Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
kicsit szétszórt vagyok
<#circling>#circling>
Society Dwelling Mother Fucker and Strength Determination Merciless Forever
Már jóideje gitározgatok és eddig egy Zoom 505II effektet használtam de már igazán megérett egy cserére. Ezért lérdem tõletek hogy valaki használt-e már Boss Od-20 nevezetû pedált? Elég komoly cuccnak tûnik de azért kiváncsi lennék a ti véleményetekre is.
Vizális alkatok kedvéért 😊
Society Dwelling Mother Fucker and Strength Determination Merciless Forever
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos
FTF²@CS:S - users.atw.hu/ftf2 \"Life is like a fuse, short and burning fast\" P4 2,8GHz|1GB RAM|320GB|X800Pro|ViewSonicVX924|Audigy 2|Logitech Z-5500|PlextorDVDR|Logitech MX1000
FTF²@CS:S - users.atw.hu/ftf2 \"Life is like a fuse, short and burning fast\" P4 2,8GHz|1GB RAM|320GB|X800Pro|ViewSonicVX924|Audigy 2|Logitech Z-5500|PlextorDVDR|Logitech MX1000
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
mondjuk ilyenkor jobb visszavinni, majd kicserélik benne a csövet õk aztán jó lesz.
Így vegyen az ember megbízható márkás cuccot 😞
Az ára valamivel 100e fölött volt.
Nem kell irigykedni, nem valami drága vagy különleges gitár, 300 dolcsi volt, kínában gyártották. Csak otthon ilyet nem lehet kapni, vagy ha igen, akkor az Oroszlán tripla áron adja, és nem lehet kipróbálni.
Nekünk a hordozhatóság volt az elsõdleges, abban ez volt a legjobb akkor a kapható felvevõk között és még elfogadható minõséget adott. Volt laptop-os ötlet is ProToolsal, de az sokkal macerásabb. A hangminõsége ennek is bõven afelett van, amit egy átlagos fül már jó minõségnek gondol. Persze messze nem ez a hangrögzítés csúcsa.
Mondjuk üres kézzel nem bírtam eljönni:

http://www.netural.hu/foto/02.mp3
Két órás meló volt kb.
A dobsáv a 864-es saját dobgépe. Hallatszik, hogy gép sajna, de egész elviselhetõ azért. A dobtéma a beépített sémák egyike. Van benne több száz, különféle stílusokba rendezve. Ezzel nem foglalkoztam sokat, ugyanazt üti elejétõl-végéig. A különféle dobtémákat össze lehet füzni teljes dalokká, sõt stílusonként van intro-verze-kórus-levezetés dobrész, amibõl választhatsz. Van 8-9 féle dobfelszerelés hang, de ezek között vannak átfedések. Pl a tamok ugyanúgy szólnak a többségben. Viszont be lehet importálni egyedi dobhangokat USB porton keresztül. Ez jó dolog, rengeteg különféle dobhangzás állíthatsz így össze. Az elõre megírt dobtémák mellett sajátokat is beírhatsz és dalkíséretté fûzheted õket össze, de ez nagyon macerás egy meló ezen a szerkezeten. Az sokkal jobb, ha valami számítógépes programban (pl Fuityloops) csinálsz dobalapot és beimportálod a gépbe. A dobgép a legmacerásabb része ennek a szerkezetnek. Nem is pöcsöltem vele sokat. Egy valami hip-hop groove 😊
A dobgép amúgy független a 8 sávtól tehát, ha ezt használod, akkor tulajdonképen 10 sávod van. 2 dobsáv (sztereóban) és 8 szabad sáv az egyéb hangszereknek és éneknek. A dobgéphez tartozik egy Phrase Trainer is, ide importálhatsz zenei témákat és egy visszajátsza, gyakorolhatsz rá. Mondjuk egy Satriani szólót felveszel ide CD-rõl és ez ismételten mindig lejátssza, de tudod lassítani is, hogy kigyakorold. Soha nem használtam.
A másik macerás dolog a kijelzõ. Mindent mutat, csak az kevés. Kicsi, nem átlátható, hiányzik a hullámforma kijelzés, vagy a sávok megjelenítése. Nagyon érdemes soksávos felvételnél egy papírra feljegyezni, milyen részt melyik sávra, vagy virtuális sávra rögzítettél, mert még a 864-nél is van belõle 64 db, és azt is fel kell írogatni, hogy idõben hol helyezkedik el a felvett darab. Képzeld el, hogy felveszel egy szólót az 5-dik sáv 7-es vitruális sávjára és 3perc 45 nél kezdõdik. Másnapra már nem fogod tudni hol van. A kijelzõ és a sávok világító gombjai csak azt jelzik ki, hogy az adott sávon van valami felvétel. Tehát egyszerre csak egyvalamit látsz a kijelzõn mindig lépkedni kell, nem olyan kényelmes, mint egy monitoron egy stúdióprogram. Sajna ez bármelyiknél, még a 300ezres 1600-as modellnél is így van. Kicsit informatívabb, mint a 864 kijelzõje de az is kevés.
A 864-nél macerás egy kicsit az is, hogy az apró mérete miatt csak 4 sávpotméter fért rá. A másik kettõ a dobgép hangerejét és a master hangerõt állítja. A 864-nél egy potméterhez 2 sáv tartozik és egy gombbal válthatsz, hogy éppen melyiket akarod állítani. Szerencsére ha nyomvatartod a gombot, akkor a kijelzõn megjelenik, hogy a másik sávnak hol állt a potmétere. A 900-as ebbõl a szempontból kényelmesebb, bár nagyobb. Ha otthon használod, tehát egy helyen van, akkor jobb a 900-as. Nekünk a könnyû szállíthatóság volt az elsõ, ezért lett a 864-es.
Ami még mindkettõnél gond lehet, az az ha élõ dobot akarsz rögzíteni. Egyszerre max. 2 sávra tudnak felvenni, tehát sztereóban. Egy dobot meg általában minimum 6-8 mikrofonnal (vagy még többel) szoktak mikrofonozni, így sávonként nem tudod rögzíteni az egyes mikrofonok jelét, tehát nem is effektezheted egyenként vagy keverheted utólag, csak a már "elõkevert" sztereó dobjelet, amihez egy külön keverõ kell, hogy összehozd 2 sávra a 6-8 mikrofonjelet.
Ezen kívül csak jókat tudok róla mondani, mert tömörített formátuma ellenére kiváló minõségben lehet dolgozni vele. A belsõ processzálás 24 biten megy.
A felvétel nagyon könnyû vele. Nincs routolás, mint a komoly stúdiócuccoknál, így pár óra alatt már jól kezeled. Mondom a dobgép pöcsölõs kissé.
Az effekteket jónak találtam. A leírás szerint a BOSS padálokból valók, illetve néhány pedáljuk lemodellezett effektjét is megtalálni benne. Nagyon sok van és minden bemenethez (gitár, mikrofon, vonal L-R) külön effektláncok vannak általában 40-100 db. A láncokba tetszõlegesen belenyúlhatsz és bármelyik effektet megváltoztathatod. Ezek az effekt láncok, ahogy mondtam a bemenetekhez vannak rendelve tehát úgy vannak összeállítva, hogy pl a gitárbemenethez gitár és basszusgitás láncokat választhatsz, a mikrofonbemenethez énekeffeket láncokat, a vonalbemenethez komplett zenekari effekteket. Ezek a felvételkor már effektezik az adott sávot és sajnos késõbb nem állíthatók és nem kapcsolhatók ki, de a felvétel elõtt le lehet õket tiltani, ha nyers jelet akarsz rögzíteni. Szóval, ha bedugod a gitárt és kiválasztasz, mondjuk egy "RockLead" nevû effektláncot, akkor a gitárod (illetve a gitásbemeneti sáv) kap egy rockos torzítót, egy kompresszort, egy EQ/Wah lehetõséget, zajszûrõt, modulációs effeketet illetve annak lehetõségét (flanger, chorus, pith shifter, phaser, harmonist, doubling, tremolo/panner, slow attack) és egy visszhangot. Ezeket úgy paraméterezed ahogy akarod, vagy ki is kapcsolhatod a láncból, a teljes effektlánc jelét is állíthatod bal oldalt középen azzal a fekete tekerõgombbal, és ki is kapcsolhatod az agészet, de ha ezekkel felvettél, akkor ez az effek összeállítás már az adott sávon marad. Nem lehet utólag pl a torzítóba belenyúlni.
Az effektek némelyike magában elég fura, de zenében jobban érvényesülnek. Nagyon jó szerintem a Doubling, ami egy gitárjelet két oldalra panorámáz. A torzítók különféle ismert erõsítõmárkák kódnevei alatt futnak (JC120, Matchless, Vox, Marshall, Soldano stb). Ezekhez lehet rendelni különféle hangfalméreteket a 8"-os hangszórós kombótól a metal full stack-ig.
A recorderben kromatikus hangológép is van, ami 1 gombnyomásra elõhívható.
A felvétel nagyon egyszerû. Bedugod a hangszert, megnyomod a gombját annak a bemenetnek, ahová dugtad, beállítod a bement alatti gombbal a jelszintet, beállítod fenti effektet (vagy kikapcsolod), megnyomod annak a sávnak a gombját, ahová venni akarsz és PLAY/REC. Utána egy gombnyomással lehet visszaállni az elejére, vagy a nagy tekerõgombbal gyorsan csévélni akárhová. Kérhez loop felvételt is: kijelölsz egy kezdõ és egy végpontot és elindítod a felvételt a két kijelölt idõpont közötti szakaszt ismételten játsza a gép és te bármennyiszer rájátszhatsz, modjuk egy szólót. Ha újrakezd, a felvétel is újraindul, de csak azon a szakaszon belül. Kijelölhetsz referenciapontot, és mindig odaugrik a lejátszás, vagy lehet kötni is, mint a stúdiókban: elrontottál egy részt és csak onnan veszi, ahol a rontás kezdõdik, ha kijelölöd az elejét. Mindehhez korrekt kijelzés tartozik. századmásodperc pontosan, vagy üteméréssel is jelzi. Így például egy teljes verze rész utólag kivágható és ugyanaz a rész a nóta késõbbi részébe is beszúrhat, így nem kell kétszer lejátszani. Így, hogy nem látod a hullámsávot ez kicsit nehézkes, de ha takra veszel fel, akkor pontosan lehet vágni. Mondjuk kivágod a 16-20 ütemet a 2. sávból és ugyanabba sávba bemásolod a 24-28 ütemhelyre. Van takjel, tizedesértékig beállítható és akár extrémebb, mondjuk 7/8-ados mérõ is kérhetõ. A dobgépet is egy gommbal be tudod állítani bármilyen mérõre. Van egy Tap(Tempo nevû gomb, amit ha tetszõleges tempóban nyomkodsz, akkor a dobgép szépen rááll arra tempóra.
Ha felvetted a sávot, akkor választhatsz egy következõt és rögtön felveheted a másik hangszert ugyanígy. Vagy választhatsz egy virtuális sávot is a 64-bõl és ugyanazt a témát máshogy is felveheted. Egy sáv alatt még 8 virtuális van. A végsõ keverésnél csak 8 sávot keverhetsz le, de különbözõ témaverziókat tárolhatsz a hirtuális sávokon és azt választod ki ami jobban tetszik, vagy jobban sikerült. PL. a gitárrészedet 8x felveszed és nem kell ehhez 8 külön számban rögzíteni, hanem csak egyben 8 virtuális sávra és a legjobbat kevered le a végén a zenébe. A keveréshez a tolópotikat használhatod. Jól mûködnek, nem szorulósak, szépen csúsznak. Külön keverheted be a dobgépet is, ha akarod, de mankónak is használhatod felvételnél és aztán nem kerül be a végsõ mixbe, lehúzod. A keverndõ sávok mindegyikéhez van néhány külön sáveffekt. Ez a panoráma (nem annyira effekt, de vegyük annak), amivel a sáv jelét pozícionálhatos a hangtérben, jobbra vagy balra. Egy kétsávos parametrikus EQ (minden csatornához külön). Ugyancsak magas és mély, de mivel parametrikus, választhatsz, hogy milyen frenkecciatartományt akarsz vele emelni vagy vágni. Van még csatornánként állítható Chorus/Delay/Doubling és Reverb. Az elõbbi hármasból sajna egyszerre csak egyet lehet kiválasztani. Bármilyen effekt, beleértve a panorámázás a bemeneti jelhez is rendelhetõ, sõt ezekkel a dobgépet is effektezheted.
A keverésnél használhatsz még Bounce-ot, ami azt jelenti, hogy több sáv jelét egy, vagy két sávra sûrítheted (utóbbi esetben sztereó marad a jel). Pl. televettél 4 gitársávot és kell még sáv a többi hangszernek, ezért a 4 sáv jelét kettõbe sûríted. Így marad még újabb 6 sávod felvenni. A keverés után a kiválasztott 8 sáv (lehet virtuális sáv is) jelét is 2 sávra kell bouncolni, lekeverni véglegesre és ezután lehet használni a masteringet.
A mastering a kész sztereó (kétsávos) felvétel véglegesítése. Itt lehet még ezernyi mastering effektet használni. Ezek különbözõ stílusok (általában nem zenei) szerint vannak csoportosítva, mint pl. Jungle, Orchestra, Dry Compressor, Acoustic, Rock Compressor, Vocal stb. Ezekbe is belenyúlhatsz és állíthatod a különféle mestering effekteket, mint pl. EQ (nagyon jó ! parametrikus, frekvenciaszélesség és peak/shelving állítás !) Bass Cut (mélyhangvágó) Enhancer, Expander, Compressor, Mixer, Limiter, Output (smotth clippeléssel !) Szerintem nagyon jó a mastering rész, itt lesz igazán dinamikus a felvétel.
Aztán ha megvagy a végleges sztereó felvétellel, USB porton csatlakozol a számítógéphez (Csak Win XP-t támogat sajna és nincs hozzá más driver) és küldheted a kész anyagot WAV-ban, vagy AIFF-ban a szgépre. Ugyanígy USB-n keresztül importálhatsz be hangfájlokat, vagy dobhangokat is.
A mellékelt példafelvételemhez - ahogy írtam - egy hip-hop dobütemet választottam ki a beépítettek közül.
Erre ment egy elektromos gitár sáv, akusztikus gitár szimulátorral. Ezt két oldalra dupláztam.
Második sávon egy prüntyögõ elektromos gitár.
Harmadik sávon egy slide jellegû elektromos gitárhang
Negyedik sávon ugyanaz az elektromos gitár basszusgitár szimulátorral 😊 frettless bass-re alakítva (magában borzasztóan szól, de zenében elment)
Az 5. egy fõének sáv volt
Aztán a refrénnél egy nyivákolós vokálsáv a 6.
A hetedik sáv pedig szintén egy éneksáv volt, az a magas fütyülés szerû valami a háttérben, ami olyan minde gy analóg szintetizátor, de nem az, hanem egy hülye effektel ilyen magasra torzult emberi hang. Így inkább effekt jellege van.
Ez így 7 sáv + a sztereó dobsáv, de azt nem számítja külön. A fenti módon kevertem, bounce, mastering, majd USB szgépre játszás és itt apró pofozgatás, vége lekeverés, MP3-ra alakítás.
Hát csak ennyi 😊
Te vagy az én emberem😊
864-est akartam én is de lehet hogy a cd-s verzió lenne majd belõle!(900CD)
Mi érdekelne?Hát szinte minden,ha esetleg egy kisebb beszámolót egy zene összeállításáról tudnál gépelni(akár privibe)azt nagyon megköszönném.
Én arra szretném használni hogy egy demo szintû anyagot összekeverni sávonként,alágityózni,dob,basszusalap meg ilyenek.Vannak elképzeléseim a mûködésérõl de lehet hogy tévesek azért kellene némi infó.
Lehet ezzel úgy is felvenni hogy egy riffet felveszek és azt ismételve lejátsza,vagy akár több sávon is lehet alá pengetni külön effektálva?
Ja és az effektek milyen minõségûek?Nekem most egy Zoom 606-os van ahhoz képest kb😊
Köszi elõre is<#worship>#worship>

Okos kis szerkentyûk ezek. Házi demózásra nagyon jó. Az enyém nem CD-s, hanem memóriakártyára rögzít és elég kicsi és könnyû, hogy egy kisebb táskában mondjuk próbahelyre vidd és onnan haza, vagy a zenekar tagjai körbeadják egymásnak és mindenki rögzítse otthon az ötleteit.
Amúgy korántsem a Boss a szakmai csúcs ezen a téren, de mondom otthonra kiváló lehet.
Mi érdekel még róluk ?
pedig azért azt gondolná az ember hogy a Boss nem gyárt gagyi dolgokat?
a 900 pedig érdekel(t)
Gabyee, ezekkel a kütyükkel kapcsolatban rosszak a tapasztalataim, ugyanis egyszer ilyennel próbáltak együttesünknek demot készíteni és kiírni cd-re, és sikeresen elcseszték, ugyanis eléggé kiforratlan technológia egyelöre. Érdemes kerülni sztem ezeket
ilyen ketyerékkel van már valakinek tapasztalata,esetleg hasonlókat ismertek-é?
\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai
Amirõl eddig csak álmodtatok, az most íme, valóra vált: legitározhatjátok az ördögöt. Elõszõr gyakoroljatok és utána gyõzétek le a démont. A különbözõ billentyû parancsokkal különbözõ figurák érhetõk el.
http://www.guitarshredshow.com
Szóval húzzatok bele!
Ezt nem kell évekig gyakorolni....
Szerkesztőket keresünk a http://codenamegta.hu -ra. Részletek, juttatások privátban.
fõleg hogy szólógitáron nem tanulsz meg rendesen ujjal játszani
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.