Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
vélemény?
\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai
Pentaton (lépcsõzetesen)
AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | Kingston 352GB SSD | XFX XTR Series 650W | 24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10
Szal aszittem lesz v.mi vélemény, hogy jókat mondott-e az arc, Ti is tompítjátok-e a többi hangot, volt-e problémátok pl. pentaton skálánál a lépcsõzetes felfutások és lépcsõzetes lefutások között, ... (bár ez utóbbit szaknyelven biztos nem így mondják 😊
Nem is tudom, hogy hol kezdjem. Én is vidéki user vagyok és Balatonalmádi-ba járok ehhez a sráchoz. Pontosabban egyszer voltam és a héten szerdán lesz a második alkalom. Az 1500 pénzt azért nem tartom soknak, mert én úgy közelítem meg, hogy heti 1500 pénzt költök a gitározásra. Ez simán elmenne másra, ... Ennyit ez nekem megér.
Ritmusos, vagy szólós?! Még nem tudom. Tudod én már 3x múltam és nem csak szerintem, de több zenésszel is beszéltem a zenébõl nem lehet megélni, vagyis a rock/metal zenébõl nem. Fiatalon még "naív" az ember és azt álmodja, hogy egyszer majd egy befutott rock zenekarban lesz gitáros, ... El is képzeli magában a szitut, stb. Aztán az élet ott tesz keresztbe ahol tud az embernek és a végén oda jut, hogy teljesen felhagy a zenéléssel és elkezd pénzt keresni, jó esetben már csak hallgajta a rock, kemény zenéket. Én is ezt az utat jártam. Felköltöztem vidékrõl Bp-re, ahol jól kerestem, volt egy hosszabb kapcsolatom, de én úgy érzem vidéki srác vagyok, nekem lételemem pl. a Balataon 😊 Így hát visszaköltöztem vidékre és harmad annyi pénzért dolgozok, munkásszállón lakok, stb... Tök jó, hogy diplomával ennyire lehet vinni Mo-n 😞 Azonban én megmaradtam annak a srácnak, annak a lázadónak, annak a sorba be nem állónak, aki tizenévesen koncertrõl koncerte járt. Szerintem azok voltak a legszebb éveim. Szerintem soha nem fogok lakodalmas zenét hallgatni 😊 , mert most is ugyanúgy tudom élvezni a Pokolgép, Ossián, Metallica, stb zenéket mint régebben. Van aki zenésznek születik és van aki arra, hogy halgassa ezeket 😊 Azonban úgy gondoltam soha nem késõ a zenélést újrakezdeni és egyre jobban hiányoltam az életembõl. Van, hogy az ember tök maga alatt van és semmi nem köti le, többek között ezért is vettem a gityót és a felszerelést. De mégis megtört már annyira az élet, vagy egy picit felnõttem, de tényleg csak egy csöppet, hogy már tudom nincs értelme illuziókból várat építeni. Vagyis nem az leszek aki a zenélésbõl fog megélni. Szeretem a munkám, a számítástechnikát, de gitározni is. Asszem csak annyit szeretnék, hogy egy kicsit visszakerüljek abba a véráramba amiben régebben voltam, ahol és akikkel jól érzem magam. Ezért is van, hogy minden 7vgén ha itt vagyok fent vagyok a helyi zenekar próbáin, mert jól érzem magam abban a közegben. E hónap végén lesz egy koncertjük ahova megyek. Aztán majd igyekszem minnél több zenésszel megismerkedni, minnél többet tanulni.
Egyenlõre szeretnék eljutni egy bizonyos szintre, ismerõsökkel összejárni zenélgetni egyet. A tanár azért kell, hogy megmutassa a helyes utat és megkönnyítse a gitározás kezdetét. Majd Õ is meglátja, hogy mi az ami nekem jobban megy és biztos azt fogjuk jobban átvenni. Úgy vélem a szólózáshoz eleve pl. több idõ kell, az ujjgyakorlatok, a skálázások miatt. Egy bizonyos szintig azonban mindegyiket szeretném elsajátítani. Nem hiszem, hogy a kettõt élesen külön lehetne választani és talán nem is érdemes.
Amit írtál a volt tanárodról, az sajnálatos. Ezekre gondoltam, amikor fentebb írtam, hogy az élet ott tesz keresztbe ahol csak tud és általában mindig a jó emberek szívják meg. Én azonban néha-néha benéznék hozzá. Nem úgy, mint régebben, mert azt valóban nem szabad, hogy újra lefoglalni teljesen, de ha néha-néha meglátogatod, pl. megmutatni neki, hogy mennyit fejlõdtél, kikérni az Õ véleményét is, nem hinném, hogy rosszul esne neki. Hiszen mint írtad sokat köszönhetsz neki. Ezt pedig illik meghálálni ha csak annyival is, hogy havonta meglátogatod, beszégtettek egyet.
A zongorás szitu az keggyetlen lehetett gondolom, de úgy vélem igencsak hasznodra vált.
Egy picit visszakanyarodok oda, amit írtam Tegnap is.
Skálázok. Simán. Fel, le, fel, le, minden hangot egyszer pengetve. Tök jól megy a dolog. Aztán elkezdeném a pentaton skálát így:
1
1 I 1 3 I 1 3
1 4 I 4 I
Vagyis lépcsõzetes haladva felfelé. Kezdem a könnyebbik oldalával. Ha ugyanezt csinálom visszafelé, vagyis az E1 húrról indulva, akkor v.mi keggyetlen gyorsan lenyomom az egészet.
De ha a fenti példát veszem, akkor elkezdem lassan, megy. Kicsit gyorsabban, megy. De megközelítõleg sem olyan gyorsan, mint amikor az E1 húrrol indulok 😞 Próbálgattam több percen keresztül, hogy csak két húron játszottam a váltásokat, egyre feljebb haladva a nyakon. Úgy vettem észre, mintha az lenne a gáz, hogy amikor felfelé skálázok, akkor az egyik ujjam ugyebár mindig egy húrral vissza kell pakolgatnom, szerintem itt lesz a hibám 😞 Ez az ami nem megy olyan gyorsan, mintha az E1 húrról indulok lefelé, mert akkor akkor a bal kezes számomra jóval kényelmesebb.
Vagy hülén látom a dolgokat?!
A végén már teljesen belekuszálódtam és hagytam az egészet a francba, mert csak felhúztam magam rajta 😊 Majd tanárnak is megmutatom mi a gondom, Õ külsõs szemmel majd biztos jobban meglátja, hogy miért esek ki a ritmusból. A bal, vagy a jobb kéz, vagy mindkettõ hibája-e?!
(huhh, ez megint eposzra sikeredett 😊
AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | Kingston 352GB SSD | XFX XTR Series 650W | 24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10
A Boss PW-10 egy COSM wah szimulátor. Olyan, mint a... de mégsem az, csak olyan. És mit próbál szimulálni, többek között ? A Crybaby a Vox és a Morley wah pedálokat. Akkor már inkább ezek közül egy klasszikus.
Crybaby a divatos wah hang
Vox a klasszikus wah hang
Morley a modern wah hang
Türelmes vagyok, ugyanakkor a napi gyakorlási idõt próbálom betartani és jó diák lenni. Szerintem ha látja, hogy akarom, megfogadom amit mond, az minden tanárnak jól esik. Ha kap érte pénzt, ha nem.
Ha v.milyen oknál fogva nem megy a gitározás, akkor nem veszem a kezembe. Akkor inkább sz.gép, vagy bármi más. Köszi a tanácsokat!
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai
60 perc = 1500 pénz
- A Google a barátod! - Anyád meg a barátnőm.....
egy crybabynek elég durva ára van, érdemesebb használtan, ha értesz hozzá egy kicsit.
a morley-k is faszák de én jobban szeretem a crybaby hangját.
a bossnak pedig van egy PW-10 (asszem) nevu pedalja, amit probaltam...eleg jo...plane az araert.
- A Google a barátod! - Anyád meg a barátnőm.....
Pengetõ tartás 1.
No, tanár is kb. így tartja meg én is kezdek rászokni, csak nem lóg ki ekkora rész a pengetõbõl 😊
Zúzás 😊))
Hát ez szerintem v.mi keggyetlen brutál :o Ezt valóban így kell?!
<#wow2>#wow2>
Az 1mm-es pengetõmre aztmondta, hogy ezzel már lehet v.mit kezdeni a többire, amik vékonyabban, aszongya ha kemény zenét akarok játszani, akkor semmi szükségem sincs 😊
Õ szerintem olyan 1,5mm-es pengetõt használ minimum és élesre reszelve a végét.
Ill. még egy alap okítása volt neki. Minden hangot pengessek meg jól, erõsen, had szóljon az a hang.
Múlt héten írtam, hogy péntek du-n megyek tanárhoz. Hát voltam. Beszámolok az elsõ alkalom tanulságairól, ill. arról, hogy miket sikerült ebbõl kamatoztatnom.
Azt felesleges írnom, hogy az arc profi, Satriani-t nyomott a gityómon, stb... stb...
Elõször is azzal kezdte, hogy látta lejebb eresztettem a húrokat, ami jó, Õ állított a nyakon, de majd kell még mert lehet és a hangszer is megkívánja, ill. nekem is kényelmeseb legyen. De egyenlõre nem akart ezzel többet pöcsölni, mert elmegy az idõ. Kérte, hogy mutassak neki valamit. Megmutattam a gitárom 😊 Hát mondom nem sok mindent tudok mutatni, mert kb. 3 hete van meg a hangszer, ... (nembaj) OK. Mondtam, hogy minden kb. 75%-os tempóban lesz. Pár Metallica szám és egy pentaton skála.
Na, rögtön kezdte is a javításokat.
1.) Neki mindegy hogyan fogom a pengetõt (mert kérdeztem 😊, csak biztos legyen, ne tudja kivenni a kezembõl 😊 Õ természetesen úgy fogta, ahogy gondoltam, szal a mutató ujja szélére támasztva, bár játék közben változott neki a tartása.
2.) Az sem érdekli, hogy váltott vagy sweep pengetés (miatta az orrommal is, csak jó legyen 😊. Egyenlõre maradtunk a váltott pengetésnél.
3.) Aszongya mivel hangosan játszunk, elektromos gitáron, csak az a hang szóljon amit pengetek :o Elõször nem értettem mire gondol?! Aszongya, pengessek meg egy hangot :o Megtettem. Utána aszongya, most eresszem el a húrt. Megkérdi mi szól most? Mit tom én. Aszongya a többi húr, amit nem pengettem meg. Megkért újra, Õ lefogta a többi húrt. Újra engedjem el. Csönd. Na, aszongya így kell pengetni. Mindig csak az a hang szóljon, amit pengetek, mert a többibõl csak háttérzaj lesz elektromos ecetera, ecetera, ... (jogos!) Én úgy pengettem a skálát is, hogy a jobb kezem a levegõben volt. Megkért, hogy most próbáljam meg újra, de úgy ahogy haladok felfele úgy tompítom le a jobb tenyeremmel a már megpengetett húrokat. Keggyetlen lassan ment, de megértettem mire gondol. Amikor pedig visszafelé jövök szintén ugyanez, a jobb kezem széle még tompít, de ahogyan csúsztatom felfele úgy mindig szabaddá válik az a húr amit pengetnem kell. Viszont a többi húrt meg bal kézzel, ujakkal kellene tompítani :o
Aszittem ledõlök a székrõl. Mondom ez brutál nehéz. De jogos és értem. Áhhh! Zoli pár alkalom és már az nem fog menni amit mosat csináltál 😊
Megnéztük a pentaton, a dúr és a blues skálát. Ja, ez utóbbit Õ így tanította, mutatta:
(Blues skála)
E6 1 4
A5 1 2 3
D 1 3
G 1 3 4
H 1 4
E1 1 4
(múlt héten volt téma, hogy miben különbözik a pentaton és a blues, ezért írtam)
Hazamentem és szombat, vasárnap csak skáláztam. Több órán keresztül. Fel, le. Mindhárom skálát. Elõször mindig bénán megy, de a végére egészen jól belejövök. Volt, hogy teljesen meglepõdtem magamon, mert v.mi brutál gyorsan ment már (fõleg a pentaton visszafelé). Ja, hozzám képest!
Most már egyre kevésbé kell odafigyelnem a jobb kézzel való tompításra, már csak azért is, mert így sokkal könnyebb, hogy a jobb kéz, szinte mindig alá van támasztva. A bal ujakkal is tompítom a fölsõ húrokat (szinte már tudat alatt). Itt inkább a magasabb bund-ok okozzák még a problémát, mert ott a mutató ujjam nem annyira fekszik rá a húrokra, mintha lentebb játszanék.
Sajnos csak a pentaton skálánál volt idõm és ott volt a legkönnyebb gyakorolnom a fel, le futást úgy, hogy három hangonként. Itt van még egy kis problémám. A lefutás az megy mint állat! Tõle lestem el, hogy Õ amikor baromi gyorsan tekert úgy pengetett, hogy a pengetõt elfordította és ujjtõbõl végezte a munkát, a pengetést és a jobb kezét csak lefelé, felfelé csúsztatta. Ez nekem is megy ha lefelé jövök. Azonban ha felfelé skálázok (három hang felfelé, egy vissza és így tovább) akkor ez sokkal lasabban megy, mint amikor visszafelé jövök :o Nem egészen értem. Olyan, mintha lefelé a gitáron nem tudnám olyan könnyedén csúsztatni a kezem, mint amikor visszafelé jövök. Mert visszafelé valóban néha már megijedtem magamtól, hogy csak mint a csík annyi volt az egész.
Nektek nem volt (van) ilyen problémátok felfelé skálázás esetén?
De érdekes módon, ha csak fel-le skálázok akkor nincs ez a tempó beli különbség, csak ha lépcsõzetesen haladok felfelé.
Van-e valami tippetek, ötletetek, javaslatotok, ... ?!
(én arra gondoltam, hogy külön csak ezt kellene gyakorolgatnom minden nap fél, egy órát)
Közben nekem is egyre kényelmesebb az a fajta pengetõ tartás, amit Tõle láttam 😊 Érdekes.
A gitárom zajára, búgására az volt a válasza, hogy igen a single coin pickup-ok ilenek, de amikor a kettõ együtt szól, akkor nincs. Szal szerinte felesleges beruházni pickup-ra, vagy zajszûrõre, ... Aszongya egyenlõre használjam a 2 hátsó humbucker állást, ha akkord-ozok (pl. Metallica - Call Of Ktulu, Master Of Puppets akkordos rész, akkor pedig a 2 single-t, egyben)
Ja, meg kell majd tanulnom a gityón a hangokat 😊 Rámutat egy bundra, megkérdi milyen hang ez?! Pöcsöm tudja 😞 Ki kellen számolnom. Na, aszongya ezeknek mennie kellene. Persze nem rögtön a következõ alkalomra, de folyamatosan tanuljam ezt is, állítólag késõbb nagyon hasznos tud lenni. Biztos igaza van 😊
Hát röviden ennyi törént. Szerdán megyek legközelebb, addig skálázgatok tovább mint egy jó diák 😊 Ja, és a No Remorse 3-as hangjára az volt a válasza, hogy most fejbõl fingja sincs hogyan van, de egy biztos meg kell tanulni ami problémát okoz. Azt tanácsolta, hogy építsem be a skálákba. Pl. amikor az E, A, D húrokat pengetem, akkor legyen az, hogy tompítva oda-vissza-oda, majd a következõ hang és így tovább, ...
Reszelésre is azt mondta, mint Ti, gyakorolgatni kell, de majd foglalkozunk ezzel is. Egyenlõre a skálák menjenek magabiztosan és nem szóljon mindenféle hang, felesleges húr a játékomba. Legyen az skála, vagy riffek amiket már elkezdtem nézegetni!
Hát röviden ennyi történt. (huhh)
-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?
Nem tudja valaki, hol, honnan lehetne venni ilyen nagyon képeket, posztereket gitárosokrol? Kéne valami kib@sz jo poszter mondjuk Stariani, Vai, Andy Timmons, Slash, Paul Gilbert meg ilyesmi figurákrol. Egyátalán vannak ilyenek?
Thnx
\"Tudod ebben az üzletben sokan csak azért drogoznak, mert félnek, hogy a piától elhíznak. Szerintem nekik csatlakozniuk kellene a Jack Daniel\'s programunkhoz.\" /Slash \'92/ június
<#wave>#wave><#wave>#wave>
www.satriani.com
www.satriani.com
www.satriani.com
www.satriani.com
ha már lehet választani a ...öööö....MINDET AKAROM 😄
Na viszont a No remorse-rol:
szerintem a 2-3-2 rész nincs kipengetve, hanem hammeron és pulloff. Legalábbis elég régen szedtem elö ezt a számot, de nekem igy rémlik... (másrészt ha ki is pengetik, de te jol nyomod hammerral, nem hiszem hogy sok különbséget fox hallani)
Ügyes!<#eljen>#eljen>
Azt vedd meg Nekem és a maradék kettõ közül válassz 😉
Kérhetnék véleményt ezekrõl tõletek? NEm tudom eldönteni hogy gitárt vagy erölködõt vegyek. nagy gondok... 😊 Kösze!
rg1570 - basswood test • Super Wizard jávor nyak • rózsafa fogólap • 24 érintõ • IBZ V7, IBZ S1, IBZ V8 pickup • Edge Pro tremoló • japán modell
les paul custom - mahagóni/éger test • lángoló mintás jávor tetõ • ragasztott jávor nyak • rózsafa fogólap • Alnico Classic Humbucker/Alnico Hot Humbucker hangszedõ • arany szerelvények (EB, AW)
Fender Stratocaster; MEX, nagyfejes 70-es évek reissue....puhatokkal, új állapotban 175,000 Ft
\"Tudod ebben az üzletben sokan csak azért drogoznak, mert félnek, hogy a piától elhíznak. Szerintem nekik csatlakozniuk kellene a Jack Daniel\'s programunkhoz.\" /Slash \'92/ június
1000 köszönet <#worship>#worship><#worship>#worship>
Végre tudok belõle nyomtatni <#taps>#taps>
Tegnap du-n megfogadtam amiket írtam. Munka után skáláztam vagy 1 órát (csak pentaton 😊 váltott pengetéssel(!) Valóban jobbnak és folyamatosabbnak tûnik így a játék, igazatok volt. Elõször csak simán oda-vissza, majd csak oda, csak vissza, 2x pengetni egy hangot, majd háromszor, aztán 3 hangot fel, 1-et vissza és így tovább, lépcsõzetes felfutások és vissza. A végére egészen szépen ment, érdemes lesz gyakorolni.
Aztán jött a reszelés 1 húron. Elõször lassabban, majd egyre gyorsabban. Itt volt, hogy magamtól váltottam pengetõ tartást, csak úgy 😊 Ezen is kell még dolgozni majd jócskán, de egészen szépen kerekedett ez is. E, A, D húrokon külön-külön, váltogatva a húrokat és volt, hogy percekig nem pengettem össze két húrt egyszerre 😊
Azonban van egy problémám, amire kettõ számot tudok felhozni példának.
1.) Metallica - No Remorse
Itt a 232 részt váltottan pengetem, de mindig elbaszom 😞 Pöcsöltem vele sokat, mire sikerült begyakorolni (lassabban, gyorsabban, ...) De amikor elkezdem az elejérõl a számot és ideérek, megint az oda-vissza-oda pengetésbõl az lesz, hogy v.hol elakad a pengetõm 😞
1.) Metallica - Master Of Puppets
Szintén ugyanaz a hiba, mint amit fentebb írtam. Az elsõ ritmus végén lévõ 2 hangot oda-vissza pengetném, de szintén kiesek az ütembõl. Ha gyakorolgatom, akkor nagyjából összejön, de szintén ha elkezdem az elejérõl és ideérek, úgyszintén pl. a vissza mozdulatnál elakad a pengetõm 😞
Természetes a gyors részeket 75%-os tempóval prószálom játszani.
Azon is elgondolkoztam, hogy ismervén Hetfiled bácsit, Õ brutál módon lefele szokott nyomatni mindent (pl. Master elején nem értem, hogy a fracnba nyomja csak lefele olyab gyorsan. Na mind1 😊 Szal azon filóztam el, hogy lehetséges ezeket mind lefelé kellene pengetni, gyorsabban. De ha meghallgatom a számot olyannak tûnik, mintha oda-vissza pengetnék, de nem tudom biztosan megítélni.
Van aki közületek nyomta, vagy játsza ezeket a számokat?! Érdekelne a véleményetek, hogy szerintetek oda-vissza kelllene-e és azt biztosra gyakorolni, vagy csak lefele?!
Ma du-n megyek tanárhoz, megkérdem az Õ véleményét is.