Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fehercsoki
Ezt mind cinezni kell? Mert akkor inkább veszek alapból pipa kábelt.

AtomHeart
A rugo megakadalyozza, hogy a gitarkabel tul eles szogben turodjon meg es megtorjon benne a vezetek. Nem, nem eleg siman bedugni, cinezni kell.

Szerk: vagy inkabb forrasztani, nem cinezni..? <#idiota>

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

Fehercsoki
"Sajnos" nem vagyok pesti, de mi ez a rugó rajta? Ebbe csak simán be lehet dugni a gitárkábelt és pipát csinál belõle?

AtomHeart
Amugy nekem van egy >>ilyenem, stereo, BP-n atadnam egy Heinekenert cserebe! <#pias>

AtomHeart
>>Itt talalsz mindenfelet, ha sajnalod azt a par szaz ft-t! :p

Fehercsoki
Ez mono, csak a 6.5-ös 275 ft, a 6.3-as meg 4x annyi.

AtomHeart
Van itt nekem egy dugaszom aminek a csomagolasan 6.3-at ir. Kiprobaltam, es nem kotyog a gitarban, szal szerintem ez lesz az. Meg arra figyelj, hogy mono legyen!

Fehercsoki
Igen, de melyik kell a gitárhoz? Vagy mindegy?(nincs olyan nagy különbség, az a 2 tized mili nem hiszem hogy sokat számít)

AtomHeart
"Értem, és egyébként ez egyenes kábelbõl csinál pipát ugye?"

Ugy tunik.

Szerk: szerintem ez nem atalakito, ezt kozvetlenul a kabel vegere kell cinezni!

"Miért van az, hogy van 6.3 és 6.5 mm-es átalakító is?"

Mert talan letezik 6.3 es 6.5mm-es dugasz..? <#idiota> Nem ertek hozza, csak itogtatom a jozan paraszti eszem... <#nevetes1>

Fehercsoki
Értem, és egyébként ez egyenes kábelbõl csinál pipát ugye? Miért van az, hogy van 6.3 és 6.5 mm-es átalakító is?

AtomHeart
Gitar kemenytokkal g.cinehez, es en meg nem lattam vallpantos kemenytokot. Ha igy kell gyalogolnod par szaz metert, leszakad a tokod!

Fehercsoki
Szerintetek kemény vagy puha tokot éri meg jobban venni? Megéri-e akkor is a kemény tok, ha nem utazok olyan sokat a gitárral?

hmm mingyá veszek vagy 10 et

AtomHeart
~4k-s guitar link masolat kinabol: link

na tudom hogy unalmas a téma de megpróbáltam ezt egy dell inspiron 1525 laptopon, letöltöttem a megfelelõ drivert aminek segítségével a mikrofon bemenet egyben line in is lett. Bedugtama gitárt és szólt, egész szépen, minimális latencyvel, anélkül hogy bármi programot elindítottam volna. Viszont amplitubenál hatalmas zaj keletkezik, guitar rig meg észleli a jelet, ahogy pengetek úgy ugrál a jelzõ is, viszont semmilyen hangot/effektek nem továbbít át Mostanra már annyit állítgattam hogy nem is szól a gitár 😄 Érdemes ezzel próbálkozni vagy majd egy preamp megoldja a problémát ? (ami egyértelmû, de az ember csóró sajna)

Szeretem a cicákat

Fehercsoki
Azért nem kéne hülyeségeket beszélni, nekem az integrált hangkártyám is tökéletes Guitar Rig-hez...(10 ezres alaplap, ami kb. 5 éves)

ismer itt valaki egy moderátort aki tudna nekem segíteni levenni rólam ezt az átkos chatbant?

nyugi, senkinek sincs alapból ilyen kártyája
vegyél egy gitárlinket a többit meg felejtsd el addig amíg el nem jutsz egy komolyabb szintre.

csak ahhoz nem árt egy számítógép, jó hangkártyával ami most per pill nincs.

Szeretem a cicákat

olyan mintha már este 10 lenne 😞
álmos vagyok meg fáradt

amplitube, gr rig ingyen vannak erõsítõ és effekt modellek.
Napokig játszhatsz rajta

Ez a Line 6 Spider elég szimpatikus megoldás csak kb. többe kerül mint a mostani és leendõ gitárom együttvéve 😊 Mindenesetre amúgy is megkéne tanulni elõbb normálisan játszani és utána játszani az effektekkel. (mondom ezt úgy hogy tegnap az õsrégi dvd-m mikrofon bemenetébe dugtam be a gitárt, mert azon van echo funkció hogy legyen egy kis visszhang 😄)

Szeretem a cicákat

Hát ez nem ugrik be de kurva jó hangja van 😄

Szeretem a cicákat

<#idiota>

AtomHeart
Az Epi hirdetes par perce jart le. <#nemtudom>

AtomHeart
Nem fogom nyomatni megint a szoveget a hasznalt vs uj gitar dontesrol, csak belinkelek ket LP-masolatot, ami nekem szimpibb az ujaknal, hatha megtetszik valamelyik:

Fenix Les Paul
Epiphone Les Paul Standard

Mindketto 10+ eves hangszer! <#finom>

Úgy döntöttem beruházok egy új gitárba.
És ismét bajban vagyok, mert kettõ is tetszik nekem, de nem tudok dönteni, ezért hátha tudtok segíteni.
Az egyik választott egy Epiphone Les Paul Tribute Plus Gibson USA 57 Classic hangszedõkkel.
A másik is Epi, az egy Epiphone Limited Edition Joe Bonamassa LP Gibson Burstbucker 3 és Burstbucker 2 hangszedõkkel.
Mind a kettõ szép darab meg nagyon jól szól csak nehezen tudok választani. Fõképp rockot játszok, meg néha metal muzsikákkal is bíbelõdök.
Talán volt valamelyikõtöknek dolga ezekkel a gitárokkal vagy hangszedõkkel, és tud róluk véleményt mondani, ami persze segítene a döntésben 😄
Bármilyen nemû válaszotokat, véleményeteket elõre is köszönöm!

AtomHeart
Aki felismeri >>a szolot annak szvsz _jo_ a zenei izlese! <#awink><#crazya>

AtomHeart
Jelenleg nincsenek hangszoroim, csak fejhallgato(i)m. Tervezek rengeteg cover-t kesziteni es megosztani jutyubon, valahogy cikinek ereztem a fulest, de egyre inkabb kezdek megbekelni vele... <#rolleyes>

Elméletileg nem, mert az akusztikus és elektromos gitárerõsítõknek különbözõ a felépítésük. Gyakorlatilag van néhány kompromisszumos megoldás.

Akusztikus gitárt erõsíteni háromféleképpen lehet: Piezo hangszedõvel, magnetikus hangszedõvel (ez gyk majdnem olyan mint a hagyományos gitárhangszedõ) és beépített mikrofonnal lehet. Általában kombinálják is ezeket, és az ebbõl adódó jelek erõsítéséhez a jelnagyságból adodó különbség miatt másfajta elektronikai rendszer kell. Így ehhez a jeltípushoz igazítják az erõsítõben az elõfokot. Általában építenek bele gerjedásgátlót is (ez akusztikus hangszereknél nagy hangerõ esetén nagyon hasznos). Másfelõl az akusztikus erõsítõk felépítésükben is különböznek az elektromos erõsítõktõl. A legtöbb akusztikus gitár erõsítõ abban tér el a hagyományos kombóktól, hogy két hangszóró van bennük (külön mély- és magas-sugárzó, tehát nem két ugyanolyan hangszóró mint az elektromos gitárhoz használt sztereó erõsítõkben). A doboz bass-reflex kialakítású -tehát hátulról is zárt és csak a bass reflex nyíláson keresztül "lélegzik" a doboz, kb. mint a stúdió monitoroknál. A doboz belsejét sokszor kibélelik hangelnyelõ szivaccsal, hogy minél kevésbé legyen színezett a hang.

Lehet próbálkozni effektpedállal: modellezi neked az akusztikus gitár hangját, akár elektromos gitárral is. A jobbakon még vannak különbözõ állítási lehetõségek, "virtuálisan" választhatsz testformát, felvételnél használt mikrofont, stb. Boss cég csinál ilyen pedálokat, példa itt és itt

Vannak olyan erõsítõk, amik jók elektromos és akusztikus gitárhoz is, bár ez a ritka és az egyik hangzása valamennyire a msáik rovására megy. Az egyetlen amit ismerek (mert nekem is ilyen van) a Line6 Spider Jam modellje - de gondolom létezhet ilyen más gyártónál is. Két hangszóró van benne, egy általános (12"-es) és egy magas sugárzó (2"-es). Két bemenete van egy gitár, és egy aux, amik teljesen elkülönülnek egymástól elektronikailag. A gitáron van az egész gitárerõsítõ rész, az aux bemeneten pedig egy ettõl független rendszer, amit a másik mellett használhatok basszusgitár, akusztikus gitár, billentyûs hangszer és mikrofon erõsítõként is (+ dobmonitorként, bár ezt a részét még sose próbáltam).

Én anno direkt ezzel a célzattal vettem, mert így nem kell külön erõsítõt venni az akusztikus gitárhoz és a basszusgitárhoz se. Elektromos gitár mellé be tudok kötni egy mikrofont, szóval tudok vokálozni is a gitár mellett ugyanazon az erõsítõn. Billentyûs erõsítõként nem használom itthon, mert bõven elég a digitális zongorám beépített hangszóróinak hangereje, de egyszer adtam már kölcsön koncertre billentyûst erõsíteni. Aztán meg lehet azt csinálni, hogy ha áthívod havert zenélni akor pl nem kell magával cipelnie a basszuskombóját is...
Persze ezt tudni kell, hogy az ilyen "all-in-one" eszközök sose szólnak olyan jól, mint pl. egy ugyanilyen áru csak basszus vagy csak akusztikus gitár erõsítõ. Viszont ha ár/érték arányt nézed akkor verhetetlenek, mert ha külön akarnád megvenni az ugyanilyen hangminõségû eszközöket, akkor kb. az ár kétszeresét is elvásárolhatnád.

Akusztikus erõsítõként használva egy dologban különbözik az akusztikus erõsítõktõl: nyitott a hátulja. Viszont ha zárt lenne, akkor már az elektromos-gitár erõsítõ rész került volna hátrányba hangzás terén, és ugye ez elsõsorban elektromos-gitár erõsítõ.
4 féle akusztikus gitár beállítást lehet kiválasztani, kettõt mikrofonhoz és kettõt piezo hangszedõhöz. Ezeken belül pedig lehet állítani 3 sávban az EQ-t, valamint állítható a beépített kompresszor, a zajzár, a reverb és a delay mértéke is külön-külön.
Ahhoz képest viszont hogy másodlagos funkció csak az akusztikus gitár erõsítése, szerintem meglepõen jól szól (és ez nem csak az én véleményem). Pláne úgy, hogy az akusztikus gitárom elektronikája olyan, hogy egy csúszkával tudom állítani hogy milyen arányban vegye a jelet a mikrofonból, és milyen arányban a piezó-húrláb hangszedõbõl.
Szeged, sétáló utca.
Biztos hogy hangfalat kellene cserélni? Nem inkább hangkártyába lenne gondolkodni?

A monitorhangfalak kérdésében nagyon ráéreztél a lényegre: olcsót nem érdemes venni. Elméletben.
Alapvetõ szituáció az, hogy a monitorhangfalak nagy többsége "színezi" valamilyen mértékben a hangot. Ha hangmérnökösdit játszol, akkor ez nagy probléma, mert ugye ahogy mixeled a zenét, gyakorlatilag a hangfal hiányosságait is beleépíted a mixbe. PL ha a hangfalnak nincs basszusa, akkor Eq-val azt hajlamos az ember annyira meghúzni, hogy a saját hangfalán ugyan jól szól, de ha máshol hallgatja, ott már bizony nagyon nem. És azok a monitorhangfalak amik abszolút de nem színezik a hangot, azok bizony nagyon sokba kerülnek (általában darabonként - tehát nem párban! - 90-100ezer forint környékén ; márkák pl: Genelec, KRK, Dyneaudio, stb.) Ami ez alatt van, az mind variál kicsit a hangképen valamit. Szóval ez az árkategória alatt szerintem kizárólag valami olcsóban érdemes gondolkodni.
Én most egy Behringer ms40-es monitorhangfal párt használok, amit használtan vettem kb 25 ezer forintért. Amikor bátyámnak szoktam a videofelvételeinél a hangot keverni, akkor látszik meg a hátránya: itt eq-zom, jól szól, átviszem az õ gépére és ott újra eq-zni kell, hogy a "tesco-gazdaságos" hangfalain is jól szóljon.
Összehasonlítva viszont a számtech boltokban kapható hangfalakkal/hangfalszetekkel (hiába rosszak a monitorhangfalak között) fényévekkel jobbak. És ez nem vicc, amikor lecseréltem erre a régi 5.1-es hangfalszettemet, csak így néztem, hogy: "Wow, ebbe a számba ilyen hangszer is van?" (És kb, ugyan ilyen padlón koppanó állas eset, amikor egy ilyen monitorhangfalat hasonlítasz össze egy felsõ kategóriással.)
Szóval annak ellenére hogy azt írtad, zenehallgatásra lesz, én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogyha egyszer akad felesleges pár tízezer forintja, mindenképpen vegyen egy ilyen olcsó kategóriás monitorhangfalt. Ha stúdiózásra nem is a legmegfelelõbb cucc, zenehallgatásra nagyon nagy élmény.
Azóta én pl olyan "sznob" lettem, hogy sima számítógéphangfalon nem is vagyok hajlandó zenét hallgatni... <#vigyor2>

A hangkártya megoldást azért javasoltam, mert én ugyan nem multieffekttel közelítem meg a problémát, hanem gitár->külsõ hangkáryta->számítógép útvonalon, és nekem sohase volt semmi recsegés, a tesco-gazdaságos hangfalaimmal sem.
Esetleg Itt

Szeretem a cicákat

AtomHeart
Igen, legszvesebben hasznaltat vennek a jobb ar/ertek aranyert. Esetleg tudtok speci hi-fi piacteret? A napokban nezelodtem a Vateran, de nemigazan talaltam kedvemre valot...

AtomHeart
"Aztán amikor jött két öltönyös-napszemüveges kigyúrt csávó, akik szedték össze a bevételt a hajléktalanoktól"

Ez bexaras, hol volt?

Köszönöm szépen az infókat. A koldult pénzt most tényleg elvitték minden további nélkül ? Mert az elég durva, pedig mi is tervbe vettük volna a dolgot amikor már megy annyira a dolog, de ha a gitárt mint közelharci eszközként kéne használni, az már annyira nem kellemes dolog..
Ez a multieffektes megoldás egy jó fülessel, elég bíztatóan hangzik.
Olyan erõsítõ létezik e ami egyaránt jó akusztikushoz és elektromoshoz is ?(bár a telecousticot nem tudom mennyire lehet "teljesen" akusztikusnak nevezni, azért kérdem)

Szeretem a cicákat

Vannai ilyen fülhallgató erõsítõk pl Vox amplug , amik olyanok, hogy bedugod a gitárba, és csak egy fülhallgatót kell beledugni. Aztán lehet gyakorolni. Ennek a bõvített (és drágább) verziójú változata, ha olyan multieffektet veszel, amin van fejhallgató kimenet.
Aztán vannak ilyen elemrõl mûködtethetõ hordozható erõsítõk, ezt az exhibicionista zenészeknek találták ki, akik úgy akarnak gyakorolni, hogy mások is hallják. Gyakorlatilag kb. az utcazenészek a célközönség. Igazából itt is az van, hogy az olcsóbbak nem túl jó minõségûek, a drágábbak már jobbak, de inkább a hordozhatóságot mint a hangminõséget fizeted meg.
Én régen vettem még ilyen utcazenélési céllal egy Roland micro cube-ot . Aztán amikor jött két öltönyös-napszemüveges kigyúrt csávó, akik szedték össze a bevételt a hajléktalanoktól, tõlem is el akarták venni a "koldult" pénzt. Mondtam hogy nem, õk meg mondták hogy akkor összetörik a gitárt. Úgyhogy felhagytam ezzel a tervel.
Késõbb aztán amikor lett zenekar kezdemény, az eredeti erõsítõt vittem próbaterembe, a micro cube-al meg gyakoroltam otthon. Meg ezt vittem magammal ha utaztam valahova, mert akkor még nem volt meg az akusztikus gitárom.
Az ilyen hordozható erõsítõkbõl talán a legjobb a Roland cube street szériája, lehet bele egyszerre gitárt és mikrofont is dugni, van benne fantomtáp, stb. Mondjuk mindezt kb 80ezer forint környékén vesztegetik, ha jól emlékszem...

A hordozható erõsítõnek a másik csoportja ami gyakorlatilag normál erõsítõ (tehát nem tudod elemekrõl mûködtetni), csak olyan kicsi a mérete/súlya, hogy kényelmesen lehet hordozgatni ilyen pl a ZT amps lunchbox szériája: 200w-os teljesítmény és az egész négy kiló és akkora mint egy uzsonnás doboz. Láttam már olyat hogy csávó ilyet használt próbán multieffekttel, merthogy ezt bedobja a táskába, hazaviszi próba után és nem kell attól parázni, hogy kirabolják a próbatermet.
Nézz a vaterán inkább egy használt, de jó cucc után, amit olcsón megszerezhetsz. Én ezt tenném.
A recsegéshez már nagyon kínai szar kell hogy legyen, általában nem szoktak ezek recsegni, csak ha nem bírják a hangerõt és akkor betorzítanak.

AtomHeart
Egy kerdes: multieffekt + szamitogep hangszorok tapasztalat..? Szeretnek venni valami komolyabb aktiv hangfalakat (max 10w RMS), amiket zenehallgatasra es gitarozasra hasznalnek a Tonelabbel. Hangminosegre annyira nem vagyok kenyes, ami igazan fontos, hogy ha a gitarral hasznalom kozepes hangeron, ne recsegjen. Ez szimpatikus:

>>Genius hangfal

Szerintetek erdemes kolteni 20-40k monitor hangfalparra, recseges teren jobbak..? (Zenehallgatas nem annyira fontos, fo, hogy a gitar szoljon jol.)

AtomHeart
Lehet, hogy Nektek nem uj, de en a tegnap olvastam errol eloszor: >>Slash hires LP-i valoszinuleg masolatok, nem Gibsonok. <#eplus2>

elitehun
Biztos azért vette le hogy lássák hogy minden ok, mért épp árulja a gitárt.
értem csak pl Itt sincs, azért kérdem...

Szeretem a cicákat

alatta ott van a tremoló ember.
rugók vannak ott, meg tõke

Köszönöm az infot.
Lenne egy másik kérdésem, ami lehet baromság de addig nem tudom amíg meg nem mondják ugye. Ha Ezt. a hátsó fehér mûanyagot eltávolítom a Squier Bulleten, és anélkül használom a gitárt abból származik valami gond ? Egyáltalán mi célt szolgál az ?

Szeretem a cicákat

A membrán hátulról (a füllel ellentétes oldalról) nincs légmentesen lezárva. Emiatt természetesebb hangja van, nem olyan steril, mint a zárt stúdiófüleseknek. Inkább a közép és magas tartománya a jobb a hangjuk, ami amúgy is jobban passzol a gitár hangterjedelméhez. Valamint kifelé is szûrõdik zaj, ezért egy minimális visszaverõdést érzékelsz benne a környezetrõl, ami sokkal természetesebbé teszi a hangot. A szerkezet kialakítása miatt könnyebbek, hosszú távon kényelmesebb viselni õket.
A fõ különbség használat során a nyitott és zárt között persze talán ott jön elõ, hogy a nyitott ereszt ki (és minimálisan be) hangot, míg a zárt nem. Így stúdiózás felvételnél pl a zártnál nem hallatszik ki a metronóm, vagy az énekes tud egy független hangképet kapni. Próbáltad már felvenni a hangodat, és amikor visszahallgattad, szörnyülködve nézted, hogy ez meg mi? Na az pont ezért van, mert felvétel közben a szádtól a hang terjed a füledbe és változtatja a halott dolgokat. Egy jó zárt füles ezt kiküszöböli, és pont úgy hallod magad vissza mint a felvételen. Énekesek így pl jóval könnyebben tudnak intonálni. Másrészt keverésnél és felvételnél azért is jobbak a zárt fülesek, mert sokkal könnyebben észreveszed bennük a hibákat (elektromos zaj, interferencia, órajelhiba, stb.)

Általánosan azt mondják, hogy azonos árkategóriában a nyitott fülesek sokkal jobb minõségûek. Ezt megerõsíteni nem tudom, mert ugyan használtam már mindkét típust, de több 10ezer forint különbség volt köztük.
Nyitott kialakítású az mit takar ? Illetve tudtommal létezik tobbfajta ilyen kis kütyü amivel közvetlenül a gitárhoz kötöd a fülest és full hordozható cucc, na ennél se túl jó a minõség ? illetve ha már hordozható eszközöknél tartunk, ilyen mini hordozható erõsítõre mennyi értelme van beruházni ?

Szeretem a cicákat

sanzik
áh,köszi akkor rajta hagyom <#worship>
Kb, olyan funkciója van, mint a mobiltelefonok kijelzõjén, véd a felületi karcoktól. Ha párás helyen van a gitár, akkor érdemes rajtahagyni, mert nem kezd el olyan gyorsan rozsdásodni.
Ne vegyél drágát, mert az erõsítõ fejhallgató-kimenetén adott jel nem túl jó minõségû. Ha találsz árban, akkor érdemesebb nyitott kialakításút, hallgatáshoz szebb hangja van, a zártak meg stúdiózáshoz, mixeléshez jobbak (szvsz).
sanzik
ne röhögjetek ki,tényleg most van elõszõr a kezemben elektromos gitár...
Egy ilyen fólia van a hangszedõkön,azt gondolom le kell szedni? <#zavart1>