3752
PC-s vágás és home video
  • niska
    Kb három éves (Sony), és még eddig még nem fordult elő. Van egy bejáratott újrahírható dvd-m, sokmindent írok ki rá, azokon soha nem szokott akadozni. Csak ez a film, amit összraktam a A. Premierrel.
  • Hzsolesz
    Milyen idős a lejátszód?Nem fordult már ez elő más lemezekkel is? (mert akkor a lejátszó kicsit fínyás)
  • niska
    Sziasztok! A problémám a következő: miután kész vagyok a projekttel, kiírom (Export to DVD), és számítógépen a wmplayer simán lejátsza. Ha berakom az asztali dvd lejátszóba szaggat a kép. A hang simán jó, de ugrál a kép. Nem írok gyorsan, max 4*-el, a dvd is jó. A kiírás előtt kell valamit beállítani, vagy nem tudok vele mit csinálni. Köszi!
  • Hzsolesz
    Képzeld van róla fogalmam, hogy mit is jelent a dolog, mert a szakmában mozgok.Éppen ezért ne próbáld nekem bemesélni, hogy a számítógépen jól mutat pl. egy PAL felbontású interlace-es videó. (világos, hogy TV-n jól mutat, mert olyan a működése, ami ezt az elvet követi, nem úgy, mint egy LCD mondjuk) De ha ennyire tájékozott vagy, akkor biztosan próbáltál már egy progressive módon előállított animációt is betölteni egy interlace-es projektbe...hát kíváncsi lennék, hogy 10 nem laikus emberből hány mondaná, hogy jól mutat.
  • alph4
    Az nem képromlás, de ha nem értesz hozzá legalább utánna nézhetnél mi is pontosan az. Gondolom direkt rak bele az adobe "képromlás" opciót :D
    Az interlaced videó azért tűník csíkosnak mivel 25 képkocka helyett 50et jelenít meg 1 másodperc alatt, csak felváltva (erre van kép bellátás, Lower meg Upper)

Én pl kamrával felvett videókat csak így mentem ki DVD-re, mivel jóval élesebb képet ad a tv-n mozgáskor mint a progressiv scan-el. Az meg nem nagyon tud érdekelni hogy számítógépen bénán jeleníti meg. Bár a PowerDVDvel még így is jól néz ki.
    Tehát hogyha ilyen divx, meg xvid-be tömöríted a kisebekk videókat amit gépen hagysz (netre teszel fel) akkor érdemes a progressivet használni.
  • Hzsolesz
    Mindig elfelejtem megkérdezni: valaki hozott már létre progressive leképzésű projektet?!ENgem roppantul zavar az interlaced csíkozásából fakadó képromlás.Tudom, hogy vannak technikák, amivel el lehet ezt távolítani, de mi van, ha nekem progressive a nyersanyagom is?
  • öregharcsa
    nem írtad túl gyorsan??? próbáld jó minőségű lemezre (verba, tdk.. vagy amit szeretsz..) és 4x-es írással (vagy 6x)
  • niska
    Sziasztok! Olyan problémám van, hogy miután kiírtam a kész filmet az asztali dvd lejátszón szaggatott a kép, a hang jó volt. A számítógépen a progiban az idősávon jól ment, csak miután exportáltam és kiírtam akkor lett rossz a dvd lejátszón. A kiírási opciókon kell valamit állítani?? Köszi!
  • walty
    Köszi szépen a tippet, valahol én is már a másik sequenc létrehozásán gondolkodtam. Talán ez a legmegfellőbb módszer. Köszi mégegyszer.
  • niska
    Hello Hzsolesz! Nagyon köszönöm a segítséget!Működik! Végre vége egy hetes szenvedésemnek egy pici problámával! Köszi!
  • Hzsolesz
    Mi sem egyszerűbb...ha nem engedi bin-be másolni, és szeretnél összefoglalóra gyűjteni, akkor vágás közben megfogod azokat a snitteket, amiket érdekesnek tartasz, és elhúzod mindig a timeline végére, ahol biztosan nem zavar téged, és szépen ott gyűjtögeted őket.Vagy ha nem akarod egy timelineon gyűjteni a kész videóval, akkor létrehozol egy 2. sequence-t, és erre copyzod mindig be a tetszetős részeket.
  • Hzsolesz
    Na akkor egy nagyon egyszerű dolgot próbálj ki.(hozzáteszem mindjárt ezzel kellett volna kezdeni) Miután importáltad és a timelinera húztad, a timeline felett a videó teljes hosszában egy piros csík látható. Ez többek között annak is a jele, hogy az MPEG nem videó vágására van kitalálva, és mielőtt visszanézed, le kell renderelni.(erősebb gépek render nélkül is viszik) Nyomsz egy Entert vagy Returnt és elkezdődik a render.Miután befejezte a piros csík zöldre vált, és ezután már nem szabadna szaggatni a lejátszásnak.
  • niska
    Sziasztok! Hzsolesz! Kipróbáltam a következőt. Egy új projektet hoztam létre Video for Windows módban (Editing mode). A kisfilm kb 6 perces. Majd új projektet hoztam létre úgy hogy ezt a fájlt importáltam. Fajinul behozta, már nem írta ki, hogy unsupported audio rate in file. Áthúztam a szalagra, majd play...és szaggatás. A hang jó a kép szaggat. Ez is memória gyengesége lehet?? Lehet hogy új progi után kellene néznem?? Köszi!
  • Hzsolesz
    Azt írtad a géped konfigurációjánál, hogy a memóriád 300 MHz-es.Nekem gyanús, hogy ez végett nem tudja elég gyorsan megjeleníteni a képet, mert ez nem valami gyors memória.De próbáld azt ki, hogy a beolvasott film egy részét (ne törődj vele, hogy szaggat) mentsd ki Microsoft DV AVI-ba, aztán ezt próbáld meg szerkeszteni.Ha ennek a szerkesztése szaggatás nélkül fog menni, akkor tényleg a memória nem bírja.

• niska
    Sziasztok! Most az mpeg-2 fájlt átkonvertáltam mpeg-1-re, és most nem írja ki a hibaüzenetet a nem támogatott augio fájllal kapcsolatban. Viszont még mindig szaggat visszanézéskor. Hol lehet most a hiba??
  • walty
    Hát én a premiere 6.5 ben úgy szoktam összefoglalót csinálni, hogy kivágok rövid részeket a filmből (snittet pl 10 masodpercest) adok neki copy-t majd bemásolom egy mappába(bin-be). Azért szoktam így csinálni hogy ne keljen minden egyes kivágásnál a film végére ugrani. Tehát kiválasztom a legjobb jeleneteket amiket egy binbe másolok majd a film végén beileszgetem a rövid részleteket amit abba a binbe copy-ztam. És a Premiere 2.0 nem enged copy-t a timelineről a bin-be. Ha van jobb ötleted miképp lehetne összefoglalót összehozni szívesen fogadnám. köszi
  • niska
    Köszönöm a választ. Az mpeg-2 fájlok néhány percesek általában, max 5-6 percesek. Ezek mennyi ideig tartanak-, és mivel kell átkonvertálni? A gépem 2.8Mhz-es amd sempron proci, 1.5 Gb memória 300 Mhz-el.
    Vagy érdemesebb lenne más progit használni?
    Bocs az értetlenkedésért de nagyon kezdő vagyok benne. Köszi
  • Hzsolesz
    A hibaüzenet lefordítva: "Nem támogatott audió ráta a fileban".A hiba javítása logikusan az lenne, hogy átkonvertálod az mpeg-et egy más audió rátával rendelkező file-ra.De a file hosszától és a géped erősségétől függően ez órákig is eltarthat.A szaggatás meg valószínű azért van, mert az mpeg nem vágásra lett kitalálva, és erős gép kell hozzá.
  • niska
    Sziasztok! Segítségeteket kérném! Ha importálni akarok egy mpeg filmet, akkor azt írja ki hogy unsupported audio rate in file. Mit és hol kell beállítani hogy importálja? Ha valamiért mégis behozza, akkor meg lejátszáskor szaggat a timeline-on a kép. A szöveg alatta jó. Köszönöm
  • Hzsolesz
    Nem igen értem a kérdésed!Megfogod a Timeline-on szereplő snittek egy részét, és behúzod egy bin könyvtárba?!Minek?
  • walty
    Az Adobe premiere 2-es felhasználókat szeretném megkérdezni, hogyan lehet megoldani ha timelineról (idovonalról) kivágok egy részt és szeretném mondjuk a projekt valamelyik bin-jébe (mappájába) belemásolni.A premiere 6.5 ös ezt probléma mentesen megoldotta itt nem enged másolni. Én ezt azért szeretném mivel szoktam a film végén összefoglalót csinálni erre jo volt ha belemásolhattam kis részleteket egy mappába majd a projekt végén beilleszthettem. Előre is köszönöm a válaszokat.
  • vafeN
    nem tom részletesebben:) én after effects-et használok^^ sosem használtam premiere-t, csak tudtomal nem sok különbség van a 2 progi között.
  • slylecz13
    Légyszi magyarázd el nekem ezt a maszkolást részletesebben
  • vafeN
    maskolni kell. Egymásra teszed a videot és a felső videot elkezded maskolni úgy hogy a közepének a tetejétől az aljáig aztán elmész jobbra vagy balra de ugy hogy ki meny a képről aztán az aljától a tetejéig aztán össze kapcsolod a kezdő ponttal, aztán meg már csak álítgatnod kell hogy hogyan akarod hogy lácódjon. [én így értetem meg]
  • slylecz13
    Sziasztok!
    Szerintetek azt hogyan tudom megvalósítani, hogy:
    két felvételt úgy mosok össze, hogy a bal oldalon látható az egyik, a jobb oldalon a másik felvétel. A két felvétel pedig nem egy egyenes vonallal van elválasztva(, kicsit hülyén fog hangzani, de olyan mint a cross disolve) áttűnést rakok közé. Én valahogy egy maszkot készítenék Photoshop-ban, de inkább mondjátok meg ti...
  • Hzsolesz
    Beszarok...jó, hogy emlegettük!Nem hasonló problémába ütköztem én is!De nekem szerencsére annyira nem életbevágó.
  • walty
    Sajnos e te modszered se valt be. Amit tudok hogy ha be akarom allitani a capture formatumot csak egy felet enged meg HD-SDI-t pedig ilyen kamera ra sincs kotve es kulomben is a projekt elejen beadtam a DV formatumot.
  • tsyl
    Hasonló jelenséget én is tapasztaltam Premier 1.5-nél és kölcsönkapott JVC kameránál. A megoldás az volt, hogy manuálisan indítottam a lejátszást a kameráról, majd szinte egyidőben aktiválható volt a monitoron is a Rec ikon. Mai napig nem tudom az okát...de így működött. Bár az igazat megvalva, hiába volt a "scenedetect" bekapcsolva, az esetek túlnyomó többségében nem vágta el helyesen a felvételt.
    /csak megjegyzésként írom, hátha segít valakinek: épp mai nap felkellett tennem a klite legújabb kodekpack-át és utána a Premier 1.5 be is halt. Unistall és premier újratelepítés segített csak....
  • walty
    Termeszetesen a windows felismeri a kamerat. Igaszsag az hogy probaltam amator kis JVC kamerat is meg profi Canon XL1S kamerat is ugyan az helyzet.Sot a profi kamerat az options-ban be is tudtam adni a pontos tipusat mivel szerepel a listan ez se segitett. Az options ablakban a check status online-t mutat ha rakotom de a fo capture ablakban az van kiirva Capture device offline. Nem ker semmi drivert sem. Es ahogy irtad, tudom a kezelo gombokat iranyitani play, stop, tekeres stb. csak a felvevo gombok nem aktivak azaz jelenet(scene) felvevo sem. Mini DV-t hasznalok firewire-n kersztul, bealitasok DV-PAL Standard 48 Khz (4:3, 25 frame. Vagy tok bena vagyok es csak valami aprosag kell vagy tenyyleg hianzik valami. Tudtok meg otletet? koszi..
  • Hzsolesz
    Mik a projektednek a beállításai?
  • Hzsolesz
    Milyen kamerát használsz?Miután rákötötted a kamerát, a Windows jelzi, hogy új eszköz lett csatlakoztatva a géphez?Ha igen, akkor nem kér hozzá drivert?A Premiere-en belül tudod a kezelő gombokkal irányítani a kamerát?(play, tekerés, stop...)
    Én egy átjátszó dekkel jártam így, kért hozzá drivert (FireWire-hez minek?!), de nem volt hozzá, és anélkül nem lehetett kezelni...aztán egyszer csak nem kérte már, és ment.
  • sevendust
    Valahogy igy sem akarja. Pedig dv aviban menti el. Sajnos a végső videó most is olyan, hogy jóval kisebb mint az eredeti és látszik lehetne nagyobb csak ahelyett feketeség vonul. Ne haragudjatok a tudatlanságomért, most kezdtem ennek a tanulmányozását, csak karácsonymindjárt lesz és még sehogy sem állok az ajándékokkal:)
  • sevendust
    Köszi, megpróbálom!
  • walty
    Igen az utat megadtam hogy hova jatsza be. A device controlban azt mutatja hogy online (tehat mikor be van szurva a kamera) de mikor visszamegyek a fo capture ablakba ott fent nem ismeri fel a kamerat. Egszeruen nem ertem.
  • drob
    ha avit választol, ott lennie kell még további beállításnak
    dv avi-ba mentsd el, akkor jónak kell lennie
  • drob
    1.5-öst használom, de hátha segíteni tudok, néha a legegyszerűbb dolgokon múlnak a nagyok. megadtad, h hová mentse a videókat a kameráról, felismerte a kamerát a premi? :)
  • sevendust

Sziasztok!

Egy remélhetőleg teljesen egyszerű kérdésnek képtelen vagyok rájönni a nyitjára.
    Adott egy összevágott, sok kicsi részből álló videórészek és egy hanganyag.
    A videó része alapból ahogy betettem a premierbe xvid-es volt, szép minőségű volt és
    full screenben betelítette a képernyőt. Miután minden passzol, megpróbálom ugye elmenteni.
    File / Export és ott mondjuk az elsőt választom, hogy aviba mentse el. Miután elmenti,
    a kép minősége is romlik és cseppet sem olyan nagyban jönnek elő a videok mint ahogy kéne.
    Hogyan lehetne ezt orvosolni? Van erre valami tuti ellenszer? Vagy utána kéne átkonvertálni
    valami más progival?

Előre is köszi a bármilyen tanácsokat!

Ákos
  • walty
    Sziasztok
    Eddig kemeny Premiere 6.5-os felhasznalo voltam es most lassan szeretnek atterni a Premiere 2.0-ra. A vagas teret egesz jol elsajatitottam de amire a legkevesbe gondoltam, hogy akadalyt fog okozni az a Capture (azaz bejatszas). Egyszeruen ha rakotom a kamerat es szeretnem bejatszani a capture gomb nem aktiv . A 6.5-nel csak a device control kellet beallitani de itt sajna semmi se segit. Nem tudom hol csinalom a hibat. Ki tudna nemem ebben segiteni? Koszonom :-))
  • akyyy
    nah szerencsém van, éjjel szépen lekonvertálta vagy egy gigás aviba, kiirtam suliba meg xviddel letömöritette:D

de azért thx. rájötem amugy, eleve pendrivra kellet volan csinálni és akkor elméletileg vihető.
  • Hzsolesz
    Egész nyugodtan mentsd le a nyersanyagot egy Pendrive-ra a projektfájllal együtt, aztán rámásolod másik gépre valahova a projekktel és betöltöd.Lehet, hogy nem fog minden fájlt megtalálni, de a hiányzókat a projekt betöltése közben megadhatod.