Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Felsõ húrvezetõt lehet kapni, több féle fajtát is, hangszerboltban beszerezhetõ, olyan 5-600 Ft, bár én már vettem 300-ért is. Egy kis pillanatragasztóval rögzíthetõ, de épp, hogy csak annyival, hogy ne mozduljon el. A díszítõ csík, szintén visszaragasztható eme "nemes" anyaggal, csak elõtte alkohollal töröld le, mert a kéz zsírját befújja fehérrel a ciano-akrylát, és ujjnyom marad. Ha rálehelsz és erõsen nyomod gyorsabban köt, mert légmentes térben térhálósodik a leggyorsabban.
bens
szedd le és mutasd meg a hangszerüzletben, h ilyet kérsz. általában lehet kapni, nem drága.

Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!

Hell boy
Köszönöm az információt. a következõ kérdésem az lenne hogy a lentebbi képen látható hibát mivel lehetne orvosolni? az a kis fehér mûanyag húrvezetõ vagy mi van kiesve meg ott a bal szélén van kicsit letörve, lejõve a széle. nem tûnik olyan vészesnek a hiba sztem. lehet olyan kis mûanyag vackot venni?

képek: kép1 kép2

Bangyee
Nameg ezen kívül a ragasztott nyakatt körüllengi egyfajta kvázi-sznob exkluzivitás, az igényesség markerének szokták tekinteni, egy a csavarozottnál magasabb lépcsõfokot jelent a köztudatban. És a jópofa az egészben, hogy nincs rá garancia, hogy egy csavarozott nyakú gitár ne szólna le a színpadról egy ragasztottat, vagy ne verné azt igényesség terén minden más szempontból.
Funkciót tekintve a ragasztott nyak tényleg csak a hangkitartás szempontjából lehet jobb, nameg ha jó a kidolgozása, jobban hozzáfér a hüvelykujj a nyakhoz magasabb fogásoknál (csavarozottnál már rég a testbe ütközne).

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

A gitár nyaka a testhez jól látható módon (a gitártest hátulján a nyak és a test találkozásának magasságában) általában 4 darab csavarral és egy fémlappal (vagy kettõvel)kerül rögzítésre. Ragasztott nyaknál ilyen nincs, olyan mintha a test a nyakban folytatódna. Ilyen pl. a Les Paul, míg az elõzõre a Fender Strato a példa. Melyik a jobb? Ez ízlés kérdése. A csavaros nyaknál lehet némi turpisságot csinálni, hogy a húrok közelebb kerüljenek a fogólaphoz, egyszerûbb a nyak cseréje. A ragasztottnál, jobb a húrok hangátvitele a testre, viszont nehezebb javítani és nem lehet vele "ügyeskedni".
Hell boy
azt honnan tudom hogy csavarozott vagy ragasztott? egyébként melyik a jobb?

Passz. Attól is függ, ragasztott, vagy csavarozott. Ha nem márkás a gitár, sztem nincs értelme vele foglalkozni. A Vaterán láttam gitárnyakakat, a Fender kb olyan 15-20 e volt, ha jól emlékszem. A csavarozottat egyébként te is ki tudod cserélni.
Hell boy
egy gitár nyakat mennyiért lehet kicseréltetni?

McGrady
höhö, ez kurvajó 😄

Kuss!-magyarázta.

Megszállott hathúnyûvõknek:

inkább tanulj kezdetnek Shadows-számokat, ezerszer jobban lehet velük fejlõdni...

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

McGrady
hát gyakorolni kell, elõször én is azt hittem lehetetlen valamit leszedni fülre, mostanra elég sokat fejlõdtem...addig kell keresni amíg meg nem találod a hangot...célszerû olyan számokkal kezdeni, ahol nincs a gitár áthangolva, vagy teleeffektezve, aztán ha sikerül leszedegetni, akkor máris megvan a sikerélmény és fejlõdsz is 😊

Kuss!-magyarázta.

Jól van jol van nem vok még valami nagyon pro gitáros sõõõt ..............
Bangyee
Sztem is H, mivel Korn-nyúlás az egész... 😛

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

mumpic
vagy nemtom már mire vannak mostanság hangolva, régen H-ban nyomták, mintha 7 húrosuk lenne.

mumpic
Ja, hangolj le H-ra, és próbálgasd 😄.

Match
attól hogy sokszor beírod, még nem lesz meg.
Amúgy nem egy túl bonyolult leszedni.

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Valakinek nincs meg véletlenül a Depresszio Nem akarok elszakadni címû szám tabja?? Akinek meg van írjon avyg külje el lécee avyg msn!!
Elõre is kösz!!
<#vigyor2><#hehe><#hehe><#vigyor2>
Bangyee
Na ezt szépen megoldotta. Érthozzá nagyon a fickó, igazi kétlábon járó akkordlexikon.<#wow2>

bens
ügyes

Valakinek nincs meg véletlenül a Depresszio nem akrok elszakadni címû tabja??
ha meg van küld el vagy vegyél fel msn-re vagy valami kösz elõre is!!!
Hellhammer
Na ha valakit kicsit mélyebben érdekel ez a kompresszor téma, összeszedtem amit találtam a gépemen leírásokat és feltöltöttem ide: klikk.
Pihent aggyal érdemes átolvasni õket, mert eléggé nehezen érthetõ pár helyen 😊

McGrady
én sokkal könnyebben tudok pl. játszani, ha kompresszort teszek a cuccra, folyósabb lesz 😊

Kuss!-magyarázta.

rezsofiz
kössze, mostmá vágom😊

sazl : c

Hellhammer
A kompresszor arra jó, hogy kiegyenlíti a játék dinamikáját. A halkabb részeknél növeli a hangerõt, a hangosabb részeknél visszavesz belõle.
Szal nagyjából totál egyenletes hangerõn fog szólni végig a gityó. Ez jó pl. akusztikus játéknál vagy szólózáskor, mert elfedi a pengetési és lefogási hibák miatti hangerõ különbségeket, illetve jól beállítva a kompresszort egyfajta sustainer-ként (kitartja a hangot) is mûködik, hisz a kipengetett hang ahogy természetesen halkul, úgy emeli a kimenõ jelszintet a kompresszor.
Van amikor viszont totál szar lenne használni, hisz néha pont a játék dinamikájával akarod kifejezni az adott téma hangulatát, na ilyenkor inkább ront, mint javít a helyzeten a kompresszor. Meg vannak ezek a dyna-akármi (torzítás, wah, reverb stb.) effektek amik szintén a játék dinamikája alapján változtatják a hangukat, itt is értelmetlen a kompresszor használata.
Remélem segítettem 😊

rezsofiz
láma kérdésem lesz, a multieffekten mire jó a kompresszor?

sazl : c

hmm, ebben igazad van. Bár még olyan érvem van a kisebb multi mellett, hogy ha valaki azt nem tanulja meg programozni, akkor pl egy BOSS GT6-ot vagy egy Korg AX1500-öt inkább csak a polcról nézegessen.. :-)

Hellhammer
Részben igazad van, de az olcsóbb multikban sajna nincs lehetõség olyan szintû paraméterezésre, hogy megismerkedhessen vele mélyebben az ember. Pont az általad említett kompresszor az egyik ilyen mostohagyerek az effektek között, amibe alig lehet belenyúlni általában.
A nagyon alsó kategóriákban van az, hogy 1-tõl 10-ig lehet választani az adott effekt presetjei közül, szal itt alapból ki lehet lõni azt, hogy túl sok mindent megtanul az ember a paraméterezésrõl ezek használatával (kivétel itt mondjuk Zoom G2-es pedálja, ennél némileg szabad kezet hagynak)
A 40e Ft körüli kategóriában már kicsit több lehetõség van, de még mindig messze van a kisvasutakhoz képest az állítgatási lehetõségek száma. Aztán van a 60e feletti kategória (ami mehet a csillagos égig), amik között már elég korrekt multik vannak amikhez azért tényleg nem árt már tudni azt is, hogy mondjuk egy reverb-nél mit is jelent az early reflection 😊

én pedig mellette vagyok :-)

hiába van akármilyen effektje az embernek (legyen gitár, ének, akármi..), ha nem tudja kezelni, akkor cseszheti. egy olcsóbb pedállal egyrészt megtanulja, h egy phaser, egy wah, egy kompresszor (ha basszusozik :-)), vagy bármi más milyen paraméterekkel rendelkezik, milyen hangszínt ad, milyen beállításokkal érdemes próbálkozni, estébé.
maradjunk pl. a kompresszornál: nem hiszem, h itt mindenki tudja, h a Threshold, Attack, Ratio és Release értékek mit is állítanak rajta...

szal én úgy vagyok vele, h a tanulópénzt igen is meg kell fizetni.

Szvsz marshallba csak csöveset érdemes venni. A nemcsöves is drága és nem jobb mint mondjuk a Laney vagy akármelyik.
McGrady
igen, ilyesmi tapasztalatom nekem is volt, néha kicsit "folyt" a motyó de óriási élmény volt 😊
de azt is szeretem amikor meg pont karakteres a hangzás, a lényeg hogy legyen döge a soundnak 😊

Kuss!-magyarázta.

Hellhammer
Mondjuk ez a Marshall hangzás érdekes egy dolog 😊 Legutóbb The Idoru koncerten hallottam élõben Marshall-okat. Asszem õk JCM900 és TSL2000 fejeken nyomták nemtom milyen ládákkal, de asszem 1960-asokon. Töményen szóltak, de valahogy olyan egybemosott volt az egész. Szal megvolt benne az erõ, de nem az volt, hogy a gitárok külön-külön átszólták magukat a többi hangszeren, hanem így belefolyt a zenébe. Szal érdekes volt, mert sztem amit nyomnak zenét, abban pont az lenne a jó, ha a gitárok ilyen karakteres hangon jól kivehetõen szólnának. Itt meghallgatható a zenéjük, nemtom milyen cuccal lett felvéve, de gyanítom hogy Marshall 😊

tattaratta
upsz.. mumpicnek akartam válaszolni...<#confused>

tattaratta
Hellhammer gondolatát annyival fûzném tovább, hogy az "alulról a második" elv szerintem itt is mûködhet, azaz egy gyártó kínálatából álltalában nem érdemes a legolcsóbbat (tehát legroszabbat) választani, mert az többnyire nagyon vacak. a második azonban már többnyire tisztességes tudás/minõség szokott lenni relatív kicsi árbeli különbséggel.

McGrady
szerintem Marshallt, nem játszottam még rajta, de hallottam már élõben, és pont az a sound jön be, nagyon odabaszott 😊 De ami most még az álmom, az egy Steve Lukather-féle Mesa/Boogie cucc, egyfolytába Totot hallgatok, és azt kell mondanom hogy kurvajól szól 😄DD

Kuss!-magyarázta.

Hellhammer
Sztem ne csináld azt, hogy elsõre kicsi (gondolom olcsó) multit veszel csak a tanulás miatt, aztán majd váltasz drágább/jobb cuccra. Azaz mondjuk attól függ, hogy meddig tervezed használni a kicsit. Szal ha pár hónap után váltanál, akkor egyértelmûen pénzkidobás ez a megoldás, de ha pár évig elszöszmötölsz vele, akkor lehet jó befektetés (modjuk mindenféleképp buksz rajta pénzt).
Én is vettem egy Digitech RP50-et, kb. 1-1.5 évig használtam, most meg már csak a hangolópedál funkciót látja el (néha-néha delay-re is használom). Azért nem használom, mert közben a többi cuccom (szerencsére) túlhaladt azon a kategórián, amit az RP50 képvisel, így most már inkább ront a hangzáson, mint javítana rajta (régebben ez pont fordítva volt).
Másrészt volt már, hogy próba közben meghülyült benne valami, szal ezek után fellépésre nem szívesen vinném magammal, mert ha pont akkor jön rá megint a bolondóra, akkor az eléggé égõ dolog.
Idõvel meg arra jöttem rá, hogy inkább elvagyok több ideig a szarabb cuccal és nem veszek olyat, ami csak kicsit jobb mint az addigi, hanem több idõt szánok a pénzgyûjtésre és jóval magasabb kategóriájú cuccokba rakom a pénzt. Ezt is azért, mert bár elsõre nem tûnik soknak az az 5-10e Ft amit buksz egy-egy cserekor, de hosszabb távon azért felgyûlnek ezek, és akár a 100 ezres nagyságrend is lehet belõlük.

Hellhammer
Melyik JCM900? Van az MkIII ezt nevezik asszem master volume-nak is (2100, 2101, 2500, 2501, 2502 típusjelûek) és a Dual Reverb (4100, 4101, 4102, 4500, 4501, 4502 típusjelûek) ha jól tudom. A 2100, 4100 a 100W-os fej a 2500, 4500 az 50W-os fej (a többi kombó).

Én 50W-os MkIII-asat hallottam (meg próbáltam is kicsit) Peavey 412JS ládával az elég jól szólt. Ilyen kicsit koszos Marshall hangzás tipikusan, és ezt meg lehet tolni plusz torzítással, de azért nem lesz belõle falbontó metál hang (mint mondjuk egy Randall vagy Mesa).
Sajna csak 1 csatornás, így ha tiszta hangot akarsz kihozni, akkor azt úgy lehet megoldani, hogy a gitárodon az egyik hangszedõt letekered 1-2 környékére, és arra váltasz át tiszta hangzáshoz. Szal igazából nincs is tisztája, ha a gain-t le is tekered tökig, akkor is van benne egy kis Marshall-os kosz (ami valakinek tetszik, valakinek nem).
Ja 2 volume és 2 gain poti van benne, lábkapcsolóval lehet a két master volume között váltani, ami mondjuk szólókiemelésre jó (vagy ha tisztát akarsz és a gitárod letekert hangszedõjéhez állítod a másik master volume-t). A 2 gain az 2 gain. Egymásra lehet pakolni õket, azaz ezt nem lehet váltani. Az egyik a csöves torzítást szabályozza, a másik pedig ezen felül félvezetõs torzítást nyom rá pluszban (sztem ezért hi-gain ez a fej neve). Csak a csöves torzítást használva elég lágy hangja van, bár nekem így eléggé erõtlennek tûnt. Viszont a csöves torzítást kitekerve és a félvezetõs is rendesen rátolva jön belõle azért metál, de nem az a mai középen kivágott fejletépõs hangzás, hanem pont közepekben dúsabb.

A JCM900 2 csatornás verzióját nem ismerem sajna, ahogyan a Carvin-t sem hallottam még 😞
Mondjuk annyit talán mernék mondani, hogy a Carvin azért csak kombó, és attól sztem nagyobb hangerõt produkál ugyanakkora teljesítményû fej+4x12 összeállítás már csak a nagyobb hangsugárzó felület miatt is (a láda nagysága, légtere is bejátszik még). A másik: a kombót vagy lerakod egyenesen, vagy alápakolsz valamit, hogy döntve legyen, így vagy a mélyeket lehet jobban kivenni, vagy a magasakat. Ettõl jobb megoldás sztem a felsõ (gondolom a döntött) láda, mert itt alul nyomja ki egyenesen, felül meg felfelé irányítva, így a mélyek sem vesznek el annyira, illetve a magasakat is ki lehet hallani.

De sztem hallgasd meg mindkettõt ha tudod, és döntsd el melyik hangja tetszik jobban 😉 A kombónál azért megoldható az is, hogy 4x12-es ládára kinyomni, szal ez a hangfalas dolog azért ne elsõdleges dolog legyen a döntésnél sztem.

Match
apropo, megkérdeznélek titeket is.
Ha tehetnétek mit vennétek?
Carvin VL212 vagy Marshall JCM900 + 1960 Felsõ láda?

Még nem hallgattam meg a marshallt de valahogy úgy érzem hogy a földön nem lenne most egy olyan cucc amire azt mondanám hogy na ez kell 😞

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Borgi
nekem elsõ multiefektem digitekk rp200a.
ez elött volt egy boss metal zone-om, de tul zuzda volt nekem.
ezzel am ultival jol elvagyok különben. de vennék hozzá egy boss os2-õt, mer annak nagyon tetszik a hangja. bár lehet megint ez butaság, hogy multi mellé ijen pedált.. dehát.. evvan 😛

porki fagyok fállalon

mumpic
Nem írtál butaságot, de nem sok olyan szám van ami igényli hogy a hatvanakárhány presetet váltogasd. Sõt, egyes gitárosok használnak a kisvasútjukhoz külön koncertes beállításokat, amik nagyjábból átfednek több számot is, így ritkábban kell tekergetni.
Ha mégis úgy akarod nyomni mint pl Petrucci mester, akinek ládaszám vannak az effektjei, akkor te is készíttess szakemberrel egy vezérlõ pedálsort, ami a kis kütyükre van rácsatlakoztatva a megfelelõ módon. 😊

Ha már az effektezésnél tartunk (megint😊 akkor beírom ide is, hogy az jutott eszembe hogy elõbb egy kis multit fogok venni, hogy megtanuljak rendesen effektezni, és nem egybõl gétényóccal kezdek 😊 Na, ez mennyire hülyeség? 😊

Borgi
most ez lehet nubság lesz, de azért leírom.
itt olvasgatom ezta kisvaut vs multiefekt hozzászólásokat, és az jutott ezsembe hogy nekem van multim, és hogy abba betudok álitani 40-féle különbözõ hangzást, amit akár szám közbe is cserélgethetek. Namsot ugy gondolom hogy a multiba az a jó, hogy egy efektböl (pl: flanger) különbözö beállitást is belerakhatok (gyorsabba izéljon, ahngosabb leygen) namost hogyha ezt kisvasutba akarom, akkor ott szám közbe nem tudom tekergetni a beálittásokat hacsak nem veszek 2 ugyanolyan pedált.
namost javitsatok ki ha butasáogat irtam.

porki fagyok fállalon

sapkafej
hát ennél még én is jobban behangolom a gitáromat, és ez már nagy szó...

György

Bangyee
Benyomtam egy Dimarzio Megadriveot a hídhoz és átálltam 10-es húrokra: nagyon szól a gitár, öröm hallani<#vigyor>

Bangyee
<#zavart2>

Ron Ragm
<#wilting>

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

bens
egy igazi profi mind gitárhangolásban, mind énekben <#smile>