Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!
képek: kép1 kép2
Funkciót tekintve a ragasztott nyak tényleg csak a hangkitartás szempontjából lehet jobb, nameg ha jó a kidolgozása, jobban hozzáfér a hüvelykujj a nyakhoz magasabb fogásoknál (csavarozottnál már rég a testbe ütközne).
\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
Kuss!-magyarázta.
\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"
Amúgy nem egy túl bonyolult leszedni.
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
Elõre is kösz!!
ha meg van küld el vagy vegyél fel msn-re vagy valami kösz elõre is!!!
Pihent aggyal érdemes átolvasni õket, mert eléggé nehezen érthetõ pár helyen 😊
Kuss!-magyarázta.
Szal nagyjából totál egyenletes hangerõn fog szólni végig a gityó. Ez jó pl. akusztikus játéknál vagy szólózáskor, mert elfedi a pengetési és lefogási hibák miatti hangerõ különbségeket, illetve jól beállítva a kompresszort egyfajta sustainer-ként (kitartja a hangot) is mûködik, hisz a kipengetett hang ahogy természetesen halkul, úgy emeli a kimenõ jelszintet a kompresszor.
Van amikor viszont totál szar lenne használni, hisz néha pont a játék dinamikájával akarod kifejezni az adott téma hangulatát, na ilyenkor inkább ront, mint javít a helyzeten a kompresszor. Meg vannak ezek a dyna-akármi (torzítás, wah, reverb stb.) effektek amik szintén a játék dinamikája alapján változtatják a hangukat, itt is értelmetlen a kompresszor használata.
Remélem segítettem 😊
A nagyon alsó kategóriákban van az, hogy 1-tõl 10-ig lehet választani az adott effekt presetjei közül, szal itt alapból ki lehet lõni azt, hogy túl sok mindent megtanul az ember a paraméterezésrõl ezek használatával (kivétel itt mondjuk Zoom G2-es pedálja, ennél némileg szabad kezet hagynak)
A 40e Ft körüli kategóriában már kicsit több lehetõség van, de még mindig messze van a kisvasutakhoz képest az állítgatási lehetõségek száma. Aztán van a 60e feletti kategória (ami mehet a csillagos égig), amik között már elég korrekt multik vannak amikhez azért tényleg nem árt már tudni azt is, hogy mondjuk egy reverb-nél mit is jelent az early reflection 😊
hiába van akármilyen effektje az embernek (legyen gitár, ének, akármi..), ha nem tudja kezelni, akkor cseszheti. egy olcsóbb pedállal egyrészt megtanulja, h egy phaser, egy wah, egy kompresszor (ha basszusozik :-)), vagy bármi más milyen paraméterekkel rendelkezik, milyen hangszínt ad, milyen beállításokkal érdemes próbálkozni, estébé.
maradjunk pl. a kompresszornál: nem hiszem, h itt mindenki tudja, h a Threshold, Attack, Ratio és Release értékek mit is állítanak rajta...
szal én úgy vagyok vele, h a tanulópénzt igen is meg kell fizetni.
de azt is szeretem amikor meg pont karakteres a hangzás, a lényeg hogy legyen döge a soundnak 😊
Kuss!-magyarázta.
Kuss!-magyarázta.
Én is vettem egy Digitech RP50-et, kb. 1-1.5 évig használtam, most meg már csak a hangolópedál funkciót látja el (néha-néha delay-re is használom). Azért nem használom, mert közben a többi cuccom (szerencsére) túlhaladt azon a kategórián, amit az RP50 képvisel, így most már inkább ront a hangzáson, mint javítana rajta (régebben ez pont fordítva volt).
Másrészt volt már, hogy próba közben meghülyült benne valami, szal ezek után fellépésre nem szívesen vinném magammal, mert ha pont akkor jön rá megint a bolondóra, akkor az eléggé égõ dolog.
Idõvel meg arra jöttem rá, hogy inkább elvagyok több ideig a szarabb cuccal és nem veszek olyat, ami csak kicsit jobb mint az addigi, hanem több idõt szánok a pénzgyûjtésre és jóval magasabb kategóriájú cuccokba rakom a pénzt. Ezt is azért, mert bár elsõre nem tûnik soknak az az 5-10e Ft amit buksz egy-egy cserekor, de hosszabb távon azért felgyûlnek ezek, és akár a 100 ezres nagyságrend is lehet belõlük.
Én 50W-os MkIII-asat hallottam (meg próbáltam is kicsit) Peavey 412JS ládával az elég jól szólt. Ilyen kicsit koszos Marshall hangzás tipikusan, és ezt meg lehet tolni plusz torzítással, de azért nem lesz belõle falbontó metál hang (mint mondjuk egy Randall vagy Mesa).
Sajna csak 1 csatornás, így ha tiszta hangot akarsz kihozni, akkor azt úgy lehet megoldani, hogy a gitárodon az egyik hangszedõt letekered 1-2 környékére, és arra váltasz át tiszta hangzáshoz. Szal igazából nincs is tisztája, ha a gain-t le is tekered tökig, akkor is van benne egy kis Marshall-os kosz (ami valakinek tetszik, valakinek nem).
Ja 2 volume és 2 gain poti van benne, lábkapcsolóval lehet a két master volume között váltani, ami mondjuk szólókiemelésre jó (vagy ha tisztát akarsz és a gitárod letekert hangszedõjéhez állítod a másik master volume-t). A 2 gain az 2 gain. Egymásra lehet pakolni õket, azaz ezt nem lehet váltani. Az egyik a csöves torzítást szabályozza, a másik pedig ezen felül félvezetõs torzítást nyom rá pluszban (sztem ezért hi-gain ez a fej neve). Csak a csöves torzítást használva elég lágy hangja van, bár nekem így eléggé erõtlennek tûnt. Viszont a csöves torzítást kitekerve és a félvezetõs is rendesen rátolva jön belõle azért metál, de nem az a mai középen kivágott fejletépõs hangzás, hanem pont közepekben dúsabb.
A JCM900 2 csatornás verzióját nem ismerem sajna, ahogyan a Carvin-t sem hallottam még 😞
Mondjuk annyit talán mernék mondani, hogy a Carvin azért csak kombó, és attól sztem nagyobb hangerõt produkál ugyanakkora teljesítményû fej+4x12 összeállítás már csak a nagyobb hangsugárzó felület miatt is (a láda nagysága, légtere is bejátszik még). A másik: a kombót vagy lerakod egyenesen, vagy alápakolsz valamit, hogy döntve legyen, így vagy a mélyeket lehet jobban kivenni, vagy a magasakat. Ettõl jobb megoldás sztem a felsõ (gondolom a döntött) láda, mert itt alul nyomja ki egyenesen, felül meg felfelé irányítva, így a mélyek sem vesznek el annyira, illetve a magasakat is ki lehet hallani.
De sztem hallgasd meg mindkettõt ha tudod, és döntsd el melyik hangja tetszik jobban 😉 A kombónál azért megoldható az is, hogy 4x12-es ládára kinyomni, szal ez a hangfalas dolog azért ne elsõdleges dolog legyen a döntésnél sztem.
Ha tehetnétek mit vennétek?
Carvin VL212 vagy Marshall JCM900 + 1960 Felsõ láda?
Még nem hallgattam meg a marshallt de valahogy úgy érzem hogy a földön nem lenne most egy olyan cucc amire azt mondanám hogy na ez kell 😞
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
ez elött volt egy boss metal zone-om, de tul zuzda volt nekem.
ezzel am ultival jol elvagyok különben. de vennék hozzá egy boss os2-õt, mer annak nagyon tetszik a hangja. bár lehet megint ez butaság, hogy multi mellé ijen pedált.. dehát.. evvan 😛
porki fagyok fállalon
Ha mégis úgy akarod nyomni mint pl Petrucci mester, akinek ládaszám vannak az effektjei, akkor te is készíttess szakemberrel egy vezérlõ pedálsort, ami a kis kütyükre van rácsatlakoztatva a megfelelõ módon. 😊
Ha már az effektezésnél tartunk (megint😊 akkor beírom ide is, hogy az jutott eszembe hogy elõbb egy kis multit fogok venni, hogy megtanuljak rendesen effektezni, és nem egybõl gétényóccal kezdek 😊 Na, ez mennyire hülyeség? 😊
itt olvasgatom ezta kisvaut vs multiefekt hozzászólásokat, és az jutott ezsembe hogy nekem van multim, és hogy abba betudok álitani 40-féle különbözõ hangzást, amit akár szám közbe is cserélgethetek. Namsot ugy gondolom hogy a multiba az a jó, hogy egy efektböl (pl: flanger) különbözö beállitást is belerakhatok (gyorsabba izéljon, ahngosabb leygen) namost hogyha ezt kisvasutba akarom, akkor ott szám közbe nem tudom tekergetni a beálittásokat hacsak nem veszek 2 ugyanolyan pedált.
namost javitsatok ki ha butasáogat irtam.
porki fagyok fállalon

Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!