Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szeretem a cicákat
YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos
EL34. Vadonújak, eredeti dobozban 1000Ft-tal a bolti ár alatt
érdemes rárabolni.. nem érdemes kivárni hogy elmenjenek a csövek, nincsen értelme
az overdrive elõtt eq pedállal állítod a tone shape et, az overdrive után az erõsítõn, meg a négy tone szabályozóval. mid bas treb presence..
és ha még így sem sikerül elérni azt amit szeretnél.. akkor még talán lehet variálni a csövekkel..
6l6 és el34 és interchangeable változataik közt nézelõdj még.
JJ Tube Descriptions
itt nézelõdhetsz, itt van egy átfogó leírás, hogy milyen tipusú csövek, általában hogyan szólnak.
A jj a legjobbak között van szerintem az új gyártású csövek közt.
ha ilyen tipikus marshall hangzásra vágysz.. akkor el34, vagy E34L..
ha meg mesa boogi, vagy fender szerû hangzás a favorit akkor 6l6
\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"
lp re tökéletes.. és még le is hangolhatod, jobban tartja a feszességét, nem olyan kényes a drop hangolásokra, annak ellenére hogy csak 48 as
Ize, nem volt az 6 honap, max 4! <#violent>#violent>
Szeretem a cicákat
Mert amúgy van valami bajom a hangzással, de akkor nem ez az oka, sokkal inkább a ládára, vagy magára a hangszórókra gyanakszom...
(peavey XXX erõlködõ, plusz a gyári ládája)
\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85
a hangszedõ tekercsének kapacitásával együtt a potik ellenállása egy low pass filtert alkot..ami azt jelenti hogy egy minimálisat levágnak a magas hangból..
most nem tudom pontosan.. azthiszem a 500k potik melegebb hangúak egy árnyalatnyival.. ezeket gyakran humbik mellé teszik
a 250k sok meg kicsit fényesebbek azthiszem.. ezeket single stratókba szokás tenni.
De valószínûleg nem fogod észre venni a különbséget, mert nagyon minimális a hatás. és az erõsítõ tone potijaival simán tudod ellensúlyozni..felülkeverni
Tudok énekeseket, de õk már foglaltak =(
én is tudok énekelni, az inkább vinnyogás, de a borzalom üvöltés az még megy <#duma>#duma>
<#idiota>#idiota> <#taps>#taps>
lenne egy olyan kérdésem, hogy kicseréltem a passzív pukit a nyaknál egy EMG81-re Ibanez RG370-esben, és kaptam hozzá két potit, azokat is ki kell cserélnem? Mert eredetileg 500k-sok vannak benne, amit meg kaptam azok 250k-sok... Jó ez, vagy érdemesebb kicserélni? Mert ha nincs semmi hatása, akkor nem forrasztgatnkák feleslegesen, a bentlévõk is tökéletes állapotban vannak.
\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85
Régóta töröm a fejem rajta, hátha ti tudjátok:
Nos tehát az Economy picking és a Sweep picking között mi a különbség?
Mert úgye a Sweep irányba pengetés és ahogy elnézem az Economy picking is.
AMD FX X8 8350 BOX|Cooler Master - Hyper 212 EVO|Gigabyte R9 270X 2GB|Gigabyte - GA-970A-UD3P Super Flower 550W Bronze Series|ADATA Premier Pro SP900 128GB|Kingston DDR-3 8GB /1866 HyperX Fury Black
Csak ilyesmit errefelé senki nem akar játszani. =(
Még huszonéves vagyok..szóval még bármi lehet. Remélem még nem vagyok kiöregedve.
A másik meg a bundok, pontos megmunkálása. Azt már tudjuk, hogy a bundok az olcsó, és középkategóriás hangszereken, csak rá van nyomva a nyakra, és nincs bereszelve, megmunkálva. Úgyhogy itt nagyon érvényes a szerencse faktor, és nagyon válogatni kell vásárláskor.
Amúgy slinky te hány éves vagy és milyen zenét játszol?
az 52 es húrkészlet..nagyobb feszítõerõt gyakorol a nyakra, és homorú lesz tõle.. megnõ a húrmagasság tõle alapból..
ezt kell korrigálni úgy hogy újra beállítod a gitárt..elejétõl a végéig.
Ööö pont nem, vastagabb húrral lehet kisebb húrelállást elérni zörgés nélkül. Fizika az egész.
Gondold csak át.
A húr felszíne ráfekszik a húrnyeregre, és ha jól van bereszelve, akkor akár milyen vastag húr is ugyan azon a szinten, magasságon van.. és ugyan ez a hídnál is..
Ha túl szûk a vájat akkor elõfordúlhat hogy a húr megszorul a vájatban..és akkor a vastagabb húr magasabban beszorul. és akkor állítani kell..
de akkor sem a magasságon, hanem a reszelni kell.
Az A húrt hangold le E re.. ez a húr vékonyabb mint az E.
Ha mind a kettõ E hangon van.. pengesd meg õket, és nézd meg melyik a lazább.. és melyiknek nagyobb a kitérése a 12. bundnál.
minél vastagabb a húr, annál feszesebb és annál kisebb a kilengése
Ha egy 42 es húrt próbálnék meg mély E re hangolni..úgy himbálózna a gitáromon mint egy szárítókötél..és kb ugyan olyan hangja is lenne.
Egyébként errõl beszélek.. hogy sok gitárosnak fingja sincs a gitárról.. meg hogy hogy kell azt beállítani.
persze ha erõsen megpengetem..hallani hogy zörög. Nem is az a cél, hogy egyáltalán ne zörögjön, hanem hogy moderált pengetés esetén szép tisztán szóljon. Amúgy is..ezt a gitárt szinte csak torzítottan használom, és úgy nem zavaró.
Setting the Action on a 12-String Bass
egy ilyen eszköz kell hozzá..
különbözõ vastagságú lapok vannak.. sorban. 1.0mm 1.1mm 1.2mm stb
és ha tudod, hogy 1.2 re kell állítanod a húrt akkor azt a lapot betolod a húr és a bund közé.. és ha felülrõl az újjaddal ütögeted és érzed hogy felette van a húr, akkor még alacsonyabbra kell állítani..
ha viszont ráfekszik teljesen a lapra..rajta fekszik, akkor megméred egy kisebb vastagságú lappal, és kb tudod mennyit kell visszatekerni a magasságban.
Lehet még vonalzózni..de azt mindenki faszságnak tartja.
Több gitárom is van.. mindegyiknél változó.. ezért akarom tökéletesen bereszelni õket.. ezt tanulgatom most.
Most jönnek hozzá a szerszámok is..aztán belevágok.
A 12. bundnál olyan 1.2mm - 1.8mm körül vannak.
Itt egesz pontosan mit akarsz merni es a mert erteket mihez akarod viszonyitani?
Mint ahogy sokan autóba szállnak, azt nem tudják hogy kell megszerelni egy autót, de elvezetik.
A gitárbeállítás a véleményem szerint így néz ki sorjában.
Ha feltételezzük, hogy pontosan be vannak reszelve a bundok..anélkül szar az egész.
1. Nyak merevítõ pálca beállítása.
A nyakat egy nagyon minimálisan homorítani kell, a húr rezgés amplitudója miatt.. középen nagyobb a húr kitérés..
Ehez egy mérõeszköz kell, mert itt már nem elég a szem mérték, itt a miliméter tizedrész pontosságról beszélek. Nem elég a vonalzó.
Kápó is kell.. és szaktudás is.
2. A húrvezetõ nyereg beállítása..mert sajnos alapból a gitárokon kurva magasan van eleve vezetve a húr.. Be kell pontosan RESZELNI, ide is ugyan az a mérõ mûszer kell mint az elõbb.. mert csak kb 2 tized miliméterrel kell magasabban vezetni a húrt, mint az elsõ bund magassága. A szemed nem elég..vonalsó meg szart nem ér itt.
és ha elbaszod.. szaktudás kell a régi kivételéhez..(ragasztva van) a gitár sérülése nélkül, és az új beépítéséhez is.
3. A Húrmagasság. Ez viszonylag könnyû.. de sziszifuszi munka. A cél, minél alacsonyabbra kell állítani a húrokat, miközben a húrok nem zörögnek, nem érnek hozzá a bundokhoz, és minden hang artikuláltan szól.
Ha nincs jól beállítva a nyak, szarok a bundok.. eleve nem lehet jól beállítani a húrmagasságot..
Sokan nem tudják, hogy a tremolók többsége elszaródik, ha feszes húrok mellett akarod állítani a hídon az emelõ csavarokat.
Pl floydos gitárnál elmaródnak a kések.. le kell szépen venni a tremolót, és csak utána állítgatni..majd visszatenni és ellenõrizni.
és ezt többször is..
4. Oktáv, Intonáció beállítás.
Talán ez a legkönnyebb feladat. De úgy tapasztaltam, hogy sokan még ezt sem képesek beállítani maguknak.. mindig én állítgatom a többiek gitárját, hogy szóljon is már valahogy.
Elõször behangolod atom pontosan a gitárt.
Majd lefogod a 12. bundot a húrokon.. és pontosan ugyan azt a hangot kell kapnod, csak egy oktávval feljebb.
Tehát az E húrt lefogod a 12. bundon, a hangoló gép pontosan E hangot kell, hogy mutasson.. ha nem azt mutatja.. csak egy kicsit is el van csúszva a nyelve a gépnek.. akkor csavarhúzó elõ.. és addig kell állítgatni amíg pontos nem lesz.
Figyelem, amint állítasz az oktávhossz csavaron..újra állítanod kell a hangoló tuneren is mert megváltozik a húrtenzió.. és újra és újra..amíg pontos nem lesz..
Ha gyakorlott vagy.. 5 perces meló..de ha még soha nem csináltad, egy órát is eltarthat.
Amúgy tegnap az ada mp1 et mikor megvettem, mondta a faszi, hogy már 8 an meg akarták venni, csak én voltam az elsõ telefonáló, és így az enyém lett.
\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"
Viszont véleményem szerint vintage modified-bõ is a juhar/jávor testût válassz, ne pedig hárs testût. Valamint abból is van öt húros változat majdnem ugyanannyiért. Ezekben a mûfajokban jócskán használnak öt húros hangszert, érdemes elgondolkozni rajta. Vannak pro és kontra érvek, öt húroson nehezebb slap-elni (ezt a technikát majd gyakran használod), valamint tompítanod kell a felsõ húrt, ha máshol játszol B-hangot (ezt mondjuk megoldhatod úgy is, hogy pengetéskor nem a hangszedõn támasztod a kezed, hanem a felsõ húron), valamint az olcsóbb bass erõsítõket csak négy húros hangszerekhez tervezik, ezért az ötödik húr elsõ öt bundja elég furcsán szól rajtuk. Elõnye, hogy nem kell hangolgatnod, ha mondjuk egy szám drop-d hangolásban van, és elõbb utóbb biztos találkozni fogsz olyan számokkal, amik öt húrt kívánnak (pl wikipedia szerint a Jamiroquai basszerosának is van négy és öt húros hangszere is.
Sokan váltanak egy idõ után négyrõl öt húrosra, amikor már képzettebbek és több mûfajban is elkezdenek mozogni. De olyanról is olvastam aki ötrõl visszament négyre, mert nem tetszett neki. Szvsz, ha tudod, próbáld ki mindkettõt és amelyiket kényelmesebnek érzed, a tanulás nehézségét nem fogja befolyásolni, mert úgy is most kezded - én egybõl öt húros bass-al kezdtem, bár én mondjuk már pár éve gitároztam, amikor felvettem a bass-t is. Vagy megkérdezheted a srácot is, hogy ajánlja-e az öt húrt, gondolom õ jobban benne lehet ezekben a mûfajokban, talán nagyobb rálátása van a dolgokra.
Mellé nyúlni biztos nem fogsz, ez egy elég jó hangszer, a squer jazz bass-ok legnépszerûbb modellje, és ha netalán még sem jön be, akkor tovább tudod passzolni nagy bukó nélkül.
Egy kezdõ pedig ne állítgassa a gitárját mert annyira nagyon azért nem egyszerû még a netes leírásokból sem, sõõt akár el is cseszheti a gitárt ha rosszul állítgatja, plusz vannak olyan beállítások amikhez nem árt pár ilyen célra készített szerszám és mûszer.
akkor visszaszívom a humbucker faszságot
a gitárnál nem a márka a lényeg, hanem, hogy szép egyenes nyaka legyen, ami nincs megvetemedve, és pontosak legyenek a bundok is.. mert egy kezdõnek, nagy húrmagasságon, gyorsan elmegy a kedve..õ még nem tudja beállítani a gitárt.. + szar gitárt meg nem is lehet jól beállítani