Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

KranaZoli
No, hát Én sem vagyok zeneelméletben otthon ám.
Amikor jártam tanárhoz, akkor beszéltünk róla egy kicsit, adott könyvet, ill. találtam a NET-en egy egészen jó kis oldalt, ráadásul vmi magyar srácé volt és tök jól, érthetõen volt benne a zeneelmélet.

Eddig még nem lelem...
Igaz, nem régóta keresem újra...

A transzponálható kifejezést az Én tudomásom szerint arra használják és mi ezért tértünk át erre a skálára, ezekre a skálákra, mert vegyük pl. a dúr skálát.

Egyik elõnye, hogy minden húron 3 hangot pengetsz. Nem 2õt, majd hármat, majd megint 2, és végül zárul 1 hangal, hanem minden húron 3at, az ujjrend így adja magát és pengetésileg is könnyebb a váltott pengetés miatt.

A másik elõnye, hogy akármelyik bundon kezded a skálát, dúr skálát kapsz, csak ugyebár más-más dúr lesz. F, G, A, H, C, stb...

Minden skálának megvan a felépítése, hangközök. Ezeket jó megtanulni (én már megint elfeledtem, ezért keresem újra azt a site-ot), mert ha ezt tudod, akkor akárhol fogod le a gityó nyakát tudsz indítani egy dúr, pentaton, moll, stb... skála "menetet".

Ha ezeket a skálákat transzponálod, akkor a hangközök megmaradnak, így lesz minden fekvésben dúr a dúr és moll a moll.

Tanárom azt mondta, hogy azért Kirk bácsi is tudja a hangokat a gityó nyakán és álmából felkeltve is tudja a skálák felépítését, mégha pl. ezt a Kill am All albumon talán nem is tudta, de ki tudja?!
😊

Ha már itt tartunk, a legújabb Santana albumon is közremûködik Kirk 😊))

Nekem nem sikerült megtanulnom, de biztos jó dolog, ha az ember tudja, hogy megfog egy hangot a gityó nyakán és tudja, hogy az melik, ill. tudja a skálák elméletét, stb...

Vagyis kell egy kis elmélet mindenképpen.

AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | Kingston 352GB SSD | XFX XTR Series 650W | 24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10

Nd
köszi, rá is nézek

\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai

No, csináltam egy kis összeállítást az én kedvenc akusztikus számaimból:
Itt van a csomag

-Jean-Paul Cambefort: A Guitar-pro egyik alkotója, nagyon jó számokat ír, a MySongBookon külön fórumtopikot nyitottak hogy kiderítsék, ki õ :-)
Photo-Souvenir - kellemes szám, nem nehéz
Sans Intention Particuliere - ez benne van a gp4 demo kottái közt, elég nehéz darab, de gyakorlással meg lehet tanulni, megéri, nagyon sokat lehet vele fejlõdni és nem mellesleg szerintem fantasztikus szám
Un Double SVP - hasonló az elsõhöz
-Emerson Lake & Palmer: The Sage - klasszikus ELP szám, én nagyon szeretem (hát még édesapám, amikor játszom neki :-))
-Eric Johnson: A Song for Life - sok helyen a világ legjobb gitárosánák kikiálltott mûvész egyik akusztikus száma, akkor a legjobb, ha nem ragaszkodsz a kottához (ez mindenhol igaz, de ennél fõleg, mivel nem olyan jó a tab)
-Paul Simon: Scarborough Fair - A Simon and Garfunkel párosból a gitáros egy szép száma, bár lehet hogy csak feldolgozta, sajnos nem tudom, de szép és nem nehéz
-Spock's Beard: Chatauqua - Neal Morse egy remekmûve a SB-es korszakból (mai progresszív rock egyik legnagyobb zenekara szerintem, akkor is ha már kiszállt belõle Neal Morse), én öntöttem gp-be ezt a számot, ezért nekem duplán kedves :-)
-Francisco Tarrega: 19-20. század fordulóján élt gitáros/zeneszerzõ, õ írta a híres Recuerdos De La Alhambra címû darabot, amit azért nem mellékeltem, mert szerintem legalább 5 év intenzív konzervatórium kell ahhoz hogy valaki eljátsza (ha valaki szerint ez nem így van, jelentkezzen), az MSBn fönnt van
Adelita - egy szép, de nem nehéz darab
Capricho Arabe - jelenleg a kedvencem és kijelenthetem hogy már el tudom játszani, elég nehéz darab és nagyon szép, érzelmes, mindenkép megéri megtanulni eljátszani; ne felejtsd el D-re hangolni a legalsó húrt ;-)
-Mason Williams: Classical Gas - egy régi kedvenc számomra, nem nagyon nehéz és élvezetes
Jó szórakozást!
Nd
igen a Layla c. számot ismerem, és játszottam is párszor. Nagyon jó kis dal. A másikat így címrõl biztosan nem ismerem, de rákeresek.

Amúgy nem jellemzõ rám nagyon ez az akusztikus téma, csak mostanában kezdett megtetszeni. Többnyire a villanygitárt nyüstölöm.

\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai

McGrady
én a Blackmore's Night - The Storm c. számot ajánlanám, nagyon király ahogy kezdõdik, meg szenzációs az egész 😊
a másik az az Eric Clapton - Layla (unplugged version) az is szuper 😊)

Kuss!-magyarázta.

Nd
Hát szerintem tanárhoz mindenképpen érdemes járni. De erre magadtól is hamar rá fogsz jönni, ha elkezdesz gitározni tanulni. Egy csomó dologra simán rájössz majd, és magadtól is meg tudod tanulni, viszont egy csomó másikra meg nem.

Ráadásul a tanár azonnal megmondja/megmutatja a helyes technikát, és nem tanulod meg rosszul, ami késõbb sokkal nagyobb munkával tudnál csak újra-tanulni (helyesen).

Nem utolsó sorban pedig sokkal gyorsabban tudsz fejlõdni, ha hozzáértõ segít.

Nem sokszor veszem fel magad, lehet majd egyszer ha lesz hosszabb idõm csinálok egy pár felvételt, de bocsi, most nem tudok.
Na akkor keresek pár hasonló számot és megosztom veled.
noctlown
Üdv, én ma vettem egy Yamaha C-40es gitárt. Szerintetek menjek el most tanárhoz, vagy késõbb, mikor tudom hogy szükségem van rá?
Amúgy a Gitár-Center oldalba belehet még lépni szerkesztõnek?

hello

Nd
Esetleg egy felvételt felrakhatnál valahova, hogy neked hogy megy.

Amúgy érdekelne, ha tudsz hasonló hangulatos számokat, amik kb ilyen nehézségûek. Nem vagyok egy atom nagy gitáros, csak hobbi, úgyhogy ezt tessék belekalkulálni

Na, eljátszottam, nagyon jó szám, tényleg és tipikusan az a fajta, amit jó játszani. Kicsit késõbb majd tudok ajánlani hasonlóan élvezetes akusztikus számokat, ti tudtok?
már megtaláltam és szerkesztettem a hsz-em, bocsi, túl gyors voltál 😄
Van egy pár verzió a mysongbook-on ebbõl a számból.

Nagyon szépen játszol! (Sajnos) nem vagyok egy nap Clapton fan, bár ismerek jópár számot tõle, Unplugged meg bluesos cd is megvan, de ez a szám most nem ugrik be, madj meghallgatom. Ezek után rákeresek és majd én is megtanulom 😛
Nd
más. Valaki ismeri/tudja játszani Eric Clapton Signe címû számát? Most pár napja kezdtem megtanulni, mert nagyon megtetszett.

Feltettem egy mp3at, eddig ezt sikerült kihozni belõle:

http://www.freeweb.hu/mndee/mp3/signe.mp3

Zoli!

Nekem megvannak a petrucci videok, ha mondasz valamit, amin el tudom neked küldeni akkor tõlem okés.

Nd
Hello KranaZoli!

Örülök hogy visszatértél, és sikerült rendezni az életed!
A fórum már megint pörög mint régen.

McGrady
lol senki nem tudja elvenni amíg élek gitározni fogok 😊)

Kuss!-magyarázta.

Örülök neki, hogy nem vettem el a kedved 😉

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

McGrady
jah igazad van majd keresek vkit aztán zúzom 😄DDDD

Kuss!-magyarázta.

Azt hiszem ha alap dolgokkal nem vagy tisztában akkor érdemesebb lenne tanárhoz járnod (gondolok itt pl. hangkörök, hármashangzatok a különbözõ skálák stb. megismerésére), hiszen amíg ezekkel nem vagy tisztában nem fogod átlátni a mit-miként lényegét.

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

McGrady
ok kérdezek
mi az h transzponálható? 😄DDD
bocsi de sose fogalkoztam komolyabban az elmélettel

Kuss!-magyarázta.

KranaZoli
Ez pedig egy A moll lenne, szintén szerintem 2 oktávos.
Itt is minden húron 3 hang.

A skála transzponálható.
5. fokról indul.
A hangok neveit meg tudod nézni a Guitar Pro-ban.

A lényeg, hogy a Guitar Pro kiírja a skála hangjait, amikor kiválasztasz egyet. Ha jól írtam be, akkor egyeznie kell ezekkel a hangokkal.

Az ujjrendet nem írom le, szerintem egyértelmû, de variációknál már lehet csúsztatni is, ahogyan kényelmes, ...

Remélem érthetõ voltam. Ha nem, akkor kérdezz 😊

AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | Kingston 352GB SSD | XFX XTR Series 650W | 24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10

KranaZoli

KranaZoli
Hát ez nem jött össze... Mi ez a béka
:o

De látom itt is van kép feltöltése a gombok alatt 😊

KranaZoli
Ha jól szúrtam be, akkor lentebb egy A dúr TAB-ja van.
5 fekvésben indul.

Hirtelen ilen bénán tudtam csak összehozni 😞

A bekarikázott hangok az A hangok.
Ha transzponálod, akkor egyértelmûen F, G, A, H, stb... dúr lesz belõle.

Sajna a gityó nyakát nem tudtam megkreálni...

McGrady
www.imageshack.us

Kuss!-magyarázta.

KranaZoli
Mivel nem vagyok zeneszakértõ így úgy tom megfogalmazni, hogy pl. A dúr.
5. fokon kezded (bundon 😊 ez az alaphang A

Skála közben az A hangot ebben a dúr skálában még 2x pengeted. Vagyis nem ezt az A hangot, hanem A hangot 1 és 2 oktávval feljebb.

Így lesz több oktávos a skála és még azért jó, mert minden húron 3 hangot pengetsz és transzponálható az összes fekvésre.

Mondom, ha löktök egy képfeltöltésre szánt szerver címet, akkor kiteszem a mintát...

KranaZoli
<#email> Mást vártál <#vigyor2>

Köszi a link-et, ezt is kinyomatom magamnak. De nem kell megijedni csak addig vagyok NET közelben amíg mh-en vagyok és itt sem ez az elsõdleges feladatom 😊

De, most ez van 😊

Egyébként meló alig, évvégi lazítás. Jövõ év elején tudok majd csak szabira menni.

Nem emléxem...

Volt a Petrucci anyagon kívül más is, amelyik oktató videó volt és hasznos cuccos?! Amihez szintén lenne TABlatúúúra.

Aztán majd jöhetnek a DVD letöltések is 😊

Egyik barátom most írja ki Nekem az összes Metallica videjót ami megvan Neki.
Az újabbakat DTS hangal, de a régi VHS-es anyagok is nagyon fognak érdekelni 😄
<#finom>

McGrady
hagyd, akkor keresek, nem halok bele 😊)

Kuss!-magyarázta.

KranaZoli
Priviben ment a cím a GP4-hez.

Hátõõ... Most asszem nincs olyan tárhelyem regelve, amit hagyhatnék törlésre. Megpróbálok vmit bûvészkedni, aztán majd írok, hogy mi az ábra.

KranaZoli
Jogos!
Megnéztem. Valóban. Mondjuk Nekem kirakta az összes létezõt a gityó nyakára, asszem elõször ledõlök a székrõl, de a kavalkádban megtaláltam azt amire gondoltam.

Ha tudtok olan szerver-t ahova képet lehet feltölteni, akkor felteszem azt a 2 (vagy nem is tom, lehet 3 😊 oktávos dúr és moll skálát amit Én gyakoroltam és minden fekvésben játszhatók.

Ki lehet ügyeskedni a GP-bõl is. De ha tudtok ilyen szerver-t, akkor szívesen felteszem. Régebben tudtam ilyen szerver-t, de hát ki tart ilyet fejben 😊

McGrady
vki egy linket a gp4-hez köszi!!! <#worship>

Kuss!-magyarázta.

Visszatértél és pillanatokon belül elkezd égni a fórum :-D

Skálákat sokat találsz MySongBookon a gyakorlatok alatt, egyet én is raktam fel, van benne több mint 40 skála, amit anno a gitártanárommal tanultam. Ez az. Van benne többoktávos meg fekvésváltásos is, amit csak akarsz... :-)
McGrady
azt nemtom sajna :S
a 2 oktávos az mit jelent? <#help>

Kuss!-magyarázta.

KranaZoli
Pentaton skálák OK!
Blues skála OK!

Azonban az itt megtalálható Minor -> Moll és Major -> Dúr skálákon kívül segíthetne Nekem vki, hogy hol találok 2 oktávos, fekvés váltásos Moll és Dúr skálákat...
?!

McGrady
woáw
tudsz adni egy linket a gp4hez?

Kuss!-magyarázta.

Itt is fenn van 😊

A gp4-ben is vannak skálák 😊

McGrady
a major a dúr asszem de a gp5-ben is vannak skálák az sokkal jobban átláthatóbb, kiteszi az érintõlapra az összes hangot ami benne van az adott skálába aztán kész..
sajna letöröltem a gp5-t lehet fel kéne tenni újra

Kuss!-magyarázta.

KranaZoli
Hát talán sikerült találnom egy Torrent-es oldalt, ahol 4db mpeg állományt találtam.

Nekiálltam letölteni, meglátjuk... (Torrent-et még nem használtam)

Egy rakás dolog van itt, ha mind1 mögött ott a tartalom is akkor az naggyon sirály!

KranaZoli
Oh, nahát.

A John Petrucci Rock Discipline teljes kint van a mysongbook-on GP4-es verzióban. Én meg egséz nap a PDF-et kerestem 😞

Már nyomtatom is kifelé...

Már csak a videjó kellene...

KranaZoli
Hát ez elkeserít, ui. Én meg a XI. ker-ben keresnék majd gityó tanárt, lehetõleg közel az Eteléhez, vagy Õrmezõhöz.

Ez király.

Vidéken találtam Bp-n meg nem lehet?!
:o

Érdekes...
(fejvakarás)

KranaZoli
Ticcsen semmit. Én meg várom a válaszukat a bõvebb ismertetõrõl.
Mire iratkoztál fel?
Én a Rock sulira.

Ma már meg is kaptam az elsõ leckét 😊

Néztem ezt az oldalt jó is lenne, de a dúr pl. vmiért nem akar tetszeni...

Elõször is:

Melyik a dúr és melyik a moll?!
Major?
Minor?

No, a lényeg, hogy amire Én emléxem dúr skálára (szerintem 2, vagy 3 oktávos volt) és így kezdõdött:

E1: 1 3 5
A5: 1 3 5

Minden fekvésben így kezdõdött ez a dúr skála.

Amit itt találok azzal a gáz, hogy nem minden húron használ 3 ujj-t (de hülén sikerült ezt megfogalmaznom 😊

No, ilyet itt nem találni a többi az jónak tûnik.

KranaZoli
Keggyetlen. Beírom amikre szükségem lenne és mindenhol ott a régi, de már nem létezõ site-om 😊
😞

McGrady
FireBoy már elkezdte csinálni a Gitár-Center oldalt, ott lehet majd tanulgatni 😊
köszi a gitartanfolyamos linket, holnap már jön is a levelem 😄

ezen az oldalon vannak skálák is, itt le tudod ellenõrizni tudásod 😊
persze nem csak skálák vannak, sok akkord is le van írva, és egy hangoló is van 😊

Kuss!-magyarázta.

KranaZoli
No, röviden...

A Petrucci videó nagyon érdekelne. Annó ehhez megszereztem a PDF állományt is, vagyis az anyag TAB-ját, de volt benne szöveg és magyarázat is. Ezt is kitettem a szerverre. De ezt már féltve írom le 😞

Több minden kincsel együtt, amiket Nektek is köszönhetek!!!

Ill. amiket a tanárnál akkor tanultam, skálák, gyakorlatok, stb... Ráadásul ezeket mind-mind GP-s verzióban, amiben egy rakás munkám volt, de szerettem csinálni, meg beirogatni a dolgokat.

Ha vkinek megvan a GP5 crack-el, mert ha jól nézem ez már nem kér serial számot, akkor az légyszi küldjön egy privát üzenetet.

Honnan volt olyan nagy tárhelyem?

Az elõzõ cégem szerver gépe volt. Aztán felkerült a Virtuális Gitáriskola c. kiadvány és kaptam egy levelet, egy ügyvéddõl, melyben megkerestek és mindenfélével riogattak, ...

Így hát pikk-pakk be kellett szüntetnem a site-ot és mivel akkor már nem voltam a cégnél, így törölték a tartalmát, amit nem tudtam lementeni.

Szóval sok volt a jóból 😊

Amire emléxem az a Pentaton skála, Dúr skála 3 ujjas verzió és Blues skála. Nomeg, pár gyakorlat.

Ami érdekelne az skálák, transzponálható, kötött ujjrendes 3 ujjas skálák pl. a dúr és moll-ra.

Az a gondom, hogy nem találok egy normális gitáros site-ot a NET-en, lehetõleg magyar oldalra gondolok. Én vmi ilyesmit szerettem volna készíteni, de hát ember tervez a másik meg végez 😞

Ráadásul most még vásárolhatok majd pedálokat is. Meg kellett válnom 2 pedálomtól, hangolótól, metronomtól, mert egész nyáron interjúkra járogattam és kellett a pénz. Még szerencse, hogy a gityóra és a combo-ra nem akadt vevõ, mert vidéken voltam...
(szar ügy)

Szóval már megint az a gond, hogy nincs tárhely ahova fel lehetne tölteni a videókat? (petrucci)
Megvan hozzá a PDF is?!

Most már jó lenne a DC++ is, mert szélessávú NET van a mh-en, de ezzel meg az a gond, hogy ticcsen annyi helyem, amit meg kellene osztanom, hogy felengedjenek a HUB-ok.
De ha tud vki jó DC++ -os címeket az is jól jönne, mert nem tudok csak azt amit a DC++ alapból felajánl és azt szûröm Guitar szóra.
Azonban mh-i géprõl révén szó ticcsen annyi helyem, ami meg tudjak osztani 😞

Nézegetem még a riffinteractive oldalt is, de azzal meg az a gondom, hogy csak az eleje free aztán jön, hogy rendeld meg a CD-t 😞

Tegnap találtam egy ilyet:

http://gitartanfolyam.ujdonsag.hu

E-mail-ben küldenek leckét és 7.500 pénzért lehet rendelni CD-t és könyvet hozzá. Ma írok nekik, mert írnak Blues-ról, stb.. De engem csak a Rock érdekelne, próbálok vmi infót szerezni...

Szóval ha vannak vkinek skálái, amik minden fekvésben ugyanúgy játszhatók és lenne rá ideje, kedve, vmilyen formában közzé tehetné.
Akár scannelni és talán ide?
(nem tom)

Amiket tudok majd beírom, hogy jól tudom-e...

Ill. arra gondoltam, hogy utánanézek a dúr és moll, stb... skálák felépítésének (mert már elfeledtem 😊 és kiokoskodom õket.

sziasztok!
gitártanárt keresek a IV, vagy XV, XVI kerület környékén, teljesen kezdõ szintre. tudnátok ajánlani vkit? (ha más nincs, bp más kerületeiben is ok)
már egy hete böngészem a netet de nem találtam senkit <#szomoru1>
köszönöm, sry a hibáért
Hell boy
a 2. link javítása: hivatalos

Jó hírem van: a MySongBook fórumon az egyik fejlesztõ adott egy filet, amivel fényévekkel jobbá lehet tenni a hangokat és hozzáad rengeteg új hangzást is a meglévõkhöz. Tudjátok, hogy lehet állítani hogy pl milyen distorsion legyen, 1-es vagy 2-es és még ott is vannak egyéb beállítások.
Itt van több konfig file:
1. - nem hivatalos, de biztos jó
2. - hivatalos
Az ini-t be kell rakni az rse/fx könyvtárba, felül kell írni a régit