3752
PC-s vágás és home video
-
Ettike #2792 Jó köszi megtaláltam. Csak hirtelen nem értettem, pontosan mi ez, de most már tudom, köszönöm. Tetszik nagyon. :) -
drob #2791 "amivel lehet a hangot teljes mértékben elváltoztatni"
Te kérdezted, válaszoltak... -
Ettike #2790 Az meg mi? :S Jaj bocsi tudatlanságom... -
Hzsolesz #2789 Pitch Shifterre gondolsz? -
#2788 Ha youtuberól mentett vagy hasonló csoda minőség, akkor megteszi a ViXY is. -
drob #2787 oké, csak olyan nincs most, ezért megvenni... :) ...de az lesz :) -
Hzsolesz #2786 Beimportálod a Macromedia Flash-be és kiexportálod pl. AVI-ban. -
drob #2785 .flv kiterjesztést mivel lehet átkonvertálni valami értelmes dologra? -
Ettike #2784 Ismét sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy az Audio Effects-eken belül melyik az a "menüpont", amivel lehet a hangot teljes mértékben elváltoztatni? Illetve variálni vele... -
#2783 Vagy hülyeséget mondtam, és az Avid másképp mutatja? :) -
#2782 Dehogynem.
Ott ahol a beimportált anyagok vannak.
Van 2 oszlop: Video usage és Audio usage. Ott számmal jelzi, hogy hányszor lett felahsználva egy klipp, hangsáv, vagy egy kép.
-
Hzsolesz #2781 Boldogul valaki a CS3 Time Remapping funkiójával...azt gondolom magamról, hogy meg szoktam tudni oldani az informatikai nehézségeket egy szoftveren belül, de ez kiakaszt.Engedélyezni kell valahol ezt az effektet?Mert nekem folyamatosan szürke az effects panelen a kis ikonja. -
Hzsolesz #2780 nincs -
#2779 premierben van olyan funkció mint avidban, ami megnézi hogy nem használtam-e fel egy képet többször? szóval ha véletlen több helyre ugyanazt vágom be, akkor jelezze ki. -
Hzsolesz #2778 Igen...a már sokat emlegetett DV AVI. -
Iam The Ghost #2777 Ez az exportálás nem igazán megy, Nektek van vmi bevált beállítás? Mert próbálom a legjobbat kicsikarni belőle, de érdekes módon ha mondjuk minden beállítást maxra teszek, akkor kisebb lesz a fájl mérete és vmivel gyengébb minőségű is, mintha mondjuk közepes beállításon lenne...
Ti is csak próbálgatni szoktok v. már egy adott beállítást szoktatok használni? -
Iam The Ghost #2776 Igen? Nem gondoltam volna, hogy csak így át lehet másolni, thx. -
Hzsolesz #2775 Kijelölsz mindent a projektben, CTRL+C, új projekt, majd CTRL+V. Ilyen egyszerű. -
Iam The Ghost #2774 Van egy projectem, amit default beállításokkal indítottam, vagyis sima DV NTSC-ben. Ebben már dolgoztam kicsit egy videón, de szeretném ezt az egészet inkább HD-s projecten megcsinálni. A kérdésem: hogyan tudnám az egészet átpakolni egy újonnan indított, HD-s projectbe? Mert ugyebár amin eddig dolgoztam azt nem tudom a project settings-nél átalakítani HD-sé, így újat kell indítanom, oda viszont át tudom vhogy pakolni az eddig elvégzett munkálatokat? Nem szeretném előlről kezdeni... -
Hzsolesz #2773 Ha Widescreen PAL projektet hozol létre...illetve az is megoldható, hogy 4:3 arányú projektben lekicsinyíted,hogy épp kitöltse széltében a képet. Ez annak a függvénye egyébként, hogy milyen TV-n szeretnéd visszanézni.Egyébként biztosan van a kamerádon olyan beállítás, hogy ne 16:9-ben hanem 4:3-ban rögzítsen. -
Ettike #2772 Sziasztok! (Akkor itt teszem fel a kérdéseim :P)
A kamerám 16:9-es szélesvászonban rögzít, ha ezt beteszem a Premierébe és filmet csinálok megmarad? (ha jól tudom, nem) Hogy tudom megtartani? -
#2771 nekem fenntvan az Adobe Premiere 1.5 és a Media Encore 1.5 is.
És nincs olyan menüpontom a Premiere-be, hogy File=>Export=>Media Encore
Hogy lehet azt odavarázsolni? -
madafakk #2770 u.i.: pl. ilyen opciókat nem tudok választani a Windows Media Screen V7 codeccel: kompresszió, encoding passes, bitrate mode...és screenshotokon láttam hogy Windows Media Video 9-nél ezeket is lehetett állítani..remélem értitek amit itt összedadogtam :)
előre is köszönöm a választ.
üdv. -
madafakk #2769 Sziasztok. Én kodekekkel vagyok gondban. PL: exportálásnál File-->Export-->Adobe Media Encoder-nél nem tudok codecet választani, csak a WM Screen V7 van, nincs semmi választási lehetőség, így csomó opciót nem tudok beállítani ami fontos lenne. Olvastam viszont, hogy mások wmvideo 9 codecet használnak...én is feltelepítettem ezt a kodeket, de nálam nem lehet választani még így sem...még mindig wmscreen van...valaki, aki ért hozzá, segítsen legyenszíves. Mit kéne csinálni vele? codec packot már próbáltam (K-Lite-ot is, ACE mega-t is..de semmi)
Előre is köszi! -
Hzsolesz #2768 Én is szakképesítés nélkül csinálom egyébként, de csinálom...nem fogom megérteni sznus a felháborodásodat ezzel a dologgal kapcsolatban. Lehet, hogy azért, mert én már olyan régen használtam a 6.5-t, hogy nem emlékszem rá, hogyan működik ott.A trimmelés gyakorlására meg a legjobb megoldás, ha elindítod a Premit, rátehénkedsz a "T" betűre és kitapasztalod, hogy hogyan is működik. Csak a 3 jogtárcsa tekergetését kell megértened.Nagyjából az, amiről eddig beszéltünk. -
kormen #2767 Na ez egy jó kérdés én is amikor átáltam erre a Pro verzióra akkor én is szívtam vele. Ez tényleg megszokás kérdése. Én is nagyon szeretem a 6.5-öst egyébként. -
#2766 Igen, stimmel a dolog. Teljesen igazatok van. Csak azt magyarázzátok már meg, hogy a régiekben miért nem kellett ezzel szórakozni? -
kormen #2765 De ezt egyébként azért találták ki, hogy azokat amit a Hzsolesz írt szépen megtedd,szerintem kéne használnod. Azaz lecsipsz képkockákat a két illesztendő részből, hogy szép legyen az áttünés és ne villanjon be semmi. Úgyanis valószinüleg a dissolve-ot a vágás közepére raktad csakhogy ezt úgy vesz, hogy az első klipp vágását veszi alapul azaz behozza egy pillanatra a folytatását annak az első klippnek és utána hozza a következő klipp elejét. -
#2764 (Nem újabb lecseszést várok, hanem logikus magyarázatot.)
Annak is örülnék, ha leírnád, hogy mi a trimmelés, mert idevágó dolgot nem találok.
(Csak kutyanyírással kapcsolatos dolgokat.)
Írd le kérlek akkor, amit tudsz a trimmelésről. Szeretném bővíteni a tudásom. Ugyanis szintén vágok, elég gyakran. Csak én képesítés nélkül.
-
#2763 Mivel ez a szakmád, te jobban értesz hozzá, nem kötözködni akarok. Csupán megérteni ezt a dolgot. -
#2762 Meg tudom oldani, mert eddig is megoldottam, pont úgy, ahogy írtad. :)
Csak azt hittem más módszer is van rá. Mivel továbbra is baromságnak tartom, mert a régi Premiere-ben nem kellett ezzel szórakozni.
Logikátlannak tartom. -
Hzsolesz #2761 Én világosan értettem,, hogy mi a problémád. Viszont azt nem értem, hogy ezt miért nem tudod megoldani...lehúzol az első snitt végéből vagy a 2. elejéből (attól függően melyikben van az élesvágás) kb. 10 framet, és máris nem csinálja ezt.Könyörgöm...a Premiere nem fog tudni belenyúlni a nyersanyagodba, és az élesvágás elé még berakni 10 framet, csak azért, hogy a dissolve-ban ne látszódjon.Ajánlom figyelmedbe a trimmelés szakszót.(T) -
#2760 Itt a dissolve nélküli változat
Itt pedig a dissolve-os változat
Tehát probléma: az első klipp képváltás előtt van van vágva, (utána egy ház következne), a második klipp is egy városkép.
Az élesvágásos változatban természetesen nem villan be a kép, a dissolve-osban viszont az áttűnéskor lehet látni egy villanást... nos az az első kép folytatása. Ja és a nyers fájlban 2 különböző helyen van ez a 2 kép, amit beszúrtam. Remélem így érthető a probléma.
(Továbbra is fenntartom, hogy a régi Premiere-ekben nem volt ez... nem kellett ilyenekre figyelni... mert miért is.. hát baromság...) -
#2759 Nem, nem erre gondoltam... az az osztott nézet nem hiányzik, így legalább valamivel kisebb függőlegesen a timeline, nem kell görgetni állandóan. :D
Most exportálok, utána konvertálok és belinkelem ide a 2 videót. Abból egyértelmű lesz, hogy mi a nyűgöm. -
kormen #2758 Igen igazad van úgyanis a 6.5-be volt egy alapnézet amikor a Video1-es két részre volt osztva már eleve a timeline-on -egy A illetve egy B trackre- a Pro-knál ez nincs helyette van az ha rákattintasz a cross dissolve-ra a timeline-on -amit a két részre illesztettél- láthatóvá válik ez a felosztás az effect controls ablakba ahol szépen beállíthatód az áttünést. Ez nekem is eleinte szokatlan volt,de megszokja az ember. -
#2757 Bocsi, igen... igazad van transitions-re gondlotam, nem effektre.
Az beállítások is egyértelműek, nem arról van szó.
Arról beszélek, hogy a vágási ponttól visszamenőleg is elvesz frame-eket. Tehát nem a tényleges clip-ből veszi a frame-eket.
Premiere 6.5-ben nem így volt.
Mondom másképp. Van egy felvételem, mondjuk, amiben 5 másodpercenként váltakoznak a képek. Pontosan a képváltásnál vágok, tehát van pl. 2 db 5 másodperces klippem. Közéteszek egy cross dissolve-ot, és ahelyett, hogy normálisan átúszna egymásba a 2 felvétel, az első clip végén bevillan a folytatása (vagyis az utána következő rész a nyers fájlból), mert "meghosszabbítja" magának.
Nem tudom másképp leírni... ha hülyén fogalmaztam bocsánat, de erre nem tudok szakkifejezést.
6.5-ben nem tett hozzá, meg nem is vett el egyetlen frame-et sem, az átúszás miatt... ha kell exportálok példát és belinkelem, hogy mi a nyűgöm. -
Hzsolesz #2756 Na akkor tisztázzunk először is valamit. Léteznek effektek (amiket a video effects címszó alatt találsz), és léteznek video transition-ök (amiket evidensen ugyan ezen címszó alatt találtok). A kettőt nagyon ne keverjük egymással, mert nem ugyanaz. Másodszor, - megint csak 2.0-ban megy, de szerintem ennek 1.5-ben is mennie kell - két snitt közé húzott transitionsnek simán tudod állítani a default hosszát.EDIT-->PREFERENCES-->GENERAL-->VIDEO TRANSITION DEFAULT DURATION. Itt megadod azt a hosszt, amit minden snitt közé szeretnél tenni. Ezután kiválasztod azt a transitionst, amit szintén mindegyik snitt közé tennél, azon jobb klikk-->Set selected as default transition. Ezután a Page Up/Down billentyűkkel tudod a CTI-t a vágási pontokra illeszteni. Lenyomod a CTRL+D-t és már rá is dobja a transitions-t.(vigyázz, hogy az a videó sáv legyen kijelölve, amiben a snitt is van)A Keyboard customisationban meg is tudod a gyorsbillentyűket változtatni, ha a default nem tetszik.
Végül pedig azért ezt ti sem várhatjátok le a programtól, hogy olvasson a gondolataitokban...ezt egy vágónak bele kell kalkulálni, hogyha 20 frame a default transition, akkor az 10-10 framet jelent mind a 2 snittből, amit neked kell ez alapján szerkeszteni. -
#2755 igen... nem is beszélve arról, hogy a legtöbb video effekteknél, mint pl az átúszás meg ilyenek, csomószor az van, hogy a klip elejéből, meg végéből veszi a képkockákat, amiket át kell úsztatni... ilyenkor kisebbre kell vágni a klippet, és úgy rátenni az effekttet.
Mert úgyis visszacsíp belőle... áhh... nem tudom normálisan leírni, de idegesítő hiba, amikor 1-2 frame bevillan valahonnan az átúszásba, mert hülyén van megcsinálva... 6.5-ös Premiere-ben még nem volt ilyen. :( -
#2754 ez kicsit olyan, ami engem nagyon idegesít, hogy pl.: a dissolve effektet ráhuzod a vágásra, és mindig 1,xx nemtudom hány másodperces átuszást csinál, pedig nekem mondjuk mindig 0,20 kéne, és ezt ha 100 átuszást akarok, akkor 100x megkell csinálnom. -
#2753 Sajnos nem megy. Marad az egyesével való "húzogatás". :(
Más:
Szintén Premiere 1.5
Betöltök egy projekt-et, elindítom a lejátszást, és csak a bal csatorna szól. Hát persze, mert a left/right balance -100-on van... korrigálom, beállítom 0-ra szól a jobb fele is természetesen ezután. Kilépek, visszatöltöm, megint elállítódik... :@
Mit lehet ezzel kezdeni?