali DVD-vel) Gondolom ilyenkor csak át kell valahopgy tennem mpegbe először nem? Vagy az export to DVD tud tracklistát is készíteni?
  • ILLNeo
    Elmesélek valamit:

Saját készítés? filmet csináltam (Premiere 7 1.0) a szakdolgozatomhoz.... találjátok ki meddig renderelte a filmet...

73 óra... DVD-re írással együtt... kemény nem?

P4 1.7 Nortwood procival,512Ram,GF3...
  • zakika
    nekem 850 MHz procim volt es ment, tehat nyugottan
    igaz egy orat 8-9 oran at exportalt mpegbe, de lehatett vele
  • drob
    a konfig. független attól milyen szallagról digitalizálsz... nem tudom edig milyen formátumban digitalizáltál, de a legjobb a dvavi volna (nagy a helyigény)
  • drob
    válaszd az export to dvd-t ha van ilyen a 6.5-ben (lentebb írtam, pro-t használom) és akkor .vob-okat csinál..., le tudod asztalin is játszani.
  • toepler
    sziasztok. 1200Mhz procival, 256 rammal 80HDD vel dolgoztam analóg videóval Adobe P 6.0 -val, és tök elégedett voltam. Most mindi DV kamerát veszek, szerintetek ez a konfiguráció elég lesz hozzá?
  • porcaro
    Sziasztok!

Na már meg van végre a DVD íróm. Következő a kérdésem: A kész megvágott feliratos videót az Adobe premiere 6.5 mpeg encoderével a legjobb minőséget választva kimentettem mpegbe. Ki is sikerült a Neroval írnom és vissza is tudtam játszani mint mpeg-et. Bár ez még félsiker. Hogy tudom én ezt kiírni úgy, azaz olyan formátumba, hogy ezt a lemezt (jelen esetben egy újraírható próbalemez, amin épp kísérletezek) egy bármilyen asztali ócska lejátszó is be tudja olvasni? Nekem csak egy X-boxom van ami tudja az írott lemezeket is szépen olvasni. Úgy láttam a gyári DVD lemezek talán vob kiterjesztéssel bírnak. VAn olyan program ami ilyen kiterjesztést csinál? Vagy mindegy, hogy milyet, de a cél az, hogy asztali dvd-n és számítógépen egyaránt le tudjam játszani bármikor. Illetve még érdekel az is, hogy a kisebb mpeg-jeimet (amiket egyáltalán nem vágok meg csupán archiválnám) lehet -e egymás mögé pakolni egy dvd-re, ahol beállítom a track-keket, elnevezem őket, szünetet hagyok közöttük, stb, hogy egyben is megnézhetők legyenek? Vagyis egy komplett,szinte gyári dvd-t kreálok belőlük... Jó sokat írtam, remélem mielőbb felvilágosít valaki. Köszi