Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Halihó!
Átdobtam még néhány képet. Dolgozott a Fuji.. 😊)
Balidani
én arra a nagy fejre gondolok, ami pl a te logodban is van match.
még a legtöbb les paul fej tetszik, de pl. az ibanezek legörbített jobbradõlõ feje az megint csak nem tetszik...

furcsa de egy szép testû gitáron nagyon sokat ronthat a fej 😞

ja és még az tetszik nagyon, hogy a fogólap egyszínû a nyakkal (vagy ilyenkor egyszerûen nincs fogólap? ezt nem tudom) amit nagyrészt csak fender gitároknál láttam még.

\'\';!--\"{()}&?!:,@#

Match
a régi fendereknek imádom azt a szép nagy fejét 😊
A telecasternek tényleg ritka ronda feje van 😊
De az az egész gitár attól szép hogy olyan csúnya 😊
Precision bass-bõl volt még olyan aminek telés feje volt...na az mégcsúnyább volt 😊

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Balidani
én azt szeretem a stratókban, hogy gyönyörû fejük van. gondolok pl. a fenderekre. a telecasterek feje viszont majdnem ugyanolyan mégis csúnya szerintem.

\'\';!--\"{()}&?!:,@#

Match
jah, 30 k fejenként + egy PA cucc 😊
Tehát sacc/kb fél millióból ki is jön 😊
Tipikus kezdõ zenekarnak való költségvetés .)

Egyébként nemrég voltam egy rádióba interjút adni az amatõr zenekarok életérõl (vidék+pest összehasonlítása).
Összeállítottunk egy alsó középkategóriás zenekari cuccot, hogy mennyibe kerülne, és valami 1 millió körülre jött ki.
Mikor kiszámoltuk a végösszeget, benyomja a srác a zenét (szintén zenész), és nagy csodálkozó arccal rámnéz hogy bazz, pedig tényleg kb ennyi 😊
Én is meglepõdtem rendesen...

próbán totál felesleges mikrofonozni, csak kidobott pénz. egy átlagos mikrofon, ami gitárládához jó, olyan 20-25 ezerrõl indul (a Behringer az én szóhasználatomban átlagon alatti :-)) + állvány + kábelek, azaz 30K alatt nehéz megúszni.

ha halk a gitár, akkor vegyen egy nagyobb erõsítõt, vagy költözzenek kisebb terembe. vagy mosson fület az illetõ (ha meg süket, akkor menjen DJ-nek)

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

na ez azért nem így mûködik

1, milyen kimenetrõl akarjátok a jelet a keverõbe küldeni? felerõsített jelet nem szabad, mert leég a keverõ elõfoka. csakis Line out-ot szabad használni (a fejhallgató jele is erõsítve van!). az megint más kérdés, h lehet h zajos lesz a hang.

2, az oké, h van egy keverõtök, de kell utána egy végfok, ami felerõsíti az összekevert jelet; az pedig nem olcsó

3, miféle ládát akartok használni? gitárládára basszust küldeni elég nagy böszmeség, és fordítva is. kárt nem tesztek benne (hacsak nem egy nagyobb végfokot köttök rá), viszont ocsmány ronda hangot fogtok kapni. ráadásul úgyis elõjön a ne-legyél-olyan-hangos-mert-elnyomsz-engem vita, akkor csak szopatjátok magatokat.

magyarul Match-nek van igaza, mindenki saját erõsítõrõl szóljon

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

Match
hát, ez gitárfüggõ...
Alapvetõen így is fel lehet fogni...a klasszikusok ha jól emléxem (ritkán van hozzá szerencsém) valóban a 12. bund környékén szokott csatlakozni a testhez, a yamaha-m (western) pedig asszem a 15-nél.

De pl ha az alján van egy kivágás hogy elérd a magasabb hangokat, akkor már nem ott csatlakozik 😊

Ez sztem nagyon gitárfüggõ, de tény hogy a nagy átlagban úgy van, ahogy írod (kb).

DummyBoy
Mondjuk ha rajtam múlna akkor mindenkinek annyi gitárja lenne otthon és olyan amilyeneket szeretne 😊

Nekem is tetszik a Strat, de a Les Paul és az SG az jobban bejön <#taps>

\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"

mumpic
Én azt vettem észre, hogy a western gitárok esetében a nyak a 14. bundnál találkozik a testtel. Ami pölö nálunk otthon akusztikus van, az pedig a 12-nél.

Aquir
akusztikus

tehát akkor minden fémhúros (ami akusztikus) az westerngitár, ok 😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Match
Akusztikus vagy elektromos?
Ha elektromos akkor lentebb találsz jó sok infót, épp a napokban volt errõl szó.

A klasszikus gitár jelenti a nylon húros akusztikus gitárt.
A western gitár (common köznyelviesen akusztikusnak ezt szokták nevezni) pedig a fém húros akusztikus.

Match
nem összehasonlításként mondtam.
Csak szó volt a gitárok kényelmességérõl, és próbáltam rámutatni arra, hogy ez nem csak a testformától függ.
A stratokból azért könnyebb kiegyensúlyozottat találni, mert pici a fej általában, és dög nagy a test 😊

Egyébként nagyon nem ismerem a vintage márkát, sõt, még sohasem hallottam róla 😊
Vantage-rõl már igen.

Aquir
Nem akarok senkit nagyon nyaggatni vele de majd venni szeretnék egy fémhúros gitárt, milyen szempontokat vegyek leginkább figyelembe valamint mit tudtok ajánlani? 😊

Egyébként mi a külömbség pontosan az akusztikus és a klasszikus gitárok között?

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

DummyBoy
Szvsz a Vintage-t ne a Special-al hanem mondjuk az LP100-al vagy felette hasonlitgassuk 😊 (Standard mondjuk ...)

A Special a legkisebb Epihone "Les Paul" ...

Kipróbálom, úgyis be kell kukkantanom a boltba húrért.
Match
egyszer próbálj meg egy epi les paul specialt...az elég durván csinálja 😄

Match
hát ott gitár hang nem lesz 😊
1 láda, 1 hangszer.
Ha meg az erõsítõ kimenõ jelét belenyomjátok egy keverõbe abból nem tom mi lesz...de szvsz nem fogja szeretni azt a sok voltot.
Amúgy geldof jól gondolod, ezt hívják hangosításnak, de nem hiszem hogy próbán ilyet akarnak megvalósítani.

Hát a Vintage nem indul el hála az égnek.
Csak józan paraszti ésszel. Gitárokról kábelen jel elõfokba, onnan keverõbe, onnan végfok, majd a ládák. Vagy bemikrifonozzátok a ládákat, onnan keverõ végfok, aztán a még nagyobb ládára. Ha nem jól gondolom, valaki javítson ki, please.
Match
Azért a les paulokkal vigyázzunk 😊
Az epiknek van egy olyan szokásuk hogy olyan súlyelosztásuk van, hogy ha állva megfogod és elengeded, akkor a feje elég nagy erõkkel elindul lefelé 😊
Rengeteget fogtam egy special-t, na az ilyen volt...emiatt ülve is elég kényelmetlen volt.
Egyébként strato mániás vagoyk, úgyhogy lehet nem mérvadó a véleményem 😊
Mindenesetre az epi zakk wylde les paul kellemes volt, bár sokallom azt a 200 ezret érte.

DummyBoy
Azt tudom 😊 Majd ha legközelebb Pesten járok, úgyis benézek valahova ahol meg lehet tapizni 😊

Kösz szép a kaffa hozzászólásokat - hát tényleg a kézben dõl el az egész / egyben így el dõl az is, hogy az ember milyen sound irányába halad. Egyébként a Gibson SG az egyik, aminek betege vagyok mind form mind soun szempontjából, de ez erõsen szubjektív, mert elsõ koncertélményem az úgy 1975 körül egy Radics Béla nyomulás volt, aki mint tudjuk egy 1961-es SG-t koptatott. ISTENI hangja volt, leterített teljesen - azt a soundot azóta sem hallom. Más kérdés, hogy amíg a kórházban haldoklott, a kedves barátok közül valaki megfújta a gitárját is, amely azóta sem került elõ tudtommal. Úgy 15 ezer dollár körül mozog az a széria. Tud valaki egyébként hazsnálatban ettõl korábbi Gibson-t vagy akár Fender-t Magyarországon ?
Csinálok képet a nyakról is. Bár fogni azért más.
DummyBoy
Ezer köszönet 😊 Szétszedni azért nem kell 😊 De várom a képeket 😊

Leginkább én is a nyakvastagságra leszek kiváncsi ... meg hogy milyen lesz a kezemben ... vajon vastagabb lesz-e mint az SG-m?

Meg irtad, hogy a strato-t könyebb megtartani mint az LP-t 😊 Nekem pont forditva volt 😊 Bementem az itteni hangszerboltba, hogy kezdõ gitárt kezesek ... fickó kezembe nyom egy olyan Squier strato-t ami otthon volt ... á, mondom ilyenem van otthon (kölcsönbe ...), nekem kényelmetlen, valami vékonyabb nyakú kellene ... Ibanez ... ehhh ... kényelmes is volt, csak nem az én pénztárcám 😊 Rámutattam egy LP-re, erre mondja a fickó, hogy annak még vastagabb a nyaka ... hagytam is a fenébe ...

Van valakinek összehasonlitasi alapja arról hogy az SG-k és LP-k nyaka között nagyjából mekkora lehet a különbség?

Ja, még valami. Hogy melyik kényelmes, tök egyéni, ugyanúgy mint a gitártartás. A múltkor megvettem Bussy Gábor DVD-jét. Hát az istennek nem tudom úgy tartani a gitárt ahogy a nagy könyvben meg van írva. 😊) Vagy a csuklóm törik le, vagy a gitár vándorol. Így, maradok a saját kényelmes megoldásomnál, tudva, hogy hogyan kellene csinálni. Hiába eltérõ a fiziológiánk.
Majd még csinálok innen-onnan néhányat, nyak test csatlakozás, húrmagasság (2. bund, 16. bund) kulcsok, esetleg még a hátulját is kibontom.
Két teljesen más karakterû gitárról van szó. Megszokás kérdése az egész. Én általában ülve pengetgetek, itthon miért állnék. 😊) A Strato formát könnyebb megtartani, mint a Palit. A Palinak domborúbb nyaka van. A test kiképzése is robosztusabb.Kiképzése miatt a húrláb valóban magasabb, de szerintem ez kéztartás szempontjából nem olyan vészes. Megszokható a kettõ közti különbség. Megvallom õszintén, ha már az aktuális kedvencem, vagy épp szimpi riffem már megy, legyakorlom mindegyiken, sõt még akusztikuson is. Sajna néha járok úgy, hogy egy idegen gitárt a kezembe veszek, aztán szétesik minden , még az is, amit már eléggé kigyakorlottnak hittem. Ilyen szempontból a BC Richem a legérdekesebb, mert a gitárjaim közül ez a leghosszabb. Még jó, hogy nincsenek rövid kezeim. 😊) Szal, megszokható. A mostani gitárjaim optikai szemrevételezés után, ráragdtak a kezeimre. No meg a pénztárcámra. 😊)
DummyBoy
Szvsz a kényelemrõl magad tudsz a legjobban meggyõzõdni ... ugyanis eléggé egyéni 😊

Én egy Squire Strato-val kezdtem, kis kezem van, vastag volt a nyaka, meg feszengtem vele rengeteget, hogy ülve jó legyen nekem. most SG copim van, ez jóval kényelmesebb, azért vettem meg mert kipróbáltam egy csomót és ez olyan volt mintha az ölembe öntötték volna. Aztán unokatestvérem Les Paul kópiáját kipróbáltam a múltkor, ez nekem ülve még kényelmesebb volt, mivel az elsõ bundok realtive közelebb vannak ... könyebb elsõ fekvésben játszogatni ... (Arról nem is beszélve, hogy mikor én járkáltam a boltokat, 150 alatt nem volt Les Paul kópia, ezért nem is néztem õket ... )

De kinek mi tetszik ...

Gedolf: köszi a képeket, gyönyörûûûûûûû 😊

Dír Geldof Mester ! Itt Minden Amatõrök Szószólója - aki megint egy olyat kérdez, hogy még maga is megbánja. DE különösen aktuálissá és értelmesség teheti a kérdét mégis, hogy Te a Sound & Guitar Életrajzod Biography alapján nyúztál már "fender" típusú és testformájú és "leszpali" gitárt is. Én amikor ezeket kezembe vettem, hogy egyáltalában a kényelmüket (a testméreteimhez) figyeljem, akkor azt tapasztaltam, hogy a Fender gitárok húrlábjai lentebb vannak, azaz a kezemet pengetéskor kényelmesebben tudom tartani. A leszpalik inkább a gitártest közepén kezdõdnek és a nyak is rövidebb. Azaz még sok éves tapasztalat nélkül, de elsõ benyomásként azt szûrtem le, hogy a leszpalikkal nem olyan kényelmes a fogás, a pozíció, a pengetés. Mit gondolsz TE errõl, aki mindkét tipussal játszottál ? Szubjektív benyomás ez a részemrõl, vagy nem is akkora hülyeség - vagy hülyeség s valójában meg lehet szokni mindkét testhosszt, testformát és pengetési-játék pozíciót ?
Mentek a képek. Ja, a nyak ragasztott.
DummyBoy
Nekem is számitogép elé kell 😊

Fõleg ezekre ... hangolás megtartása, húrmagasság, bundozás, felépités és ilyenek ... koszi, várom a képeket 😊

Még az Invasion LP-jén morfondroztam emellett, csak zavaz hogy semmi infó rólla, arról nem is beszélve hogy a "hivatalos" magyar és angol nyelvû oldal is kölönbözõ dolgokat ir 😞

Szóval most egy ilyen Vintage a szivem vágya, már csak a szine és az idõ a kérdés 😊

Oks! Mire vagy kíváncsi? Én spec 9-es húrral használom, az izületeim nem nagyon bírnak többet. Most is van az alkaromban valami getymó gyulladás. Egy nap kihagyás után úgy beáll az ujjam mint a beton. A húrokat elég alacsonyra lehet engedni, nem zörögnek. Elég nagy jelet lehet belõle kicsiholni. Mahagóni test és nyak, rózsafa fogólap. Az elektronika és a hardware Wilkinson. A hangolást elég jól megtartja. 2. oktávra is egész pontosan hangolható. A kapcsolója egy picit zajos, de ez a legkevesebb, elég olcsón kapható márkásabb kapcsoló, már ha valakit zavar. Itthoni körülmények közt nem zavaró. A bundozása pontos! Magasságra is. A vétel után nem sokat kellett rajta állítani, csak húrmagasságot, no meg egy húrcsere... Hirtelen ennyi. A hangmintát számítógéppel veszem fel így nem az igazi, de a lényeget mutatja. Küldeni fogom.
DummyBoy
Koszi!

Pár szót irhatnál rólla 😊 És ment privi 😊

forza milan
Lenne még egy kérdésem!😄??!!Ha majd összeakarunk állni a bandával,azt hogy tudnánk elérni,hogy a 3 gitár mondjuk egy ládán szólaljon meg!Én gondolom hogy de javitsatok ki!😄Addott ugyebár a 3 gitár erösitöje,amiböl pl egy kezdetleges 3 csatornás zenekari keveröbe futnak a kábelek(jackbe),majd utána vmien elosztón keresztül a ládába!Elmondanátok tiis hogy ez hogy müködne?😄

A galériámba felraktam néhány fotót. Hát bluesos... Valamit majd összeütök de sokat ne várj... A hangot viszont egy mail címre dobnám, mert nincs hova felraknom. Ha kell még kép, vagy az eredeti nagyobb felbontásban, azt is átküldöm mailon. A zenét még meg kell kreálnom. 😊)
DummyBoy
(Ha lehet szermélyes kérés, valami jó kis blues-os szandot tudnál vele nyálcsorgatásként prezentálni? 😊

DummyBoy
Jóestét mindenkinek!

Gedolf mester ... lesz akkor este Vintage Revjú? 😊

Hú, ez klasszikus zene! 😊 A gitár szerintem is valami custom lehet, de itt van a gitáros honlapja, ahol azt írja, hogy õ az Ibanez egyik endorsere és van pár kép a galériában errõl a gityóról is.
eddát játszik vki?a régi dalokra gondolok-sátán asztalánál?

Aquir
öö.. majd meglátom 😄

Aquir
jobbgomb a linkre és mentés?

egyébként thx😊

Christiansen
köszi szépen!
ezt most jó sokszor meghallgatom,tanulságos😉

McGrady

Kuss!-magyarázta.

McGrady
azannya...ekkora böszmeséget...😊
99%-nál fagyott le a sendspace úgyhogy csapó #2 mindjárt linkelek, ha minden jó

Kuss!-magyarázta.

Christiansen
Nem nagy szám (ez mondjuk egy egyszerûbb),
tényleg csak kényelmi szempontbõl jobb,bulikra hasznos ha a tokban lapul.

itt egy példa a használatára

McGrady
amúgy miaza húrtekerõ? 😄 én alpári módon csak a kezem használom :$
mindjárt töltöm, de inkább sendspace-el 😊

Kuss!-magyarázta.

McGrady
nekem Jonim(les paul sunbrust) van, pár napja húroztam, egyszer behúztam a húrokat, utána gyakorlatilag rögtön beállt, csak akkor hangolódik ha elviszem valahova, utána kell kicsit hajlítgatni amíg beállnak a húrok, de aztán elég sokáig jó, koncerten se kellett még tekergetni szám után 😊 amúgy meg számomra kényelmes, szépen szól mindkét pickup szerintem, nekem még nem volt vele rossz tapasztalatom 😊

Kuss!-magyarázta.

Christiansen
aha,Felkaira és Tibuszra kíváncsi vagyok!
(www.rogepost.com,browse,upload..)

köszi az info-t Mumpic, bár még nem találtam meg én se..

Forza Milan: nem kell hozzá feltétlenül,csak gyorsabb vele.

McGrady
hûûû, 2002-es gitárpárbajon ezt nyomták alapiék (alapi, felkai, karácsony, závodi, tátrai, szûcs antal, meg még páran)
kell a szám?

Kuss!-magyarázta.