Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

héééé 2 éve gitározom Dummboy😄😄 csak elektromosom nem volt 😄😄
Hellhammer
Mondjuk nekem a számítógépem volt olyan, hogy egyszer csak se kép se hang, szétszedtem atomjaira, ugyanúgy összeraktam és jó lett 😊

Kicsit visszatérve a Haziba-nak gitárra : szal a hang sok mindentõl függ 😊 De azt azért nem árt tudni, hogy kb. milyen stílusban akarsz majd gitározni, mert egy jazz totál másmilyen gitárt kíván mint mondjuk a rock/metal. Én ez utóbbiban tudok tanácsot adni, mert én inkább arrafelé húzok 😊
Szal ha nekem most kellene vennem új gitárt (ami már alapból kilövõdik mondjuk, mert gitárt marhára nem éri meg újonnan venni) úgy 50-60e körül (sry a 30-as kategóriában nem nagyon tudok mondani sokmindent) akkor kb. ezekre figyelnék:
- mahagóniból legyen a test és lehetõleg a nyak is (nálam a mahagóni "A" fa amibõl a gitár készül 😊)
- az mindenképp plusz ha van rajta fedlap (top) de ez nem igazán jellemzõ ebben a kategóriában
- a fogólap is legyen mahagóni vagy ében, bár ez esélytelen, szal marad a rózsafa
- mindenképpen 2 db humbucker hangszedõ (mondom, hogy metál, bár esetleg egy H-S-H elrendezés még belefér 😊)
- ragasztott nyak - na ez tuti nem lesz meg, szal csavarozott lesz 100%
- fix húrláb, mert nem szoktam tremolózni, meg kezdõket összezavarhatja és bohóckodásra ingerelheti az a kilincs ott a gitáron 😊
- ha már fix húrláb akkor testen átmenõ húrozás, hogy segítse egy kicsit a hangkitartást
- a nyak valamilyen szinten legyen kénylemes, bár mindenkinek az a kényelmes, amihez hozzászokik 😉
- hangolókulcsok ne essenek szét ránézésre
- normális legyen a kidolgozottság, ne legyenek sorják, hézagok, festési hibák stb.
- utóljára nézném a színt/formát

Szal ezek alapján ezeket próbálnám ki ebben a sorrendben kb. amik megfelelnek nagyjából az elvárásaimnak (nem mindegyik maradéktalanul):
- Cort Z-42
- Ibanez GSZ 120
- LTD M-50
- Dean Cadillac X vagy MLX vagy VX

Mondjuk ezek közül így próbálatlanul egyértelmûen a Cort lenne nálam a befutó.
Remélem tudtam segíteni, ha esetleg lightosabb zenére keresel hangszert, abban inkább más tud segíteni, én nem nagyon (mondjuk lehet egy viszonylag hibamentes megfejtés ott is: valamelyik Squier) 😊

Hellhammer
Amit meg a haverod mondott, abban igaza van. Szal érdemes a hangra meg a minõségi felépítésre menni a márka helyett, de hát ezzel a tanáccsal egy kezdõ nem sokra megy 😊

Nekem ilyen van, csak egy részes.. Elbaszodott két nap alatt.. aztán szétszedtem nem találtam a hibát összeraktam és jó lett😄 az elem szarul illeszkedik, papirral kell kitámasztani.. stb..
Hellhammer
A Microcube állítólag nagyon jó, de nekem akkor is a Marshall MS-4 a favorit ilyen mini-erõsítõben, mert semmi nem tudja überelni a kinézetét 😊
Ittenvan:

Amúgy árban is elég barátságos, olyan 11-13e Ft körül hozzá lehet jutni.

Abban egyetértek DummyBoy-al, hogy nem biztos, hogy egybõl kell a kombó is, pláne nem 30W-os ha csak gyakorlásra/tanulásra kell. Nézzél ilyen mini erõsítõket, mint amiket írtunk (van még pár egyéb fajta). És amit azon megspórolsz a kombó árához képest, abból egészítsd ki a gitárra szánt 30e-et ha komolyan gondolod, és inkább vegyél valami jobbat kezdésnek olyan 50-60e körül (ebben a kategóriában azért már jóval nagyobb a választék, mint a 30e-es kategóriában).

DummyBoy
Elõször is nyugi ... nem mindenki olvassa folyamatosan a topicokat ...

Majd jönnek a hozzáértõk és segítenek ...

Addig is ajánlanám: Aranyat érõ tanácsok gitárvásárláshoz...

Olvasd el ezt szépen 😊 Gondolom nem tudsz még gitározni ... na ehhez lenne egy jó ötletem ... számítógéped van ... interneted van ... ergo amíg meg nem ismered a gitárodat, addig felesleges a kombó, elég a számítógép, egy fejhalgató, és egy proggi (Guitar Rig 2, Amplitube 2, Revalver ... amelyik teccik ...) és amellett hogy megspórolod a kombó árát, többet tudsz költeni gitárra ...

Elsõ körben azt mondom keress valaki olyat aki ténylegesen tud gitározni ... menj el boltokba, nézelõdj ... én kinéztem életem gitárját, kipróbáltam és kényelmetlen volt a nyaka ... ezért vettem egy másik fajtát, ami igaz hogy 3-ik helyezett volt a "listámon", ráadásul páran nem is ajánlották, de nekem qrva kényelmes volt 😊

Ráadásul én elõtte hónapokig nyúztam egy kölcsöngitárt, hogy megtudjam, nem fogom-e gyorsan megunni az egész gitártémát ...

Amit soxor hallottam ... érdemesebb akusztikus gitárral kezdeni ... De ha mindenféleképp elektromos kell, akkor sem biztos hogy kelleni fog neked 30W-os kombó ... otthonra ugyanis sok ... ha meg már jobban fog menni és lesz banda akkor meg kevés ...

Én most egy MicroCube-on filózom, azt sokan ajánlják, otthonra bõven elég gyakorolni, minõségi is ráadásul beépített erõsítõszimulációk is vannak benne ... (+ megy elemrõl is 😊 )

Na mind1 ... olvasgasd el a linket és olvass vissza itt a topikban is !!! Soxor le voltak már írva tanácsok itt is ... utánna úgyis jönnek a profibbak és majd segítenek ...

\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"

valaki tudna segíteni?😄😄😄 ÉS IGEN NEM ÉRDEKELNE VALAKIT?😄
Nem érdekel valakit egy igazi bõr gitártok klasszikus gitárhoz?
Az árban megeggyezünk.

Moddolni jóóóóóó! Xbox360 the best!

all kérdés ..ugy le írtam hogy szeretnék majd elektromos gitárt lehetõleg valami 30 W -os Combóval +kábelek nekem ez elég még ... a gitárra 30 e t akarok a combóra is valami hasonlót ELÕRE MONDOM 14 éves vagyok 😄 szal így mondjatok hogy nem egészen saját tárcámból fizetem a cuccot az a lényeg egy haverom mondta aki szintén gitározik ne nézzem a márkát cska a hang a lényeg .... no comment:S:S:S ..valaki segítene?
Amse
Senki nem tud nekem ilyet használtan, vagy olcsón?😞

Rendesen nyírja a fémhúros western gitár a kezemet,így egy nap után😊)De nem baj,majd megszokom. Szarok rá hogy fáj. Mert annyival szebb hangot ad ki mint a nylon húros klasszikus gitáron hogy megéri a fájdalmat😊
De beszívtam a gitár tokkal. Volt egy isteni tiszta bõrtokom a klasszikus nylon gitáromhoz,de a western gitár éppen hogy nem fér bele. Nagy a segge😊)Beszívtam. Egy kemény tok ami ki is néz valahogy pedig 14 ezer forint. Paff. vehetek holnap azt is.
Nem tudjátok hogy a vaterán mennyiért adjam el a bõrtokot amit a klasszikus gitárhoz használtam???

Moddolni jóóóóóó! Xbox360 the best!

h a témához hozzászóljak, én mumpiccal értek egyet

"Holott egy jó hangzásban a legtöbbet a hangszórók minõsége számít, mert azok hozák létre közvetlenül azokat a hanghullámokat amiket aztán hangként hallunk."

ez a tipikusan "szarból nem lehet várat építeni" dolog. hiába van a legjobb Zeck, EV vagy KV Audio hangfala az embernek (sorry a példák miatt, szakmai ártalom :-)), ha egy zajos, gyenge jelet kap, akkor abból a jóisten se fog rendes szandot varázsolni.
fordítva persze igazad van, hiába van egy tuti jó cumója a zenésznek, ha egy gyenge érzékenységû, szakadt, poros, otromba szar szól alatta...

magyarul mind fejben, mind ládában a legjobbra kell törekedni
(bár egykori anyagtudomány elõadóm elmagyarázta, h tökéletes megoldás nincs, csak optimális...)

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

Húrfõzés ÉN módra :-) :

-feltesz egy fazék vizet forrni
-amikor forr a vóter, a hangszerrõl levett húrokat szépen pelerakod ázni, és olyan 3-5 percig fõzögeted, néha egy fakanállal megpaskolod, h az összes dzsuva kijöjjön belõle

vízbõl csak annyi kell, h a húrokat éppen hogy ellepje
ízlés szerint adható hozzá ecet (én azt szoktam), vagy mosószer (azt ésszel kell, mert a mosószer hajlamos habozni...)

jó játékot kívánok! 😄

Hello! Kérdés mennyi pénzt szánsz rá. A festés a legjobb megoldás, de csak "profira" bízd és nem olcsó. Ha szóróflakonból fest az illetõ, azonnal felejtsd el. A matrica, alias dekorációs tapéta egyszerûbb, gyorsabb, nem kell a gitár lakk rétegét "megbontani". Ha megunod, eltávolítható, de figyíelni kell, mert a tapéta ragasztó anyaga az idõ múlásával megbonthatja a festéket, lakkot és csúnya marad a fényezés. Az eltávolítása sem egyszerû, mert speckó oldószere van, az meg ugye összeveszhet a lakkozással. Viszont olcsóbb. Én egyébként festetném.
roberto
jó estét mindenkinek!lenne 1 kérdésem:ha ilyen csikot akarnék a gitárba akkor festessem át vagy valamiféle matrica anyagból is meglehet csinálni?

|MSI K9N NEO-F|X2 3600+|2048MB DDRII 800mhz|ASUS X1950pro 256mb ddr3| TDU online:Roberto16(HUN) TDU Favorite car:Ferrari F-430

mumpic
Köszi hogy segítesz, de értettem elsõre is. Pusztán az 'inkább' szó tévesztett meg a postod utolsó mondatában: "...inkább a hengkeltés legelsõ, és legutolsó eleme legyen rendben..." Ez számomra úgy hatott, hogy a köztes rész kevésbé fontos.
Bocsánat a belekötésért, kérek engedélyt a megsemmisítésre.<#pardon1>

Hellhammer
Nagyon jópofa volt a hozzászólásod, látom tanulsz elektronikát 😊
De azért mégsem kellene ovodás szintre lemenni, és belekötni a betonba is csak a hecc kedvéért. Egy szóval sem írtam, hogy nem számít az erõsítõ, és nem hiszem el, hogy értelmezhetetlen volt a post-om, de ha gondolod, segítek az értelmezésében:

Vegyük mondjuk Gibsz Jakabot, aki elkezdett gitározni és vett magának egy Vorson EDG40-es gitárt meg egy Vermona 150-es erõsítõt. Pötyög rajta, tanulgat. Egy idõ múlva úgy dönt, hogy mivel metálisten példaképe Mesa Triple Recto-t használ, hát õ is olyat vesz mert az a sound kell neki. Összegyûjti a majd félmillió forintot, megveszi a fejet, viszont elfogy a pénz. Hááát hangfal az még nincs, de majd a szomszéd Józsi'bá megoldja, hisz mûszerész a lelkem (ha nincs ismerõs szomszéd, akkor túrja az apróhirdetéseket, amíg talál valami noname 4x12-es ládát ócccsóér). Próbálgatja, de csak nem jön össze "A" sound, sõt hihetetlen szarul szól a cucc. A szomszéd Pistikének meg jobban szól az erõlködõje, pedig az övé csak 150e volt.
Jakabunk csinálhatta volna azt is, hogy a durván 500e Ft-ból vesz egy normálisabb gitárt olyan 150-200-ért, és a maradék 300-350-bõl mondjuk egy fullcsöves fejet egy normális ládával (legyen ez mondjuk egy H&K Tube 100 fej és egy Marshall 1960-as láda vinatge 75-ös celestionokkal). Sztem ilyen megfejtéssel tuti közelebb jutna a kívánt hangzáshoz.

Nagyon sokszor láttam már azt, hogy felsõkategóriás erõsítõ fejet hajtanak ilyen alsó kategóriás gitárokkal noname ládákon és irdatlan hülyén szól. Sztem érdemes megkeresni az adott pénzbõl kihozható legoptimálisabb megoldást, bár azok egyike sem lesz olyan "nagy" név, így a farkat sem növeli 4-5 cm-el 😊))
Kb. mint hogy nyilván egy hifi mániás ember nem fog kínai piacon vett lejátszóhoz 1,5 millás Jamo hangfalszettet rakni, ezüst kábelekkel.

mumpic
pozitív félperiódusban az npn tranzisztor nyit ki, negatív félperiódusban meg a pnp. Néminemûleg poén lett volna, mert ez pont nem gitárhoz való, na. A lényeg hogy ha az erõsítõ fos, akkor a hangszóróból is fos jön ki. Kölcsönadjam a Vermonámat? Olyan tányért szerelsz bele amilyet akarsz, nem fog jól szólni. (kéretik eltekinteni a szand a kézben van és a többi klisétõl)

Utólag is szívesen.

Match
Igazán nagyra becsülendõ hogy ilyen értelemteljes szókombinációkat is tudsz, mint a "komplementer tranyópáros B típusú ellenütemû teljesítményerõsítõ".

Most rendkívül felnézek rád.

De ha már ennyire vágod a témát (sorry, a hozzászólásodból nem ez jött le), akkor mondj már nekem légyszi egy "komplementer tranyópáros B típusú ellenütemû teljesítményerõsítõ"-t amit gitárhoz használnak.

Továbbá ezzel kapcsolatban mondhatnál egy olyan gitárerõsítõt is, ami ne m szólal meg / szarul szólal meg egy celestion vintage 15-ös hangszórókkal szerelt ládán.

Elõre is köszönöm.

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

mumpic
Megsütheted a jó minõségû hangszóródat ha fejnek mondjuk egy komplementer tranyópáros B típusú ellenütemû teljesítményerõsítõ van rakva. Akármilyen Celestion vagy Eminence hangszóró is csak légnyomást generálna 😊))

Szal: számít hogy az erõsítõ hogy dolgozik, hiába a dobozból jön a hang 😊

jaaaa eszembejutott valami ...olvas itt közületek valaki Zenész Magazint?
jóóóvan ennyit errõl ..anyám régebben járt zene suliba:S:S: 😄😄😄 különbenis valakitõl meg kell tanulni
Match
hát, nekem az anyámmal hangolás kimaradt 😊
Viszont apámmal hangoltuk úgy a gitárt telefonon keresztül hogy én pengettem, õ meg a város másik felébõl mondta hogy mély vagy magas 😊

Christiansen
ne tetézd mer fáj a hasam máár<#hehe>

meer?😄
Christiansen
Hát bocsánat de én ettõl most 40 mp-ig sírtam a szõnyegen<#vigyor2>

=) nekem volt olyan hogy semmi baja nem volt játszottam letettem és egyszercsak elszakadt:S:S😄😄.. volt hogy hangoltam anyámmal(mikor kezdõbb voltam mint msot) anyám csavarja ..én pengetem nem használt ..majdnem kiverte a szememet mikor elpattant .... annyit mondok magas E -t hangoltam anyám meg H-t tekerte xDxD
Match
Az ilyen fast fret és társai elmehetnek a picsába 😊
A kosz remekül összetartja a húrt 😊
nem egyszer volt olyan hogy rég óta volt fent egy készlet, tiszta retek volt, megtisztítottam, 1 óra múlva leszakadt 😊

😄😄😄 jaja ..amúgy akartam írni ..sztem már próbáljuk elfelejteni ezt az autós példát ...abban álapodjunk meg ki így ki úgy..
egy teljesen kezdõ emberke (2 hónapja gitározik) kérdezte a húrcserét fémhúros aku gitárra. neki nagyon kell 1-2 havonta új készlet bizony...
a benzin meg azért rossz példa, mert ha már koszos/használt a húr, attól még van, és használható, sõt még lehet rajta játszani is (bármily fura)
a kipufogott benzint meg nem hiszem, h gyûjtöd, és nem próbálod visszatenni a tankba.
ezért hoztam a autógumis témát.
az elektr. gitárhúrokat meg nem vegyük ide, mert az más tészta sztem, azért írtam, h hova vonatkozik a húrcserés válaszom.
a fõzés meg régebben volt divat, ma már nem hiszem h vki is csinálja. max erdélyben, v szegényebb területeken.

gitárom van***
hát én ehhez annyit fûznék hozzá,hogy nekem most 2 éve egy Lucida lk 5 ös modellû (kezdõ) klasszikus gitár.Nekem most egy D'adairo Nylon húr készletem van már több mint fél éve... nemtudom eddig még nem fordult meg a fejemben a csere de hogy felhoztátok ezt a témát.. =( .. chicco24 én nylon húros gitárral keztem és még most is azzal játszok ...hál' isten volt alkalmam kipróbálni(mintha olyan nagy dolog lenne😄😄) kipróbálni egy Western gitárt ... jelen esetben egy olyat ami elvileg 12 húros de csak 6 van befûzve😄😄 mind1 ..szal mivel igen sokat nem játszok fém húros gitáron nekem a kéz pengetéssel eléggé vágja az ujjaimat:S ...elektromoson viszont valahogy egy értelmû hogy pengetõt ajánlom kivéve ha még kezdõ "áttérõ" tanonc vagy klasszikusról elektromosra ...mert van egy pár igen nehéz pengetés ami elektromos gitáron pengetõvel csak így kivitelezhetõ ha már igen komolyan tudod forgatni a pengetõt... húrtól füg ... ha valaki nem igen jártas még pengetõkben,annak elmondom,hogy a pengetõkön belül 3 fajtát különböztetünk meg:Easy,Medium,Hard(csak zúzdára és fém húrrya ajánlom)ezek a mérezek vastagságtól függenek.... a Húrcserérõl annyit,hogy én kb 2 hónap után egyedül húroztam át NYLON húros gitáromat phersze fenn ál az esélye a hibának de én megvoltam elégedve szépen szólt.. viszont ha Western gitár húrozásáról volna szó én csak egy tapasztaltabb ember segítségét kérném!
McGrady
jah, én is jobban szeretem azt ami már meg van eddzve, elsõre idegen tud lenni, aztán amikor már belejövök pár nap múlva, akkor nagyon szeretem 😊)

Kuss!-magyarázta.

Christiansen
Én pl. totál friss húrozással nem szeretek játszani,de
kb. egy hetes,még ultrafényes ám már betört húrral élvezem a legjobban.
Rendszeres gyakorlás mellett 2 hónap után már fennáll a húrszakadás kockázata,a jó minõségû húrkészleteknél is,és nem csilingel már szépen a hang, persze death-metal ügyeknél ez már külön jó tud lenni..
Viszont amióta új gityóm van és odafigyelek a karbantartására,még nem szakítottam húrt,minden tremoló ellenére.
A húrápoló szerek meg drágábba kerülnek, mint a kedvenc húrkészletem..

Basszuson bõven jó a 3/4 év körüli húrcsere,ráadásul tényleg nagyságrendekkel drágább (én 1000 ért "lopom" a húrt😊) egy készlet.

És bizony a laikus közönség rohadtul nem hallja,hogy ki mikor cserél húrt..

Ja, olyanról még nem hallottam hogy valaki szólógitár húrokat kifõz..
a vékonyak nagyon megtörnek a bundoktól,esélytelen a dolog.

McGrady
mieza kifõzés?
nekem valahogy nincs hozzá "gusztusom" 😄

Kuss!-magyarázta.

Ron Ragm
Ja hát persze, bõgõsnek könnyû, csak feldobja a fazékba 😊

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

hogy a húros témához hozzászóljak, bár én "csak" basszusgitározom:

ne azért cseréljen valaki húrt, mert mások azt mondják, h ekkor meg ekkor KELL. nincs olyan h "kell", nincs olyan h "illik". a többség tényleg 2-3 havonta cserélgeti, de pölö az Iron Maiden koncertenként cserélgeti a húrjait.

a másik meg a húr márkája. volt olyan húrom, amelyik egy évesen (!!) is jobban szólt, mint egy frissen felrakott más márkájú. egy noname gagyi egy hét alatt is elveszti a fényét, egy Elixir húr kibírja fél évig után is, ha rendesen kezelik (van ilyen fast fret, v hasonló nevû kenõcs, amivel kenegetni kellene...)

meg persze mindenki úgy cserélgeti, ahogy megengedheti magának, nekem sajnos nem tellik 2-3 havonta 5 ezer új készletre, szal inkább kifõzöm :-)

Nnna.. Ha az autódon minden jó, de nem tankolsz, nem megy. Hiába jó minden az autódon, ha amitõl megy nincs benne. Speckó, benzin, a mosó benzintõl meg nem megy. Gitárra kivetítve, hiába jó minden cuccod, ha szar a gitáron a húr. Ugye alapból ettõl szól... De próbálkozhatsz hajókötéllel is, az nehezebben kopik el.
Hellhammer
jajj vazze nemtok gépelni 😊
javítás:
benne = vele
hengkeltés = hangkeltés

Hellhammer
Ezzel most totál nem értek egyet.
Maradjunk még az autós példánál: te mikor cseréled a gumit? Ha elhasználódott (=kisebb a minta mélysége mint 5 mm) vagy tükörsimán is jó az, amíg nem lesz defektes? Lehet ronggyá használt gumival is közlekedni, csak sokkal nagyobb az esélye, hogy az ember ott marad egy kanyarban, vagy egy nagyobb fékezést kívánó helyzetben.

Amúgy belegondolva a gitáron a húr az ami elsõdlegesen felel a hangért. Azt pengeted meg, az rezonál, annak a rezgését veszi át a gitár teste, a pickup és utána azt fogod hallani majd. Szal ha már alapból rossz az elsõ lépcsõ, akkor nagyon nehéz jó végeredményt összehozni.

Mondjuk ennek a másik tipikus esete a hangszóró dolog. Nagyon sok gitáros ismerõsöm úgy van, hogy kell a leghiperebb gitár, effekt, ûber erõsítõ fej, aztán a hangfal az meg majd lesz valamilyen (jó példa erre a Peavey 6505 fej + Behringer láda kombó amit egyik ismerõs srác használ). Holott egy jó hangzásban a legtöbbet a hangszórók minõsége számít, mert azok hozák létre közvetlenül azokat a hanghullámokat amiket aztán hangként hallunk. Sokszor mondták már, hogy fúú öcsém ez az x fej mekkora állat, simán leszólta azt a másik sokkal drágábbat. Na ekkor kell megkérdezni, hogy bocs, de melyiket milyen ládával hallgattad?

Szal én úgy vagyok benne, hogy inkább a hengkeltés legelsõ, és legutolsó eleme legyen rendben, mert addig lehet akármilyen ûrtechnika a kettõ között, nem lesz a lehetõ legjobb a végeredmény.

a tankolás rossz példa, de mind1

Christiansen
Bizony, eleinte félévente cseréltem,
ám most sem elsõsorban a sound miatt cserélek gyakran,
hanem mert a használtabb húrok ölik a bundokat.

Az autós példa meg hülyeség.

Autós példa... Miért, te csak fél évente tankolsz? No látod, azért nem megy... 😊)
Ron Ragm
Tényleg havonta/kéthavonta az ideális, na persze kinek hogy szabja meg a pénztárcája. Volt már fenn nekem egy évig is...

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

autós példa akkor, a kocsidon havonta cserélsz gumit?
a profikat meg ne vegyük ide, mert baromi messze vagyunk tõlük(a többség itt legalább is)
örülök, ha heti 5-6 óra jut a gitárra...
továbra is aszondom, h fémhúros aq gitárhúrt elég fél, max évente cserélni otthoni zenélgetéshez

Christiansen
Új gitárnál elsõ út vezessen rögtön a hangszerészhez,
húrcsere & gitárbeállítás!

Ja még valami. A neten sok oldal foglalkozik a húrcsere mikéntjével. A gyári húrkészletet, amivel a gitárt kaptad, feltétlenül cseréld ki! Meg fogsz lepõdni!
Az autódat is lehet évente mosatni, mégsem teszel így... 😊 Az igénybevétel mennyiségétõl és a húr típusától is függ mikor kell cserélni. Ahogy az elõttem szólók írták, a 2-3 hónap az átlagosan vett kötelezõ. Ha napi 5-6 órát nyomod, ez lehet akár havi, vagy 3 heti is, megint csak típustól függ. Álló helyben is tönkre megy a húr bármily furcsa. Ha elszínezõdik, nehezebben csúszik rajta a kezed, túlontúl kilágyul, nincs tartása, kukába vele. Sokan kifõzik a húrt, véleményem szerint az óvszert sem használjuk újra, hát ezt sem... (persze, ha valaki 10 e forintos húrt használ, bocsánatos, de azt meg nem kell 2-3 havonta cserélni...
Christiansen
Elvileg havonta kéne húrcsere, én kéthavonta nyomom.
A "profik" minden fellépés elõtt,ill. stúdiózás elõtt szoktak,
azaz 2-3 hetente bizony 😮

Ja, akusztikuson elég 5-6 havonta.

Hellhammer
Hát sztem húrcsere nem árt azért 2-3 havonta. Nagyon észre lehet venni a különbséget az agyonhasznált és az új húr között. Tompábban, halkabban szól, nem akarnak kijönni az üveghangok, nem lehet kitartani a hangokat rendesen, mert hamar lecseng stb. Mondjuk ez függ a felhasználás módjától is, egy tábortüzes pengetésnél nyilván nem annyira fontos ez, mint mondjuk egy rock/metál bandában, ahol azért elõfordulhatnak ilyen dolgok.
A basszusgitárosunk nemrég kezdett (1 éve) gitározni, nem nagyon foglalkozott eddig a húr dologgal, csak nemrég elszakadt egyik húrja és így vett új készletet. Utána teljesen fel volt dobódva, hogy mennyivel hangosabban szól (az addig 10-re tekert erõsítõjét visszatekerte 6-7-re), meg nem kell olyan erõsen pengetnie, hogy szóljon ami fasza mert nem fárad annyira az ujja.
Szal én azt mondom, hogy lehet 1 évente húrt cserélni, de ha az ember kicsit komolyabban veszi (zenekar, fellépés, studió, stb) akkor igenis 2-3 havonta kell cserélni.