Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szerk: vagy inkabb forrasztani, nem cinezni..? <#idiota>#idiota>
YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos
Ugy tunik.
Szerk: szerintem ez nem atalakito, ezt kozvetlenul a kabel vegere kell cinezni!
"Miért van az, hogy van 6.3 és 6.5 mm-es átalakító is?"
Mert talan letezik 6.3 es 6.5mm-es dugasz..? <#idiota>#idiota> Nem ertek hozza, csak itogtatom a jozan paraszti eszem... <#nevetes1>#nevetes1>
Szeretem a cicákat
vegyél egy gitárlinket a többit meg felejtsd el addig amíg el nem jutsz egy komolyabb szintre.
Szeretem a cicákat
álmos vagyok meg fáradt
Napokig játszhatsz rajta
Szeretem a cicákat
Szeretem a cicákat
Fenix Les Paul
Epiphone Les Paul Standard
Mindketto 10+ eves hangszer! <#finom>#finom>
És ismét bajban vagyok, mert kettõ is tetszik nekem, de nem tudok dönteni, ezért hátha tudtok segíteni.
Az egyik választott egy Epiphone Les Paul Tribute Plus Gibson USA 57 Classic hangszedõkkel.
A másik is Epi, az egy Epiphone Limited Edition Joe Bonamassa LP Gibson Burstbucker 3 és Burstbucker 2 hangszedõkkel.
Mind a kettõ szép darab meg nagyon jól szól csak nehezen tudok választani. Fõképp rockot játszok, meg néha metal muzsikákkal is bíbelõdök.
Talán volt valamelyikõtöknek dolga ezekkel a gitárokkal vagy hangszedõkkel, és tud róluk véleményt mondani, ami persze segítene a döntésben 😄
Bármilyen nemû válaszotokat, véleményeteket elõre is köszönöm!
Akusztikus gitárt erõsíteni háromféleképpen lehet: Piezo hangszedõvel, magnetikus hangszedõvel (ez gyk majdnem olyan mint a hagyományos gitárhangszedõ) és beépített mikrofonnal lehet. Általában kombinálják is ezeket, és az ebbõl adódó jelek erõsítéséhez a jelnagyságból adodó különbség miatt másfajta elektronikai rendszer kell. Így ehhez a jeltípushoz igazítják az erõsítõben az elõfokot. Általában építenek bele gerjedásgátlót is (ez akusztikus hangszereknél nagy hangerõ esetén nagyon hasznos). Másfelõl az akusztikus erõsítõk felépítésükben is különböznek az elektromos erõsítõktõl. A legtöbb akusztikus gitár erõsítõ abban tér el a hagyományos kombóktól, hogy két hangszóró van bennük (külön mély- és magas-sugárzó, tehát nem két ugyanolyan hangszóró mint az elektromos gitárhoz használt sztereó erõsítõkben). A doboz bass-reflex kialakítású -tehát hátulról is zárt és csak a bass reflex nyíláson keresztül "lélegzik" a doboz, kb. mint a stúdió monitoroknál. A doboz belsejét sokszor kibélelik hangelnyelõ szivaccsal, hogy minél kevésbé legyen színezett a hang.
Lehet próbálkozni effektpedállal: modellezi neked az akusztikus gitár hangját, akár elektromos gitárral is. A jobbakon még vannak különbözõ állítási lehetõségek, "virtuálisan" választhatsz testformát, felvételnél használt mikrofont, stb. Boss cég csinál ilyen pedálokat, példa itt és itt
Vannak olyan erõsítõk, amik jók elektromos és akusztikus gitárhoz is, bár ez a ritka és az egyik hangzása valamennyire a msáik rovására megy. Az egyetlen amit ismerek (mert nekem is ilyen van) a Line6 Spider Jam modellje - de gondolom létezhet ilyen más gyártónál is. Két hangszóró van benne, egy általános (12"-es) és egy magas sugárzó (2"-es). Két bemenete van egy gitár, és egy aux, amik teljesen elkülönülnek egymástól elektronikailag. A gitáron van az egész gitárerõsítõ rész, az aux bemeneten pedig egy ettõl független rendszer, amit a másik mellett használhatok basszusgitár, akusztikus gitár, billentyûs hangszer és mikrofon erõsítõként is (+ dobmonitorként, bár ezt a részét még sose próbáltam).
Én anno direkt ezzel a célzattal vettem, mert így nem kell külön erõsítõt venni az akusztikus gitárhoz és a basszusgitárhoz se. Elektromos gitár mellé be tudok kötni egy mikrofont, szóval tudok vokálozni is a gitár mellett ugyanazon az erõsítõn. Billentyûs erõsítõként nem használom itthon, mert bõven elég a digitális zongorám beépített hangszóróinak hangereje, de egyszer adtam már kölcsön koncertre billentyûst erõsíteni. Aztán meg lehet azt csinálni, hogy ha áthívod havert zenélni akor pl nem kell magával cipelnie a basszuskombóját is...
Persze ezt tudni kell, hogy az ilyen "all-in-one" eszközök sose szólnak olyan jól, mint pl. egy ugyanilyen áru csak basszus vagy csak akusztikus gitár erõsítõ. Viszont ha ár/érték arányt nézed akkor verhetetlenek, mert ha külön akarnád megvenni az ugyanilyen hangminõségû eszközöket, akkor kb. az ár kétszeresét is elvásárolhatnád.
Akusztikus erõsítõként használva egy dologban különbözik az akusztikus erõsítõktõl: nyitott a hátulja. Viszont ha zárt lenne, akkor már az elektromos-gitár erõsítõ rész került volna hátrányba hangzás terén, és ugye ez elsõsorban elektromos-gitár erõsítõ.
4 féle akusztikus gitár beállítást lehet kiválasztani, kettõt mikrofonhoz és kettõt piezo hangszedõhöz. Ezeken belül pedig lehet állítani 3 sávban az EQ-t, valamint állítható a beépített kompresszor, a zajzár, a reverb és a delay mértéke is külön-külön.
Ahhoz képest viszont hogy másodlagos funkció csak az akusztikus gitár erõsítése, szerintem meglepõen jól szól (és ez nem csak az én véleményem). Pláne úgy, hogy az akusztikus gitárom elektronikája olyan, hogy egy csúszkával tudom állítani hogy milyen arányban vegye a jelet a mikrofonból, és milyen arányban a piezó-húrláb hangszedõbõl.
A monitorhangfalak kérdésében nagyon ráéreztél a lényegre: olcsót nem érdemes venni. Elméletben.
Alapvetõ szituáció az, hogy a monitorhangfalak nagy többsége "színezi" valamilyen mértékben a hangot. Ha hangmérnökösdit játszol, akkor ez nagy probléma, mert ugye ahogy mixeled a zenét, gyakorlatilag a hangfal hiányosságait is beleépíted a mixbe. PL ha a hangfalnak nincs basszusa, akkor Eq-val azt hajlamos az ember annyira meghúzni, hogy a saját hangfalán ugyan jól szól, de ha máshol hallgatja, ott már bizony nagyon nem. És azok a monitorhangfalak amik abszolút de nem színezik a hangot, azok bizony nagyon sokba kerülnek (általában darabonként - tehát nem párban! - 90-100ezer forint környékén ; márkák pl: Genelec, KRK, Dyneaudio, stb.) Ami ez alatt van, az mind variál kicsit a hangképen valamit. Szóval ez az árkategória alatt szerintem kizárólag valami olcsóban érdemes gondolkodni.
Én most egy Behringer ms40-es monitorhangfal párt használok, amit használtan vettem kb 25 ezer forintért. Amikor bátyámnak szoktam a videofelvételeinél a hangot keverni, akkor látszik meg a hátránya: itt eq-zom, jól szól, átviszem az õ gépére és ott újra eq-zni kell, hogy a "tesco-gazdaságos" hangfalain is jól szóljon.
Összehasonlítva viszont a számtech boltokban kapható hangfalakkal/hangfalszetekkel (hiába rosszak a monitorhangfalak között) fényévekkel jobbak. És ez nem vicc, amikor lecseréltem erre a régi 5.1-es hangfalszettemet, csak így néztem, hogy: "Wow, ebbe a számba ilyen hangszer is van?" (És kb, ugyan ilyen padlón koppanó állas eset, amikor egy ilyen monitorhangfalat hasonlítasz össze egy felsõ kategóriással.)
Szóval annak ellenére hogy azt írtad, zenehallgatásra lesz, én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogyha egyszer akad felesleges pár tízezer forintja, mindenképpen vegyen egy ilyen olcsó kategóriás monitorhangfalt. Ha stúdiózásra nem is a legmegfelelõbb cucc, zenehallgatásra nagyon nagy élmény.
Azóta én pl olyan "sznob" lettem, hogy sima számítógéphangfalon nem is vagyok hajlandó zenét hallgatni... <#vigyor2>#vigyor2>
A hangkártya megoldást azért javasoltam, mert én ugyan nem multieffekttel közelítem meg a problémát, hanem gitár->külsõ hangkáryta->számítógép útvonalon, és nekem sohase volt semmi recsegés, a tesco-gazdaságos hangfalaimmal sem.
Szeretem a cicákat
Ez bexaras, hol volt?
Ez a multieffektes megoldás egy jó fülessel, elég bíztatóan hangzik.
Olyan erõsítõ létezik e ami egyaránt jó akusztikushoz és elektromoshoz is ?(bár a telecousticot nem tudom mennyire lehet "teljesen" akusztikusnak nevezni, azért kérdem)
Szeretem a cicákat
Aztán vannak ilyen elemrõl mûködtethetõ hordozható erõsítõk, ezt az exhibicionista zenészeknek találták ki, akik úgy akarnak gyakorolni, hogy mások is hallják. Gyakorlatilag kb. az utcazenészek a célközönség. Igazából itt is az van, hogy az olcsóbbak nem túl jó minõségûek, a drágábbak már jobbak, de inkább a hordozhatóságot mint a hangminõséget fizeted meg.
Én régen vettem még ilyen utcazenélési céllal egy Roland micro cube-ot . Aztán amikor jött két öltönyös-napszemüveges kigyúrt csávó, akik szedték össze a bevételt a hajléktalanoktól, tõlem is el akarták venni a "koldult" pénzt. Mondtam hogy nem, õk meg mondták hogy akkor összetörik a gitárt. Úgyhogy felhagytam ezzel a tervel.
Késõbb aztán amikor lett zenekar kezdemény, az eredeti erõsítõt vittem próbaterembe, a micro cube-al meg gyakoroltam otthon. Meg ezt vittem magammal ha utaztam valahova, mert akkor még nem volt meg az akusztikus gitárom.
Az ilyen hordozható erõsítõkbõl talán a legjobb a Roland cube street szériája, lehet bele egyszerre gitárt és mikrofont is dugni, van benne fantomtáp, stb. Mondjuk mindezt kb 80ezer forint környékén vesztegetik, ha jól emlékszem...
A hordozható erõsítõnek a másik csoportja ami gyakorlatilag normál erõsítõ (tehát nem tudod elemekrõl mûködtetni), csak olyan kicsi a mérete/súlya, hogy kényelmesen lehet hordozgatni ilyen pl a ZT amps lunchbox szériája: 200w-os teljesítmény és az egész négy kiló és akkora mint egy uzsonnás doboz. Láttam már olyat hogy csávó ilyet használt próbán multieffekttel, merthogy ezt bedobja a táskába, hazaviszi próba után és nem kell attól parázni, hogy kirabolják a próbatermet.
A recsegéshez már nagyon kínai szar kell hogy legyen, általában nem szoktak ezek recsegni, csak ha nem bírják a hangerõt és akkor betorzítanak.
>>Genius hangfal
Szerintetek erdemes kolteni 20-40k monitor hangfalparra, recseges teren jobbak..? (Zenehallgatas nem annyira fontos, fo, hogy a gitar szoljon jol.)
Szeretem a cicákat
rugók vannak ott, meg tõke
Lenne egy másik kérdésem, ami lehet baromság de addig nem tudom amíg meg nem mondják ugye. Ha Ezt. a hátsó fehér mûanyagot eltávolítom a Squier Bulleten, és anélkül használom a gitárt abból származik valami gond ? Egyáltalán mi célt szolgál az ?
Szeretem a cicákat
A fõ különbség használat során a nyitott és zárt között persze talán ott jön elõ, hogy a nyitott ereszt ki (és minimálisan be) hangot, míg a zárt nem. Így stúdiózás felvételnél pl a zártnál nem hallatszik ki a metronóm, vagy az énekes tud egy független hangképet kapni. Próbáltad már felvenni a hangodat, és amikor visszahallgattad, szörnyülködve nézted, hogy ez meg mi? Na az pont ezért van, mert felvétel közben a szádtól a hang terjed a füledbe és változtatja a halott dolgokat. Egy jó zárt füles ezt kiküszöböli, és pont úgy hallod magad vissza mint a felvételen. Énekesek így pl jóval könnyebben tudnak intonálni. Másrészt keverésnél és felvételnél azért is jobbak a zárt fülesek, mert sokkal könnyebben észreveszed bennük a hibákat (elektromos zaj, interferencia, órajelhiba, stb.)
Általánosan azt mondják, hogy azonos árkategóriában a nyitott fülesek sokkal jobb minõségûek. Ezt megerõsíteni nem tudom, mert ugyan használtam már mindkét típust, de több 10ezer forint különbség volt köztük.
Szeretem a cicákat