Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ahh ez száz .... Õ LETT A PÉLDAKÉPEM😮😮 😄😄😊 ez annyira durva!!!!
Ezt látni kell

Ez egy "amatõr" ausztrál srác Alex aki szintén hasznos tanácsokkal lát el a fingerstyle technikai tanulásban. Az összes számot õ írja.Nézzétek meg. Van kb vagy 40 száma fent a youtube-on.
Nem túlzok ha azt mondom,hogy a mi országunkban ezek a számok levernék a sok szemét igénytelen,listavezetõt.Az ausziknál pedig le sem szarják õt.

Moddolni jóóóóóó! Xbox360 the best!

thx a linket ezt ismertem csak ugye volt régebben a Mysongbookde az megszûnt!!! pls valaki tudna egy olyan linket küldeni amirõl letölthetem
Eric Clapton:Classical Guitar Solo -c. számát ...kotta van de hallani akarom guitar proban is!!!pls!=) thx elõre is!
McGrady
ne add fel 😊
én is nyûgettem 2-4 hónapig egy kis átvezetõ szólót, ami barominehéz, valamit mindig elkúrtam, de csakazértis csináltam, mostmár meg azt élvezem legjobban koncertezés közben, mert azt játszom ki a legkönnyebben 😄 úgyhogy csak gyakorolni kell :-))

Kuss!-magyarázta.

Azért így kezdõként megjegyzem,hogy ebben a road trippin-ben elég nagy távolságú akkordváltások,lefogások vannak. Még szoknia kell az ujjaimnak. Szerencsére jó hosszú ujjaim vannak😊) De ha beledöglök akkor is megtanulom ezt a road trippin pengetést.
Egyébként ha belefáradok akkor átváltok egy kicsit az Air Supply világklasszis számának az All out of love-nak a gitározásába. Szintén ideális fingerstyle-ra és elég könnyû lefogások vannak benne.Másrészt pedig elég lassú szám és így van idõ az akkordváltásokra.
De a fõ célom még mindig a road trippin. Szeretném ha ez lenne az elsõ dalom amit el tudok játszani gitáron 2 hónap gitározás után.Mondjuk lesz ez 3 hónap is mire menni fog😊
Más. Megvan nekem is a guitar pro4 és leszedtem hozzá a road trippin tabot .gp3 formátumban. De teljesen más mint a Marcos oldalán.És sokkal nehezebb.Hogyan tudom a Marcos féle verziót beírni a guitar pro-ba?

Hellhammer
Én sejtem mire gondolsz 😊
Van jelentése, mert valószínûleg az 1 vonal kihagyás jelenthet nyolcadot, a 2 vonal az negyedet stb. De ezzel amúgy én is gondban vagyok, mert annyira nem "szabványos" a szöveges tab-ok dolga, hogy akár ugyanannak a számnak 2 külön verziójú tab-ja is lehet totál más (nem csak abban, hogy hol játssza, hanem az ilyen "itt egy vonal kihagyás van, ott 3" dolgokban is).
Én úgy szoktam ilyenkor csinálni, hogy nézem a tab-ot és közben hallgatom az eredeti számot, és megjegyzem a ritmikáját. Aztán átírom az egészet guitar pro-ba, és akkor utána már nem nagyon kérdéses a ritmizálás megfejtése 😊

Hellhammer
Na most spec a road trippin-re nemtok neked mit írni, de olvastam a neten egy cikket, amit egy gitároktató írt, amiben azt mondta, hogy akkordozásnál az a lényeg, hogy folyamatosan legyen pengetve a dolog. Szóval nem úgy kell csinálni, hogy mikor akkordot váltasz, akkor szépen lefogni az egészet tuti jól és utána megpengetni, mert akkor (különösen kezdõknél) az lesz hogy darabos lesz a dal üteme.
Ahogy elemezgette a dolgot, végül is az a lényege, hogy az ember sokkal inkább hallja azt zenének vagy zeneinek, amiben folyamatos a ritmus még ha 1-2 hang itt-ott el is csúszik, mint ha minden hang tökéletes bár, de vannak az ütemben törések, mert a ritmusra általában sokkal érzékenyebb mindenki, mint a hangok magasságára.
Ezt a faszi amúgy akkorjátékra írta, a road trippin meg akkordbontásos dal, de gondolom hasonló rendezõ elv mentén írható erre is az, hogy inkább a pengetés legyen folyamatos.

Az elsõ kérdésed nem értem... A második, ha fölé van írva az akkord neve, az azt jelenti, hogy az adott hang, hangok, mej akkord részét képezik, kvázi lefoghatod az adott akkordot, de csak azt az egy, v két esetleg három hangot pengeted ki. Van un. gyorslejegyzés, amikor csak az akkordok nevét írják le és nem tabot. ilyet találsz pl. az e-chords.com-on. Amúgy a csávó olyan gyorsan vált akkordot, hogy szinte folyamatosnak tûnik. Nem lehetetlen!! Csak így tovább!
Ja és lenne még 2 kérdésem a tabokkal kapcsolatban. Ha egy tab-ban 2 hang között nem 1 vonal kihagyás van hanem mondjuk 2 vagy 3 annak van jelentõsége?
És némelyik tab-ban minden ütem felé van írva hogy mondjuk C chord vagy G chord.
Azt is figyelembe kell vennem?

Visszatérve a road trippin Marcos Farhat verziójához.Ha éppen akkordot váltok akkor váltás közben a "holtidõben" is kell pengetni vagy csak olyan gyorsan vált a csávó benne akkordokat hogy szinte folytonosnak tûnik?

Bangyee
Az mondjuk nem referencia, hogy 14-18 évesek. Van olyan 10éves kissrác, aki földbegitározna sok idõsebbet, persze mert már 4 éves kora óta penget... ha úgy vesszük énis "hátrányból indulok" mert 21 évesen kezdtem, és hát már erõsen túl vagyok azon az "agya mint a szivacs" perióduson, szóval már nem megy olyan gyorsan bármi nemû tanulás. De van idõnk nem rohanunk sehova. 😊

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

Nekem most egy Jim Dunlop .88mm-es pengetõm és egy Planet Waves .61mm-es van. De az utóbbi szerintem csak nylon húroshoz jó olyan lágy.
Habár nem értek hozzá😊
A kézzel való sika viszont eléggé jól megy ahoz képest hogy kezdõ vagyok. És már 2 nap után azt is érzem hogy az ujjbegyeim is keményednek.Ha tartom továbbra is a napi 2 óra gitározást akkor 2-3 héten belül szerintem már egy fél óra folyamatos gitározást is kibír majd.
Tegnap este érdekességképpen elõkaptam a nylon húros gitárom. Hát igen.Olyan könnyen fogom le a húrjait mint ha papírból lennének. De többet most már nem veszem elõ,nehogy a kezem arra szokjon vissza újra.
Na megyek és így reggelrõl nekimegyek újra a Road trippin-nek.Jó lenne legalább az elsõ 2 ütemig eljutni normálisan.Néha néha beugrik a ritmusa,de ahogy pengetem még elég darabos,így egy kívülálló azt sem tudná hogy melyik számot játszom. De hallgatok rátok és türelmes leszek és elõbb utóbb majd csak kivehetõ lesz belõle a Road trippin.
Láttam a youtube.com-on 4 videót amin "amatõrök" eljátszák ezt a számot.Istenien hangzik.És mivel 14-18 évesek játszanak a videón így talán nem kell 3 év mire normálisan megtanulom majd játszani ezt a számot.
És köszi mindenkinek segítséget.

Bangyee
Ha még nem temetted el teljesen a pengetõ dolgot: szerintem próbáld ki azt, hogy veszel egy ultralágy pengetõt és azzal mászol neki a sikának. Akkusztikusra amúgyis medium-light verõk valók. Elég sokat számít ugyanis a pengetõ "állaga" a lágyabb könnyebben lehajlik a húrról, és rácsap a következõre, ezért sokkal élénkebb hangot ad sikánál meg könnyebben is megy vele.

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

Klikk Itt találhatsz redesen gp kottákat.
valaki tudna linlelni jól játszható kottát küldeni lehetõleg olyan link kéne amit hogyha letöltök betudom helyezni a Gp 4 embe is betok illeszteni valami szép accusztikus számot ha lehet ..majd ha lesz elektromosam akkor Metál is jöhet:d
A pengetõ... Megvan milyen játék típushoz, hogyan kell tartani. Valamelyik magyar honlapon leírták. De melyiken, most nem tudom... Ha elakad a húrokban, nem jól tartod. Ne a húrokkal párhuzamos legyen a hegye, egy kicsit döntsd meg, hogy lecsússzon a húrról. A pengetõ típusa, formája, keménysége sem mindegy. Ezt is ki kell kísérletezni, melyik jó neked. Én pl. van amikor Jazz pengetõt használok, abból is Dunlop Stubbyt. Az akusztikus gitár hangja egyébként ujj pengetéssel az igazi! Az ujjaidban van az érzés és ezt adod át a húroknak. 😊)
mumpic
sehogy

Okés,megfogadom a tanácsokat.
egyébként azért erõltetem a fingerstyle-t mert 2 hónap gitározás után rájöttem valamire:a pengetõ nem nekem való. A sima pemgetésnél még oké,de a SIKA-nál beüt a crack. Beakad a húrokba,túl fals hangot ad,néha pedig olyan hangos hogy a szomszédok csoda hogy még élve hagytak. Azóta csak kézzel pengetek.4dalt el tudok már játszani kézzel.
Amúgy is 1 hete láttam egy dokumentumfilmet ahol Argentínában egy kunyhós,szegény csávó olyan szinten gitározott hogy majd kiestem a fotelból. Mondanom sem kell hogy õ hírbõl sem ismeri a pengetõt.
Csak kár hogy minden oktató videón pengetõvel csinálják. Mindegy. Engem nem érdekel a pengetõ.
Megyek és gyakorlom a Road trippint.

Hellhammer
Ilyen gyakorlásra tényleg az egyik legjobb program a Guitar Pro. Van benne metronóm, tudod magadnak állítani a bpm-et, van benne "speed trainer" ami fokozatosan növeli a tempót stb. Ja meg persze beleírva a tab-ot, hallod, hogy milyennek kellene lennie.

Én nagyon sokat gyakoroltam ezt a tempó dolgot is, hogy meg tudjam határozni azt, hogy mondjuk egy szám milyen bpm-ben megy, illetve egy adott ütemet nagyjából el tudjak találni metronóm nélkül is. Ezt mondjuk csak sok idõvel lehet megtanulni, szal foglalkozik vele az ember jó darabig, aztán csak azt veszi észre, hogy a "vérében" van a dolog 😊 Hasonlít arra, mikor egy idõ után már hallás után meg tudod mondani, hogy épp milyen hang szól.

McGrady
a gyors és tiszta játszás lényege az, hogy mindig lassan kezded el, és csak akkor gyorsítasz ha már megy lassan...így ha majd már olyan gyorsan játszod, ahogy szeretted volna, akkor is ki fog szólni minden hang, másképp sokat el fogsz kamuzni 😊

Kuss!-magyarázta.

Fog! 😊)
Értem. Arra jöttem rá hogy az elején azért nem áll össze a kép eddig mert az sem mindegy hogy milyen ütemben játszom és hogy mennyit hagyok ki a 2 pengetés között.Ez sajnos nincs benne egyetlen tab-ban sem. Sajna erre egyedül kell rájönnöm😊
A barré még odébb van nekem😊Még soha nem barréztam,de olvastam róla így tudom hogy mi az és nem tûnik nehéznek. De egyenlõre azon vagyok hogy az elsõ 2 ütem menjen.Azaz az elsõ rész a videóból.És azt akarom elérni hogy a 3 ujjam úgy pörögjön mint a csávónak a videón.

A hangolónak is megvan az elõnye, no meg a hátránya is. Kíváncsi lennék, hogy koncerten, zajos környezetben, egy speed loaderes Floyd Roses gitárt, hogyan hangolnál be fülre, mondjuk D#-re. 😊Akkor inkább megtanulnám az alaphangolást, ha kimerül a hangolóban az elem arra az esetre, a többit meg csinálja a hangoló. 😊) Persze ebben is ízlések és pofonok...
Ütemenként gyakorold, aztán kapcsold össze az ütemeket. Elõbb lassan játszd, aztán, ha megy, fokozhatod a sebességet. Fõ a türelem. Ha van Guitar Prod az segíthet. Átírhatod bele a Farhat tabot, aztán gyakorolhatsz vele. Én olyan 3 hétre taksálom a szükséges idõt, ha nem gyakorolsz napi 5 órát. Ha elveszted a türelmet, akkor játsz mást egy picit. A felépítését tekintve, lehet, hogy kezdõ, azaz könnyû nóta, de a sebesség és az akkord váltások miatt ez nem egészen igaz. A videon a barres rész 4 ujjas fingerpickinggel játsza a csávó, nekem pl. 3 ujjassal jobban megy. Nem mindegy, hogy a kisujjad a bevezetõ résznél lent van-e a gitár testén, vagy a teljes kezed szabadon van. Ezt is ki kell tapasztalnod. Kísérletezz és ne legyél türelmetlen. A kezünk nem egyforma, mindenkinek ki kell kísérletezni azt ami neki a legjobb...
mumpic
E/A:440

E-be van hangolva a gitár, vagyis EADGHe a húrok.
Az egész az A hoz van viszonyítva, ami 440 Hertz.
Ez amúgy az alap.

kurvára semmi haszna nincs ha pl hangolóval hangolsz.

Huh! Ma délelõtt nekiálltam a Road Trippin oktató filmecskének. Azt gondoltam hogy 2 hét alatt elsajátítom. Hát ez nem fog menni😊Nem tudom miért de nálam elég furán jön ki már az elsõ measure is😊fel-felvillanak ismerõs hangok az igazi számból de azért elég fals.
Külföldi fórumokon azt mondták hogy ez egy tanuló dal.Én türelmes leszek és gyakorlom ezerrel,de kb mennyi idõ ezt a számot normálisan kipengetni fingerstyle-al?
Még egy kérdés:az újonnan vásárolt gitáromon az e húrt kicseréltem 10-esre hogy könnyebb legyen a kezemnek lefogni.Az nem baj ha a többi húrt nem cserélem le??
Magyarul én bénázok vagy a húrokban van a hiba hogy a road trippin nem úgy megy a videón a csávónak?😊))
Ja és a videó elején az van hogy Hangolás:E/A:440
Ezzel nekem foglalkoznom kell?

Match
meg alapból nem árt a csuklószorító...
Folyamatosan melegíti a csuklódat, ami mindig hasznos, pláne télen...
Meg ha télen hazamész a fél órás fagyoskodásból akkor ne rögtön a gitárt kapd elõ otthon 😊

A próbaterem is bebaszott nekem 😊
Meg rusty cooley a shred guitar manifesto-val meg az under the influence-el 😊

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Hellhammer
Jaja egyetértek.
Meg ha kezded érezni, hogy akár csak egy nagyon kicsit is kezdenek megfájdulni a csuklódban, kézfejedben, ujjaidban az inak, akkor azonnal hagyd abba és pár órát pihentesd. Nem szabad megvárni azt, amíg már rendesen fáj. Ja meg hidegben sokkal könyebben megtörténhet a baj, szal szabadtéren, fûtetlen/kihült próbateremben óvatosnak kell lenni így télen.

Match
ínhüvelygyulladás:
Két tanácsot tudok adni (rendelkezem eme nemes problémával):
- ha valami durvát gyakorolsz, pláne olyat amihez nagy távolságokat kell átfogni, akkor szánj rá fél órát az egész elõtt a bemelegítésre.
- Hordj csuklószorítót/fáslit.

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Egyébként az ínhüvelygyulladás milyen gyakori??Ki lehet kerülni valahogy.
1 hete vettem meg a Johnson gitárt.2 nap múlva hangolás közben az E húr elszakadt és majdnem szétvágta a csuklóm😊)Még mindig ott a vágás nyoma😊)Ennyit a gyári húrokról. Tegnap cseréltem ki a legalsó húrt 10es Fender húrra(meg is lepõdtem hogy kezdõ létemre elég simán ment). A többi gyári húrt rajta hagytam,mert elég jól szólnak😊

10es húr van rajta és nem nehéz lefogni. Az ujjaim nem fájnak csak az ujjbegyem. De hát mit tudok tenni??Semmit. Ha nem gitározom akkor soha nem fogom megszokni. Napi 1 óra kell.
A road trippin játszása közben rájöttem hogy ha az ember lassan játsza akkor teljesen máshogy hangzik mintha gyorsan pörögnek az ujjak.
Arra is rájöttem hogy majd csak akkor fog tisztán hangzani a szám ha nem arra figyelek hogy mit kell lefognom,hanem már a zene ritmusára automatikusan tudni fogom hogy mi következik. Ez még nekem kb 2-3 hét😊))

Sok mindent lejátszhatsz vele, de ne csak a három, hanem a négy ujjas és a két ujjas (folk) pengetést is tanuld meg. Ezzel már elég sok mindent lenyomhatsz. Ha a húrok nem vágják el az ujjad, két hét alatt eléggé megkeményedik. 11-es húrnál vastagabbat fölösleges használni, abból is a light verziót. Ha nyújtani is akarsz nyugodtan felteheted a 9-es, 10-es húrt. (a 12-es húr majdnem hazavágta a Johnsonom nyakát, amúgy a fedlap a híd alatt gyorsabban fog feldomborodni, ha túlterheled a gitárt, aztán már nem lehet 2. oktávra hangolni, meg a többi nyûg...) Ha bírkózni akarsz mégis, egy fél hangot ereszd vissza a húrokat, könnyebb lefogni, no meg nyújtani és egy kicsit mélyebb, bársonyosabb lesz a hangja. Vigyázz, mert a nylon húr után, ha túl sok bírkózás, különösen a barre fogások gyakorlásánál, könnyen kaphatsz ínhüvely gyulladást, akkor aztán gitározás 2-3 hónapra szevasz.
Sok mindent lejátszhatsz vele, de ne csak a három, hanem a négy ujjas és a két ujjas (folk) pengetést is tanuld meg. Ezzel már elég sok mindent lenyomhatsz. Ha a húrok nem vágják el az ujjad, két hét alatt eléggé megkeményedik. 11-es húrnál vastagabbat fölösleges használni, abból is a light verziót. Ha nyújtani is akarsz nyugodtan felteheted a 9-es, 10-es húrt. (a 12-es húr majdnem hazavágta a Johnsonom nyakát, amúgy a fedlap a híd alatt gyorsabban fog feldomborodni, ha túlterheled a gitárt, aztán már nem lehet 2. oktávra hangolni, meg a többi nyûg...) Ha bírkózni akarsz mégis, egy fél hangot ereszd vissza a húrokat, könnyebb lefogni, no meg nyújtani és egy kicsit mélyebb, bársonyosabb lesz a hangja. Vigyázz, mert a nylon húr után, ha túl sok bírkózás, különösen a barre fogások gyakorlásánál, könnyen kaphatsz ínhüvely gyulladást, akkor aztán gitározás 2-3 hónapra szevasz.
huhh most egy ideje nem nagyon írtam és kiestem a témából😄
DummyBoy
Oldalt gondolom rájöttél a számok azt jelentik, hogy változtathatod a lejáccás sebességét ...

Mellesleg egy alternatív Road Tripping, tehát nem az eredeti, ettõl függetlenülk ugyanúgy hangzik és jóval egyszerûbb mint azeredeti ...

Amúgy elég sok jó szám van azon az oldalon 😊

\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"

Huh nagyon király az az oldal amit mutattál. Köszönöm szépen. Fut a videó és közben fent van a tab. Aki errõl nem tudja megtanulni a Road trippint az pancser. Neki is álltam. A csávó olyan sebességgel nyomatja a fingerstylt hogy csak lesek mint a paraszt Pesten😊)
Egyébként ha ember teljesen rááll a fingerstyle stílusra akkor a számok többségét el tudja ezzel a stílussal játszani???
És mégyegyszer köszi a segítséget.

roberto
ok kösz

|MSI K9N NEO-F|X2 3600+|2048MB DDRII 800mhz|ASUS X1950pro 256mb ddr3| TDU online:Roberto16(HUN) TDU Favorite car:Ferrari F-430

McGrady
impro = ami jön azt játsza
elég nehéz tudomány, ha normálisan akarsz improvizálni (vagy rögtönözni), sokat kell gyakorolni hogy miket foghatsz, ha nem akarsz hamisan játszani 😊 a zene egyik legnehezebben megtanulható része 😊

Kuss!-magyarázta.

roberto
ja ok de nem tod miket foghat?

|MSI K9N NEO-F|X2 3600+|2048MB DDRII 800mhz|ASUS X1950pro 256mb ddr3| TDU online:Roberto16(HUN) TDU Favorite car:Ferrari F-430

DummyBoy
O.o ... improvizál? (Bár aszittem ez nem olyan gitáros szakzsargon ...)

<#hehe>

roberto
mi az hogy imprózik?valamilyen akkordot bont?

DummyBoy
Mégvalami ... elõkerestem a Californication Tab Book-ot, a neten fellelhetõ okosságok valszeg azért nem ismerõsek, mert a kezdõ Em akkord nem az alap Emoll ... Ha van Guitar Pro-d, akkor abban keresd meg az akkordok résznél az Em akkordokat, és köztük megtalálod amit keresel 😊

McGrady
amit 4 perc körül játszik az asszem az As I Am (Dream Theater) c. szám

Kuss!-magyarázta.

DummyBoy
Nézd meg itt:

Marcos Farhat gitár oldala 😊

Kicsit necces az elején, mert erõteljesen turistául van, de ha mekkeresed a "Video Lecciones" résznél a Red Hot Chili Peppers - Road Tripping részt, ott van Videó és van TAB rész is ... a videó, pedig mutatja mit fogj le ...

Mellesleg nagyon király oldal!!!!!

DummyBoy
Na ja ... ezt nem mondtad 😊 😊

Amúgy komoly ez a pici Marshall 😊 Nagyon vad ... mi ennek a pontos tipusa?

Mellesleg nekem az egyik No1-es a Cort Z42 lett volna ... csak mindenhol rendelni kellett volna, én meg szerettem volna megfogni megvétel elõtt a gitárt ... így azok közül választottam ami volt a boltban ... 😞

Tudna nekem valaki segíteni?Az ujbegyeim eléggé megviseltek amióta klasszikus gitárról váltottam fémhúrosra.Kb mennyi idõ volt nektek amíg megkeményedik a bõr és bírja az ujjam a terhelést.Nem a pengetéssel van a gond hanem a húr lefogásokkal.
Én a fingerpicking technikát szeretném elsajátítani és egy amerikai gitáros azt mondta nekem egy másik fórumon hogy neki az elsõ szám amit megtanult gitáron az a Road Trippin volt a Red Hot Chilli Pepperstõl.Ami mellesleg fingerpickingre született dal és imádom is.Namármost.Leszedtem 2 videót amin 2 ember is eljátsza a dalt és a pengetést lehet látni de hogy melyik akordokat játsza azt már nem elég tisztán.Lehet hogy egy profi kiolvasná de én még kezdõ vagyok.Megkerestem a neten a dalhoz 2 tab-ot is de egyik sem úgy kezdõdik mint a 2 videón van.A tab-ban Emollal kezdõdik,de a videókon tuti nem azzal.
Tudna valaki segíteni?

ddomi87
sztm imprózik😛

ööö...retekegér...!

roberto
ha valaki és ismeri ezt a videot és megtudja mondani annak a számnak a cimét amelyiket elsõnek mutatja meg megköszönném.

Hellhammer
Ezt most nekem írtad? 😊
Ha arra gondolo, hogy megnézted amire gondolok (Cort), akkor annál a WR az a Wine Red rövidítése lehet, ami a színére utal. Az árak után meg nézz utána rendesen, mert elég jelentõs eltérések is lehetnek. Kezdésnek: http://hangszer.lap.hu vagy http://gitar.lap.hu ezeken keresd meg a hangszerboltos részt és ott van nagyon sok üzlet linkje. Annyit segítek, hogy amit én találtam legolcsóbb az 52e Ft.

én 2 éve gitározom de msot gondoltam rá hogy urjakezdem részletesebben megnéztem a modellt ez valami +WR es .. nagyo ntetszik ...hát csak zs legyen nemtom ... pl ha rá érsz vegyél fel msn re:[email protected] ...vagy írj emailt a [email protected] én lassan megyek szunyálni ..emg tv zni ..asszem fordítva thx a sok tanácsot bye!!!!