Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Rendben, mindenki segítségét szivesen veszem.

fecska
eladó egy korg ax1500g, akit érdekel szóljon, nagyon jó kis pedál

fecska
én segítek tesztelésben, marketing, és PR maneger lehetek, sõtt tudok segíteni az összeszerelésben is, megtervezném a reklámot, kivinném amcsiba, és eladnám ott õket 😄

tenkenorman
Egy kis valódi zene azért ne csak off legyen!

http://www.tenke.hu

nem kell elmondanod a hogyanját, ha titok, csak mondd el, hogy mit csinál, milyen lesz tõle a hang.

Én még gondolkodok egy 3 bandos parametrikus Eq-n is, tudod ilyen 3x3 potméteres.
Egy frekvencia, egy level, és egy Q vagy octave szélesség tekerõ.

Van egy két para pedál a piacon, de a legtöbb csak egy, vagy 2 bandos, és rendszerint nem lehet állítani a Q értéket sem.
Tehát sok szar, de drága para pedál van a földön, és ezen szeretnék javítani, ha már kommersz pedálokat fogok gyártani.
Jó lenne.
A másik, hogy mivel ezek kis tételû termékek lennének, igazi relikviák lennének a zene iparban. és ezért magas áron is lehet adni õket. Ha belegondolsz, nem csak gitárosok használnak pedálokat, szinte mindenhol jelen vannak a zenélésben.

tenkenorman
ha valaki ilyenre vállalkozik azt úgy lehetne biztonságosan megcsinálni hogy lenne az egésznek egy doboza, fi relével, védõfölddel, a kapcsolót meg ki lehetne vezetni. nekem van egy óriási ötletem pedálok terén ami olcsó lenne, de akkora ötlet hogy még titok mert dolgozom rajta. 😄DD ha gondolod segítek megépíteni, de nagyjelû erõsítõt építeni, nem egyszerû (lényegében e torzítók is erõsítõk ugyebár csak nem feltétlen erõsítenek jelet)
u.i lehet az is hogy már kitalálták a top secret felfedezésem de majd meglátjuk 😄

Hát persze.
Tudod mekkora sikere lenne egy olyan tube screamernek (csõ sikitó) amiben végre mûködõ csõ is lenne, nem ilyen diódás clipper.
És ha már tudok csináltatni egy pedált, akkor kijöhetnék 3 félével is.
Egy vintage hangú, egy olyan ami kiváltja az eredeti OD-9 et, vagy ts808 at, meg egy olyan ami hi gain torzítást ad.

És olyan 35-40 körül lenne beárazva, mint a normális screamerek a piacon.
Egy ilyen pedállal még maga Gary Moore is kiváltotta volna az õs régi overdrive pedálját.

Kikisérletezem az áramkört.
A nyáklapra rá tudom forrasztani az alkatrészeket, meg össze tudom csavarozni a pedált, de a többihez nem értek, segítség kellene.
De ha a többit meg tudnám csináltatni, bele is kezdenék.
mért ne?
Kaptok tõlem ajándék pedált is 😊

tenkenorman
háth... vannak ilyen kézmûves boltok ahol minden féle cuccra festenek gravíroznak, de azok nem dolgoznak nagy tételben... így most nincs ötletem. amúgy picit lemaradtam te most ezeket akarod gyárta(at)ni?

Tudsz olyan helyet, ahol elkészítik a felíratokat a pedálra?
A festést még én is meg tudnám csinálni.

mér?

AtomHeart
Meglett az elso youtube-os videom, legyszi nyomajatok a like/dislike/subscribe/comment-eket:

<#integet2><#integet2><#integet2>

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

AtomHeart
Autowah vagy envelope filter a neve.

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

tenkenorman
kezdek agybajt kapni.

tenkenorman
képek mégegyszer

a nyákot el lehet készítettni sok cég foglalkozik ezzel egyoldalú, kétoldalú, nyák méret, felirat, lakkozás, ezektõl függ az ár. az alkatrész filléres, de 18V-os DC tápot honnan szerzel ?

ha meg tudom szervezni, lehet elkezdek csöves pedálokat gyártani.

Az összeszerelésbe biztos be kell majd segíteni, egyedül lehet nem tudom kiszolgálni az egész világpiacot 😞
úgyhogy ha eljutok odáig, akkor jöhettek segíteni.

Gondolom úgy lesz, hogy posta elvisz 40 kiló alkatrészt hozzátok.
Összetákoljátok, és néhány hét múlva visszaküldtök nekem 40 kilo pedált, mûködõképesen. Aztán még megy a pénz a számlátokra is.

Csak annyit segítsetek, hogy kivel csináltassam meg, a pedál házát? A pedálra kivel festessem a felíratokat, vagy hogy van ez.
A nyákot hol marassam, készítessem el?

Az alkatrészek beforrasztását, meg a pedál összeszerelését meg tudnám itthon is csinálni, a segítõtársakkal együtt.

tenkenorman
én is barkácsoltam már footswitchet, de lenne benne hely effektnek is, talán lesz is saját, csak általában elég kókány hangot lehet kiszedni belõlük!

jha vagy van az a jimi hendrix digiteches multi effekt, azon nincs pedál és mégis fasza hangja van mondjuk 40-nél kezdõdik ami kicsit elszomorító.

Szeretem a cicákat

elitehun
Vannak olyan wah pedalok amiken be lehet állitani hogy rendes wah-ként mûködjön vagy csak elég legyen egyszer megnyomni és akkor végig "wah-zik"
nem a tremolo effektre gondolsz?

Melyik a legolcsóbb wah pedál, ami nem pedál hanem effekt azaz csak játszok és WAAAAAAAHzik a hangja de nem kell pedálozni ?

Szeretem a cicákat

Van egy ilyen pedálom. Talán a legkülönlegesebb pedálom.
Ezt tudom, hogy kézzel készítették. Kézzel van összerakva de az látszik, hogy a nyáklapot nem ember készítette. De az alkatrészek talán már kézzel vannak ráheggesztve. Nem tudom.

Viszont maga a ház amiben van, nekem nagyon tetszik, és azt házilag barkácsolhatták szerintem. Két U alakú lemez, egymásba tolva, és amiket az oldalán lévõ 4 nagyon fura csavar tart egybe.
Ilyet talán csináltathatnék, valami szakemberrel? lakatos vagy kik értenek hozzá.

A másik.
A pedálon lévõ festést, feliratokat, hogy a picsába lehet elkészíteni?

Nem hiszem, hogy sablonnal csinálják.

<#sir> Én nem birom a nyomást.

Hecker007
az ötlet jó, de ugye ehhez kellenek eszközök, meg alkatrész
az hogy ebbõl tömeggyártás legyen hááát :S

az elején max úgy tudod hogy te otthon építgeted kézzel és rendelésre csinálod õket, a nagyok mellett máshogy nem megy, aztán hogyha esetleg felfedeznek és egy nagy cég is elkezd rád figyelni akkor majd tesznek egy ajánlatot vagy tönkretesznek 😄

Tegyük fel, hogy kikisérletezem az egész cuccot, megépítek egy prototipust, megvan a teljes kapcsolás. Hogyan tovább?
Hogy lesz ebbõl termék amit a piacra dobhatok?
Ki gyártja le a mûszerdobozát, a pedált. A nyákot, meg ki fogja beleszerkeszteni az alkatrészeket? Ezeket robotoknak kéne csinálnia ma már, de nekem nincs több millió pénzem ilyesmikre. Hova kellene mennem, hogy ezeket meg tudjam csináltatni?

ja..ezért gondoltam, hogy le kellene szimulálni elõbb az áramkört, és meghatározni az alkatrészek tipusát.
De amúgy megnéztem, elvisz egy 100 wattos égõt, kicsit behullámzik tõle a dc jel, de mondom, lehet hozzá tervezni egy low pass szûrõt, és akkor jó lesz.

Ha meg tényleg nem kellenek ezeknek a csöveknek +100 V feszültségek, akkor mégjobb. Bár én szkeptikus vagyok.
Nem hiába van több száz volt a csöves erõsítõkben.
Lehet, hogy egy 9 voltos tápról nem tudok olyan szintû gain szaturációt, meg soundot elõcsalni amilyenre szükség lenne.
De majd mindent le kell modellezni, aztán megépíteni egy prototipust, mindenhova potmétert berakni, hogy finomhangolható legyen, és a végén megcsinálni a tömeggyártásban.
szerinted?

Hecker007
aha így már értem, viszont kérdéses ugye hogy le tudja-e adni azt a teljesítményt amire szükséged van, és hogy ez mennyire marad stabil ha elkezd az egész cucc melegedni

Ez egy ilyen voltage ladder.

Ac-t lehet vele felpumpálni, mindegy egyes állomással megduplázódik rajta a feszültség, a végén egy simított nagy feszültségû DC jelet ad le, amit még egy aluláteresztõn tovább lehet szûrni.

Itt van egy hasonló:

Voltage Quadrupler

Hecker007
ha jól látom ez egy sima diódás egyenirányító, ezzel csak AC-ból DC-lesz, azokban a csöves pedálokban általában ecc83 van ami keverõ csõ és tényleg bele szól a hangba pl vegyük a Tonelab ST-t ami ráadásul rögtön erõsítõ szimes multi effekt, ha a 12ax7-es csõ helyet 12ay7-est teszel bele megváltozik a hangkaraktere az egésznek, ebbõl gondolom hogy csak mûködik az a csõ benne és nem csak dísznek van, 1 csõnek nem kell olyan irdatlan fesz fõleg nem egy keverõ csõnek, van itthon egy jó kis régi full csöves rádióm amiben 1 trafó van csak, de az se egy akkora dög mint egy csöves fejben, súlya is alig van az egésznek kb, és ebben még az egyenirányítás is csöves, az hogy egy 50-100W-os gitárerõsítõben többszáz V-ok rohangálnak attól nem biztos még hogy azok a csövek nem mûködnek kisebb feszültségen

Két csõvel, egy gain meg egy volume szabályozó lenne rajta.
Egy Tone tekerõ lenne, egy olyan tekerõ amivel ki lehet fiszesíteni a mélyeket, vagy éppen bekásásítani. Meg lenne rajta egy olyan is amivel meg a magasakat lehetne selymessé tenni, vagy éppen élessé.

Lenne 3 változat belõle, egy smooth driver, blues meg régebbi puha rockhoz.
Egy tube overdrive pedál, amivel egy od-9 maxon, vagy ibanez ts-9 tube screamert lehetne kiváltani.
Meg egy tube distortion hi gain pedál változat is, amivel meg egy boss MT-2 vagy a többi diódás, vagy tranyós zizit lehetne kiváltani igazi csõves hangra.

1. Kérdés..szerinted lehetséges e egy ilyen cucc létrehozása?
2. Meg e lehetne úgy csinálni, hogy biztonságos is legyen?
300-400 V DC az már nem játék, ha rövidre zár a pedál, és rálépsz, azzal a mozdulattal átlépsz a másvilágba.
Vagy majd ráírjuk, hogy bátor gitárosoknak...?
Minden egyes kapcsolásnál a pedálon, kockára teszed az életed.. 😄

3. Szerintetek lenne egy ilyen cuccnak piaca, tömeggyártásban? Kellene az embereknek? Ma egy od-9, vagy 808 35-40 ezerbe kerül.
ennyibbõl valódi csöves cuccot is lehetne csinálni + fa

Figyu, azon gondolkoztam, hogy lehetne e egy igazi csöves pedált építeni e vagy sem. Tudom, hogy léteznek olyan pedálok amiben van egy csõ, marketing fogásként, de úgy tudom, hogy azon nem folyik át semmi, meg nincs igazi szerepe.
Egy ilyen csõhöz kurva sok feszültség kell, hogy mûködjön, igaz keveset fogyaszt, de ha a használó is belép az áramkörbe, azt úgy agyon bassza az a feszültség, hogy ott már csak a papnak lesz dolga. Gondolom ez miatt nincsenek valódi csöves pedálok.

Viszont elméletben, ha mondjuk egy ilyen cuccal:

a 220 as fali ac jelet, felpumpálnám a duplájára és dc-t csinálnék belõle, majd abból leosztanék annyit amitõl már megjön a hangja a csõnek akkor szerinted így power trafo nélkül is mûködhetne a dolog?

Ugyebár egy akkora trafo nem férne el a pedálba.
Ezek a csövek meg nem fogyasztanak sokat, egy két wattot csak. Viszont így meglenne a mûködési feszültség, és lehetne csinálni egy igazi tube screamert.

Hecker007
egyik se nyert sajnos, slo 100 trafót baromi nehéz szerezni, szerintem egyelõre hanyagolom
lehet jcm800-at fogok építeni ahhoz van minden 😄 60k a power meg az output trafó, csövek azok szerintem olcsóbban is beszerezhetõk valahonnan, nem tudom mennyire kell válogatott csõ bele, de szerintem elsõ építésre majdnem mindegy, aztán késõbb lehet válogatott csõ szettet venni bele

ebay és mercury magnetics

Hecker007
nanana hiszterézise mindennek van ami elektromos, szaturációja van a tranzisztoroknak is, meg a mûveleti erõsítõknek is, tény hogy a hangja sose lesz olyan mint egy csöves cuccnak, amúgy már bocs de egy villamosmérnök is tudja ezeket a dolgokat fõleg hogyha érdeklik ezek a csöves cuccok, kit mi érdekel ez is olyan dolog, te pl a jcm800 hangját szereted, én a Soldano SLO100-asét 😊

Amúgy ha van valami infód arról hogy honnan lehet trafókat, kondikat, ellenállásokat szerezni csöves cuccokhoz, akkor kérlek osztd meg velem 😊 én most tervezgetem egy SLO100 klón építését és eddig úgy tûnik hogy a csöveket a legegyszerûbb beszerezni mert még a helyi hangszerboltban is lehet kapni 😄 viszont trafót azt még sehol nem találtam hozzá :S

jaja.. Az a meglepõ benne, hogy tényleg így van, egy jcm 800as egyszerûbb áramkör mint egy big muff, vagy egy tube screamer, vagy boss pedál.
És mégis, százszor drágább cucc, és egy igazi csöves erõsítõ hangzással egyetlen pedál sem ér fel, legyen az akármilyen jó.

Csak azt akarom mondani, hogy itt az áramköri elrendezés csak kisebb mértékben meghatározó, míg egy pedálnál ez határoz meg mindent.

A jcm 800, meg az az elõtti plexik hangzásáért legfõképp, a csövek tipusa, elrendezése, a hatalmas feszültségek között a csõben kvantum mechanikai úton létrejövõ hangjel. Az 1000V ra tervezett hatalmas Tone capacitor kondik, pl a hatalmas orange drop, meg mustard kondik, nagyon sokat tesznek a marshall hangzásért. A mustárokat egy idõben nem is lehetett kapni sokáig, mert egy elavult rossz teknológia ma már, és már ezerszer jobb paraméterekkel rendelkezõ kondikat tudnak csinálni, mégis ezeknek a mustár kondiknak a hangja annyira kell a 800 asokhoz, hogy ezek nélkül létre sem jöhet az a régi vastag krémes marshall hangzás.
Rettenetesen sokat számít az alkatrész minõsége, tipusa.
Ezer féle 22nF os kondi létezik, de csak egy tudja azt a hangkaraktert leadni, amire szükség van.
Ott vannak a transzformátorok, ezerszer egyszerûbb a felépítésük mint a legegyszerûbb feszültség kondicionáló chipnek egy boss pedálban, még ma már olyan vasmagokat meg légmagos cuccok vannak meg olyan tekercsanyagokat használnak a modern világban, amivel szinte a 0 ára csökkentik az önindukciót meg hiszterézist meg a többi kis zavaró tényezõt.
Viszont a régi trafik szar vasmagja, a tekercs alul, vagy felülméretezése, minden kis "hiba" beleszól a hangba és megadja a végsõ hangkarakterét az erõsítõnek. Ez egy olyan világ, ahol semmit nem ér a villamos mérnöki diploma, mert nem a kondi értékén van a hangsúly.

Ezeket a dolgokat nem lehet megvalósítani a pedálokban, ott nincs csõ, nincs trafó, és ezért nincs hiszterézis, analog saturácio, meg nincs a SAG jelenség sem. meg egy kis szar nyamvadt 10 V-olt os kondik nem képesek hallhatóan megváltoztatni a hangkarakterisztikát, nem úgy mint azok a dög nagy szivarok a csöves cuccokban.
Ezért van az, hogy a pedálok, csak próbálják utánozni azt amit nem lehet utánozni.

tenkenorman
jaaa értem. nem egy nagyon nagy ördöngõség... egyébként emg az egész jcm800 , sõt az összes csöves erõsítõ egyszerû mint a pofon. egy stabil kéz, és egy jó forrasztópáka megléte ellenében bárki elvégezheti, más kérdés hogy ki akarja...

ez egy komplett bogner board.

Ez két + gain stage.

Alapból a 800 asba 3 csõ van.

Egy bemenet illesztõ erõsítõ stage, jön a gain szabályozó, aztán egy stage, ahol szaturál az erõsített jel, azaz betorzul, egy nagyon jellegzetes marshall elrendezésben, ahol a csõ két fázisa közt nincs puffer leválasztó kondi, és ahol nem az anódról választják le a jelet, hanem a katódról.
Ez az a rész ami a dögös marshall hangzásért felelõs.
Ezt az elrendezést sokan másolják is. Aztán jön a Tone Stack aminek a végén ott a hangerõ szabályozó poti ellenállás.
Aztán jön a 3. csõ a phase splitter, fázis osztó, ez azt csinálja hogy a Class A csöves jelet szétlövi negatív és pozitív fázisaira, és ezzel küldi meg a 2-2 végcsövet, aztán az illesztõ trafi.

Szóval van 2 preamp csõ, a 3. meg a végfokhoz tartozik.
Szóval ezzel a két csõvel, nehéz lenne modern High Gain torzítást létrehozni.
Ezért kell még legalább egy plusz gain stage.
És itt jön be a bogner mod. Ez a kis kártya ha jól olvastam, az elsõ és második csõ közé épül be.

Magyarul bejön a gitár jele, átmegy az elsõ félcsõn, kicsit felerõsödik a jele kezelhetõ szintre, aztán megy a bogner kártyába, ott van két gain állomás, ahol a jel vadul betorzul bogner szintre, megkapja a bogner hangzást, aztán a legyengített jel még átmegy a 800 as 2. csövén ahol megkapja az eredeti marshall karakter nagy részét, is így tovább.. jó lesz ez.

tenkenorman
mindegyik kondi, csak a rózsaszínek kerámiák vagy mik, a többi meg elektrolit. de gõzöm sincs melyek a régi, és melyek a plusz alkatrészek.

fecska
na ez az ebbõl annyit értettem hogy sikerül meg hogy megfejteni
mecsinálod, szórakozol a tied lehet egy hónapig egy 2203 én meg élvezem a hanját és hiresztellek 😄

Ha sikerül megfejteni az áramkört, te magad is megcsinálhatod, szórakozás képpen..
De mielõtt még kiadnám a végleges rajzot, elõtte még betolom ide, mert egykét ellenállás értékét nem tudtam leolvasni, olyan furcsa értékek jönnek ki a színkód alapján, hogy magam is lesek, pl ilyen 2000 M ohm

Aztán ha ez is meglesz, betolom az LTspice ba és szimulációval ellenõrzöm, hogy teszi e a dolgát, és nem égeti le az egész erõsítõt.

fecska
én adom az enyémet ha kísérletezni akarsz rajta, persze a végterméket megtartom 😄DD

Hecker007
jah a sárgák azok kondik az szinte biztos, de hogy milyen értékû az kérdés, egy kapcsolási rajz lenne ehhez jó, mert ebbõl fisszafejteni a kapcsolást hát pff...

fecska

bogner bácsi mûve.. õ ilyen megnem értett zseni.

Annyit tudok róla, hogy eredetileg németországban élt, és szabadidelyében sokat tuningolta a 800 asát. Aztán a 800 asból létrehozta az elsõ bogner erõsítõjét, elõször moddolással foglalkozott. Az elsõ hivatalos erõsítõje is egy átalakított 800 as volt, EL34 es csövekkel, ez lett az uberschall, ami egy német szó, asszem angolul supersonic vagy mit jelent.
Szóval aztán kiment az usába és ott nagyon vitték a cuccot, és most ott tart, hogy az erõsítõi a legfelsõbb kategóriás cuccok a piacon, nagyon zoral árakkal sajnos 😞 Egy halandónak elérhetetlen ez a szint, ezért is akarom visszafejteni az eredeti 800 as bogner modot, mert ez volt az elsõ überschall hangzás.

Hecker007
jó lenne a sound bejön, de ez a khm megoldás ahogy megvan csinálva, ha én ilyen munkát adnék ki a kezembõl... inkább nem részletezem 😄
azért egy ilyen erõsítõ megérdemli hogy szépen meg legyen csinálva.

Hecker007
valami nem oké, nem látszik a kép :S

imádom ezt a szandot is 😛

Érdekel valakit ez a Bogner modded Marshall 800 as?
Alice in chain, és korai slayer szerû hi gain 800 as hangzás, elég brutál.

Megpróbálom visszafejteni ebbõl a káoszból az eredeti kapcsolási rajzot, a fele kb megvan már. Látszik, hogy a nyáklap is úgy lett kukázva valami másik áramkör volt rajta, csak aztán át lett alakítva, össze vissza, szinte követhetetlen.
Ha jól látom, azok a nagy sárga izék, Mallory kondiknak tûnnek nem?
Valami elképzelés a képen látható részekrõl..ha valaki valamit felismer írhatna ide hogy segítsen.

Szerintem a legjobb jcm 800 as mod ami létezik, a sok száz közül ami a neten megy.

fecska

na így 800x341 Hecker így próbáld berakni

fecska
igen az én saram, csak el vagyok havazva...

Csak szólok, hogy nem látszik a topik fejléc képe..
foxot használok