Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai
Gondolom, hogy nektek baromi tudálékosnak tûnik ahogy hozzáállok a gitározáshoz, de v.melyest úgy érzem igazam van. Szerintem megfelelõ technikával, amibícióval elég szép szintre el lehet jutni.
Köszi a bíztatást is! Azonban nem csak Nektek, a tanárnak is Nekiszegezem majd a kérdéseim 😊 Természetesen megírom a válaszait. Addig pedig kérdezek, kérdezek, kérdezek (mint a kisherceg 😊 amiket nem értek. Tanulni soha nem szégyen.
Visszatérve a gitár földelésére: Pénteken úgyis elviszem a hangszert a tanárhoz és megkérdem az Õ véleményét, hogy mit lehetne tenni. Biztos fog majd tudni valami okosat tanácsolni. (szigetelések, stb...)
Szerintem a pentaton skálában az A húron ticcsen 1-2-3, csak 1-3. (de ez lehet, ahogyan mondod kiegészítés is)
Kirk Lesson Pentaton Skála 1.
Ill. még ez az oldal is érdekes, ez szerintem olyan pentaton skála amit Te is írtál.
Kirk Lesson Pentaton Skála 2.
(A fig.6-4-re gondolok)
AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | Kingston 352GB SSD | XFX XTR Series 650W | 24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10
Elöre is köszönöm!
\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai
(az 5 'tömb' közül az elsö ez)
E--1-----4----
B--1-----4----
G--1---3------
D--1---3------
A--1-2-3------
E--1-----4----
Meghallgattam a számot, nekem nagyon tetszik. Szerintem tehetséges vagy, becsüld meg, és csak így tovább!!!
Krana Zoli:
Ha van tehetséged a zenéhez, ha nincs, a lényeg, hogy szeresd azt, amit csinálsz. Ettöl lesz értékes a zenéd, és ettöl leszel valaki a tööbbiek között. És amit szeret az ember, azt gyorsan tanulja, így nincs semmi félnivalód. Úgy vettem észre, hogy tartasz attól, hogy újra berögzül nálad a rossz pengetötartás, de nincs semmi gond! A tanár úgyis megtanít mindenre, amire kíváncsi vagy, ha itt nem találsz kérdéseidre választ. Én drukkolok neked!
www.satriani.com
Ezt már írtam. Nem tartom magam zenésznek, szerintem nem annak születtem, viszont tetszik. Én úgy vélem, hogy egy bizonyos szintig a technika, stílus és gyakorlással el lehet jutni egy bizonyos szintig ami akár lehet nagyon profi szint is. A többihez szerintem már születni kell.
Vagy ha valaki így született és egy hangon eljátszik, akkor pl. írhat tök jó zenéket de egy bizonyos szintnél tovább nem tud jutni, mert nincs jó technikája, csak amit maga kitörpölt.
Persze lehetséges, hogy tévedek.
AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | Kingston 352GB SSD | XFX XTR Series 650W | 24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10
Na, tegnap végre meglett az új gityóm. Vorson VS-80 Floyd tremolós, satus, fekete 😊 Sirály 😊 Füst színû szerelékekkel. Este 22-ig le sem raktam a kezembõl, vagyis nem igaz, hogy egyetlen hangot sem fogtam még le <#ejnye1>#ejnye1>.
Viszont van vele egy problémám. A másik gityót azért kellett visszavinnem a boltba, mert az uccsó dupla pickup-nak rossz volt a földelése. Ennek meg az akusztikus (középsõ állás) és a szóló (elsõ pickup állás) állásoknál v.mi brutál alapzaja van. De elhoztam a cuccost, mert már nem bírtam gitár nélkül.
Aztán rögtön felvittem a helyi banda gitárosához, akinél semmi probléma. Miért, mert multieffecten keresztül ment a jószág az erõsítõre amiben meg alapból benne van a zajszûrés. De aszongya az olcsó hangszereknek ez az átka. Földelési problémák, alapzaj. Aszongya Õ alapból pickup cserével szokta kezdeni 😊
Olcsó?! 70 rugó volt. Nekem az már drága 😞
Aztán otthon a BOSS torzító pedál mintha valamit levett volna az alapzajból, de maradt.
1.) Ez valóban így van a noname hangszereknél?!
A legfontosabb. Péntek du-n megyek tanárhoz és elkezdek rendszeresen járni. Mi lesz az elsõ kettõ kérdésem? Nem nehéz kitalálni 😊 A pengetõ tartás és a pengetési technika 😊))
Remélem nem egy harmadikat fog mondani 😞 Én úgy sejtem olyan választ fog adni, mint Ti is, hogy mindkettõt el kell sajátítanom és mindkettõnek megvan az elõnye, hátránya, ... De ekkor rákérdek, hogy most a kezdeti idõszakban melyiket gyakoroljam ha skálázok 😊 Persze erre is mondhatja, hogy mindkettõt. Na, mint látható szépen apránként megteszem a lépéseket.
2.) Ti egyébként mit ajánlatok? Egyenlõre csak a pentaton skálát szoktam gyakorolni. Így az elején melyik pengetési módot favorizáljam? Nem akarom én kötni az ebet a karóhoz, hogy sweep. Nem szeretném, ha így érzõdne. De mint lentebb megírtam amiket eddig láttam videjókat (metallica Kirk iskola) ott úgy vettem észre, hogy a srác sweep technikával nyomat mindent.
3.) Kérdeztem is, hogy szerintetek is így van-e, vagy csak én látom így?! http://www.metallica-tabs.net/
A sweep-nek nem hinném, hogy csak ennyi lenne a lényege. Lásd fenti URL-n videjók. Szerintem, de lehetséges, hogy hüleséget mondok a sweep lényege, hogy amikor egy skálát lefelé (visszafelé) játszol, akkor húr váltásnál a húrt felülrõl pengeted meg. De lehetséges, hogy éppen ezért pl. szaggatot lehet a játék, míg váltott pengetés biztos folyamatosabb, azonban ha visszafelé skálázunk, akkor egy váltott pengetésnél a húr lefelé pengetése "nagyobb" lépés a jobb kéznek, mintha rögtön felülrõl pengetnék meg és így tovább lefelé minden húrt.
Igazándiból én sehol nem vagyok, hogy eldöntsem ezt és asszem amíg tanárhoz nem jutok (péntek) gyakorlom mindkettõt felváltva.
4.) Egyébként Ti mindkettõt gyakoroljátok a másik technika mellett?!
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Meghallgattam én is. Az én szememben keggyetlen profi!
Mikori felvételed ez?
Csak így tovább!!!
Szerintem...
Egyik ismerõsömmel beszélgettünk errõl, õ azt mondta, nem tud gitározni, nem is akar megtanulni, de van mikor kezébe veszi a gitárt, megtetszik neki egy hang, hogy milyen szép, elkezdi pengetni, és jól érzi magát. Szerintem õ csinálja jól. 😊 Innen lehet elkezdeni fejlõdni. Onnan, ahonnan Te akarsz nem fogsz tudni, nem járható út.
Slash-rõl: Annak ellenére, hogy ilyen zenei háttérrel rendelkezett, hangszervásárlás és a zenetanulás gondolata egyszerûen nem izgatta. Akkor támadt elõször ilyen ötlete, amikor Steven Adler elõször mutatott neki egy erõsítõhöz csatlakoztatott elektromos gitárt. "Steve bedugta a dugót, tökig csavarta a hangerõt, és állati hangosan döngetni kezdett rajta. Engem pedig baszottul elbûvölt." Tény, hogy annyira elbûvölte, hogy elszaladt és vásárolt magának "öt dollárért egy darab fát, amire néhány húrt szereltek", majd alapszintû gitárleckéket is vett, majd az egészet otthagyta, hogy hazamenjen kedvenc Aerosmith, valamint Led Zep lemezeire gitározni. "Akkoriban fogalmam sem volt a basszus- és szólógitár közti különbségrõl, vagy bármi ilyesmirõl. Lényegében azért választottam a szólógitárt, mert több húr van rajta.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Az itt jelenlévõ gitárosok közül ki, milyen technikát (technikákat) használ, és mikor?!
Ki használja pl. csak a sweep-t, vagy csak a váltott pengetést, ill. ki az mindkettõt?!
Ha mindkettõt, akkor az érdekelne a legjobban, hogy mi alapján dönti el mikor meliket kell?
Most viszont kettõ hozzászólásom lesz majd, mert most több idõm nincs, de ezek feledtébb érdekelnének.
Cubase sx-et használja az Öcsém
Bár a pengetõt lehet rosszul és jól is fogni, de ne ez legyen a legfontosabb dolog a számodra. Ahogyan te is észrevetted, mindenki kicsit másképp fogja, de ettõl még lehet gyorsan játszani...nézd meg Marty Friedman(régebben játszott a Megadeth-ben) pengetõtartását, elájulsz, olyan béna.. de inkább ne nézd meg, ne vedd ennyire komolyan ezt a pengetõs dolgot. A pár alapelvet tartsd be, és kész. Mivel az e. gitár durván ötven éves hangszer, így nem alakultak még ki olyan klasszikus alapszabályok a játékkal kapcsolatban, mint amilyeneket a nagy múltra visszatekintõ hangszereknél az elsõ órán belédvernek.
A pengetési technikákról való nézeted még mindig téves. NINCS rosszabb és jobb technika!!! Mind más és mindet tudni kell a megfelelõ helyen alkalmazni. És továbbra is azt mondom, a váltott pengetés menjen stabilan, utána kezdj el új technikák után nézni.
"...De próbáljon v.ki átszokni több év után v.mi másra." Na ez a rossz hozzáállás. Egy technikára nem átszokni kell, hanem a már meglévõ mellett megtanulni és alkalmazni !együtt! Gondolom te sem úgy tervezed a gitártanulást, hogy megtanulod a sweep-et azt' jóvan..
Egyébként pedig kicsit az az érzés fogott el veled kapcsolatban, mint egy régebbi filmben, azt hiszem "ujjgyakorlat" volt a címe, de nem vennék rá mérget. A lényeg hogy a srác a filmben elment zongoratanárhoz, és egy év után már gyönyörûen tudta a leülést, a zongorafeldél felnyitását a hozzá tartozó anatómiai és mindenféle fizikai képlettel, de még egy büdös hangot nem ütött le...
T.
A 70 évet elnéztem, az is csak 50 év dobritmusai 😞
www.satriani.com
(ja és bocsi hogy még mindig ezzel a kérésemmel idegesítelek titeket de már átkutattam a netet és sehol semmi 😞 pedig nagyon kéne...)
www.satriani.com
www.satriani.com
jó kis szám, az elõadása is tetszik <#eljen>#eljen>
www.satriani.com
www.satriani.com
Ilyet se írtak még rólam 😊))
www.satriani.com
www.satriani.com
Gondoltam, hogy füllel, de én füllel sem hallottam 😞
A többi amiket írtam (sweep technika, pengetõ fogása, stb...) az fedi a valóságot, vagy abban is rosszul látok valamit?!
Satchfan pedig itteni fórumozó, csak olvass vissza pár hozzászólást, valahol ott bújkál közöttük. tavaly nagy örömünkre közzétette itt egyik felvételét, ha kell, akkor átküldhetem, v feltöltöm valahova, v stb 😊
a hibákat meg ne szemmel keresd, hanem füllel 😊
1.)
De azt jól látom, hogy sepregtõs pengetési módot használ mindenhol amiket írtam ?!
2.)
A hibákat én nem nagyon vettem észre, de Te biztos más szemmel nézed.
3.)
Hol találom meg az említett Satchfan játékát? Mondjuk azt sem tudom, hogy Õ ki, vagy mi 😞 Lehetséges, hogy nagy szégyen.
4.) Mi az a skill? Mit jelent az alternatív pengetés?
5.) Azt is nézted, hogy hogyan fogja a képeken a srác a pengetõt? Ill. játék közben? Szerintem úgy, hogy a mutatóujja szélére fekteti. Nekem ez nem igazán akar kézreállni, inkább az, ha a mutató ujjam belsejével fogom meg. (leírni nehezebb, mint ha meg tudnám mutatni 😊
másik dolog, h összehasonlításképpen hallgasd meg satchfan játékát, többet nem is mondok 😊
3., h bár én még maki vagyok skillben, de én is az alternatív pengetést favorizálom, de tényleg az a legjobb, ha minden technika benne van az ember kezében 😊
Bár mennyire is nem látszik valóban zenéltem szerintem kb. 5 évet. Ebbõl az elején klasszikus gitárt tanultam, majd autódidakta módon elektromos. Aztán elmentem tanárhoz. Addig csak egyfajta pengetési módot használtam a váltott pengetést. Én elkönyveltem magamban, hogy azért nem tudok szólozni, mert lassú vagyok. Aztán közli a tanár, hogy szarul fogom a pengetõt és létezi a sepregetõ stílus amivel gyorsabb tud lenni az ember. De próbáljon v.ki átszokni több év után v.mi másra. Nekem, nem ment. Aztán szerintem cirka 10 év szünet után úgy döntöttem soha nem késõ újrakezdeni, hát veszek egy újabb (jobb) gityót. De most már tudom, hogy vannak rossz technikák, és jó technikák, lehet a pengetõ szarul fogni és jól. Vagyis rosszabb és jobb. A szar jelzõ nem fedi a valóságot. Szeretném elkerülni, hogy megint beidegzõdjön v.mi rosszabb technika. Ha meglesz végre az új gityóm, akkor újra beszélek azzal az arcal akihez mennék tanulni, hogy már az elején tisztázzuk mit szeretnék és azt hogyan kell. De én gondoltam megkörnyékezem a helyi bandát, Õk is tudnak segíteni. Eddig kb. 3 próbán voltam amibõl az uccsó lemezfelvétellel telt (tök érdekes volt). A szólógitáros, énekes és zeneszerzõ arc is ehhez a taghoz jár, ha van pénze. Rögtön mondta, hogy Õ azért nem vállal oktatást, mert a tanár neki is mondta, hogy nem éppen úgy kellene fogni a pengetõt ahogy fogja és van más is, mint a váltott pengetés. Mindezek ellenére a srác elég jól nyomja, ahogy írtátok nem rosszabb, csak más. Azonban nem úgy szólózik, ahogy azt egy szólógitáros teszi és ezt Õ is tudja. Képtelen váltani, mind a pengetõ fogásban mind a pengetési stílusban. Így most Õ is elgondolkozik, hogyan is kellen tovább. Ezért nem szeretne konkrétan állást foglalni, hogy ezt így, ezt úgy, mert lehet, hogy Õ is szarul csinálja. De tudok kérdezni, vélemény kérés, megmutatom hogyan kezdtem el egy számot és megnézik, hogy jól álltam-e neki, stb... Azonban javasolják a tanárt. Aztán itt a listán felröppent, hogy létezik Kirk Hammet-nek egy iskolája a NET-en. Ezen a címen: http://www.metallica-tabs.net/ Kirk School
Mivel a Metallica a kedvenc bandám, így rögtön lecsaptam a site-ra. Valóban jó kis anyag. Van ott egy fiatal arc, aki bemutatja pár videóban is mit hogyan kell, vagy kell-ene?! Komolyan mondom, vagy inkább kérem, hogy akik azt mondják tök mind1 hogyan nézzék meg azt a pár videjót. Mert, szerintem az arc elég jól nyomja, talán jobban mint közülünk bárki... (persze nem biztos) Vannak fent szólók is (one, enter sandman) De a videjókat között van ujjtechnika és egy pentaton skála is (nemhiába, Kirk 😊 Nézem-nézem. Mit látok? Szerintem a user seprgetõ technikával nyom mindent és hát öléggé gyorsan. (vagy én látom rosszul?) Ill. érdekes még az, ahogy fogja a pengetõt. Éppen úgy, ahogy szerintem képtelenség 😊)) Csak egyszer nézzétek meg, legalább azért, hogy jól látom-e, vagy nem?!
Ezért hát a dilemma. Ezt mondja egy srác, aki tanárhoz jár és ezt látom, az eddig látott egy szem videó felvételeken is. Mi van, ha mégis a másik oldalnak van igaza?! Ezért szeretnék mielõbb tanárhoz menni, mert állítólag Õ is így nyomja és látni akarom a kettõ szememmel, hogy valóban lehet 😊))
Aztán van még pár videó a riffinteractiv.com-on is, ha a Metallica-ára keresünk. Ott sajnos csak egy helyen látni a user kezét, egy reszelésnél, és megint az a kézre nem álló pengetõ fogás...
Lehetséges, hogy eltúlzom a dolgot és biztos igazatok van. De higyjétek el csak azért van, mert nem akarok megint abba a hibába esni, hogy elkezdek a magam feje után gitározni és tökre berögzül minden, amit csak agymosással lehet már eltávolítani 😊
Lenne egy nagy kérésem AnselmoSouth-hoz:
AnselmoSouth!
Nagyon hasznos és jó volt amiket írtál. (de a többiek hozzászólása is, én nem vettem észre, hogy ez anyázás lett volna, csak keményebb levelek 😊. Írtad a DC++ címeket. Nekem is gondom van velük. A probléma rém egyszerû. Internet csak a mh-emen van. Ahol 256Kbit/sec-os bérelt vonalon osztozik kb. 30 user. Ha én nekiállok letölteni el tudok érni jó esetben max. 25K/sec-ot. Ezzel kb. hetek mire lejön egy CD-nyi anyag, ha ekkorák a videók. Az lenne a kérésem és a kérdésem, hogy postai úton le tudnád-e küldeni ezeket a videó anyagokat CD-n, DVD-n, ... Természetesen minden költséget állok.
Ha kivitelezhetõ, akkor légyszíves írj egy mail-t a kranazoli kukac clubtihany pont hu címre és ott lebeszéljük a többit.
Sorry, ha hosszú voltam, igyekeztem egy levélbe foglalni a mondandóm (mondandóim).
Bye KranaZoli
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
Itt ajánlotta vki hogy abba rengeteg dob ritmus van, de én nem tudom hogy lehet elindítani vagy hogy mi kell hozzá mert ezek csak vmi VST izék...
a másik az hogy gitár oktató videókat lehet leszedni webrõl is? Mert nekem ez a DC-s dolog nem nagyon jött össze... 😞
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.