Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kuss!-magyarázta.
amikor megpendítesz egy húrt, akkor egy transzverzális állóhullám jön létre (aki itt elakad, szóljon!), ami csak fél hullámhossz, hiszen 2 csomópont és egy duzzadóhely alakul ki.
Fizikából mindenki tudja, hogy C = f * u (az 'u' igazából a "lambda" görög betû, de most egyszerûsítek); ahol C a hullám terjedési sebessége, f a frekvencia, u pedig a hullmáhossz. Mivel a közeg, ahol a hullám jelen van, nem változik, ezért a terjedési sebesség (C) állandó.
Mi is történik:
megpendíted az egyik húrt, anélkül hogy lefognád. Nagy a hullámhossz, ezért kicsi a frekvencia. Elkezded a kezed apránként feljebbvinni, csökken a hullámhossz, ezáltal nõ a frekvencia, azaz a hallott hang magassága.
Üveghangnál bonyolódik a dolog:
minden gyakorlottabb gitáros tudja, hogy üveghangnál nem szabad nagyon megnyomni a húrt, éppen csak hozzá kell érni. Ilyenkor az történik, hogy az ujjadal még egy csomópontot létrehozol a húron. E miatt kisebb lesz a kialakuló hang hullámhossza, ezáltal a hallott hang frekvenciája magas lesz.
Emlegetve volt az oktáv. Amikor lefogod (tehát NEM üveghang), akkor a húrnak csak a fele tud rezegni, azaz a hullámhossz a felére csökken, a frekvencia pedig a kétszeresére nõ (az oktáv mindig az alaphang kétszerese, ha valaki nem tudná).
Üveghangnál csak hozzáérsz, így kialakul egy csomópont a húr közepén. A csomópont mindkét oldalán ki fog alakulni egy duzzadóhely, ellentétes fázisban, azaz a húron egy teljes hullám fog kialakulni, aminek a hangja szintén az üres húr oktávja.
Tehát az oktáv (12. bund), és az ott fogott üveghang megegyezik
Ha valami nem tiszta szóljatok <#vigyor2>#vigyor2>
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?
Ehhez a zajcsökkentéses átalakítást ez az oldal alapján csináltam.
3 dolog volt vele problémás. Nagyon zajos volt és könnyen gerjedt, a nyaki pickup nagyon halk volt, és nem volt normálisan beállítva a húrláb így kicsit hamis volt a magasabb fekvésekben.
A vezetékeket kicseréltem benne kb. 3-szoros keresztmetszetûre, ahova kell oda árnyékolt vezetékkel (marhára cérnavékony akármiket raktak bele gyárilag), a test üregeit és a koptatólap belsejét bevontuk alufóliával szintén az árnyékolás miatt, és a földelést átalakítottam csillagpontosra. Ezekkel megoldódott a zajosság/gerjedés és a nyaki pickup is normális hangerõvel szól.
A húrlábat marha egyszerû beállítani egy hangológép segítségével. Ha a 12. bundnál lefogott hang magasabb, mint a 12 bundnál érintett üveghang, akkor hátrafelé kell húzni a húrlábat, fordított esetben elõre a fej felé.
Szóval ezeket a dolgokat megcsinálva egy teljesen jó gitár lett belõle, egy jobbféle pickup-al upgrade-elve azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy hosszabb ideig megmaradó hangszer lehet belõle.
(\\(\\ (^_^) rpg & fps gamer (_(\")\")
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
Kuss!-magyarázta.
mivel úgy tûnik hosszútávon gondolkozol..szóval Vorsont ne vegyél pl<#nyes>#nyes>
György
<#idiota>#idiota> Melyik paraszt csinálta ezt? <#idiota>#idiota>
\"A zene a legjobb kábítószer...\"
milyen dumákat elnyom má...vagy csak más hang van rátéve? 😄
amiket itt csinál, azokat párszor elcseszi, legalábbis úgy vettem észre, elég fülsértõen játszott
Kuss!-magyarázta.
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
Kuss!-magyarázta.
Majd kipróbálom, amikor nem lesz itthon senki😊 Most nem merek ilyenbe belefogni😊
A másik féle az, amikor normálisan lefogod a hangot a bal kezeddel viszont a pengetõ kezed hüvelyujjával hozzáérsz a húrhoz a pengetés pillanatában. Ehhez úgy érdemes fogni a pengetõt, hogy csak nagyon kicsit lõg ki a hegye az ujjaid közül. Ezt még lehet úgy durvítani, hogy ha van tremoló a gitárodon, akkor a pengetés elõtt lenyomod, kipengeted az üveghangot, és úgy engeded fel a tremolót. Na így lesz az az igazán visítós üveghang, amit pl. Dimebag használt sokszor elõszeretettel. Mondjuk ahhoz, hogy ezek az üveghangok jól megszólaljanak a gitáron nem árt egy elég nagy jelszintû pickup + iszonyat sok gain.
Nekem egy oylan kérdésem lenne, h hogyan lehet sípoltatni a gitárt.
Tudjátok, amit pl Zakk használ elõszeretettel, koncerteken fõleg.
Hallottam vmi üveghangos megoldásról, de másik fajtáról is.
Ha tudjátok, legyetek szíevesek leírni!
Köszi elõre is!
Csak egy rövid kérdésem lenne...mégpedig az, hogy megéri azt a 14ezer Ft különbséget egy zsír kezdõ gitárosnak ami a Squier Affinity és a Squier Standard között van? Magyarul melyiket vegyem? Elõre is köszi a válaszokat..
Ki korán kel, poligont lel.
Ha alszom megéhezem, az evéstől meg elálmosodom! Szép az élet!
amúgy egy Audigy 2 a kártya szerintem elmegy.olyan lesz a felvétel mintha túl lenne vezérelve,de mostmár picit javult mert visszább vettem a magasból meg a mélybõl!
Vagy egyszerûen rossz helyre dugtad, netán kukás a kártya