Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A D moll-nál: D (D húron), A (G húron), D (H húron), F (E húron) szal az akkord hangjai: D, F, A.
Az E moll-nál: E (mély E húron), H (A húron)), E (D húron), G (G húron), H (H húron), E (magas E húron) ennek a hangjai: E, G, H. Szal pl. ugyanúgy jó lefogás lenne, ha a magas E húron a 3. bundnál belefognál egy G-t az üres E helyett.
Ha akármelyik dúr vagy moll akkord hangjait megnézed, akkor mindig csak 3 honagot fogsz találni. Van amelyik hang 2-szer vagy 3-szor (3-szor pl. a G dúr-nál a G) is szerepelhet.
A skálák és a hangközök között az a kapcsolat, hogy egy skála végül is meghatározott hangközökkel lejátszott hangok sorozata (pl. az alap dúr skálánál: alaphang - egész - egész - fél - egész - egész - egész - fél hangközök vannak egymás után).
Az ujjal pengetés nem úgy megy mint gitárnál. Szal míg gitárnál hüvelykkel pengeted a basszus húrokat, addig basszusgitáron a hüvelykujjadra "támaszkodsz" azzal nem pengetsz. Amúgy erre láttam többféle módszert is simerõsök körében (meg videókon), van aki a gitár testére támasztja a hüvelykujját. Van aki a pickup oldalán támaszt be és onnan játssza az összes húrt (azaz a hüvelykujja nem mozdul el a pickupról), van aki meg a pickupon csak akkor támaszkodik amikor az E húron játszik, aztán mindig a játszott húr feletti húrra rakja a hüvelykjét (azaz mikor A húron játszik, akkor az E-n támaszkodik, a D húrnál az A-n támaszkodik stb.)
Dúr akkord: Alaphang + nagyterc + kisterc - pl. Cdúr: C E G
Dúr7: alaphang + nagyterc + kisterc + 7.fok(félhanggal lejjebb) - pl. C7: C E G Bb
Dúrmaj7: alaphang + nagyterc + kisterc + 7.fok pl. CM7: C E G B
Dúr szûkített: alaphang + kisterc + kisterc pl. C¤(karika akar lenni 😄): C - D# - F#
Dúr bõvített: alaphang + nagyterc + nagyterc pl. C+: C E G#
Az akkordnál a 5, 7, 9, 11 stb. jelzések általában arra utalnak, hogy azt a fokot ráteszed. ugye a sima C az C E G, C7-nél már hozzáteszed a Bb-t. Az 5ösnél úgy fog kinézni a dolog hogy alaphang - kvint - oktáv (ötös akkord) A 9, 10, 11, 13 fokoknál már bonyolódik a helyzet, ott mindig 7-es akkord az alap, és azokra pakolunk még.
Szóval ha mondjuk basszgitáron akarsz akkordot "kísérni", akkor fel kell boncolnod az akkord hangjait, és azokat játszani az akkord alá.
Remélem valamit ki tudsz hámozni az egyvelegbõl 😊
Ha valami hiba van, akkor kéretik javíttatni, elsõ felindulásból írtam 😊
Kuss!-magyarázta.
Arra nagyjából rájöttem, hogy basszus gitáron a klasszikus értelemben vett akkord játék nincs. Tán elsõ nekifutásból ebben kéne némi segítség. A pengetésnél tul képp a szokásos négy vagy három-ujjas finger pickingrõl beszélhetünk, az alapján, amit leírtatok.
esetleg még egy szintén 15-ös marshall klikk de van egy olyan sejtésem hogy itt a márkát is meg kell fizetni és nem biztos hogy jobb mint mondjuk a peavey.
A hangszínt hanglétráról festjük a hangfalra?
nekem személy szerint az a kedvencem amikor a basszer is befog egy hangközt vagy hangzatot, ha jól eltalálod, mocsokul szól 😊
Kuss!-magyarázta.
Itt van még egy lecke arról, hogy hogyan is kell egy riffre/dalra/akkordmenetre megkeresni az odaillõ skálát akár gitárszólóról van szó, akár basszusgitárról: klikk.
egyik, másik, harmadik
Praksi: igazad van. Mondjuk mi nem nagyon szoktunk túl sokat bûvészkedni az akkordokkal, gitáron ahol nincs össze-vissza bûvészkedõs riff ott java részben vagy kvint megy, vagy ahol elfér hangzásban ott terc, aztán basszuson ez a kvart téma ritkán jön elõ, de általában az elsõ próbánál eldõl, hogy szarul hangzik-e vagy pedig odaillik 😊
A másik kedvenc basszus témám a már említett Tiamat - Cain mellet a Cranberries Zombie címû számának a basszusa. Tipikus példája annak, hogy milyennek kell lennie egy nem túl bonyolított, mégis kurva jó és fülbemászó alapnak 😊
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
Sztem abassazusgitár játékával totál meg lehet változtatni a zene hangulatát, feelingjét. Lehet az, hogy csak az alapot adod vele, és a gitáron játszott riff alaphangjait adod a gitáréval megegyezõ ütemben. Aztán ezt lehet úgy variálni, hogy pl. az ütemezést megvariálod, dallamot játszol bele, harmóniákat nyomsz a gitárral párhuzamosan. Alapvetõen a téma stílusa/hangulata sztem az ami alapján érdemes variálni. Mondjuk egy reszelõs gyors metál zúzás alá nyilván nem fogsz hármashangzatokat játszani és érdemes ütemben a gitárt követni, hogy feszes legyen az egész (bár néha pont jól jön ki a dolog és feldobja az egészet - tényleg csak a hangulattól függ).
Azt kell tudni, hogy milyen hangnemben van a téma, és akkor tudod, hogy milyen skála alapján kell menned. Csinálhatsz olyat is, hogy megfigyeled, hogy gitáron van-e jellegzetesen kipengetett hang, és oda basszuson is tehetsz kipengetést ugyanarra a hangra, vagy ha variálni akarod, akkor valamelyik harmóniáját játszod oda (terc/kvint/oktáv - ezekbõl nekem a terc jön be valamiért a legjobban 😊).
Ha gitáron akkordozás megy, akkor úgy tudsz bizonyos akkordokat jobban kiemelni, hogy megbontva játszod az akkord hangjait, szal lehet azt, hogy némelyik akkordokra csak az alaphangot pengeted, aztán a hangulatilag megfelelõre pedig egy bontást csinálsz. Azt is meg lehet játszani, hogy ha mondjuk ismételve van egy téma és gitáron végig ugyanaz megy, akkor basszuson az ismétléskor az utolsó 1-2 ütemet megvariálod, mondjuk nem az alaphangon kisérve játszod, hanem mondjuk a kvintjét/kvartját nyomod oda.
De lehet olyat is, hogy egy teljes dallamot írsz basszuson és azt kiséri a gitár, nekem ez is tetszik, mert olyan érzése lesz az embernek mikor hallgatja, hogy nem hallja igazán a dallamot mivel a basszus nem az az elõl lévõ arcbamászó hangszer, de mégis ott van valahol (pl. a Tiamat - Cain címû száma, a refénnél nem nagyon lehet hallani a basszus dallamot, ami pedig az elején viszi az egészet, mégis érzed, hogy ott is az van).
Még kurva sokmindent lehetne írni errõl, de hát ez is olyan dolog sajna hogy szóban leírni elég nehéz a zenét. Gyakorolni kell sokat és próbálgatni mindenféle ötleteket, hogy melyik jön be.
Az ugye elég nyilvánvaló, hogy a bal kéznek sokkal nagyobb távokat kell átfognia, mint gitár esetén, szal az ilyen ujj-nyújtó gyakorlatoknak nagyobb jelentõsége van. Sokat érdemes azt csinálni, hogy végigmenni a bundokon úgy, hogy a mutatóujjadal lefogsz egy hangot, aztán a következõt a középsõ ujjal, a következõt a gyûrûs ujjal stb. de ezt úgy, hogy végig rajtahagyod az elõzõ hangokon az ujjaidat, aztán ha mind a 4 ujjaddal végigmentél, akkor húrváltás. Ha túl nagy a bundok közötti táv, akkor érdemesebb magasabb fekvésben kezdeni az 5-7. bund környékétõl, aztán ahogy szokja a kezed, úgy lejjebb menni a nagyobb bundtávok felé.
Ha ujjal pengetsz, akkor a jobb kezednek is erõsebbnek kell lennie, hogy elviselje a terhelést (meg nem csak a bal kezed ujjain lesznek bõrkeményedések 😊). Azt is jó gyakorolni, hogy pengetésnél szinkronban legyenek az ujjaid, szal már kezdetektõl váltott ujjas pengetést kell erõltetni, eleinte csak mutató és középsõ ujj, aztán ha már nagyon profi vagy és darálós témák mennek, akkor 3 vagy 4 ujjas pengetés is bejön.
Sztem érdemes azt sokat gyakorolni eleinte, hogy simán üres húrokat pengetsz negyedekben aztán nyolcadokban, végig váltott ujjal. Eleinte egy húron csak, aztán jöhet az, hogy váltogatni a húrokat eleinte ütemenként, aztán ütemen belül (pl. 4 nyolcadot egyik húron, másik 4 nyolcadot másik húron), utána akár azt is, hogy minden pengetés másik húron menjen, aztán húr kihagyásokkal (e-d, e-g, a-g húrok közötti kipengetések). Fokozatosan/lassan emelni a tempót valami nagyon lassúról (olyan 70-80 bpm) kezdve és nem 5 perc után már 160-on darálni, hanem napok/hetek/hónapok alatt felmenni, hogy a tudatos cselekvést felváltsa a motorikus/tudat alatti cselekvés (amikor már a "kezedben van" a dolog, azaz nem kell rá külön odafigyelned).
Érdemes megtanulni pár alapskálát - dúr, moll, dúr pentaton, moll pentaton, blues - legalább 2 ujjrenddel mindegyiket, de ideális esetben mindegyik módját a skáláknak. Ezeket a skálákat minden hangnemben gyakorolgatni.
Sztem kb. ennyi a technikai oldala a dolognak, emelett jön képbe a zenei oldal, amire van kurva sok zeneelméleti szabály is, de ha nagyjából tisztában vagy a skálákkal, meg jó a hallásod (azaz felismered a hangokat fülre) akkor lehet érzésbõl is jól nyomni.
Native Instuments Guitar Rig 2
IK Multimedia Amplitude 2
AlienConnections Revalver MK II
Hogy csak a legnagyobbakat említsem ... ezek mind3-an Standalone és VSTI is mennek ... utánna egyszerûbb kombószim a Native Instuments Guitar Combos ... ez is tud standalone menni ...
Utána vannak az FXBox és hasonlók ... sokat kipróbáltam, de csak az elsõ 3 maradt ... ezek a legismertebbek 😊
\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"
Zene nélkül mit érek én?
Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"
Segítsen már valaki!
Zene nélkül mit érek én?
Flectort kéne vennem nekem is, mert használ, igaz nem sokkal többet mint h alottnak a csók...
Pihentetni kéne, de nekem az nem megy...még egy próba ok, az nem megeröltetõ, de ha itthon gitározok azt nem bírja...
Viszont felfedeztem egy új fejezetet az ínhüvelygyulladás történelmében: hétfõ kedden, kibaszott sokat gitároztam (nappi 6 óra minimum), szerdán viszont semmit, és csütörtökön arra keltem hogy beszarok a fájdalomtól...
Ez hogy lehet? És 2 napja tart 😞
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
Troy Stetina-tól van több (hanganyag is van hozzá):
Heavy Metal Lead Guitar Volume 1
Heavy Metal Lead Guitar Volume 2
Speed and Trash Metal Guitar Method
Speed Mechanics For Lead Guitar
Total Rock Guitar
Metal Rhythm Guitar Volume 1
Aztán ami még ilyen nagyobb terjedelmû:
Guitar Lessons With The Greats (John Abercrombie, Frank Gambale, Steve Lukather, Kevin Eubanks, Scott Henderson, Mike Stern)
Stefan Schyga - Learn How To PLay Guitar - ez klasszikus gitár, nem tab-os hanem 5 vonalas kottával van
Aztán még van 1 ilyen, hogy Guitar Book - 1001 Blues Licks, ez is 5 vonalas kottával van.
Most 2 hete nem nagyon gitároztam meg a számítógépezést is óvatosabban csinálom (pl. nem tartom rajta a kezemet az egéren/billentyûzeten ha épp nem használom) és kezd már kicsit helyrejönni szerencsére.
Ebben a 12-13. oldalon találsz egy módszert, hogy hogyan lehet viszonylag könnyen megtanulni a hangok helyét (valami "mágikus háromszög" a módszer neve - hehe).
Persze a többi részét is át lehet tanulmányozni. Javaslom még, hogy elõször a 18. fejezetet megnézni a 169. oldaltól, mert ott bemutat egy kb. 2,5 órás gyakorlási ütemtervet a faszi, hogy milyen metodika szerint érdemes felépíteni a dolgot, amit aztán hetente 4-5 napon át lehet nyomni, és állítólag über gitárossá válhat tõle az ember 😄
Egyszer írtam egy számot, jó pörgõs szólórésszel....
sima moll skála + kromatikával kiegészített pentaton volt az alapja.
Leírtam gp-be, meghallgattam, hát a slayer sírva könyörgött volna érte...rohadt slayeres lett 😄
Aztán rájöttem hogy E-bõl ment a szám, és D-bõl írtam a szólót (nem hallgattam a ritmusrészt, csak írtam) 😊
De téynleg slayeres volt 😄
Kuss!-magyarázta.
Itt nézz szét egy rakás okos dolog mellett van egy flash fretboard trainer is 😊 + Van erre proggi, a Fretboard Trainer, az is hasonló 😊
Ja ... és van egy Fretboard Roadmap nevû angol könyv is ami pont errõl szól 😊
\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"
hát nem semmi lesz megtanulni, de ugy gyakorlom hogy suliba órákon rajzolok fogólapos diagrammot és irogatom a hangokat este lefekvésután pedig fogom a gitárt és megprobalom megjegyezni azokat...
nemtudom tudtok e valami trükköt amivel gyorsabban megtanulhatom. Ti hogyan csináltátok?
\'\';!--\"{()}&?!:,@#
\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"
egy sárgás pearles 8lukut kerestem de 10ezret nem adok ki érte 😞
Ha összejön, akkor akár milyen extrém igénynek megfelelõt legyártunk, olyan anyagból amilyet szeretnél (persze ha gyémántból akarod akkor drága lesz 😄).
Ha tudok pontosabb infot szólok.
Egész rég óta 11 lyukast használnak mindenhol szinte...
Nekem van egy jó régi squierem, azon is 8 lyukas koptató van.
Egyetlen probléma vele hogy nem akar öregedni, megsárgulni, meg semmi korra célzó jelet mutatni, mert a kurva kínaiak sztem kitaláltak valami anyagot ami sosem öregszik 😊
na szóval koptatólapot én sokat néztem a neten, de csak külföldi (amerikai) oldalakat találtam ahonnan lehetett volna rendelni. Csak a warmoth.com on volt 8lyukú a Squieremhez, ami 9000 bõl jött volna ki szállítással együtt. Ha azt nézzük hogy 5 ilyen koptatólap megegyezne a gitárom árával akkor ez egy vicc.
ami fontos nézd meg hogy 8 vagy 11 lyuk van a koptatólapon, valamint hogy a 5állású váltókával egy vonalban vagy a fölött egy kicsivel van a csavar ha 8 lukas változatod van.
Ha valaki tud helyet ahol magyarországon lehet custom koptatólapokat kapni akkor irja már le 😊 Köszke.
\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"