Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mellesleg én próbáltam már fix és Wilkonsonos gityót is beállitani úgy (amatõrként ...) hogy az E6 ne zörögjön ...
Kénytelen az ember kompromisszumokat kötni ...
\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"
\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"
Meg ilyen furán rezeg.
Majd ki kéne cserélni is a hurokat mert még az alap van rajta ami volt rajta 1 kezdõnek nehéz kicserélni? tudnátok adni tippeket?
A zörgés nem katasztrófális mértékû ugyan, és lehet, hogy eddig is volt, csak nem vettem észre. De legközelebbi húrcserénél azért emelek akkor még a hídon. Egyébként ez egy Fender DG-5, méd in csájná, 30ezres árfekvésbõl való. Egy hasonló kategóriájú Epiphone gityót tartottam már kezembe, ott sokkal sokkal magasabban voltak a húrok. Majd még megvizsgálgatom jobban a nyakat meg a híd környékét, csak most a koliban van a gityó, én meg otthon. Köszi mégegyszer a válaszokat. 😉
\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"
Véleményen szerint a 0,1 mm hézagot elég nehéz meghatározni. Erre a célra vam a mérõszalag vagy a tolométer.
Nekem volt egy hohner gitárom, ami a 2.bundvál zörgöt. Ekkor elvisszem a hangszerboltba, hogy nézzék meg.Na nekik sikerült eltörni a rögzitõcsavart.Majd extergáltattam egy másikat, sokkal erõsebb anyagból. A gitár tanárom segitségével javítottuk ki a hibát, de én már attól féltem, hogy elfog törni. A csavart rögzitettük, és jobb volt mint új korában.
A gitár nyakának vizsgálatához (hogy domború, vagy homorú-e) itt egy másik módszer is: fogd le a húrt a legelsõ és a test-nyak csatlakozási pontjánál (elektromos gityóknál ez a 14-16. bund környékén van általában) lévõ bundnál. Ezután a nyak közepénél a 6-7. bund környékén kell megnézni a rést a húr és az érintõ között (én úgy szoktam, hogy bal kézzel lefogom az elsõ bundnál, jobb kéz gyûrûs ujjával meg a nyak-test találkozásnál, és a jobb kezemen kiterpeszett hüvelykujjammal elérek a nyak közepére). Nagyjából 0,1 mm körüli hézag a jó érték, ez kb egy papírlap vastagságának felel meg. Ha nincs rés, akkor domború a nyak, ha nagy a rés, akkor homorú.
A gitárok nyakrésze állítható, válogatott fából készülnek. A húrok hatalmas erõvel terhelik a nyakat. Amikor megfeszíted a húrokat hangolásnál, a növekvõ feszültség következtében a nyak hajlamos elhajolni és eltávolodni a húroktól, de ha bekövetkezik a gitár nyakán belül van egy állítható feszítõpálca.
A feszítõ pálca külsõ részei: csavar, csavar fedele, feszítõpálca
Elvégzés módja:
1. Lazitsd meg a 3. és 4.húrt (de ne távolítsd el a gitárról).Csúsztasd a gitár egyik oldalára a fellazított húrokat, így hozzáférhetsz a feszítõpálca fedeléhez.
2. Távolísd el a fedõlapot, így látható válik a feszítõpálca csavaranyája.
3. Nézd végig a gitárt oldalról a nyaktól kezdõdõen, hogy milyen mértékben domború vagy homorú a gitár nyaka.
Megjegyzés:
Tartod a nyakat a szemmagasságban és húzd végig a fogólap mindkét élén.
4. Ha a nyak (homorú) szorítsd a csavaranyát. Ha a nyak (homorú) nehezen játszható a hangszer, páratlan intonáció.
5. Ha nyak (domború) lazíts a csavaranyát. Ha a nyak (domború) a húr csörgés, beállíthatatlan a hangmagasság.
6. Helyezd a villáskulcsot (impuszkulcs) a csavaranyára és nyakon finoman fordítsd el. Ellenõrizd folyamatosan a nyak íveltségét minden egyes fordításnál. Mikor úgy érzed a nyak egyenes fordítsd még egy kicsit az anyán, mivel ezzel kompenzáljuk a helyére visszakerülõ 3. és 4. húr által keltett feszültséget.
Megjegyzés:
A mûvelet elvégzése alatt célszerû egy egyenes fogólap szélére rakni a tökéletes beállítás céljából. Légy óvatos, hogy ne szorítsd túl az anyát mivel elõfordulhat, hogy tönkreteheted a menetet vagy esetleg eltöröd magát a feszítõ pálcát.
A fogólap végébe szerelt feszítõpálca:
Bizonyos modelleknél elõfordul, hogy a feszítõpálca a fogólap végére kerül. Az eljárás e esetében megegyezik a fentiekkel. Kövesd ugyanazokat a lépéseket.
Ha a húr zümmög miután kiegyenlíted nyakat, próbáld meghatározni a zümmögés helyét. Ha megtaláltad üsd lejjebb az éríntõt, nagyon finom ütésekkel. Ha úgy véled szükséges reszeld meg az érintõt (ezzel óvatosan kell bánni).
az oldalom fent van....hinar
Nopersze, nem láttam a gityót, meg ugye ha eddig nem csinálta akkor csak történt vele valami. Szerintem mielõtt szerelgetsz, azért nézze meg még pár gitáros, meg ötölj rajta hogy bele akarsz-e avatkozni drasztikusabban. 😊
De amúgymeg le is lehet szarni hogy miket írogatok itt össze, mert mondtam hogy nem akarok különösebben belepofázni, meg amúgy is DT-t hallgatok <#vigyor3>#vigyor3>
Szal ha megnézed ahol függõlegesen bejelöltem a vonalakat ott a nyak-testhez legközelebbinél sokkal kevésbé változik a távolság a húr és a nyak között, mint mondjuk a nyak közepénél. Szal ha mondjuk a zörgést az okozza, hogy valamelyik bund beleér akkor hiába tekergeted a nyakat, alig változik ott a húrmagasság attól, így az nem nagyon megoldás. Persze más lenne a helyzet, ha nem ilyen magas fekvésben zörögne, hanem középen vagy alul lefogva, mert az orvosolható így.
Az is lehet talán, hogy a nyak megdõlt egy kicsit hátrafelé ami gond lehet, ha nem direkt olyanra van tervezve a gityó (az enyémen mondjuk direkt van hátra megdöntve 15 fokban). Ezt nemtom hogy lehet orvosolni 😞
Szal részemrõl anyit mondanék, hogy marad a húrláb állítás, esetleg esetben a csörgõ-zörgõ bund szemrevételezése és "meggyógyítása" smirglivel (ezt nem javaslom, csak van ilyen is - haverom csinált már ilyet egy gitáron, mondjuk az ilyen hulladékfa kategória ezeréves szlovák csoda volt).
De ha az a gond, hogy 13. fekvésnél fogva zörögnek a húrok, akkor sztem azon nem is nagyon segít a nyakban lévõ pálca állítása. Most így szövegben nagyon nehéz elmagyarázni, de megpróbálom 😊 Képzelj el egy íjat, a húr a húr, a fa része meg a gitár nyaka. Az íj egyik vége van rögzítve a testhez de a húr megy tovább ugye...jajj faxom, inkább lerajzolom paintben mert ez nem fog menni 😄
<#idiota>#idiota>
Amúgy akadt mostanság egy kis problema az westernginyómmal. Elég régi, több mint féléves 11-es húrok voltak rajta. Amikor múltkor elõvettem, azt vettem észre, hogy a 13. bundnál bezörögnek a húrok, sõt a magas E hozzáért a 14. bundhoz, ergo 13.nál lefogva is úgy szólt mint a 14-nél. (képbe vagytok még ugye? 😄) Na mondom elállítódott a ynak, eleresztettek a húrok vagy mi? Aktuális volt a húrcsere, szal vettem újakat, most visszatértem a 12-esekhez amúgy. A húrlábat feljebb emeltem azért jó miliméterrel. Feldobtam a húrokat és mostmárcsak aza baj, hogy kicsit zörögnek a 13. fekvésben (fõleg a vékony húrok) Próbáltam állítani a nyakat, elõre is hátra is, de nem mertem egy fordulatnál többet állítani, meghát egy ponton túl már nem is akart jobb lenni. Szal nemtom hogy kéne állítni, hogy ne zörögjön aza mocsok a 13-ban. Valami ötlet így látatlanban?
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
A félelmetes az a dolgoban, hogy biztos minden területen van ilyen, és nemtom én hányszor szoptam be számomra ismeretlen területen tudatlanul ilyen "okosok" írásait 😊
ilyen van?<#fejvakaras>#fejvakaras>mármint ilyen idióda élõlény a sárgolyón😊
a háromból csak az egyik a kedvencem és ha lehet így fogalmazni példaképem,igaz a vége felé egy picit elmélázik😛
amúgy ezek a magazinos bemutatók nem igazán jók arra hogy megmutassák mire is képesek mert nem csak ennyire az szerintem egyértelmû
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
Egy két vatera nyalánkság:
Jolana 1: Noha tényleg nem mai darab, azért ekkora árat elkérni pofátlanság 😊
Jolana 2: Ez az ár is durva érte, de azért méltányosabb 😊 Jó látni hogy még vannak ilyenek...
Hello kitty: Miért indít valaki 60 ezer forinttól egy gitárt ami a boltban 50??? 😄
Soknak tûnik, de 20 perc alatt végigolvassa az ember (elég csak ixyon hozzászólásait olvasni).
Tisztára olyan mint egy történelmi film a világ kezdetérõl 😄
#300 környékén már megérkeztek a hozzáértõ emberek, de addig ami volt, érdemes átfutni 😄
Ezeknek ugyanis semmi hangjuk, max csak zúgnak, tehát megtanulni sem nagyon lehet rajtuk, mert fogalmad sem lesz hogy ha megfogsz egy hangot, akkor annak hogy kéne megszólalnia.
EZT tudom ajánlani, ez alatt nem nagyon érdemes foglalkozni a témával...nem egy olcsó hobbi de ez van.
Az hogy menni idõ alatt lehet megtanulni, az fõleg rajtad függ. Egy átlag szint olyan 10 év, ha tehetséges vagy, és sokat jársz tanárhoz akkor kijön 7-8 évbõl.
porki fagyok fállalon
http://www.teszvesz.hu/item165114084_szologitar_keiper_strato.html#photo
Szerintetek milyen és kb. mennyi idõ ezen megtanulni gityózni?
Alap szintrõl mennyi idõ alatt lehet kb. megtanulni gitározni?
Annyi hogy amikor pengetsz egyet (csak lefele penget), közbe a kisujjad a hangerõ potin van (poti letekerve nullára) és minden pengetés után felhúzod a kezedet (ezzel feltekered a potit).
A következõ pengetésnél (ami ugyebár a tradícióknak megfelelõen lefele lesz) lejjebb kell tolni a kezed, ami automatikusan le fogja tekerni a hangerõt.
Kicsit hülyén rángatózik az ember de amúgy tök könnyû.
Tehát akkor a faszi penget és még a darálós részeknél is figyel arra, hogy buzerálja hangpotit? Akkor ez nem ember... 😄
Sephiroth: rajta vagyok az ügyön, még nem felejtettem el :-)
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?
Egyébként potibuzerálással csinálja.
Továbbá mi az a canon delay?
Ha már canon, az áhított canon rockotok elején is ilyen van (potival).
Ja meg a másik cucc, az az e-bow. Többször akartam már rendelni külföldrõl, de még nem jött össze sajna, itthon meg nemtom hol lehet kapni.