Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egy jobb gitárerõsítõn persze hogy jobban szól, de ennek sincs oka panaszra...
tattaratta
a piac legdrágább 5.1es hangrendszerén nagyon szivesen hallgatnám egy klassz film hangjait, gitározáshoz azonban szerintem a gitárerõsítõ egyszerûen felülmúlhatatlan 😊

ok, akkor bocsánat ha megsértettem valakit ezzel
(ja, és csak azért éreztem sértõnek azt, mivel a multimédás hangszóró elég lekicsinylõ kifejezés a legdrágább 5.1-es rendszerre a piacon... :-))
tattaratta
én se veszekedni akartam, megsérteni meg fõleg nem akartalak. "gagyi az egész" erre értettem a fikázást. a beállítások valóban nagyon fontosak, ebben egyetértünk. ebbõl következik szerintem azt is, hogy az olcsó multikat mesterségesebbnek hallják az emberek álltalában. többnyire olyanok használnak ilyen gépeket, akik nem értenek annyira hozzá, tehát nem tudják olyan jól beállítani. valaki itt is írta korábban: egy kicsi ebbõl, egy kicsi abból, aztán sz@r lesz az egész. ez meg az én szerény véleményem.
ha a multimédiás hangszóró és társai szerû dolgokat sértõnek találod, akkor miért írod bele a hozzászólásodba, hogy azt használsz? na mind1.
béke

A fikázás egy kicsit erõs kifejezés, nem gondolod? Elolvashatod mégegyszer, én azt írtam, hogy a zoom és digitech hangzásaihoz képest a Boss effektjei igazibbak, kevésbé mesterséges hangzásúak. Azt is írtam, hogy a beállítások nagyon fontosak, valamint hogy minden a pénzen múlik. Természetesen ez saját szerény véleményem volt, nem jelentettem ki, hogy ez az egyetemes igazság, nem is tehetném, másrészt meg izlések és pofonok ugye... Szóval ha legközelebb felmegy a pumpa akkor inkább várj egy kicsit és utána írj. Kérlek ne sértegess, fõleg a multimédiás hangszóró és társai szerû dolgokkal, honnan tudod hogy nem szoktam normális erõsítõkön is játszani? Najó, én nem akarok veszekedni, béke.
Christiansen
Találok,fullcsöves bivaly Fender😊)
A pedálsoromból pedig már csak egy delay hiányzik..

tattaratta
ha találsz egy igazán a stílusodhoz való erõsítõt, akkor tovább fogyasztható a pedálsor 😊 csak rá kell jönni, hogy mi a saját stílusod 😊
...meg kell egy kis lóvé is persze 😄

Christiansen
Ja, a reverb-et pont azért raktam zárójelbe.
De egy frankó szólóhangszín nem létezhet delay nélkül,sõt!

Erõsítõszimulációval próbáltam,stúdiófelvételkor. Vannak benne jók,pl. a Mesa-s
nagyon tetszett. A kis Zoom hangszíneibe nem babráltam bele anno, kb. 20 percet molyoltam vele azt annyi..hát csúnya hangszínekre jó,
pl.alternatív,szintipop és death zenékhez..meg gyakorlásra,és arra,hogy megtanulja az ember miként mûködnek az effektek.
Nem is akartam összehasonlítani én, csak általánosságban azt akartam kihozni,hogy egyenlõre(!) a multik nem versenyezhetnek az analóg pedálsorokkal,pláne vintage sound esetén.
A multikban szerintem ezek jók:
-EQ
-zajzár
-reverb
-delay
-phaser,flanger,egyéb mod.effektek
Amik borzasztóak:
-torzítók
-chorus-ok
-wah (fõleg!)

tattaratta
szerintem reverb/delay nem is kell annyira a kisvasútba... úgyse szólnak olyan jól, mint egy igazi rugós zengetõ... 😄

a POD-ot erõsítõszimulációval próbáltad, vagy csak úgy simán? merthogy a régebbi zoomokban olyan mintha nem lett volna. ez így máris nem olyan korrekt összehasonlítás 😊

tattaratta
nagyon teccik, ahogy lefikázod a zoomokat meg digitecheket. egyrészt kb ötödannyiba kerülnek mint egy boss gt, másrészt ha egyszer nem számítógépen meg multimédia hangszórón próbálkoznál, hanem rendes gitárerõsítõn, akkor nem is lenne olyan nagy a különbség. a zoomokat (meg a digitecheket is biztosan) be lehet állítani f@szán, meg a bossokat is szarul. mindkattõre hallottam már példát.
bocs az oltós hangnemért, de egy kicsit felment a pumpa

Oh, köszi.
Engem nagyon megfogott, eszméletlen szép. Remélem ,hogy jó kezdõgitár, s nem egy kukába való fadarab.

ddomi87
nekem van egy Stagg gitárom, fél éve vettem és nagyon meg vagyok vele elégedve.Nagyon jól szól az árához képest...nagyon jó a potija és a húrok ill a hangok is sokáig-szépen kiszólnak...
kezdõ gitárosoknak -mint pl én😛- nagyon jók...mindenkinek ajánlom...

ööö...retekegér...!

Bangyee
A Staggek nem rosszak, általában a jobbik felét képezik az occsó gitároknak, legalábbis nekem eza benyomásom. Vadul néz ki, hangjáról nem tudok semmit, de a minõségével elvileg nem lesz kirívóan nagy hiba.

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

Match
Az úgy volt... 😊
Tehát bementem a hangszerboltba hogy kéne cucc, és eredetileg egy hiwatt stack-re gondoltam.
Mondtam hogy 200-at szánok rá, de hiwatt nem volt, volt ott egy 120-as elõfokcsöves (de mineK?) powerstate. Mondom megnézzük, összeszerelik, kaptam egy squier gitárt, elkezdtem játszogatni és 5-10 perc játék után közöltem az eladóval hogy ez egy szar (persze õ elõtte el akarta nekem adni 😄).
Erre mondta hogy "jaaa, ha így állunk akkor hallgasd meg ezt" mutatott a carvinra..
Kivette a squiert a kezembõl, és mondta hogy most kapok egy gitárt 😄
Adott egy carvint (ami árához képest jó, de azért nem nyûgözött le), összelõtte a vl212-t, én meg majd leestem a székrõl 😊

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Hellhammer
Mondjuk azt nem értem csak, hogy a Powerstate fikázás után, hogy jött képbe a Carvin mert totálisan más kategória 😊 Amúgy gratulálok a leendõ szerzeményedhez, ez sztem tényleg olyan erõsítõ lesz ami életed végéig elkisér majd (feltéve ha vigyázol rá és nem vered szét mondjuk felhevült koncert állapotban 😊). Sztem a GT6 chorus és delay effektjei szépen fognak majd szólni rajta, csak mindenképp effect-loop-ba kössed, akkor sok hiba nem lehet.

Match
a pw cosm alapjával annyit akartam mondani, hogy ha a gt8 wah-jait azzal összemérve alul marad a gt8, akkor az azt jelenti hogy a gt6 wah szimulációi jobbak voltak (ami nekem spec jobb 😄).

A variálhatósága ugyan az mint a gt6 custom wah-jainál(már volt dolgom pw-vel).

Továbbá azt hiszem azt próbálta elmagyarázni Hellhammer, ami miatt én 3 évig fogok vizetni egy erõsítõért.
Innentõl tárgyljunk a multikról 😄
De nem szólom le õket...de azért kíváncsi leszek hogy az elvileg csoda gt6 (jó, nem ma) mire lesz képes a 9 csõvel úgy, hogy mindössze a delay+chorus effektjeit fogom használni...
Remélem kurvajó lesz...nem akarok +50 ezret költeni pedálokra...erre sincs pénzem.

tudom, hogy ugyanaz a COSM rendszer van benne, de mégis jobbak az effektek, plusz több dolgot be lehet állítani benne (hogy miért jobb azt nem tudom, de tény hogy az... talán mert jobban testreszabható és tovább tudom növelni az intenzitást)
a gt-8ban sem az alap torzítások a legjobbak, de szerintem ott is van legalább 1-2, ami tökéletes és nem mûanyag, persze ha olyan csöves cuccot veszel amit 3 évig fizetsz, akkor azzal ne hasonlítgasd 😊
Szevasztok,

Stagg H300-BK nevû gitárról tudtok mondani pár szót?
Szerintem nagyon jól néz ki, persze nem döntõ érv, no de azért mégis 😉
Nem túl olcsó 41ért?

Match
nekem gt6-om van.
A torzítói használhatatlanok...egyedüli ami normális hangot csinál benne az a booster, az is csak szólókiemelésre jó.
Az erõsítõ szimulátorok már jobbak, azokból egész fasza hangzást lehet kihozni ha összekészítesz az erõsítõd mellé egy heti hideg élelmet meg hálózsákot.
egyszer 3 éjszakát szenvedtem egy beállítással, és valahogy nem akart az igazi lenni. Végülis a sound már egész jó volt, csak a hangszínelés nem akart kijönni..na de ez már az én hibám.
A GT-vel ennyi bajom van, a többi effekt viszont tényleg fasza.

A digitális torzítás halálát akkor fedeztem fel amikor egy hangszerboltba lefikáztam egy powerstate cuccot, mire a hangszerboltos megkért hogy játszak akkor egy picit egy másik cuccon.
Kezembe nyomott egy Carvin gitárt, és rákötött egy Carvin VL212 kombóra (utálom a kombókat alapból).
Na az elsõ pengetésnél rá kellett jönnöm hogy a gt egy szar. Ebben a combo-ban 9 csõ van, ebbõl 5 az elõfok. Ha meghallgatsz egy opethet, vagy egy petrucci riffet, aztán beteszel egy black label societyt vagy egy slash snakepit-et, rögtön hallani fogod hogy mi a különbség egy vonalból felvett digitális cucc és egy csöves analóg hangzás.
És petrucciék nem használnak szar cuccokat.
Egyébként a kombót hamarosan magamévá is teszem, igaz 3 évig fogom fizetni, de egy életen át nem lesz szükségem másik erõsítõre (max a gt-t cserélem majd pár kispedálra).

Anonymous: A PW-10-ben a gt-6 cosm rendszere dolgozik, tehát ugyan azok a wah-ok vannak benne mint a gt-6-ban (ami egyébként meglepõen jó, elõtte gt3-om volt, abba rendkívül szarok voltak).

Ez a legkomolyabb Logitech hangfalszett és hidd el nekem, sokat bír, már teszteltem párszor 😄
Bangyee
Én csak annyit jegyeznék meg, hogy elvileg a multimédiás hangcuccok, mint a te Logiteched, nem annyira csípik ezta fajta felhasználást, nem bírják az élõ játék dinamikáját, nem erre lettek kitalálva, éppezért sokat lefognak a hangból, de méginkább fennál a veszély, hogy besérülnek, megsülnek a hangszórók... legalábbis én így tudom.

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

sziasztok, gondolom én is beszólok már a beszélgetésbe 😊
Nekem egy GT-8-am, számítógépen használom egy Loghitech Z-5500, 5.1-es hangfalszettel és nagyon szeretem. Én használtam régebben Zoom multieffektet, majd utána boss pedálokat is, van egy PW-10-em is. Ha mostanában meghallok egy Zoom hangzást vagy Digitechet, akkor csak mosolygok hogy mennyire mûanyag hangzású, gagyi az egész a Boss-okhoz képest. Meg kell mondjam, hogy mivel már több mint egy éve használom a GT-8-at, elég jól kiismertem, rengeteg effektet raktam össze és tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Abszolút autentikus hangzása van, mindent tud szinte hibátlanul, amit egy Boss vasút tud, rengeteg torzító, köztük az OD-k, Mt-k, meg ami van, tökéletes wah-ok (bár tény, hogy ebbõl jobb a PW-10 meg egy Cry Baby), delay, reverb, chorus, pitch shifter, pedal bend, harmonizer, hangoló, compressor, zajszûrõ, anyámtyúkja... valamint nagyon jól szimulálja a különféle nevesebb erõsítõk hangzásait, sõt, a legjobb torzítások azok köztük vannak (Mesa, Edge pl). Hellhammer, ha a haverod füllhallgatón lõtte be a hangzásokat, akkor nem csoda hogy bénák voltak. Nem kell ide semmilyen extra dolog, hogy jól hangozzon, egyszerûen csak úgy kell beállítani a hangzást, a kimeneti beállításokat rajta, hogy jó legyen és szuper hangja van. Emellett, kényelmes, elegáns, nem kell minden próba/koncert elõtt egy óráig rakosgatni a cuccokat, kábeleket, megkeresni a hiba helyét, stb, hanem kész van minden, lerakod és kész (meg szám közben sem kell 5 helyre lépkedned, ha egy kicsit összetettebb hangzásra akarsz váltani ugye...). Egy másik nagyon fontos dolog, hogy olcsó ha figyelembe veszed, mennyi effektpedál van belezsúfolva, amelyek darabonként 20-50Ft között vannak és ugyanezt tudják. Én nem azt mondom, hogy nem lehet jobb hangzású vasútat összerakni, persze hogy lehet, csak kb 4szer ennyiért. Megéri meggondolni mit veszel, mielõtt elkezded építeni a sorodat és megy el a sok pénz. Csak egy jótanács 😊
Bangyee
Petrucci is multit használ pl... Opethben is azzal dúrják és még nyilván sokan mások. A soundjuk meg gyönyör.
Én még nagyon nem tartok ott hogy ilyeneken törjem a fejem, egyelõre elég az erõsítõbw épített multi, sõt még sok is...

McGrady
nekem hangoló - wah - torzító - shifter - compressor lenne a motyóm ha lenne pénzem kisvasútra 😊
compressornak Marshall Shredmaster kellene asszem, de nem nagyon láttam hogy lehetne kapni 😞

Kuss!-magyarázta.

Hellhammer
Amit én tervezek, akkor az közép vasút lesz 😊 Ennyi nekem elég lenne: wah - overdirve - torzító - chorus. Reverb meg delay nem kell, nem nagyon vagyok velük kibékülve.
Úgy szeretném, hogy külön overdrive és torzító és akkor lehetne jó kis crunch-os témákat is nyomni a metál zúzások mellett. Overdrive-nak a Proco Rat-et néztem ki, de sajna itthon nem lehet kapni, így az csak e-bay-rõl lesz majd, torzítónak meg MXR Dime Distortion-t ami sajna elég drága. A wah pedál nekem egyértelmûen Crybaby, egyedül a kórussal vagyok gondban, mert nemtom mi az ami igazán fasza (a régi Ibanez kórust dicsérik sokan, de az ritkaság, meg ha lehet is kapni akkor kurva drágán adják).

Hát, hogy melyik multi milyen, legalább hasonló árkategóriájút kéne összehasonlítva kipróbálni, több féle végcuccon is. Talán így reális képet kapnánk róla, no meg ha hasonló módon tesztelnénk a kisvasutat is, no persze mindezt vakon, A-B teszttel, ugyanazokkal a hangszerekkel, ugyanazon music-al. Az ízlést még így sem tudnánk kiküszöbölni. 😊) No meg a rengeteg idõ ami ehhez szükségeltetik és zsé, meg zsé, meg zsé.
Christiansen
Hm,azért egy tisztességes kisvasút,ami minden zenei stílusban megállja a helyét,legalább 4-5 pedálból áll.
Pl. wah,torzító/overdrive,chorus,(reverb),delay.
Egy ilyesmi jól összehangolt pedálsor MINDEN multit lealáz.
(pláne ha eq,kompresszor és zajzárpedál is van)
Amúgy én eddig 5 féle multit próbáltam, egy régi(még fekete) Zoom-ot,
Digitech Rp200-at,egy régi Korg-ot,Boss Gt8at és POD XT-t,
és a POD volt a legtermészetesebb hangú számomra.

Hellhammer
A haveromé az a GT8 amit lentebb írtam. Múltkor kijött a próbatermünkbe kipróbálni a gitárját a cuccomon. A srác amúgy egyelõre csak otthon gitározik, fülhallgató a GT8-ba és úgy nyomja. Szóval kipróbálta a cuccomat és arra a megállapításra jutott, hogy jó-jó, de valahogy mégis üres a hangzás. Mondta, hogy egy kis reverb, kórus meg némi delay azért jó lenne. Én meg csak hümmögtem 😊 (amikor a multiját próbáltuk, az értékelhetetlen volt, mert az összes patch benne a fülhallgatójához volt belõve, így meg nem igazán akart értelmesen megszólalni kierõsítve, átprogramozni a patcheket meg nem volt idõnk)
Szal például õ is már annyira rászokott a multieffekt által adott hangzásra, hogy egy sima alap fej+láda megoldás már nem jó neki. Na én ezt szeretném elkerülni 😉
Mondjuk azt még szívesen kipróbálnám, hogy egy jobbfajta multit használni elõfoknak, aztán azt bele egy csöves végfokba és úgy mit szól.

Christiansen
Ez igaz, de akinek nem modern székütyüzett sound kell,hanem natúr vintage-es,akkor a multi felejtõs.

McGrady
igazából multiban annak érdemes gondolkodni, aki még nem vérprofi, kellene neki egypár hangzás, annak tökéletes, már egy olcsóbb multiba is belepakolnak jópár effektet meg modellezést. a kisvasút meg azoknak van akik tényleg az egyéni soundjukat akarják megvalósítani. az meg szerintem is kurvajó amikor egy tucat pedál hever elõtted 😄
de manapság észre lehet venni, hogy a nagyobbak közül is egyre több van, aki multit használ, úgyhogy azokból is van olyan cucc, ami aztán tényleg szól 😊

Kuss!-magyarázta.

Hellhammer
Én meg kisvasút párti vagyok. Mondjuk amik itt a képeken láthatóak az már túlzás egy kicsit számomra is, de azért mindenképpen imponáló amikor valaki elõtt egy ilyen hever (pláne ha egyszer sem lép félre elõadás közben) 😊 A digitális multieffekttel az a gondom, hogy eddig nem igazán hallottam még meggyõzõt (GT8 a max amit próbáltam eddig), illetve hajlamos arra ösztökélni az embert, hogy mindenféle "izét" (egy kis kórus itt, kis reverb ott, némi delay stb.) rakjon a hangútba, amik aztán kinyírják a dinamikát.
Mondjuk most nekem a lehetõ legegyszerûbb megoldás van most amin nem is nagyon akarok változtatni: gitár -> hangoló pedál -> torzító -> erõsítõ, de ez is csak azért mert az erõsítõm torz csatiján a torzítás max blues zenéhez lenne jó és mi nem azt játszunk.
Számítógépen viszont elég tûrhetõ digit. effektek vannak, szeretk velük pöcsölni, de még a 2.6 GHz-es pc-m is kevés ahhoz, hogy valós idõben röccenés nélkül lemenjen a dolog. Ezt a felvételt pl. szeptember végén-október elején csináltam, aztán azóta baszkódtam a keveréssel, effektekkel, pluginekkel (na nem egyfolytában minden nap, de elég sokat 😊). Ez full digitális, a gitárt is mindenféle effekt nélkül nyomtam be a gépbe. Mikor exportáltam a cuccot, a 4:40-es számot kb 7-8 perc alatt számolta végig, szal jó 140-150%-os prociterhelés lenne élõben ami azért mutatja, hogy abszolút nem szólalna meg normálisan. Szal én úgy vagyok vele, amíg legalább ilyen hangzást nem lehet multieffektben hozni élõben (10 sávos grafikus eq, multiband kompresszor, torzítás, erõsítõ szimuláció, hangfal szimuláció, reverb - kb ez az alapja, de van még 1-2 dolog) akkor addig inkább kisvasút.

Bangyee
Lehet hogy szentségtörõ vagyok, de én inkább egy fasza multieffektet használnék az ilyen kisvasútak helyett. Sztem ami különbség van egy jó digitális és analóg effekt közt hangzásban, annyi már simán múlik a zenész tudásán is... szal lehet hogy egy ügyes játékos szebb hangzást produkál digin, mint egy kevésbé ügyes játékos analógon.

Hellhammer
De hol? Én sehol nem találok (azaz egyet találtam eladót, de az is 25e Ft). Arról meg nem is beszélve, hogy vidéken lakok, és itt az 1 db szegényes kínálatú hangszerbolttól eltekintve nem nagyon lehet zenész cuccokat beszerezni, a használtan adás-vétel nem nagyon megy nálunk sajna.

Christiansen
Használtan 7-8ezer Ft.

Hellhammer
Hú vazze ott a bal felsõ sarokban lévõ Big Muff pedál nem semmi. Egyszer még kurvarég használtam olyat az elsõ zenekarunk felvételekor és nagyon odabaszódós hangja volt, nagyon megmaradt bennem. Kár, hogy azóta sehol nem találkoztam vele 😞

McGrady
fasza motyó, bár én ha tehetném inkább ilyet szerválnék 😄
úgylátom, a csúnya zöld Line6 itt is bejátszik 😄D

Kuss!-magyarázta.

Christiansen
Hm,nekem is van DS2-m😊)
És lehet,hogy az a csúnya nagy zöld Line6 is meglesz hamarosan..

Match
alapvetõen jah...
Bár cáfolja a dolgot hogy 2 éve egy dirty rock&roll zenekarban vagyok 😊
De tényleg, mit kell felismerni?
És mi köze ennek ahhoz hogy valaki metálos vagy nem?

gondolom te is metálos vagy<#wilting>

Match
mit kéne felismerni?
Oda van írva minden 😊

teljesen nyugodt vagyok<#falbav><#violent>

Amse
nyugi meg lehet nézni õket, csak a linket direktbe kell beírni a címsorba és refresh.
én megnéztem õket, de nemtudom mik azok 😊

egy szaros képet sem lehet berakni<#levele>de a Marsra azért mennénk...pfff

csak össze jön ez😄

köszi😊

Match
hát így kép nélkül csak némelyik rémlik...😄

tudom ide fõleg metálosok járnak😊de azért betennék pár képet a RHCP gitárosának cuccaiból,talán érdekes lehet!koncerteken ez a sor figyel elõtte.
a gityója kétszer-háromszor ennyi,ezeket csak az új felvételnél használta.
esetleg valaki felismer egy-két dolgot?😄

Bangyee
Hát én bízom, hogy ez egyszeri gyártási hiba, egyetlen darabnál... mégis csak méd in japán. Ha mégis neked lesz igazad, meghílak egy sörre és a jövõben minden tanácsod megfogadom 😄...

Christiansen
Hát ha az egyik kulcsnak annyi, mi a garancia arra,hogy 2 hónap múlva nem törik el egy másik??
Minél elõbb cserélj teljes készletet.