Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

McGrady
én nem voltam, de biztos jó, www.lukacspeta.hu -õ egy nagyon jó gitáros(mo. legjobbja), õ fogja tartani a haladó órákat, esetleg kérdezd meg a fórumán, hogy milyen is ez a tábor

Kuss!-magyarázta.

elöre is bocs az offtopikolásért.nem tudtok egy jó gitár tábort?én csak a gitármániásat találtam.esetleg volt ott vki?ha igen mine a tábor?
na, csak röviden :-)

amikor megpendítesz egy húrt, akkor egy transzverzális állóhullám jön létre (aki itt elakad, szóljon!), ami csak fél hullámhossz, hiszen 2 csomópont és egy duzzadóhely alakul ki.
Fizikából mindenki tudja, hogy C = f * u (az 'u' igazából a "lambda" görög betû, de most egyszerûsítek); ahol C a hullám terjedési sebessége, f a frekvencia, u pedig a hullmáhossz. Mivel a közeg, ahol a hullám jelen van, nem változik, ezért a terjedési sebesség (C) állandó.

Mi is történik:
megpendíted az egyik húrt, anélkül hogy lefognád. Nagy a hullámhossz, ezért kicsi a frekvencia. Elkezded a kezed apránként feljebbvinni, csökken a hullámhossz, ezáltal nõ a frekvencia, azaz a hallott hang magassága.

Üveghangnál bonyolódik a dolog:
minden gyakorlottabb gitáros tudja, hogy üveghangnál nem szabad nagyon megnyomni a húrt, éppen csak hozzá kell érni. Ilyenkor az történik, hogy az ujjadal még egy csomópontot létrehozol a húron. E miatt kisebb lesz a kialakuló hang hullámhossza, ezáltal a hallott hang frekvenciája magas lesz.

Emlegetve volt az oktáv. Amikor lefogod (tehát NEM üveghang), akkor a húrnak csak a fele tud rezegni, azaz a hullámhossz a felére csökken, a frekvencia pedig a kétszeresére nõ (az oktáv mindig az alaphang kétszerese, ha valaki nem tudná).
Üveghangnál csak hozzáérsz, így kialakul egy csomópont a húr közepén. A csomópont mindkét oldalán ki fog alakulni egy duzzadóhely, ellentétes fázisban, azaz a húron egy teljes hullám fog kialakulni, aminek a hangja szintén az üres húr oktávja.

Tehát az oktáv (12. bund), és az ott fogott üveghang megegyezik
Ha valami nem tiszta szóljatok <#vigyor2>

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

A húrláb és a 0dik bund! Helyes tipp😉
Ron Ragm
A 12-edik bundnál van pont a húr fele, de ez csak tipp.

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

McGrady
hát, ha megvan egy bizonyos színvonal, akkor mindkettõre jó 😊

Kuss!-magyarázta.

még 1enlõre gyakorlásra, de késöbb probára is. vagy ez esetben külön kellene mind2höz?
Borgi
engem ez érdekel, nagyjábol leirnád mért van ez?

porki fagyok fállalon

Nem😊
hullámtant szerintem akkor még nem tanultatok :-)

5ös voltam pedig fizikábol😄
persze, kis fizikát kell hozzá tudni :-)

Hellhammer
Igen.

Ha a 12. bundnál lévõ üveghang ugyanolyan mintha lefognám az a jó?
Hellhammer
Ja még annyit módosítottunk rajta, hogy a második hangszín potit átkötöttem a hídnál lévõ humbucker-re.
Ehhez a zajcsökkentéses átalakítást ez az oldal alapján csináltam.

Hellhammer
Jaja a Squier szerintem is teljesen jó vétel ebben a kategóriában. Nekem személyesen nincs vele túl sok tapasztalatom, de barátnõm öccse ilyet vett (asszem Squier Standard Fat Stratocaster) 2 single, 1 humbucker pickup. A nyaka jó, kényelmes, a teste tömör fa ami azért nem szar ebben a kategóriában. A hangja is tetszik, meglepõen szépen szól tisztán, de torzítva nem nagyon próbáltam.
3 dolog volt vele problémás. Nagyon zajos volt és könnyen gerjedt, a nyaki pickup nagyon halk volt, és nem volt normálisan beállítva a húrláb így kicsit hamis volt a magasabb fekvésekben.
A vezetékeket kicseréltem benne kb. 3-szoros keresztmetszetûre, ahova kell oda árnyékolt vezetékkel (marhára cérnavékony akármiket raktak bele gyárilag), a test üregeit és a koptatólap belsejét bevontuk alufóliával szintén az árnyékolás miatt, és a földelést átalakítottam csillagpontosra. Ezekkel megoldódott a zajosság/gerjedés és a nyaki pickup is normális hangerõvel szól.
A húrlábat marha egyszerû beállítani egy hangológép segítségével. Ha a 12. bundnál lefogott hang magasabb, mint a 12 bundnál érintett üveghang, akkor hátrafelé kell húzni a húrlábat, fordított esetben elõre a fej felé.
Szóval ezeket a dolgokat megcsinálva egy teljesen jó gitár lett belõle, egy jobbféle pickup-al upgrade-elve azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy hosszabb ideig megmaradó hangszer lehet belõle.

zero the hero
ugyan ez a helyzet az "olcsobb" B.C. Rich gitarokkal is, piszok jol neznek ki, es kb itt kimerul a tudasuk \pedig uuugy megtetszett aza warlock :'( \

(\\(\\ (^_^) rpg & fps gamer (_(\")\")

Az olcsó ibanezek jól néznek ki, meg szépen meg vannak csinálva, csak hulladék rajtuk az egész hardware. :-/ én is tervezet rá egy kulcskészlet cserét, mert folyton lehangolódik.

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

Én Squiert ajánlok ha tele vagy strat, ha lp-t vagy sg akarsz akkor johnson ha egyéb akkor samic talán. Én ezeket ajánlom. Az ólcsóbb ibanezekröl még nem hallottam semmi véleményt és nem is próbáltam. Vorsont tényleg ne vegyél, csak ha koncerten valami össze akarsz törni😊
McGrady
LOL, mostmá értem ezeket a videókat, eddig csak malmsteené esett le, mivel csak azt értettem 😄D

Kuss!-magyarázta.

Christiansen
Nem igaz, de az árkategóriát egész jól belõtte,
mivel úgy tûnik hosszútávon gondolkozol..szóval Vorsont ne vegyél pl<#nyes>

sapkafej
A közeljövõben akarok venni egy elektronyos gitárt (most akusztikus van), és majd zenekarozáshoz is használnám. Egy haverom azt mondta, hogy 60ezer pénz alatt ne is vegyek, mert azok mind oktávhibásak, vagy mi. Ez igaz-e?

György

Hellhammer
Pedal board of death <#idiota>

A nygajából eredeti itt. Azért nem piskóta...

Christiansen
Christiansen
Óóóriási<#eljen><#nyes>

😄DDD
Choty
<#idiota> EEEEEEEEEEEEEEEzt a Fa***ágot <#idiota>
<#idiota> Melyik paraszt csinálta ezt? <#idiota>

\"A zene a legjobb kábítószer...\"

McGrady
ehh, ez a malmsteen egy pöcs 😄DD
milyen dumákat elnyom má...vagy csak más hang van rátéve? 😄
amiket itt csinál, azokat párszor elcseszi, legalábbis úgy vettem észre, elég fülsértõen játszott

Kuss!-magyarázta.

McGrady
uramatyám, petruccinak milyen cucca van

Kuss!-magyarázta.

Hellhammer
Bezzeg Malmsteen meg Petrucci <#idiota><#vigyor1>

Nekem bejön, amit csinál. Mondjuk a zenei fantáziája az nem túl nagy (3/4-e simán ZZTop lopás, nem is tagadja amúgy), de a technikája az tényleg über.

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

McGrady
érdekes, nekem Satrianiról kicsit az jön le hogy valami nagyképû manus, akármilyen jól játszik is 😊 Meg annyira nem is jön be a játéka.

Kuss!-magyarázta.

Menj el Satriani koncertre, és kérdezd meg tõle 😊 Biztos most is lehet neten regisztrálni, és tartanak sorsolást, hogy ki mehet koncert után a fogadásra. Két éve is volt, de akkor sajna lemaradtam róla. Felvettem viszont egy sráccal a kapcsolatot, aki bejutott hozzá (mert a nyertesek e-mail címe kint volt az oldalon), aztán dedikáltatott nekem fotót. Állítólag nagyon jófej és közvetlen ürge. Steve Vai is az, nem sztárkodnak, csak zenélnek.

Hellhammer
Egyébként mumpic a #15993-ban pont errõl a visítós üveghangról linkelt be egy videót.

A másikra gondoltam😊 a dime-osra😊
Majd kipróbálom, amikor nem lesz itthon senki😊 Most nem merek ilyenbe belefogni😊

Hellhammer
Van az a féle üveghang, amikor nem fogod le a hangot, henm csak épp hogy hozzáérsz a húrhoz a bund felett és úgy pengeted meg, de sztem te nem erre gondolsz 😊
A másik féle az, amikor normálisan lefogod a hangot a bal kezeddel viszont a pengetõ kezed hüvelyujjával hozzáérsz a húrhoz a pengetés pillanatában. Ehhez úgy érdemes fogni a pengetõt, hogy csak nagyon kicsit lõg ki a hegye az ujjaid közül. Ezt még lehet úgy durvítani, hogy ha van tremoló a gitárodon, akkor a pengetés elõtt lenyomod, kipengeted az üveghangot, és úgy engeded fel a tremolót. Na így lesz az az igazán visítós üveghang, amit pl. Dimebag használt sokszor elõszeretettel. Mondjuk ahhoz, hogy ezek az üveghangok jól megszólaljanak a gitáron nem árt egy elég nagy jelszintû pickup + iszonyat sok gain.

Helló!
Nekem egy oylan kérdésem lenne, h hogyan lehet sípoltatni a gitárt.
Tudjátok, amit pl Zakk használ elõszeretettel, koncerteken fõleg.
Hallottam vmi üveghangos megoldásról, de másik fajtáról is.
Ha tudjátok, legyetek szíevesek leírni!
Köszi elõre is!

Affinity

hunkircsi
Üdv mindenkinek!

Csak egy rövid kérdésem lenne...mégpedig az, hogy megéri azt a 14ezer Ft különbséget egy zsír kezdõ gitárosnak ami a Squier Affinity és a Squier Standard között van? Magyarul melyiket vegyem? Elõre is köszi a válaszokat..

Ki korán kel, poligont lel.

Fender nekem nagyon bejött!
az attól függ, mihez kell. otthoni gyakorlásra vagy próbára?

McGrady
gondolom capo-ként mûködik, van amikor magasabbra teszi

Kuss!-magyarázta.

nyakra sálat kell tenni, nem?

mumpic
miért jó neki hogy van két zokni a gitárja nyakán?

ok köszi szépen

Ha alszom megéhezem, az evéstől meg elálmosodom! Szép az élet!

Hali! Milyen basszus kombót ajánlanátok kb 50-60e Ft értékben?
Széles a választék! Én a Stagg-ét ajánlanám. Kb árban ott van, de nézz szét, próbáld ki, melyik hangja tetszik neked. No azt vedd meg. Nem a márka számít.
a bemenõ jel erõsségét vedd le winben, nálam sokat segített

a mikrofon csatin keresztül veszem mert a line valamiért nem mûkszik.
amúgy egy Audigy 2 a kártya szerintem elmegy.olyan lesz a felvétel mintha túl lenne vezérelve,de mostmár picit javult mert visszább vettem a magasból meg a mélybõl!

mikrofont dugsz be? vannak hangkártyák, amik bekapcsoláskor tesztelik a bemeneteket, és úgy választják ki, hogy mi van bedugva; vagy van egy program, ami ezt késõbb meg tudja csinálni, és azt le kell futtatni a mikrofont bedugása után (SiS meg egyéb integrált kütyük).

Vagy egyszerûen rossz helyre dugtad, netán kukás a kártya