Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

lacibacsi
Tenk jú veri macskát!

Az öregséget onnantól kell számolni, amikor a punci már büdösebb a munkánál.

Nd
abszolute

\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai

Nagyjából igen, bár nejlonhúrossal is lehet ilyesmit játszani. De kétségtelen, hogy más játékstílushoz lettek kitalálva.
Poppos akkordtologatáshoz jobb azért a fémhúros.

lacibacsi
Úgy látom, hogy egy ilyen popos-tábortûzzenélõs-kimittudonfellépõs-örömzenélõs dologhoz jobban járok (járunk) ha akusztikus (western) gitárt veszünk. Jól látom?

De hogy még jobban kimerülj beszéljenek a képek. Klasszikus nejlonhúros gitár.
Elfelejtettem írni hogy újjal szokás pengetni:

Egy kis videó, amin egy tehetségtelen japán (kínai?) kislány Paganinit tol klasszikus gitáron. 😊

A western gitárt meg többnyire pengetõvel:
Clapton mester egy fémhúros akusztikuson nyekergi a Laylát.

lacibacsi
Köszönöm a kimerítõ válaszod!

a nyak általában bírná, csak a húrláb adja meg magát fémhúr alatt (tapasztalat 😛 )

Tulajdonképpen mindkét típus akusztikus gitár, mert a gitártest akusztikáját halljuk.

A nejlonhúros akusztikus gitárt hívják klasszikus, vagy "spanyol" gitárnak is. Ez a hagyományos gitárhangszer utódja. Több száz éve állati bélbõl voltak a húrok, ma mûanyagot (damilhúrokat) használnak, amit többnyire a gitártestre ragasztott húrlábra kell csomózni. Klasszikus gitárdarabokhoz vagy flamenco játékhoz ajánlott. A teste általában kisebb, a nyaka szélesebb. A hangja lágy,selymes.

Klasszikus gitár és játékstílus:

Az "akusztikus" gitárt folk, vagy western gitárnak is hívják. Populárisabb zenékhez fejlõdött ki és a nagyobb publikumhoz, valamint a pattogósabb ritmusokhoz nagyobb testet (hangosabban szól) és fémhúrt kapott. A nyak vékonyabb a teste öblösebb. Más a merevítése, mert a fémhúrok nagyobb erõt fejtenek ki a testre. A hangja éles, erõteljes. A húrláb többnyire már. Itt nem hurkolják a húrokat, hanem a fémhúr végén lévõ kis gömböt beakasztják, ezért nem valószínû, hogy kapsz olyan gitárt, ami késõbb átalakítható (bár elképzelhetõ, hogy létezik ilyen).

A western gitár inkább a popzenében divatos:

Hell boy
egyébként sztem nylon húrt nehezebb lefogni.

lacibacsi
Kösz.

Hell boy
fémhúrosra lehet szerelni sztem nylon húrokat viszont fordítva már nem ajánlatos mert a nyak nem biztos hogy bírja. semmiképp nem kell 100ezres gitárt kezdõnek elég a 20ezer körüli kategória.

lacibacsi
Õ akusztikus gitárt szeretne, de szerintem nála is van némi fogalomzavar ez ügyben.

Fém húros és nylon húros ügyben egy kérdés: egy gitárra fel lehet szerelni mindkét fajtát? Pl. kezdetben nylon húr lenne feltéve (könnyebblefogás, gyakorlás), majd az idõ haladtával ezt kicserélni fém húrokra (szebb hangzás...)

Egyébként nézegettem az internetet gitár vásárlás ügyben. Olyan 18-20 ezerért már lehet kapni akusztikus gitárokat. Ezek megérik, kezdõ szintnek (tanulni) megfelel?? Mert ugyanilyenek vannak 100 ezerért is?!?

Hellhammer
Szerintem is fémhúros akusztikus (hallottam olyat, hogy valaki ezeket western-gitárnak hívja). Számomra ezeknek a nyaka kényelmesebb, keskenyebb és van amelyiknél ívelt is. Olyasmi mint az elektromos gitárok nyaka, én könyebben játszok ilyenen, mint széles, lapos nyakú gitáron. Fémhúrból lehet venni nagyon sok méretben, biztos lehet olyat találni akárki részére, aminek a lefogása nem lenne túl megerõltetõ még a kezdeti idõszakokban sem.

Ok! Délután lefotózom, este fele felrakom, sajna most el kell mennem. Még valami, kapcs rajzot mellékelhetek hozzá, alapból nem volt, egy bizti, beköthetõ sorosan és paralell is! A takaró keret és a csavarok, rugók is járnak hozzá.😊)
Borgi
a lányod milyen gitárt szeretne? 😊

porki fagyok fállalon

Nd
esetleg a nylon húron, klasszikus gitár abból a szempontból jobb, hogy nem vágja szét az ujját a húr.

Persze elég hamar megszokja az ember a kemény fém húrt, de kezdésnél akár ez is számíthat.

\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai

Hell boy
geldof: Rakj be róluk képet légyszi kiváncsi vagyok rá!

lacibacsi: Ha a lányod télleg nem akar "rock-banda tagja" lenni a késõbbiekben akkor egy fémhúros akusztikust lenne érdemes sztem venni. Kicsit kényelmesebb a nyaka általába mint a klasszikusnak és a fém húrokat jobban le lehet fogni mint a klasszikus gitár nylon húrjait és persze sokkal szebb hangjuk is van. de vannak itt nálam okosabbak õk is biztos mondanak véleményt.

lacibacsi
Sziasztok!

Az esélytelenek nyugalmával kezdtem visszaolvasni a fórumban, de ennyi hozzászólással nem fogok bírni. Ezért felteszem a kérdésem (ha volt már ilyen, kérlek ne bántsatok)

Az a helyzet, hogy a kislányom eltökélte, hogy gitározni fog. Sajnos ehhez a hangszerhez nem sok közöm (közünk) volt eddig. Õ játszik furulyán és zongorán, egy kicsit én is konyítok a zongorához.

Szóval nagyon szeretne gitározni. Ezért úgy gondoltam meglepem õt közelgõ szülinapján egy gitárral... És itt kezdõdnek a bajok. Milyen gitárt is vegyek. Semmiképp nem szeretnék elektromos gitárt, tehát marad az akusztikus, vagy a klasszikus.

És itt a kérdésem lényege. Melyiket? Akusztikust, vagy Klasszikust?

Eddig azt sem tudtam, hogy ez két külön kategória, most meg nem igazán tudok dönteni. Persze, egy hangszerboltban biztosan tudnának segíteni, de a fórum közössége sokszor sokkal jobb tanácsokat ad, mint akármelyik profitorientált eladó/szakértõ.

Szóval milyen gitárt érdemes venni, ha azt vesszük figyelembe, hogy a lányom nem egy filharmonikus zenekar, de nem is egy rock-banda tagja akar lenni, hanem egyszerûen szeretne örömet okozni a gitárjátékával mindenkinek.

Minden alkotó jellegû tanácsot elõre is nagyon köszönök.

Majdnem zsír újak. Eladtam a gitárom, de ezeket nem adtam vele, visszaraktam bele az eredetit. (Elcsábított egy Yamaha PAC604W.) Kb. 4 hónaposak, alig mentek. Tul képp ahogy utána nyomoztam Seimour Duncan klónokról van szó, ha minden igaz. Nagyon ütõs hangjuk van. 6000-ben megszámolhatjuk,darabját, ha jó az ár neked. Egyébként a Wilkinson tremoló is csúcs minõség! Akár melyiket veszed. A Floyd Roseról van tapasztalatom, két félérõl is. Rosszat nem tudok róluk mondani. Ha kell linkelek be képet a pick-upról.
vazzeg, elmegyek egy hétre süttetni a hasam, és nem gyõzöm elolvasni, annyit írtatok :-)

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

Match
nekem egy ismerõsöm hozta be.
Nem nagyon rendeltem még amerikából így, általában a kinti ismerõs megrendelii nekem és vagy lehozza vagy leküldi.

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Köszike. Neked mennyi idõ mulva jött meg?
Match
ha mattot akarsz akkor flat black anodized diamond plate, ha fényeset akkor gloss black anodized diamond plate.

Na és ebböol hogy találjam meg, hogy melyik az a szin?:oo😞 Nemtudok angolul.
Match
nem adnak hozzá semmit, csak a lapot...
de minden egyéb ami kell az ott van a gitárodba 😄
Hell boy: ha alapból nincs a gitáron koptató akkor inkább hagyd...nagyon szét kéne vágni hozzá a gityót.

rendelni ITT lehet.

Hát, ez igy elsõ ránézésre gagyi, de képzeljétek el, az alatta lévõ színben😊
Fursz lyukat? Én a helyedbe vennék egy ilyen koptatot és ugy generálnám rá, hogy egyszerüen rárakon körberajzolom a lyukakat kifurom és belemegy. még illesztési hiba sincs😊 Rakj már fel képet azért a gitárodrol pls😊
Hell boy
De olyan gitárra hogy rakom fel amin eredetileg nincs koptatólap? vagy olyanra nem is lehet?

De ezzez természetesen adnak minden szart, szal, csavarokat hangerõszabályzót és kapcsolót? Mit is mondtál hol lehet megrendelni?😛
Match
felszerelni nem egy nagy mûvészet...
húrok le, potitekerõl le, összes csavar ki, aztán erre meg visszacsavarozod...
semmi forrasztgatás vagy ilyesmi nem kell.

Mr_no_NaMe
Szedd le a tiedet, rajzold körbe valamin azt ott a sablon...vagy már alaból ezen a vason csináld azt kivágod ügyesen. Vagy ez hülye ötlet?
roberto
Van valakinek saját készitésû torzitó pedálja?Ha van tegyen már fel róla képet.

|MSI K9N NEO-F|X2 3600+|2048MB DDRII 800mhz|ASUS X1950pro 256mb ddr3| TDU online:Roberto16(HUN) TDU Favorite car:Ferrari F-430

Hell boy
Ha lenne ilyen anyagom meg egy sablon hozzá akkor meg tudnám csináltatni mert eddig az enyémhez nem találtam. pedig nincs is extrém formája...

Ha össze tudnám szerelni már megrendeltem volna😄
Bár az én gitáromon nemtom hogy mutatna..
Match
az enyém sharp concepts
nézegetni lehet a wdmusic-nál, a music123-nél, illetve a musiciansfriend-nél...meg még ezer helyen 😄

Hell boy
hol lehet neten nézegetni ill venni koptatókat?

Akkor a láccat csal?😄 Én amugy is ilyen American Black Maple Statot akarok, de a fehér koptató az elég snassz.. De amugy hol csináltattad?
Hell boy
Milyen állapotba vannak? és mennyire jók úgy egyátalán a Wilkinson pickupok?

Match
aluminium krómozva.
Elég drága (nem tudom már mennyi volt...35-50 dolcsi között), és ahhoz képest szar minõségû.
Kézzel gyártják mert a hátuljába bele van gravírozva a készítõ neve, meg hogy sharp concepts, de ettõl még nem passzoltak tökéletesen a lyukak, a pickup-ök helye meg pláne...azt úgy kellett beleerõszakolni...tehát melegen nem ajánlom.

Apropo, nekem is lenne egy kérdésem.
A jövõben le szeretném cserélni a gityón a hidat és a kulcsolat (tul képp ennyi nem volt még cserélve rajta 😄).
A kulcsoknál nincs kérdés 😄 Sperzel vagy schaller (inkább) locking cuccok, viszont a hídnál parázok.
Szívem szerint valami locking-os menne oda is, de a fender direkt ilyen gityókra tervezett locking trem-jét sehol se kapni, meg amúgy is kurva drága.
Aztán olvasgattam a wilkinson-okról, és eléggé megtetszett, az ára is ok, csak nem tudom kell e valamit módosítani a gitáron hozzá.
Floyd rose-t nem akarok 😄

Továbbá még le lehetne cserélni a saddle-öket a hídon, mert ugyan ilyeneket a wdmusic-nál lehet kapni locking-osba, és még a magassága is állítható, viszont a strato-ba csavaros tremolókar van, ami ugyebár egyet jelent a szaral gitáros körökben 😄

Hell boy
De miból van az koptató? valami fém?

roberto
tudok játszani is 2 éve akusztikuson nyomom.

|MSI K9N NEO-F|X2 3600+|2048MB DDRII 800mhz|ASUS X1950pro 256mb ddr3| TDU online:Roberto16(HUN) TDU Favorite car:Ferrari F-430

McGrady
most kezdenéd a gityózást vagymár tudsz játszani?

Kuss!-magyarázta.

roberto
hi allszeretnék venni 1 gitárt de csak 40 rugóm lenne rá.mit ajánlotok?szivem szerint stagg lespault vennék.

Egyéni design, nekem is teccik amugy. Épp tervezgetem mikor lopom el😄
Fogtam már a kezébe😊 még játszottam is rajta halkan😊
Hell boy
Háh Match-nél láttam koptatót ami kurvára tetszik: ez

Hell boy
Én nem igazán az érték akarok emelni mert ezt a gitárt nem széndékozom eladni. Csak fel szeretném turbózni hogy pl ne hangolódjon el hamar pl nyújtókarral meg amúgy is, meg nem tom most milyen pickup van benne mert ez volt a gyári de gondolom biztos van valmi jobb ami megfizethetõ és jó metálos hangot tud produkálni (nem mintha ez nem tudna). Koptatót meg mindjárt meggmutatom milyenre gondoltam ha megtalálom.

Apropó. Ha két humbi van benne, akkor még lehet, hogy segíteni is tudok. Van tartalékban két Wilkinson.
Minden attól függ, mennyit szánsz rá. Normális kulcs készletet már lehet venni 6000-ért (Wilkinson). Pickupok 6-tól a csillagos égig, de bármilyen furcsa, a gitár értékén igazán nem emelnek. Koptató olyan 1500 körül van, a szabvány formákra. Amúgy veszel egy darab polikarbonát lemezt és méretre kiszabod, ha egyedi a forma. Árban így is kb. ott van.
Hell boy
ja és koptatót lehetne rá tenni? egyébként egy kezdõ Ibanez gitárról van szó grx22 ilyen jumpstart szettbe árulták régebben de én külön vettem. már nem lehet ezt a fajtát kapni asszem.