Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

sanzik
na megrendeltem mindent,ajándék hangológép van hozzá...
hangológéprõl nem beszéltünk itt,mert választhattam volna mást is,de most már ez lesz 😊
AtomHeart
Tisztitoszer felesleges esetedben, a gitar testet es nyak hatuljat tisztithatod Prontoval.

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

sanzik
Akkor a kábel is hozzájön.
Ezeken kívül lesz még szükségem esetleg valamire?
Látom vannak pl ilyen spéci tisztítószerek is,ilyeneket használtok?
AtomHeart
A kabel amit az en Cortommal kaptam ket nap alatt tonkrement, a helyedben vennek legalabb egy olcso, 5m-es vox-ot.

sanzik
bepakoltam most mindent a kosárba hangszerdiszkontban (gitár,puha tok,heveder,pengetõ,falitartó,cube 15xl )
ez pont 100ezer
ja kábelt nem is választottam,most nem tudom,hogy az jár hozzá vagy nem...
sanzik
cort kx5
elitehun
Amúgy végül melyik gitárt veszed?
elitehun
sanzik
Írtam a hangszerdiszkontnak az elõbb ez ügyben, 5 perc alatt válaszoltak !
"Igen be van állítva."
Szerintem tõlük veszem,ez nagy piros pont ,hogy vasárnap délután egybõl jött a válasz,korrekt!
elitehun
Eddig 2 gitárt rendeltem a hangszerdiszkonttól, egyiket se kellett beállitani. És a gitár dobozát berakták egy nagyobb dobozba. És mindig van náluk mi akció, pl most is
sanzik
Eddig a hangszerdiszkontot böngészgettem,szimpatikusnak tûnt,gondoltam tõlük rendelek majd,de most hogy ezt mondod a codahangszernél írják a fõoldalon már,hogy tõlük soha nem kapsz bontatlan gitárt mert profi hangszerész állít be minden hangszert. Ez így jól hangzik ha ez igaz.
AtomHeart
Nyujtsa fel a kezet aki szerint >>ez gitarerosito es nem radio! <#hehe>

AtomHeart
Kivancsi vagyok, hogy postazott gitarnal hany elado vegzi el a beallitast...

Az en Cort-om pl. beallitatlanul erkezett 2008-ban - zorogtek a hurok, intonacio rossz volt. Szerencsere sikerult beallitanom otthon, nem kellett bundot csiszolni.

Fehercsoki
Van ahol ingyenesen elvégzik a beállítást, de én még rosszul beállított új gitárt nem láttam.(persze biztosan van)

AtomHeart
Ha neten rendeled, akkor meg szamits ra egy 10-est a beallitasra hangszeresznel! <#vigyor3>

Fehercsoki
Általában egy kábelt adnak hozzá, amit felsoroltál az elég.(meg persze egy erõsítõ kell, ha guitar riggel akarod használni akkor pedig egy jack átalakító)

sanzik
Ez lehet buta kérdés,de ha rendelek egy gitárt akkor ahhoz jár még valami vagy csak maga a gitár?
Illetve mire lesz még szükségem? Ilyenekre gondolok,hogy pengetõ,kábel,heveder,állvány,tok,stb...
AtomHeart
"Youtubról meg lehet tanulni"

Szerintem ez egy olyan dolog, amihez sok tapasztalat kell, hogy profi szinten vegezd...

Ujrabundozasra amugy sem lenne sok ugyfeled. Milyen gyakran bundozatnak ujra egy gitart atlagosan? 30 evente 1x..? Inkabb dragabb hangszereket eri meg ujrabundoztatni, ezeket meg inkabb elviszik tapasztalt, ismert szakemberhez (pl. vintage vagy Medgyesi...).

Persze, ez mind szvsz.

Két dolog kell ahhoz hogy probléma mentesen mûködhessen a gitár a pc-n.

Asio4all driver.. ami processzorosan emulálja az asio hardveres gyorsítást, ez végül is azért kell, hogy be tudd állítani kicsire a latency-t. Akinek asio támogató kártyája van annak ezzel már nem kell pepecselnie. Önmagában hogy felteszed az asio drivert még nem oldódik meg a gond, kézzel be kell állítani a latency-t minél kisebbre, amit még elbír a gép processzora a hangminõség romlása nélkül, pattogás nélkül. Ilyen 20-30 ms már jó, már nem hallod hogy csúszna a hang.
Tehát az asio-val kilõve a hang késése.

A másik a zizegõ, sistergõ hang, a dinamika teljes hiánya. Szélsõséges esetben, bármilyen hangot is pengetsz le, tökmindegy mert ugyan azt a kásás zizi hangot hallod, akkor az van, hogy a hangkártyád nem kezeli jól a gitár jelét, a gitárnak nagy ellenállású unbalanced hangszer bemenetre van szüksége, a line in és a mic bemenet nem ilyenek.
Nagyon sok kártya, vagy alaplapi cucc egyszerûen nincs felkészítve erre a jelre, és ilyenkor az a legolcsóbb és legjobb megoldás, hogy veszel egy guitar link nevû kis usb cuccost amivel már megfelelõen össze lehet kötni a számgépet és a gitárt hiba nélkül. Ez olyan 10 e körül van.
Vagy a másik megoldás, ha veszel egy olyan gitár multi effektet aminek van pc-be dugható kimenete. Ezek már drágább cuccok, és az olcsóbb kategóriában nem biztos hogy javul a kásás zizi hang.

Ezeket a dolgot amit leírtam, ki kéne rakni valahova linkbe a topik fejébe, mert kb annyira általános probléma, hogy kb minden 100. hsz azzel jön elõ, hogy a pc és a gitár mennyire utálják egymást.

Fehercsoki
Hogy érted hogy rossz? Zajszûrõt tekerd fel esetleg, egyébként nem árt preamp vagy hot/aktív hangszedõ hozzá.(nekem az integrált hangkártya is ugyanolyan volt, mint a line 6 külsõ hangkártya, semmi változás)

Tibi7
Na feltettem a Guitar riget és az Asio-t is. Csúszás valóban nincs, viszont a torzítás nagyon rossz. Lehet ezen javítani valamiféle beállítással, vagy egyszerûen ennyit tudok ezzel a hangkártyával kicsikarni belõle?
Mindkettõn van teljesítménycsökkentõ funkció ( a Rolandnál power squezer gomb, a voxon tekerõs pontméter) ami leveszi a teljesítményt de megmarad a teljes hangszínpaletta.
Ha ugyanannyi az ára, akkor tényleg érdemes lenne megnézni a kolléga Vox-át, mert jóval több beállítási lehetõséget ad. Mondjuk a clean hangszíne szerintem színezetteb mint a Roland-nál, de ezt most
a, youtube videók alapján mondom, aminek ugye nem éppen profi a hangminõsége,
b, ha torzított hangszínen fogsz játszani, akkor ez úgyse számít annyira.
Szerintetek érdemes lenne kitanulnom a gitár újra bundozás és patentra beállítás szakmát?
Lehetne vele kiegészítésként keresni úgy gondolom.
Egy újra bundozás most olyan 35 körül van, beállítás 5-10 körül.
Youtubról meg lehet tanulni, és a szerszámok is kijönnek olyan 50-60 ezerbõl.
Szerintetek belevágjak?

sanzik
Igen árban hasonló a két dolog,ezért is írtam,de a 30W az nekem nem plusz pont egyelõre, mert társasházban lakom én is és nem fogom tudni kihasználni.
Inkább pont az lenne a lényeg,hogy halkabban is ki lehessen hozni belõle mindent.
Én egyenlõre csak akusztikus témához akarom majd használni, mászkálni mindenfelé amerre az utam visz, hátamon a gitárommal. No és erre pl a Squier Bullet Stratom(ami NAGYON NAGYON jó vétel volt, szal ne dõljetek be a sok lefikázásnak, nagyon pöpec kezdõ hangszer)nem megfelelõ.

Szeretem a cicákat

AtomHeart
"ez a használt Vox képbe kerülhet,ha rátud valaki beszélni. 😊"

Annyiert arulok egy szobaban hasznalt, 30w-os vox-ot, mint amennyi ez a Roland ujan. <#wave> Mielott megvenned a Rolandot, szerintem mindenkeppen gyere el megnezni!

sanzik
Cort kx5-öt veszek újat ezt már eldöntöttem.
Erõsítõbõl meg a Roland cube 15xl-t szemeltem ki,de lehet megveszem ezt is újonnan.
Sok a munkám most,nem nagyon van idõm használt után szaladgálni.
Ezeket meg megrendelem egy helyen aztán házhoz jön.
Még esetleg amirõl szó volt,ez a használt Vox képbe kerülhet,ha rátud valaki beszélni. 😊
Bár mikor új dolgokat vesz az ember annak van egy olyan kellemes jó érzése és azt szeretem... 😊 Szóval az elsõ variáció elõnyben.
Itt telecoustic volt egy ideig az egyik hangszerboltba, de az árcédulát látva nekem se volt "pofám" kipróbálni.
Azt azért vedd figyelembe, hogy az ilyen vékony gitárok még a szokásos elektroakusztikusoknál is jóval gerjedékenyebbek. Bár lehet, ezekben már olyan profi elektronika van, amibe raknak gerjedésgátlót is.
Meg azért elektroakusztikus gitárt külön akusztikus erõsítõre kell rákötni, sima elektromosgitár erõsítõn közel sem lesz olyan minõségi hangja. És egy normális akusztikus erõsítõ se két fillér...
AtomHeart
Passz, eloben nem volt meg szerencsem ilyenhez.

Na és 55ért jóvétel lenne a Telecoustic verzió (használt, 3 éves)? Mert a neten fele-fele arányban szidják és szeretik a gitárt, Pár youtubeos videó mondjuk bemutatja hogy nagyon szépen szól akusztikusan és erõsítõvel is, de MAGYAR véleményt még sose olvastam 😊

Szeretem a cicákat

utálom az elemet
boss pedáljaim úgy eszik az elemet mint én a kukoricát
ki kell húzogatni minden kábelt belõlük, akkor talán másnapra nem merülnek le

Fehercsoki
Kontakt hibás lehet valahol.(az elem körül valószínûleg)

elitehun
Hát úgytûnik más baja van a pedálnak. ha új elemet rakok bele akkor is furán torzit. viszont ha néhányszor kiszedem majd visszateszem az elemet akkor jó lesz...
ötletek?
elitehun
Igen, elektroakusztikusra gondoltam én is. Egyelõre nem is akarok venni, csak kiváncsi voltam hogy mennyibe kerülhet. Elõször Hetfield-nél láttam koncerten egy ilyen vékonytestû (asszem) line6 gitárt.
Az Oscar Scmidt cég (a Washburn leányvállalata, kb olyan viszonyba vannak, mint a Fender-Squier vagy a Gibson-Epiphone)gyártott ilyen vékony testû elektroakusztikus gitárt , azt próbáltam egyszer, asszem 50ezer forint környékén volt az ára, de nagyon pofás kis darabra sikeredett. Bár ez volt már vagy két-három éve, úgyhogy lehet, hogy akkor még nem volt akkora igényszintem és ma már nem tetszene.
AtomHeart
Fender Stratacoustic 90k korul van...

Nem feltétlenül, de a hangerejük a test mélységéhez és nagyságához és formájához viszonyítva arányosan csökken.
elitehun
Egy gyors kérdés. Gondolom az ilyen vékonytestû akusztikus gitárok kurvadrágák mi? 😄
Hecker007
nem, szétküldené a hangszórókat, pont a megfelelõ illesztés miatt kell a kimenõ, meg az választja le az egyen feszt is a kimenettõl ha jól emlékszem

elitehun
Pont leirtad amit akartam 😄
Amúgy valszeg csak megszoktad azt a nyaktipust, nekem az elsõ gityóm egy ltd aminek jó vékony nyaka volt, nagyon kényelmes, szerencsére a mostani schecteremnek is vékony a nyaka, pláne hogy nem is valami hosszúak az ujjaim.
Gitárt mondjuk elsõre szerintem inkább boltban érdemes venni, ha utólag kiderül hogy valami baja van, ott azért lehet reklamálni, hogy "de én nem ilyen lovat akartam". Használtnál meg csávó eltûnik, az épületet lebontották, utcát átnevezték...
Ha nem tudsz megkérni valakit - aki ért hozzá -, hogy nézze meg neked a használt cuccokat, akkor szerintem elsõre ne kockáztass. Késõbb, majd ha megtanulod mire kell figyelni lehet. Meg használt dolgoknál bejátszanak olyanok is, hogy mondjuk valami rossz benne, de tudod hogy kb mennyiért lehet megjavítani, és akkor azt is bele tudod kalkulálni. Vagy mondjuk olyan gitárt keresel amit már "x" éve nem gyártanak... azt is csak használtan tudod, szóval van amikor az "akarom" faktor fölülírja a józan észt, de tudod, hogy az a darab fa akkor is kell neked, ha még a felét rá fogod pluszba költeni 😊
Azt hogy gitárral vagy erõsítõvel lehet e nagyobbat bukni, jó kérdés. Szerintem inkább gitárral, mert ha ott vannak olyan dolgok, hogy kényelmetlen, akkor dughatod bármilyen erõsítõbe nem fogod szívesen használni. És jó erõsítõt talán olcsóbban találsz, mint jó gitárt.
Viszont itt meg kell gondolni azt is, hogyha elõször veszel gitárt a kezedbe, akkor úgy is az elsõ darabodhoz fogsz hozzászokni. Legalábbis a saját tapasztalatom ez volt. Én telecasterrel kezdtem és azóta a cort-om nyaka túl vékony, a jazzgitáré túl vastag, a basszusgitáré túl lapos... Szóval mégis azt a telecaster nyakat érzem a legjobban, de akkor most felmerül a kérdés, hogy lehet csak azért, mert ahhoz szoktam hozzá. És ha holnap letenném és évekig nem használnám akkor talán átszoknék a másikra... de nem akarok 😊
Fehercsoki
Nem biztos, hogy selejtet kapsz, de egy gitár is valamilyen szinten el tud használódni, szóval lehetnek vele problémák akkor is ha nem selejt.(pl. egy alapból 60 ezres gitár nem biztos hogy 5 évesen is tökéletes formában van)

AtomHeart
Selejtet egyes uzletekben is radsoznak, de igen, valoban kisebb a kockazat uj gitarral.

sanzik
Ez így van. Én inkább azon filózok,hogy új gitár 60K ugyanaz használtban meg 40K. Megér-e nekem 20 ezret,hogy a hozzá nem értésem miatt veszek valami selejtet.
AtomHeart
Uj cuccoknal startbol buksz legalabb 30%-ot az arukbol ha el akarod adni, ezt is kalkulald bele!

sanzik
Attól tartok az lesz ebbõl ami gyakran elõfordul mikor belevágok valamibe,hogy veszek valamit aztán menet közben fogok csak rájönni,hogy nekem mi fekszik vagy mi tetszik.
Megfogadom a tanácsokat,akkor talán nagyon nem tudok mellé lõni.

Most még az új vs. használt dilemma kering nagyon a fejembe.
Ha értenék a gitárokhoz simán mernék használtat venni,de így kicsit tartok tõle.
Azt nem tudom melyikkel lehet jobban mellé nyúlni? Használt gitárral vagy használt erõsítõvel.
Mert az is lehet veszek inkább új gitárt és egy használt erõsítõt hozzá.
Vagy fordítva. 😊
figyu..szerinted lehet végfokcsöves erõsítõt építeni kimenõ trafó nélkül.
Sokat faragna az árból ha nem lenne a rendszerbe.
Olcsón meg lehetne úszni egy szegény ember csöves erõsítõje összeállításban.
Három-négy elõcsõ, meg két végcsõ, trafó nélkül.
Nem tudom hogy ilyet hogy lehetne csinálni. 😞

jaja.. tremolós gitárokat ne vegyetek, úgy se lesz jó ha nem egy komoly cuccot vesztek. A tremoló amúgy is rontja a hangkitartást. A komoly gitárosok sem sokat használják, kiment a divatból.
Minden ovodás tudja használni a tremolót, az nem nagy kunszt hogy nyávog tõle a gitár.

Fehercsoki
NE vegyél 30 ezres tremolós gitárt.