Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

H. Peti
Nd!

Anno én is seymour-t akartam a gitárba rakni, de végül Dimarzio lett az egyik, a másik még "folyamatban van". Nos, a seymour Alnico 2-be nem kell elem meg semmi, ezt hol olvastad? Ez nem bézgitár piköp. A másik pedig, hogy ezt a piköpöt elöszor is meg kell venni, és ha veszel én azt tanácsolom hogy ujat vegyél az a tutter. Itt jönnek a gondok. Ilyen piköpöt csak külfödrõl tudsz hozatni, valakivel, mert nem tartom valószinûnek hogy akármelyik hangszerforgalmazó tart ilyet, sajnos...tudom mer ezzel baszódtam én is sokáig, csak én Jazz modellt is szerettem volna. Szóval be kell hozatni, be kell szereltetni állítani balblabla, kb 45 ezer, a piköp ebbõl olyan 22 ezer ahonnan bejön hozzánk... hmmm. Na mindegy. És akkor ha nem fog jól szólni neked, mert erre nincs garancia hogy jó lesz a sound, akkor megy az anyázás. Én inkább vettem egy PAF PRO Dual Soundot itthon a westendbe és annyi. De ha neked megéri vágj bele, csak nagy türelem, meg pénz kell hozzá. De amugy k. jó piköp. Slash ilyet használt Guns-ba anno, csak neki volt hozzá egy 2 millás gitárja, meg a "szar" marshallok...De én szurkolok neked hogy sikerüljön, jól! Amúgy képet kérünk róla, vagy mutasd meg az epiphone.com-on hogy melyik az. Hol vetted amugy?

\"Tudod ebben az üzletben sokan csak azért drogoznak, mert félnek, hogy a piától elhíznak. Szerintem nekik csatlakozniuk kellene a Jack Daniel\'s programunkhoz.\" /Slash \'92/ június

KranaZoli
Nem mondta, hogy szar. Azt mondta, hogy próbáljak meg skálázni a sepregetõ technikával és érezni fogom a különbséget. Akkor azonban mint lentebb írtam nem tudtam átállni rá.

Most viszont szeretném a helyes technikát választani. Értem én, hogy nem lehet mindent egy technikával. Pl. reszelni biztos nem lehet ha csak lefelé pengetek 😊

Viszont a vidók amiket belinkeltem, pontosabban az uccsó 2, mert az elsõ URL-t elb*sztam én úgy nézem ott a user sepregetõ technikát használ az összes videóban. Legyen az skála, ujj gyakorlat, vagy éppen szóló részlet. (ha jól néztem)

AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | Kingston 352GB SSD | XFX XTR Series 650W | 24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10

Satchfan
Ha azt mondta a tanárod a váltott pengetésre, hogy szar, hát....
1 húrt hogy nem tudsz máshogy pengetni.... A sweepnél 1ébként is ezerszer gyorsabb, ha nem is pengetsz, csak a balkezed jár (legato). Szvsz mindegyik technika fontos, épp az a lényeg, hogy bármelyiket az adott igényekhez igazodva alkalmazni tudd. Nem lehet mindent 1 technikával játszani..

www.satriani.com

KranaZoli
Ráadásul most átmetileg gityóm sincs <#rinya>. Amit vettem, annak a felsõ pickup-nál földelési hibája volt így visszavittem a boltba, hogy cseréljék ki garanciálisan, de másik cuccost néztem ki. (Vorson VS-80) Azt hittem mára már a kezemben lesz, hív a user, kezdek örülni erre közli, hogy sorry betört a kocsiján a hátsó szélvédõ és tegnap nem tudott Bp-re menni, jövõ hét szerdán már reméli fel fog tudni majd menni. Jövõ hééééét?! Aszittem ledõlök a székrõl... Mindig szívok.

AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | Kingston 352GB SSD | XFX XTR Series 650W | 24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10

Hell boy
Senki nem tud nekem segíteni?<#sir>

Nd
kép még nincs rola, pedig MSN-be azt akarom berakni 😄
Egyébként a Seymour felé hajlok jobban én is.
Csak egyébként ezt a pickup témát nem vágom annyira. Azt tudom hogy ez aktiv pickup, meg hogy valami 9V-s elem kell beléje. Ezt siman be lehet rakni a PU alá? Vagy hogy muxik ez?

\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai

Én a Seymour Duncan Alnico Pro II humbuckers tanácsolom, az EMGvel már volt pár rossz tapasztalatom. Egy képet rakj már be róla, uncsitesómnak nagyon teccik az LP gitár😊
Nd
Na.

Meglett az uj gitárom, egy Epiphone LP Standard. Következö lépésként pickup-ot szeretnék cserélni benne, és probáltam utánajárni a dolgoknak és két cuccot talaltam, ami szimpi volt:
-Seymour Duncan Alnico Pro II humbuckers
-EMG 81,85
Valakinek valami tapasztalata ezekkel? Melyik jobb/rosszab mittomén..

\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai

Én tanárral kezdtem a tanulást, mert végülis, öö szerintem jobb technicákat tanit, mint amit én magamtól tanulnék. Azt látom, hogy öö a könyebb, alap dolgokat tanitja meg nekem, öö ezt teljesen máshogy csinálja, mert valószínû egy idõ után ugyis ugy fogom ahogy nekem kényelmes lesz. A pengetést is máshogy kezdtem, de szolt, hogy solozni nehezebb lesz így. Nem hittem neki, de mostmár belátom, ha nem szoktam volna át erre a modra, akkor rosszabbul jártam volna. Én azt mondom hogy csináld azt amit a tanár tanácsol neked. Mondjuk ez tanártól is függ, mert a tanárom mesélte, hogy egy gyerek elment tanulni rockot. Addig oké, de 2 év tanulás után nem tudta, hogy hol a C hang, ami szükséges akkor is ha rockot tanul.
Amugy semmi gond nincs, csak furcsa volt hogy 25 új hozzászólás mire hazajövök a suliból, és 5-6 db-t nem Te irtál😊
KranaZoli
Értem én, hogy elõbb a Googlee, próbáltam. Pl. rengeteg TAB, TXT kottát találtam, de oktató anyagot annál kevesebbet 😞 Ezért kérdeztem.

Váltott pengetés vs. sepregetõ pengetés:

Nem szeretném én eldönteni a kérdést. Ha van kedved, idõd nézd meg az alábbi realplayer állományokat és mond meg nekem, hogy szerinted hogyan nyomja az arc?!

http://metallica-tabs.net/guitarlesson/fig3-3.rm

Kirk Lesson 2.

Kirk Lesson 3.

Ezeken kívül is vannak még videók. Szerintem nem váltott pengetést használ. Ezzel megintcsak nem azt akarom mondani, hogy a váltott pengetés rossz, vagy rosszabb, de az arc aki ott nyomja talán tud valamit, talán a tanárnak volt igaza aki nekem is mondta, ...

Nem szeretnék ebbõl vallási háborút indítani, csak gondoltam konkrét példákat írok be.

hinar
A váltott pengetéssel tudsz egyeneltesen játszani.
Nincs esetleg, hogy a hang nem addig szól..stb.
Nekem a váltott pengetés tetszik és az a legjobb.
Elárulok egy titkot a tekerõs gitárosoknál, nem számít hogy penget..
Nézd meg a kedvenc gitárosod koncert videoját (nem oktató anyagra gondoltam) és ha elég ügyes vagy rá fogsz jönni....

Nd
Szerintem ez a fórum pont azért van, hogy ha valakinek kérdése van, akkor az feltegye itt. Másrészt viszont elöbb megprobálhatsz egy Google-t, ott a kérdéseid 99%ára választ fogsz kapni, a maradékra pedig szvsz szivesen válaszonak itt az okosok, és hozzáértök. Csak probáld meg összesüriteni a kérdéseid, és nem 100 hozzászolásban feltenni öket, akkor senki sem fog morogni. Ha pedig nem igy van, akkor majd kijavitanak engem is...

KranaZoli
No, elõször is arra reagálnék, ami a zenei, gitár tudásomat illeti. Igazatok van, egy szóval nem mondom. De szerintem senki nem úgy jön ki az anyja hasából, hogy gitáros.

Asszem az elején írtam, hogy nem tartom magam zenésznek. Ezzel kezdtem a témafelvetésem. Én úgy hiszem, hogy a gitározás (most maradjunk ennél a hangszernél) egy bizonyos szintig technika és tudomány (fõleg a mai idõkben, amikor már a hangolástól kezdve minden sz.géppel, technikával támogatott). Így úgy hiszem egy bizonyos szintig gyakorlással, a technikát, a gitározást meg lehet tanulni "mindenkinek". A többihez már született zenésznek kell lenni, vagy ennek szentelni az életet. De engem legalább sok minden érdekel még a gitározáson kívül, amiket nem szeretnék feladni.

Olyan 14-19 éves koromig gitároztam. Vagyis szerintem 5-6 évet biztos. Ebbõl 3 évet klasszikus gitáron, a többit elektromos gitáron. A klasszikus zenét zenetanárnál, a többit autódidakta módon. Amiket kérdezek nem azért kérdezem, mert zéró fogalmam sincs róla, csak a következõt értsétek meg.

Mint írtam technika. Amikor elmentem tanárhoz elektromos gitárral rögtön azzal kezdte, hogy szarul pengetek, mert váltott pengetést használtam mindenhol (számok, skálák). Õ mondta, hogy létezik a söprögetõs, gereblye stílus (technika) ami jobb és gyorsabb. Csak mint ahogyan a farkam sem tudta még csak kiverni az agyi beidegzõdések miatt, úgy a váltott pengetésrõl sem tudtam átállni.

Most, hogy újrakezdeném ezeket a hibákat szeretném kikerülni, vagyis rögtön a helyes technikával kezdeni és nem újra megtanulni a butaságot, ...

Nem mondom, hogy nincs igazatok abban, hogy gyakorolni kellene, ... meg is teszem, amennyit rá tudok fordítani az idõmböl. Biztosan lehet a pengetõt fogni így is, úgy is. A Ktulu címû számban is lehet ilyen ujjrend, olyan, ... de gondoltam megkérdem.

KranaZoli
Rendben (utólagos bocsánat)

Satchfan
Valóban, az igazi bluesban elég, ha végig a 12. fekvésben vagyunk.... de ha - ahogy te is mondtad - "véletlenül" lejjebb/feljebb csúszunk, nem árt, ha tudjuk, hogy hova nyúljunk korrigálni...

www.satriani.com

Nd
'Próbáld ki pl., hogy egy ión (dúr) skálára rájátszod a fríg skálát, így kapsz egy terc párhuzamot... Jól tud szólni...'

ezzel kapcsolatban. Nemtom mennyire vagytok képben Maiden számokkal, de nagyon-nagyon sürün van bennük olyan dallamos rész, ahol két vagy több gitár szol, valamennyivel elcsusztatva egymáshoz képest. Akkor ilyesmi amit csinalnak, amit Te is irtal? Már többször gondoltam hogy felteszem ezt a kérdést, de mindig elfelejtettem...

Nightrun
Ha nem gond, akkor egy pár gondolatot hozzáfüznék a topichoz.

Gitárpengetö: Lényegében teljesen mindegy, hogy hogyan tartod, a lényeg, hogy a mutató- és hüvelykujjad között foglaljon helyet, és CSAKIS ezzel a két ujjal tartsd, fogd, mozgasd. Ha hozzáér a középsö ujjad, akkor nemcsak hogy atom bénán néz ki, de könnyebben el is tudod ejteni a pengetöt, hosszabb a pengetési idö, ezzel a reszelést el is felejtheted. Ha komolyabban foglalkozol zenével, akkor úgyis megtanítanak (vagy megtanulod), hogy minden stílusnak más a pengetötartása. Én jazz-t tanulok jelenleg, ami a legáltalánosabb tartást igényli, gyakorlatilag minden ember tudta nélkül ezt használja. A Blues-hoz pl a pengetöt jóval hátrébb kell csúsztatni a mutatóujjadon, és beljebb fogni. A kilátszódó rész kb kétszer akkora lehet, mint az E6 húr. (Természetesen elektromos gitárra gondolok) Korábban Blues-t tanultam.

Skálák: Igen, van értelmük. Szóló hangokat, túlnyúlásokat, ütemet, és még rengeteg mindent tudsz velük gyakorolni.
"Ha pl. nyomsz egy 1xû bluest és véletlenül letévedsz 2-3 bunddal lejebb, már nem tudsz a megszokott ujjrendel játszani és pl. ilyenkor jól jön, hogy a modális skálák gyakorlása miatt kézre áll az aktuális skála. Akár érted, akár nem, a gyakorlása nem árt"

Ez szerintem hülyeség. Ha te blues-t játszol, akkor nem fogsz tévedni! A kezdök meg ne játszanak blues-t. Ha meg tévedsz, gyakorolj többet. Az improvizálás meg egyénfüggö. Ha van hozzá tehetséged, akkor menni fog. De ha nincs, akkor gyakorolhatsz napi 10 órát is, akkor is balfasz maradsz. Ez az, ami nem megtanulható. Ez nem olyan, mint az abszolút hallás. Nekem nincs abszolút hallásom, de öt év szolfézs után szinte mindent kihallok egy számból, hidd el.

Krana Zoli! Nem vágom,ki fia vagy, de hogy a te elsö gitártanulásod abbamaradt a gitár nézegetésénél, az is biztos! Remélem nem haragszol, de ezt mindenki látja, csak esetleg nem merik mondani. Szerintem inkább gitároznod kellene, ahelyett, hogy itt írogatsz. Neked is jobb lenne.

Satchfan
A blues skála egy kiegészített moll skála.. 😊

Egyébként ami a zúzást illeti.... Pár éve megkért egy ismerõsöm, hogy "szedjek le" neki valami DeathMetal szólót... Lelassítottam, és mit hallottam? Az emberke pentaton skálát tekert... A skálák mindenütt ott vannak, csak nem tudsz róluk 😊

Próbáld ki pl., hogy egy ión (dúr) skálára rájátszod a fríg skálát, így kapsz egy terc párhuzamot... Jól tud szólni...

www.satriani.com

Nd
no igen de miböl improvizálsz ha nem tudod a skálákat? Én sajnos csak a blues-skálákban vagyok otthon, a dur-skálák valahogy nem mennek, pedig probálkozom erösen....

Nem tudom, hogy van-e értelme ezeket a skálákat benyalni... Persze aki zenetanár akar lenni, hogy a jövõbeli zenetanárokat tanítsa majd 😊 Sokat kell gyakorolni, és akkor kialakul az improvizációs képesség, ha meg nem, akkor úgyis mindegy.

Mellesleg agresszív zenéhez nem fríg skála, hanem állat nagy hangfal kell 😊

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

Satchfan

www.satriani.com

Õk is pengetõvel játszák.

Nd
én a call of ktulu-t tök siman pengetövel nyomom.. ujjrend??? ugyanmá...😄

Kösz Satch! Bár még mindig nem értem... 😊)
Match
Nos...
Rekord mennyiségû hozzászólás....
Most szólok mindenkihez:
1. KranaZoli: már nemazé' hoyg kötekedjek, de mennyi ideje gitároztál aktívan, és akkor mennyi idõt???

2. Satch: én még most sem értem a modális skálákat 😄

3. Kranazoli: Bazzeg, úgy tartod azt a pengetõt ahoyg jól esik...
ha balfaszul fogod arra úgyis rájösz mert 2 percentként el fogod ejteni, vagy szarul fog szólni...

Azt hogy mikor játszottál meg mennyi idõt, csak azért kérdezem mert olyan alap dolgokra kérdezel rá, amit sztem nem lehet elfelejteni...
Már csak azért is van pofám ilyeneket mondani, mert itt van pl apám, aki több mint 20 éve nem játszott (talán már több mint 25 is) és még mindig ha a kezébe nyomom a gitárt, akkor elpenget...

És tényleg összeszedhetnéd a gondolataidat 1 hozzászólásba is...

Jah, és egy utolsó (fricska): visszatérve apámra, 4 éve nekem õ mutatta meg hogyan fogjam a call of ktulu alapriffjét, pedig õ aztán azt se tudja hogy a metallicát eszik e vagy isszák...

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Satchfan
A Modális-skáláknál én speciel kihallom, hogy melyik hangról kezdte (ált.isk zenetagozat 😊. VAn haszna, hidd el! Ha pl. nyomsz egy 1xû bluest és véletlenül letévedsz 2-3 bunddal lejebb, már nem tudsz a megszokott ujjrendel játszani és pl. ilyenkor jól jön, hogy a modális skálák gyakorlása miatt kézre áll az aktuális skála. Akár érted, akár nem, a gyakorlása nem árt 😊)

www.satriani.com

Hell boy
Kérlek segítsen valaki! dob ritmusokat keresek...ha van valakinek kérem szóljon!
Vagy ha esetleg tudtok olyan helyet ahonnan tudok leszedni!

Fontos lenne!

Elõre is köszi ha kapok segítséget!

Gitárhoz nem kell túl sok zeneelmélet, ott minden egyszerûbb. Fúvósoknál jön be a sok nyakatekerés, mert ott nem mindegy, hogy Esz vagy Disz... Aztán emiatt szeretnek mindenkit az ilyesmivel rémisztgetni. Pedig matek az egész, semmi bonyolult nincsen benne.

Satriani legtöbbször standard-re hangol, az újabb számaiban van dropD vagy 7 húros hangolás. Ha nézed a koncert videót, akkor ált. gitárcserét igényel a dolog, tehát rögtön lehet látni, ha "áthangol"...

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

Satchfan!

Még annyit, hogy Satriani a Flying In A Blue Dream számon hova van hangolva?
Satchfan!

Légyszi írj!

miért kellenek a modális skálák? Hol van értelmük, mert nem teljesen vágom ezt a részt. Szóval, lentebb említetted példának a C-dúr skálát, ha különbözõ fokokról indítjuk, akkor meg mi van? Lényegében ugyanazok a hangok maradnak, csak más a neve, egy szólóban pedig (pl.: Malmsteen) senki sem fogja vágni, hogy melyik hangról indult.
Tehát az elméletét értem, viszont a gyakorlati hasznát nem látom, légyszi segíts!
Satchfan
Nem baj az, ha a pengetûnek éppen hogy a hegye látszik ki csak... Így lehet frankón ügyeskedni a felharmónikusokkal (pengetésnél hozzáérínted a hüvelykujjadat is a húrhoz) <#vigyor>

www.satriani.com

Nd
Szerintem baromira nincs akkora jelentössége a pengetö-fogásnak, mint amekkorát Te tulajdonitasz neki. Ugy fogd ahogy neked kézre esik, és jol tudsz jatszani... (szerintem)

Lécci, 1 üzenetbe sûritsd be amit irni akarsz. Köszi.
KranaZoli
Megnéztem, még ezen az oldalon van a másik fotó is.
<#nezze>
Szakértõk véleményére lennék kíváncsi, mert teljesen eltérõ a két képen a pengetõ fogása. Most akkor a helyes?
<#nemtudom>

No, pár nap pihi lesz Nektek nélkülem, mert nem leszek NET közelben. <#kuss>

KranaZoli
Na, megtaláltam amit mutatni szerettem volna 😊 De csalódtam, mert a riffinteractiv-on találtam a Vai/Satriani stílusnál.

Mégpedig a pengetõ fogása. V.ki mondta, hogy az a lényeg ne essen ki a kezedbõl. Én most errõl a fogásról próbálom leszkotatni magam:

Hát ha így zúz, teker, reszel, ... akkor pillanatragasztó van a keze és a pengetõ között - szerintem -

KranaZoli
Nincs v.melyikõtöknek infója arról, hogy magyarországon hol lehetne beszerezni ezeket a CD-ROM-okat?!
(egyáltalán létezik-e magyarországon, aki forgalmazza Õket, vagy foglalkozna a behozatalukkal, stb...)

Biztos nagyon érdekes és hasznos lehet egy ilyen kis CD-ROM 😊

KranaZoli
Ha rákeresek a leckék között akkor találok olyat ami nekem kellene, de csak bemutatók egy megrendelhetõ CD-bõl 😞

Prószáltam megrendelni, de nem mindig visszautasított v.mi hibával 😞

KranaZoli
Hát nagyjából megnéztem a leckéket, de nekem olybá tûnik, hogy ezek Blues/Jazz leckék. Nagyon király, csak nekem nem ilyen kell 😞

KranaZoli
Így már nekem is mûködik, de nekem ez a Blues-os stílus másodlagosan jön csak be 😞 Engem inkább v.mi rock/metal suli érdekelne. Amúgy valóban keggyetlen jó.

De hogyan lehetne ezt úgy lementeni, hogy off-line-ban is tudjam nézni?!

Akkor passz, nem vagyok gitártanár, nekem úgy jön ki jól. Vedd elõ a gitárt, aztán próbáld ki, ennél jobbat nem tudok javasolni. Azt meg, hogy a kemény zenéhez mi kell, azt nem tudom, de gondolom pentaton ott is elmegy, elõször azt gyakorold. De lehet, hogy a power-chord-al kellene kezdeni... <#idiota>

KranaZoli
Ez a harmadik ütem, nem?!

KranaZoli
Az achívumból melyik lenne célszerû választani kemény zenéhez?

KranaZoli
Ezt nem értem...
Harmadik ütemnél utolsó elõtti hang?!
De hiszen az elsõ ütem kivételével mindegyiknél az uccsó elõtti hang a H húron ua. mint az E1 húron?!
Azt a két húrt meg együtt fogom le mutató ujjal nem?!
Biztos, hogy erre gondoltál?!

Nekem mûködik. Baloldalt lesson archive-ra menj. fel kell telepíteni az active-x-et, és utána megy minden szépen, mutatja a gitárnyakon a hangokat, miközben szól a zene.

KranaZoli
Azt mondják, hogy ez az oldal az egyik legjobb tanuló, tanító site:

http://www.riffinteractive.com/

Én viszont baromira nem tudok kiigazodni rajta 😞

Harmadik ütemnél az utolsó elõtti hang középsõ ujj, és akkor ok

KranaZoli
Ja 😊))
Jólvan, leesett. Azért írtam, mert az AC/DC tök jól elvan a maga 4 akkordjával és persze, hogy így szeretjük! Mégis érdekes 😊

Aszittem már a Metallica számra gondolsz... (bocs)

KranaZoli
Pizit nagyra sikeredett a kép 😊 Elnézést.

m = mutató
k = középsõ
gy = gyûrüs
kis = kis

Így kellene?!

Te írtad, hogy nem csak 4 akkord van benne, de én annyit sem találtam 😊 De az ac/dc-t igy szeretjuk.

KranaZoli
Negyedik akkord, milyen negyedik akkord?!
(vagy mire gondolsz pontosan)

Rájöttem, hogy készítek egy képet mi is a problémám 😊