Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

kéne venni egy ilyen vox csöves pedált, szétszedni és megnézni hogy oldották meg a dolgot.
Aztán átdolgozni, és kijönni egy újabb pedállal.
Nehogy má ne legyen saját pedálom.

Kis segitséget kérnék guitar riggel-el kapcsolatban.Hogy szólaltassam meg a gitárt(természetesen a géphez csatlakoztattam..)guitar rig-el,
hogy milyen beállításokat kell végrehajtani.
Elõre is köszönöm
Hecker007
van elérhetõ árú csöves torzító, sõt kompresszor, vibrátó, és még van egy pár, a Vox cooltron sorozata csak csöves pedálokból áll
pl. bulldog distortion

Az sem lenne jó, 220 ról is necces lenne, azt még át kell alakítani egyenfeszültséggé, azt szûrni kellene, hatalmas kondikkal, meg még letranszformálni a jelet a többi aktív alkatrésznek is.
Ez így már nem is pedál lenne, hanem egy kisebb láda méretû valami.

Még gonolkodom a dolgon.
De amúgy gondolom, nem véletlenül nincs annyi csöves pedál, mint amennyire szükség lenne. És ha van is csöves pedál, az is közel, csöves erõsítõ árban =(

Viszont, ha sikerülne megoldani, kitalálni valami használható megoldást arra, hogy 9V dc-vel menjen mint a többi pedál, pedál méretû maradjon, és mûködõ csõ is legyen benne, ésszerû piaci árral, akkor gazdagok leszünk.

Kb minden együttes kukázná a ts808 asát, meg a többi tube screamert, és ezt használnák helyette.

tenkenorman
ez egy elõerõsítõ.
http://diyaudioprojects.com/Tubes/12AX7_Preamp/
hasonló méretekben gondolkozzatok.

http://www.tenke.hu

tenkenorman
egy pedál méretû dobozban az alább leírtakat soha nem fogjátok bepakolni, mondtam hogy a trafó, és a nagyjelû erõsítõ áramköre külön kéne legyen. a szigetel vezetõvel való kötözgetést meg felejsd el. több ezer voltnak is nyugodtan lehet nyáklapot csinálni (lásd TV) ha kötözgetsz nagy lesz, ronda lesz, és silány minõségû. az meg egyenes út az emberhalálhoz. a taknyolásnak ez lesz a vége szerintem.

Hecker007
az a baj ha részegen írja alá akkor az nem érvényes :S

AtomHeart
Csomagoltok melle egy ilyent! 😄

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

fecska
ja ez azért se jó mert amcsiba pl 125 V van...

fecska
és ha nem dc rõl menne hanem direktbe 230 AC-ról?

Nem hiszem, hogy trafo van benne, ennél is valamiféle diódás voltage multiplier van. Amúgy az Ecc83 csövekhez is 250 V van írva a specifikációkban a wikin.
Szóval nem hiszem, hogy egyszerû lesz megoldani.
Már csak azért sem mert a diódás feszültség felkonvertálása 250 re, csak AC jellel megy.
A 9 voltos DC jelet elõbb át kell alakítani alternáló szinuszos jellé.
picsába..egyre bonyolódik =(
A legjobb lenne egy chipes céláramkör ami elvégzi ezt a részét =(

Különben nem fognak beleférni a kis pedálba az alkatrészek.
De ha sikerülne megcsinálni..nagyon tuti pedálunk lenne.

olyan pedált fogunk csinálni, amit bekapcsolhatsz, de ha megpróbálod kikapcsolni, megbasz a 400 V

fecska
Nagyon vizuális vagyok egyébként, és most elképzeltem ahogy Slash vesz egy ilyet tõlünk, és az elsõ koncerten amikor rááll hogy kikapcsolja agyonbassza az áram 😄 Alá kéne íratni vele részegen valami szerzõdést hogy az összes hangszerét rám hagyja 😄

fecska
Te hallod megcsináljuk a bizniszt, ha kijön 20000-bõl a gyártásköltség, akkor egy sima 100%os profittal + ÁFÁval/VAT-al simán vinnék mint a cukrot....

fecska
ez 12 voltról biztos nem transzformálják fel 300ra nagyon kicsi hol van benne a trafó?

Effectrode Tube Drive Overdrive/Distortion Pedal

Már van ilyen csöves pedál, amit én is szeretnék, csak 400 dollár és bárkinek lehet ilyen. Az testvérek között is 85-90 ezer ft.

Nem veszi be az sg a képeket.. le van tiltva a megjelenítés?

Na szóval, nem több ezer v ról beszélek, hanem inkább olyan 160-240 V körül, még nem tudom, ki kell kisérletezni.
De amúgy, csak az áramkör kis része fog ekkora feszkót vezetni, a többi csak ilyen passzív dolgok lesznek, max 1-2 V os feszültséggel.

Próbálom minél olcsóbban megoldani, hogy ne legyen túl drága a pedál.
Mivel nem lesz túl sok alkatrész, lehetne olyat, hogy az alkatrészeket szigetelt vezetõvel is össze lehetne kötni.

Még nincs meg az áramkör, még ki kell találni, meg kikísérletezni.
De biztos lehetne csinálni igazi csöves pedált.
Nem látom akadályát, csak nagyon oda kell figyelni a biztonságra, mert veszélyes a feszültség ami a csõ anódját táplálja, de a többi alkatrész biztonságos feszültséggel menne.

tenkenorman
egyrészt, az alkatrészeket forrasztják nem heggesztik, 2. ilyen hajtogatós módszerrel képtelenség megcsinálni rendesen az áramkört, elõbb utóbb kontaktos lesz. másrészt te most voltok ezreit akarod így csinálni? ott már figyelni kell arra hogy két közeli vezetõ kondenzátorként viselkedhet, a csúcshatást is számba kell venni, két csúcsos vezetõ között ívkisülés lehet, térerõsséget hoz létre, elmászik a munkapont. ha nem értesz hozzá eléggé szerintem ebbe ne fogj bele. különben is még kapcsolási rajzot sem mutattál mit szeretnél megépíteni?

tenkenorman
Úgy is kézzel kellene mindent beheggeszteni, és mivel úgy is olyan közel lesznek egymáshoz az alkatrészek lábai, átdugjuk a lapon, és egybõl össze is lehetne forrasztani az egymáshoz hajtott lábakat, nem?

júúúúúj ezt nem is hallottam... ez még mindig a csöves pedál akar lenni? vagy sima pedál.

Na ilyen dobozt szeretnék, két U alakú vas, jó súlyos, fémbõl van, biztos nem aluból. Szerintem így csak géppel lehetne hajlítani.
Szóval ilyet szakmûhelyben olcsón meg lehetne csinálni?
Mondjuk 100 as tételben.

Ha drága a nyáklap készítés, szarok a nyákra.
Úgy is kézzel kellene mindent beheggeszteni, és mivel úgy is olyan közel lesznek egymáshoz az alkatrészek lábai, átdugjuk a lapon, és egybõl össze is lehetne forrasztani az egymáshoz hajtott lábakat, nem?

A felírat felfestését hol lehetne megcsináltatni?

Ilyen dobozra gondoltam:

AtomHeart
Na mindegy, latom csak felhuzodsz, itt kiszallok.

Fehercsoki
Milyen rossz döntést kéne elkerülnöm?😮

Fehercsoki
Hi-Z nem is jelszint, nézz jobban utána ha vitatkozni akarsz. Azért ezt írja a Roland oldala, mivel alacsony impedanciájú bemenetre alapból semmi értelme gitárt kötni.

AtomHeart
Arban biztos nem. Minosegben meg nincs elegendo infonk, ugyeugye..?

A kinai GL meg 2,5k, nem 4k! <#vigyor3>

De nem vitatkozni akarnek, csak probalok segiteni elkerulni egy rossz dontest (mint amilyen a Roland cucc volt!).

AtomHeart
Akkor jelszint, a rolandon ezt speciel gitarosoknak szanjak a hivatalos leiras szerint:

"with Hi-Z switch for connecting a guitar directly"

Guitar linket meg teljes egeszeben gitarosoknak szanjak. <#vigyor3>

Fehercsoki
Igen, de egy 4k-s kínai GL akkor sem hasonlítható össze egy Hi-Z bemenetes hangkártyával.

tenkenorman
most miért vitatkozol vele😄? hát ha hangkártyát akart venni és azt is vett akkor sincs semmi. ha valamit megtanultam az alatt a rövid idõ alatt amióta zenével foglalkozom az az hogy soha ne hallgassak másra, kikérem a véleményét, mérlegelek, de a végén azt választom ami nekem a legjobban bejön, és a legjobban tetszik!

Fehercsoki
Hi-Z-nek semmi köze a gain-hez.

AtomHeart
" netes videók alapján mondom ezt"

Mutass ket netes videot, amiben egyertelmu a tied folenye!

"na meg hogy ezen is Hi-Z-vel óriási a különbség, ami a Guitar Link-ben nincs."

A GL-ben is valthatsz alacsony/magas gain kozott, de ha nem akarsz felvenni, akkor annyira ertelmetlen a minosegen ragodnod!

Fehercsoki
Nem próbáltam, netes videók alapján mondom ezt, na meg hogy ezen is Hi-Z-vel óriási a különbség, ami a Guitar Link-ben nincs.

AtomHeart
Igen, a javitottra van mar vevo, a sertetlen meg 6k.

Hecker007
ugye te árultál ilyen gitár linket? 😛
van még esetleg eladó?

AtomHeart
"kínai guitar link pedig nekem nem elég jó."

Probaltad, osszehasonlitottad a kettot?

Fehercsoki
Maradt pénz fejhallgatóra, kínai guitar link pedig nekem nem elég jó. Hangszerdiszkontnál 20k újan, de nekik nincs, csak nem szokták mindig kiírni. Mezzofortenak továbbítják az ilyen rendeléseket, náluk pedig nem annyi.

tenkenorman
a doboz elkészítése pedig a legcsövesebb mûhelyben röhögve elkészíthetõ, lemez, egy lemezvágó (mondjuk nem árt arra egy gép) és egy sima kézi hajlítóval gond nélkül elkészíthetõ, ha gondolod meg tudom tervezni azt is.

AtomHeart
Latod-latod, ha kinai guitar linket vettel volna, maradt volna penz fejhallgatora is! <#mf2>

".Felvenni meg úgysem akarok, szóval inkább eladom és veszek valami modellezõ erõsítõt."

Nekem pl. egy uj dalt tanulni fejhallgatoval a legkonnyebb, elinditom a szamot es mellette tolom en is gitaron...

"ha meg nem lesz rá vevõ"

Ami eleg valoszinu, tekintve, hogy ujan kerul a cucc 20k-ba...

tenkenorman
itt a cég, letölthetõ kalkulátorral (jobb oldalon)
http://www.satronik.hu/index.html

Fehercsoki
Egyébként nincs itt véletlenül egy kecskeméti akinek van forrasztója és szeretne potmétert cserélni a gitáromban?(természetesen nem ingyen gondoltam)

Fehercsoki
Igen én, mivel azért vettem hangkártyát mert olcsóbb mint egy erõsítõ, viszont ha vennék rendes hangfalat vagy fejhallgatót kb. 20k-ért akkor már egy modellezõ erõsítõ áránál vagyok...Felvenni meg úgysem akarok, szóval inkább eladom és veszek valami modellezõ erõsítõt.(ha meg nem lesz rá vevõ akkor valószínûleg egy fejhallgatót veszek, mivel igazad volt, a legolcsóbb Behringer monitor hangfal tényleg nem valami jó)

tenkenorman
persze hogy olcsóbb, de ha nagytételben szeretné megcsinálni az illetõ ahhooz kéne egy a3 plotter, akkora fóliával, sok vegyszer, hatalmas szárító. több órás múvelet, és egyenként egy örökké valóság... írtam a srácnak és tudom hogy mutatta hogy van az oldalon letölthetõ kalkulátor mi mennyi. a sima üres nyáklap is kincsekbe kerül, fõleg a kétrétegû..

AtomHeart
" én azt tapasztaltam, hogy a nagyobb teljesítményû erõsítõk, halkabban is kihozzák magukból az oroszlánt"

A hangeronek inkabb fullcsoves erositoknel van hatasa a hangszinre, es ott is forditott, azaz nagyobb erositok halkan xarabbul szolnak kisebb, hangosabban hajtott erositoknel.

Szvsz hangosan hasznalni sokkal nagyobb elmeny ugyan, de ugye ott vannak a szomszedok. En amikor feltekertem felig a hangerot a vox-on, minden nyilasszaro elkezdett rezegni...<#gonosz1>

Mr_no_NaMe
Én is bérházban lakom 😄 De nem érdekel, ami jól szól, az jól szól. Bár lehet faszság, én azt tapasztaltam, hogy a nagyobb teljesítményû erõsítõk, halkabban is kihozzák magukból az oroszlánt. Mármint a telt hangzást.
AtomHeart
Vasarlas elott mindenkeppen ki kell probalni. En panelben a 30w-osat max 25%-ig mertem feltekerni, de mar ez is tul hangos volt a szomszedoknak.

Mr_no_NaMe
Fú köszönöm a gyors választ! Tetszett a cuccban az erõ, és a teljesség. Nem tudom kifejteni, egyszerûen ízesen tökös és telt hangja volt a cuccnak, nagyon bejött. Vajon a 15wnek is van olyan hangja? :/
AtomHeart
Ne vedd meg ujan, meg 30 wattra is csak akkor lesz szukseged, ha van eggyuttesed. >>Itt egy hasznalt 15w-os.

En ketlem, hogy az ilyen komolyabb modellezos erositok hangminosegeben lenne olyan komoly kulonbseg. :/ Nezd meg a vox valvetronix sorozatot is, olcsobbak. En egy ad-30-vt-t adtam el nemreg 28k-ert, annak is beszaras hangja volt, es qrvara hangos volt!

Mr_no_NaMe
Sziasztok! Mi a véleményetek a Peavey Vypyr 30 erõlködõrõl? Régebben kipróbáltam, és kb összehugyoztam magam (nagyon tetszett).

Viszont most lenne rá pénzem (nem eszek 1 hónapig), de mivel elég nagy pénz a 60k, azt szeretném megérdeklõdni, hogy vajon még ennél is lenne jobb ebben az árkategóriában? Tetszett, hogy multi, és effektek nélkül az erõsítõnek olyan kurva szép hangja volt, hogy nagyon. Tetszett tisztán, torzítottan, mindenhogy. De ha van ennél is jobb, akkor már azt venném.
Hecker007
nyákot otthon házilag a legolcsóbb megcsinálni, haverral mi csináltunk már egy párszor, elõször csak filceset, utánna fotózással is ez utóbbi sokkal szebb és pontosabb is, szépen le is volt lakkozva az egész, jewtubon vannak fent videók hogy hogyan kell csinálni, de megjegyszem a maratás nem épp veszélytelen mûvelet, nagyon körültekintõnek kell lenni!
de ez persze egész addig mûködik amíg 5-10 darabokról van szó max, nagy tételben azért fárasztó és macerás is ennyit házilag legyártani
forrasztásba és összeszerelésbe egyébként én is szivesen segítek, nyákfúró felszerelés is van itthon, úgyhogy kb. a körülmények adottak 😄

más: annak a fulltone OCD-nek nincs meg véletlen a kapcsolása? én még egy pár éve egy neten talált kapcsolásból építettem egyet, de az kuka lett mert nem is hasonlított az eredetire :S ha esetleg ráérsz és van kedved annak a kapcsolását is visszafejthetnéd 😛

AtomHeart
Fehercsoki, te arulod a Rolandot? <#vigyor3>

link

Megkérdeznéd még azt valakitõl, hogy hol lehet elkészítetni a pedál dobozát?
Meg a cimke felírat festést is hol lehetne olcsón, nagyobb tételben megcsináltatni. A többi szerintem menni fog.

tenkenorman
én a beforrasztást, dobozolást, csatlakozók furatok elkészítését vállalom. van otthon nyákfúróm is ha szügséges, akkor azért sem kell fizetni, bár pöcsölõs, valamint ma megkérdezem egy zseni ismerõsömet õ hol készített nyákot mert tudja hol olcsó