Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
<#gonosz1>#gonosz1>
izé.. fiúknál is van ilyen hogy passzív meg aktív..
Nekem egy ilyenem van, ha gondolod csinálok pár felvételt és elküldöm, de a többit javaslom beszéljük meg privátban, mielõtt kivágnak a topikból, hogy nem ide való a téma...
Aktívnak nagy kimenõ jele van, úgy 1 v körül (1000 mv)
a hangja steril, hideg, tompa, nincs benne az az élet ami általában megvan a passzívokban, minden gitárban ugyan úgy szól..a gitár saját hangszínét elnyomja..nekem ez a mesterséges hang. Akik ezt a szedõt szeretik, általában a nagy kimenõ jelet szeretik, könnyen túlvezérelhetõk vele az erõsítõk, és azt hogy szar gitárban is hozza a szintet.
passzív szedõkben nagy a választék, tudsz válogatni az ízlésednek megfelelõen..
sokkal több élet van ezekben a szedõkben, melegebb és még ugyanakkor fényesebb is hangjuk, szinezik a hangot, mágnes + tekercs, viszont a legerõsebbek is úgy 500 mv körül kimenõ jelet adnak le..általában kerámia mágnessel.
Viszont ezt nagyszerûen fel lehet erõsíteni egy tube screamerrel.
a passzív pickupok életet lehelnek a hangba, azok használják akik a soundra mennek és nem a darálásra
mahagóni a basshoz nem lesz túl mély kásás hangzású?.. azokat a mélyeket szeretem amik feszesek, vágnak, ütnek, nem az a meleg de tompa mély hangzás, hanem inkább éles, van egy kis foga (harap).. =)
szóval nemtom érted e.. gyors agresszív zenéhez jók ezek a hangok
Olyan ez mint gitárba a telecaster-statocaster-les paul-prs, hogy mindegyik más karakterû zenéhez passzol, és ugyan mindegyiken lehet játszani mindent, de azért érzed, hogy ez nem teljesen illik az adott mûfajhoz. Na ezt bassgitár esetébe fokozottan érzed. De ez csak nagyon ilyen gyorstalpaló-összefoglalás, ugorj át a bass-topikba, ott biztos értelmesebben el tudják magyarázni.
Fából mahagóni jó választás, aktív hangszedõ szintén, míg gitárban nagyon ellene vagyok az aktív szedõknek (nem tudom, nekem olyan nagyon összemosott és dinamikátlan a hangjuk - van amilyen zenéhez illik, de szerintem az nagyon szûk rétek), bass gitárban teljesen támogatom az aktív szedõk ötletét, hihetetlenül megdobja a hangképet és tényleg változást lehet elérni a hangban a potik csavargatásával, nem úgy mint a gitárok többségénél, ahol maxra kitekerve hallod a gitár rendes hangját lejjebb véve meg csak tompítja az egész hangképet...
Legfontosabb.. Milyen fából legyen? Melyik fa a legalkalmasabb a bass gitárhoz.
Ritmus lead gitárhoz szerintem a mahagóni és éger a legjobbak..viszont nem tom milyen fa lenne a legmegfelelõbb.
és hogy milyen puki félék a legjobbak.. zúzósabb dolgokhoz
fret rocker használata elõtt állítsd a gitár nyakát tökéletesen egyenesbe..
ehhez viszont ha házilag akarod csinálni, kell egy hosszú 50 centis vonalzó..(barkácsbolt)
amihez viszonyíthatod a nyakat
érdemes így mindenkinek ellenõriznie a gitárját otthon, mert ha mondhatom majdnem minden gitárral gondok vannak a bundok terén.
A bundokat csak gyárilag benyomják egy satus géppel, beragasszák, és le van szarva..így kerülnek ki a boltba..
A fél milkás gibsonokat, espket, talán még a music manaket is bereszelik..
ezért tökéletesek ezek a drága hangszerek, ezért nem zörögnek, szép a hangjuk, és gyorsan és kényelmesen lehet rajtuk játszani.
Viszont ezt a munkát amit a gyárban mindig kihagynak (mert egy nagyon idõigényes sziszifuszi munka minden fretet szintbe hozni) otthon te magad egy délután alatt elvégezhetsz egy vonalzóval és kalapáccsal..
A nut is szinte mindig el van baszva.. azt is reszelgetni kell egy kicsit =(
megtanulom hogy kell egy gitárt tökéletesen beállítani, tökéletesre bereszelni a bundokat, és újra bundozni egy gitárt..
és ha megtanultam, lehet ebbõl fogok élni.
kb egy gitárt 35-40 ezer körül bundoznak..amibõl a bund ára 2 ezer ft körül van
a többi csak munkadíj, ami úgy 3-4 órát tart kb.
Kiegészítõ fizunak azért elég jól jönne..havonta csak 10 gitárt csináljak meg mellékesként és máris nem jelentene gondot megvenni egy gibsont, vagy egy esp-t =( vagy egy überschall fejet.. istenem.. ma a karomat oda adnám egy ilyen erõsítõért.
Aztán lehet kimegyek élni francia országba.. ott sokkal drágább egy bundozás, vannak netes ismerõseim párizsban, meg ott még vannak normális emók is, sokan, és majd megpróbálok beilleszkedni. Van itt olyan aki már elhagyta ezt a süllyedõ országot?
van egy ilyen cucc..amit fret rockernek neveznek..
na, ez egy nagyon nehezen beszerezhetõ cucc.. hangszer készítõk használnak ilyet
arra való, hogy rárakod a bundokra..úgy hogy mindig 3 bundot érjen át, 4 oldala van, hogy mindenhol lehessen használni a nyakon, mivel a bundok egymástól mindig különbözõ távolságra vannak.
Szóval az jutott eszembe, hogy egyszerûen veszel egy 30 centis vonalzót, és 4 darabra vágod úgy hogy ezt a 4 darabot úgy használhasd mint a fret rockert.
És mikor mész gitárt vásárolni, szépen mindenhol minden bundot meg tudsz vele vizsgálni, még akkor is ha túl magas a húrmagasság.
Úgy mûködik, hogy rárakod 3 bundra, és hogy ha libikókázik, akkor nincsenek egy szintben.. mindig az van magasabban a többihez képest amelyik bund középen van a 3 ból.
ha otthon vagy.. megpróbálhatod úgy megjavítani, hogy finoman ráütsz piciket egy gumikalapáccsal, vagy úgy hogy raksz rá a bundra kb egy centis fa darabot, és azon keresztül ütöd finoman..
ha viszont a bund túl alacsonyan van a többihez képest (ez nagyon ritka) akkor szopás van, mert ezt nem lehet csak cserélni.
A húrnyereg, vagyis a nutot meg házilag is be lehet reszelni
tubon vannak videók, hogy kell..
barkács boltban venni kell egy kis lapos reszelõt, meg egy háromszög vagy V alakú reszelõt, minél élesebb szögût.
Majd ezzel a megfelelõ magasságra reszelni a nyerget.
érdemes megnézni több videót is.. a húrvezetõ vájattal kell nagyon óvatosan bánni, nehogy zörögjön benne a húr, nem szabad túl vastag vájatot reszelni neki
a magasságot meg talán két vagy 3 papírlap összeragasztásával is lehet mérni..minden esetre az a lényeg, hogy az 1 bund felett legyen épp egy kicsivel a húr.
Nagyon szépen köszönöm a sok-sok információkat, felírom magamnak meg nézegetem ezeket a saját gitáromon, hogy rutinosan nyúljak majd hozzá illetve szerzek valami kellõ vastagságú mûanyagot a méret teszteléshez, mert azért egy mikrométerrel odaállni a gitár mellé erõsen para lenne 😄D
Közben felmerült még egy kérdés, hogy vagyok olyan áldásos helyzetben, hogy Budapest közvetlen szomszédságában élek, így minden fõvárosi hangszerbolt elérhetõ nekem. Mit gondoltok, mit tapasztaltatok, melyik a legjobb a szempontomból, ahol esetleg van készleten több hangszer is és többet meg lehet nézni?
\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" — Canalys Analyst Tim Coulling
Úgyhogy szerencsére kellõen ki lettem okosítva, hogy hogyan tudom megkerülni a vám-áfa fizetést ha külföldrõl rendelek. Viktorék nem kapnak ebbõl egy forintot sem.
Én inkább a csomag sorsa miatt aggódok, Kínából pl. elég gyakran jön szanaszét nyomódott/ütõdött pakk.
i5-2400 II 8GB HyperX Fury 1600MHz II Sapphire 280X Vapor-X Tri-X OC 3GB II Chieftec CTG-750C II Sound Blaster X-Fi HD II ATH-M30X
ez is kurva jó vétel
A gitárshopon 100 ért van egy pod 500 as..
http://gitarshop.hu/hu/hirdetes/131685/elado-line6-multieffekt
Enyiért ajándék.. ilyen olcsón még sehol nem láttam.
Még egy kérdés:
Amazonról rendelt már valaki hangszert/erõsítõt/bármit?
Nagyon jó áron láttam cuccokat, hangszedõtõl az effekten át a monitor fejesig mindent (újakat), ingyenes szállítással...mennyire lehetek benne biztos, hogy 1 darabban ideérnek a cuccok Az Egyesült Állatkertbõl vagy UK-bõl? Kinéztem egy rakás cuccot: ha vennék itthonra egy
Audio Technika M50-et, egy Sony MDR-V6-ot, egy Korg Pandora Minit + egy Beyer DTX 910-et és egy Seymour Duncan SH8-at, majdnem 40(!) ronggyal jobban jövök ki, mintha itthon venném meg mindezt.
i5-2400 II 8GB HyperX Fury 1600MHz II Sapphire 280X Vapor-X Tri-X OC 3GB II Chieftec CTG-750C II Sound Blaster X-Fi HD II ATH-M30X
a bundok állapota kopott ha használt..
akkor a bundok egy szintbe vannak e, nem zörögnek e a húrok, ha túl nagy a húrmagasság, lehet azért van így beállítva, nehogy észre vedd, hogy szarok a bundok. A húrnyereggel mindig probléma van, úgy vettem észre, gyárilag minden nyereg magasabb az optimálisnál.. akkor jó ha a nyereg húrvezetõ, kb fél vagy negyed milliméterrel vezeti csak magasabban a húrt az elsõ bund felett..ehhez is már mérõ eszköz kell.
A bundokhoz meg elvileg egy fret rocker nevû eszköz kellene hogy le tudd ellenõrizni, hogy egy szintben vannak e..
szóval ez elég komplikált dolog, akkor ott vannak még a hangoló kulcsok, ha nem tartja a hangolást, akkor szar az egész.
Igazából, valamilyen szinten zsákba macska az egész, mert a hibák lehet csak hetek, vagy hónapok alatt jönnek ki, úgyértem nem veszed észre azonnal.
De a súlyos hibákat azonnal észre kell venni.
Pengesd mint az állat, húzogasd a húrokat, és ha könnyen elhangolódik, akkor szar, pontos hangológépet vinni kell.
Állítsd alacsonyra a húrmagasságot, pengesd végig az összes bundot, minden húron, és ha zörög vagy egyáltalán nem szól.. akkor szar.
Nézz bele a gitár nyakába a híd felõl a gitár végébõl.. ha S betû van a nyakba, szar az egész..
Ha egy nyagy ív van benne, akkor lehet csak be kell állítani a pálcát..ha domború, akkor is lehet csak be kell állítani a pálcát..mindenközben meg az összes bund zörög vagy nemszól..
a bundok nagyon fontosak, hogy ne legyenek szétkopva, különben még szintbe sem lehet õket reszelni, ha mégis hibásak, egyik kiáll a másik fölé, vagy lesülyed a többi elá..
Egy újrabundozás 35-40 ezer
Húrmagasság, intonáció beállítása 7-10 ezer pénz között mozog, nekem 9 ezerért állították be az Ibanezem igaz nekem ebben benne volt egy húrkészlet és húrozás ára is mivel ugye új húrokkal kell beállítani a gitárt. Körülbelül így érdemes számolni meg kb 1-2 hetet érdemes adni nekik hogy tényleg jól beállítsák, illetve közölni a hangszerésszel hogy milyen húrelállást szeretnél és akkor ahhoz fog közelíteni persze úgy hogy ne zörögjön.
A pengetés kérdése, ezen mindenki átesik én S-S-S után mikor H-S-H elrendezésre váltottam állandóan beleakadtam a pengetõvel valamelyik szedõbe, fõleg a nyakiba, de kb egy hónap után ez megszûnt, hozzá lehet szokni viszonylag hamar.
Borzasztóan régen nem voltam erre felé, majd' 3000 hosszászólás született mióta nem néztem be <#eljen>#eljen>
Gitárt szeretnék vásárolni és ehhez szeretnénk minél több tanácsot és tudást összegyûjteni és felhalmozni magamnak. Rólam tudni kell(het), hogy kb. 5 éve gitározok. Balga módon elektromoson kezdtem gyakorlatilag és azon tanultam meg valamennyire játszani maximálisan autodidakta módon(se szépen, se pontosan 😄). Erre hab a tortán, hogy egy nagyon rossz, használt epiphone les paul gitárt vettem kerek 30ezer magyar pénzért, mert arra volt keret és kb. 2 perc forgatás után döntöttem mellette.
Nagyjából biztos vagyok benne, hogy a rossz hangszer miatt nagyon hátráltatva van a fejlõdésem, mert ismerõs jól beállított, drágább cort gitárján olyan dolgokat játszottam le könnyedén, hogy meglepõdtem saját magamon(viccen kívül).
Remélem ez a pár mondat lefestette mindenkiben a "klasszikus hülye gitáros" képét róla, ugrojunk 😄
Az utóbbi 1-1,5 évben teljesen rabul ejtettek a hollow body electric gitárok(Epi ES-335, Sheraton II, stb..). Volt szerencsém hangszerboltban is megtaperolni ilyeneket és nagyon meggyõzõek voltak(egyetlen furcsa dolog volt, hogy valamiért én a nyak pickup fölött pengetek és azon a gitáron éreztem, hogy a pengetõ néha megütközik a pickuppal, de gondolom ezt majd kiküszöbölöm rövid idõn belül).
Szeretnék venni egy Epiphone Dot vagy ES-339 pro gitárt.
Mindkettõrõl jókat olvastam(külföldi fórumokon), de a Dot-ról jobbakat.
Legelsõ körben az érdekelne, hogy ha valaki forgatott már ilyen gitárt, akkor mi a tapasztalata róla/róluk, mit hallott, stb..
A legfontosabb kérdésem viszont az: ha ti hangszert vesztek, néztek, felmértek, akkor mik azok, amiket jól átnéztek rajta, még egy újonnan vásárolt, hangszerbolti gitáron is? 100ezer körüli kategóriáról beszélünk és nagyon nagyon szeretném elkerülni azt, hogy valami rossza fogjak ki, átverjenek ilyesmi.
A másik kérdés az az, hogy a nyakmerevítõ pálca, húrmagasság, ilyesmi beállítása kb. mennyibe kerül átlagosan egy hangszerboltban és mivel tudom ellenõrizni, hogy valóban patentosan meg van-e csinálva?
Ne haragudjatok a hosszú monológért és a rengeteg kérdésért. Már napok óta guglizom ezt a két gitárt és szeretnék nagyon tuti vásárt csinálni. 😄
Boldog karácsonyt mindenkinek és köszönöm, ha válaszoltok pár szóban!
Üdv,
\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" — Canalys Analyst Tim Coulling
45 ért elvittem a ládát, itthon meg átcseréltem a hangszórókat.
Amúgy meg boltban kb 60 körül jött volna ki, csak a két szóró.
használtan is 45-50 körül jöttem volna ki, csak a két szóróra, viszont így ha úgy vesszük, kaptam ingyen egy 212 es ládát, ami bármikor jól jöhet még.
Most egyelõre az ablak alatt van, és azon tartom a citrom fáimat, amit itt a lakásban kell átteleltetni. <#nyes>#nyes>
http://www.tenke.hu
Ha meg 80-100 körül, akkor meg pod xt live..az is nagyon jó
Amúgy a podot érdemes bekötni valami igazi gitárládába ha lehet.. meg felerõsíteni valamivel..
nem azért de egy hifi cucc, meg akármilyen felvétel nem tudja visszaadni amit egy igazi élõ gitárláda tud..
mondjuk a v30, vagy egy greenback, vagy a többi celestion, mind egyedi hangzású cuccok, amiket ha modelleznek, vagy felvételrõl adják vissza a hangjukat, egy hifi szórón, csak messzirõl hasonlítanak önmagukhoz.
a V30 ban pl olyan dög van, hogy kis hangerõn beremegteti a szobámban a bútorokat, meg a gyomromat is megüti.. kis hangerõn.
Ilyen a tónusa, van egy bizonyos frekvencia amit nagyon kihangsúlyoz és olyankor üt mint a disznó.. viszont egy hifi cuccon visszahallgatva egy v30 ast, emlékeztet ugyan, de csak árnyéka önmagának.
Igazán jó az a féle hangzás amikor FX loopból analóg mérsékelten high gain jelet összekeverem a pod alacsony gainû plexijével..
Én a HD500-at úgy használom most hogy stereoban rá van kötve egy zenehallgatásra szánt SAL Active20 hangfal szettre és teljesen jól szól, egyedül az erõsítõ típusát kellett jól beállítanom a POD-on és most úgy szól mintha felvételrõl hallgatnám akármelyik modellezett erõsítõt.
Utánanézek ezeknek a cuccoknak. Amúgy nem olyan sürgõs a dolog, szóval ha valaki azt mondja hogy mittomén 80k-ért van valamilyen fasza ár/érték arányú bestbuy cucc, akkor inkább várok
egy hónapot, és megduplázom a keretet.
Egyébként Tool/Alice in Chains dalokat gyûrök fõként, jórészt drop d-ben.
Metál effekt kell mindenképpen.
Azzal esetleg segíthetnél, hogy milyen stílusú zenét játszol.
Az a pár multi, amit ismerek is csak ideig-óráig volt nálam amíg kölcsönadták. Az egyik egy Behringer X V-AMP, amit kerülj szerintem, volt egy Korg AX-3G, amit nem éreztem különösebben extrának, bár it szerintem volt bennem egy elõítélet, mert a Korg digitális zongorák hangját nagyon szeretem. Végül is 20-ért nem rossz, arra, hogy kezdõként megvedd és elszórakozz vele, de komolyabb célokra nem alkalmas, ha tényleg minõségi hang kell, akkor gyûjtsél még inkább hozzá. A harmadik, amiket próbáltam, az meg már nagyon más árkategória volt, egy Vox Tonelab le és egy Vox tonelab se-t, a mostani ex széria elõdjei, bár szerintem sokkal jobb hangjuk volt és könnyebben is kezelhetõek voltak az ex-nél, nagy visszalépés volt ez a Vox-nál. Egyszer gondolkoztam, hogy veszek egyet, de ahogy láttam, akinek van, nem is nagyon akarja eladni.
Ezek a személyes tapasztalataim. Boss ME-70-et felvételeken halottam, ott nagyon tetszett. bár gondolom valamennyit utómunkáztak is rajta. ME-50 volt egy ismerõsnek, õ elég hamar megvált tõle, nu metal-t és hc-t játszott, azt mondta a torzítása nem volt elég erõs számára.
Line6 cuccok általában elég megosztóak, van akinek semmi baja a modellezett hangjával, van aki meg a falat kaparja tõle. Pod-hoz asszem lehet ilyen kiegészítõ "csomagokat" venni, amit metál mûfajhoz nagyon szoktak ajánlani - ez nyilván itt pluszköltség. Ahogy észrevettem, blues-hoz, hard rockhoz meg a régebbi metál mûfajokhoz (szóval ott ahol tényleg hangkaraktert ad a csöves hangzás) a közvélemény nem igazán szoktak "illeni" a line-6 torzítások, new wave meatalhoz, pophoz, soft rockra semmi baj nincs vele. Podokról nem nagyon tudok véleményt, a hd szériás line6 multikat szokták szeretni, de az megint jócskán túl van árban a kereten (ugyanúgy az m-9 és az m-13 is, amiknek szerintem baromi jó hagjuk van - nyers felvétel alapján).
Sajnos ennyire nem vagyok profi, de a lényeget megfogalmaztad.
A fejesen szeretnék jó hangzást.
Milyen multieffektet tudnál ajánlani 30, max 40000 forint magasságában?
Köszönöm
Vannak modellezõs erõsítõk, amirõl le lehet húzni a hangot rca-n keresztül, az sokkal jobb minõségû, mint a jack-es öutput (utóbbi gyakorlásra van, hogy azrt kb halld, illetve be lehet kötni élõ zenélésnél PA-ba, ahol majd a hangmérnök foglalkozik vele).
A külsõ hangkártyának az elsõdleges funkciója a felvétel, nem a hallgatás (oké, közvetve igen...). Ugyan tölthetsz le mindenféle effekteket meg erõsítõket, és visszamonitorozhatod a bevitt hangot, de ehhez nagyon bivaly gép kell, hogy valós idõben, késés nélkül halljad vissza (vagy processzorral rendelkezõ hangkártya, de az meg bõven túl van a harmincezres kereten) + zeneszerkesztõ programot kell keresni, + meg kell tanulni a kezelését, stb. és mellett valamilyen lehallgató rendszer is - monitorhangfalak, vagy egy füles + valamilyen füles erõsítõ kell. Annyi elõnye, hogy sokkal jobban, alakítható mint a multieffeketek, hardware függvényében olcsón bõvíthetõ szinte a végtelenségig, ötletnek jó a külsõ hangkártya multieffekt "kiváltására", csak a kezdõcsomag fényévekkel drágább. Ha mégis ez a variáció mellett döntesz, akkor a Focusrite gyártó Scarlett szériás hangkártyáiból a legolcsóbb asszem kijön a keretbõl.
Szerintem a multieffektel járnál a legjobban, nagyrészüket már lehet úgy is használni, hogy szgép sem kell hozzá, max a finombeállításaikhoz. Ott viszont körül kell nézni, mert gyártónként elég jellegzetes hangjuk és ebbõl adódóan eltéréseik vannak, ráadásul ha a modellezõs erõsítõ hangját akarod visszahallani - nem is feltétlen a minõség, hanem a hangkarakter szempontjából - akkor modellezõs multit kell keresned. Multieffektekbe nem vagyok otthon, nem tudom 30k-ból ki lehet-e hozni ilyet, viszont a nagyon olcsó kategóriát kerüld (Behringer multit próbáltam egyszer, van akinek "állítólag" tetszik, szerintem max kb annak, aki nem hallott még másikat...). A Pod régen annyiból volt különlegesebb, mint a többi multieffekt hogy a modellezõs technológia miatt nem csak a gitárerõsítõk, hanem a ládák, mikrofonok fajtáit és pozícióit is lemodellezték és ezeket szabadon keverhetted. Mást gyártók is csináltak ilyet, csak õk jóval magasabb árkategóriában lévõ effekteknél alkalmazták, azért terjedt el a pod gyorsan, de ma már többen is gyártanak modellezõs multikat hasonló árszegmensben.
De azért kérdezek is:
Szeretnék valamilyen normálisabb külsõ hangkártyát/multieffekt processzort, vagy olyan podot vásárolni, amely képes ellátni ezen funkciókat.
Monitor fejhallgatót hiába dugok a modellezõ erõsítõbe, ótvar a hangzás.
Viszont az erõsítõt ugye össze lehet kötni multieffekttel, illetve ha van egy jó stúdiófülesem, jobban járok ha az effektbe dugom, mintha az erõsítõbe dugnám.
Hallottam, hogy vannak külsõ hangkártyaként is használható megoldások.
Mit tudnátok ajánlani? 30k a keret.
Köszi!
ne vegyetek slash gitárt
YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos