Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hell boy
Hellhammer kollégának van egy gyönyörû Epiphone Les Paul 100-as gitárja eladó sztem nézd meg hogy tetszik-e katt ide

Hell boy
Igen csak tudod egy kezdõ gitáros még nem tudja hogy milyen cuccot akar majd meg hogy minek milyen hangja van és általába mindig igyekszik javítani a felszerelésen de nem feltétlen azon gondolkodik hogy majd mi lesz késõbb. aztán ha már kezd belejönni a dolgokba már csak akkor tudja reálisan meglátni azt hogy milyen stílus is az ami az övé és hogy ehhez milyen komolyabb felszerelés kell.

Sziasztok!

Szeretnék venni egy új gitárt, de nem igazán tudom, melyik márka milyen minõséget nyújt, és ebben kérném a segítségeteket.
Négy márkát nézegettem igazán (mind Les Paul féle stílusú):

Stagg L-400, L-500 (50.000)
Johnson JLP-9, JLP-10 (57.000)
Harley Benton HBL-500 (47.000)
Epiphone Special II. (50.000)

Az Epiphone-t volt szerencsém kézbe venni, kényelmes a nyaka, a hangja sem roszz, de küllemre egyáltalán nem jön be. A többit csak neten láttam.
Szerintetek melyikkel járnék legjobban?
Sok a különbség a 2 és a 4 potméter között? Van hangzásbeli különbség a nyitott vagy zárt pickup között? Bocsi, ha hurkaságokat kérdeztem.

Segítségeteket elõre is köszönöm!
Hellhammer
Azért nem kell bankot robbantani egy csöves erõsítõért 😊
Én is nagy gondolkodásban voltam pár hónapja, hogy milyen cuccot vegyek. Max 100e Ft-ot szántam rá, így a kiszemeltek között volt Marshall 8080-as kombó, Peavey Bandit, Roland Cube 60 esetleg egy Marshall MG100-as fej vagy kombó. Igazából csöves cuccot akartam, mert mikor olyanon játszottam párszor még régebben, nagyon megfogott az a hangzás amit ad.
Ahogy kérdezgettem ismerõsöktõl/fórumon egyre többször került a képbe, hogy régi Laney cuccot kellene vennem. Igazából a Laney Sound fejet néztem ki de sajna sehol nem lehetett kapni, így egy Laney Klipp fejet vettem meg. 70e Ft volt az ára, de ha ügyes az ember sztem 60-ért is lehet beszerezni (én nagyon nem tudok alkudni és már türelmetlen is voltam tovább várni a "nagy" vételre).
40 körül lehet már találni 2x12-es ládát vagy 60-70-ért 4x12 is van. Szal így az ember ott van olyan 110 körül. Marhára nem bántam meg, hogy így döntöttem és nem egy félcsöves vagy tranyós kombót vettem 80-90-ért. Össze nem lehet hasonlítani a hangzásbeli különbséget, annak ellenére sem, hogy a Laney Klipp fej amit vettem eléggé vintage darab, hisz 72-ben csinálták. Haverom azt mondta, hogy "arcbamászós" a hangja, és tényleg átszólja magát próbán is a többi hangszer között.
Szal én azt mondom, hogy nem elérhetetlen. Nem biztos, hogy érdemes 30-40 ezret kiadni egy 30W körüli nevesebb gyakorló erõsítõre, amit aztán úgyis cserélne az ember, lehet kapni 15-20 körül is használt cuccokat amik megteszik kezdésnek. Multikra sem biztos, hogy megéri kiadni több tízezret, így akár már kezdéskor meg tud az ember spórolni 30-40-et, ahonnan már csak közelebb van a 100, mint 0-ról kezdve 😉
Szal kis elõregondolással viszonylag kis pénzbõl is lehet jó hangzást megoldani, csak tudni kell hogy mit akar az ember és eltökéltnek kell lenni a kezdeti lemondásokhoz.

Hell boy
Szóval csak úgy önmagába nem ajánlom az MT-2 pedált mert úgy egyátalán nincs jó hangja. Viszont ha valaki rendelkezik egy kissebb multival amibe van erõsítõ modellezés de nem talál benne jó kis dögös torzítást akkor kiegészítésnek sztem nagyonis megfelelõ az MT-2. Persze lehet hogy csöves erõsítõn jobb angja lenne magában is de hát kinek van olyanra pénze a kezdõ, középhaladó gitárosok közül...

Hell boy
én meg tökre örülök mert végre sikerült olyan hangzást találnom ami kurvára tetszik 😊 Annyira jó metálosan hangzik hogy hihetetlen

McGrady
hmm, énis ígyvok a DS-1el azzal a különbséggel, hogy még nem találtam rá jó erõsítõ modellt :S francba...mondjuk Zeppelinre tökéletes a pedál 😊

Kuss!-magyarázta.

Hell boy
nnna kipróbáltam és vettem egy MT-2es pedált. Nem tudom miért van ez de a boltba mindig jobban hangzik mint már itthon 😄 pedig még egy szarabb erõsítõre volt rátéve mint az itthonim. A lényeg az hogy magába télleg nincs valami jó hangja kicsit kásás stb. deeeeeeeeee, összekötöttem az rp-80asommal és beállítottam az erõsítõ modellezést és egy nem torzított erõsítõ modellt és így a kettõ sztem kurva jól szól. ami nincs meg az 1ikbe megvan a másikba. Szal 1 pár pillanatig azt hittem hogy kidobtam egy csomó lóvét de mostmár megnyugodtam 😊

McGrady
jaja, ha pl. 1 erõsítõ/hangfal szimuláción vannak akkor nincs probléma

Kuss!-magyarázta.

Ron Ragm
Én már megfigyeltem, hogy minél kevesebb dolog változik a két bank között, annál gyorsabban vált át

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

McGrady
hát ja, faterék behringer cucca is egyszer a koncerten szállt el...másrészt viszont az effektel a kihagyást kivéve nincs probléma, szól szépen, úgyhogy amíg nem szarik be addig nem leszek rá mérges 😄

Kuss!-magyarázta.

én úgy általában az összes behringerre gondoltam, két hétig dolgoztam mûszerészként egy szervízben, tucatnyi behringer cuccot hoztak vissza, keverõtõl kezdve hangfalig sokmindent. egyszerûen gagyi az összes, rengeteg alkatrészen spórolnak, egy keverõnél az egyik FET tranzisztoron nem volt hûtõborda (persze h elégett); egy másik keverõt azért hoztak vissza, mert beszakadt az XLR csatlakozó (olcsó mûanyag); egy hangfalat teljesen szét kellett szedni, mert rendre levágta az erõsítõt, stb-stb...

a nem rég kijött Behringer gitárokra nem is merek gondolni

magyarul a behringer tré. van az X-Vamp, vagy milyen nevû gitáreffekt, bank váltáskor kihagy egy fél másodperce. Az agyonfikázott Zoom-ok nem csinálnak ilyet.
szal ha valaki hosszútávra akar vásárolni, akkor inkább gyûjtsön, és vegyen egy rendes cuccot, ha nme akarja fél év múlva visszavinni, mert tönkrement. nem csak Boss létezik, van kompakt pedálja a DOD-nak, az Ibanez-nek, a Marshall-nak, az Alesis-nek, a Monachor-nak, stb...

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

McGrady
ebben egy percig sem kételkedem 😊

Kuss!-magyarázta.

mumpic
nyugi, a nagyoknak van 😄

McGrady
ebben van valami...a nagyok se csak kizárólag bossot használnak, ki kell válogatni a legjobbakat...persze ha van rá keret 😊)

Kuss!-magyarázta.

Choty
Nem az effektekre, hanem a kispedálokra gondoltam. Mert olcsó. És azért olcsó mert :
1. Nem fém hanem mûanyag dobozban van. (na és? Nem ugrálni kell rajta...)
2. Mert nem kellett fejlesztõket kifizetni, hiszen mindegyik koppintás...
Szerintem igenis egy próbát megér. A BOSS pedálok sem olyan nagyon jók mint tartják róluk. (Egyébként meg az effekteketbõl és pedálokból is csak a drágák igazán jók...)

\"A zene a legjobb kábítószer...\"

McGrady
nekem behringer effektem van, miután megvettem a DS-1emet rájöttem hogy kurvajól szól 😄D
de egyébként is, nagyon szép szólóhangszíneket lehet kikeverni...persze, a wah pedal nem nagy durranás, a többi effekt azért nemrossz. középhaladó motyónak tökéletes 😊

Kuss!-magyarázta.

Erõsítõn lehet kapcsolni négy dolgot is lábkapcsolóval (csatorna, boost, crunch). Én megcsinálnám, kapcsolót lehet kapni, csak jó tokozást nem tudok neki csinálni.

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

Behringer cuccokat én inkább hanyagolnám...

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

Choty
mire kéne? Loop station? Lehet hogy jobban jársz ha te magad csinálod meg...

Choty
Régen olvastam a topicot:
1. A Boss hangmintákra ne adjatok. A gyártó mindig jól kikeveri a hangzást. Szarral nem tudnák eladni nem? A valóságban mindegyik máshogy szól (némelyik csak egy picit).
2. Az BOSS RV sorozatból sokan azt mondják csak a régi RV-2 volt csak használható, a többinek mûanyag hangja van. Én vagy az RV-3-at vagy az RV-5-öt próbáltam, már nem tudom, de nem volt vészes. (csak szerintem újjonnan drága. Esetleg a Behringer pedálokat kéne kipróbálni még.)
3. A Dunlop sok fajta Wah-t gyárt Van Hendrixnek sima Wah pedálja is: JH-1. Nekem is iylen van. Van FUZZ-al, Hangerõvel, stb.-vel ellátott is... Elég sok fajtát gyártanak. Ha metál zenére kell a akkor én a Morley wah pedáljait ajánlanám. Azok valahogy jobban összeillenek a disznó tortyogókkal. A CryBaby-k meg egyszerüen k***a jók...

2 gitár sok?? <#wow1><#wow1><#wow1>

Nem tudjátok hol kapok jó minõségû lábkapcsolót? Olyan kellene, amin legalább három vagy négy kapcsoló van masszív dobozba beépítve, esetleg led visszajelzéssel.

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

Bangyee
Kinek a pap, kinek a papné... 😊 A hangjuk mindenestre általában nagyon dögös...

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

sapkafej
vazdmeg, ez durca jól néz ki. erõsen elgondolkoznék, ha nem most vettem volna az új gitárt.
a les paulok a legszebbek.

György

Hellhammer
Még mindíg eladó a gitárom. Egy Epiphone Les Paul 100. Jó állapotban van, szépen szól, szép a színe, kényelmes nyak, szal úgy alapjaiban egy korrekt gitár 😉
Azért adom el, mert vettem másik gitárt és nincs szükségem 2 gitárra.
Itt megtekinthetõ (és némi felvett hanganyag is van).
Az ára 65e Ft, adok hozzá puha tokot és pántot is ha szükséges.

Ja, és a hangerõ szabályzós szerintem olyan, hogy ha épp ki van kapcsolva a wah, akkor lehet hangerõt állítani. Legalábbis valami ilyesmit veszek ki a katalógus alapján, elég szûkszavú.

Hellhammer
Jaja úgy is lehet mondani, hogy a Dunlop Crybaby "A" wah pedál 😊

Lehet kapni olyan cry baby-t is, amiben beépített fuzz effekt van (Hendrix). Meg van Slash változat beépített torzítóval. Meg asszem Zakk Wylde is.

McGrady
ah, thx 😊

Kuss!-magyarázta.

a cry baby egy wahpedál!
ha jól tudom Hendrix is "ilyet" használt,igazi klasszikus wah hangzás

McGrady
hm, a cry babynek milyen a hangzása? a wah-hoz hasonló?

Kuss!-magyarázta.

Helló Sztetek megéri 40ért a hangerõpedálos Cry Baby? (Mr. Cry, a codában van) vagy inkább sima Cry Baby? Tudja vki, pontosan hoygan kell használni a hangerõt és a waht együtt? Elõre is kösz!

Hell boy
Mindenképp kipróbálom ez egyértelmû csak szeretek véleményeket begyûjteni mielõtt rászánom magam a próbára. De ha minden igaz hétfõn beülök vmikor a codába és boldogítom õket kicsit 😊

McGrady
szerintem próbáld ki, nem kerül semmibe, aztán meg ha nem tetszik, akkor keresel mást 😊 ne más döntsön helyetted!

Kuss!-magyarázta.

Hell boy
Igen csak akkor nem tom mér szarozza mki meg hogy kásás a hangja... persze lehet igazuk van de azért a boss egy elég jó márka az egyik legjobb akkor miért gyártana kásás hangú pedálokat?

Bangyee
Hû eza RV-5 nagyon ügyes kis cucc 😊

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

Bangyee
Jókis oldal ez a pedálos oldal... 😊

Errõl a torzítós témáról meg annyit, hogy biztos igaza van Hetfield papának, deegy olyan erõsítõ, aminek a saját torzítása is ultrafaszán hangzik, az nagyon nagyon sok pénz - itt jön a képbe a pedál hisz töredék árért jó hangzást ad. nem adatik meg sajna mindenkinek, hogy full satck-el nyomja...<#shakehead>

McGrady
szerintem metalra az MT-2 ami jó, másik gitárosnak olyan van, szépen szól, meg lehet rajta más hangzásokat kicsikarni (70-es évek, rock n roll, stb.)

Kuss!-magyarázta.

Asszem 80 körül meg lehet kapni használtan a Boss ME-50-es multit, abban van wah is, de az elég gyenge egy cry-baby-hez képest.

mumpic
Ahhoz is elég jó multinak kell hogy legyen, ahogy olvasom itt a multikról a véleményeket 😊.

Neked torzító kéne hozzá, másnak wah, hajaj mi lesz még itt? 😄
A végén, ha megtoldod mindennel ami kéne hozzá hogy jobb legyen, akkor már a multi nem is fog kelleni. 😄

Amúgy ja, szívesen beruháznék egy multira, csak kéne valaki aki megszponzorál, mert ez a fõiskola most lefogyasztja a buxámat.

Hell boy
Lehet jobban jársz multival. Igaz wah az multikba mindig szarabb mint a sima pedál de a többi viszont multiba is lehet jó.

mumpic
Hát ja. Meg még valami wahot, meg ezekhez tápot, és ennyi lóvéért még tekergetni is kell, és nem pár tapicskolás hogy elõjöjjenek az elmentett beállítások.

Hell boy
coda-nál lehet De elég húzós árba mind3mat megvenni. Nekem van egy kis multim csak vmi jó torzító kell még hozzá.

mumpic
Na, asszem ezekbõl a mütyürökbõl a DD-6, RV-5, CH-1 simán jöhetne, de lehet hogy akkor már árban egy normális multieffektnél tartok, és szerintem ezeket nem is mind lehet kapni itthon. 😞

Hell boy
Tudod én vagyok a Boss reklámembere 😊 Egyébként már végig hallgattam és igazából hangminta alapján mind1ik tetszik talán az MT-2 meg az MD-2 ami kicsit metálosabb de az DS-2 is bejön. úgyhogy majd kiderül.

mumpic
Banyek, de jó hogy újra felfedeztetted velem ezt az oldalt. 😄
DD-6-os kurvajóóó, nekem keeellll 😄

mumpic
hmm, némelyik hangminta tetves lassan jön be, de érdemes megvárni, mert olyanok is vannak amik a bossus.com-on nincsenek

mumpic
Hell boy
Boss MD-2, MT-2, DS-2 ezek közül vacilálok hogy melyik jobb fõleg metál muzsikára. Rá kellene szánnom magam és mindet kipróbálni... csak ahhoz meg fel kell menni pestre.. :S

üdv ! milyen programmal lenne érdemes felvenni elektromos gitárt?
valami nem túl nagy de értelmes program kéne, mert egy gyengusz gépen csinálnám mert itt ennél bajok vannak a hangkártyával :/