Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Match
A tanár mellett én midnenkinek ajánlok egy havert, aki már valamennyire tud játszani.
Lehet hogy a tanár megtanítja veled hogy kvintkör, de téged ez kurvára nem érdekel...
Viszont ha van valaki akivel tudsz gyakorolgatni, és mondjuk megtanuljátok a metallica-tól a master of puppets-t, és esetleg feltûnik benne 1-2 dolog amit a tanár próbált magyarázni, akkor sokkal jobban meg fog ragadni benned.
Meg a haver azért is jó, mert van kinél jobbnak lenni....nincs meg benne az a tanár/diák viszony, plusz egy tanuló nem nagyon akarja általában lenyomni a tanárját...bezzeg a hülye havert azt nagyon 😊

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Hellhammer
Otthoni tanulásra tudom még ajánlani Troy Stetina könyveit, ha valaki rock/metal vonalon akar nyomulni (klikk). Elméletileg van hozzá hangzóanyag is. Totál kezdõknek nem ajánlom mindet, mert pl. a Heavy Metal Lead Guitar könyv elsõ részében a 3-4. lecke már eléggé húzós tud lenni (mondjuk technikákat tanulni jó belõle, de szvsz nem azzal kell kezdeni), de pl. a Metal Rhythm Guitar címû nem annyira meredek. Szal ha már nagyjából mennek az alapok, akkor érdemes nekikezdeni, bár túl sok elméletet nem tanul belõle az ember, de technikai fejlõdéshez mindenképp jó.

Emedia Guitar Method 1 és 2
2cd-bõl áll és 1,5 giga a kettõ együtt. Leckékre vannak oszvtva a dolgok a "vedd kezedbe a gitárt"-tól a "játsz úgy mint egy virtuóz"-ig.
Nincs olyan dolog amit csak elmond a csávó hanem mindenhez videó van. Rengeteg mennyiségû videó. És minden gyakorló számot eljátszhatsz zongorakisérettel és anélkül is. Az éneket is le lehet venni.
Szóval szerintem ennél tökéletesebb nem kell.
A csávó is azt mondja az oktató cd-n hogy aki elvégzi a 2 éves okatató cd-t és nem tud profi módon gitározni az egy pancser.
Mondom nekem csak a SIKA megy nehezen de az is csak azért mert nem vagyok hajlandó pengetõvel gitározni. Utálom.

Moddolni jóóóóóó! Xbox360 the best!

DummyBoy
Apropó ... tökéletes oktatódvd ... Te melyiket használod?

\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"

DummyBoy
Na akkor most már én is hozzászólok ehhez 😊 Direkt nem akartam belefolyni 😊

Én is kb. 2 hónapja kezdtem, és csak azért tanár nálkül, mert itt nállunk nem találtam egyet sem 😊

Nekem kb 9-10 oktató DVD-m van itthon, 600000 PDF, no meg persze rengeteg TAB meg van NET-em és ott a YouTube ... 😊 Errõl jut eszembe ... Az Alapi Gitársuli az magyar nyelvû oktató DVD 😊

2 hónap alatt sokmindenre rájöttem ... sokmindent tanultam, DE tuti hogy sokkal többmindent tudtam volna, ha van tanár ...

És itt jön a másik oldal: Haverom 1 éve jár gitártanárhoz ... máshol ... és nagyjából 1 szinten vagyunk ... és nem azért mert olyan nagy spíler lennék ...

Szóval szvsz nem muszály tanárhoz járni, de akkor benne van a pakliban hogy eleve jóval lassabban halad az ember + lehet hülyeségeket tanul meg ... De ha teheti hogy JÓ!!! tanárhoz járjon akkor sokkal könyebb lesz az élete ...

(Amitõl még félek ... én szivesen járnék tanárhoz, de van vele egy kis gond ... ha lenne aki tanítana ... én mindig megutálom azokat a dolgokat amik kötelezõek ... 😊 )

\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"

hát ja...cd/dvdbõl nemfog kinyúlni az ember és megigazítani a kezed😊persze jódolgok azok is, fõleg ha van már alapod, sokmindent lehet belõlük tanulni...de az összes ilyen tanuljunk meg akármit ennyi meg ennyi óra alatt baromság.ehez idõ kell...sok....nemversenyfutás ez
mumpic
meg ha a sika okozott gondot. gondolom a tapping megy...

nem azért, h kötekedjek, de 2 hónapnyi gitározás után kétlem, h lenne valamekkora tapasztalatod. fõleg h nem is jártál tanárhoz..

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

Egy tanár még a "tökéletes" oktató CD/videó mellett is jobb fejlõdést jelenthet, mert a CD/videó kötött téma. Igaz, hogy egy hozzáértõ magyaráz, de nincs interaktivitás, az ott szereplõ anyagot solykolja. Egy tanárnál az is adott, hogy odafigyel rád, a fejlõdésedhez, képességeidhez, érdeklõdésedhez igazítja a tananyagot, kijavít ha rosszul csinálsz valamit, a te tempódban fejleszt.
A CD egysíkú, a tanár több (is lehet).

Johnson JD2 vc JD-2 Cutaway - szerintem semmi.

Hozzászólok a témához. Én kb 2 hónapja kezdtem. Ha egy illetõ megtalálja a tökéletes multimédiás oktató cd-t amiben hang és videóanyag is van akkor nem szükséges tanár. Ezt tapasztalatból mondom. De ehez nagyon jó oktató cd kell. Én megtaláltam. Magyar nyelvû nincs ilyen ilyen tehát angol tudás kell.
Egyedül a SIKA megtanulása volt nehézkes nekem. De nem lehetetlen.
Egyébként nem tudja valaki hogy van hangzásbeli különbség a Johnson JD-2 és a Johnson JD-2 Cutaway gitár között?

Mert a legtöbb zenész úgy tartja a gitárt, ahogy kell... 😊) A hangszer és a zene szeretete, képesség, tehetség, kitartás, s ha úgy érzed, tanár...
bens
a tanár 10-20%, de anélkül a 10-20% nélkül nem sokra mész sztem.
tehát hiába vagy tehetséges, ha nem tudod hogy kell tartani a gitárt...

Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!

pontosan...megfogalmaztad 2-3 mondatban amit én nemtom hányban😄
McGrady
itt van az igazság, minden csak gyakorlás kérdése 😊 a tanár(vagy valaki/valami akitõl tanulhatsz) megmutatja neked hogy mit, te meg addig gyakorlod, amíg nem sikerül.
aki tehetséges, az ráérez kevesebb gyakorlással is, aki kevésbé, az meg többször kigyakorolja 😊

Kuss!-magyarázta.

Hello
Akkor már elmondom én is a véleményem errõl a tanáros dologról...Én most vagyok 18éves, 3. éve tanulok zenesuliban klasszikuson. Két tanárom volt eddig, mind2t elég jónak mondanám. Szerintem a kottaolvasás, ha játszol valami hangszeren alapmûveltség...de!egyáltalán nem attól fogsz jól zenélni..csak kell hozzá, mint egy diplomához egy nyelvvizsga. A tanár meg ahogy írtátok is nem kötelezõ, csak megspórol egy csomó idõt, mert nem magadtól kell rájönni mindenre, meg szerintem ösztönöz is...nem arra a típusra gondolok aki ott áll feletted, veri a mérõt..meg hasonlók, ezek azok akik igazán eltudják venni az ember kedvét az egésztõl, meg megutátltatni vele egy életre a hangszereket.van ilyen ismerõsöm... van nekem amúgy elektromosom is szal a klasszikus mellett játszok én mindenfélét itthon magamnak...fõleg ilyen rokkosoakat és már egy jóideje gondolkodok rajta hogy elkéne menni valakihez tanulni, mert mondjuk így a környezetemben nemnagyon van ismerõs aki gitározik és tanulhatnék tõle. amúgy meg elmész egy tanárhoz, ha jófej, ha haladsz, érzed, hgoy fejlõdsz(meg van rá pénzed😊) akkor maradsz nála, ha meg nem otthagyod és ennyi...de azért ilyet nemondjon már senki hogy semmi értelme, pénzkidobás meg hasonlók. Ettõl függetlenül, ha van egy jó tanítód, akkor is max 10-20%ban múlik rajta a dolog úgyis rajtad múlik, hogy mennyit gyakorolsz...stb De azért, ha van az csak jó😊
Természetesen igazad van. Ezt nem vonja kétsébe senki. Minden módszernek megvan a szépsége. Ha tökéletességre törekszel, úgyis rákényszeríted magad a zeneelmélet mazsolázgatására, persze csak annyira amennyire fontosnak tartod. Nem elvesztegetett idõ, ez biztos. Ez nálam kb. 3/4 év után jött el, amikor szerettem volna tudni, hogy mit csinálok. Tisztában vagyok a képességeimmel, a lehetõségeimmel, bár egyesek szerint egy kicsit alábecsülöm néha magam. Ezt nem az én dolgom megítélni. A legnagyobb örömöm az, hogy a 15 éves fiam a kezébe veszi néha a gitárt és kísérletezik, kóstolgatja. A kisebbik, meg csak úgy egyszerûen szereti a zenét. Ezt már elértem, mégha soha nem is leszek profi zenész, vagy csak hobbiból koptatok el két havonta egy húrkészletet.
bens
igen, minden azon múlik h mennyire szereted a hangszeredet. Jiminek sem volt tanára, igaz, de azért õ nem is nagyon csinált mást a gitározáson kívül. és hozzátenném, õ is sokat tanult más gitárosoktól.
hát igen. én is ismerek sok olyat aki együttesben játszik, de ha azt mondom neki hogy dúr skála, akkor azt hiszi káromkodok. namost ez a mai szabadelvû világban nem is nagy baj, még valahol trendi is, de azért én elszégyellném magam, ha gitáros létemre nem ismerném a kottát. lehet h én vagyok túl régimódi, de azért ez szerintem a lustaságnak is betudható, mert ugye mennyire egyszerû ha eléd raknak egy kottát, és lejátszod, mint hallás vagy tab alapján bogarászni. csak végig kell szenvedni azt az egy-két év szolfézst. gondolj csak bele... kiderül h tehetséges vagy, esetleg eljutsz odáig h együttesben játszol, komolyan kezdenek venni a zene világában és elédraknak egy kottát h játszd le légyszi. kicsit kiábrándító tud lenni a szituáció - véleményem szerint.
amúgy ha idõben elkezdi valaki, olcsón meg lehet úszni. én még anno bõgõzni jártam a zenesuliba, és havi 1300 volt a tandíj.

McGrady
hát, inkább annyiból vegyél egy akusztikust, aztán ha elég jó leszel, akkor 50-60 körül egy elektromost, nemhiszem, hogy normális elektromosat kapsz 25ért

Kuss!-magyarázta.

McGrady
suta?
azmegmilyen? 😊
végülis mind1, sztem nem befolyásolja a játékom, jobbkezesen sztem ugyanilyen lennék 😊

Kuss!-magyarázta.

mumpic
Akkor te nem is vagy rendes balkezes, csak szimplán suta :-))))

Nekem milyen gitárt tudtok ajánlani?A Johnson Jd-2 megfelelõ?
Nemrégen kezdtem újra a gitározást és szerintem vagyok olyan jó mint Jimi Hendrix vagy Pink Floyd. Ezt Elvis preasley mondta nekem még régebben.
Szóval nekem nem szükséges a tanár.Állítólag.

McGrady
szerintem ez marhaság.
én balkezes vagyok, és nem emlékszem, hogy a balkezem miatt lett volna bármi hátrányom is a jobbkezes gitáron 😊 azt mondják mindenki azon tanul meg, amin elkezdi, hát én jobboson kezdtem, és nem okozott kínszenvedést, egyszerûen amikor felvettem, rögtön jobbkézre állt 😊

Kuss!-magyarázta.

Irigyellek.A mi környékünkön 1500-2500-ig mozog a létezõ két tanár ára, oszt hali. Ja ha ráérnek és beférsz a turnusokba... Ez már havi nem 3-4000.
Match
Én már találkoztam bal kezes gitárral aki jobbkezes gitáron játszott, és elég jól tolta...
Semmi hátránya nem lesz abból ha jobbkezesen tanul, bár õ balkezes.
Sõt, legalább nem kell vadászni/rendelni/sokatfizetni a gitárért..

mumpic
Nem értek hozzá, de azt mondják hogy a balkezeseknek a jobbkezes fogás csak szenvedés. Mindenképp balkezes gitáron tanulj, ha balkezes vagy! Valami agyféltekés dolog miatt van egyébként ha jól emlékszem.

Kösz a válaszokat! Kérdezek is mégegyet:

Balkezes vagyok, látom létezik balkezes gitár. Érdemes balkezes gitáron tanulni, vagy jobbkezesen is meg lehet tanulni ugyanúgy egy balkezesnek?

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

Hellhammer
Azért azt nem kellene alapigazságként kijelenteni, hogy a tanár az drága és kész. Én pl. zenesuliban 1996-ban 600 Ft-ot fizettem 2 hónapra, ami abszolút nem volt akkor sem sok. Most is látok olyan hirdetéseket, akik óránként 6-800 Ft-ért tanítanak. Elég akár hetente 1 óra, és az akkor havi kb. 3-4000 Ft ami sztem nem sok azért amit kapsz érte (kb. 2 pizzázás vagy 1 bulizás ennyi).

Hmm... Ez jó módszer ha gyakorlottabb gitáros tanácsot ad, és van ilyen ismerõsöd. A legtöbb gitáros hobbi szinten marad, csak kevés embernek adatik meg a profizmus. Sok olyan gitáros ismerõsöm van aki ebbõl él és kottát, tanárt életében nem látott. Az hogy a tanár milyen, nincs ráírva. Az ára viszont igen! Sokan vannak akik maguktól tanultak olvasni és írni, mégsem lesz belõlük költõ, író, de sokan vannak akik tanár által tanultak és mégsem tanultak meg olvasni és írni, mert például rossz módszerrel tanították õket. Ez szerintem örök vita maradhat. Ahol nincs tanár a környéken, vagy nem profi, marad a magadtól szenvedés, s ha ennek ellenére gitározol és nem adod fel, profi vagy, még ha a magad szintjén is. Tudod hányan vannak autodidakta zenészek akik a maguk szórakoztatására zenélnek, és esetenként a nagyokat is bele tudnák döngölni a földbe, csak épp nem voltak jó idõben, jó helyen. A stílus pedig, maga az ember. Nem tanulható, csak az elõdöké. Az meg már egy kicsit más. Legfeljebb felfedezel magadtól valamit, amirõl nem is gondoltad volna, hogy létezik. 😊)
bens
azért Jimi Hendrixhez hasonlítani az átlagot, az nem mérvadó...

én nem jártam tanárhoz, de engem is tanítottak sokan. valakinek meg kell mutatnia a fogásokat, trükköket, mert nagyon ritka aki magától vagy könyvbõl ráérez hamar. nekem az a módszerem h ha találkozok valami jó gitárossal, akkor megkérem h mutasson vmi spéci dolgot, amit tudok gyakorolni. akkordokat, skálákat, egyszerûbb szólókat lehet tanulni gitáriskolából, de tanár éppúgy kell a gitározáshoz, mint az íráshoz, olvasáshoz vagy sporthoz. nembeszélve arról, hogy ha komolyabban, nem csak hobbi szinten akarja csinálni vki, akkor kottázást, stílusismeretet nehéz önszorgalomból elsajátítani.

bens
nem rossze ez, bnõm kezében el tudnám képzelni :-)

(sajátomban is...)

Igen, Hendrix, Ian Anderson vagy épp Mike Oldfield is tanárhoz járt...😊) Sõt David Gilmour is. Van aki tanárhoz jár élete végéig és soha nem jut elõre. Van aki nem járt soha mégis elõbbre jut. Tulképp a tanár csak segítség, jó drágán, már ha van a környéken és tényleg jó tanár. Magadért csináld, mert szereted csinálni, egyedül vagy tanárral, tök mindegy. Neked tetszen, aztán majd jön minden magától!
bens
én még ajánlom a samicket is

Borgi
azért én elfogadnám ;>

porki fagyok fállalon

Hellhammer
Mondjuk ez még gázosabb sztem:

és ráadásul ez még Ibanez is 😛

Hellhammer
Nekem is. Mondjuk nekem már maga a strat forma nem jön be.

Nekem is.

nekem még mindig randa! :-PPPPP

1. akusztikus. olcsóbb, hangosabb (nem kell hozzá erõsítõ, kábel, estébé), és megedzi rendesen a kezed. az, hogy nem akarsz vele foglalkozni, csak most gondolod így, x év után biztos szeretnél egyet (tábrtûz feeling, de jó is...), és akkor szembesülsz vele, h milyen bazi nehéz játszani rajta.

2. akusztikust kapsz akár 20 ezer alatt. egy elektromos barátok közt is min 35 ezer (amit még evezõnek se lehet használni, mert nehéz...).

3. lsd. fentebb

4. tanárhoz igen is KELL járni. tanár nélkül is juthatsz vmilyen szintre, csak mondjuk 10-szer annyi idõ alatt. egy tanártól megtanulod az elméletet, annak gyakorlati használatát, megtanít neked olyan fogásokat, amikre magadtól vagy nem, vagy keserves szenvedés után jössz rá.
amúgy kizártnak tartom, h saját magától Pink Floyd szintre jusson el az ember, hacsak nem valami õstehetség, antik görög isten felmenõkkel...

5. valakinek pár hónap, valakinek fél év - egy év, valakinek meg soha nem sikerül.

Melyiket érdemesebb megvenni? A Johnson JD-2 õt 25ért vagy a Cutaway változatát 27 ért??
Kezdõ vagyok.

Mr_no_NaMe
ez finom
Gunnersboy
gut...<#wow1>

We\'re the Arsenal, a new generation, playing whith a style that\'ll capture the nation, this new team is a sensation, let\'s give Wenger a standing ovation...

Tartós:

(vót má)

Gunnersboy
'ibaneztvegyélmerazkurvajónekemisolyanvan' áh ez kuktajo XD

am én is elakarom kezdeni...kezdõknek valami jó gitár ami igen tartós? mert ugyérzem h nálam csak az lenne biztonságban...<#idiota>

We\'re the Arsenal, a new generation, playing whith a style that\'ll capture the nation, this new team is a sensation, let\'s give Wenger a standing ovation...

mumpic
Még: ha gitárt veszel vigyél hozzáértõt magaddal! De tényleg értsen hozzá!Az ilyen 'ibaneztvegyélmerazkurvajónekemisolyanvan', vagy 'gibzontmeraszlessnekisolyanvan' kerülendõ.

mumpic
Szerintem:
1. kezdheted egybõl elektromossal, az csak egy ajánlás hogy az akusztikust is vedd bele mert megedzzi a kezet.
2. 50ezer körül, lehet olcsóbb, lehet drágább, de akár másfélmillás gityóval is kezdhetsz, de a lényeg hogy szóljon, és be lehessen nagyjából pontosan állítani.
3. Ha kuss van akkor még erõsítõ nélkül is hallani, de sztem a legjobb ha van gitárerõsítõ. Amúg szól szgéprõl is, hifirõl is...
4. Járj tanárhoz! Nagyon sok idõt és felesleges szenvedést spórolsz meg vele, arról nem is beszélve hogy olyat is tud mutatni amit videóról, vagy saját kútfõbõl nem tudnál kihozni, és kérdezni is lehet tõle.
5. A gitározással töltött idõ és a tehetség függvénye.

Sok sikert!

Sziasztok!

Abszolút laikus vagyok, de szeretnék megtanulni gitározni. (tudom, n+1. kezdõ...) Vki írta régebben, hogy 10-bõl 6 abbahagyja, szal nem tudom benne lennék-e abban a 6-ban. Van néhány kérdésem: (jut eszembe, készíthetnétek egy faq-t gondolom már 8x hallottátok mindet)

1, Kezdésnek milyen gitár célszerû, akusztikus v. elektromos? Utóbbi érdekel inkább, kihagyható-e az akusztikus, ha nem akarok foglalkozni vele? (inkább Deep Purple, Pink Floyd és társaik, 70es évekbeli rock)
2, Mennyibõl jön ki egy gitár kezdõknek? Érdemes-e kezdésnekjobbat venni, vagy "Tesco gazdaságos" gitárt nyúzva döntse le az ember, hogy kell-e ez neki?
3, Ha elektromos, kell-e egybõl spec.gitárerõsítõ hozzá, vagy hifi erõsítõvel is lehet boldogulni?
4, Tanárhoz kell járni? Hallottam olyat, hogy könyvekbõl meg netrõl, videókból is el lehet érni egy egész jó szintet. Gyorsabban megy ez tanárral, megéri?
5, Mennyi ideig tart az, amíg az ember elsajátítja az alapokat?

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

Count Adyn
ez mekkora😄D

\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"

Match
GHS

McGrady
D'addario, Ernie Ball, Elixir

Kuss!-magyarázta.

mondjon valaki valami jo hur markat..