Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kicsit visszatérve a Haziba-nak gitárra : szal a hang sok mindentõl függ 😊 De azt azért nem árt tudni, hogy kb. milyen stílusban akarsz majd gitározni, mert egy jazz totál másmilyen gitárt kíván mint mondjuk a rock/metal. Én ez utóbbiban tudok tanácsot adni, mert én inkább arrafelé húzok 😊
Szal ha nekem most kellene vennem új gitárt (ami már alapból kilövõdik mondjuk, mert gitárt marhára nem éri meg újonnan venni) úgy 50-60e körül (sry a 30-as kategóriában nem nagyon tudok mondani sokmindent) akkor kb. ezekre figyelnék:
- mahagóniból legyen a test és lehetõleg a nyak is (nálam a mahagóni "A" fa amibõl a gitár készül 😊)
- az mindenképp plusz ha van rajta fedlap (top) de ez nem igazán jellemzõ ebben a kategóriában
- a fogólap is legyen mahagóni vagy ében, bár ez esélytelen, szal marad a rózsafa
- mindenképpen 2 db humbucker hangszedõ (mondom, hogy metál, bár esetleg egy H-S-H elrendezés még belefér 😊)
- ragasztott nyak - na ez tuti nem lesz meg, szal csavarozott lesz 100%
- fix húrláb, mert nem szoktam tremolózni, meg kezdõket összezavarhatja és bohóckodásra ingerelheti az a kilincs ott a gitáron 😊
- ha már fix húrláb akkor testen átmenõ húrozás, hogy segítse egy kicsit a hangkitartást
- a nyak valamilyen szinten legyen kénylemes, bár mindenkinek az a kényelmes, amihez hozzászokik 😉
- hangolókulcsok ne essenek szét ránézésre
- normális legyen a kidolgozottság, ne legyenek sorják, hézagok, festési hibák stb.
- utóljára nézném a színt/formát
Szal ezek alapján ezeket próbálnám ki ebben a sorrendben kb. amik megfelelnek nagyjából az elvárásaimnak (nem mindegyik maradéktalanul):
- Cort Z-42
- Ibanez GSZ 120
- LTD M-50
- Dean Cadillac X vagy MLX vagy VX
Mondjuk ezek közül így próbálatlanul egyértelmûen a Cort lenne nálam a befutó.
Remélem tudtam segíteni, ha esetleg lightosabb zenére keresel hangszert, abban inkább más tud segíteni, én nem nagyon (mondjuk lehet egy viszonylag hibamentes megfejtés ott is: valamelyik Squier) 😊
Ittenvan:
Amúgy árban is elég barátságos, olyan 11-13e Ft körül hozzá lehet jutni.
Abban egyetértek DummyBoy-al, hogy nem biztos, hogy egybõl kell a kombó is, pláne nem 30W-os ha csak gyakorlásra/tanulásra kell. Nézzél ilyen mini erõsítõket, mint amiket írtunk (van még pár egyéb fajta). És amit azon megspórolsz a kombó árához képest, abból egészítsd ki a gitárra szánt 30e-et ha komolyan gondolod, és inkább vegyél valami jobbat kezdésnek olyan 50-60e körül (ebben a kategóriában azért már jóval nagyobb a választék, mint a 30e-es kategóriában).
Majd jönnek a hozzáértõk és segítenek ...
Addig is ajánlanám: Aranyat érõ tanácsok gitárvásárláshoz...
Olvasd el ezt szépen 😊 Gondolom nem tudsz még gitározni ... na ehhez lenne egy jó ötletem ... számítógéped van ... interneted van ... ergo amíg meg nem ismered a gitárodat, addig felesleges a kombó, elég a számítógép, egy fejhalgató, és egy proggi (Guitar Rig 2, Amplitube 2, Revalver ... amelyik teccik ...) és amellett hogy megspórolod a kombó árát, többet tudsz költeni gitárra ...
Elsõ körben azt mondom keress valaki olyat aki ténylegesen tud gitározni ... menj el boltokba, nézelõdj ... én kinéztem életem gitárját, kipróbáltam és kényelmetlen volt a nyaka ... ezért vettem egy másik fajtát, ami igaz hogy 3-ik helyezett volt a "listámon", ráadásul páran nem is ajánlották, de nekem qrva kényelmes volt 😊
Ráadásul én elõtte hónapokig nyúztam egy kölcsöngitárt, hogy megtudjam, nem fogom-e gyorsan megunni az egész gitártémát ...
Amit soxor hallottam ... érdemesebb akusztikus gitárral kezdeni ... De ha mindenféleképp elektromos kell, akkor sem biztos hogy kelleni fog neked 30W-os kombó ... otthonra ugyanis sok ... ha meg már jobban fog menni és lesz banda akkor meg kevés ...
Én most egy MicroCube-on filózom, azt sokan ajánlják, otthonra bõven elég gyakorolni, minõségi is ráadásul beépített erõsítõszimulációk is vannak benne ... (+ megy elemrõl is 😊 )
Na mind1 ... olvasgasd el a linket és olvass vissza itt a topikban is !!! Soxor le voltak már írva tanácsok itt is ... utánna úgyis jönnek a profibbak és majd segítenek ...
\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"
Az árban megeggyezünk.
Moddolni jóóóóóó! Xbox360 the best!
De beszívtam a gitár tokkal. Volt egy isteni tiszta bõrtokom a klasszikus nylon gitáromhoz,de a western gitár éppen hogy nem fér bele. Nagy a segge😊)Beszívtam. Egy kemény tok ami ki is néz valahogy pedig 14 ezer forint. Paff. vehetek holnap azt is.
Nem tudjátok hogy a vaterán mennyiért adjam el a bõrtokot amit a klasszikus gitárhoz használtam???
Moddolni jóóóóóó! Xbox360 the best!
"Holott egy jó hangzásban a legtöbbet a hangszórók minõsége számít, mert azok hozák létre közvetlenül azokat a hanghullámokat amiket aztán hangként hallunk."
ez a tipikusan "szarból nem lehet várat építeni" dolog. hiába van a legjobb Zeck, EV vagy KV Audio hangfala az embernek (sorry a példák miatt, szakmai ártalom :-)), ha egy zajos, gyenge jelet kap, akkor abból a jóisten se fog rendes szandot varázsolni.
fordítva persze igazad van, hiába van egy tuti jó cumója a zenésznek, ha egy gyenge érzékenységû, szakadt, poros, otromba szar szól alatta...
magyarul mind fejben, mind ládában a legjobbra kell törekedni
(bár egykori anyagtudomány elõadóm elmagyarázta, h tökéletes megoldás nincs, csak optimális...)
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
-feltesz egy fazék vizet forrni
-amikor forr a vóter, a hangszerrõl levett húrokat szépen pelerakod ázni, és olyan 3-5 percig fõzögeted, néha egy fakanállal megpaskolod, h az összes dzsuva kijöjjön belõle
vízbõl csak annyi kell, h a húrokat éppen hogy ellepje
ízlés szerint adható hozzá ecet (én azt szoktam), vagy mosószer (azt ésszel kell, mert a mosószer hajlamos habozni...)
jó játékot kívánok! 😄

|MSI K9N NEO-F|X2 3600+|2048MB DDRII 800mhz|ASUS X1950pro 256mb ddr3| TDU online:Roberto16(HUN) TDU Favorite car:Ferrari F-430
Bocsánat a belekötésért, kérek engedélyt a megsemmisítésre.<#pardon1>#pardon1>
De azért mégsem kellene ovodás szintre lemenni, és belekötni a betonba is csak a hecc kedvéért. Egy szóval sem írtam, hogy nem számít az erõsítõ, és nem hiszem el, hogy értelmezhetetlen volt a post-om, de ha gondolod, segítek az értelmezésében:
Vegyük mondjuk Gibsz Jakabot, aki elkezdett gitározni és vett magának egy Vorson EDG40-es gitárt meg egy Vermona 150-es erõsítõt. Pötyög rajta, tanulgat. Egy idõ múlva úgy dönt, hogy mivel metálisten példaképe Mesa Triple Recto-t használ, hát õ is olyat vesz mert az a sound kell neki. Összegyûjti a majd félmillió forintot, megveszi a fejet, viszont elfogy a pénz. Hááát hangfal az még nincs, de majd a szomszéd Józsi'bá megoldja, hisz mûszerész a lelkem (ha nincs ismerõs szomszéd, akkor túrja az apróhirdetéseket, amíg talál valami noname 4x12-es ládát ócccsóér). Próbálgatja, de csak nem jön össze "A" sound, sõt hihetetlen szarul szól a cucc. A szomszéd Pistikének meg jobban szól az erõlködõje, pedig az övé csak 150e volt.
Jakabunk csinálhatta volna azt is, hogy a durván 500e Ft-ból vesz egy normálisabb gitárt olyan 150-200-ért, és a maradék 300-350-bõl mondjuk egy fullcsöves fejet egy normális ládával (legyen ez mondjuk egy H&K Tube 100 fej és egy Marshall 1960-as láda vinatge 75-ös celestionokkal). Sztem ilyen megfejtéssel tuti közelebb jutna a kívánt hangzáshoz.
Nagyon sokszor láttam már azt, hogy felsõkategóriás erõsítõ fejet hajtanak ilyen alsó kategóriás gitárokkal noname ládákon és irdatlan hülyén szól. Sztem érdemes megkeresni az adott pénzbõl kihozható legoptimálisabb megoldást, bár azok egyike sem lesz olyan "nagy" név, így a farkat sem növeli 4-5 cm-el 😊))
Kb. mint hogy nyilván egy hifi mániás ember nem fog kínai piacon vett lejátszóhoz 1,5 millás Jamo hangfalszettet rakni, ezüst kábelekkel.
Utólag is szívesen.
Most rendkívül felnézek rád.
De ha már ennyire vágod a témát (sorry, a hozzászólásodból nem ez jött le), akkor mondj már nekem légyszi egy "komplementer tranyópáros B típusú ellenütemû teljesítményerõsítõ"-t amit gitárhoz használnak.
Továbbá ezzel kapcsolatban mondhatnál egy olyan gitárerõsítõt is, ami ne m szólal meg / szarul szólal meg egy celestion vintage 15-ös hangszórókkal szerelt ládán.
Elõre is köszönöm.
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
Szal: számít hogy az erõsítõ hogy dolgozik, hiába a dobozból jön a hang 😊
Viszont apámmal hangoltuk úgy a gitárt telefonon keresztül hogy én pengettem, õ meg a város másik felébõl mondta hogy mély vagy magas 😊
A kosz remekül összetartja a húrt 😊
nem egyszer volt olyan hogy rég óta volt fent egy készlet, tiszta retek volt, megtisztítottam, 1 óra múlva leszakadt 😊
a benzin meg azért rossz példa, mert ha már koszos/használt a húr, attól még van, és használható, sõt még lehet rajta játszani is (bármily fura)
a kipufogott benzint meg nem hiszem, h gyûjtöd, és nem próbálod visszatenni a tankba.
ezért hoztam a autógumis témát.
az elektr. gitárhúrokat meg nem vegyük ide, mert az más tészta sztem, azért írtam, h hova vonatkozik a húrcserés válaszom.
a fõzés meg régebben volt divat, ma már nem hiszem h vki is csinálja. max erdélyben, v szegényebb területeken.
Kuss!-magyarázta.
kb. egy hetes,még ultrafényes ám már betört húrral élvezem a legjobban.
Rendszeres gyakorlás mellett 2 hónap után már fennáll a húrszakadás kockázata,a jó minõségû húrkészleteknél is,és nem csilingel már szépen a hang, persze death-metal ügyeknél ez már külön jó tud lenni..
Viszont amióta új gityóm van és odafigyelek a karbantartására,még nem szakítottam húrt,minden tremoló ellenére.
A húrápoló szerek meg drágábba kerülnek, mint a kedvenc húrkészletem..
Basszuson bõven jó a 3/4 év körüli húrcsere,ráadásul tényleg nagyságrendekkel drágább (én 1000 ért "lopom" a húrt😊) egy készlet.
És bizony a laikus közönség rohadtul nem hallja,hogy ki mikor cserél húrt..
Ja, olyanról még nem hallottam hogy valaki szólógitár húrokat kifõz..
a vékonyak nagyon megtörnek a bundoktól,esélytelen a dolog.
-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?
ne azért cseréljen valaki húrt, mert mások azt mondják, h ekkor meg ekkor KELL. nincs olyan h "kell", nincs olyan h "illik". a többség tényleg 2-3 havonta cserélgeti, de pölö az Iron Maiden koncertenként cserélgeti a húrjait.
a másik meg a húr márkája. volt olyan húrom, amelyik egy évesen (!!) is jobban szólt, mint egy frissen felrakott más márkájú. egy noname gagyi egy hét alatt is elveszti a fényét, egy Elixir húr kibírja fél évig után is, ha rendesen kezelik (van ilyen fast fret, v hasonló nevû kenõcs, amivel kenegetni kellene...)
meg persze mindenki úgy cserélgeti, ahogy megengedheti magának, nekem sajnos nem tellik 2-3 havonta 5 ezer új készletre, szal inkább kifõzöm :-)
Maradjunk még az autós példánál: te mikor cseréled a gumit? Ha elhasználódott (=kisebb a minta mélysége mint 5 mm) vagy tükörsimán is jó az, amíg nem lesz defektes? Lehet ronggyá használt gumival is közlekedni, csak sokkal nagyobb az esélye, hogy az ember ott marad egy kanyarban, vagy egy nagyobb fékezést kívánó helyzetben.
Amúgy belegondolva a gitáron a húr az ami elsõdlegesen felel a hangért. Azt pengeted meg, az rezonál, annak a rezgését veszi át a gitár teste, a pickup és utána azt fogod hallani majd. Szal ha már alapból rossz az elsõ lépcsõ, akkor nagyon nehéz jó végeredményt összehozni.
Mondjuk ennek a másik tipikus esete a hangszóró dolog. Nagyon sok gitáros ismerõsöm úgy van, hogy kell a leghiperebb gitár, effekt, ûber erõsítõ fej, aztán a hangfal az meg majd lesz valamilyen (jó példa erre a Peavey 6505 fej + Behringer láda kombó amit egyik ismerõs srác használ). Holott egy jó hangzásban a legtöbbet a hangszórók minõsége számít, mert azok hozák létre közvetlenül azokat a hanghullámokat amiket aztán hangként hallunk. Sokszor mondták már, hogy fúú öcsém ez az x fej mekkora állat, simán leszólta azt a másik sokkal drágábbat. Na ekkor kell megkérdezni, hogy bocs, de melyiket milyen ládával hallgattad?
Szal én úgy vagyok benne, hogy inkább a hengkeltés legelsõ, és legutolsó eleme legyen rendben, mert addig lehet akármilyen ûrtechnika a kettõ között, nem lesz a lehetõ legjobb a végeredmény.
ám most sem elsõsorban a sound miatt cserélek gyakran,
hanem mert a használtabb húrok ölik a bundokat.
Az autós példa meg hülyeség.
-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?
a profikat meg ne vegyük ide, mert baromi messze vagyunk tõlük(a többség itt legalább is)
örülök, ha heti 5-6 óra jut a gitárra...
továbra is aszondom, h fémhúros aq gitárhúrt elég fél, max évente cserélni otthoni zenélgetéshez
A "profik" minden fellépés elõtt,ill. stúdiózás elõtt szoktak,
azaz 2-3 hetente bizony 😮
Ja, akusztikuson elég 5-6 havonta.
A basszusgitárosunk nemrég kezdett (1 éve) gitározni, nem nagyon foglalkozott eddig a húr dologgal, csak nemrég elszakadt egyik húrja és így vett új készletet. Utána teljesen fel volt dobódva, hogy mennyivel hangosabban szól (az addig 10-re tekert erõsítõjét visszatekerte 6-7-re), meg nem kell olyan erõsen pengetnie, hogy szóljon ami fasza mert nem fárad annyira az ujja.
Szal én azt mondom, hogy lehet 1 évente húrt cserélni, de ha az ember kicsit komolyabban veszi (zenekar, fellépés, studió, stb) akkor igenis 2-3 havonta kell cserélni.