Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

olyan hangja van mint egy jól megtermett 150 kilós óriás varacskos moszkítónak.

fecska
jól tudod😊 iszonyatos cucc, most vagy venni fogok egy AFD100-at, vagy elküldöm egy FJA modra, azok iszonyat brutálak....

bocsi a sok videóért

úgy tudom a 2203 a legjobb hangú áramkör a 800 asokban.
durva cucc lehet

fecska
visszatérve a láda témához nekem van 2 B 1960-am a felsõben van 4 G12 M Greenback az alsóban, pedig átlósan rakva két v30 és két G12M
mindez persze a jó öreg 2203-asra kötve
PA-nál pedig egy SM57-et használok az egyik v30-ra kb 50 fokra döntve.

egyébként kitaláltam egy kurvajó hangzást a napokban, elõvettem a régi Ts9-et, rákötöttem elõfok elé kitekertem a közepet, visszavettem a mélybõl, és a gaint is visszább vettem, így egy nagyon lágy de mégis ütõs torzítást kaptam, mindezt úgy hogy az a bizonyos Marshall faktor nem veszett el 😊

Fehercsoki
Ahogy láttam minden stílusban elõfordul humbucker és single coil is, esetleg a pickupgyártók honlapjait nézd meg, szinte mindenhol tettek ki hangmintákat. Szóval szerintem ne döntsd el elõre hogy single coil vagy humbucker hangszedõ legyen, inkább nézd végig a pickupokat hogy melyik hangzása tetszik.(bassgitár témában nem vagyok valami tájékozott, úgyhogy lehet hogy nem teljesen igaz amit írtam, de én így látom a hangszedõ helyzetet)

Fehercsoki
Röviden annyi a lényeg, hogy a single coil hangszedõk zajosak voltak, nem tetszett a gitárosoknak, ezért létrehozták a hum cancelling azaz a humbucker hangszedõt, ami ezt a zajt megszünteti.

Fehercsoki
Aktív/passzív már megint más dolog😄

Hecker007
Bass gitár topik esetleg?
Amúgy kb hasonló a különbség mint gitárnál. Én pl az aktív bass szedõk hangját szeretem, azok csattognak rendesen ha kell, és lehet belõllük lágy hangzást is kihozni.

engem ez nem érdekel..
bass gitárra vonatkozóan adhatnál hangmintákat

Fehercsoki
Olvasd el, vannak hangminták is.

bassgitárnál vannak különbözõ szedõk.. úgy általában mi a különbség a single és humik között hangban?
bass gitárokhoz nem értek annyira

AtomHeart
Nekem tkeppen barmi megfelel, ami elesebb a gyari epiphone humbiknal, de nem tul agressziv. A dontesemet befolyasoltak:

- 25%: az aruk. Egy ratyesz epibe nem fogok uj SD-ket rakni...
- 25%: a leirasok alapjan a hangzasuk nekem okes lesz.
- 50%: ezek zebrak <#hehe><#idiota>. Nincs szexibb dolog egy fekete, koptato nelkuli LP-nel zebra hangszedokkel!

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

milyen hangzást vársz tõle?

AtomHeart
IronGear Tesla Shark. ~27kHUF a ketto szallitassal egyutt. <#awink>

tipus?

csokalaci
Hangszedõk? 😄

http://facebook.com/musicleander

mik ezek?

AtomHeart
Megerkeztek:

<#hehe><#hehe><#hehe>

Értem. Igazából nem tudom milyen vastagságú húr van rajta, mivel egyik ismerõsömnél volt sokáig a gitár és õ húrozta fel, de már õ sem tudja milyet rakott rá.
Ezt pl tolómérõvel vagy valamivel le lehet mérni?

SX VINTAGE TELECASTER MARSHALL MG10 Guvnor Acustic

Akkor túl széles a nyereg húrvezetõje és a vékony húr ide oda mocorog benne, ezért zörög.
Két dolgot tehetsz. Vagy az A húrt cseréled vastagabbra, vagy kicserélteted a nyerget.
De elõtte gondold át, hogy nem lehet e hogy amúgy is vékonyabb húrkészletet vásároltál a gitárhoz mint ami úgy általában szokott lenni a bass gitárokon. Lehet a gitár jól van megcsinálva, csak átlagon aluli a húr vastagságod.. Ha a gyárból így jött ki, akkor ez valószínû, a húrokon szoktak spórolni.

Át tettem és ez nem zörög.

Próbáld ki azt, hogy a Vastagabb E húrt ideiglenesen át teszed az A húr helyére.. és írj vissza mit tapasztalsz.
Mert az is lehet, hogy túl mélyre reszelték a húrvezetõt, és akkor tényleg ezért zörög. Akkor meg nyereg csere.

AtomHeart
"Már próbáltam a gitár nyakát állítgatni, a hídon is mindent, de semmit se változott."

Ha tenyleg vegigprobaltad ezeket alaposan, akkor ket lehetoseget latok:

a) Bundfenes - lehet, hogy valamelyik bund kiall es amiatt zorog. Pl. >>ezzel a nagyon egyszeru modszerrel megallapithatod, hogy melyik bundnal zorog.
b) Uj nyerget kell keszittetni - lehet, hogy a nyereg felol tul alacsonyan van a hur...

A nyereggel van a baj..
Vagy nyerget cserélsz, vagy veszel egy vastagabb A húrt.

A nyergen lévõ vájat valószínû túl széles és a húr lötyög benne, ezért rezeg ha megpengeted.
Viszont talán egy vastagabb A húrral megoldódna a baj.

Sziasztok.
Olyan problémám van a basszusgitáromnál, hogy az A húrt üresben pengetem meg akkor zörög a nyeregnél, de csak üres állásban. Már próbáltam a gitár nyakát állítgatni, a hídon is mindent, de semmit se változott. És egyrészt a húrnak a hangja nem is tart ki annyi ideig.
Ha a nyereg fölött a húrt leszorítom az újjammal, akkor megszûnik a zörgés és tökéletes a hangzás.
Mit lehet ilyenkor tenni?

AtomHeart
Erdekelhet, ha majd veszel egy fasza kis csoves kombot es annak akarnad felvenni a hangjat. Meg MIDI interfesz is jol johet egy Behringer FCB1010-hez...

Fehercsoki
Mikrofon nem érdekel, a többit meg ez is tudja.

Boconadi
Pedig ez egy jó kis gitár :\
Hecker007
áháá értem, igazából csak azért volt a hd500 példa, mert én pl nem vagyok megelégedve annak az usb-s felvételével :S teljesen mást kapok ott vissza mint ami az erõsítõbõl szól, lehet inkább egy suhr mikibe meg egy ilyen felvevõ cuccba fogok beruházni és akkor vége a szenvedésnek 😄

Például, de nem hiszem hogy a hd500 kimeneteit még külön kell erõsítened. Itt ugye az alapvetõ funkció az lenne, hogy a hangkártyába bele van építve egy mikrofon, illetve hangszer elõerõsítõ. A hd500-ed szerintem elvégzi az elõerõsítést, szóval ezt a funkciót itt nem használod ki, vagyis nem is javítasz sokat a hangzáson (minek erõsítenéd egyszer a pedálon egyszer meg a hangkártyán is a jelet...). De igen, sztereó lesz, és ki tudod küldeni bal illetve jobb hangfalra (persze itt szoftware-esen hozzá kell rendelned, hogy az egyik bemenet jelét a bal a másikat a jobb hangfalra küldje).

Innentõl kicsit OFF lesz (sorry), némi stúdiótechnika, szóval akit nem érdekel, ugorja át nyugodtan...

A minõsége "jó" lesz, de ugye itt viszonyítás kérdése... Az ilyen guitar link, meg ilyesmikhez képest fényévekkel jobb.
Más hangkártyákhoz viszonyítva: nem, mert ez eléggé belépõ modell, vannak több százezer forintos darabok, amik nyilván sokkal jobb hangzást adnak (de mondjuk hogy azt kihalljad sok tapasztalat és drága monitorhangfal sem árt, szóval...). És aki már nagyban játszik, az nem is a hangkártya elõfokjait használja, hanem külön vesz elõerõsítõt. Bár ez inkáb mikrofonoknál dob sokat a minõségen, gitárok vonaljelénél közel sem olyan fontos.

Vannak usb-s és firewire-ös hangkártyák. Az usb-s hátránya ott jön ki, hogy kisebb a sávszélessége, valamint nem folyamatos adatot közvetít, hanem csomagokban küldi a jelet. Emiatt több jel párhuzamos felvételére inkább firewire-t használnak, pl.: dobfelvételeknél ahol 8-10 mikrofon is veszi egyszerre a jelet, nem nagyon van usb-s kialakítású kártya.
Az usb-s cuccok viszont jóval olcsóbbak a firewire-ös hangkártyáknál, és aki nem stúdiós munka szinten, hanem csak hobbiból használja, annak bõven elég egy usb-s hangkártya is.
Két párhuzamos sáv felvételére még bõven használható az usb-s hangkari, sõt, bizonyos esetekben még 4-re is...
A drágább modellekben már van sok minden más funkció is, midi csatlakozások, külön processzor a hangkártyába, stb.
Én pl egy ilyen hangkártyát használok plusz egy ilyen mikrofon elõerõsítõt Ezeknek nyilván komolyabb hangjuk van, de otthoni gitározáshoz vagy egy egy szám fölvételéhez megmutatni a haveroknak nem kellenek ilyen szintû (és áru) cuccok. De mondom, ezt elsõsorban hallani is kell, az ember hallásának is elég kifinomulttá kell válnia, hogy észrevegye a különbségeket. Azért mondtam Focusrite terméket, mert a ~200ezer alatti árkategóriában nekik vannak a legjobb ár-érték arányú termékeik, és van rendes támogatottságuk is.
Hecker007
Akkor ezzel a cuccal lehet úgy felvenni hogy fogom pl a hd500 XLR kimenetét és rákötöm erre és akkor stereoban tudok felvenni gépre, közben errõl a cuccról tudom hallgatni monitor hangfalon keresztül azt amit felveszek, és még a minõsége is jó lesz az usb-s felvétel ellenére is?

Csak egy tipp:

Szerintem ha már ilyen sokat rászánsz, dobd meg még egy tízessel, és annyiért már vehetsz külsõ hangkártyát, ami fényévekkel jobb minõségû, mint ezek a "gitár átalakító" kis szerkentyûk.
Focusrite Scarlet 2i2 39ezer, három év garancia, késõbb pedig ha akarsz, mikrofont is köthetsz rá, kondi-miksit is, mert van fantomtápja. Ugyanúgy kicsi, hordozható, táp sem kell hozzá, usb-rõl vesz fel áramot. Két bemenetes, monitorhangfal és fejhallgató kimenet különválasztva, stb.
De ami a legfontosabb, fényévekkel minõségibb hangzása van, mint ezeknek az "átalakítóknak". Meg a késéssel se kell bajlódnod, mert adnak külön gyári driver-t, amit direkt a hangkártyához optimalizálnak
Ja és nem utolsó sorban felvenni is lehet vele...
Meg ezt késõbb el is lehet adni nem túl nagy bukóval, ha mégse jön be.

Ha viszont laptop mellé akarod használni, akkor felejtõs, mert pillanatok alatt leszívja az aksit...
Ha valakit érdekel:

Eladóvá vált kiváló SX EG2K Vintage Sunburst Les Paul gitár szettem.
2 hónapja vásároltam, de sajnos nem igazán volt alkalmam használni. Gyakorló/kezdõgitárnak tökéletes.
A Tune O Matic hidat lejjebb eresztettem, de a csavarmenet kicsit kikopott, mert nem volt megfelelõ méretû csavarhúzóm. Megfelelõ csavarhúzóval tökéletesen használható a menet.
Ez egy apró esztétikai hiba, más hibája a gitárnak nincsen!

Ernie Ball Not Even Slinky húrkészlet van rajta, metál zenéhez kiváló.

Tartozékai:

- 5 darad SX medium pengetõ
- 1 darab Qwik Tune gitárhangoló
- 1 darab gitárkábel
- Ernie Ball Not Even Slinky húrok a gitáron
- puhatok (gigbag)
- heveder
- 10 W-os erõsítõ/hangfal kombó otthoni gyakorláshoz
- oktató DVD
- doboz
- garancia/számla

2 év garanciát vállalt rá a hangszerbolt (Árkádia, 1073. Erzsébet krt. 22.)

Én 51000 forintért vettem, de jóval ár alatt, 35000-ért adom.

Átvehetõ Budapesten a VI. kerületben, személyesen.
Súlya az erõsítõvel együtt kb. 11 kg.

Ha valakit érdekel, keressen meg PÜ-ben.

Fehercsoki
De a legegyszerûbb ha megnézed milyen van most benne és olyat veszel...

Köszönöm szépen.

Szeretem a cicákat

Fehercsoki
Általában 9V elem.

Figyuzzatok..gondolkoztam egy furcsa dolgon..
hol is kezdjem, ugye a gitár erõsítõkön általában van clean és egy torzított csatorna, a torzított hangszín elég jól illik metálhoz meg HC hez, meg az ilyen agresszívabb dolgokhoz.

Most ha megnézzük a bass erõsítõket, általában ott van egy clean csatorna ami elég mélyre lemegy, és a lényeg hogy jó hangos legyen.
Viszont nem sûrûn lehet találkozni torzított bass hanggal, csak elvétve és azt is pedálokkal csinálják és nagyon gyenge digitális vagy zizis diodás hangja van.

Arra gondoltam, hogy milyen lenne ha csinálna valaki egy olyan bass erõsítõt ahol csövekkel betorzítanák a bass gitár hangjának egy bizonyos frekvencia tartományát, hogy az milyen gyilkosan szólna, még belegondolni is borzalmas.
Vélemények?? Estleg már van ilyen megoldás csövekkel?

Gyerekek egy nagyon buta kérdés aktív hangszedõs elektroakusztikus gitárba milyen elemet kell venni ?

Szeretem a cicákat

Jones három különbözõ fejet használ élõben is (Marshall+Mesa+Diezel). Nem igazán játszik metált, inkább hangulatokat, rengeteg effekttel. A Toolban viszont a másik két hangszer is legalább olyan fontos (énekrõl nem is beszélve), a gitár ritkán fõszereplõ.
Összességében nem tetszik a hangzása, mert nem egy konkrét gitárhang, de amikor meg kell dörrennie, akkor megdörren színpadon is. Kicsit kásás, mély.

Neked bejön az adam jones féle oszcillált marshall gitár hangzás?
Azon gondolkodok, hogy amikor majd felmoddolom majd a marshallomat, tesze belek ilyen hangzást, vagy továbbfejlesztem.
Csak nem tudom másoknak mennyire jön be ez a szétkent hang.
Metálra nagyon nem jó, de zizegni, morogni vele nagyon jó lenne.

De

lateralus..csak nem tool?

Óh Uram add, hogy végre megtaláljam a végsõ hangszedõt a gitáromba! Ne vigyél kísértésbe a legújabb DiMarzióval, miként azt tetted legutóbb a legújabb Seymour Duncannel! Ne hagyd Uram, hogy elbukjam minden pénzemet, mert immár a negyvenedik hangszedõnél tartok, és még mindig nem hallom azt amit szeretnék! Ne hagyj Uram kételyek között, mondd meg igaz hívednek létezik-e egyáltalán az, amit én keresek. Valaki már mondta azt nekem a Gitárhangtechnikai Tanfolyamon, hogy aki nem találja meg az elsõ 5 között amit szeretne, az valószínûleg, már nem is fogja, de nem hittem neki. Uram, könyörülj rajtam, nem drogozom, már nem iszom, de ha ez így megy tovább akkor újra fogok. Az asszony kirúgott,a gyerekeim nem szólnak hozzám. Uram fogadj kegyelmedbe és szabadíts meg a hangszedõ függésemtõl! Lassan már gitárom sem lesz, mert azon is hangszedõt veszek. Hallgasd meg fohászomat uram, és szabadíts meg gonosz rémálmaimtól! Minden éjjel rozsdás, füstölgõ humbuckerek támadnak rám és a füst mögül maga Seymour Duncan vigyorog rám és azt üvölti teljesen torzított hangszínen, hogy sosem lesz vége, ne is álmodjak róla.
Köszönöm Uram, hogy ma is meghallgattál. Amen.

Milyen torzítót ajánlotok Ritchie Blackmore-hangzáshoz?
Pl: ehhez a dalhoz:

AtomHeart
Duncan '59...? Javaslom nezz korul ezeknel, olcsoak es allitolag jok is, nekem jovo heten kene erkeznie egy Tesla Shark szettnek az epimbe, majd keszitek hangmintat.

jah igen izé..
építek egy új gitárt..
Old school rock-ra, nirvana, black sabbath, stb

Éger test, mahagóni nyak. Nagyon jó párosítás szerintem.
Rakok bele hídhoz DiMarzio DP100 Super distortion szedõt, ez egy legendás szedõ ehhez a stílushoz kiváló lesz.
Igen.. igen, mit rakjak elõre a nyakhoz?
Nem tudom oda mit rakjak..mit lenne érdemes?
Szeretem a tiszta clean hangzást, nem akarom hogy ilyen mély hangsúlyos legyen. Egy Dimarzio PAF pro-n gondolkodom..de fogalmam sincs mi legyen.
Mit ajánlotok? Régi rock zenéhez..

Fehercsoki
Köszi, látom még csak 20 perce rakták fel, gyorsan rátaláltál😄

AtomHeart
Ne mit talaltam: link! <#buck>

Fehercsoki
Nem értem mi a problémád, de komolyan... Egy 23 ezres hangkártyától elvárható lenne hogy jobb legyen mint egy 12 ezres. Mivel nincs erõsítõm, szeretnék minél jobbat venni, és ez 23 ezerért megtetszett.

#33417 Bocsánat, hogy kérdezni mertem, de szerintem erre van ez a topic.(illetve erre is)